Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων το 2011"
  • [02] Νέα απεργία της ΠΝΟ
  • [03] Μείωση 40,9% στο εμπορικό έλλειμμα
  • [04] "Σπάει" το Παρακαταθηκών και Δανείων
  • [05] "Πενία τέχνας κατεργάζεται"
  • [06] «Λουκέτο» στους φοροφυγάδες
  • [07] Γνωμοδότηση υπερ των συμβασιούχων
  • [08] Ανησυχία για την ανεργία
  • [09] "Απαιτητικό" τεστ

  • [01] "Χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων το 2011"

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει σήμερα, στις 2:30 μ.μ., το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το 2011, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, εκφράζοντας, παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τους στόχους της και το επόμενο έτος, όπως έγινε και το 2010.

    Στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, η κατάργηση της Αγροφυλακής, το θέμα της ΥΠΑ και του ΟΑΣΑ.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε: «αυτές τις μέρες έκλεισε ένας ακόμα δύσκολος κύκλος για τη χώρα» και, μάλιστα, «έκλεισε με επιτυχία και αισιοδοξία για το μέλλον».

    Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αξιολόγηση της χώρας, τονίζοντας ότι αυτή «ήταν θετική» και απέδειξε ότι «δεν είμαστε απλά στο σωστό δρόμο, αλλά και ότι εκπληρώνουμε έναν-έναν τους στόχους μας και με το παραπάνω».

    Το συμμάζεμα των δημοσιονομικών της χώρας, πρόσθεσε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά όχι και ο τελικός στόχος, υπογραμμίζοντας ότι «ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα».

    Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι οι αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, είναι «πιο βατές πολιτικά», καθώς, όπως είπε, «τώρα πια δεν έχουμε τη γενικευμένη μείωση μισθών και συντάξεων, που βεβαίως ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση πολιτικά». Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο «οι αλλαγές που θα κάνουμε να συναντήσουν αντιστάσεις», εκφράζοντας, παράλληλα, την ευχή «να γίνουν μέσα σε ένα πνεύμα όλο και ευρύτερης συναίνεσης».

    Το βάρος της προσπάθειας, τόνισε, «πέφτει πλέον σε κάθε υπουργείο» και ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουν μέχρι αύριο τις ιεραρχημένες προτάσεις τους στον τομέα ευθύνης του ο καθένας και να ιεραρχήσουν και όλα τα άλλα θέματά τους, ώστε να μπουν σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

    Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό ελληνικό ζήτημα, τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεν είναι μια απλή υπόθεση του τύπου "ρίχνω χρήματα", αλλά και το που ρίχνω τα χρήματα, σε ποιες υποδομές, ποιες δράσεις, ποια παιδεία, ποια καινοτομία, ώστε να αλλάξει το πρότυπο παραγωγής, αλλά και η ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων μας».

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ιρλανδία και έφερε το παράδειγμα του Ιρλανδού ομολόγου του, ο οποίος, αν και συντηρητικός, όπως είπε, δεν ακολούθησε το παράδειγμα του κ. Καραμανλή, ο οποίος εγκατέλειψε το καράβι και πέταξε μια βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση. Πήρε πάνω του όλη την ευθύνη, τόνισε, ώστε η επόμενη κυβέρνηση «να μη φορτωθεί τα λάθη του παρελθόντος».

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουν τις ιεραρχημένες προτάσεις τους στον τομέα ευθύνης του ο καθένας και να ιεραρχήσουν και όλα τα άλλα θέματά τους, ώστε να μπουν σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι αν η Ευρώπη κινηθεί δυναμικά και χωρίς μοιρολατρία απέναντι στις αγορές, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ιρλανδία και έφερε το παράδειγμα του Ιρλανδού ομολόγου του, ο οποίος, αν και συντηρητικός, όπως είπε, δεν ακολούθησε το παράδειγμα του κ. Καραμανλή, ο οποίος εγκατέλειψε το καράβι και πέταξε μια βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση. Πήρε πάνω του όλη την ευθύνη, τόνισε, ώστε η επόμενη κυβέρνηση «να μη φορτωθεί τα λάθη του παρελθόντος».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Νέα απεργία της ΠΝΟ

    Νέα 48ωρη απεργία από την Παρασκευή, στις 6 πμ έως την Κυριακή στις 6 πμ αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε συνεδρίασή της.

    Από την απεργία των ναυτικών αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στα νησιά, καθώς ήδη υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από πολλούς παραγωγούς στην Κρήτη για τα προϊόντα τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Μείωση 40,9% στο εμπορικό έλλειμμα

    Νέα μεγάλη μείωση, κατά 40,9%, σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Σεπτέμβριο εφέτος, με αποτέλεσμα στο τέλος του εννεαμήνου το εμπορικό έλλειμμα να έχει συρρικνωθεί κατά 33,8%. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις εμπορευματικές συναλλαγές της χώρας, οφείλεται στην, έστω και μικρή, ανάκαμψη των εξαγωγών και στη σημαντική πτώση, λόγω του περιορισμού της καταναλωτικής ζήτησης, των εισαγωγών. Πάντως, τον Σεπτέμβριο, οι εξαγωγές ήταν μειωμένες, λόγω κυρίως των προβλημάτων στις οδικές μεταφορές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Σπάει" το Παρακαταθηκών και Δανείων

    Σε ένα βήμα ως προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με τον διαχωρισμό των υφιστάμενων δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΠΚΔ θα συνεχίσει να παρέχει τη δημόσια υπηρεσία της παρακαταθήκης, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η δημιουργία θυγατρικoύ πιστωτικού φορέα, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι σημερινές δραστηριότητες που αφορούν σε τραπεζικές εργασίες.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του ΤΠΚΔ θα πραγματοποιηθεί ειδική μελέτη, ενώ η νέα δομή αναμένεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών του Οργανισμού. Το υπουργείο διαβεβαιώνει, παράλληλα, τους εργαζόμενους ότι με τις αλλαγές δεν δημιουργείται το οποιοδήποτε πρόβλημα ως προς το προσωπικό του Ταμείου και τους όρους εργασίας του.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Πενία τέχνας κατεργάζεται"

    Αθήνα, Πλατεία Βικτωρίας, περί τις 12 το μεσημέρι. Ηλιόλουστη μέρα, σχεδόν ανοιξιάτικη. Δεκάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, γυναίκες και άνδρες, άλλοι όρθιοι, άλλοι καθισμένοι στα παγκάκια, ή στα πεζούλια, συζητούν, αψιμαχούν, φλερτάρουν. Παιδιά παίζουν, τρέχουν, γελούν, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου. Για να υπενθυμίζουν πως η ζωή, όταν είναι ανέμελη, είναι χαρά και δώρο.

    Ανάμεσά τους, νέοι Αφγανοί, καθισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, στο πεζούλι του σιντριβανιού της πλατείας, πουλούν αβγά σε χάρτινες καρτέλες. Βρασμένα. Αγοράζουν τα οκτώ για ένα ευρώ από την κεντρική αγορά. Τα βράζουν και τα πουλούν για ένα ευρώ τα τέσσερα. Κάτι βγαίνει. Λίγα βέβαια, αλλά από το τίποτα, καλά είναι κι αυτά. «Πενία τέχνας κατεργάζεται», έλεγαν οι πρόγονοί μας.

    Γι αυτούς, τα αβγά, εκτός από μέσο βιοπορισμού, είναι και παιχνίδι. Τα τσουγκρίζουν, όπως κάνουμε εμείς το Πάσχα με το «Χριστός Ανέστη». Εδώ, όμως, χειμώνα στην καρδιά της πρωτεύουσας, ο κανόνας δεν επιβάλλεται από το έθιμο, αλλά από το παιχνίδι, που έχει κι ένα κέρδος. Όποιος σπάσει το αβγό του άλλου, το κερδίζει.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] «Λουκέτο» στους φοροφυγάδες

    Στην αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων που έχουν βρεθεί να φοροδιαφεύγουν, θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα το ΣΔΟΕ. Την απόφαση για «λουκέτο» στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις - και για παραδειγματισμό προς τους υπολοίπους - έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο υλοποίησης και των διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου. Ενώ, θετικοί προς αυτό είναι και οι ελεγκτές της τρόικας, που θεωρούν ότι αποτελεί ένα από τα βασικά «όπλα» για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

    Στη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών διευκρινίζεται και το πώς θα εφαρμοσθεί από το ΣΔΟΕ το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ η απαγόρευση στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα μπορεί να είναι ακόμη και οριστική σε περίπτωση υποτροπής. Στην απόφαση του υπουργού αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι αφού κληθεί ο επιχειρηματίας να εκφράσει τις απόψεις του, η καταλογιστική πράξη κοινοποιείται με αποδεικτικό επίδοσης από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ και εκτελείται εντός μηνός από την παρέλευση του χρόνου προσφυγής του επιχειρηματία.

    Στο «λουκέτο» θα μπαίνουν οι σφραγίδες του ΣΔΟΕ και θα τοποθετούνται δύο κλειδαριές ασφαλείας στην κεντρική πόρτα εισόδου, καθώς και σε κάθε άλλη είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης. Το ΣΔΟΕ θα κρατά τα κλειδιά της μιας κλειδαριάς, ενώ της άλλης θα τα έχει ο επιχειρηματίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Γνωμοδότηση υπερ των συμβασιούχων

    Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Κολιοκώστας με αφορμή σχετικό ερώτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 7/2010 γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων που επιβάλλουν την παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία τους.

    Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική γνωμοδότηση η άρνηση των υπευθύνων του Δημόσιου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου να συμμορφωθούν στις προσωρινές διαταγές παραβιάζει τα άρθρα 20, 28 και 95 του Συντάγματος, το άρθρο 904 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παράλληλα, οι αρνούμενοι να εφαρμόσουν τις προσωρινές διαταγές απειλούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

    Ακόμη, το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να εγκρίνει τα χρηματικά εντάλματα των συμβασιούχων για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην προσωρινή διαταγή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Ανησυχία για την ανεργία

    Η αύξηση των έμμεσων φόρων και ιδιαίτερα του ΦΠΑ (από 11% στο 13%) θα εντείνει περαιτέρω την ύφεση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, με άμεσο αντίκτυπο τη μείωση των θέσεων απασχόλησης και τη δραματική αύξηση της ανεργίας. Οι συνέπειες αυτής της οικονομικής πολιτικής θα επηρεάσουν αρνητικά και τα έσοδα του κράτους, δεδομένου ότι θα συρρικνώσουν επικίνδυνα την φορολογική του βάση. Αντίθετα μια μείωση του ΦΠΑ, έστω και κατά μία μονάδα, θα προσέφερε περισσότερα, τόσο στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης όσο και στη βελτίωση της ψυχολογίας της αγοράς.

    Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, εκφράζοντας τη θέση της για την απασχόληση και την ανεργία.

    Η ΓΣΕΒΕΕ υπενθυμίζει ότι πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, με τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία του Αυγούστου 2010. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν σημαντική αύξηση της ανεργίας από 9% σε 12,2%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 (ρυθμός μεταβολής της τάξης του 38%).

    Εάν, όμως, η τάση που δείχνουν τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού συνεχιστεί, προσθέτει η ΓΣΕΒΕΕ, τότε είναι πολύ πιθανό η απώλεια να υπερβεί τις 120.000 και να πλησιάσει τις 200.000 θέσεις μισθωτής εργασίας και τις 300.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης (θέσεις μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, εργοδοτών), όπως είχε εκτιμήσει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε έρευνα, που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2010.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] "Απαιτητικό" τεστ

    Νέος γύρος ελέγχων για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου χρόνου, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν μέσω των ανησυχιών ότι οι δοκιμασίες, που προηγήθηκαν, δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο τραπεζικός τομέας της Ιρλανδίας.

    Η Σαντάλ Χιούτζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι οι έλεγχοι θα διενεργούνται "ετησίως" "αρχής γενομένης από τις αρχές του νέου έτους".

    Τα αποκαλούμενα και τεστ αντοχής (stress tests) των τραπεζών σχεδιάστηκαν για να ρίχνουν φώς στην ύπαρξη τοξικών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες και την ικανότητα τους να παρακολουθούν τις ακραίες οικονομικές συνθήκες, έτσι ωστε να διαβεβαιώνουν στους επενδυτές για την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 November 2010 - 7:30:26 UTC