Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 5η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

  • [01] 5η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

    Φύλακας άγγελος για τους ηλικιωμένους είναι η ΜΚΟ «Γραμμή Ζωής», μοναδικός φορέας - προστάτης της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, η οποία πλήττεται με επιβαρύνσεις κάθε είδους. Έχει, άλλωστε, διαπιστωθεί πως σε καιρούς οικονομικής κρίσης με συνέπειες την ψυχική και ηθική κατάπτωση και εξαθλίωση, τα βέβαια θύματα είναι οι ηλικιωμένοι.

    Ίσως η φετινή Ημέρα Εθελοντισμού, που γιορτάζεται σήμερα, 5 Δεκεμβρίου, ανά τον κόσμο, αποτελέσει για πολλούς, αφετηρία νέας στάσης ζωής με άξονα τον ανθρωπισμό. Εξάλλου, η έννοιά του είναι σχεδόν ταυτόσημη με όσα πρεσβεύει ο εθελοντισμός, ο οποίος δεν έχει όρια και περιορισμούς, είναι ποικιλόμορφος και διαχρονικός, ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και την ενεργό συμμετοχή, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή. Άλλωστε, η κοινωνική αφύπνιση με ανθρωποκεντρική στόχευση αποτελεί επιτακτική ανάγκη του αξιακού συστήματος που οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

    Το πρόγραμμα του «εθελοντή γείτονα» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γραμμή Ζωής», η οποία παρέχει ένα καλά οργανωμένο δίχτυ προστασίας προς τους ηλικιωμένους, αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία δραστηριοποίησης για τον καθένα. Σε αυτό το πρόγραμμα, όπου συμμετέχουν ήδη 75 «εθελοντές γείτονες», μπορεί ο καθένας να αφιερώσει όποτε και εάν χρειαστεί περίσσευμα του ελεύθερου χρόνου του στον παππού, ή τη γιαγιά της γειτονιάς του, που ενδεχομένως, βρίσκεται σε ανάγκη. Βεβαίως, θα προηγηθεί λεπτομερής εξέταση και κατάλληλη εκπαίδευση από το προσωπικό της Γραμμής πριν διαπιστωθεί ότι ταιριάζει και η ψυχολογία του με τον ηλικιωμένο που θα αναλάβει.

    Με το μήνυμά της «Για τους ηλικιωμένους, που προτιμούν να μένουν μόνοι, υπάρχει το κόκκινο κουμπί», η οργάνωση παροτρύνει το κοινό (κυρίως εταιρίες, φορείς κ.α.) να γίνει ανάδοχος σε έναν παππού ή μια γιαγιά, προσφέροντάς του αυτό το δώρο ζωής. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Υιοθεσία Ηλικιωμένων», ο ανάδοχος μπορεί να επιλέξει τον ηλικιωμένο, που ενδεχομένως είναι κάποιο συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να βελτιώσει άμεσα και με ουσιαστικό τρόπο τη ζωή του.

    Η «Γραμμή Ζωής» είναι το μόνο Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο στην Ελλάδα, το οποίο δραστηριοποιείται για πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Ιδρύθηκε το 2006 από μία ομάδα ανθρώπων με επιστημονική γνώση και εμπειρία στον χώρο της κοινωνικής μέριμνας, της σωματικής και ψυχικής υγείας, ευαισθητοποιημένους από τα υπάρχοντα προβλήματα στην οργανωμένη και ουσιαστική στήριξη των ηλικιωμένων.

    Η Γραμμή Ζωής πρωτοπορεί παγκοσμίως και είναι το μόνον σωματείο, το οποίο παρέχει την υπηρεσία δωρεάν στους ηλικιωμένους. Έως σήμερα, έχει παραδώσει δωρεάν 602 συσκευές Τηλεειδοποίησης με την οικονομική υποστήριξη εταιριών, ιδρυμάτων και απλών ιδιωτών, ενώ η λίστα αναμονής των ενδιαφερόμενων υπερβαίνει τους 3.000 ηλικιωμένους.

    Η διαφορά του Σωματείου από άλλες οργανώσεις είναι η ενεργός δράση του στην Ελλάδα, στο πλευρό των ηλικιωμένων, με τη δωρεάν διάθεση συσκευών Τηλεειδοποίησης, την παροχή ψυχο-κοινωνικής συμβουλευτικής, τη σύσταση Πανελλήνιας Τράπεζας Αίματος για την Τρίτη Ηλικία και τη δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης.

    2011: Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού

    Ένας συνταξιούχος καθηγητής τέχνης ξεναγεί αλλοδαπούς επισκέπτες ενός μουσείου με ευρωπαϊκά αριστουργήματα, ένας μαθητής λυκείου διαβάζει σε παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ένας παλιός ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας προπονεί τα παιδιά της γειτονιάς...

    100 εκατομμύρια ευρωπαίοι αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο και τις γνώσεις τους για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, πιστεύοντας ότι "υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να αλλάξουμε τα πράγματα", ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υπογραμμίσει αυτές τις προσπάθειες και να δημιουργήσει περισσότερους μιμητές ανακήρυξε το 2011 "Ευρωπαϊκό Ετος Εθελοντισμού" με σύνθημα "γίνε εθελοντής! Η προσφορά σου είναι σημαντική".

    Τρεις στους δέκα ευρωπαίους, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, δηλώνουν ότι επιδίδονται σε κάποια εθελοντική δραστηριότητα.

    Οι στόχοι του Ευρωπαϊκού Ετους Εθελοντισμού 2011 περιλαμβάνουν: Μείωση των εμποδίων για τον εθελοντισμό στην ΕΕ, ενίσχυση των οργανώσεων και βελτίωση της ποιότητας του εθελοντισμού, ευαισθητοποίηση όσον αφορά την αξία και τη σημασία του, καθώς και αναγνώριση των εθελοντικών δραστηριοτήτων. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην κατάρτιση των εθελοντών, στην πιστοποίηση και τη διασφάλιση της ποιότητας, καθώς και στην εξεύρεση των κατάλληλων εθελοντικών ευκαιριών για τους δυνητικούς εθελοντές. Η Επιτροπή θα ενθαρρύνει νέες πρωτοβουλίες δικτύωσης, ευρωπαϊκής εμβέλειας με σκοπό την προώθηση των διασυνοριακών ανταλλαγών και συνεργειών ανάμεσα σε εθελοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς, ιδίως επιχειρήσεις.

  • Επίσημος δικτυακός τόπος για το Ευρωπαϊκό Ετος: www.europa.eu/volunteering

  • Δικτυακός τόπος της "Ενωσης" εθελοντικών οργανώσεων: www.eyv2011.eu

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 December 2010 - 9:30:19 UTC