Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό
  • [02] Μια ανάσα πριν από τον κρίσιμο δεύτερο γύρο
  • [03] Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στη ΓΓ Μακεδονίας-Θράκης
  • [04] Αυξάνεται η συμβολή της Κίνας στα οικονομικά του ΔΝΤ
  • [05] Εκτός λειτουργίας πολλά φανάρια
  • [06] Μείωση κατά 4,5% του ΑΕΠ
  • [07] Ενεργειακά πιστοποιητικά για όλα τα κτίρια

  • [01] Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό

    Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βουλή, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού και της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στο Παρίσι, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Κατά την παραμονή του στο Παρίσι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

    Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία εισέρχονται, την Δευτέρα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας σχετικά με τις αποφάσεις για τη φορολογία και τις δαπάνες του νέου προϋπολογισμού.

    Καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις αυτές θα είναι τα στοιχεία για την αναθεώρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 που θα δοθούν στην δημοσιότητα από την Eurostat την Δευτέρα.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα στοιχεία της Εurostat θα ανεβάζουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010 σε επίπεδα πάνω από 9% του ΑΕΠ, έναντι 7,8% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η κάλυψη της διαφοράς αυτής θα είναι το αντικείμενο των συνεχών συσκέψεων που θα έχουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με το μνημόνιο και των προτάσεων του υπουργείου Οικονομικών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Μια ανάσα πριν από τον κρίσιμο δεύτερο γύρο

    Πυρετός διεργασιών στα επιτελεία των κομμάτων που βρίσκονται μια ανάσα από τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Σε πολλούς δήμους η διαφορά μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών έχει μειωθεί σε ελάχιστες ψήφους.

    Στους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας, της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων, η αναμέτρηση θα είναι ισχυρή, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο για τον νικητή του β΄γύρου.

    Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τα ικανότερα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν την επανάσταση του «Καλλικράτη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Για να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα πρέπει να αποδοκιμασθεί και τη δεύτερη Κυριακή η πολιτική του μνημονίου, δήλωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος.

    Να εκφραστούν με άκυρο ή λευκό "μαυρίζοντας" ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κάλεσε το ΚΚΕ τους πολίτες. Ο Συνασπισμός δεν πρόκειται να υποδείξει συγκεκριμένους υποψήφιους.

    Υπέρ των υποψηφίων δημάρχων που στηρίζει η ΝΔ σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη τάχθηκε ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Παράλληλα ο κ. Καρατζαφέρης, εμμέσως πλην σαφώς, τάχθηκε υπέρ του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

    Για τη Δημοκρατική Αριστερά στον δεύτερο γύρο, σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων θα είναι τα προγράμματα, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει τον κ. Σγουρό.

    Τη στήριξή του στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη εξέφρασε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος είχε κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στη ΓΓ Μακεδονίας-Θράκης

    Αναστάτωση προκλήθηκε, χθες βράδυ ύστερα από απειλητικό τηλεφώνημα, για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης (Διοικητήριο) που τελικά αποδείχθηκε φάρσα.

    Όπως έγινε γνωστό, το τηλεφώνημα έγινε λίγο πριν τις δέκα το βράδυ στην Άμεση Δράση. Ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας έφτασε, άμεσα, στο σημείο και απέκλεισε το κτίριο μαζί με τους δρόμους γύρω από αυτό. Αστυνομικοί του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών ερεύνησαν, μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, εξονυχιστικά όλους τους χώρους.

    Περίπου, μια ώρα μετά και αφού δε βρέθηκε τίποτα, έληξε η επιχείρηση και δόθηκαν όλοι οι δρόμοι στην κυκλοφορία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αυξάνεται η συμβολή της Κίνας στα οικονομικά του ΔΝΤ

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως το μερίδιο συνεισφοράς της Κίνας στα οικονομικά του οργανισμού (η αναλογική μερίδα της) θα αυξηθεί από το 3,72% στο 6,39%.

    Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την απόφαση αυτή, που ελήφθη στις 5 Νοεμβρίου από το συμβούλιο διοίκησής του, έπειτα από τη σύνοδο κορυφής των πλουσίων και αναδυομένων χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20), η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της στη Σεούλ. Προσδιόρισε τις αναλογικές μερίδες των είκοσι πιο σημαντικών κρατών-μελών του ΔΝΤ.

    Η Κίνα από έκτη πιο σημαντική χώρα του Ταμείου, θα γίνει η τρίτη, πίσω από τις ΗΠΑ (17,41% των αναλογικών μερίδων) και την Ιαπωνία (6,46%) και μπροστά από τη Γερμανία (5,59%) και τη Γαλλία και τη Βρετανία (4,23% η κάθε μία).

    Τα δικαιώματα ψήφου της Κίνας, που υπολογίζονται με διαφορετική μέθοδο, θα αυξηθούν από το 3,65% στο 6,07%.

    Η αλλαγή αυτή δεν θα συμβεί, ωστόσο, αμέσως. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εγκριθεί τις ερχόμενες εβδομάδες από το Συμβούλιο των διοικητών, όπου εκπροσωπείται το σύνολο των 187 κρατών μελών. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί σε εθνικό επίπεδο από τουλάχιστον 111 χώρες που κατέχουν τουλάχιστον το 60% των δικαιωμάτων ψήφου. Η φάση αυτή μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Εκτός λειτουργίας πολλά φανάρια

    Δεκάδες τροχονόμοι διατίθενται από τη διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, καθόλη τη διάρκεια της μέρας, για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στα φανάρια, που τίθενται εκτός λειτουργίας για μεγάλα διαστήματα, λόγω ελλιπούς συντήρησης, ενώ το πρόβλημα έγινε πιο έντονο με τη βροχή.

    Το πρόβλημα, αναμένεται να αντιμετωπιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων, Γιάννης Οικονομίδης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    "Το πρόβλημα δεν είναι στην έκταση που παρουσιάζεται", σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για περίπου 20 κόμβους στο κέντρο και 10-15 σε περιφερειακούς δήμους.

    Οπως είπε ο κ. Οικονομίδης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη συμμετοχή της εταιρίας Siemens στο θέμα της λειτουργίας των φαναριών, αλλά και στα έργα του μετρό που έχουν καθυστερήσει. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σε κυβερνητικό επίπεδο, για την επίλυση συνολικά του προβλήματος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Μείωση κατά 4,5% του ΑΕΠ

    Υφεση 4,5% παρατηρήθηκε στην ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1 % και στην ευρωζώνη κατά 1,9%.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, η Ελλάδα (-4,5%) είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης με ύφεση σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2010, ενώ συνολικά στην ΕΕ μόνο δύο χώρες μέλη παρουσιάζουν ύφεση: Η Ελλάδα και η Ρουμανία (-2,3%).

    Ακόμη, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,1%. Πάντα σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Ενεργειακά πιστοποιητικά για όλα τα κτίρια

    Από τις 9 Ιανουαρίου του 2011, δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες, μπαίνει σε εφαρμογή η υποχρεωτική έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για όλα τα κτίρια που πωλούνται ή ενοικιάζονται - αν στο μεταξύ το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεν ενδώσει στα αιτήματα φορέων της αγοράς για αναβολή.

    Το ελάχιστο κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών διαμορφώνεται από 185 ως 369 ευρώ ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου (μονοκατοικία, διαμέρισμα, πολυκατοικία, επαγγελματικές χρήσεις) και κλιμακώνεται προς τα πάνω, ανάλογα με το εμβαδόν του κτιρίου. Η δεβ¦ αποφυγή της έκδοσής του είναι αδύνατη, καθώς από την ημερομηνία αυτή οι συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αναγράφουν στα συμβόλαια αγοραπωλησίας τον αριθμό πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης και να επισυνάπτουν ένα επίσημο αντίγραφό του. Στις μισθώσεις, αντίστοιχα, ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού πρέπει να αναφέρεται στο συμφωνητικό ενώ η εφορία δεν θα θεωρεί τα συμβόλαια αν ο ιδιοκτήτης δεν προσκομίζει αντίγραφο του πιστοποιητικού.

    Ήδη, πάντως, ακούγονται αιτήματα για αναβολή: η Ομοσπονδία Κατασκευαστών - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αίτημα για αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για ένα χρόνο. Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι το Σώμα των Ενεργειακών Επιθεωρητών, που θα αναλάβουν την έκδοση των πιστοποιητικών, δεν έχει συσταθεί ακόμη (οι πρώτες επιθεωρήσεις θα γίνουν με προσωρινές άδειες σε μηχανικούς που εκδίδει το ΥΠΕΚΑ). "Αυτό σημαίνει ότι καλούνται 120.000 ακίνητα του κλάδου μας, που είναι προς πώληση, να λάβουν ενεργειακό πιστοποιητικό μέχρι 9 Ιανουαρίου 2011, προκειμένου να γίνει η πιστοποίηση αυτών όπως προβλέπει ο νόμος, μέσα σε ένα διάστημα σαράντα ημερών εντός του οποίου συμπεριλαμβάνονται και οι εορτές των Χριστουγέννων", αναφέρουν οι κατασκευαστές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των ημερών προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, με εκπροσώπους και των φορέων της αγοράς, στην οποία θα τεθούν τα αιτήματα και θα ληφθούν αποφάσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών είναι:

    α) Για κτίρια όλων των χρήσεων εκτός της κατοικίας:

    - έως 1000 τ.μ., 2,5 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 300 ευρώ.

    - άνω των 1000 τ.μ., 2,5 ευρώ ανά τ.μ., για τα πρώτα 1000 τ.μ. και για τα επόμενα 1,5 ευρώ ανά τ.μ.

    β) Κατοικίες:

    -Για πολυκατοικίες 1 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 200 ευρώ.

    -Για διαμερίσματα 2 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 150 ευρώ.

    -Για μονοκατοικίες 1,5 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 200 ευρώ.

    Μαζί με το ΦΠΑ (23 %), οι ελάχιστες χρεώσεις δηλαδή είναι από 185 ως 369 ευρώ και ανά τετραγωνικό από 1,23 μέχρι 3,08 ευρώ.

    Η νομοθεσία καθορίζει ελάχιστες αμοιβές και για την επιθεώρηση λεβήτων και εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης. Το κόστος για θερμική ισχύ άνω των 20 κιλοβάτ και για εγκαταστάσεις ηλικίας άνω των 15 ετών, που είναι η πλειοψηφία των περιπτώσεων, διαμορφώνεται στα 221 ευρώ.

    Με το ενεργειακό πιστοποιητικό θα υπολογίζεται η κατανάλωση ενέργειας, σε κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό ανά έτος και το κτίριο θα κατατάσσεται στην αντίστοιχη ενεργειακή βαθμίδα (όπως ισχύει ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές που πωλούνται στο εμπόριο). Το πιστοποιητικό θα έχει δεκαετή ισχύ, θα αναφέρει αναλυτικά την εκτιμώμενη κατανάλωση για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, αερισμό, κλπ. του κτιρίου και θα περιλαμβάνει επίσης συστάσεις για βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης. Στόχος του πιστοποιητικού είναι να γνωρίζει ο ένοικος, ενοικιαστής ή ιδιοκτήτης, το κόστος χρήσης του κτιρίου έτσι ώστε να προτιμώνται τα κτίρια με χαμηλή κατανάλωση και αυτό να λειτουργήσει έμμεσα ως κίνητρο για τους ιδιοκτήτες να κάνουν τις απαιτούμενες επενδύσεις για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων τους. Το ζήτημα είναι, ωστόσο, ότι ενώ η δαπάνη για την επένδυση θα γίνεται από τον ιδιοκτήτη, το όφελος από τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, θέρμανσης κλπ. θα ανήκει στον ενοικιαστή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 November 2010 - 5:30:22 UTC