Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον Ιανουάριο τα "κλειστά" επαγγέλματα
  • [02] Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Π. Μάτεσι
  • [03] Διαγνωστικές εξετάσεις στα απογευματινά νοσοκομεία
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει της ψηφοφορίας του Προϋπολογισμού
  • [05] Έρευνα της Αντιτρομοκρατικής
  • [06] ΙΟΒΕ: "Αναγκαία τα μέτρα"
  • [07] Συνάντηση Άνθιμου-Μπουτάρη
  • [08] Εξάπλωση των ναρκωτικών
  • [09] Οι ρίζες του χρήματος
  • [10] Για τους "8" του Κυπέλλου

  • [01] Τον Ιανουάριο τα "κλειστά" επαγγέλματα

    Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εξίσου μεγάλης σημασίας με την ψήφιση των νόμων, είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

    Το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να φέρει νομοσχέδια για τα θέματα επί των οποίων ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο.

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών με τα νομοσχέδια, ειδικά για τα "κλειστά επαγγέλματα", θα θέσει το "οριζόντιο πλαίσιο" και ο κάθε υπουργός θα εξειδικεύει στον τομέα του.

    Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μια σειρά νομοσχεδίων αφορούν μεγάλες αλλαγές και γι' αυτόν τον λόγο αυτά πρέπει να εξηγηθούν και να υπάρξει διαβούλευση επ' αυτών τόσο με τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και με την κοινωνία.

    Τούτων δοθέντων τα σχετικά νομοσχέδια θα κατατεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου και στο ενδιάμεσο διάστημα θα υπάρξει διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο τονίστηκε ότι η διαβούλευση πρέπει να είναι ουσιαστική και η ενημέρωση να καλύπτει τόσο τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και τους υπουργούς στις αρμοδιότητες των οποίων περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν «κλειστά επαγγέλματα».

    Τέλος, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο έγιναν επισημάνσεις στο νομοσχέδιο που αφορά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Π. Μάτεσι

    Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» νοσηλεύεται για τρίτη μέρα ο συγγραφέας Παύλος Μάτεσις, έπειτα από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

    Η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη.

    Ο συγγραφέας βρισκόταν στο Θέατρο Τέχνης για την πρεμιέρα του έργου «Ανώνυμη Αγία ή Μια κοινότατη ιστορία» του Γιάννη Ρίτσου, όταν λιποθύμησε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Διαγνωστικές εξετάσεις στα απογευματινά νοσοκομεία

    Φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες υγείας εξασφαλίζουν οι ασφαλισμένοι των Ταμείων μετά την υπογραφή των συμβάσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων με τις μονάδες Υγείας στα πλαίσια του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υγείας. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να απευθύνονται στα ολοήμερα νοσοκομεία που ανήκουν στο ΕΣΥ και πέραν του τακτικού ωραρίου για διαγνωστικές ή θεραπευτικές πράξεις και επεμβάσεις, ενώ οι δαπάνες θα αναλαμβάνονται από τα Ταμεία. Οι δαπάνες θα καθοριστούν μέσω του κρατικού τιμολογίου το οποίο θα είναι ενιαίο για όλα τα Ταμεία.

    Οι αλλαγές αυτές ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης ο Υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, η Γενική Γραμματέας Κοινωνιών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα και ο Διοικητής του ΟΠΑΔ Κυριάκος Σουλιώτης. Με το νέο σύστημα, οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, χωρίς να απαιτείται να πληρώνουν και να υποβάλλονται στη συνέχεια στις διαδικασίες της έγκρισης της δαπάνης και της επιστροφής των χρημάτων από τα Ταμεία ή να απευθύνονται στις ακριβότερες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα.

    Ακόμη, τα κρατικά νοσοκομεία αξιοποιούν τις δυνατότητές του τους και ενισχύουν τους πόρους τους προς όφελος των υποδομών τους. Η συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, είναι αυτονόητη αλλά στο παρελθόν δεν υπήρχε είπε ο Αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές αυτές είναι το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας των δυο υπουργείων για την εξοικονόμηση ποσών που δαπανήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια αλλά όχι για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών

    Στόχος των αλλαγών αυτών, συνέχισε ο κ. Κουτρουμάνης, είναι η ενίσχυση του ρόλου των ταμείων, ώστε να μπορούν να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά και τιμές συμφέρουσες για τα Ταμεία την αγορά υπηρεσιών υγείας, επιτυγχάνοντας μείωση της δαπάνης, και αναβάθμιση των υπηρεσιών για τους πολίτες. Θέλουμε να πετύχουμε την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και ο ασφαλισμένος να μπορεί να έχει πρόσβαση στο γιατρό ή στην υπηρεσία της επιλογής του, κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει της ψηφοφορίας του Προϋπολογισμού

    Τρίωρη παναττική στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι, και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν σήμερα, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τα οικονομικά μέτρα, ενώ στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τη δράση και τους αγώνες τους, όσο θα συνεχίζονται οι άδικες και σκληρές πολιτικές.

    Στη στάση συμμετείχαν και οι μόνιμοι και δόκιμοι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, οι επόπτες και αρχιεργάτες του Οργανισμού, καθώς και τα μέλη της (ΟΜ.Υ.Λ.Ε), και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

    Επίσης, στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως το τέλος της βάρδιας τους πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Πανελλαδική στάση εργασίας δύο ωρών πραγματοποίησε και η ΟΛΜΕ από τις 12.00 ως τις 14.00 για την πρωινή βάρδια και από τις 14.00 ως τις 16.00.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια και πορεία προς την Βουλή πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

    24ωρη απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στο μεταξύ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που αντιδρούν στις αλλαγές στην οργανωτική και εργασιακή δομή των αστικών συγκοινωνιών που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Ωστόσο, ύστερα και από τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από τον εμπορικό κόσμο διαφοροποιούν μερικώς τη στάση τους, ενώ ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Χάρης Τσιόκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και επίταξης των εργαζόμενων σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις τους.

    Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Radio 9", ο κ. Τσιόκας τόνισε πως μπορεί η επιστράτευση να είναι ένα ακραίο μέτρο, ωστόσο η Πολιτεία έχει τα μέσα να μην επιτρέψει να φτάσει η κατάσταση στα άκρα και κάλεσε τους εργαζόμενους στο διάλογο.

    Σήμερα, όλα τα μέσα μεταφοράς θα μείνουν ακινητοποιήμενα, καθώς τα συνδικάτα στο χώρο έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα και τα τρένα του ΟΣΕ.

    Αύριο Πέμπτη, τα λεωφορεία θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

    Τέλος, την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων, όλα τα μέσα μεταφοράς θα κινηθούν κανονικά, εκτός από τα λεωφορεία τις μεσημεριανές ώρες, λόγω γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Έρευνα της Αντιτρομοκρατικής

    Έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βρίσκεται σε εξέλιξη σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσαν τα μέλη οργάνωσης, το όνομα της οποίας δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί και εξαρθρώθηκε πρόσφατα με τη σύλληψη έξι ατόμων και την ανεύρεση όπλων σε τέσσερις γιάφκες.

    Το διαμέρισμα αυτό είχε νοικιάσει άτομο με στοιχεία, που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, που είχαν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, διέμενε εκεί και άλλο άτομο με τα στοιχεία Σταμάτιος Δεμέτης, που είχαν βρεθεί, μεταξύ άλλων, στην κατοχή των συλληφθέντων και προορίζονταν για την κατασκευή πλαστής ταυτότητας.

    Ολα τα στοιχεία είχαν δοθεί στη δημοσιοτητα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πριν από λίγες μέρες. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιος από τους συλληφθέντες εμφανιζόταν με το συγκεκριμένο όνομα.

    Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, στο διαμέρισμα δεν έχουν βρεθεί όπλα, αλλά η έρευνα συνεχίζεται για τυχόν άλλα στοιχεία, που ενδεχομένως βοηθήσουν την προανάκριση για την υπόθεση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] ΙΟΒΕ: "Αναγκαία τα μέτρα"

    Αμετάβλητος παραμένει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (Ιουνίου - Αυγούστου) και διαμορφώνεται και πάλι στις 67 μονάδες κατά μέσο όρο, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, από τον Μάρτιο και μετά, ο δείκτης βρίσκεται σταθερά κάτω από τις 70 μονάδες, αγγίζοντας το κατώτατο σημείο του τον Μάιο (61,9 μονάδες), το μήνα δηλαδή που υπογράφτηκε το Μνημόνιο συνεργασίας με την τριάδα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ.

    Η επίδοση του τελευταίου τριμήνου είναι έτσι σημαντικά χαμηλότερη του μακροχρόνιου μέσου όρου της περιόδου 2001-2009 (95,7 μονάδες), αλλά και της αντίστοιχης περσινής επίδοσης (78,4 μονάδες).

    Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Χωρίς τη συμφωνία και το δάνειο των 110 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα είχε ήδη κηρύξει στάση πληρωμών, με καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική της συνοχή.

    Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τα μέτρα της συμφωνίας που ήδη εφαρμόζονται είναι απολύτως αναγκαία. Όμως δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκή για την οικονομική ανόρθωση της χώρας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Συνάντηση Άνθιμου-Μπουτάρη

    Στη δημιουργία ενός δικτύου στήριξης των ατόμων, που έχουν ανάγκη, συμφώνησαν ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και ο μητροπολίτης Άνθιμος, στη συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Μητρόπολης.

    Ο μητροπολίτης απηύθυνε πρόσκληση στον Γ. Μπουτάρη, ο οποίος την αποδέχθηκε και τον επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τις αντιδημάρχους Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, και Νεότητας, Μαρία Πασχαλίδου.

    «Συμφωνήσαμε οι πράξεις του δήμου και της Εκκλησίας να δημιουργούν ένα δίκτυο υποστήριξης ατόμων της πόλης που έχουν ανάγκη. Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα συσσίτια για τους απόρους. Ο δήμος θα καταργήσει τις δωροεπιταγές, που δίνει στους απόρους κι αυτό το ποσό θα πηγαίνει στην Εκκλησία, διότι η ελεημοσύνη είναι κατ΄εξοχήν πράξη της Εκκλησίας και όχι του δήμου. Ο μητροπολίτης μάς ενημέρωσε για τα οικοτροφεία σπουδαστών που έχει η Εκκλησία και συμφωνήσαμε για το θέμα της αντιμετώπισης ατόμων, που είναι εθισμένα σε ουσίες», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

    «Συμφωνώ με όσα είπε ο δήμαρχος», τόνισε ο μητροπολίτης και σημείωσε: «Βλέπω τις προϋποθέσεις πάρα πολύ καλές για συνεργασία και για εξυπηρέτηση του λαού μας. Στα επιμέρους, αν καμιά φορά υπάρχει μία διαφορετική άποψη, και αυτό είναι σεβαστό και είναι μέσα στα ανθρώπινα πράγματα. Κατά τα άλλα, δεν έχουμε τίποτε το οποίο να μας διαιρεί, όλα μας ενώνουν και προπάντων ο λαός και η πόλη της Θεσσαλονίκης με όλες τις ευεργετικές συνέπειες».

    Σε ερώτηση αν «έλιωσε ο πάγος» στις μεταξύ τους σχέσεις, ύστερα από το επεισόδιο που είχε γίνει στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου την 26η Οκτωβρίου, με τον μητροπολίτη να διαμαρτύρεται στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ότι τον υβρίζει ο Γ. Μπουτάρης και να λέει στον ίδιο ότι δεν θα γίνει δήμαρχος, απάντησαν και οι δύο ότι έλιωσε και όλα αυτά έχουν τελειώσει.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Εξάπλωση των ναρκωτικών

    Μείωση του αριθμού των νεαρών (15 έως 24 χρόνων) χρηστών ηρωίνης, το 2009, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αύξηση του αριθμού των χρηστών μεγαλύτερων ηλικιών (35-64 ετών), ηλικιακή αύξηση των χρηστών, που απευθύνθηκαν στις θεραπευτικές υπηρεσίες το ίδιο έτος, επαναφορά της πρόληψης στην ελληνική στρατηγική για τα ναρκωτικά, αλλά και ανησυχία για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χρήση ουσιών και γενικότερα στην ψυχική υγεία, καταγράφει η ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στην Ελλάδα, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά.

    Ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης έπειτα από πολλά χρόνια εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2009, ενώ αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των χρηστών, που βρίσκονται σε θεραπεία, 5.500 περίπου στο πρόγραμμα υποκατάστασης και 4.500 στις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις (στεγνά προγράμματα).

    Στην έκθεση, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, καταγράφεται αύξηση των χρηστών κοκαϊνης οι οποίοι ζητούν θεραπεία και μάλιστα αυξάνεται και η ενέσιμη χρήση της ουσίας, αντίθετα με την ηρωίνη, της οποίας η ενέσιμη χρήση μειώνεται.

    Μεγαλύτερη προσβασιμότητα στη θεραπεία αποκτούν χρήστες εθνοτικών ομάδων. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρέχουν θεραπεία σε εξαρτημένους μετανάστες, χωρίς άδεια παραμονής.

    Η πρόληψη επανέρχεται στην ελληνική στρατηγική για τα ναρκωτικά με την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των Κέντρων Πρόληψης. Ωστόσο, όπως καταγράφεται, το Υπουργείο Παιδείας μείωσε σημαντικά τον αριθμό των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, με θέμα τα ναρκωτικά και το αλκοόλ κατά το σχολικό έτος 2008-2009.

    Στην έκθεση εκφράζεται ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης με τον ορισμό Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά και τη σύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Καταπολέμησης Εξαρτήσεων. Η Επιτροπή με επικεφαλής την εθνική συντονίστρια εκπονεί μεσοπρόθεσμο διετές (2011-2012) σχέδιο καταπολέμησης εξαρτήσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Οι ρίζες του χρήματος

    Το πιο σύγχρονο τεχνολογικά Μουσείο στη χώρα και το πλέον φιλικό σε άτομα με ειδικές ανάγκες, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος(ΤτΕ), που στεγάζεται στο ισόγειο και το υπόγειο του κτιρίου της ΤτΕ επί της οδού Αμερικής 3, έχει ξεκινήσει την λειτουργία από τον Οκτώβριο, και παρουσιάστηκε χθες στους εκπροσώπους του Τύπου.

    Το Μουσείο, μέσα από τα εκθέματα του και την "κιβωτό της γνώσης", μια γωνιά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παιχνίδια γνώσης που έχουν διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα, φιλοδοξεί ,όπως τόνισε τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος όσο και η υποδιοικητής Ελένη Λουρή-Δενδρινού, «να καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο για θέματα οικονομίας για την νέα γενιά.»

    Στο Μουσείο παρουσιάζεται με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία η νομισματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδος, από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του πρώτου νεοελληνικού νομισματικού συστήματος το 1828 έως τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ, με την ένταξη της Ελλάδος σε αυτή και την εισαγωγή του ευρώ.

    Ο επισκέπτης, ακολουθώντας το νήμα της παρουσίασης, αναζητά τις ρίζες του χρήματος στους αρχαίους χρόνους, παρακολουθεί την εισαγωγή και καθιέρωση διαφόρων μέσων συναλλαγής, μαθαίνει για τη νομισματική πολιτική της χώρας, καθώς και για την εξέλιξη του θεσμού των κεντρικών τραπεζών και την πορεία προς την ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση. Ειδικότερα, τα εκθέματα περιλαμβάνουν αντικείμενα από τις συλλογές της Τράπεζας και λειτουργούν ως οπτικά ερεθίσματα για την κατανόηση της διαδικασίας σχεδιασμού και παραγωγής των τραπεζογραμματίων και νομισμάτων του νεότερου ελληνικού κράτους.

    Το ενδιαφέρον των σχολείων και των πανεπιστημίων είναι τόσο μεγάλο που ο χώρος του Μουσείου έχει κλειστεί για επισκέψεις μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του νέου έτος και υπολογίζεται ότι μέχρι τότε θα το έχουν επισκεφθεί περισσότεροι 5000 μαθητές και φοιτητές.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό και οι μέρες και ώρες λειτουργίας του είναι Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή από τις 9 το πρωϊ μέχρι τις 3 το μεσημέρι και την Πέμπτη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

    Η ιδέα για την κατασκευή του Μουσείου ξεκίνησε το 2001 επί διοίκησης Λουκά Παπαδήμου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Για τους "8" του Κυπέλλου

    Τον τοπικό Αστέρα αντιμετωπίζει στην Τρίπολη ο Ολυμπιακός (17:30) για τους "8" του Κυπέλλου. Ο ΠΑΟΚ νίκησε τον ΠΑΣ Γιάννινα με 2-1. Ενώ ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί απέναντι στα Τρίκαλα (20:00).

    Ο Ατρόμητος και ο Ολυμπιακός Βόλου, είναι οι πρώτες ομάδες που πήραν το "εισιτήριο" για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς ήταν οι νικητές στους αγώνες με τους οποίους άνοιξε η αυλαία της 5η φάσης της διοργάνωσης.

    Στο Περιστέρι, ο Ατρόμητος επικράτησε με 1-0 της Καβάλας, με γκολ του Περόνε από τα 11 βήματα στο 51ο λεπτό, και εξασφάλισε την πρόκριση στην οκτάδα, για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2007-08.

    Ο Ολυμπιακός Βόλου, σε αγώνα που έγινε στο Πανθεσσαλικό, νίκησε 2-0 τον Πανσερραϊκό. Τα τέρματα των νικητών πέτυχε ο Σολάκης (54`, 63`).

    Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται αύριο με τις αναμετρήσεις Εθνικός Αστέρας-Διαγόρας (15:30), Ηρακλής-Κέρκυρα (17:30) και Λάρισα-ΑΕΚ (20:00).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 December 2010 - 15:30:31 UTC