Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για μείωση του ελλείμματος στο 7,4%
  • [02] "Ακυρη η ψηφοφορία για το Βατοπέδι"
  • [03] "Γυρίζουμε σελίδα"
  • [04] Η Μπελ Επόκ στην Πινακοθήκη

  • [01] Μέτρα για μείωση του ελλείμματος στο 7,4%

    Αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή από το 5,5% στο 6,5% και του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 13%, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 6,5% για τα ξενοδοχεία και για τα φάρμακα και εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, παράλληλα με τη χορήγηση 400 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για επίδομα θέρμανσης, περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό.

    Οι παρεμβάσεις στον τομέα των δαπανών αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων 6,5 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν, μεταξύ άλλων, από: την εξοικονόμηση πόρων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του δημοσίου και την εισοδηματική πολιτική (1,5 δισ. ευρώ), την εξοικονόμηση πόρων 800 εκατ. ευρώ από τις παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν στις ΔΕΚΟ, την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ εξαιτίας της περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου κατά 5%, την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ λόγω της περαιτέρω μείωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα και από τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, προβλέπεται η μείωση των δαπανών υγείας κατά 2,1 δισ. ευρώ λόγω μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Στον νέο προϋπολογισμό προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,2% το 2010, ενώ το 2011 η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης προβλέπεται να ανέλθει στο 3%. Το 2012 η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,1% και το 2013 2,1%.

    Προβλέπεται ακόμα ότι το ποσοστό ανεργίας από 12,1% το 2010 θα ανέλθει στο 14,6% το 2011, 14,8% το 2012 και στο 14,3% το 2013.

    Για "έναν δύσκολο προϋπολογισμό, που συνεχίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή και βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας", έκανε λόγο ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Ακυρη η ψηφοφορία για το Βατοπέδι"

    Θέμα ακύρωσης της διαδικασίας της ψηφοφορίας που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου, γεγονός που οδηγεί στη διαπίστωση ότι απερρίφθη το αίτημα για παραπομπή των τριών πρώην υπουργών, εγείρει η ΝΔ, χωρίς, πάντως, να προσδιορίζει, τι θα πράξει στη συνέχεια.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Νίκο Δένδια, και Ελίζα Βόζεμπεργκ, τονίσθηκε ότι παραπλανήθηκαν οι βουλευτές της Αριστεράς και ψήφισαν άλλο άρθρο για άλλο αποδιδόμενο αδίκημα.

    Συγκεκριμένα, εγράφη στο ψηφοδέλτιο το άρθρο 390 του Π.Κ. με την επισήμανση "απιστία περί την υπηρεσία". Ομως, το περιεχόμενο του αδικήματος αυτού είναι το άρθρο 256 του Π.Κ. με το οποίο δεν συμφωνούσε η Αριστερά. Λίγο πριν την ψηφοφορία, οι εισηγητές της Αριστεράς Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) και Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ) επισήμαναν ότι διαφωνούν με το άρθρο που έχει αναγραφεί, αλλά για να μην απόσχουν και για να μη καταστήσουν άκυρα τα ψηφοδέλτια, θα ψηφίσουν με τη διευκρίνιση αυτή.

    Ο κ. Τζαβάρας που πρώτος έθεσε το θέμα χθες δεν μίλησε για κάποια σκοπιμότητα, αλλά για προχειρότητα και παραδρομή, την δε κίνηση που εγείρει η ΝΔ είναι κίνηση «για την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», θεωρώντας ότι παραπλανήθηκαν οι βουλευτές της Αριστεράς κι ότι, όπως αποδείχθηκε από το οριακό αποτέλεσμα για τους τρεις πρώην υπουργούς, αν δεν υπήρχαν οι ψήφοι της Αριστεράς δεν θα είχαν παραπεμφθεί.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Γυρίζουμε σελίδα"

    «Γυρίζουμε σελίδα στον τρόπο χορήγησης ασύλου και πλέον η Ελλάδα δεν θα χορηγεί άσυλο σε λευκό χαρτί. Το μήνυμά μας προς όλο τον κόσμο και στις χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι σαφές και καθαρό: η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Και στα θέματα ασύλου και παράνομης μετανάστευσης θα έχει απόλυτο σεβασμό και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στις συνθήκες αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών».

    Αυτά τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναφέρθηκε στον νέο νόμο που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι με το νέο νόμο και το προεδρικό διάταγμα που ήδη δημοσιεύεται, τίθεται τέρμα στην περίοδο των μαζικών νομιμοποιήσεων παράνομων μεταναστών.

    Οι τρεις άξονες του νομοσχεδίου είναι:

    - Αυτοτελής Υπηρεσία Ασύλου για όλη την Ελλάδα. Στον άξονα αυτό θα λειτουργεί και ανεξάρτητη επιτροπή προσφυγών, η οποία θα εξετάζει τις προσφυγές για χορήγηση ασύλου ή άλλου καθεστώτος παραμονής.

    - Αυτοτελής Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σκοπός της να διαχωρίζει μετανάστες που χρειάζονται κάποιου είδους προστασία από εκείνους που πρέπει να πάρουν είτε οικειοθελώς, είτε αναγκαστικά τον δρόμο της επιστροφής στη χώρα προέλευσης.

    - Προσαρμογή στην Κοινοτική Οδηγία για τη διαδικασία επιστροφής των παρανόμων μεταναστών ή χορήγησης καθεστώτος ανοχής έως ότου απομακρυνθούν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Η Μπελ Επόκ στην Πινακοθήκη

    Σε μια ατμόσφαιρα ελαφρότητας και ματαιοδοξίας, στο Παρίσι της Μπελ Επόκ, μας μεταφέρει η έκθεση που εγκαινιάζεται την προσεχή Δευτέρα στην Εθνική Πινακοθήκη, με τίτλο "Αρ Νουβώ και Μοντερνισμός. Θησαυροί από το Πτί Παλαί-Μουσείο Καλών Τεχνών του Παρισιού".

    Αποχαιρετισμός στον 19ο αιώνα, με τον συμβολισμό και την Αρ Νουβώ, νέο ξεκίνημα στον 20ο αιώνα και μοντερνισμός, εκφράστηκαν στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900, που φιλοξενήθηκε στο Πτί Παλαί, το οποίο ανοικοδομήθηκε, γι΄αυτό το σκοπό και αποτελούν σημείο αναφοράς της τρέχουσας έκθεσης, στην Εθνική Πινακοθήκη.

    Στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900, συμμετείχε και η Ελλάδα, με τους κορυφαίους έλληνες της σχολής του Μονάχου και του Παρισιού.

    Το ελληνικό περίπτερο, ήταν ένας βυζαντινός ναός, ο οποίος μετά την λήξη της Παγκόσμιας έκθεσης αποσυναρμολογήθηκε, μεταφέρθηκε στην Αθήνα και αφιερώθηκε στον Άγιο Σώστη. Πρόκειται για την γνωστή εκκλησία επί της λεωφόρου Συγγρού, ως ανάμνηση και αναφορά στην Παγκόσμια Εκθεση του 1900.

    Στην έκθεση που εγκαινιάζεται την Δευτέρα στην Πινακοθήκη, επιχειρείται η αναπαράσταση του ελληνικού περιπτέρου ενώ για τις ανάγκες της έκθεσης «βρήκαμε 15 έργα που είχαν σταλεί και τα περισσότερα προέρχονταν από τις συλλογές της Πινακοθήκης» λέει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης , Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα.

    Ανάμεσα τους η "Παιδική συναυλία" του Ιακωβίδη, το "Μπαλκόνι" του Ιάκωβου Ρίζου και η η "Εαρινή Συμφωνία" του Γύζη, ο οποίος συμμετείχε στο γερμανικό και όχι στο ελληνικό περίπτερο, γιατί το έργο του αντιπροσώπευε την σχολή του Μονάχου.

    Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη -Πλάκα μας μιλάει και για τα οικονομικά, αλλά και τον προγραμματισμό των εκθέσεων το 2011.

    Για τις εκθέσεις «πάντα εξασφαλίζαμε χορηγίες και σχεδόν ποτέ δεν λάβαμε χρήματα από το κράτος» λέει η κα Λαμπράκη , ενώ σημιώνει ότι για το 2011, η Εθνική Πινακοθήκη μετρίασε τον αριθμό των εκθέσεων «εγκαταλείποντας όχι την ποιότητα αλλά κάποια φιλόδοξα προγράμματα».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 November 2010 - 17:30:20 UTC