Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδαρικό με αυξήσεις πλην φαρμάκων
  • [02] Τη Δευτέρα η σύνταξη και το επίδομα του ΟΑΕΕ
  • [03] Εκρηξη σε νυχτερινό κέντρο
  • [04] Μέλος της ευρωζώνης η Εσθονία
  • [05] Έρευνες για την "τρομοβόμβα"
  • [06] Ένας "χρυσός" υπερτυχερός

  • [01] Ποδαρικό με αυξήσεις πλην φαρμάκων

    Με αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες,αλλα και σημαντικές μειώσεις σε 12.242 φάρμακα θα κάνει ποδαρικό ο νέος χρόνος.Τα φαρμακα μετατασονται από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον χαμηλό συντελεστή 6,5% ενώ αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 11% στο 13% για πολλά προιοντα και υπηρεσιες.

    Συγκεκριμένα, θα ανατιμηθούν αυτόματα κατά 2% τα είδη διατροφής, τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά, τα σερβιριζόμενα φαγητά, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια λοιπών θεαμάτων, τα οποία θα επιβαρύνονται πλέον με συντελεστή 13%.

    Επίσης, αυξάνονται κατά 20 λεπτά τα τσιγάρα, λόγω της αναπροσαρμογής του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%.

    Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και στα τσιγάρα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω των αυξήσεων στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

    Σημαντικές μειώσεις σε 12.242 φαρμακευτικά προϊόντα επέρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 στις τιμές των φαρμάκων μετά την μετάταξή τους από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον χαμηλό συντελεστή 6,5%. Το μέτρο, πέρα από την προφανή κοινωνική του διάσταση αναμένεται να συνδράμει σημαντικά και στην προσπάθεια της Κυβέρνησης, για εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,4 δισ. ευρώ το 2011 τόσο από τη μείωση των τιμών όσο και από τις αλλαγές στις διαδικασίες των προμηθειών και τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

    Μεταξύ των φαρμάκων που μειώνονται οι τιμές είναι αναλγητικά, αντιβιοτικά κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το αναλγητικό Mesulid (30Χ100MG) η τιμή μειώνεται από τα 5,11 ευρώ στα 4,90 ευρώ, του αντιβιοτικού Klaricid (21Χ500MG) από τα 30,06 ευρώ στα 28,84 ευρώ. Παράλληλα ακριβά φάρμακα όπως είναι για το διαβήτη το Eucreas F.C.TAB 50MG/850MG BTx60TABS (BLISTER PA/AL/PVC/AL) η τιμή διαμορφώνεται από 78,40 ευρώ στα 75,22 ευρώ ενώ για το Glucophage F.C.TAB 1000MG/TAB BTx30 TABS σε BLISTER στα 2,43 ευρώ από 2,53 ευρώ.

    Σε δηλώσεις στους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωποι του φαρμακοβιομηχανικού κλάδου δηλώνουν ότι "όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στην αξία του φαρμάκου για να επιτευχθεί η πρόσβαση του καταναλωτή σε φθηνές δαπάνες υγείας. Έχουν μειωθεί τα ποσοστά κέρδους σε όλο το σύστημα, φαρμακοποιούς, φαρμακέμπορους κλπ σε σημείο που δεν γίνεται να πάνε παρακάτω και η χώρα μας πλέον περιλαμβάνεται στις φθηνότερες της ΕΕ. Αυτό που, όπως σημειώνουν στο σχολιασμό τους, πρέπει να γίνει από δω και πέρα είναι έλεγχος στην προώθηση των τεμαχίων. Να ελεγχθεί ο όγκος των διακινούμενων φαρμάκων με τη μηχανογράφηση του συστήματος και την ηλεκτρονική σύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου αυτό, να καταστεί αδιάβλητο".

    Τέλος, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), κ. Διονύσης Φιλιώτης είχε αναφέρει ότι: «στο βαθμό που η μείωση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, είμαστε θετικοί».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Τη Δευτέρα η σύνταξη και το επίδομα του ΟΑΕΕ

    Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου, θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Το επίδομα δικαιούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας έως τις 31-12-2010 (εκτός αναπηρίας - θανάτου) και δεν είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

    Σε περίπτωση καταβολής δυο συντάξεων καταβάλλεται στη μεγαλύτερη σύνταξη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Εκρηξη σε νυχτερινό κέντρο

    Σε διαφορές που αφορούν στη νύχτα αποδίδει η αστυνομία την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε, στις 4 τα ξημερώματα, στο κέντρο διασκέδασης Φίβερ που τραγουδούν ο Γιάννης Πάριος και ο Σταμάτης Γονίδης, στη διασταύρωση Συγγρού και Λαγουμιτζή 25 στο Νέο Κόσμο, το οποίο χθες δεν λειτουργούσε.

    Το κέντρο, σύμφωνα με την αστυνομία, ανήκει στον ίδιο επιχειρηματία που είχε και το κέντρο Θέα στον ΄Αλιμο όπου σημειώθηκε παρόμοια βομβιστική επίθεση πριν από λίγο καιρό.

    Οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό δίπλα στην είσοδο του κέντρου Φίβερ και από την ισχυρή έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές εξωτερικά του κτιρίου, έσπασαν τζάμια σε παρακείμενα κτίρια ενώ επίσης προξενήθηκαν φθορές σε τουλάχιστον τρία ΙΧ αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα απ΄έξω. Στο σημείο που έγινε η έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας διαστάσεων 1 μέτρου επί 50 εκατοστά και βάθους 5 εκατοστών. Οι πυροτεχνουργοί του ΤΕΕΜ εκτιμούν ότι η εκρηκτική ύλη ήταν τουλάχιστον ένα κιλό δυναμίτιδα.

    Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Μέλος της ευρωζώνης η Εσθονία

    Στην πρώτη πρώην Σοβιετική Δημοκρατία που εντάσσεται στην ευρωζώνη αναδεικνύεται αύριο η Εσθονία, η οποία θα κατέχει εφεξής τη 17η θέση κράτους μέλους της ζώνης Ευρώ.

    Με ΑΕΠ ύψους 14 δισ.ευρώ, η Εσθονία θα είναι η δεύτερη μικρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, μετά τη Μάλτα, ενώ η σχέση χρέους προς ΑΕΠ που διαθέτει και η οποία διαμορφώνεται στο επίπεδο του 8% θα την αναδείξει ως την υγιέστερη δημοσιονομικά χώρα μέλος.

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Εσθονίας Άντρες Λίπστοκ, 53 ετών, θα καταλάβει την προβλεπόμενη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αναμένεται να συμμετάσχει στην πρώτη του ψηφοφορία για τον προσδιορισμό των επιτοκίων της ΕΚΤ στις 13 Ιανουαρίου, στη Φρανκφούρτη.

    Περίπου 85 εκ.νομίσματα ευρώ που φέρουν στην μία πλευρά τους το χάρτη της Εσθονίας καθώς και 12 εκ. χαρτονομίσματα θα τεθούν σε κυκλοφορία αύριο, στο πλαίσιο διαδικασίας δύο εβδομάδων για την αντικατάσταση της Κορώνας, νομίσματος της χώρας από το 1992, οπότε αυτή εγκατέλειψε το ρούβλι. Ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 15,6466 Κορώνες. Η Εσθονία συμμετέχει στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ από τις 28 Ιουνίου 2004.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Έρευνες για την "τρομοβόμβα"

    Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εκδοθεί την προσεχή Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η έκρηξη στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης .

    Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, ανατέθηκε στην εταιρεία "Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε", η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας από τη βομβιστική ενέργεια.

    Ήδη κλιμάκιο στελεχών της "Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε", έχει προσχωρήσει σε έλεγχο των χώρων των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας, προκειμένου να εκτιμήσει το κόστος και το χρόνο αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί έξω από το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ.

    Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έρευνα στο χώρο της έκρηξης και στα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό με εκρηκτική ύλη ζελατοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμιτιδα ή ΤΜΤ σε ποσότητα περίπου δέκα κιλών. Η έκρηξη ήταν πλήρης για αυτό δεν υπήρξαν πολλά υπολείμματα.

    Σε ό, τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αναμένουν την προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης και μέχρι στιγμής μόνο εκτιμήσεις μπορούν να κάνουν με βάση τα ευρήματα.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές οι περισσότερες πιθανότητες δίνονται στην εκδοχή να πρόκειται για κάποια μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς όμως να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ένας "χρυσός" υπερτυχερός

    Το μυθικό ποσό των 10.000.000 ευρώ κέρδισε ένας υπερτυχερός στην κλήρωση του Τζόκερ, αφού ήταν ο μοναδικός νικητής στην κατηγορία 5+1. Τα τυχερα νούμερα ήταν τα εξής: 2, 4, 6, 12, 40 και τζόκερ το 9.

    Μέχρι στιγμής από τον ΟΠΑΠ δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρακτορείο στο οποίο παίχτηκε το τυχερό δελτίο, που κερδίζει το πολλαπλό τζακ ποτ.

    Οκτώ δελτία κατάφεραν να βρουν τα πέντε νούμερα αλλά όχι και τον αριθμό τζόκερ, κερδίζοντας κάτι παραπάνω από 85.000 ευρώ. Από 2.500 ευρώ κερδίζουν όσοι βρήκαν τέσσερα νούμερα και το τζόκερ.

    Το όνειρο του καθενός για μια... καλύτερη ζωή "πραγματοποιεί" κάθε εβδομάδα η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων ( Δ.Κ.Λ ) από την ίδρυση της το 1929 έως σήμερα, με την έκδοση των ομώνυμων λαχνών. Λαϊκό Λαχείο, Εθνικό Λαχείο, Πρωτοχρονιάτικό Λαχείο, το καθένα με τη δική του ιστορία συμμετέχει ενεργά στο οικονομικό γίγνεσθαι είτε με την απόδοση των κερδών στους τυχερούς κατόχους των λαχνών είτε με την απόδοση των αδιάθετων κερδών για την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

    Πάντως, τον τελευταίο χρόνο, η οικονομική κρίση αποτυπώνεται πλέον και στις πωλήσεις των κρατικών λαχείων οι οποίες φέτος είναι μειωμένες σε ποσοστό 16,89%, συγκρινόμενες με αυτές του έτους 2009. Η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στις πωλήσεις του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου και είναι της τάξεως του 30,22%. Πέρσι το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο απέφερε έσοδα ύψους 52.532.000 εκατ ευρώ έναντι των 36.656.000 εκατ ευρώ της φετινής χρονιάς.

    Αναλυτικά τα έσοδα φέτος από τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων είναι κατά 70.526.200 εκατ ευρώ λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2009. Το 2009 τα έσοδα ήταν 417.601.180 εκατ. ευρώ έναντι των 347.075.980 εκατ. ευρώ που έκλεισε η φετινή χρονιά.

    Όπως επισημαίνει στο Α.Π.Ε-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων κ. Δ. Δημόπουλος: "Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό που υφίστανται τα λαχεία από τα τυχερά παιχνίδια του Ο.Π.Α.Π είναι οι βασικές αιτίες της μείωσης. Ο Ο.Π.Α.Π έχει την δυνατότητα να πριμοδοτεί τα παιχνίδια του ανεβάζοντας έτσι τις αποδόσεις για τους τυχερούς, ενώ εμείς δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα αφού είναι καθορισμένο το ποσοστό που δίνουμε στο δημόσιο".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 December 2010 - 9:30:25 UTC