Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπορούμε να γίνουμε σούπερ ήρωες;
  • [02] Η 37η επέτειος
  • [03] Διεργασίες στην Αριστερά
  • [04] Τραγωδία στην Ινδία
  • [05] Ρομπότ στα χωράφια;
  • [06] Αλλαγές στο Facebook

  • [01] Μπορούμε να γίνουμε σούπερ ήρωες;

    Όταν οι δημιουργοί των κόμικς επιστημονικής φαντασίας έπλαθαν τους χαρακτήρες των σούπερ-ηρώων τους, μάλλον δεν είχαν κατά νου ότι, κάποια μέρα η επιστήμη θα "ξεπεράσει" τη φαντασία τους, όχι μόνο καταφέρνοντας να εξηγήσει τις υπερδυνάμεις των υπερφυσικών πλασμάτων τους, αλλά πολύ περισσότερο να κάνει πραγματικότητα κάποιες ιδιότητές τους!

    Ο Superman (Σούπερμαν) σταματάει τρένα, τρέχει γρηγορότερα από μία σφαίρα, μπορεί να σηκώσει φορτηγά με το ένα χέρι ή να πηδήξει μ' ένα σάλτο πάνω από έναν ουρανοξύστηβ¦ Ο Spiderman (Σπάιντερμαν) περπατάει σε τοίχους και ταβάνια με το κεφάλι ανάποδα, η Catwoman (Κάτγουμαν) μεταμορφώνεται σε μια δυναμική γυναίκα, με φοβερές ακροβατικές ικανότητες, ανεπτυγμένες αισθήσεις και αντανακλαστικά, η Suzan Storm (Σούζαν Στορμ), του δημοφιλούς κόμικ "Φανταστικοί 4" ("Fantastic Four") γίνεται αόρατη, χάρη στις δυνάμεις που απέκτησε, όταν "χτυπήθηκε" από την κοσμική ακτινοβολία.

    Οι υπερδυνάμεις των σούπερ ηρώων προκαλούν δέος και θαυμασμό στους κοινούς ανθρώπους, ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πιο συναρπαστική ταινία επιστημονικής φαντασίας δεν παίζεται στο σινεμά, αλλά στα ερευνητικά εργαστήρια και δεν γράφεται από σεναριογράφους, αλλά από τους ίδιους.

    Έξι επιστήμονες, διαφορετικών ειδικοτήτων, οι νικητές του διαγωνισμού Famelab (Φέιμλαμπ) του Βρετανικού Συμβουλίου, εξηγούν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως τα "ακατόρθωτα" των σούπερ ηρώων, τα "θαύματα" του Χόλιγουντ και των κόμικς είναι τελικά πιο κοντά στην πραγματικότητα, από ό,τι νομίζουμε.

    Μάλιστα, διαβεβαιώνουν ότι, οι επιστήμονες του 21ου αιώνα παρατηρούν στα εργαστήριά τους δυνάμεις που είναι κατά πολύ ισχυρότερες από αυτές όλων των υπερηρώων μαζί! Θα είμαστε τελικά κοινωνοί της επόμενης γενιάς των σούπερ ηρώων;

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Η 37η επέτειος

    Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις εορτασμού της 37ης επετείου της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο, οι οποίες θα κορυφωθούν αύριο με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

    Τα μέτρα περιφρούρησης μέσα στο κτίριο είναι αυστηρά, καθώς σύσσωμη η Κοινότητα του Πολυτεχνείου περιφρουρεί το χώρο, ενώ οι εκδηλώσεις μνήμης (εκθέσεις, ομιλίες κλπ.) διεξάγονται κανονικά.

    « Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά», τονίζει το μήνυμά του για την επέτειο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής μνημείο του Πολυτεχνείου.

    Το ΚΚΕ καλεί, με ανακοίνωσή του, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, "να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να πορευτούν προς την αμερικανική πρεσβεία συμμετέχοντας στο μεγάλο κοινό λαϊκό αγωνιστικό μπλοκ στο οποίο θα κυματίζουν οι σημαίες του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, οι σημαίες της ελπίδας, της αντεπίθεσης, της προοπτικής".

    Η εξέγερση του 1973 ζει στους αγώνες του σήμερα, για ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία και κοινωνική απελευθέρωση, τονίζει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του για την 37η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και προσθέτει:

    Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο για τους σημερινούς αγώνες του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Διεργασίες στην Αριστερά

    Σε αντίθεση με το ΚΚΕ που είναι ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εισέλθει σε τροχιά έντονων διεργασιών.

    Κατ΄αρχήν στο ΚΚΕ, πέρα από το θετικό κλίμα που επικρατεί για το εκλογικό αποτέλεσμα, θετική είναι και η εκτίμηση για τον βαθμό ετοιμότητας του κόμματος να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται μετά τις εκλογές και που έχουν σχέση με την πορεία της οικονομίας και του Μνημονίου ειδικότερα, ενόψει μάλιστα της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού στη βουλή.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος είναι και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, καθώς με την υποστήριξη και του κόμματός του εξελέγησαν 40 δήμαρχοι, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην εκλογή του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα και του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη.

    Στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί διαφορετικό κλίμα. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε με εμφατικό τρόπο την πολυδιάσπαση της Αριστεράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν διαφορετικές αν επικρατούσε η ενότητα.

    Ηδη, ο κ. Τσίπρας έχει αρχίσει επαφές με παράγοντες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τις αναλύσεις που έχουν γίνει, προκύπτει ότι υπάρχει μία σοβαρή κοινωνική στροφή προς τα Αριστερά, η οποία ωστόσο δεν εκφράζεται σε πολιτικό και εκλογικό επίπεδο, ακριβώς λόγω των προβλημάτων συνοχής που αντιμετωπίζει το συμμαχικό σχήμα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πρωτοβουλίες θα αποδώσουν.

    Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Αλαβάνος δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις του. Αν, δηλαδή, θα πάρει μέρος σε μια συζήτηση για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ή θα μετατρέψει το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής σε έναν νέο κομματικό σχηματισμό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Τραγωδία στην Ινδία

    Στους 64 έχει ανέλθει μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών και στους 80 των τραυματιών από την κατάρρευση του πολυώροφου κτιρίου σε συνοικία του Νέου Δελχί και δεδομένου ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

    Οι αρχές εκτιμούν ότι το πενταώροφο κτίριο, που βρισκόταν σε εργατική συνοικία στο ανατολικό Δελχί και κατέρρευσε αργά χθες το βράδυ, είχε υποστεί ζημιές από τις βροχές των μουσώνων.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ακούγονται φωνές που ζητούν βοήθεια μέσα από τα συντρίμμια.

    "Το κτίριο κατέρρευσε σαν τράπουλα. Είδα ανθρώπους στους πάνω ορόφους να κρατιούνται από ό,τι είχε απομείνει από τους τοίχους. Κάποιοι προσπαθούσαν να πηδήξουν στο κενό, αλλά δεν μπορούσαν και άλλοι είχαν εγκλωβιστεί", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γκουργουίντερ Σιχ, ταξιτζής από την περιοχή.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, ένας τοπικός επιχειρηματίας, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης εργοστασίου τσιμέντου, συνελήφθη και κατηγορείται για ανθρωποκτονία.

    Κατά την ίδια πηγή, βρισκόταν υπό ανέγερση και έκτος όροφος κι αυτό θα μπορούσε να είναι μία ακόμα αιτία που προκάλεσε την κατάρρευσή του.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ρομπότ στα χωράφια;

    Εντός της επόμενης δεκαετίας εκτιμάται ότι θα εισαχθούν στη γεωργική παραγωγή ρομπότ, ικανά να εργασθούν αυτόνομα σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής. Όμως, ήδη, ρομποτικές τεχνολογίες έχουν ενσωματωθεί στα σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα (π.χ., τρακτέρ, θεριζοαλωνιστικές).

    Τα παραπάνω επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σταύρος Βουγιούκας.

    Ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η αυτόνομη πλοήγηση αγροτικών οχημάτων με GPS. "Στα οχήματα αυτά, ο αγρότης/χειριστής προγραμματίζει εκ των προτέρων στον υπολογιστή πλοήγησης την επιθυμητή πορεία του οχήματος στο χωράφι κι αυτό μπορεί να την ακολουθήσει αυτόνομα, με ακρίβεια που φτάνει τα δύο εκατοστά. Έτσι, ο αγρότης παύει να είναι οδηγός και μπορεί να επικεντρωθεί στην εκτέλεση της καλλιεργητικής εργασίας".

    Σύμφωνα με τον κ. Βουγιούκα, η αυτόνομη πλοήγηση ακριβείας μπορεί να συνδυασθεί με αισθητήρες μέτρησης της παραγωγής σε πραγματικό χρόνο καθώς και με τεχνολογίες λίπανσης και ψεκασμού ακριβείας.

    Υλοποιούνται έτσι τεχνικές γεωργίας ακριβείας, που συμβάλουν στην ορθολογική διαχείριση και μπορούν να μειώσουν τις εισροές χημικών στον αγρό, με σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος.

    Η τάση αυτή προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και τα γεωργικά μηχανήματα θα έχουν όλο και περισσότερες δυνατότητες αυτόνομης λειτουργίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Αλλαγές στο Facebook

    Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook ανακοίνωσε ένα νέο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που στοχεύει στην εναρμόνιση των διαφόρων τύπων επικοινωνίας, όπως τα γραπτά μηνύματα, τα email και το "chat", με την δημιουργία ηλεκτρονικών διευθύνσεων facebook.com.

    Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει "τα μηνύματα που αποστέλλονται με όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους".

    "Το ηλεκτρονικό μήνυμα είναι ένας από τους τρόπους που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν σε αυτό το σύστημα, αλλά μεταξύ πολλών άλλων", σημείωσε ο κ. Ζούκερμπεργκ.

    Η υπηρεσία αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί σταδιακά από σήμερα και μέσα στους επόμενους μήνες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 November 2010 - 11:30:23 UTC