Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτο μεγάλο νομοθέτημα ο επενδυτικός νόμος
  • [02] Ταλαιπωρία από την απεργία στα Μέσα Μεταφοράς
  • [03] Μείωση εισφορών
  • [04] "Βοήθεια στο σπίτι"
  • [05] Φάτε μάτια ψάρια...
  • [06] Ενίσχυση δράσεων
  • [07] Στον πάγο η Β.Ευρώπη
  • [08] Μετατάξεις στον ΟΣΕ

  • [01] Πρώτο μεγάλο νομοθέτημα ο επενδυτικός νόμος

    Ο επενδυτικός νόμος θα είναι το πρώτο μεγάλο νομοθέτημα της κυβέρνησης, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

    Στο συμβούλιο, οι υπουργοί παρουσίασαν τον προγραμματισμό τους για το επόμενο διάστημα, όπως τους είχε ζητήσει με σχετική του επιστολή ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε και στις εξελίξεις στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και να έχει φωνή σε αυτές τις εξελίξεις.

    Επίσης, ζήτησε να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των υπουργείων αλλά και οι βουλευτές να έχουν ενεργό συμμετοχή στην επεξεργασία των νομοσχεδίων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ταλαιπωρία από την απεργία στα Μέσα Μεταφοράς

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που αντιδρούν στις αλλαγές στην οργανωτική και εργασιακή δομή των αστικών συγκοινωνιών που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Σήμερα, κυκλοφορούν μόνο τα λεωφορεία μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα, τραμ, μετρό, ΗΣΑΠ, τρόλεϊ και Προαστιακό, πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

    Αύριο Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα κινητοποιήσεων περιλαμβάνει στάση εργασίας, 12 με 4 μμ για τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ και 11 πμ με 4 μμ για τον ηλεκτρικό και το μετρό. Οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό σιδηρόδρομο αποφάσισαν να αναστείλουν την προγραμματισμένη για αύριο 24ωρη απεργία τους. Αντί της κινητοποίησης αυτής θα πραγματοποιήσουν πεντάωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

    Την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, όλα τα μέσα θα ακινητοποιηθούν, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

    Την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ τα άλλα μέσα μεταφοράς θα μείνουν ακινητοποιημένα.

    Την Παρασκευή, παραμονή των Χριστουγέννων, τα λεωφορεία θα ακινητοποιηθούν 12 με 4 μμ και τα μέσα σταθερής τροχιάς και τα τρόλεϊ 11 πμ με 4 μμ.

    Στο μεταξύ, αναστολή, τουλάχιστον για τις 10 ημέρες των εορτών, των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ζητάει ο επιχειρηματικός κόσμος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Μείωση εισφορών

    Αύξηση κατά 2,5% ή 550 εκατομμυρίων ευρώ έναντι στόχου 720 ευρώ εμφάνισαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά το 2010. Όπως είπε μιλώντας σήμερα στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Economist o Αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, η αύξηση των εισφορών σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της ανεργίας και οφείλεται κυρίως στην είσπραξη παλαιότερων οφειλών. Η απόκλιση από τον αρχικό στόχο αντισταθμίζεται από τη μείωση, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης κατά 850 εκατ. ευρώ (ποσοστό 10% περίπου). Παράλληλα υπήρξε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 15% περίπου.

    Παράλληλα, ο κ. Κουτρουμάνης εξήγγειλε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέχρι το 2013, στις επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς.

    Όπως είπε, ότι η μείωση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 10% από το μέσον του 2011 και θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας. Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2011 οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών.

    Η μείωση των εισφορών θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

    Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τα οικονομικά των Ταμείων από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα επιτρέψει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας το κόστος της οποίας για τα Ταμεία υπολογίζεται στα 10 δις ευρώ.

    Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για "την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας" που θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη, και υπολογίζεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Βοήθεια στο σπίτι"

    Εξασφαλίστηκε η συνέχεια και η βιωσιμότητα του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι που εξυπηρετεί 85.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ, Λούκα Κατσέλη, μετά από διαβούλευση του Υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη διεύθυνση απασχόλησης της Επιτροπής εγκρίθηκε από το ΕΠΑΝΑΔ, η χρηματοδότηση της δράσης "Βοήθεια στο σπίτι" και συμφωνήθηκε η μετάβαση σε βιώσιμο σύστημα από την 1/1/2012 με την ένταξή του σε Δομές Κοινωνικών Επιχειρήσεων Κοινωνικής Φροντίδας.

    Μετά την εξέλιξη αυτή ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των 4.500 εργαζομένων που απασχολούνται στις 1.125 δομές του προγράμματος. Η κ. Κατσέλη ανέφερε επίσης ότι από το 2007, οπότε και εγκρίθηκαν τα Επιχειρησιακά. Προγράμματα, μέχρι το τέλος του 2009, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια αθετώντας ειλημμένες υποχρεώσεις και δεν είχε γίνει τίποτε προκειμένου να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Το αποτέλεσμα ήταν η χρηματοδότηση των δομών του προγράμματος για την περίοδο από 1/9/2009 μέχρι 31/12/2010 να προέλθει αμιγώς από εθνικούς πόρους, κόστος που ανήλθε συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ.

    Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή μέχρι 31/12/2011, το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" θα υλοποιηθεί μέσω εξατομικευμένου συστήματος κουπονιών προς τους ωφελούμενους που μπορεί να είναι άτομα με εξαρτώμενα μέλη στις οικογένειες τους, άνεργοι είτε εργαζόμενοι που απειλούνται με ανεργία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Φάτε μάτια ψάρια...

    Το αδιαχώρητο επικράτησε το σαββατοκύριακο στους εμπορικούς δρόμους του αθηναϊκού κέντρου, φέρνοντας άνεμο αισιοδοξίας στην αγορά ενόψει των επικείμενων γιορτών. Μόνο που οι επίδοξοι καταναλωτές, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αρκέστηκαν στο να συνωστισθούν μπροστά στις βιτρίνες. Ο τζίρος, που σημειώθηκε το -κατά παράδοση- «καταναλωτικό διήμερο» της χρονιάς, ήταν σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, γεγονός που έδειξε ότι οι περισσότεροι βγήκαν στα μαγαζιά όχι για να ψωνίσουν, αλλά για να... εισπνεύσουν γιορτινό κλίμα. Ως πρόσθετο βάρος στην ήδη «καθισμένη» αγορά λειτουργούν οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    «Την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα ήταν μισογεμάτα και όχι μισοάδεια. Οι δρόμοι επιτέλους γέμισαν από κόσμο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η χριστουγεννιάτικη αγορά θα είναι μία ευχάριστη παρένθεση, ανάμεσα στο 2010, που ήταν πρωτόγνωρες οι καταστάσεις, και σε ένα 2011, που είναι απρόβλεπτες οι καταστάσεις. Ο τζίρος, βέβαια, ήταν μειωμένος, αλλά αυτό δεν αποτελεί ούτε είδηση ούτε προκαλεί έκπληξη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης. Σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία της Συνομοσπονδίας, το ποσό που έλειψε από την αγορά ήταν περί τα 3 δισ. ευρώ. Τα μισά προήλθαν από την περικοπή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων και την αύξηση των ανέργων. Το υπόλοιπο μισό προήλθε από τις επιβαρύνσεις έμμεσων και έκτακτων φόρων προς τα φυσικά πρόσωπα.

    Ενδεικτικά, για το Σαββατοκύριακο, που πέρασε, ο τζίρος στον Πειραιά ήταν μειωμένος κατά 25%, όπως και στη Νέα Ιωνία. Στο Μαρούσι ο τζίρος έπεσε έως και 40%, όπως και στο Περιστέρι, την Κηφισιά και τη Γλυφάδα. Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του τζίρου, αλλά οι καταστηματάρχες δηλώνουν αισιόδοξοι για τις επόμενες ημέρες, στην Πάτρα παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 25-30%, στη Λάρισα η κίνηση ήταν καλύτερη από τις προηγούμενες ημέρες, στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο της Κρήτης παρατηρήθηκε κίνηση στην αγορά, που επέτρεψε στους καταστηματάρχες να διατηρούν την αισιοδοξία τους για κάτι καλύτερο και στις υπόλοιπες πόλεις η κατάσταση ήταν πολύ μέτρια.

    «Προσπαθούμε με μειωμένες τιμές να αναπληρώσουμε το χαμένο δώρο των καταναλωτών, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο», σημειώνει ο κ. Κορκίδης, αναφερόμενος στις προσπάθειες των καταστηματαρχών να αναθερμάνουν την αγορά και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Απευθύνει, εξάλλου έκκληση στους εργαζομένους στα ΜΜΜ να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις κατά την διάρκεια των γιορτών, γιατί «επιβαρύνουν τον καταναλωτή και του δημιουργούν εμπόδια στο να επισκεφθεί κεντρικές αγορές και κεντρικούς δρόμους». «Αυτό το δεκαήμερο θα έπρεπε όλοι μας να αναθεωρήσουμε τις απόψεις και τις θέσεις μας και να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη», τονίζει ο πρόεδρος των Εμπόρων.

    Ο Γιάννης Δελεμέγκας, καταστηματάρχης της οδού Ερμού, μιλώντας για την κίνηση στην αγορά, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο κόσμος κινείται. Ειδικά το Σαββατοκύριακο στο κέντρο κατέβηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι όμως δεν είχαν διάθεση να ψωνίσουν. Μάλλον είναι νωρίς ακόμα, αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν και λεφτά. Έμπαιναν στα καταστήματα, ρωτούσαν, αλλά δεν ψώνιζαν. Ο κόσμος δεν θα ψωνίσει τα Χριστούγεννα, όπως πέρσι. Θα περιμένει τις εκπτώσεις του Ιανουαρίου. Εμείς, ως επιχειρηματίες, προσπαθούμε με προσφορές και με συγκράτηση των τιμών να προσελκύσουμε κόσμο. Από εκεί και πέρα θα περιμένουμε ανταπόκριση». Κλείνοντας ο κ. Δελεμέγκας στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας: «Υγεία να υπάρχει και θα παλέψουμε να ξεπεράσουμε την κρίση».

    Από την πλευρά του ο Μάνος Βασιλάκης, καταστηματάρχης στον ίδιο δρόμο, μιλώντας για τα αίτια της πτώσης της αγοραστικής κίνησης στην Αθήνα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η αγοραστική κίνηση στην Αθήνα είναι υποτονική, όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης, αλλά και λόγω της υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου. Θέλω να κάνω έκκλιση προς τους αρμόδιους να διαφυλάξουν την οδό Ερμού, η οποία είναι η εμπορική καρδιά της πόλης», λέει και προσθέτει: «Ο κόσμος είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά μπορούμε να του προσφέρουμε κάτι καλύτερο για να έρθει να ψωνίσει».

    Στο μεταξύ, πωλητήρια και ενοικιαστήρια πυκνώνουν τον τελευταίο χρόνο στους πλέον δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Καταστήματα σε περιοχές - φιλέτα της πόλης, που άλλοτε ήταν περιζήτητα από επιχειρηματίες και μάλιστα υψηλών προδιαγραφών, τώρα μένουν στα αζήτητα, λόγω ύφεσης.

    Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σύμβουλος ακινήτων Δημήτρης Γκιζελής, αν και οι ιδιοκτήτες έχουν ρίξει πολύ τις απαιτήσεις τους, το ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ακόμα και στους εμπορικότερους δρόμους της Ελλάδας.

    «Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν πάψει πλέον να ζητούν "αέρα" και παρατηρείται μείωση των τιμών, τόσο στις ενοικιάσεις, όσο και στις πωλήσεις επαγγελματικής στέγης. Παρά ταύτα, το ενδιαφέρον από επενδυτές, ή επιχειρηματίες, είναι σχεδόν ανύπαρκτο, αφού μία επένδυση σε επαγγελματική στέγη αυτή την περίοδο, είναι επένδυση υψηλού ρίσκου, λόγω της καθίζησης της αγοράς».

    Κι όπως επιβεβαιώνει ο επιχειρηματίας Γιάννης Δελεμέγκας, ο οποίος διατηρεί χρόνια κατάστημα στην Ερμού: «Κλείνουν μαγαζιά, που δουλεύανε εδώ και χρόνια. Όποιος πάει να ανοίξει μαγαζί αυτή την εποχή, είναι σα να αυτοκτονεί».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ενίσχυση δράσεων

    Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση δράσεων που αφορούν τον τουρισμό, ενώ η προετοιμασία που έχει γίνει οδηγεί μέσα στο ορισμένο χρονοδιάγραμμα στην πλήρη απορρόφηση των προβλεπόμενων κονδυλίων. Έμφαση δόθηκε κατά το δυνατόν στη ζεύξη έργων πολιτισμού και τουρισμού. Η διαδικασία διαβούλευσης με τις Περιφέρειες και αξιολόγησης των έργων έχει ολοκληρωθεί, όπως επίσης και η προετοιμασία για την ωριμότητά τους.

    Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Τουρισμού στο πλαίσιο του προγραμματισμού και της υλοποίησης των έργων που αφορούν σε υποδομές στον τομέα του τουρισμού, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης και τη δημοπράτηση σημαντικού αριθμού έργων τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

    ΥΠΟΔΟΜΕΣ

    Ο προγραμματισμός των έργων υποδομών αγγίζουν μέχρι σήμερα τα 72 εκατ. ευρώ και αποτυπώνουν τη σημασία που δίνει η σημερινή ηγεσία στην ανάδειξη της συνέργιας μεταξύ τουρισμού και πολιτισμού.

    Α. Ήδη έχουν εκδοθεί αποφάσεις ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα" για έντεκα (11) έργα, συνολικού προϋπολογισμού 18.531.730 εκατ. ευρώ:

    1. "Υποδομές προσέλκυσης, διαχείρισης, πληροφόρησης επισκεπτών περιοχής Αρχαίας Ολυμπίας"

    2. "Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Σύμη",

    3. "Ανάδειξη - ανάπλαση μονοπατιών γύρω από το Μικρό Θέατρο της Παλαιάς Επιδαύρου",

    4. "Ανάδειξη ορειβατικής διαδρομής Αστράκας (Όρος Τύμφη) - Εγκατάσταση συστημάτων προστασίας και εξοικονόμησης ενέργειας",

    5. "Τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη παραλίμνιας περιοχής του Δήμου Περάματος Ν. Ιωαννίνων",

    6."Οικοτουριστικές διαδρομές Σκοπέλου",

    7. "Οικοτουριστικές διαδρομές Δήμου Βιτύνας",

    8. "Οικοτουριστικές διαδρομές Ιθάκης",

    9. "Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Λιμένα Μαραθόκαμπου Σάμου"

    10. "Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Βολισσό Χίου"

    11. "Ηλεκτροφωτισμός Φρουρίου Σπιναλόγκας"

    Β. Έχει ήδη προχωρήσει και η προκήρυξη έργων συνολικού προϋπολογισμού 33 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά είναι: "Εκσυγχρονισμός Αναβατήρων Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού", "Ανάδειξη - ανάπλαση μονοπατιών γύρω από το Μικρό Θέατρο της Παλαιάς Επιδαύρου" και "Τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη παραλίμνιας περιοχής του Δήμου Περάματος Ιωαννίνων".

    Γ. Παράλληλα, εντός των επομένων δύο μηνών άλλα δέκα (10) έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 20 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενταχθούν και να προχωρήσει η υλοποίησή τους.

    Τέλος, ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης των προτάσεων, έχει δημιουργηθεί ένα "αποθεματικό" τουλάχιστον σαράντα πέντε (45) ακόμη έργων που βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας προς υποβολή ή επεξεργασίας από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες.

    ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

    Οι Πράξεις Κρατικών Ενισχύσεων στον τομέα του τουρισμού, αναμένεται να αγγίξουν τα 107 εκατ. ευρώ. Ήδη το ΕΠΑΕ έχει εκχωρήσει τα 58 εκατ. ευρώ στον Τομέα Τουρισμού για το ΕΣΠΑ, με σκοπό τη χρηματοδότηση των πράξεων "Πράσινος Τουρισμός" και "Εναλλακτικός Τουρισμός". Η Πράξη "Πράσινος Τουρισμός" (30 εκατ. ευρώ) και στοχεύει: α) στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των εμπλεκόμενων στην τουριστική διαδικασία και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των τουριστικών επιχειρήσεων, β) στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων και γ) στην δημιουργία υποδομών και σχεδίων δράσεων που πληρούν τα κριτήρια οικολογικής πιστοποίησης.

    Η Πράξη "Εναλλακτικός Τουρισμός" (28 εκατ. ευρώ) απευθύνεται τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νέες επιχειρήσεις και αναμένεται άμεσα η προδημοσίευση του Οδηγού Εφαρμογής.

    Έχουν προγραμματιστεί επίσης για το 2011 οι πράξεις "Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό" και "Συνεργάζομαι - Καινοτομώ στον Τουρισμό", ο προϋπολογισμός των οποίων προβλέπεται στα 49 εκατ. ευρώ. Και τα τέσσερα (4) προαναφερθέντα προγράμματα έχουν εθνική εμβέλεια.

    ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

    Εκτός των προαναφερομένων έργων υπάρχουν και οι οριζόντιες δράσεις του Τομέα Τουρισμού που αφορούν στην υποβολή έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα "Ψηφιακή Σύγκλιση" και "Διοικητική Μεταρρύθμιση", καθώς και στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των επαγγελματιών του Τουρισμού που σχεδιάζονται σε συνεργασία με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα" και "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού".

    Για την "Ψηφιακή Σύγκλιση" έχουν υποβληθεί επτά έργα (7) προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ. Για τη "Διοικητική Μεταρρύθμιση" έχει υποβληθεί ήδη ένα (1) έργο προϋπολογισμού περίπου β¬700.000, ενώ ένα (1) ακόμη έργο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για υποβολή. Επίσης σε διαδικασία σχεδιασμού σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα" και "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" βρίσκονται πέντε (5) προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού περίπου β¬8.650.000 που αφορούν σε δράσεις που ενισχύουν την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση.

    Η Κυβέρνηση δίνει έμφαση στα έργα τουρισμού-πολιτισμού, καθώς οι τομείς αυτοί είναι έτοιμοι και μπορούν να δημιουργήσουν σημαντική μόχλευση για την άρση της ύφεσης και την ανάπτυξη της οικονομίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Στον πάγο η Β.Ευρώπη

    Το χιόνι και η παγωνιά προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες σε όλη τη βόρεια Ευρώπη για τρίτη ημέρα, με συνέπεια χιλιάδες ταξιδιώτες να έχουν παγιδευθεί σε αεροδρόμια και σταθμούς τρένων, ενώ δυσκολίες υπάρχουν και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, σε μία περίοδο που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προγραμματίζουν τις διακοπές τους. Η σφοδρή κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει τα ήδη σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.

    Περισσότερες από 1.000 πτήσεις στα γερμανικά αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου και του Βερολίνου, ακυρώθηκαν και ακόμα περισσότερες πραγματοποιούνται με καθυστερήσεις, καθώς σχεδόν όλη η Γερμανία έχει καλυφθεί από χιόνι.

    Οι αεροπορικές εταιρείες συνιστούν στους επιβάτες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τις μετακινήσεις τους, όπως τα τρένα, αφού οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και δεν αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση στα αεροδρόμια. Η εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων, Deutsche Bahn, που προσπαθεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, κάλεσε τους επιβάτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

    Στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο, οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων στους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ατυχήματα, που θα επιβάρυναν την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων.

    Ανάλογο μέτρο έλαβαν και οι βελγικές αρχές, για να κρατήσουν ανοικτούς τους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στους βελγικούς δρόμους είναι ότι στην ώρα κυκλοφοριακής αιχμής, στη Βαλονία, δημιουργήθηκαν μποτιλιαρίσματα που είχαν συνολικό μήκος 600 χιλιομέτρων.

    Στη Βρετανία, η αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε ότι λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις πτήσεις και προειδοποίησε για κλιμάκωση των προβλημάτων διότι αναμένονται περισσότερες χιονοπτώσεις.

    Το Σαββατοκύριακο, ύστερα από μία σφοδρή χιονοθύελλα λειτουργούσε μόνον ο ένας από τους δύο διαδρόμους στο αεροδρόμιο Χίθροου, το πλέον πολυσύχναστο διεθνές αεροδρόμιο στον κόσμο. Αυτό είχε ως συνέπεια να καθηλωθούν τα περισσότερα αεροσκάφη και να παγιδευτούν δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες.

    Τα υπόλοιπα βρετανικά αεροδρόμια είναι ανοικτά, αλλά υπάρχουν προβλήματα με ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων. Πάντως η αεροπορική εταιρεία Air Canada ανακοινωσε ότι ακυρώνει τις δύο πτήσεις προς το Χίθροου, αφού λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπορεί να εγγυηθεί στους επιβάτες ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

    Σκεπασμένη από το χιόνι είναι η βόρεια Γαλλία, όπου υπάρχουν προβλήματα στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, σε μία περίοδο μάλιστα που αρκετοί Παριζιάνοι μετακινούνται για να αρχίσουν τις διακοπές τους.

    Ο γαλλικός στρατός έχει τοποθετήσει θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε αυτοκινητοδρόμους γύρω από το Παρίσι, για να απεγκλωβίζουν οχήματα που έχουν ακινητοποιηθεί, ώστε να μην μποτιλιάρονται οι δρόμοι.

    Οι πτήσεις αεροσκαφών στα δύο παρισινά αεροδρόμια γίνονται με σοβαρά προβλήματα, καθώς για λίγες ώρες έκλεισε το αεροδρόμιο Ορλί, ενώ στο Σαρλ Ντε Γκολ έχουν σχηματισθεί ουρές από ταξιδιώτες που περιμένουν μήπως εκτελεσθεί η πτήση τους.

    Μετ' εμποδίων γίνονται επίσης τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ Παρισιού, Λονδίνου και Βρυξελλών, στη γραμμή Eurostar, διότι οι αμαξοστοιχίες έχουν αυστηρά όρια ταχύτητας για να αποφευχθούν ατυχήματα. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη πουληθεί όλα τα εισιτήρια στις αμαξοστοιχίες που έχουν προγραμματισμένα δρομολόγια μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου.

    Στην Ολλανδία, τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν στους δρόμους, λόγω του παγετού, γεγονός που υποχρέωσε τις αρχές να ορίσουν ως ανώτατο όριο ταχύτητας στους περισσότερους δρόμους, τα 50 χιλιόμετρα. Σε αρκετά σημεία του ολλανδικού οδικού δικτύου έχουν γίνει ατυχήματα, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την κυκλοφορία.

    Στην Πολωνία, που δοκιμάζεται σκληρά από τον χιονιά, έξι άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στους παγωμένους δρόμους χθες το βράδυ, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων του τελευταίου μήνα στους 114. Στην πρωτεύουσα Βαρσοβία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες, αλλά το αεροδρόμιο λειτουργεί, παρόλο που δέχεται λίγους επιβάτες, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων στη δυτική Ευρώπη.

    Στην υπόλοιπη Ευρώπη αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας τις προσεχείς ημέρες, για να επιστρέψουν οι πολικές θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Μετατάξεις στον ΟΣΕ

    Ξεκίνησε και τυπικά, η διαδικασία μετατάξεων για 2.751 υπαλλήλους του ΟΣΕ, οι οποίοι, σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, αποτελούν πλεονάζον προσωπικό και θα πρέπει να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

    Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Νίκος Κιουτσούκης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμά ότι ελάχιστοι εργαζόμενοι θα υποβάλουν αίτηση για μετάταξη. Ο βασικός λόγος, κατά τον κ. Κιουτσούκη, είναι ότι η αίτηση αρχίζει με τη φράση "με ατομική μου ευθύνηβ¦.", κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο εργαζόμενος που θα κάνει αίτηση, στην ουσία υποβάλει παραίτηση από τον ΟΣΕ και στη συνέχεια για την όποια εξέλιξη της εργασιακής του τύχης, δεν θα έχει πλέον λόγο η ΠΟΣ.

    Για το λόγο αυτό η ΠΟΣ προτρέπει του υπαλλήλους του ΟΣΕ να μην υποβάλουν αιτήσεις, ώστε οι μετατάξεις να είναι υποχρεωτικές και η κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία των μετατάξεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου του 2011, ενώ οι μεταταγέντες θα πάνε σε φορέα ή υπηρεσία, σε νομό επιλογής του υπαλλήλου, εφόσον υπάρχει κενή θέση ή έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη σε φορέα αυτού του νομού. Επίσης, οι αποδοχές του μεταταχθέντος υπαλλήλου θα είναι ανάλογες με αυτές που ισχύουν στη νέα υπηρεσία που θα τοποθετηθεί.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 December 2010 - 17:30:23 UTC