Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το πρόβλημα των σκουπιδιών
  • [02] Πυρηνικός αφοπλισμός
  • [03] Νέου τύπου φωτοβολταϊκό

  • [01] Το πρόβλημα των σκουπιδιών

    Το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανέδειξε η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών στην Κερατέα, όπου κάτοικοι και αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν για το θέμα της δημιουργίας, στην περιοχή, Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ).

    Δύο εκατομμύρια 300 τόνους σκουπιδιών παράγει ετησίως η Αττική, δηλαδή όγκο που αναλογεί περίπου στο μισό της ελληνικής παραγωγής σε απορρίμματα, και η προβληματική διαχείρισή τους αποτελεί για τη χώρα μέγα ζήτημα, για το οποίο έχει τιμωρηθεί από την ΕΕ με σκληρά πρόστιμα.

    Οι χώροι απόθεσης και διαχείρισης των σκουπιδιών είναι τρεις. Οι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), που αποτελούν την πλέον εχθρική επιλογή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, αφορούν μόνον το κομμάτι «απόθεση» και είναι απολύτως παράνομοι, οι ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), που είναι η καλύτερη εξέλιξη των ΧΑΔΑ και οι ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), που αποτελούν την πλέον εξελιγμένη μέθοδο διαχείρισης. Στην Ελλάδα λειτουργούν 73 ΧΥΤΑ και 249 ΧΑΔΑ (άλλοι 444 έχουν κλείσει), για τους οποίους κυρίως έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα.

    Ο σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Β. Τερζής, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταδικάσει την Ελλάδα πρωτοδίκως το 2005. Οι παράνομες χωματερές έπρεπε να έχουν κλείσει έως το 2008, πράγμα που δεν έγινε. Εκδόθηκε καινούργια προειδοποιητική επιστολή και η Ελλάδα έκανε προσφυγή. Περιμένουμε νέους ελέγχους».

    Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός τουλάχιστον για την Αττική, που αποτελεί νόμο του κράτους από το 2003, προβλέπει τη δημιουργία τριών ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμάτων στη Φυλή, το Γραμματικό και την Κερατέα. Σε κάθε μία από τις εγκαταστάσεις προβλέπεται να κατασκευαστεί χώρος υγειονομικής ταφής, μονάδα βιολογικής ξήρανσης, μονάδα κομποστοποίησης και κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

    Ο κ. Τερζής λέει πως για την προβλεπόμενη διαχείριση απορριμμάτων σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα έχει γίνει διαγωνισμός μόνο για τους χώρους υγειονομικούς ταφής και όχι για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Σημειώνει, ωστόσο, ότι «τα υπόλοιπα θα γίνουν αργότερα». Διευκρινίζει δε ότι: «Οι ΧΥΤΑ και οι ΧΥΤΥ είναι το ίδιο πράγμα. Η κατασκευή είναι μία. Είναι χώροι υγειονομικής ταφής. Η διαφορά έγκειται στο τι επεξεργασία γίνεται στα απορρίμματα, προτού αυτά καταλήξουν να θαφτούν».

    Αναφερόμενος στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, τονίζει πως είναι στην ευχέρεια του κάθε κράτους πώς θα τις υλοποιήσει και τι ανακύκλωση θα κάνει.

    Οι ΜΚΟ για το Περιβάλλον, πάντως, τονίζουν ότι κατ΄αρχάς πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων. «Η καλύτερη περιβαλλοντική πολιτική είναι να ελαχιστοποιήσουμε τα σκουπίδια για τελική διάθεση», λέει ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Πυρηνικός αφοπλισμός

    Η Δούμα (κάτω Βουλή) της Ρωσίας ενέκρινε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση τη νέα ρωσο-αμερικανική συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού START με 350 ψήφους υπέρ έναντι 58 κατά.

    Η συνθήκη, η οποία υπεγράφη τον Απρίλιο από τους προέδρους της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εγκρίθηκε στην πρώτη από τις τρεις συνολικά ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στη ρωσική κάτω Βουλή των 450 εδρών.

    Οι βουλευτές θα συνεχίσουν τη συζήτηση της νέας συνθήκης τον Ιανουάριο μετά τις χειμερινές διακοπές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Νέου τύπου φωτοβολταϊκό

    Αμερικανοί και Ελβετοί επιστήμονες, από δύο κορυφαίες Πολυτεχνικές σχολές του κόσμου, δημιούργησαν ένα νέου τύπου φωτοβολταϊκό σύστημα, που μιμείται τη φωτοσύνθεση των φυτών και καταφέρνει να μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε καύσιμο υδρογόνο.

    Το μηχάνημα χρησιμοποιεί τις ακτίνες του ήλιου και ένα οξείδιο του μετάλλου, τη δημητρία (ceria), για να διασπάσει το διοξείδιο του άνθρακα ή το νερό, παράγοντας καύσιμα που στη συνέχεια μπορούν να αποθηκευθούν ή να μεταφερθούν αλλού. Τα συμβατικά φωτοβολταϊκά παράγουν μόνο επιτόπιο ηλεκτρισμό και δεν μπορούν να αποδώσουν ρεύμα το βράδυ, όπως υπόσχεται η νέα τεχνική.

    Οι ερευνητές συγκεντρώνουν το ηλιακό φως σε ένα κύλινδρο επικαλυμμένο με τη δημητρία. Η νέα τεχνολογία αξιοποιεί την φυσική ιδιότητα της τελευταίας να "εκπνέει" οξυγόνο όταν θερμαίνεται και να το "εισπνέει" όταν ψύχεται.

    Καθώς το διοξείδιο του άνθρακα και/ή το νερό διοχετεύεται στο όχημα (όπως συμβαίνει με την φωτοσύνθεση των φυτών), η δημητρία αμέσως αφαιρεί το οξυγόνο από αυτά καθώς ψύχεται και έτσι, διασπώντας τα, παράγει υδρογόνο και/ή μονοξείδιο του άνθρακα. Το παραγόμενο υδρογόνο μπορεί να τροφοδοτήσει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου στα αυτοκίνητα. Εναλλακτικά, ένας συνδυασμός παραγομένου υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία "αερίου σύνθεσης" (syngas), που με τη σειρά του αποτελεί πρώτη ύλη για καύσιμα, όπως η συνθετική βενζίνη.

    Η πρωτοτυπία της νέας τεχνικής, σύμφωνα με τους εφευρέτες της, έγκειται στην αξιοποίηση της δημητρίας, η οποία, αν και γενικά άγνωστη στο ευρύ κοινό, βρίσκεται σε σχετική αφθονία και θεωρείται το πιο κοινό μέταλλο από αυτά που ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων "σπάνιων γαιών".

    Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, εκτός από υδρογόνο, με το ίδιο μηχάνημα θα μπορούσε να παραχθεί επίσης μεθάνιο. Προς το παρόν πάντως, έχει δημιουργηθεί μόνο μια πρωτότυπη συσκευή, η οποία είναι ακόμα μη αποδοτική ενεργειακά, καθώς το παραγόμενο καύσιμο αξιοποιεί μόνο το 0,7% έως 0,8% της συλλεγόμενης ηλιακής ακτινοβολίας. Η περισσότερη ενέργεια χάνεται μέσω θερμικών απωλειών ή από την αντανάκλαση πίσω στον ουρανό των ηλιακών ακτίνων.

    Οι επιστήμονες, όμως, αισιοδοξούν ότι μελλοντικά μπορούν να ανεβάσουν στο 19% την αποδοτικότητα του νέου μηχανήματος με μια σειρά από βελτιώσεις (θερμικές μονώσεις κ.α.), οπότε η συσκευή θα είναι εμπορικά βιώσιμη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 December 2010 - 17:30:17 UTC