Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καθαρή τριετία δουλειάς"
  • [02] "Εκφράστηκε η αγανάκτηση"
  • [03] Σημαντικά αυξημένη η αποχή
  • [04] Στο επίκεντρο η οικονομία
  • [05] Ο Φιγιόν ξανά πρωθυπουργός
  • [06] "Χάλκινος" ο Κοσμίδης

  • [01] "Καθαρή τριετία δουλειάς"

    Οι πολίτες ζήτησαν να συνεχιστεί η πορεία της χώρας και ψήφισαν πολιτική σταθερότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου μετά το αποτέλεσμα του σημερινού δεύτερου γύρου των εκλογών και παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση προς τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου να συμπράξουν από κοινού όλοι μαζί για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Οι κάλπες, τόνισε ο πρωθυπουργός, έκλεισαν και από αύριο καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, χωρίς παιχνίδια, ακρότητες και πράξεις ανευθυνότητας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, οι πολίτες απέρριψαν τις σειρήνες της αποσταθεροποίησης και έδωσαν μια καθαρή τριετία δουλειάς στην κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσει την προσπάθεια για τη σωτηρία και την ανάταξη της χώρας.

    Έχουμε, όπως τόνισε, τρία χρόνια για να κάνουμε ό,τι δεν έγινε τις τελευταίες δεκαετίες.

    Τώρα, όπως επεσήμανε, μπορούμε να αποτινάξουμε τα βάρη του παρελθόντος και επανέλαβε εκ νέου ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές που έχει υποσχεθεί, χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος.

    Αυτό που προέχει είναι να αλλάξουμε την πατρίδα, τόνισε.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου επισημαίνοντας τη σοβαρότητα των στιγμών, σημείωσε ότι στο δρόμο αυτό, το δρόμο της σωτηρίας της πατρίδας, πρέπει να συνταχθούν όλοι.

    Δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός μόνος του, ή μία κυβέρνηση μόνη της, να πετύχει σε αυτό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Εκφράστηκε η αγανάκτηση"

    Τη συγκρότηση ενός μετώπου, από τα κάτω προς τα επάνω, με στόχο να ματαιωθούν, τουλάχιστον κάποια από τα νέα μέτρα, που θα φέρει η κυβέρνηση και τα οποία "δεν χωράει ανθρώπου νους", ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα με δήλωσή της.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι το μήνυμα του δεύτερου γύρου των εκλογών είναι ισχυρό, όπως και το μήνυμα του πρώτου γύρου, καθώς εκφράστηκε η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια των πολιτών προς την ΝΔ και την κυβέρνηση, για την επιδείνωση της θέσης τους και απώλεια κατακτήσεων, λόγω Μνημονίου, αλλά και με πρόσχημα το Μνημόνιο.

    Η κα Παπαρήγα είπε ότι γίνονται διεργασίες στο λαό και τόνισε την ανάγκη να συναντηθούν με όσους ψήφισαν και τα δύο μεγάλα κόμματα για να κτιστεί ένα παλλαϊκό ρεύμα οργανωμένης πάλης στους τόπους δουλειάς.

    Αναφερόμενη στο συλλαλητήριο που πραγματοποεί το Κομμουνιστικό Κόμμα, αύριο το απόγευμα στην Αθήνα, ενάντια στο Μνημόνιο και την Τρόικα, είπε ότι δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα έναυσμα για να οργανωθεί συστηματική αντεπίθεση εναντια στα νέα μέτρα, που "θα είναι αδυσωπητα, που δεν μπορεί να συλλαβει ο ανθρώπινος νους", για να ματαιωθούν, τουλάχιστον κάποια από αυτά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Σημαντικά αυξημένη η αποχή

    Με την αποχή περίπου στο 55%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου γύρου, διεξήχθηκε η επαναληπτική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Περιφερειαρχών και Δημάρχων.

    Οκτώ Περιφέρειες αναμένεται να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και πέντε η ΝΔ, σύμφωνα με εκτίμηση του διευθύνοντα συμβούλου της Singular Logic Γιάννη Καρακαδά, λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

    Στις 23.00` η εξέλιξη των αποτελεσμάτων για τις περιφερειακές εκλογές έχει ως εξής:

    Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προηγείται ο Α.Γιαννακίδης ( με στήριξη ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 51,83% και ακολουθεί ο Γ.Παυλίδης με ποσοστό 48,17%.

    Στην περιφέρεια Αττικής προηγείται ο Γ.Σγουρός (με στήριξη ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 52,30% και ακολουθεί ο Β.Κικίλιας με ποσοστό 47,70%.

    Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προηγείται ο Α.Γιακαλής (με στήριξη ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 51,61% και ακολουθεί ο Π.Βογιατζής με ποσοστό 48,39%.

    Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προηγείται ο Α.Κατσιφάρας (με στήριξη ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 58,40% και ακολουθεί ο Γ.Παπαναστασίου με ποσοστό 41,60%.

    Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προηγείται ο Γ.Δακής (με στήριξη ΝΔ.) με ποσοστό 52,06% και ακολουθεί ο Γ.Παπαϊορδανίδης με ποσοστό 47,94%.

    Στην περιφέρεια Ηπείρου προηγείται ο Α.Καχριμάνης (με στήριξη ΝΔ.) με ποσοστό 55,21% και ακολουθεί ο Ε.Αργύρης με ποσοστό 44,79%.

    Στην περιφέρεια Θεσσαλίας προηγείται ο Κ.Αγοραστός (με στήριξη ΝΔ) με ποσοστό 50,55% και ακολουθεί ο Α.Παπατόλιας με ποσοστό 49,45%.

    Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων προηγείται ο Η.Μπεριάτος (με στήριξη ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 50,46% και ακολουθεί ο Σπ.Σπύρου με ποσοστό 49,54%.

    Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προηγείται ο Π.Ψωμιάδης (με στήριξη ΝΔ) με ποσοστό 52,48% και ακολουθεί ο Μ.Μπόλαρης με ποσοστό 47,52%.

    Στην περιφέρεια Πελοποννήσου προηγείται ο Π.Τατούλης (με στήριξη ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 51,79% και ακολουθεί ο Δ.Δράκος με ποσοστό 48,21%.

    Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προηγείται ο Κ.Περγαντάς (με στήριξη ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 52,88% και ακολουθεί ο Α.Χειμάρας με ποσοστό 47,12%.

    Οι Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου έχουν εκλέξει Περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο. Στην Κρήτη εκλέχθηκε ο Σταύρος Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ) και στο Νότιο Αιγαίο ο Ιωάννης Μαχαιρίδης (ΠΑΣΟΚ).

    Νέος Δήμαρχος Αθηναίων, σύμφωνα με εκτίμηση της Singular Logic και εκτός απροόπτου, φαίνεται πως θα είναι ο Γιώργος Καμίνης, με ποσοστό 51,6%, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιάννης Καρακαδάς δεν θέλησε να κάνει εκτίμηση, καθώς, όπως είπε, θα πρέπει να περιμένουμε ίσως και όλο το βράδυ.

    Επίσης, στον Πειραιά, σύμφωνα με την εκτίμηση της Singular Logic, εκλέγεται ο Βασίλης Μιχαλολιάκος με 52,4% και στην Πάτρα ο Ιωάννης Δημαράς με 53,2%.

    Ωστόσο, για την Πάτρα η εκτίμηση αποτελέσματος δεν είναι ασφαλής, λόγω της μικρής ενσωμάτωσης των εκλογικών κέντρων.

    «Κατά τον καλύτερο τρόπο εξελίχθηκε και αυτή την Κυριακή η εκλογική διαδικασία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ευχαριστώντας όλους όσοι εργάστηκαν για τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές.

    Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι το Υπουργείο θεωρεί συνεργάτες τους 13 περιφερειάρχες και τους 325 δημάρχους, «με τους οποίους θα δώσουμε τη μάχη για την προετοιμασία και εφαρμογή της μεγάλης θεσμικής αλλαγής του Καλλικράτη με τελικό στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών».

    «Οι πολίτες κλήθηκαν να επιλέξουν τα καταλληλότερα πρόσωπα που θα οδηγήσουν τις τοπικές κοινωνίες στη νέα εποχή της αυτοδιοίκησης, την εποχή του Καλλικράτη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τονίζοντας ότι «η εξουσία εκφράζει πια άμεσα τις τοπικές κοινωνίες και τον πολίτη».

    Ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι ο ρόλος των νεοεκλεγέντων αιρετών αντιπροσώπων είναι σημαντικότατος, καθώς καλούνται να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη μετάβαση της χώρας σε ένα διαφορετικό μέλλον και υπογράμμισε:

    «Ευθύνη όλων των δυνάμεων είναι η συνεργασία με τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση για την αλλαγή του κράτους, αλλά και της σχέσης κράτους- πολίτη».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στο επίκεντρο η οικονομία

    Φθάνουν αύριο στην Αθήνα οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας για το προγραμματισμένο τσεκ απ της ελληνικής οικονομίας ενόψει της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου στήριξης ύψους 9 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας οι αποφάσεις για τη φορολογία και τις δαπάνες του νέου προϋπολογισμού, που θα ενσωματωθούν στο νέο προϋπολογισμό.

    Καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις αυτές θα είναι τα στοιχεία για την αναθεώρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 που θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα από τη Eurostat.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα στοιχεία της Εurostat θα ανεβάζουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010 σε επίπεδα πάνω από 9% του ΑΕΠ έναντι 7,8% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

    Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως και την Τετάρτη καθώς την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2011.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζει ότι η προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος θα συνεχιστεί "χωρίς νέους φόρους, περικοπές συντάξεων και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, στο κράτος, στις ΔΕΚΟ, στο επιχειρηματικό περιβαλλον και στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ο Φιγιόν ξανά πρωθυπουργός

    Τον Φρανσουά Φιγιόν επαναδιόρισε πρωθυπουργό ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ο 56χρονος Φιγιόν, ο οποίος χθες είχε καταθέσει την παραίτηση της κυβέρνησής του, στα πλαίσια του αναμενόμενου από πολλών μηνών ανασχηματισμού, αναφέρει σε δήλωσή του, ότι θα προχωρήσει σε μια νέα φάση της κυβέρνησης με επίκεντρο την οικονομική ανάπτυξη.

    Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησηςμε την Μισέλ Αλιό-Μαρί να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών και τον Αλέν Ζιπέ το υπουργείο Αμυνας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας προεδρικού μεγάρου Κλοντ Γκεάν.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών, ο Μπρις Ορτφέ στο υπουργείο Εσωτερικών και ο Φρανσουά Μπαρουέν στο υπουργείο Προϋπολογισμού.

    Ο Αλέν Ζιπέ, 65 ετών πρώην πρωθυπουργός, αντικαθιστά τον κεντρώο Ερβέ Μορέν και η Μισέλ Αλιό-Μαρί, 64 ετών, τον αριστερό Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Η σύνθεση αυτής της κυβέρνησης έχει πιο δεξιά χροιά από την προηγούμενη. Εκτός από τον Ερβέ Μορέν ακόμα ένας κεντρώος, ο Ζαν-Λουί Μπορλό, αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

    Τα υπουργεία που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις συμπληρώνονται από τον Ενρί ντε Ρεινκούρ στο υπουργείο Συνεργασίας και τον Λορέν Βοκιέ στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    Σε αυτή την κυβέρνηση παίρνουν μέρος 31 μέλη, 7 λιγότερα απ' ότι στην προηγούμενη, από τα οποία 11 είναι γυναίκες (έναντι 13 στην προηγούμενη κυβέρνηση).

    Ανάμεσα στους απόντες από τη νέα κυβέρνηση βρίσκονται ο Ερίκ Βερτ, πρώην υπουργός Εργασίας που ηγήθηκε της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου Μπετανκούρ, αλλά και η Ράμα Γιάντε, πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, και η Φαντέλα Αμάρα, πρώην υφυπουργός Οικιστικής πολιτικής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Χάλκινος" ο Κοσμίδης

    Την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Λευτέρης Κοσμίδης στις ασκήσεις εδάφους, στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής της Στουτγάρδης. παρά το πρόβλημα που είχε στη μέση του ο 19χρονος πρωταθλητής συγκέντρωσε 14.850 βαθμούς και κατετάγη 3ος στον τελικό τυ αγωνίσματος, πίσω από τον Ισραηλινό Αλεξάντερ Σατίλοφ (15.125 β.) και το Βρετανό Ντάνιελ Πέρβις (15.025 β.). Στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου ανέβηκε και ο Χιλιανός Τομάς Γκονζάλες Σεπούλβεδα, που επίσης βαθμολογήθηκε με 14.850.

    Χάρη στην επιτυχία του, ο Κοσμίδης ανέβηκε στην κορυφή της ετήσιας παγκόσμιας κατάταξης στις ασκήσεις εδάφους, φτάνοντας τους 150 βαθμούς στους φετινούς αγώνες της σειράς του παγκοσμίου κυπέλλου. Απομένει ο 13ος και τελευταίος αγώνας, που θα γίνει στη Γλασκόβη (19-20 Νοεμβρίου).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 November 2010 - 21:30:25 UTC