Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aνοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση αποπληρωμής
  • [02] Στη Λιβύη ο πρωθυπουργός
  • [03] Απεργία αύριο στα μέσα ενημέρωσης
  • [04] Προβλήματα από την απεργία της ΠΝΟ
  • [05] Πολιτική απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ
  • [06] Αύριο η κηδεία του Γ.Φούντα
  • [07] "Συναγερμός" στις φυλακές

  • [01] Aνοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση αποπληρωμής

    Τον δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων (ύψους 110δισ.) που έχει λάβει η Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ανοίγει η χθεσινοβραδινή απόφαση που έλαβαν τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin για την Ιρλανδία. Συγκεκριμένα, στο τελικό ανακοινωθέν του Eurogroup για τα 85 δισ. που θα λάβει ως δάνειο η Ιρλανδία αναφέρεται:

    « Το Γιουρογκρουπ θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας ». Το οικονομικό πακέτο προς την Ιρλανδία θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες έως 85 δισ. ευρώ.

    Το τελικό ανακοινωθέν των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin επισημαίνει ότι αποφασίστηκε η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ιρλανδία, έπειτα από αίτημα της Ιρλανδικής κυβέρνησης στις 22 Νοεμβρίου.

    Σημειώνεται, ακόμη, στο κείμενο ότι η παροχή δανείου στην Ιρλανδία είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη και σε ολόκληρη την ΕΕ και πως οι υπουργοί οικονομικών ενέκριναν ομόφωνα τα μέτρα για τη στήριξη της Ιρλανδικής οικονομίας.

    Σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν, η χρηματοπιστωτική στήριξη στην Ιρλανδία θα παρασχεθεί στη βάση του προγράμματος που διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε σήμερα η ιρλανδική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα της Ιρλανδίας βασίζεται σε τρεις άξονες . Στην άμεση ενίσχυση και συνολική στήριξη του τραπεζικού τομέα, στη φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή (διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2015) και στην προώθηση των μεταρυθμίσεων.

    Καταλήγοντας, το ανακοινωθέν υπενθυμίζει ότι τα βασικά σημεία σχετικά με τους όρους και τις προϋόθέσεις της σημερινής συμφωνίας θα υιοθετηθούν και τυπικά από το Συμβούλια Eurogroup και Ecofin στις 6 και 7 Δεκεμβρίου.

    Η απόφαση για το μόνιμο μηχανισμό που θα ισχύσει μετά το 2013

    Σε άλλη γραπτή δήλωσή του, το Eurogroup αναφέρεται στο μελλοντικό, μόνιμο, μηχανισμό στήριξης που θα ισχύσει από τα μέσα του 2013 και μετά. Σύμφωνα με τη δήλωση, οι κανόνες του νέου μηχανισμού θα πρέπει να προσαρμοστούν και να προβλέπουν την κατά περίπτωση συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ακολουθώντας τα πρότυπα τα οποία εφαρμόζει το ΔΝΤ. Αναφέρεται, επίσης, ότι η ενδεχόμενη παροχή βοήθειας προς ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης θα βασίζεται σε ένα « σφιχτό » πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και σε μία αυστηρή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους του κράτους αυτού. Την ανάλυση αυτή θα εκπονούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Με βάση αυτές τις εκθέσεις οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα λαμβάνουν ομόφωνα αποφάσεις για την παροχή της βοήθειας.

    Αναφέρεται, ακόμη, ότι η συνολική αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου θα εξεταστεί το 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Στη δήλωση του Γιουρογκρουπ επισημαίνεται για άλλη μία φορά ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν θα ισχύσει πριν από τα μέσα του 2013.

    Σχέδιο στήριξης στην Ιρλανδία με επιτόκιο 5,8%

    Η Ιρλανδία θα πρέπει να πληρώνει ένα μέσο και ευέλικτο επιτόκιο 5,8% ετησίως, υψηλότερο από το 5,2% που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ιρλανδία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν.

    "Αν το σχέδιο στήριξης εφαρμοστεί στο σύνολό του, το μέσο ετήσιο επιτόκιο θα είναι της τάξης του 5,8% ετησίως. Το επιτόκιο αυτό θα μεταβάλλεται σε συνάρτηση με τη στιγμή όπου τα όρια δανεισμού θα χρησιμοποιούνται και με τους όρους της αγοράς", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    "Η συμβολή του κράτους σε αυτό το πρόγραμμα στήριξης ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα ανέλθει στα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που θα προέλθει από το εθνικό μας αποθεματικό ταμείο για τις συντάξεις και από άλλα ρευστά διαθέσιμα της χώρας", πρόσθεσε.

    Το ΔΝΤ θα χρηματοδοτήσει με 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ τη βοήθεια προς το Δουβλίνο.

    Ο πρωθυπουργός Κόουεν απέκλεισε κατηγορηματικά απόψε ότι η χώρα μου μπορεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, όπως ζητεί μερίδα του ιρλανδικού λαού σύμφωνα με δημοσκόπηση, λέγοντας ότι η "χώρα δεν είναι ανεύθυνη".

    "Η χώρα αυτή έχει μια υποχρέωση και είναι σε θέση να μπορεί να πληρώνει τα χρέη της. Μια στάση πληρωμών θα επέφερε σοβαρές συνέπειες και πέρα από τα σύνορά μας. Δεν είμαστε μια ανεύθυνη χώρα", τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Δηλώσεις Ρεν-Γιούνκερ για τη στήριξη της Ιρλανδίας

    Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, συμφωνήθηκε η παροχή δανείων συνολικού ύψους 85 δισ. ευρώ από την ΕΕ, το ΔΝΤ, την Βρετανία τη Δανία και τη Σουηδία. Εξ αυτών τα 35 δισ. ευρώ θα απορροφηθούν από τις ιρλανδικές τράπεζες, ενώ 50 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του κρατικού ελλείμματος που έχει δημιουργηθεί συνεπεία της τραπεζικής κρίσης στη χώρα. Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία θα συμβάλει καλύπτοντας σχεδόν τα μισά χρήματα που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες Ως προς το μέσο μεταβαλλόμενο επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας, αν και επισήμως θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 5,8%, έναντι 5,2% που είναι το αντίστοιχο ελληνικό.

    Σε ότι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των κρίσεων ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν αλλά και ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ, τον χαρακτήρισαν σημαντικό συμπλήρωμα της υπό διαμόρφωση ακόμα οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ Κ Γιουνκέρ υπογράμμισε πως, αναφορικά με το ζήτημα της εμπλοκής (από το 2013 και μετά) του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις διάσωσης χώρας του ευρώ, υπήρξε μια συμβιβαστική συμφωνία βάσει της οποίας η εμπλοκή θα κρίνεται κατά περίπτωση και όχι γενικευμένα, όπως επεδίωκε η Γερμανία. Ο τρόπος εμπλοκής των ιδιωτών στον ευρω-μηχανισμό θα είναι παρόμοιος προς αυτόν που προβλέπεται στις συμβάσεις δανείων του ΔΝΤ και θα αποφασίζεται από την τρόϊκα η οποία θα έχει την δικαιοδοσία να κρίνει αν τα δημόσια οικονομικά μιας χώρας είναι σε βιώσιμη κατάσταση ή όχι. Αν δεν είναι τότε θα κινείται η διαδικασία συνεννόησης με τους βασικούς ιδιώτες δανειστές αυτής της χώρας για την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών της υποχρεώσεων. Διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν πως αν μια χώρα έχει μόνο πρόβλημα ρευστότητας (όπως πρόσφατα η Ελλάδα) χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της, δεν θα εισέρχεται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης.

    Δηλώσεις Γιούγκερ- Ρεν για επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμης ελληνικού δανειου

    Την ανάγκη εναρμόνισης των χρόνων ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup κ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, ανοίγοντας επί της ουσίας τον δρόμο για την επιμήκυνση των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει το ελληνικό κράτος από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν σήμερα ότι στην πράξη αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν ένδεκα τα χρόνια για την πλήρη απόσβεση των δανείων, έναντι πέντε που είναι με βάση τις πρόνοιες του μνημονίου.

    Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά το πέρας των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το δάνειο προς την Ιρλανδία, οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες αναφέρθηκαν στο εδάφιο της ανακοίνωσης του Συμβουλίου που αναφέρεται στην ανάγκη εναρμόνισης των χρόνων ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, επισημαίνοντας τις θετικές για την Ελλάδα επιπτώσεις. Ο Επίτροπος Ολι Ρεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με την εναρμόνιση αυτή αίρονται πλέον οι αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί ως προς την ικανότητα της Ελλάδας να είναι εντάξει προς τις δανειακές υποχρεώσεις της τα επόμενα χρόνια.

    Αμετακίνητος στη θέση του για την ηγεσία του ΦιάναΦείλ ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν

    Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν δήλωσε την Κυριακή οτι εξακολουθεί να έχει την πρόθεση να οδηγήσει το κόμμα του Φιάνα Φέιλ στις επόμενες εκλογές , μετά από την έγκριση οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα του από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση RTE ο κ. Κόουεν δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένος στη διενέργεια εκλογών και ότι θα ηγείται του κομματός του.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στη Λιβύη ο πρωθυπουργός

    Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικής, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Λιβύη, θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός.

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές, "γιατί η κοινωνία στηρίζει αυτή την προσπάθεια", τονίζει ο Γ.Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" και απευθύνει πρόσκληση συναίνεσης προς τα κόμματα, παρ' ότι δεν αναφέρεται ρητά στην προοπτική συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Οι περιστάσεις επιβάλλουν να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια που κάνει η χώρα και αυτό αφορά πρωτίστως τις πολιτικές δυνάμεις» αναφέρει και συμπληρώνει: «Η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοικτή και η θετική ανταπόκριση απβ όλους θα ήταν χρήσιμη για τη χώρα, ιδιαίτερα σε μεγάλα και κρίσιμα θέματα».

    Επαναλαμβάνει ότι δεν θα θιγούν άλλο οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και δεν θα επιβληθούν άλλοι φόροι πέραν αυτών για τους οποίους η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί.

    Σχετικά με την επόμενη δόση του δανείου διαβεβαιώνει ότι δεν έχουμε λόγο να φοβηθούμε ούτε για αυτό ούτε για την τελική έκβαση της μάχης που δίνουμε, εφόσον συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τον ίδιο τρόπο: αταλάντευτα, σταθερά, συλλογικά, μεθοδικά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Απεργία αύριο στα μέσα ενημέρωσης

    Εικοσιτετράωρη γενική απεργία έχουν κηρύξει για αύριο (Τρίτη 30/11) σε όλα τα ΜΜΕ, η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΕΠΤΥΜ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, οι Ενώσεις Συντακτών αλλά και τα αδελφά σωματεία όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση.

    Η ΠΟΕΣΥ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι "δεν θα ανεχθούμε μειώσεις στους μισθούς, υποβάθμιση των ΣΣΕ, απολύσεις και δυσμενείς τροποποιήσεις στις εργασιακές σχέσεις" και καλεί τις εργοδοτικές οργανώσεις "να σταματήσουν αμέσως τις πρωτοβουλίες απορρύθμισης και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ όπου μπορούν να συζητηθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα προβλήματα που η κρίση δημιουργεί στον Τύπο".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Προβλήματα από την απεργία της ΠΝΟ

    Σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θα αποφασίσει για τη συνέχιση ή όχι των απεργιακών της κινητοποιήσεων, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι αύριο. Στο μεταξύ ένα ακόμη πλοίο με ευπαθή προιόντα αναχώρησε χθες βράδυ με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, αυτή τη φορά από το λιμάνι της Μυτιλήνης.

    Σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργήθηκε με παραγωγούς στην Κρήτη, έφθασαν χθες το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντας μόνο φορτηγά με προϊόντα, τα πλοία «Κρήτη 1» της εταιρίας «Αιγαίον», το «Φαιστός Παλλάς» των «Μινωϊκών» και το «Λατώ» της «ΑΝΕΚ».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλοία αυτά πραγματοποίησαν τα δρομολόγια μετά από συμφωνία των παραγωγών της Κρήτης με ναυτεργάτες των πλοίων. Οι ναυτεργάτες ανέφεραν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλο δρομολόγιο με τα πλοία αυτά, μέχρι τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Πολιτική απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αργά χθες το βράδυ η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού για τις σχέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ .

    Στο κείμενο υπάρχει η πρόταση για μιά χαλαρή σχέση μεταξύ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζεται ότι σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση για εμβάθυνση των σχέσεων και ουσιαστική ενότητα , ο ΣΥΝ δεν θέλει να συμπεριλαμβάνεται ο κ. Α. Αλαβάνος. Το Αριστερό Ρεύμα καταψήφισε την απόφαση ενώ είχε καταθέσει δικό του χωριστό κειμενο. Το Αριστερό Ρεύμα τάσσεται υπέρ της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ όχι όμως υπέρ της μετατροπής του σε κόμμα, ενώ τονίζει και την ανάγκη επανεξέτασης της θέσης τουΣΥΝ έναντι της ΕΕ. Επίσης το Αριστερό Ρεύμα υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθούν περισσότερο τα ταξικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά του Συνασπισμού.

    Η απόφαση που κάνει και εκτενή ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Αύριο η κηδεία του Γ.Φούντα

    Στα 85 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Φούντας. Το τελευταίο διάστημα ο ηθοποιός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο των Αθηνών -χτυπημένος χρόνια από Αλτσχαϊμερ- έχοντας στο πλευρό του την σύντροφο της ζωής του, χορεύτρια, Χρυσούλα Ζώκα και τον γιο του Πάνο.

    Ο Γιώργος Φούντας γεννήθηκε το 1924 ,στο Μαυρολιθάρι Παρνασσίδας, στην Φωκίδα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

    Έκανε την παρθενική του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1944 στην ταινία "Χειροκροτήματα" του Γ. Τζαβέλα και σχεδόν μια δεκαετία αργότερα ενσάρκωσε τον ρόλο του Μίλτου στην "Στέλλα" του Μ. Κακογιάννη. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο στο έργο "Νυφιάτικο Τραγούδι".

    Στην τηλεόραση έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1975 συμμετέχοντας στη μεταφορά στη μικρή οθόνη του "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του Ν. Καζαντζάκη.

    Βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τις χρονιές 1966 και 1967 για την ερμηνεία του στις ταινίες Με την Λάμψη στα Μάτια και Πυρετός στην Άσφαλτο.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 11.00 π.μ από το Α΄Νεκροταφείο της Αθήνας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Συναγερμός" στις φυλακές

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ζήτησε από τις επόμενες ώρες να υπάρχει αυξημένη πανελλαδική ετοιμότητα των εισαγγελέων, υπευθύνων για τις φυλακές, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τους λόγους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα αναμένεται να αρχίσουν σε όλες τις φυλακές της χώρας κινητοποιήσεις των κρατουμένων, δηλαδή να ξεκινήσει αποχή από το συσσίτιο η οποία εν συνεχεία θα μετατραπεί σε απεργία πείνας. Αυτές οι δημοσιογραφικές πληροφορίες επιβεβαιώνονται από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει δημιουργηθεί οργανωμένο τηλεφωνικό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργηθεί ομάδες που συντονίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλα τα καταστήματα κράτησης.

    Στα αιτήματα των κρατουμένων περιλαμβάνεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, οι συνθήκες κράτησης, η περίθαλψη, το καθεστώς χορήγησης των πενθήμερων αδειών, η μείωση των ποινών και η εφαρμογή του εναλλακτικού θεσμού έκτισης των ποινών.

    Οι κρατούμενοι αναφέρουν ότι οι φυλακές έχουν δυναμικότητα 9.700 θέσεις ενώ ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων είναι 12.600 (7.300 αλλοδαποί, 5.100 έλληνες και 180 αλλοδαποί κρατούμενοι προς απέλαση).

    Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τις παραπάνω πληροφορίες, οι κρατούμενοι χαρακτηρίζουν ημίμετρα τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου 3811/2009, καθώς από το νομοθέτημα αυτό θετική θεωρούν μόνο τη ρύθμιση για την κατάργηση της έκτισης των 4/5 της ποινής έτσι ώστε καταδικασμένος για αδικήματα του νόμου περί ναρκωτικών, να μπορεί να τύχει των ευεργετικών μέτρων.

    Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι γνώστης αυτών των προθέσεων των κρατουμένων και είναι σε επιφυλακή, αναμένοντας τις εξελίξεις, ενώ για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί και η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 November 2010 - 5:30:24 UTC