Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Βουλή αποφασίζει για τις παραπομπές
  • [02] "Πρωτοφανής μείωση του ελλείμματος"

  • [01] Η Βουλή αποφασίζει για τις παραπομπές

    Με κατηγορίες περί «σκευωρίας στην οποία δεν πρόκειται να συμπράξει η αξιωματική αντιπολίτευση» και ενστάσεις ακυρότητας της διαδικασίας, απάντησε η ΝΔ, στην Ολομέλεια της Βουλής, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή πέντε πρώην υπουργών της στο ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, σχετικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

    Κατά τη συζήτηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης . Τσιρώνης κάλεσε τους βουλευτές, προκειμένου να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, να πέσει φως στο σκοτάδι, να έλθουν όλα στο φως και επιτέλους κάποιοι να ξεσκεπαστούν και να πληρώσουν, να παραπέμψουν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στη Δικαιοσύνη.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Ευρ. Στυλιανίδης, εστιάστηκε στα «κενά του πορίσματος» της Προανακριτικής, για να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση, έχει στήσει «σκευωρία», καθώς «δεν απαντήθηκε με πληρότητα, τίποτα απβ όσα διερευνήθηκαν, ώστε να αναδειχθούν αποχρώσες ποινικές ευθύνες».

    Υπέρ της παραπομπής των κ.κ. Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού, μόνον όμως για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία, τάχθηκε ο Αντ. Σκυλλάκος εκ μέρους του ΚΚΕ, απορρίπτοντας την πρόταση παραπομπής των κ.κ. Θ. Ρουσσόπουλου και Γ. Βουλγαράκη αφού, όπως σημείωσε, «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις».

    Ο Θ. Πλεύρης, από το ΛΑΟΣ,είπε ότι για τους κ.κ. Ρουσσόπουλο και Βουλγαράκη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταλογιστεί κάποια ευθύνη, ενώ για τους τρεις άλλους υπουργούς υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση απιστίας, πλην όμως σε κάθε περίπτωση έχει επέλθει παραγραφή και αυτό θα πρέπει να το γνωμοδοτήσει και αποφασίσει η Βουλή και όχι το Δικαστικό Συμβούλιο.

    Ο Θ. Δρίτσας, από το ΣΥΡΙΖΑ, είπε δεν υπάρχουν ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος και για ηθική αυτουργία αντιστοίχως για τους κ.κ. Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσσόπουλο, ενώ αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξει παραπομπή για τους τρεις άλλους διατελέσαντες υπουργούς για απιστία περί την υπηρεσία. Υποστήριξε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανεξερεύνητες πτυχές στην υπόθεση.

    Κατά την έναρξη της συζήτησης ο Θ. Ρουσόπουλος, με επιστολή του, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παρευρεθεί αναφέροντας πως επί δύο χρόνια, στις δύο Εξεταστικές Επιτροπές και την Προανακριτική που ακολούθησε, «αποτύπωσε τα γεγονότα που τον αφορούν και δεν περιμένει τίποτα απβ τη διαδικασία».

    Στο ζήτημα της παραγραφής των ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με το σκάνδαλο εστιάστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση, πως επιδεικνύει «εμπάθεια» έναντι των πολιτικών της αντιπάλων σε μία εποχή που χρειάζεται να πρυτανεύσει η συναίνεση.

    Ως ζήτημα κομματικής εμπάθειας χαρακτήρισε την εναντίον του κίνηση δίωξης ο Ε. Μπασιάκος. «Κρίνομαι γιατί ενήργησα απολύτως θεσμικά. Αλλά ευθύνεται ο υπουργός, αν στη συνέχεια αποδειχθεί ότι τα όργανα αυτά έκαναν λάθος; Τότε όλοι οι υπουργοί θα είναι στο μέλλον εν δυνάμει υπόδικοι», σημείωσε για να προσθέσει σε άλλο σημείο: Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς προκαθορισμένο και προειλημμένο σε ένα περιβάλλον κανιβαλικής ζούγκλας.

    «Άδικη δίωξη, χωρίς στοιχεία, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και με άνωθεν εντολές» χαρακτήρισε την παραπομπή του, ο Αλ. Κοντός. Καυτηρίασε το επιχείρημα πως η παραπομπή είναι αναγκαία για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα, αντιλέγοντας πως η άνευ στοιχείων παραπομπή πολιτικών μόνον γιβ αυτό το λόγο, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού στο μέλλον. Δήλωσε τέλος οτι δεν θα συμβιβαστεί με οποιαδήποτε λογική παραγραφών.

    Ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπέδι, Ν. Δένδιας, μίλησε για «νομικές ανεπάρκειες του πορίσματος» οι οποίες «αποτελούν ντροπή πρωτοετούς φοιτητή της Νομικής».

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, χαρακτήρισε «οδό ευθύνης» την αναζήτηση ενδείξεων ποινικών ευθυνών των εγκαλούμενων πρώην.

    Στο επιχείρημα ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι θεσμικά «παντελώς αμέτοχο» στην υπόθεση του Βατοπεδίου, στήριξε την υπερασπιστική του γραμμή, ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, υπογραμμίζοντας πως «τόσο οι προκάτοχοί μου, όσο και οι μετά από μένα, ενήργησαν όπως εγώ». «Ειλικρινά δεν εύχομαι σε κανέναν να βρεθεί στη θέση μου», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός» σημειώνοντας: «Έχω κάνει δημόσια την αυτοκριτική μου για πράγματα που πίκραναν τους πολίτες».

    Την απόλυτη βεβαιότητα του ότι υφίσταται μία πολιτική δίωξη και ότι η όλη υπόθεση συνιστά πεδίο μικροψυχίας, εξέφρασε ο Π. Δούκας.

    Μίλησε για πολιτική δίωξη και κατέληξε λέγοντας ότι αυτό που γίνεται σήμερα συνιστά μαύρη σελίδα του ελληνικού κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι πουθενά όμως στον κόσμο δεν διώχθηκε υπουργός, επειδή τήρησε τη νομιμότητα.

    Αποχώρησε, μετά τα μεσάνυχτα, από τη συζήτηση η ΝΔ ενώ με την ολοκλήρωση της συζήτησης ξεκίνησε η ψηφοφορία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Πρωτοφανής μείωση του ελλείμματος"

    Την ικανοποίησή του για την άρση των επιφυλάξεων εκ μέρους της Eurostat σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, τα οποία έχουν επικυρωθεί πλήρως, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσερχόμενος την Τρίτη στη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως, λαμβάνοντας υπόψη ότι το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο το 2009, η Ελλάδα θα πετύχει το 2010 τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ στην ΕΕ, με μείωση του ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, για μια πρωτοφανή μείωση του ελλείμματος κατά 14 δισ. ευρώ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού ανέφερε ότι το 2010 η Ελλάδα ξεκινά από υψηλότερο σημείο εκκίνησης από αυτό που αρχικά επιθυμούσε σε ότι αφορά το ύψος του ελλείμματος, τόνισε ότι το 2011 θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των στόχων που έχουν τεθεί και σημείωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να λάβει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών σε σχέση με τη συμμετοχή της Αυστρίας στην εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων των χωρών μελών του ευρώ προς τη χώρα μας, τονίζοντας ότι υπήρξαν νεότερες διευκρινίσεις από την πλευρά της Βιέννης.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την Ελλάδα, λίγο πριν την έναρξη του Συμβουλίου Eurogroup στις Βρυξέλλες απάντησε ότι η Αυστρία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκταμίευση των 190 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι "η αλληλεγγύη της Ε.Ε. και της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος".

    Στο μεταξύ, άνοδο της τάξης των 13 μονάδων βάσης σημείωσε την Τρίτη η επιτοκιακή ψαλίδα του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, (spread) ανερχόμενη στις 918-919 μονάδες βάσης.

    Η εξέλιξη σημειώθηκε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση αναθεωρημένων στοιχείων ελλείμματος αλλά και χρέους εκ μέρους της Eurostat και λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Γιόζεφ Πρέλ, ότι η Αυστρία μπορεί να μην καταβάλει το μερίδιό της στο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα το Δεκέμβριο.

    Ικανοποίηση για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας, για τη σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που επετεύχθη μέσα στο 2010, αλλά και για το γεγονός ότι η Eurostat επικύρωσε απολύτως τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία εκφράζει το Συμβούλιο Eurogroup σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών εντός του 2011.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι με την αξιοσημείωτη εκτέλεση του προγράμματος τους τελευταίους πέντε έξι μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο και σημείωσε ότι για να παραμείνει σε αυτόν, η δημοσιονομική προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί και μέσα στο 2011. Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, πρέπει να αποσαφηνίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες των πρόσθετων μέτρων και να τα συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2011, καθώς και στο αναθεωρημένο μνημόνιο. Υπογράμμισε δε, την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, καθώς και την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στους τομείς της φορολογίας, των αγορών εργασίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της δημόσιας διοίκησης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 November 2010 - 1:30:19 UTC