Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες με Ομπάμα, Γκιουλ και Μέρκελ
  • [02] "Αλλαγή πολιτικής για έξοδο από την κρίση"
  • [03] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [04] Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις
  • [05] Ρεκόρ προσλήψεων στην Βραζιλία
  • [06] Μπερνάνκι: Ο "πόλεμος νομισμάτων" ίσως φέρει νέα κρίση
  • [07] Στήριξη υπό προϋποθέσεις
  • [08] ''Έχουμε ευθύνη για το μέλλον''
  • [09] Ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων
  • [10] Θεατρικός χειμώνας
  • [11] Ανακοινώνεται σχέδιο στήριξης
  • [12] Ντέρμπυ στο Καραϊσκάκη

  • [01] Συνομιλίες με Ομπάμα, Γκιουλ και Μέρκελ

    Σύντομο διάλογο σε ήπιους τόνους, είχε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπνουλάχ Γκιουλ. Ο διάλογος έγινε όταν ο κ. Γκιουλ ανέφερε, κατά τη συζήτηση του θέματος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, τη γνωστή θέση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου απάντησε στους ίδιους τόνους, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να λυθεί το Κυπριακό και ζήτησε από όσους μπορούν να βοηθήσουν για να λυθεί το θέμα, να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως επιθυμεί και ο κ. Χριστόφιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

    Ζήτησε, επίσης, να αφεθούν οι Κύπριοι, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, να συνεννοηθούν για το μέλλον του νησιού και η λύση που θα δοθεί να είναι πρότυπο συμβίωσης διεθνώς.

    Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία και με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ.

    Κοντά βρέθηκε και ο κ. Γκιουλ, και ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο, τους είπε ότι είναι δύο άνθρωποι που θέλουν να λύσουν τα προβλήματα της περιοχής.

    Συνάντηση είχε ο κ. Παπανδρέου και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με την οποία, όπως είναι φυσικό, συζήτησαν για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την ελληνική πρόταση και τον διαφορετικό μηχανισμό που προτείνει η Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες συνεργατών τους να συζητήσουν το θέμα αυτό. Η συνάντηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, χαρακτηρίσθηκε εποικοδομητική από τον κ. Παπανδρέου.

    Μια από τις βασικές διαφορές μεταξύ της γερμανικής πρότασης και της ελληνικής, είναι ότι στην ελληνική προβλέπεται, μεν, η συμμετοχή ιδιωτών και Τραπεζών στον μηχανισμό στήριξης, αλλά με την επιβολή φόρου ή φόρων, η συγκέντρωση των οποίων θα αρχίσει από τώρα.

    Μιλώντας γενικότερα για το νέο νατοϊκό δόγμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε με το καβαφικό "και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους, ήταν κι αυτοί μια κάποια λύση". Η απάντηση που έδωσε ο κ. Παπανδρέου ήταν ότι το νέο δόγμα έρχεται να δώσει νέα κατεύθυνση για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, τα οποία θα επιλύονται μέσω συνεργειών περισσότερων κρατών. Οι συνεργασίες, τόνισε πρέπει να περιλάβουν και τις χώρες που μετείχαν στην Πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, με στόχο την κοινή ασφάλεια. Ανέφερε επίσης ότι τα σημερινά προβλήματα δεν δημιουργούνται, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, από τις μεγάλες χώρες, αλλά από χώρες με ανίσχυρες δομές και γι αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι δημοκρατία και οι πολίτες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Αλλαγή πολιτικής για έξοδο από την κρίση"

    Το εκλογικό σώμα έδωσε μήνυμα για αλλαγή οικονομικής πολιτικής, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κόμματος, που ασχολήθηκε με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του διαψεύστηκαν προεκλογικά και μετεκλογικά.

    "Ζητάμε αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής για έξοδο από την κρίση, με ανάκαμψη και ανάπτυξη και όχι με ασφυξία", ανέφερε ο κ.Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η ΝΔ θεωρεί χρήσιμες και στηρίζει τις όποιες διαρθρωτικές αλλαγές. Εξήγησε ότι "είμαστε υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης, είμαστε υπέρ της μείωσης και του εξορθολογισμού του δημοσίου τομέα, αλλά δεν μπορούμε να την επιτύχουμε με μαζικές απολύσεις, που δεν τις αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία, και επιπλέον αποδίδουν ελάχιστα".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ξεκάθαρα αντίθετος με την οποιαδήποτε συζήτηση για αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος, ώστε να είναι εφικτές ενδεχόμενες απολύσεις στο δημόσιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος και θεωρεί ότι η επόμενη Βουλή πρέπει να είναι αναθεωρητική. Στη συνεδρίαση της ΕΓ έγινε εκτενής συζήτηση επ'αυτού και αναφέρθηκε ότι, για παράδειγμα, πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

    Αναφερόμενος στα συμπεράσματα των εκλογών, ο Α. Σαμαράς επισήμανε "ότι επιτύγχαμε πολλά, πολύ σύντομα, αλλά έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, ενώ δεν κινητοποιήσαμε σε όλες τις περιπτώσεις το μέγιστο των δυνάμεών μας και έχουμε ακόμη σημαντικές οργανωτικές ελλείψεις που πρέπει να καλύψουμε".

    Η ΝΔ είναι σε απόσταση αναπνοής από το πρώτο κόμμα, έχει αυξηθεί η συσπείρωσή της πολύ περισσότερο και πολύ συντομότερα, από ό,τι πίστευαν σχεδόν όλοι, κερδίζει συνεχώς δυνάμεις, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως "πρέπει να καταλάβουμε όλοι και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι μόνο μία ζωντανή οικονομία και μία όρθια κοινωνία μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να έχει τη δυνατότητα θετικής και αισιόδοξης προοπτικής για το μέλλον".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    Κλειστό θα παραμείνει το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 του μηνός, το τμήμα του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου από το σταθμό Ειρήνη έως την Κηφισιά, λόγω έργων ανακαίνισης της Σιδηροδρομικής Γραμμής.

    Για το συγκεκριμένο τμήμα το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται με την λεωφορειακή γραμμή Χ5.

    Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζει να είναι εκτός λειτουργίας το τμήμα ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ-ΑΤΤΙΚΗ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

    Αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία, έρχονται πλέον καθημερινά οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, οι οποίοι αποφάσισαν να κλείσουν τα ταμεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τις 22 έως τις 28 Νοεμβρίου.

    Οι γιατροί αντιδρώντας στα μέτρα που λαμβάνονται, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα στον χώρο της υγείας, καλούν όσους ασθενείς επιθυμούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από τη Δευτέρα, οπότε και δεν θα πληρώνουν ούτε τα τρία ευρώ αλλά ούτε και τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται.

    Οι εκτιμήσεις των νοσοκομειακών γιατρών είναι άκρως ανησυχητικές καθώς αναφέρουν ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής, ενώ ήδη το ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί, μετά από εισήγηση του επιστημονικού του συμβουλίου ξεκινά μελέτη για να διαπιστώσει πόσοι ασθενείς ζητούν και κάνουν εισαγωγή μόνο και μόνο για να τρέφονται από το νοσοκομείο, είπαν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

    Επίσης, αναφερόμενοι στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας, που έχουν να κάνουν με την χορήγηση μόνο γενόσημων φαρμάκων στους ανασφάλιστους και στους άπορους, εκτίμησαν ότι θα αυξηθούν οι ασθενείς του AIDS στη χώρα μας καθώς ενώ είναι οροθετικοί δεν θα μπορούν να παίρνουν την απαραίτητη αγωγή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ρεκόρ προσλήψεων στην Βραζιλία

    "Περισσότερες κι από 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στη διάρκεια όλου του τρέχοντος έτους, στη Βραζιλία", κάτι που χαρακτηρίζει τον αναπτυξιακό κύκλο που διανύει η οικονομία της μεγάλης λατινοαμερικανικής χώρας, ανακοινώθηκε στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας από το υπουργείο της Εργασίας στη Μπραζίλια.

    --Μόνον τον μήνα Οκτώβριο, υπήρξαν 204 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ανακοινώθηκε ταυτοχρόνως από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας κ. Κάρλος Λούπι, που δεν έκρυβε τη χαρά του γιαυτά τα θετικά στοιχεία από το "μέτωπο" της απασχόλησης. "Διαπιστώνεται μία μεγάλη δυναμική στη βραζιλιάνικη εσωτερική αγορά. Συνεχίζεται η έντονη ανάπτυξη της βραζιλιάνικης οικονομίας", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Ολο το 2009 η βραζιλιάνικη οικονομία διήνυσε φάση ύφεσης. Ομως, φέτος, τα δεδομένα άλλαξαν εντυπωσιακά και τον Σεπτέμβριο η ανεργία δεν ξεπερνούσε σε ποσοστό το 6,2% του 'ενεργού' πληθυσμού (η καλύτερη επίδοση μετά το '02).

    Αφότου είναι πρόεδρος της Βραζιλίας ο κ. Λουΐς Ινάθιο "Λούλα" ντα Σίλβα, έχουν δημιουργηθεί--μέσα σε μία οκταετία--περίπου 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ανέφερε τέλος το υπουργείο της Εργασίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Μπερνάνκι: Ο "πόλεμος νομισμάτων" ίσως φέρει νέα κρίση

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των Ην.Πολιτειών, Μπεν Μπερνάνκι, προϊδέασε σήμερα ότι από τη συνέχιση του "πολέμου των νομισμάτων" μπορεί κάλλιστα "να προκύψει μία νέα διεθνής οικονομική κρίση".

    Κράτη σε πολλά σημεία του πλανήτη κατηγορούνται ότι υποτιμούν στις αγορές τα νομίσματά τους γιά μεγάλο χρόνο, "μόνον γιά να προωθούνται οι εξαγωγές τους".

    Ο αξιωματούχος, που μιλούσε στη Φρανκφούρτη σε οικονομικό συνέδριο (τραπεζιτών), υπογράμμισε ότι εφόσον η πρακτική του "πολέμου των νομισμάτων" ισχύσει γιά πάρα πολύ χρόνο, "τότε και οι δράστες και τα υπόλοιπα κράτη"(...)"θα φτωχύνουν εξαιτίας της νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης", που θα προκληθεί.

    Επίσης ο ίδιος εστίασε "στις ήδη προκαλούμενες αισθητές ανισορροπίες"(...)"ανάμεσα σε πολύ σημαντικές οικονομίες" στον πλανήτη, "κάτι που όμως δεν νοείται να ισχύει επ'αόριστον".

    "Ας το καταλάβουν, επιτέλους, οι αναπτυσσόμενοι ότι η δική τους ανάπτυξη εδράζεται στην ανάπτυξη των πλούσιων οικονομιών", συνόψισε ο ίδιος τέλος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Στήριξη υπό προϋποθέσεις

    Θετικός σε μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω συνεργατών του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος, όμως, προτίθεται να ζητήσει από τον κ. Παπανδρέου ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των όσων έχει δεσμευθεί να πράξει η κυβέρνηση.

    Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Καρατζαφέρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλά από τα οποία έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη και παραπέμπουν ενδεικτικά στο θέμα της αξιοποίησης των περίπου 10 χιλιάδων αναπόγραφων κληροδοτημάτων.

    Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ. Καρατζαφέρη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα προσφέρει στήριξη, υπό προϋποθέσεις, στον πρωθυπουργό.

    Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν την υλοποίηση όλων όσα κατά καιρούς εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας και της σωτηρίας της χώρας από την κρίση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του στο Alter, ανέφερε ότι είχε προτείνει στον πρωθυπουργό την επιβολή «φόρου άνθρακος» στα πρότυπα του Προέδρου Σαρκοζί στη Γαλλία.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, θα εξομοιωθούν έτσι τα κόστη των εισαγομένων προϊόντων με την προσαύξηση αυτή και θα γίνουν ανταγωνιστικά των δικών μας, ελληνικών και θα δοθεί έτσι μία ανάσα ζωής στην τοπική παραγωγή.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επιμένει επίσης στην ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης και υποστήριξε ότι αυτό το συνειδητοποιούν όλοι τώρα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] ''Έχουμε ευθύνη για το μέλλον''

    Με σαφή την πρόθεση, ο ΣΥΝ να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πόλου, στο χώρο της Αριστεράς και με τη φράση "έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε το μέλλον", ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει την βούλησή του να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε , όπως λέει χαρακτηριστικά "να κάνουμε την εκλογική δύναμη, πολιτική δύναμη".

    Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας εκφράζει την αποφασιστικότητά του να ασκήσει πίεση προς κάθε κατεύθυνση , με στόχο "να επιβάλλουμε όλοι μαζί λύσεις προς όφελος των πολλών", καλώντας τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων και δυνάμεων της παράταξης, να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογραμμίζει την επιμονή του προς μια πορεία συνάντησης με όσους διαχωρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και τους ριζοσπαστες οικολόγους, ενώ έμμεσα δηλώνει ότι από τον διάλογο δεν αποκλείει ούτε τον κ. Αλαβάνο.

    Από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ είναι προφανές ότι ακόμη και σήμερα νοιώθει την πίεση των γεγονότων που οδήγησαν στην αποχώρηση του κ. Κουβέλη και τη δημιουργία της "Δημοκρατικής Αριστεράς" και με πολύ ήπιο τρόπο κάνει λόγο για μια απόφαση που "βασάνιζε" καιρό τους πρώην συντρόφους του, ενώ στην ερώτηση αν και ο ίδιος είχε ευθύνες απαντά ότι "το αλάθητο δεν το διεκδικεί κανείς".

    Οσον αφορά το ΚΚΕ ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι η άνοδος των ποσοστών του "θα ενισχύσει τη στάση αδιαλλαξίας".

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την εντονότατη ανησυχία του για την εξωτερική πολιτική. Επιτίθεται δε στον πρωθυπουργό ρωτώντας "ποιος τον εξουσιοδοτεί να υπογράψει ερήμην του ελληνικού λαού", αναφερόμενος στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, ενώ εκφράζει την ανησυχία του και για τα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση .

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων

    Την καταβολή έκτακτης αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης 100 - 300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, άνω των 60 ετών, «ως μικρή αναγνώριση της προσπάθειας που και αυτοί έχουν καταβάλει στην ανάγκη εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών», προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

    Οι δικαιούχοι του επιδόματος, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 60 έτος της ηλικίας τους και να έχουν ετήσιο εισόδημα 7000 ευρώ (και οικογενειακό 12.000), οπότε λαμβάνουν 300 ευρώ ενίσχυσης. Για εκείνους που το ατομικό τους εισόδημα κυμαίνεται από 7000-8500 ευρώ (και οικογενειακό μέχρι 14500 ευρώ), καταβάλλεται ενίσχυση 200 ευρώ, ενώ για όσους έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα από 8.500-10.500 ευρώ (και οικογενειακό εισόδημα έως 16.500 ευρώ), καταβάλλονται 100 ευρώ. Η έκτακτη αυτή, οικονομική ενίσχυση, θα καταβληθεί μαζί με την σύνταξη του Ιανουαρίου.

    Από τον περιορισμό του ορίου ηλικίας των 60 ετών, εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας, όπως επίσης και οι δικαιούχοι σύνταξης εκ μεταβιβάσεως, εφόσον είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου, είναι ανήλικοι ή σπουδάζουν (μέχρι ηλικίας 24 ετών), ή είναι ανίκανοι για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Θεατρικός χειμώνας

    «Στες κρίσιμες στιγμές θα ξαναβρίσκω το πνεύμα μου, σαν πριν, ασκητικό» . Ο στίχος του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη- με τον οποίο το Εθνικό θέατρο εγκαινίασε τη φετινή θεατρική του σεζόν- αποτυπώνει την κατάσταση που κυριαρχεί στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας την ώρα που η ελληνική οικονομία διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση της νεότερης ιστορίας της.

    Άλλωστε, όπως προέκυψε και από τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των θεάτρων της Ευρώπης που παραγματοποίθηκε στη χώρα μας στις αρχές Νοεμβρίου, η λεγόμενη «κρίση» έχει επηρεάσει τα πολιτιστικά δρώμενα και ειδικότερα το θέατρο σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, με ορατό τον κίνδυνο να τίθεται ακόμα και θέμα αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του.

    Ωστόσο, το ελληνικό θεατρικό τοπίο σε πείσμα της δίνης της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων της προτείνει ένα πολυδυναμικό ρεπερτόριο για χειμερινή θεατρική περίοδο 2010-2011.Απο αυτές τις παραστάσεις, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιλέγει σήμερα να παρουσιάσει έναν μεγάλο αριθμό και ο κατάλογος συνεχίζεται.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Ανακοινώνεται σχέδιο στήριξης

    Μαζί με την παρουσίαση του τετραετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ή αμέσως μετά, αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφεραν κοινοτικές πηγές, σύμφωνα με το Ρόιτερ. "Θα είναι κοντά από χρονικής πλευράς", επεσήμανε κοινοτική πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα.

    Την Παρασκευή, ο αρμόδιος επί ευρωπαϊκών ζητημάτων Ιρλανδός υπουργός Πάτ Κάρεϊ δήλωσε ότι το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, βάσει του οποίου θα εξοικονομηθούν 15 δισ.ευρώ κατά την περίοδο 2011 έως και 2014 θα δημοσιευτεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδος.

    Το Δουβλίνο συζητά πακέτο βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους του και το ΔΝΤ, που θα μπορούσε να ανέλθει σε δεκάδες δισ.ευρώ, κυρίως για τη στήριξη του τραπεζικού του τομέα.

    Άλλη ανώτερη πηγή της ευρωζώνης χαρακτήρισε ως εύστοχο το συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση της παροχής αυτής της στήριξης θα συμπέσει ή θα σημειωθεί αμέσως μετά με την ανακοίνωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Οι ιρλανδικές τράπεζες ουσιαστικά έχουν τεθεί εκτός της διατραπεζικής αγοράς υπό το φως των ανησυχιών σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τους. Στηρίζονται σχεδόν κατ'αποκλειστικότητα στην ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους, η οποία στο τέλος Οκτωβρίου είχε ανέλθει σε 130 δισ.ευρώ, καθώς και στην ιρλανδική κεντρική τράπεζα, η οποία τους έχει προσφέρει ακόμη 35 δισ.ευρώ.

    Κοινοτικές πηγές έχουν αναφέρει στο Ρόιτερ ότι η Ιρλανδία μπορεί να χρειαστεί βοήθεια μεταξύ 45 και 90 δισ.ευρώ. Το ύψος του ποσού θα εξαρτηθεί από το η βοήθεια κατευθυνθεί μόνο για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου ή και για τα δημόσια οικονομικά.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υποστήριξε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας δεν είναι καλύτερη από αυτήν των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [12] Ντέρμπυ στο Καραϊσκάκη

    Το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 11ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Ο Ολυμπιακός θα παίξει με απουσίες, αλλά θέλει μόνο τη νίκη για να παραμείνει στο πρώτο σκαλοπάτι της βαθμολογικής κλίμακας. Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ, ο οποίος τις τελευταίες αγωνιστικές έχει βρει το ρυθμό του, θα παίξει για το θετικό αποτέλεσμα.

    Δύσκολη αποστολή θα έχει η ΑΕΚ, η οποία θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της στην Καβάλα κόντρα στην τοπική ομάδα, ενώ ο Παναθηναϊκός με τον Γιάτσεκ Γκμοχ στον πάγκο της και στις κερκίδες τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα, θα υποδεχθεί τον Ηρακλή και θέλει μόνο τους τρεις βαθμούς της νίκης για να παραμείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων. Συνοπτικά τα παιχνίδια για την 11η ημέρα της Σούπερ Λίγκα έχουν ως εξής:

    Σάββατο 20 Νοεμβρίου

    17:15 Ολυμπιακός Βόλου-Αστέρας Τρίπολης (NOVA)

    19:30 Ξάνθη-Πανσερραϊκός (NET)

    19:30 Παναθηναϊκός-Ηρακλής (NOVA)

    Κυριακή 21 Νοεμβρίου

    15:00 Ατρόμητος-Εργοτέλης (NOVA)

    17:15 Αρης-Κέρκυρα (NOVA)

    17:15 Λάρισα-Πανιώνιος (NOVA)

    19:30 Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (NET)

    19:30 Καβάλα-ΑΕΚ (NOVA)

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 November 2010 - 5:30:27 UTC