Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση με τους φαρμακοποιούς
  • [02] Έτοιμος να εφαρμοστεί ο «Καλλικράτης»
  • [03] Έως τις 31/12 το σήμα κυκλοφορίας
  • [04] Ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως
  • [05] Ρωσία: Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους
  • [06] Ψηλαφώντας τον πολιτισμό, στο Μουσείο Αφής
  • [07] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
  • [08] Νέα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • [09] Τίμησαν τα γράμματα
  • [10] "Επιταχυντής Γνώσης"
  • [11] "Θα καταστρέψετε το ευρώ"

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση με τους φαρμακοποιούς

    Από τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των Φαρμακοποιών με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, θα εξαρτηθεί αν ο κλάδος θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η Γενική Συνέλευση του κλάδου εξουσιοδότησε τα προεδρεία των Συλλόγων Αττικής και Πειραιά να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

    Στη συνέλευση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία και την κληρονομικότητα της άδειας του φαρμακείου.

    Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις με τους προμηθευτές

    Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συζητήσεις του Υπουργείου Υγείας με τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων, για το χρέος των 300 εκατομμυρίων ευρώ και ενδεχομένως η διαφωνία να λυθεί στα δικαστήρια.

    Οι προμηθευτές αρνούνται την έκπτωση σε ποσοστό 20%, για μέρος των οφειλών του 2010, που τους έχει ζητήσει ο υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Έτοιμος να εφαρμοστεί ο «Καλλικράτης»

    Καθβ όλα έτοιμο είναι το υπουργείο Εσωτερικών λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Καλλικράτης», τόνισε ο υπουργός Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέμα τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί σε όλη τη χώρα από 1ης Ιανουαρίου του 2011.

    Όσον αφορά στο θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων, ο υπουργός δήλωσε πως θα γίνουν οι συνενώσεις και συγχωνεύσεις βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που υπάρχουν και η διαδικασία θα ξεκινήσει από την 1η του χρόνου και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2011. Οι μετατάξεις σε αυτόν τον τομέα υπολογίζονται περίπου σε 25.000.

    Ο κ. Ραγκούσης, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, για το θέμα των μετατάξεων στο Δημόσιο. Πρόκειται, είπε, για μια διαρκή διαδικασία η οποία συνδυάζεται με τον «Καλλικράτη» και το Νέο Μισθολόγιο.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε πως το υπουργείο ζήτησε από τον ΟΟΣΑ (και τόνισε πως ο Οργανισμός αυτός δεν ανήκει στην ομάδα της τρόικας) να κάνει μια λειτουργική αξιολόγηση της Δημόσιας Διοίκησης η οποία και θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει όσα θα έχουν καταγράψει οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων σε πρώτη φάση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Έως τις 31/12 το σήμα κυκλοφορίας

    Μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους, στις 31 Δεκεμβρίου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται από τις εφορίες το ειδικό σήμα κυκλοφορίας, στην περίπτωση που δεν τους έχει αποσταλεί ταχυδρομικώς το ειδοποιητήριο από τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν ότι δεν αναμένεται παράταση της σχετικής προθεσμίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως

    Με την λήξη του θεσμού της Υπερνορμαχίας Αθηνών-Πειραιώς, ολοκληρώθηκε και προσφέρθηκε στους πολίτες της Αθήνας ένα πολύ σημαντικό έργο. Το μεγαλύτερο και ιστορικότερο πάρκο της Αθήνας, το Πεδίον του Άρεως, ανακαινίστηκε και αναπλάστηκε, υπό της οδηγίες του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, και πλέον αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου, εφάμιλλο των μεγαλύτερων πάρκων του εξωτερικού, ανοιχτό και ασφαλές για όλους τους πολίτες.

    Το πάρκο δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό του εαυτό. Φυτεύτηκαν 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης. Ξηλώθηκαν 22.650 τ.μ. ασφάλτου στις παλιές διαδρομές και στη θέση της μπήκε χώμα, ενώ τοποθετήθηκαν παράλληλα 8.800 τ.μ. μαρμαροκυβόλιθοι και 3.800 τ.μ. γρανιτοκυβόλιθοι. Πέρα από το μοναδικό περιβαλλοντικό και αισθητικό αποτέλεσμα των έργων, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πάρκο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη από αυτήν της πόλης, γεγονός που το καθιστά, κυριολεκτικά, μια όαση στο κέντρο της Αθήνας.

    "Τελειώνοντας η θητεία της Υπερνομαρχίας, είμαι πολύ ευτυχής που παραδίδεται στους Αθηναίους ένα έργο κόσμημα. Το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας ανακαινισμένο και αναπλασμένο. Ευχόμαστε οι Αθηναίοι να το ζήσουνε να το χαρούνε και να το προστατεύσουνε", δήλωσε η κα Ντίνα Μπέη, Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, στην σημερινή παρουσίαση του πάρκου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ρωσία: Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους

    Μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Antonov An-22 του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας συνετρίβη τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στην περιοχή Τούλα, νότια της Μόσχας, με συνέπεια 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, δήλωσε πηγή των εγχώριων υπηρεσιών ασφαλείας που επικαλέστηκε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

    "Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, στο αεροσκάφος επέβαιναν 11 άνθρωποι, και όλοι είναι νεκροί", δήλωσε η πηγή αυτή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ψηλαφώντας τον πολιτισμό, στο Μουσείο Αφής

    Κανένα άγαλμα δεν έχει δεχθεί τόσα ...χάδια όσο αυτά. Η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο Ποσειδώνας, ο Ηνίοχος των Δελφών, ο Κούρος της Βολαμάνδρας, «ζωντανεύουν», εδώ και 25 περίπου χρόνια, κάτω από τα ακροδάχτυλα μικρών και μεγάλων, δίνοντας πνοή και περιεχόμενο σε ένα κάλλος, που τα μάτια δεν μπορούν να μετουσιώσουν.

    Είναι τα εκθέματα του Μουσείου Αφής, που περιμένουν τα χέρια των τυφλών για να χαρίσουν συναίσθημα και εικόνα στους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να «γευτούν» με τα μάτια το μεγαλείο, τον πλούτο και την αισθητική τελειότητα των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Το μουσείο Αφής, ένα από τα πεντε μουσεία για τυφλούς στον κόσμο, οραματίστηκαν το 1983 η τότε πρόεδρος του ΔΣ, Λ. Πρωτοπαπαδάκη, και ο διευθυντής Εμ. Κεφάκης του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος (ΦΤΕ). Αγοράζοντας ο ΦΤΕ τα πρώτα εκθέματα και εμπλουτίζοντάς τα με δωρεές από οργανισμούς, εταιρίες και ιδιώτες, κατάφερε να κάνει πραγματικότητα ένα άλλο «έργο τέχνης», αυτό το μουσείο, ένα χρόνο αργότερα.

    Στέγη του, το παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του ΦΤΕ, δωρεά του Εμπειρίκου, επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα και «καμάρι» του το 1988 ο έπαινος - ανάμεσα σε 70 συμμετοχές - του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς και το 2004 η τιμητική διάκριση για την προσβασιμότητά του από το Σωματείο Φίλων Μουσείων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

    Από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ θα κινηθούν σήμερα όλα τα μέσα μεταφοράς. Εξαίρεση αποτελεί το Τραμ, το οποίο θα λειτουργήσει όλο το 24ωρο, ενώ οι εργαζόμενοι του θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

    Επίσης την Παρασκευή 31/12/2010, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα Αστικά Μέσα Μεταφοράς θα αποσύρονται σταδιακά από την κυκλοφορία από τις 22:30.

    Ανάλογες κινητοποιήσεις, με διαφορετικές ώρες, έχουν προγραμματίσει και για το νέο έτος στις 3, 5 και 10 Ιανουαρίου.

    "Αδικαιολόγητες" χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Ο κ. Δημήτρης Ρέππας σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται "εν ονόματι κάποιου φόβου" που έχουν οι εργαζόμενοι, τον οποίο χαρακτήρισε "ανεξήγητο". Διαβεβαίωσε ότι θα περιφρουρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των συγκοινωνιακών φορέων και το δικαίωμα στην εργασία του συνόλου των υπαλλήλων στους συγκοινωνιακούς φορείς, αλλά, όπως είπε, "πρέπει να εξασφαλίσουμε και την βιωσιμότητα των συγκοινωνιακών φορέων".

    Τόνισε δε πως είναι αδιανόητο να καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες τα τεράστια ελλείμματα -λόγω κακοδιαχείρισης, κακού σχεδιασμού, αδικαιολόγητου υψηλού λειτουργικού κόστους- που παρουσιάζουν οι αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός, ώστε στο τέλος του 2011 οι οργανισμοί αυτοί, οι οποίοι θα συνεχίζουν να επιδοτούνται σε ένα λογικό ποσοστό όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν θα παρουσιάζουν ελλείμματα σε αυτά τα μεγέθη, όπως τα τελευταία χρόνια.

    Όπως τόνισε ο κ. Ρέππας η αναδιάρθρωση κρίθηκε αναγκαία για λόγους επιχειρησιακούς και βελτίωσης της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών στους πολίτες. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και θα συζητήσει, ενόψει αυτής της πρωτοβουλίας, με τους εργαζόμενους το σχέδιο, όταν καταλήξει στην τελική πρότασή της, η οποία και θα λάβει την μορφή του κατάλληλου σχεδίου νόμου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, τον Ιανουάριο.

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις στις 29 και 30 Δεκεμβρίου. Κατά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας με τον υπουργό Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα βρέθηκε λύση σχετικά με το θέμα των μετατάξεων των υπαλλήλων της Ολυμπιακής.

    Σε δηλώσεις του ο Δ. Ρέππας, τόνισε ότι με την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αποφασίστηκε τότε, το σύνολο των πιλότων και μηχανικών, να τοποθετηθούν στην ΥΠΑ. Παραδέχθηκε όμως ότι ο αριθμός είναι μεγάλος και δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί, μόνο στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

    Μικρότερες αυξήσεις στις χαμηλές κατηγορίες κατανάλωσης ρεύματος από τα νοικοκυριά, αλλά και μικρότερες μειώσεις στα υψηλότερα κλιμάκια και στα εμπορικά / βιομηχανικά τιμολόγια σε σχέση με αυτά που είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο θα ισχύσουν τελικά από 1ης Ιανουαρίου.

    Η ΔΕΗ ανακοίνωσε, ύστερα από την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τις νέες χρεώσεις του ηλεκτρικού που θα ισχύσουν το νέο έτος, σύμφωνα με τις οποίες οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια κλιμακώνονται έως 11,1% στις χαμηλές κατηγορίες κατανάλωσης (ενώ στα υψηλά κλιμάκια γίνονται μειώσεις μέχρι 8,5 %). Αντίστοιχα οι μειώσεις των τιμολογίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαμορφώνονται μέχρι 17,3%, και στα αγροτικά τιμολόγια οι ανατιμήσεις είναι 6,1 - 8 %.

    Τα ποσοστά αφορούν τη μέση χρέωση ανά κατηγορία λογαριασμού και περιλαμβάνουν την επίπτωση της αύξησης του ΦΠΑ από 11 σε 13%. Δεν περιλαμβάνονται οι χρεώσεις για Δημοτικά τέλη, ΕΡΤ, κλπ, που εισπράττει η ΔΕΗ για λογαριασμό τρίτων, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση και των αναλυτικών τιμολογίων ανά κατηγορία χρήσης (σε ευρώ ανά κιλοβατώρα).

    Δεύτερη δόση αναπροσαρμογών στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσα στο 2011 προμηνύει η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με την οποία εγκρίθηκαν οι αυξομειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού από 1ης Ιανουαρίου. Με την ίδια απόφαση, προωθείται εξίσωση των εμπορικών με τα βιομηχανικά τιμολόγια καθώς και των τιμολογίων για μονοφασικές και τριφασικές παροχές, ενώ προωθείται η εφαρμογή χρονοχρέωσης στα αγροτικά τιμολόγια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Τίμησαν τα γράμματα

    Με την απονομή βραβείων και επαίνων σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών πραγματοποιήθηκε η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, με θέμα "Πορίσματα από τη μελέτη της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας", τόνισε ότι ο ιστορικός οφείλει να τεκμηριώνει και να διασταυρώνει τα συμπεράσματά του βάσει των πηγών και σε κάθε περίπτωση να εκφέρει λόγο, που αντανακλά πνεύμα κατανόησης και εντιμότητας.

    Ανάμεσα σ' εκείνους που βραβεύτηκαν, ήταν η Ζυράννα Ζατέλη, η Άλκη Ζέη, η Ραχήλ Καπόν, ο Αντώνης Στάβερης, η Χαρά Νικοπούλου, ο Αντώνης Φωστιέρης, ο Κώστας Μπέης, ο Αναστάσιος Αντωνάρας, ο Σταμάτης Περδίος, ο αριστούχος πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Κωστάκης, και οι: Ηλίας Αργυριάδης και Δημήτριος Μηλόπουλος, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους, απεγκλώβισαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τέσσερα μέλη οικογένειας από αυτοκίνητο, που είχε πάρει φωτιά.

    Σε δηλώσεις της η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Οπωσδήποτε ευχαριστώ την Ακαδημία Αθηνών για την τιμητική αυτή διάκριση. Προσωπικά, θα συνεχίσω τη δουλειά που κάνω τόσα χρόνια, είτε με βραβεύουν κατά καιρούς γι' αυτό, είτε όχι".

    Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Άλκη Ζέη, με αφορμή την βράβευσή της, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για μένα, γιατί κανένα από τα μυθιστορήματά μου δεν έχει πάρει κρατικό βραβείο. Ευχαριστώ την Ακαδημία Αθηνών γι΄αυτήν τη διάκριση".

    Η εκδότρια Ραχήλ Καπόν σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε τη δουλειά μου και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν δεν ασχολείσαι με την έκδοση εμπορικών βιβλίων. Θα συνεχίσω να προσπαθώ την καλή δουλειά, ανεξάρτητα από το βραβείο, γιατί αγαπώ το βιβλίο και προσπαθώ πάντα να εκδίδω βιβλία υψηλής ποιότητας".

    Σημειώνεται ότι η Ακαδημία Αθηνών τίμησε με έπαινο την πρώτη εκδοτική προσπάθεια των εκδόσεων Καπόν, το 1984, που είχε τίτλο "Μαγνησία Το χρονικό ενός πολιτισμού".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] "Επιταχυντής Γνώσης"

    Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια στο πεδίο των υπολογιστών έχει αναλάβει να υλοποιήσει μια διεθνής επιστημονική ομάδα: τη δημιουργία ενός προσομοιωτή που θα καταγράφει και θα αναπαράγει οτιδήποτε συμβαίνει πάνω στον πλανήτη μας, από τις μεταβολές του καιρού και την εξάπλωση των ασθενειών μέχρι τις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους των πόλεων.

    Το σχέδιο, με την ονομασία "Προσομοιωτής της Ζωντανής Γης" (Living Earth Simulator-LES), σύμφωνα με το BBC, προωθείται από την ερευνητική ομάδα FuturICT (http://www.futurict.ethz.ch/FuturIcT), με επικεφαλής τον καθηγητή Ντερκ Χέλμπινγκ του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης.

    Στόχος είναι στο μέλλον να παρακολουθούνται ταυτόχρονα όλα τα σημαντικά συστήματα της Γης (τεχνολογικά-κοινωνικά-οικονομικά-περιβαλλοντικά), ώστε αφενός να προλαμβάνονται τυχόν επικίνδυνες διεθνείς κρίσεις (οικονομικές, περιβαλλοντικές, πανδημίες κ.α.) και αφετέρου να εντοπίζονται και να αναδεικνύονται νέες καινοτομίες, κατά προτίμηση διεπιστημονικού χαρακτήρα.

    Ο "Επιταχυντής της Γνώσης" ή "Παρατηρητήριο Κρίσεων", όπως έχει εναλλακτικά αποκληθεί, ευελπιστεί να φέρει σε συνεργασία τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά της Ευρώπης επί μια δεκαετία, σε ένα πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που θέλει να συμβάλει ώστε, να γίνει πιο βιώσιμο το μέλλον του πλανήτη μας, αξιοποιώντας με συνδυασμένο τρόπο τις γνώσεις από διάφορα πεδία έρευνας.

    Το "φαραωνικό" έργο φιλοδοξεί να "αποκαλύψει" με πιο ολιστικό τρόπο τι συμβαίνει στον πλανήτη μας, πώς αλλάζουν οι κοινωνίες και από τι απειλούνται. "Πολλά προβλήματα που έχουμε σήμερα -όπως η κοινωνική και οικονομική αστάθεια, οι πόλεμοι και οι ασθένειες που εξαπλώνονται- σχετίζονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά, όμως υπάρχει μια σοβαρή έλλειψη στην κατανόησή μας σχετικά με το πώς λειτουργούν η κοινωνία και η οικονομία", δήλωσε ο Χέλμπινγκ, που πρόσθεσε ότι, χάρη σε πειράματα όπως αυτά του επιταχυντή του CERN, οι επιστήμονες γνωρίζουν τελικά περισσότερα για την απαρχή του σύμπαντος από ό,τι για το παρόν του δικού μας πλανήτη.

    Γι' αυτό, σύμφωνα με τον Χέλμπινγκ, χρειάζεται ένας "επιταχυντής γνώσης" για να φέρει σε "σύγκρουση" διαφορετικούς τομείς της γνώσης, ώστε "να αποκαλυφθούν οι κρυφοί νόμοι και διαδικασίες πίσω από τη λειτουργία των κοινωνιών". Ενδεικτικά, ο προσομοιωτής θα έχει ως στόχο να προβλέπει την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών, την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής ή τα πρώτα αδιόρατα σημάδια μιας επερχόμενης διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Ο "επιταχυντής γνώσης" θα τροφοδοτηθεί με ένα τεράστιο όγκο διαθέσιμων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από μια πληθώρα online πηγών (μεταξύ άλλων από τη Wikipedia, το Google Maps, κυβερνητικές βάσεις δεδομένων, πανεπιστήμια, χρηματιστήρια, ιατρικά αρχεία, μέσα ενημέρωσης κ.α.). Όλα αυτά θα τα επεξεργάζονται μια σειρά από υπερ-υπολογιστές, που πρόκειται να κατασκευασθούν.

    Η ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση όμως θα είναι η δημιουργία των κατάλληλων προγραμμάτων λογισμικού, που θα "μεταφράζουν" σε χρήσιμες πληροφορίες όλα τα παραπάνω δεδομένα, απεικονίζοντας με ακρίβεια τι πράγματι συμβαίνει στη Γη κάθε ώρα και στιγμή. Για το σκοπό αυτό προγραμματιστές υπολογιστών, μηχανικοί, κοινωνιολόγοι και άλλοι επιστήμονες, από τις θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, θα συνεργαστούν. Σε αυτό θα βοηθήσει η νέα τεχνολογία του "Σημασιολογικού Ιστού" (Semantic Web", που σταδιακά ωριμάζει και επιτρέπει στους υπολογιστές να "καταλαβαίνουν" τι "σημαίνουν" (δηλαδή ποιο νόημα έχουν) τα στοιχεία με τα οποία τροφοδοτούνται και έτσι να τα ερμηνεύουν ανάλογα με το ευρύτερο πλαίσιο αναφοράς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] "Θα καταστρέψετε το ευρώ"

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, να προειδοποίησε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, ότι οι προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για τον νέο μηχανισμό σταθερότητας θα καταστρέψουν το ευρώ.

    "Θα καταστρέψετε το ευρώ", φέρεται να είπε ο κ. Τρισέ στη γαλλική αντιπροσωπεία, όταν έλαβε από τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Γιούργκεν Ασμούσεν το κείμενο της συμφωνίας που είχαν συνάψει την ίδια ημέρα στην πόλη Ντοβίλ η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Εξάλλου, ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους 5 "σοφούς" της γερμανικής οικονομίας δηλώνει ότι το ευρωομόλογο θα ήταν ένας τρόπος ανταμοιβής για χώρες, όπως η Ελλάδα, που καταβάλλουν προσπάθειες να απαλλαγούν από το χρέος τους, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

    "Νομίζω, πως ακόμη κι αν δεν είναι και τόσο δημοφιλή στη Γερμανία, τα ευρωομόλογα αποτελούν τη μοναδική δυνατότητα να κρατηθεί σταθερή η ζώνη του ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια και παράλληλα θα ήταν μια ανταμοιβή προς τις χώρες που πραγματικά καταβάλλουν προσπάθειες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία, να τους δοθεί η πρόσβαση σε ένα τρόπο δανεισμού με χαμηλά επιτόκια", τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 December 2010 - 7:30:26 UTC