Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η περικοπή των κρατικών δαπανών
  • [02] Οι κρίσιμες μάχες στο β΄γύρο των εκλογών
  • [03] Αναίρεσε την κατάθεση ο Σίκατσεκ
  • [04] Αλλαγές στα δρομολόγια
  • [05] "Η ΕΕ θα στηρίξει την Ιρλανδία"
  • [06] Σύνοδος της ομάδας των 20 στη Σεούλ
  • [07] Ένα «νησί» γνώσης για την ελληνική Ιστορία
  • [08] Αντιδρούν στις αλλαγές
  • [09] Ευπρόσβλητη ζώνη ο Ασωπός
  • [10] Διέξοδος η αρχαία Ελλάδα
  • [11] Στροφή καταναλωτών
  • [12] Έρευνα για τον Μπους
  • [13] Επεισόδια για τα δίδακτρα

  • [01] Στόχος η περικοπή των κρατικών δαπανών

    Στην περικοπή των κρατικών δαπανών, θα δώσει το κύριο βάρος η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, σύμφωνα με το μνημόνιο, ενώ αποκλείει τη μείωση μισθών ή επιβολή νέων φόρων.

    Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια από τα συναρμόδια υπουργεία να μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης το 2011. Επίσης μέτρα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ επεξεργάζεται το υπουργείο Μεταφορών.

    Δε θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και μόνιμο προσωπικό στις ΔΕΚΟ, διαβεβαίωσε χθες ο Δ.Ρέππας. Την ίδια ώρα με κινητοποιήσεις το επόμενο δεκαπενθήμερο, απειλεί η ΑΔΕΔΥ.

    Στο 9,3% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του τρέχοντος έτους, ενώ το έλλειμμα του 2009, μετά την αναθεώρηση από τη Γιούροστατ, θα ανέλθει στο 15,5%, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Κατά 30%, μειώθηκε το έλλειμμα το τελευταίο δεκάμηνο, έναντι στόχου για μείωση 32%.

    Την ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων για την έξοδο από την κρίση επισημαίνει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουκάς Παπαδήμος. Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρα μας είπε ότι δεν είναι επιθυμητή ούτε αναγκαία λύση για την χώρα μας αλλά και την ευρωζώνη.

    Συντονισμένη λήψη αναπτυξιακών διαρθρωτικών μέτρων και επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, προτείνει ο διοικητής της ΤτΕ.

    Στο μεταξύ, διαφημιστική καμπάνια σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμού αναμένεται να ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών για την περαίωση, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και παράταση των προθεσμιών για την υπαγωγή στη ρύθμιση από τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Οι κρίσιμες μάχες στο β΄γύρο των εκλογών

    Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες στα επιτελεία των κομμάτων ενόψει του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συστράτευση όλων των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε η ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού του κινήματος, που συνεδρίασε, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Υπέρ της στήριξης του Βασίλη Μιχαλολιάκου για τον δήμο του Πειραιά και του Βασίλη Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής τάχθηκε ο ανεξάρτητος, επικεφαλής του Συνδυασμού "Πειραιάς πόλη Θρύλος" Πέτρος Μαντούβαλος. Ωστόσο, ομάδα δημοτικών συμβούλων του Π. Μαντούβαλου, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Γιάννη Μίχα στο Δήμο Πειραιά.

    Να εκφραστούν με άκυρο ή λευκό "μαυρίζοντας" ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κάλεσε το ΚΚΕ τους πολίτες. Ο Συνασπισμός δεν πρόκειται να υποδείξει συγκεκριμένους υποψήφιους.

    Υπέρ των υποψηφίων δημάρχων που στηρίζει η ΝΔ σε Αθήνα, Πειραιά κι Θεσσαλονίκη τάχθηκε ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Παράλληλα ο κ. Καρατζαφέρης, εμμέσως πλην σαφώς, τάχθηκε υπέρ του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

    Για τη Δημοκρατική Αριστερά στο δεύτερο γύρο, σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων θα είναι τα προγράμματα ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει τον κ. Σγουρό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αναίρεσε την κατάθεση ο Σίκατσεκ

    Αιφνιδιαστικά αναίρεσε ο πρώην διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Ράινχαρντ Σίκατσεκ, την προ δεκαημέρου κατάθεσή του ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών - μελών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά το ομώνυμο σκάνδαλο στην Εισαγγελία του Μονάχου και με συμπληρωματική χθεσινή του δήλωση επιχείρησε να «αθωώσει» τη μητρική εταιρεία από τη γνώση της πολιτικής των δωροδοκιών.

    Όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, κατά την δεύτερη επίσκεψη του κλιμακίου των βουλευτών στο Μόναχο προχθές τους γνωστοποιήθηκε από την εισαγγελέα κ. Μπόιμλερ ότι με γραπτή του δήλωση ο Σίκατσεκ, τέσσερις ημέρες μετά την κατάθεσή του, σημείωσε ότι παρερμηνεύτηκαν τα όσα κατέθεσε και ότι ο ίδιος ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι είχε γνώση των δωροδοκιών η εταιρεία.

    Την Παρασκευή το πρωί πάντως η εξεταστική θα βρεθεί και πάλι στο Μόναχο για να εξετάσει τον τελευταίο μάρτυρα, τον συνδιαχειριστή των «μαύρων ταμείων» Μίχαελ Κουτσενόϊτερ, ενώ θα συνέλθει εκ νέου στις 15 του μηνός Δευτέρα, για να αποφασίσει για τα περαιτέρω.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αλλαγές στα δρομολόγια

    Τροποποιημένα σε σχέση με τις άλλες ημέρες θα είναι τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς την προσεχή Παρασκευή και η Δευτέρα, λόγω των επαναληπτικών Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ, στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) την Παρασκευή 12.11.2010 και την Δευτέρα 15.11.2010 τα δρομολόγια θα είναι βασισμένα στο πρόγραμμα του Σαββάτου. Τα πρώτα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών θα εκτελεστούν με βάση το πρόγραμμα καθημερινής, ενώ ειδικά οι γραμμές που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο, τους σταθμούς ΚΤΕΛ και το λιμάνι του Πειραιά καθώς και γραμμές με σημαντική επιβατική κίνηση θα ενισχυθούν ανάλογα.

    Στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) την Παρασκευή 12.11.2010 και την Δευτέρα 15.11.2010, τα δρομολόγια θα είναι βασισμένα στο πρόγραμμα του Σαββάτου.

    Στο Τραμ, το Σάββατο 13.11.2010 και την Κυριακή 14.11.2010, το πρόγραμμα δρομολόγησης θα είναι ανά 25' λεπτά ενώ την Δευτέρα 15.11.2010 θα είναι ανά 17' λεπτά.

    Ο ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) και το μετρό (ΑΜΕΛ) θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τα ισχύοντα προγράμματα δρομολόγησης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Η ΕΕ θα στηρίξει την Ιρλανδία"

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να αναλάβει δράση για να στηρίξει την Ιρλανδία εάν χρειαστεί.

    "Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία έτοιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη για να δράσουμε εάν είναι απαραίτητο, αλλά δεν πρόκειται να κάνω καμιά υπόθεση", είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς εάν οι Βρυξέλλες θα χρειαστεί να κινηθούν για να στηρίξουν την Ιρλανδία.

    Ο Μπαρόζο έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν τη σύνοδο κορυφής του G20 στη Σεούλ.

    Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, που είναι το χειρότερο στην ΕΕ, και να "πείσει τις αγορές" ότι δεν χρειάζεται μια ρύθμιση "όπως αυτή της Ελλάδας", διατείνονται αναλυτές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Σύνοδος της ομάδας των 20 στη Σεούλ

    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ-μπακ δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μελών του G20 για το θέμα της μείωσης των υφιστάμενων ανισορροπιών μεταξύ των ισοζυγίων.

    "Υπήρξε κάποια μικρή πρόοδος μέχρι τώρα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά στις απόψεις μεταξύ αρκετών κρατών", δήλωσε ο Λι, στη διάρκεια σύσκεψης αξιωματούχων των κρατών- μελών του G20, που γίνεται στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

    "Νομίζω ότι το θέμα θα συζητηθεί σοβαρά απόψε (μεταξύ των ηγετών) στη βάση της προόδου που έχει επιτευχθεί", πρόσθεσε ο Λι, ο οποίος προεδρεύει της διήμερης συνόδου των ηγετών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Ένα «νησί» γνώσης για την ελληνική Ιστορία

    Το νήμα της Ιστορίας το κρατά ζωντανό 84 χρόνια τώρα. Εκεί, από το 1926 έως σήμερα, η κάθε σημαντική μέρα κατέθεσε την ιστορική της αξία στο αύριο. Εκεί βρήκαν «στέγη» έγγραφα παλιά, όσο η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το ελληνικό κράτος. Τέσσερα εκατομύρια σελίδες σε 7 χιλιόμετρα ράφια. Εκεί, μπορεί να βρει κανείς σήμερα πολύτιμα τεκμήρια και συλλογές γι αυτά, που πέρασαν εδώ και ενάμιση και πλέον αιώνα, αφήνοντας ανεξήτηλα τα «βήματά» τους στην πορεία, που φθάνει στο κατώφλι μας.

    «Βήματα», όπως οι πολεμικές πιστώσεις του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου από το αρμόδιο Υπουργείο της Γαλλίας, οι προυπολογισμοί του ελληνικού κράτους από το 1860 έως το 1930, έγγραφα της Κατοχής και της Ανασυγκρότησης, ελληνικές και ξένες στατιστικές και απογραφές για την Ελλάδα, απολογισμοί του κράτους και τόσα άλλα. Ο λόγος για το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΕΤΕ), ενός πολύτιμου «νησιού», που ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

    Αν η λέξη «αρχείο» ανακαλεί κάτι παλιό και σκονισμένο, στην περίπτωση αυτή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μέσα στο νεοκλασικό μέγαρο Διομήδη, επί της 3ης Σεπτεμβρίου 146, κρύβεται ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει σήμερα η τεχνολογία, μία όαση, όπου βασιλεύει το απόλυτα «ιδανικό», ως προς τις συνθήκες συντήρησης για όλο τον πλούτο πάνω στον οποίο αναπαύεται η Ιστορία. Πλούτος που ως κοινωνικό αγαθό προσφέρεται στον καθένα, είτε ιστορικό ερευνητή, είτε πολίτη, που ενδιαφέρεται απλώς για τη γνώση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Αντιδρούν στις αλλαγές

    Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή θα πραγματοποιήσουν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, φοιτητές, προκειμένου να εκδηλώσουν έτσι την αντίθεσή τους, τόσο στις προτάσεις για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και στα οικονομικά μέτρα.

    Συγχρόνως σύλλογοι φοιτητών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις, με στόχο τις καταλήψεις των σχολών με κυλιόμενες, όπως λένε, αποφάσεις καταλήψεων. Ήδη από αύριο και μέχρι 17 Νοεμβρίου αποφάσισε κατάληψη το τμήμα Χημικών του Πολυτεχνείου.

    Παράλληλα και ο Σύλλογος διδασκόντων του Ιδρύματος αποφάσισε την κήρυξη προειδοποιητικής απεργίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

    Επίσης απεργούν και οι πανεπιστημιακοί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων στα Πανεπιστήμια βρίσκονται οι προτάσεις του υπουργείου, καθώς τα ιδρύματα έχουν αρχίσει τον παράλληλο διάλογο για τις αλλαγές μέσω του διαδικτύου, προκειμένου να καταρτίσουν το πλαίσιο των προτάσεων τους που θα παρουσιαστούν στη σύνοδο των πρυτάνεων στις 9 Δεκεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Ευπρόσβλητη ζώνη ο Ασωπός

    Ευπρόσβλητη ζώνη χαρακτηρίζεται η περιοχή του Ασωπού, με συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση που οδεύει προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επισημαίνεται ότι για την ασφαλή υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με καθαρό πόσιμο νερό, ολοκληρώνονται εντός του 2010 από την ΕΥΔΑΠ οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου των Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από το Μόρνο, μέσω του διυλιστηρίου Θηβών στις κοινότητες της περιοχής, Νεοχωράκι και Ελαιώνας. Διευκρινίζεται παράλληλα, ότι ακολούθως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα δημοπρατήσει τα απαιτούμενα έργα. Η χρηματοδότησή τους θα γίνει από το ΥΠΕΚΑ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και οι σχετικές πιστώσεις έχουν ήδη εκχωρηθεί στη Περιφέρεια.

    Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι το ΥΠΕΚΑ εξετάζει τη δημιουργία ειδικού γραφείου επιθεωρητών στα Οινόφυτα. Αναφέρεται, τέλος, ότι εντός του 2010 θα ολοκληρωθεί η προκαταρκτική επεξεργασία για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των σκόπιμων ενεργειών και η διαμόρφωση συγκεκριμένων και εφικτών προγραμμάτων αποκατάστασης, που στη συνέχεια θα ενταχθούν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Διέξοδος η αρχαία Ελλάδα

    "Η αρχή και η βάση όλων μας είναι η Αρχαία Ελλάδα, που- δυστυχώς- την ξεχάσαμε". Μ' αυτή τη φράση, ο Ρώσος συγγραφέας κι ερευνητής του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, Ντιμίτρι Μιχαλέφσκι (Dmitri Mikhalevski) προειδοποιεί ότι αυτή η ... αμνησία, όπως λέει, έφερε τη σημερινή κρίση, όχι μόνο στους κόλπους της αρχαιοελληνικής επιστήμης κι εκπαίδευσης, αλλά και σε θέματα κοινωνικά και οικονομικά.

    Ο Ρώσος ελληνιστής μελετά τα τελευταία 25 χρόνια το αρχαίο ελληνικό θέατρο ως ένα "εργαλείο" για την ανάπτυξη της ανθρωποκεντρικής κοινωνίας.

    Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι, "αν εφαρμόσουμε τις ιδέες των αρχαίων Ελλήνων, θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη της κοινωνίας, με τέτοια σιγουριά, όπως αυτή που σχεδιάζουμε, σήμερα, τα διαστημόπλοια και τις πτήσεις στο διάστημα. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέα εκπαιδευτικά-μορφωτικά προγράμματα, με νέα αντίληψη για την ιστορία του πολιτισμού, νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Γιατί, όλα αυτά είναι ανθρωποκεντρικά κι έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο", τονίζει ο Ρώσος ελληνιστής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Στροφή καταναλωτών

    "Έχω θέσει όριο τιμών στις αγορές μου και δεν ψωνίζω περιττά πράγματα. Επίσης, προαποφασίζω τι είδη θα αγοράσω, πριν πάω στο σούπερ μάρκετ και φτιάχνω μια λίστα αγορών με τα απαραίτητα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αγγελική Βούλγαρη, διατροφολός-διαιτολόγος, για τις αγοραστικές της συνήθειες.

    "Σε κάθε επίσκεψή μου στο σούπερ μάρκετ, ψωνίζω φθηνά και λίγα προϊόντα και δεν ξεφεύγω σχεδόν ποτέ από τον προϋπολογισμό μου", δήλωσε η Ελένη Ραζή, συνταξιούχος.

    Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες έχουν περιορίσει τις παρορμητικές αγορές τους και προγραμματίζουν πλέον τις δαπάνες για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους. Η οικονομική κρίση έχει μεταβάλει σημαντικά την αγοραστική συμπεριφορά, καθώς η πλειοψηφία των καταναλωτών έχει μειώσει την αγορά των αγαθών, που δεν τους είναι απολύτως αναγκαία και ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλώνει πως δεν του περισσεύει εισόδημα για περιττές αγορές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [12] Έρευνα για τον Μπους

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τον τέως πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, ως κατηγορούμενο για βασανιστήρια, εφόσον αποδειχθεί ότι ευσταθεί ο ισχυρισμός του ότι έδωσε το "πράσινο φως" για να εφαρμοστεί η τακτική του εικονικού πνιγμού σε κρατούμενους, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

    Στα απομνημονεύματά του, ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε της απόφασης να εγκρίνει τη χρήση της τακτικής του εικονικού πνιγμού στη διάρκεια ανακρίσεων κρατουμένων, λέγοντας ότι απέφερε σημαντικές πληροφορίες για την αντικατασκοπεία, που έτσι μπόρεσε να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις και να σωθούν ζωές.

    Ωστόσο, η τακτική του εικονικού πνιγμού θεωρείται από πολλούς ως βασανιστήριο, αν και ο Τζορτζ Μπους ισχυρίζεται ότι ο νομικός σύμβουλός του, τον διαβεβαίωσε ότι αυτό "δεν εμπίπτει στο νόμο για την απαγόρευση των βασανιστηρίων". Επιπλέον ο Μπους υποστηρίζει ότι ο εικονικός πνιγμός εφαρμόσθηκε περιορισμένα, μόλις σε τρεις κρατούμενους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [13] Επεισόδια για τα δίδακτρα

    Φοιτητές που διαμαρτύρονταν για την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, στο κέντρο του Λονδίνου , αφού έσπασαν την τζαμαρία στην είσοδο του κτηρίου και έφθασαν μέχρι την ταράτσα.

    Οι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία και άναψαν μία μεγάλη φωτιά έξω από το κτήριο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το βρετανικό κοινοβουλιο.

    Επρόκειτο για την πρώτη βίαιη διαδήλωση στο Λονδίνο, με στόχο τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, που αποφάσισε η κυβέρνηση Κάμερον για να αντιμετωπίσει το υπερβολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού. Μέχρι τώρα είχαν γίνει μόνο σιωπηλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

    Η αστυνομία έκανε 32 συλλήψεις και ανακοίνωσε ότι 14 άτομα, εκ των οποίων οι 7 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων.

    Στη διαδήλωση που προηγήθηκε των επεισοδίων συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πανεπιστημιακοί, που φώναζαν συνθήματα όπως: "σταματήστε τις περικοπές για την παιδεία" και "αυτοί λένε μειώσεις, εμείς λέμε αγώνες". Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει κατά 2,9 δισεκατομμύρια λίρες την ετήσια επιχορήγηση στα πανεπιστήμια, τα οποία καλούνται να αυξήσουν τα δίδακτρα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 November 2010 - 7:30:30 UTC