Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξος για την επιμήκυνση του δανείου
  • [02] Αντιπαραθέση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή
  • [03] Σαμαράς:"όχι" στην πολιτική δύο ταχυτήτων στην ΕΕ
  • [04] Αυξάνονται τα ασφάλιστρα από τη νέα χρονιά
  • [05] Μείωση εισφορών στο ΙΚΑ
  • [06] "Τραγούδι της γης»

  • [01] Αισιόδοξος για την επιμήκυνση του δανείου

    Εννέα κυβερνητικές δράσεις εκ των οποίων πέντε νομοσχέδια και ενημέρωση επί άλλων τεσσάρων σημαντικών θεμάτων θα βρεθούν στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή υπό τον Γ. Παπανδρέου. Πρόκειται για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν εντός του επόμενου τριμήνου καθώς προβλέπονται από το Μνημόνιο και συνδέονται με την καταβολή των επόμενων χρηματοδοτικών δόσεων του δανείου που χορηγεί η τρόικα στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να δώσει την έγκρισή του για το νομοσχέδιο του Δημήτρη Ρέππα που αφορά στην απελευθέρωση και αναδιάρθρωση των Ταχυδρομικών υπηρεσιών και των Ηλεκτρονικών επικοινωνιών (INTERNET), της Λούκας Κατσέλη για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τον επενδυτικό νόμο αλλά και το νομοσχέδιο για την Ίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Και τέλος το νομοσχέδιο της Τίνας Μπίρμπίλη για την απλούστευση στη χορήγηση αδειών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

    Στη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν επίσης το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τα τυχερά παιχνίδια και η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, την εισήγηση των οποίων θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Θετικό για τη χώρα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Μιλώντας, χθες, στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το θέμα αυτό το συζήτησε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαπίστωσε ότι "όλοι είναι θετικοί" σε αυτό το ενδεχόμενο.

    Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε επιφυλάξεις για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής αλλά και για το θέμα του ευρωομολόγου. Κατ΄ αρχήν ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλο βήμα την απόφαση της Ένωσης και το μηχανισμό Στήριξης αλλά υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν είναι «απολύτως σίγουρος, ότι θα είναι και επαρκές για να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη».

    Σχετικά με το θέμα του ευρωομολόγου και την άποψη που υποστηρίζεται από πολλούς κοινοτικούς παράγοντες ότι αυτό θα έρθει νομοτελειακά αργά ή γρήγορα, τόνισε ότι δεν είναι τόσο σίγουρος γι΄ αυτό, διότι, όπως ανέφερε, «υπάρχουν αντιστάσεις από κάποιες χώρες οι οποίες θέλουν να μεταθέτουν το πρόβλημα και να μην αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες». Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το θέμα θα είναι το μεγάλο ζήτημα στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Και πρόσθεσε ότι οι αγορές, αυτό το οποίο έχουν δει, είναι εγγενείς αδυναμίες του ευρώ λόγω έλλειψης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.

    Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των οίκων αξιολόγησης για τους οποίους είπε ότι είναι εκείνοι οι οποίοι βαθμολογούσαν με 3Α τις τράπεζες οι οποίες κατέρρευσαν. Και επισήμανε ως μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι η αξιολόγηση αυτών των οίκων έχει άμεσες συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα, θεωρώντας ότι το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο χωρίς την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα θέματα εσωτερικής πολιτικής τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν το 2010 αφενός πόνεσαν και αφετέρου είχαν και πολιτικό κόστος. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές είναι δεδομένη και αυτό θα συνεχιστεί και το 2011. Οι αλλαγές στο επόμενο έτος, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα έχουν κατ΄ εξοχήν διαρθρωτικό χαρακτήρα, θα είναι πολιτικά πιο θετικές ωστόσο ορισμένες από αυτές θα είναι διαχειριστικά πιο δύσκολες.

    Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τις προτάσεις που έστειλαν χαρακτηρίζοντάς τες πολύ καλές θεωρώντας ότι αυτό είναι ένα στοιχείο ωρίμανσης της δουλειάς που γίνεται στα υπουργεία. Επισήμανε ωστόσο ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ψηφιοποίηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα βασικό στοιχείο το οποίο πρέπει να διαπερνά τη δουλειά της κυβέρνησης για να χτυπηθεί η γραφειοκρατία και να υπάρξει ο προγραμματισμός που θα δώσει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα μιας πραγματικότητας που πρέπει να αλλάξει.

    Συνεχίστηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με στελέχη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε χθες στη Βουλή τις ενημερωτικές συναντήσεις με στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τους εισηγητές και αναπληρωτές εισηγητές των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ) του Κινήματος. Η συνεργασία του πρωθυπουργού με τους εισηγητές των ΚΤΕ εντάσσεται στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού μεταξύ κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής ομάδας, με τους βουλευτές να συμβάλλουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην επεξεργασία των νομοσχεδίων.

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επικεφαλής των ΚΤΕ και για τις αλλαγές που συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα πεδίο, στο οποίο, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει, η Ελλάδα πρέπει να έχει θέση και φωνή.

    Επιστημονικοί φορείς ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό συνάντηση για το ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων

    Εννέα πρόεδροι επιστημονικών φορέων απέστειλαν χθες ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, ζητώντας συνάντηση για το ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δ. Παξινός, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χ. Σπίρτζης, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μαν. Καλοκαιρινός, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθ. Κατσίκης, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Λουράντος, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Θ. Μαρκόπουλος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Πελοπ. Καλλίρης, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Βλαχάκης, και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Διον. Κριάρης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αντιπαραθέση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή

    «Από 1ης Απριλίου θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, με σκοπό την 1η Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί και από την 1η Ιουλίου να αρχίσει να εφαρμόζεται η συγχώνευση νοσοκομείων με τις διάφορες μορφές της». Αυτό δήλωσε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος». Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, η αξιολόγηση των νοσοκομειακών μονάδων θα προχωρήσει με βάσει την προπαρασκευή που έχει ήδη ολοκληρώσει το ΚΕΣΥ.

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «στον προϋπολογισμό του 2011, που περιορίζεται στα 5,518 δισ. ευρώ έναντι 6,1 δισ. που ψήφισε η Βουλή, μειώνουμε τις δαπάνες στον χώρο της υγείας χωρίς, όμως, να στερούμε υπηρεσίες από τους πολίτες, αλλά με εξορθολογισμό του συστήματος, με την καταπολέμηση της σπατάλης και τη λήψη μέτρων που αυξάνουν τους ίδιους πόρους του συστήματος».

    Νωρίτερα, ο κ. Ροντούλης, με αφορμή την αναφορά του κ. Λοβέρδου ότι «στοχεύουμε να εξοικονομηθούν μέχρι 150 εκατομμύρια ευρώ από τη θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τις πολυμελείς οικογένειες», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πάει με άλλους τρόπους να βάλει χέρι στα πολυτεκνικά επιδόματα».

    Ο κ. Λοβέρδος αντέδρασε άμεσα και επιτέθηκε στον κ. Ροντούλη χαρακτηρίζοντάς τον απαράδεκτο.

    «Θα σας κοστίσει ακριβά κ. υπουργέ, προσωπικά εσάς. Παίζετε κορώνα - γράμματα το πολιτικό σας μέλλον. Δεν σας επιβάλλει καμία τρόικα να βάζετε χέρι στα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα. Εσείς πάτε να το κάνετε αυτό και να ξέρετε ότι αφορά 500.000 οικογένειες», αντέτεινε ο κ. Ροντούλης.

    «Το 2011 καμιά σχέση δεν θα έχει με το 2010. Αν το 2010 βάλαμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη, το 2011 είναι η ώρα να χτίσουμε την Ελλάδα που όλοι μας οραματιστήκαμε» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011. Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας αναφορές, «ακόμα και από βουλευτές της δικής μας παράταξης», όπως είπε, «ότι και το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά, εννοώντας ότι θα είναι η συνέχεια της προσπάθειας μείωσης του χρέους και άρα ύφεσης για την χώρα» έκανε λόγο για μισή αλήθεια και συμπλήρωσε:

    «Το 2010 πήραμε μέτρα που δεν θέλαμε να πάρουμε για να σώσουμε την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Μέτρα που δεν ανήκουν στο πρόγραμμα και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, που δεν ανήκουν στις προγραμματικές δεσμεύσεις κανενός κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτό ήταν όμως το χρέος μας και αυτό κάναμε με πλήρη συνείδηση του πολιτικού κόστους που θα είχαμε».

    Σε συστράτευση κάλεσε τα κόμματα και το σύνολο της κοινωνίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κοινωνικής βίας, που παρατηρείται εσχάτως. «Η συστηματικά συγκρουσιακή διεκδίκηση αιτημάτων, μπορεί να προσφέρει σε ορισμένους βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη καθώς ψαρεύουν στα θολά νερά ανασφάλειας και αδιεξόδων, αλλά ως αποτέλεσμα, βυθιζόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο διαρκώς κλιμακούμενης βίας» ανέφερε ο κος Παπουτσής, διακρίνοντας και έναν επικίνδυνο εθισμό της κοινωνίας στη βία, την οποία πλέον, αποδέχεται μοιρολατρικά.

    Κατά τα άλλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των σωμάτων ασφαλείας, με καλύτερη εκπαίδευση, κατάρτιση, επανακατάρτιση και νέο εξοπλισμό, αναφέρθηκε στην επικείμενη δημιουργία κέντρων κράτησης και απέλασης λαθρομεταναστών, αλλά και στο ψηφισθέν σχέδιο νόμου για την ίδρυση υπηρεσίας ασύλου και πρώτης υποδοχής μεταναστών - ενώ ανέπτυξε και τον σχεδιασμό του υπουργείου του για το Λιμενικό Σώμα, την Οικονομική Αστυνομία και τον θεσμό του εθελοντικού πυροσβέστη.

    Σε επίθεση προς την Νέα Δημοκρατία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, πως «ενώ φορά ακόμα το αλεξίπτωτο του 2009, μας κάνει μαθήματα διακυβέρνησης του σκάφους». Ο κος Σαχινίδης εμφανίστηκε πρόθυμος για μια ριζική αυτοκριτική και αναθεώρηση των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων της περιόδου της μεταπολίτευσης, «με ειλικρίνεια και διάθεση αυτοκριτικής απβ όλους»: Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αναγνωρίσει «και τι κράτος, με τι θεσμούς μας παρέδωσε το 1981, για το οποίο μας κατηγορεί», ενώ και η Αριστερά, θα πρέπει να πραγματοποιήσει την αυτοκριτική της για «τα πλέον ακραία αιτήματα που έχει υιοθετήσει κατά καιρούς».

    «Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας, δύσκολες αποφάσεις. Με τον Προϋπολογισμό δίνουμε τον οδικό δημοσιονομικό χάρτη της χώρας. Περιγράψαμε το παραγωγικό πρότυπο στο οποίο στοχεύουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση. Αυτή είναι η μόνη ανάπτυξη που διασφαλίζει σταθερά θέσεις εργασίας και μισθούς. Είναι η μόνη που αποφέρει σταθερά έσοδα για να χρηματοδοτήσουμε υγεία, παιδεία, πρόνοια. Είναι η μόνη που θα μας επαναφέρει στον παγκόσμιο χάρτη, ως χώρα σταθερή και αξιόπιστη, ως χώρα ισχυρή. Καταθέσαμε τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον προγραμματισμό. Εσείς τι λέτε; Να μειωθούν τα ελλείμματα; Αν ναι, από πού; Με αύξηση των εσόδων; Αν ναι, με ποιον τρόπο και τι ποσά περιμένετε να συγκεντρώσετε με τον τρόπο που εσείς καταθέτετε;» ρώτησε απευθυνόμενος προς την ΝΔ ο κος Σαχινίδης.

    «Η ΝΔ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση, κακώς ενημέρωσε τους εταίρους της για το έλλειμμα του 12,9%. Κατά την ΝΔ έπρεπε να κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους, να πάρουμε όσα μπορούσαμε από τις αγορές και μετά να αποκαλύψουμε το πραγματικό έλλειμμα - δηλαδή να τσακίσουμε ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές (β¦) Λένε πως αν είχαμε δανειστεί πριν δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία, δεν θα καταφεύγαμε στον δανεισμό - και μας υποδείκνυαν το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Και προτού αλέκτωρ λαλήσει τρις, μπήκε και η Ιρλανδία στον μηχανισμό. Ποιο πρότυπο μας προτείνετε σήμερα;» ρώτησε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος προς την ΝΔ, ο κος Σαχινίδης.

    Να αλλάξει πολιτική, να δώσει ανάσα στην Οικονομία, να δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και ανάκαμψης και να υιοθετήσει τις άμεσα εφαρμόσιμες, προκοστολογημένες και δοκισμένες πολιτικές που προτείνει η ΝΔ, κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2011, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε ένα Μνημόνιο που όχι μόνον δεν ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης, αλλά υπαγορεύτηκε από ανθρώπους που ουδεμία αίσθηση της ελληνικής πραγματικότητας είχαν. Όπως είπε, η προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ δεν ήταν μονόδρομος, ούτε η κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός ήταν, και επέρριψε ευθύνες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το ότι μετέτρεψε την κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επικαλέστηκε έκθεση της ΕΕ, η οποία - όπως είπε - αναδείκνυε τις ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου για την αύξηση των σπρεντ και η οποία, σημείωσε ότι αποσιωπήθηκε από τα ΜΜΕ.

    Ο βουλευτής της ΝΔ, προανήγγειλε ακόμη την κατάθεση ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή για να αποδειχθεί αν όντως υπάρχει επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ και ποιο είναι το περιεχόμενό της σχετικά με τα μέτρα.

    Ταξικό, αντιλαϊκό και σκληρό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2011 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία καθώς όπως είπε, χρησιμοποιεί το μνημόνιο ως πρόφαση για να επιβάλει όλα αυτά τα καταστροφικά και σκληρά μέτρα.

    «Καμία τρόικα δεν σας επιβάλλει αυτά τα ισοπεδωτικά μέτρα που πήρατε. Δεν ήταν και δεν είναι το μνημόνιο που καθοδηγεί την πολιτική της κυβέρνησης αλλά οι εργοδότες. Το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει με θέρμη την ευρωπαϊκή πολιτική την οποία στηρίζουν όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου. Καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ανοίγει το δρόμο για ατομικές συμβάσεις δίνοντας βορά τους εργαζόμενους στο καιάδα των εργοδοτών», υπογράμμισε ο κ. Χαλβατζής και πρόσθεσε: «Παρουσιάζετε το μαύρο άσπρο. Εφαρμόζετε σκληρά μέτρα που δεν σώζουν την πατρίδα αλλά σώζουν το κεφάλαιο».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Σαμαράς:"όχι" στην πολιτική δύο ταχυτήτων στην ΕΕ

    Κατά της πολιτικής των δύο ταχυτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παρουσιάζοντας χθες το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βίλφριντ Μαρτένς, επεσήμανε πως «η πολιτική ενοποίηση πρέπει να κυριαρχήσει των οικονομικών διαχωρισμών σε «ζώνες διαφορετικών ταχυτήτων».

    Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου που έχει τον τίτλο «Ευρώπη: Αγωνίζομαι Υπερνικώ», ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη της ενότητας και της αλληλεγγύης πρέπει να νικήσει την Ευρώπη της αμοιβαίας καχυποψίας» και δίνοντας έμφαση στην οικονομική κρίση, τόνισε: «Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, πια. Αγγίζει όλο και περισσότερες χώρες. Κι αγγίζει ήδη την καρδιά της Ευρώπης. Όμως υπάρχουν κρίσεις που σκοτώνουν. Και υπάρχουν κρίσεις που δυναμώνουνβ¦ Υπάρχουν κρίσεις που δείχνουν τα αδιέξοδα μιας ολόκληρης πορείας. Και υπάρχουν κρίσεις που φωτίζουν τις διεξόδους για να βγούμε δυνατότεροι. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, χρειάζονται θαρραλέα πνεύματα, όπως αυτό του Γουίλφριντ Μαρτένς».

    Ο κ. Μαρτένς απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά δήλωσε πως είναι εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι η ΝΔ κάτω από τη δική του ηγεσία έχει αναζωογονηθεί και έχει πάρει τη δυναμική της στη ελληνική κοινωνία. Όπως τόνισε ο συγγραφέας, το βιβλίο εξετάζει όλες τις εξελίξεις της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας. «Το κοινό έχει το δικαίωμα να λάβει όλες τις αποφάσεις που καθόρισαν το μέλλον του. Θα ήθελα να είναι ένα παιδαγωγικό βιβλίο κυρίως για τους νέους και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όλοι ότι είμαστε υπηρέτες του λαού» δήλωσε ο κ. Μαρτένς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αυξάνονται τα ασφάλιστρα από τη νέα χρονιά

    Αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών έρχονται από την 1η μέρα του νέου χρόνου και οι αυξήσεις αυτές, όπως εκτιμούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, θα κυμανθούν γύρω στο 4% με 5%, ενώ κάποιες άλλες κατηγορίες ασφαλίστρων ενδεχομένως να μειωθούν. Παράλληλα, αναπόφευκτη θεωρείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, μέσα στην επόμενη τριετία, η οικοδόμηση ενός συστήματος συντάξεων όπου ο καθένας πολίτης θα έχει τον δικό του αποταμιευτικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται για τις εξελίξεις αυτές.

    Αυτά προέκυψαν από τη συζήτηση που είχε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Αllianz Ελλάδος κ. Π. Παπανικολάου με δημοσιογράφους για την παρουσίαση των μελλοντικών στόχων της εταιρείας. Σε ότι αφορά στις αυξήσεις των ασφαλίστρων επισημάνθηκε ότι σημαντική αιτία της ανόδου πέρα από την άνοδο των ορίων ασφαλιστικής κάλυψης είναι η άνοδος του ΦΠΑ στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις και αναμένεται να συμβάλλουν στην επιβάρυνση του ασφαλίστρου.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, τα ελάχιστα ποσά της υποχρεωτικής ασφάλισης, αναπροσαρμόζονται εκ νέου από 1ης Ιανουαρίου 2011 και καθορίζονται στα 750.000 ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και 750.000 ευρώ ανά ατύχημα σε περίπτωση υλικής ζημιάς, ενώ από 1ης Ιουνίου 2012 τα παραπάνω ποσά ανεβαίνουν στο 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και σε 5 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα.

    Στο μεταξύ το θέμα της εισόδου των ασφαλιστικών εταιρειών, πιο δυναμικά, στο συνταξιοδοτικό, φαίνεται ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία αναθερμαίνει τις συζητήσεις.

    Ο πρόεδρος Επιτροπής Ζωής, Υγείας, Συντάξεων και Τραπεζοασφαλειών της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου στο συνέδριο του Economist σημείωσε την ανάγκη άμεσης λήψης διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου να επιτραπεί η οικοδόμηση ενός τέτοιου συστήματος συντάξεων και σημείωσε ότι για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να δημιουργηθούν τρεις πυλώνες: "φορολογικά κίνητρα, θεσμικό πλαίσιο και εποπτεία".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Μείωση εισφορών στο ΙΚΑ

    Ο Αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης εξήγγειλε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέχρι το 2013, στις επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς.

    Όπως είπε, η μείωση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 10% από το μέσον του 2011 και θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας. Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2011 οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών.

    Η μείωση των εισφορών θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

    Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τα οικονομικά των Ταμείων από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα επιτρέψει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας το κόστος της οποίας για τα Ταμεία υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ.

    Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για "την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας" που θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη, και υπολογίζεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

    Παράλληλα, αύξηση κατά 2,5% ή 550 εκατομμυρίων ευρώ έναντι στόχου 720 ευρώ εμφάνισαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά το 2010. Όπως είπε μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Economist o Αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, η αύξηση των εισφορών σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της ανεργίας και οφείλεται κυρίως στην είσπραξη παλαιότερων οφειλών. Η απόκλιση από τον αρχικό στόχο αντισταθμίζεται από τη μείωση, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης κατά 850 εκατ. ευρώ (ποσοστό 10% περίπου). Παράλληλα υπήρξε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 15% περίπου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Τραγούδι της γης»

    Στον ψηφιακό θόλο του Πλανηταρίου, προβάλλονταν ανά ημίωρο, μόνον για χθες, το ειδικό πλανηταριακό μουσικόραμα, που σκηνοθέτησε ο Παναγιώτης Σιμόπουλος «επενδεδυμένο» μουσικά με την Συμφωνία Νο 2 «Το Τραγούδι της γης», του Μίκη Θεοδωράκη, έργο για πιάνο, παιδική χορωδία και ορχήστρα, σε ποίηση του ίδιου του συνθέτη (1981).

    Ήταν μια πτυχή του αφιερώματος που πραγματοποιεί από την περασμένη εβδομάδα το Ίδρυμα Ευγενίδου, για τα 85χρονα του Μίκη Θεοδωράκη. Ένα μικρό αντίδωρο στον «άνθρωπο και τον συνθέτη που έδωσε το μεγάλο «παρών» της Ελλάδας παγκοσμίως», όπως έλεγε ο αφηγητής της επετειακής ταινίας, διάρκειας 10΄ που συνόδευε την προβολή του μουσικοράματος «Το τραγούδι της γης».

    Τα εγκαίνια της προβολής έγιναν σε ειδική εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα, από τον αναπληρωτή υπουργό πολιτισμού Τηλέμαχο Χυτήρη, ενώ ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Γ. Μαλούχος μίλησε στην εκδήλωση για τον «Συμπαντικό Μίκη» και ο μουσικοκριτικός Γ. Μονεμβασίτης ανέλυσε το «κλασικό» έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

    Στους χώρους του ιδρύματος, φιλοξενείται η ομαδική έκθεση «85 χρόνια Μίκης», με έργα Ελλήνων σύγχρονων ζωγράφων όπως και η έκθεση του Νικόλα Κληρονόμου «Τα παιδικά του χρόνιαβ¦ ένα ταξίδι», εμπνευσμένη από τα πρώτα 18 χρόνια, της ζωής του συνθέτη.

    Η έκθεση θα διαρκέσει ως το τέλος της χρονιάς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 December 2010 - 7:30:21 UTC