Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aνοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση αποπληρωμής
  • [02] Σήμερα η απόφαση της ΠΝΟ Video
  • [03] Η ατζέντα της Δευτέρας 29/11/2010
  • [04] Στο "φως" άγνωστος Πικάσο
  • [05] Προς ελιξίριο νεότητας

  • [01] Aνοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση αποπληρωμής

    Τον δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων (ύψους 110δισ.) που έχει λάβει η Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ανοίγει η χθεσινοβραδινή απόφαση που έλαβαν τα Συμβούλια των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) και της Ευρωζώνης (Eurogroup) για την Ιρλανδία.

    Στο τελικό ανακοινωθέν του Eurogroup για τα 85 δισ. που θα λάβει ως δάνειο η Ιρλανδία αναφέρεται ότι «το Eurogroup θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας».

    Ο πρόεδρος του Eurogroup κ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά το πέρας των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου, επισήμαναν τις θετικές για την Ελλάδα επιπτώσεις. Ο Επίτροπος Ολι Ρεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με την εναρμόνιση αυτή αίρονται πλέον οι αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί ως προς την ικανότητα της Ελλάδας να είναι εντάξει προς τις δανειακές υποχρεώσεις της τα επόμενα χρόνια.

    Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι στην πράξη αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν ένδεκα τα χρόνια για την πλήρη απόσβεση των δανείων, έναντι πέντε που είναι με βάση τις πρόνοιες του μνημονίου.

    Το σχέδιο για την Ιρλανδία

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, συμφωνήθηκε η παροχή δανείων συνολικού ύψους 85 δισ. ευρώ από την ΕΕ, το ΔΝΤ, την Βρετανία τη Δανία και τη Σουηδία. Εξ αυτών τα 35 δισ. ευρώ θα απορροφηθούν από τις ιρλανδικές τράπεζες, ενώ 50 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του κρατικού ελλείμματος που έχει δημιουργηθεί συνεπεία της τραπεζικής κρίσης στη χώρα. Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία θα συμβάλει καλύπτοντας σχεδόν τα μισά χρήματα που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες. Ως προς το μέσο μεταβαλλόμενο επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας, αν και επισήμως θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 5,8%, έναντι 5,2% που είναι το αντίστοιχο ελληνικό.

    Η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι "έσβησε η φωτιά" στην Ιρλανδία, ενώ αναφερόμενη στον πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας Journal du Dimanche "Οικονομική κρίση: η Γαλλία απειλείται", διαβεβαίωσε ότι μια σύγκριση ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιρλανδία "είναι, οικονομικά, άδικη".

    Χθες, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν απέκλεισε κατηγορηματικά ότι η χώρα του μπορεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, όπως ζητεί μερίδα του ιρλανδικού λαού σύμφωνα με δημοσκόπηση, λέγοντας ότι η "χώρα δεν είναι ανεύθυνη".

    Τα βασικά σημεία σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της χθεσινής συμφωνίας θα υιοθετηθούν και τυπικά από το Συμβούλια Eurogroup και Ecofin στις 6 και 7 Δεκεμβρίου.

    Μόνιμος μηχανισμός μετά το 2013

    Σε άλλη γραπτή δήλωσή του, το Eurogroup αναφέρεται στο μελλοντικό, μόνιμο, μηχανισμό στήριξης που θα ισχύσει από τα μέσα του 2013 και μετά. Σύμφωνα με τη δήλωση, οι κανόνες του νέου μηχανισμού θα πρέπει να προσαρμοστούν και να προβλέπουν την κατά περίπτωση συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ακολουθώντας τα πρότυπα τα οποία εφαρμόζει το ΔΝΤ.

    Στη δήλωση επισημαίνεται για άλλη μία φορά ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν θα ισχύσει πριν από τα μέσα του 2013.

    Η Γαλλία και η Γερμανία είναι αποφασισμένες να διασώσουν το ευρώ και δεν θα επιτρέψουν να καταστεί όμηρος των αγορών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουέν.

    Ο Μπαρουέν, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Προϋπολογισμού, εκτιμά ότι το σχέδιο διάσωσης των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ιρλανδία που συμφωνήθηκε χθες, θα αποδειχθεί "επαρκές και αποτελεσματικό" για τον κατευνασμό των αγορών.

    Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα μιλώντας στο ραδιόφωνο ότι η φημολογία των αγορών σε βάρος της Πορτογαλίας "δεν είναι πλέον λογική".

    Υπό την πίεση των αγορών, η Πορτογαλία υιοθέτησε την Παρασκευή ένα δρακόντειο σχέδιο λιτότητας που έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα, που φτάνει φέτος το 7,3% του ΑΕΠ, στο 4,6% στο τέλος του 2011.

    Ο Σόιμπλε χαρακτήρισε επίσης "κατάλληλο" το πρόγραμμα βοήθειας 85 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ιρλανδίακαι υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι είναι "καλά προετοιμασμένοι" με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Σήμερα η απόφαση της ΠΝΟ Video

    Σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί λύση, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης θα έχει σήμερα συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) Γιάννη Χαλά και τον πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Α.Βεντούρη.

    Το μεσημέρι επίσης αναμένεται να συνεδριάσει και η ΠΝΟ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

    Ο υπουργός, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5", δήλωσε πως «το κράτος δεν θα αφήσει την πατρίδα μας κομμένη στα δύο» και πως «όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ανοιχτά», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως ένας τρόπος είναι και η επιστράτευση των απεργών.

    Στο μεταξύ, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργήθηκε με παραγωγούς στην Κρήτη, έφθασαν χθες το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντας μόνο φορτηγά με προϊόντα, τρία πλοία.

    Ακόμη ένα πλοίο με ευπαθή προιόντα κατέπλευσε σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, αυτή τη φορά από το λιμάνι της Μυτιλήνης.

    Οι ναυτεργάτες ανέφεραν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλο δρομολόγιο με τα πλοία αυτά, μέχρι τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Η ατζέντα της Δευτέρας 29/11/2010

  • Στη Λιβύη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αφρικής

  • Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα μεταβεί στη Βουδαπέστη, όπου θα συναντηθεί - εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ουγγαρία την 1/1/2011 - με την υφυπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κα Eniko Gyori, κατόπιν προσκλήσεως της τελευταίας.

  • Επίσκεψη του ΥΦΕΞ Δ. Δολλη στη Γερμανία

    08:30:00 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ, για το φορολογικό μέτρο της περαίωσης. Ι' οικονομική εφορία Θεσσαλονίκης (Εγνατίας 45).

    11:00:00 Συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων με θέμα την οικονομική κρίση. Θεσσαλονίκη/Αριστοτέλους 14

    11:30:00 Συνέντευξη τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρη Καστανίδη

    11:30:00 Παρουσίαση της "Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2010". Την Έκθεση θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης. Η επίσημη παρουσίαση της Έκθεσης θα γίνει το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 18:30, σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΣΕΕ, στο ξενοδοχείο King George.

    12:00:00 Πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία, υπό την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου

    12:00:00 Συνέντευξη τύπου για το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νικης. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσιάζει ο Δημ. Εϊπίδης. Αθήνα/Αμφιθέατρο ΥΠΠΟΤ

    12:00:00 Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Συζήτηση για τις προοπτικές της Ορχήστρας. Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής

    12:30:00 Ημερίδα για την πολεοδομία και τον σχεδιασμό πόλεων. Ομιλητές Στ. Δήμας και επίτροπος Πρασίνων Φρασόνι. Διοργανώνεται από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αθήνα/γρ. ΕΚ - Αμαλίας

    12:30:00 Συνέντευξη τύπου του Στ. Φασουλη για την παράσταση "Κόκκινο''. Αθήνα/Θέατρο Χόρν

    14:00:00 Ξεκινά τις εργασίες του το 21ο Συνέδριο "H ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ-Ανακτώντας την αξιοπιστία μας" που διοργανώνεται από το Ελληνο- Aμερικανικό Eμπορικό Eπιμελητήριο. Το Συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στις 30 Νοεμβρίου. Αθήνα/ξενοδοχείο "Athenaeum InterContinental"

    17:00:00 Ημερίδα με θέμα "Η αναπηρία ως κίνητρο δημιουργίας: Η περίπτωση του Toulouse Lautrec" διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, σε συνεργασία με τον καθηγητή Ορθοπεδικής και διευθυντή της πανεπιστημιακής κλινικής του ΓΝ "Παπαγεωργίου", Γεώργιο Καπετάνο, στο πλαίσιο της έκθεσης "Henri de Toulouse Lautrec".

    19:15:00 Παρουσίαση βιβλίου Ν. Πηγαδά «Τορπίλες και συρματόπλεγμα... Έλληνες ναυτικοί αιχμάλωτοι πολέμου». Μιλούν οι Στάθης Γιώτας (τ. υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας), Πάνος Σόμπολος και Σάββας Τσιμπόγλου (πρ. της Πανελ. Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού). Αθήνα/γραφ. ΕΣΗΕΑ

    20:00:00 Προβολή ντοκιμαντέρ για Μίκη Θεοδωράκη. Παρουσία του συνθέτη και συντελεστών της ταινίας. Αθήνα/Ταινιοθήκη της Ελλάδας

    20:30:00 Ομιλία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στο Συνέδριο για την ελληνική οικονομία. Αθήνα/ξενοδ. Ιντερκοντινένταλ

    20:30:00 Εκδήλωση στο πλαίσιο του Money Show Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Οι δημόσιες υποδομές ως μοχλός ανάπτυξης". Την εκδήλωση διοργανώνουν οι εταιρίες ΔΕΘ ΑΕ και HELEXPO AΕ και το Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο. Ομιλητές θα είναι ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης και ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, Στέλιος Αγγελούδης. Θεσσαλονίκη/Hyatt Regency Hotel ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (11η αγωνιστική)

    15:00 Παναιτωλικός-ΟΦΗ

    18:00 Διαγόρας-ΠΑΣ Γιάννινα

    17:15:00 Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (5η ημέρα): 17:15 Ηρακλής Θεσ.-ΑΕΚ

    18:00:00 Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (6η ημέρα): Ηλυσιακός-Πανιώνιος

    19:00:00 Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (6η ημέρα): ΑΟ Κηφισιάς-ΕΑ Πατρών

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στο "φως" άγνωστος Πικάσο

    Τουλάχιστον 271 έργα του διάσημου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, που χρονολογούνται από το 1900 έως το 1932, και των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαν οι πάντες, ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.Μεταξύ των αγνώστων έργων του περιλαμβάνονται και εννέα κυβιστικά κολάζ, των οποίων η αξία εκτιμάται στα 40 εκατ. ευρώ, μία υδατογραφία της «μπλε εποχής» του, γκουάς, λιθογραφίες και πορτραίτα της πρώτης συζύγου του Όλγας.

    Οι πίνακες, τα μπλοκ και τα σκίτσα, των οποίων η αξία υπολογίζεται σε εξήντα εκατ. ευρώ, παρουσιάσθηκαν από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην Κυανή Ακτή, που επιθυμούσε να αποκτήσει πιστοποιητικό αυθεντικότητάς τους.

    Όπως τονίζει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα "Λιμπερασιόν", οι κληρονόμοι και οι ειδικοί που ερωτήθηκαν, αποφάσισαν να ασκήσουν δίωξη κατβ αγνώστων για κλεπταποδοχή.Τα έργα κατασχέθηκαν στις 5 Οκτωβρίου από το ειδικό τμήμα της αστυνομίας στην κατοικία του ζεύγους στο Μουάν-Σαρτού στις Αλπ-Μαριτίμ. Την κατάσχεση επιβεβαίωσε και η αστυνομία.

    Σε ερώτηση της Λιμπερασιόν, ο Κλοντ Πικάσο, τονίζει πως αποκλείεται ο πατέρας του να «δώρισε μία τέτοια ποσότητα, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, αυτό δεν ευσταθεί.

    Όλα τούτα ήσαν μέρος της ζωής του» και τονίζει πως επιθυμεί η δικαιοσύνη να χύσει φως στην υπόθεση «ώστε κανείς να μην μπορεί να επωφεληθεί από μία κακή πράξη».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Προς ελιξίριο νεότητας

    Επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ κατάφεραν όχι απλώς να επιβραδύνουν τη γήρανση σε ποντίκια, αλλά να την αντιστρέψουν, ένα επίτευγμα που κατέστη εφικτό για πρώτη φορά.

    Πρόκειται για ακόμη ένα βήμα στον δύσκολο δρόμο για την καταπολέμηση της φθοράς των κυττάρων με το πέρασμα του χρόνου.

    Η γήρανση είναι μια διαδικασία που προκαλείται από πολλούς παράγοντες και δεν έχει ακόμα γίνει πλήρως κατανοητή από τους επιστήμονες. Ανάμεσα στις αιτίες της είναι η δράση των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα, το κάπνισμα, η υπεριώδης ακτινοβολία, άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες κ.α.

    Τυχόν ανακάλυψη ενός «ελιξίριου» κατά της γήρανσης θα είχε καταλυτικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο κόστος της.

    Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του κορυφαίου στον κόσμο πανεπιστημίου, υπό τον γενετιστή Ρόναλντ ντε Πίνιο, κατάφεραν να μετατρέψουν αδύναμα ζώα σε υγιή, αναγεννώντας τα όργανα του σώματός τους με μια πειραματική διαδικασία.

    Πειραματίστηκαν με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, από τα οποία είχε αφαιρεθεί η τελομεράση. Χωρίς το ένζυμο αυτό τα ποντίκια γέρασαν πρόωρα και υπέφεραν από διάφορα προβλήματα.

    Όμως, η επανάληψη ενός ανάλογου επιτεύγματος στους ανθρώπους θα είναι σαφώς πιο δύσκολη. Τα ποντίκια παράγουν τελομεράση σε όλη τη ζωή τους, ενώ στους ανθρώπους το ένζυμο σταματά να παράγεται στους ενηλίκους.

    Η τεχνητή αύξηση των επιπέδων της τελομεράσης στους ανθρώπους μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 November 2010 - 11:30:18 UTC