Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπτώσεις: Οδηγίες για σωστές αγορές
  • [02] Πάνω από 1,5 εκατομμύριο οιι άστεγοι
  • [03] Συνάντηση Παπούλια-Χριστόφια
  • [04] Έκρηξη βόμβας στη ΓΓ Τύπου
  • [05] "Κανένας συμβιβασμός"
  • [06] "Ερασιτεχνισμοί"
  • [07] "Οδυνηρές συνέπειες"
  • [08] Πρωτεύουσα της Ευρώπης

  • [01] Εκπτώσεις: Οδηγίες για σωστές αγορές

    Αρχισαν χθες οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν εως τις 27 Φεβρουαρίου. Σε αναθέρμανση της αγοράς ελπίζουν οι έμποροι.

    Στην αναγραφή της διπλής τιμής δηλαδή της παλαιάς (διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι εμπορικές επιχειρήσεις, όπως σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας σε ανακοίνωσή του προς τα μέλη του.

    Η αναγραφή διπλής τιμής είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου τα είδη εκτίθενται.

    Από την πλευρά της η Β¨Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής σημειώνει: ''ευελπιστούμε ότι οι εκπτώσεις θα είναι πραγματικές, προς όφελος των καταναλωτών αλλά και των εμπόρων, οι οποίοι πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να πραγματοποιούν ουσιαστικές εκπτώσεις με ελκυστικά ποσοστά από 50% και πάνω''.

    Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσέξουν ώστε να είναι επιτυχημένες οι αγορές τους, και να μην ξεχνούν το τρίπτυχο: ελέγχω - συγκρίνω - επιλέγω ποιότητα και τιμή των προϊόντων

    Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

    1. Να αγοράζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Να προγραμματίζουν και να καταγράφουν τις ατομικές - οικογενειακές τους ανάγκες.

    2. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. Κυκλοφορούν προϊόντα δεύτερης διαλογής, ελαττωματικά κλπ.

    3. Να κάνουν έλεγχο αγοράς πριν και κατά την διάρκεια των εκπτώσεων και να μην ξεχνούν ότι οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται ελεύθερα.

    4. Να είναι εγκρατείς στις αγορές, να μην παρασύρονται από το κλίμα φτήνιας, των ευκαιριών των εκπτώσεων.

    5. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τελική τιμή, και όχι στο μεγάλο ποσοστό έκπτωσης που ίσως είναι και πλασματικό.

    6. Να θυμούνται ότι στα προϊόντα που είναι σε προσφορά δεν γίνονται αλλαγές. Πρέπει βέβαια να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να υπάρχει σχετική σήμανση.

    7. Να μην ξεχνούν ότι οι αγορές με πιστωτικές κάρτες έχουν ακόμα πολύ υψηλό επιτόκιο. Όχι στην αλόγιστη χρήση των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων.

    8. Να ελέγχουν πάντα την τελική τιμή του προϊόντος και ιδίως όταν αγοράζουν με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πόσες και ποιου ποσού είναι οι δόσεις, ποιο είναι το συνολικό επιτόκιο (ΣΕΠΠΕ) και οι τυχόν άλλες επιβαρύνσεις. Η τιμή των προϊόντων δεν πρέπει να αυξάνεται αν αυτά πληρωθούν με πιστωτική κάρτα.

    9. Να προσέχουν να μην υπερβαίνουν το όριο στις πιστωτικές κάρτες γιατί τότε θα πληρώσουν επί πλέον τόκους και το προϊόν θα τους στοιχίσει ακριβότερα.

    10. Να μην ξεχνούν να ζητούν την νόμιμη απόδειξη ,την εγγύηση και τις οδηγίες χρήσης που μπορεί να συνοδεύουν το προϊόν και να είναι στην ελληνική γλώσσα. Το ότι είναι περίοδος εκπτώσεων δεν αναιρεί αυτά τα δικαιώματα του καταναλωτή και τις υποχρεώσεις του εμπόρου, εφόσον το προϊόν είναι ελαττωματικό είναι υποχρεωτική η αλλαγή ή η επιστροφή των χρημάτων.

    Τι πρέπει να ελέγχουν οι καταναλωτές

    - Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στο κατάστημα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί εκπτώσεις.

    - Να αναγράφονται διπλές τιμές στα προϊόντα, δηλαδή η αρχική τιμή και η τιμή των εκπτώσεων ή να αναγράφεται το ποσό της έκπτωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ομοειδών προϊόντων σε πινακίδα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι σε κάθε είδος υπάρχει η αρχική τιμή.

    - Στις προσφορές πρέπει να υπάρχει ανηρτημένη πινακίδα που να ενημερώνει ότι γίνονται προσφορές. Επίσης το προϊόν πρέπει να έχει δύο τιμές , την αρχική και την τιμή προσφοράς (όχι σε ποσοστό έκπτωσης).

    - Στις προσφορές συνήθως αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, εάν μετανιώσουμε δεν έχουμε δυνατότητα αλλαγής.

    Υπενθυμίζεται δε "οτι οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ , ανάλογα με την βαρύτητα και την συχνότητα της παράβασης".

    Καταγγελίες σε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή ελαττωματικών προϊόντων στο ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) τηλ.210-3803116 ή στο 1520

    [02] Πάνω από 1,5 εκατομμύριο οιι άστεγοι

    Το να βιώνει κανείς τις συνέπειες του σεισμού στην Αϊτή από το επίπεδο του δρόμου είναι ήδη φρικτό: σοροί που εξέχουν από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, επιζώντες με επιδέσμους που περπατούν συγχυσμένοι σε σκηνουπόλεις, η οσμή της αποσύνθεσης και του θανάτου. Αλλά όταν δει κανείς από ψηλά πόσο τεράστια είναι η καταστροφή συνειδητοποιεί για τα καλά τι συνέβη στην φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου.

    Από ένα ελικόπτερο του Αμερικάνικου στρατού, είναι ορατό ότι συνοικίες ολόκληρες του Πορτ-ο-Πρενς έχουν γίνει συντρίμμια. Παραγκουπόλεις έχουν κυριολεκτικά παρασυρθεί και κατρακυλήσει στις πλαγιές λόγων. Οι σκουριασμένες στέγες από τσίγκο έχουν πάνω τους συντρίμμια, σαν να τα σκόρπισε ένα πελώριο χέρι. Τα περισσότερα σημάδια ζωής συγκεντρώνονται στα πολύχρωμα κολλάζ , τις σκηνές όπου χιλιάδες μένουν προσωρινά.

    Από ψηλά ο καθεδρικός ναός του Πορτ-ο-Πρενς μοιάζει σαν κάποιος να τον πάτησε. Το εκτυφλωτικά άσπρο προεδρικό μέγαρο μοιάζει γαμήλια τούρτα που έχει πέσει στο πάτωμα. Πολυώροφα γκαράζ και σουπερμάρκετ ισοπεδώθηκαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα.

    Ο υπουργός Υγείας Άλεξ Λάρσεν δήλωσε ότι τα τρία τέταρτα της πρωτεύουσας της Αϊτής θα πρέπει να ξανακτιστούν απ' την αρχή. Ακόμα και σε μια χώρα λιγότερο φτωχή και στερημένη από εφόδια κι εξοπλισμό, θα ήταν πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς από πού ν' αρχίσει. Χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες ημέρες πριν οι πρώτες ομάδες ξένων διασωστών να φθάσουν στο πεδίο και τα πρώτα δεξαμενοφόρα φορτηγά να αρχίσουν να διανέμουν νερό.

    Οι εκτιμήσεις του υπουργού Εσωτερικών ότι ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό μπορεί να φθάσει τους 200.000 νεκρούς, εάν επαληθευτούν, θα σημαίνουν ότι το πλήγμα αυτό θα είναι ένα από τα 10 χειρότερα στην καταγεγραμμένη ιστορία--και σημειώθηκε σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

    Οι αρχές της Αϊτής έχουν ήδη θάψει 40 χιλιάδες πτώματα πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε τη χώρα και θεωρούν ότι τουλάχιστον άλλες 140 χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει καταπλακωμένοι σπό τόνους τσιμέντων και χωμάτων, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο.

    Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες έχουν μείνει άστεγοι ενώ οι τραυματίες από το αεισμό ξεπερνούν ήδη τις 250 χιλιάδες.

    Χιλιάδες άτομα που έχουν τραυματιστεί πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, δήλωσε ο υπεύθυνος των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στην Αϊτή Στέφανο Ζανίνι, σε τηλεφωνική επικοινωνία του από την αϊτινή πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς.

    Ένα πρόχειρο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εγκαταστάθηκε στην Αϊτή για να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.

    Η έδρα της κυβέρνησης έχει μεταφερθεί σε ένα αστυνομικό σταθμό κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας ενώ όλα τα στάδια και οι αθλητικοί χώροι έχουν μετετραπεί σε υπαίθρια νοσοκομεία.

    Ορισμένα επεισόδια πλιάτσικου και βίας που αναφέρθηκαν την Παρασκευή ενέτειναν τις ανησυχίες, παρότι η διεθνής δύναμη τα υποβάθμισε. Αστυνομία δεν ήταν ορατή πουθενά, ούτε κυβερνητικός έλεγχος, πόσο μάλλον σχέδιο αντιμετώπισης της καταστροφής και σχέδιο για το πώς θα συνέλθει η χώρα.

    Κάθε πέντε λεπτά ένα όχημα σταματά έξω από την πύλη του νεκροταφείου στο Πορτ-ο-Πρενς για να παραδώσει κι άλλα πτώματα που θάβονται σε μαζικούς τάφους, για να καθαριστούν οι δρόμο από τις σορούς. "Χάσαμε κάθε αξιοπρέπεια στο θάνατο", είπε ένας γηραιός άνδρας που έπνιξε μετά βίας τα δάκρυά του μπροστά στο θέαμα. Μια νεαρή γυναίκα κατέρρευσε ουρλιάζοντας "είναι ο πατέρας μου, ο αγαπημένος μου πατέρας", μπροστά στο μαζικό τάφο γεμάτο πτώματα. Μια γυναίκα κατέβηκε και ξάπλωσε ανάμεσα στα πτώματα--είπε ότι ένοιωθε πιο άνετα εκεί. Τελικά την τράβηξαν να βγει.

    "Έχουμε χάσει τα μυαλά μας. Ο θάνατος μας τρέλανε", έλεγε ένας άνδρας βλέποντας τη σορό ενός συγγενή του να μεταφέρεται στον τάφο.

    Ο κίνδυνος επιδημιών παραμένει, με χιλιάδες σορούς στους δρόμους, καλυμμένες από σκόνη και μύγες.

    Οι κρίσιμες 48 πρώτες ώρες για την επιβίωση όσων καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια έχουν περάσει, όπως και το οριακό περιθώριο των τριών ημερών. Αυτό δε σημαίνει ότι οι προσπάθειες των διασωστών --τουλάχιστον 17 διεθνών ομάδων στις οποίες θα προστεθούν άλλες 10 τις επόμενες ημέρες-- σταματούν. Όμως ειδικοί λένε ότι το ποσοστό επιβίωσης ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι πάνω από 72 ώρες μειώνεται ταχύτατα, λόγω της αφυδάτωσης. Η τροφή είναι λιγότερο επείγουσα. Ένα υγιές άτομο μπορεί να ζήσει ως και τρεις εβδομάδες χωρίς να φάει. Αλλά ακόμα κι αν οι επιζώντες διασωθούν, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα του λεγόμενου "συνδρόμου της συνθλιβής"--οι πιεσμένοι ιστοί του σώματος εκλύουν ουσίες που τα νεφρά δεν μπορεί να αντέξουν όταν το θύμα απελευθερώνεται.

    Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν βρεθεί ζωντανοί μετά από έξι ημέρες, αν κι υπάρχουν εξαιρέσεις. Μετά το σεισμό στην Κίνα το 2008, ο οποίος είχε στοιχίσει 80.000 ζωές, διασώστες ανέσυραν ζωντανή μια γυναίκα εννιά ημέρες αργότερα. Ενώ, το 1977, σε ένα σεισμό στη Ρουμανία, υπήρξε διάσωση εγκλωβισμένου θύματος μετά από 11 ημέρες. Το 1985 στο Μεξικό, πολλά βρέφη είχαν αντέξει μια εβδομάδα χωρίς τροφή.

    Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Αϊτή μια ομάδα ειδικών στην αναγνώριση πτωμάτων.

    Στην Αϊτή η αμερικανίδα ΥΠΕΞ

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον αναχωρεί σήμερα Σάββατο για την Αϊτή για να εποπτεύσει η ίδια την οργάνωση βοήθειας και να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Ρενέ Πρεβάλ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επικαλέστηκε την μνήμη του θρυλικού ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των αφροαμερικανών, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, για να παρακινήσει τους Αμερικανούς πολίτες να στηρίξουν το λαό της Αϊτής.

    "Ο καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή, και η επείγουσα ανάγκη [να υπάρξει] ανθρωπιστική υποστήριξη, μας θυμίζει ότι η επιθυμία μας να υπηρετούμε το κοινό καλό και η γενναιοδωρία του πνεύματός μας πρέπει να επεκτείνεται εκτός των στενών κοινοτήτων μας", ανέφερε ο Ομπάμα σε μήνυμά του. "Στηρίζοντας τους αδελφούς και τις αδελφές μας με αφοσίωση --εντός της χώρας και διεθνώς-- τιμούμε την μνήμα του Δόκτορα Κινγκ κι επαναβεβαιώνουμε την ανθρωπιά μας".

    Η κ. Κλίντον που πραγματοποιούσε περιοδεία στην Ασία όταν έγινε ο ισχυρός σεισμός στην Αϊτή εξήγησε στον Τϋπο ότι ελπίζει να δεί η ίδια "τις προσπάθειες βοήθειας" που γίνονται για να ξεπεράσει η χώρα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον σεισμό ο οποίος κατέστρεψε ολοσχερώς μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας, Πορτ-Ο-Πρενς.

    Η υπουργός θα συνοδεύεται από τον Ραζίβ Σαχ, διοικητή της αμερικανικής κυβερνητικής οργάνωσης παροχής βοήθειας για την ανάπτυξη καθώς και από άλλους αμερικανούς αξιωματούχους.

    "Θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Πρεβάλ και άλλα μέλη της κυβέρνησης καθώς και με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβερνητικής ομάδας που βρίσκεται εκεί για τον συντονισμό της βοήθειας", πρόσθεσε η κ. Κλίντον.

    "Επίσης θα εκφράσουμε προσωπικώς στον αϊτινό λαό την μακροπρόθεσμη υποστήριξη, την συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας ενισχύοντας έτσι και το μήνυμα του προέδρου Ομπάμα που διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες της Αϊτης δεν είναι μονοι τους ενώπιον αυτής της κρίσης", πρόσθεσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χορηγήσουν προσωρινό άσυλο στους Αϊτινούς που δέν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα και βρίσκονταν ήδη στο αμερικανικό έδαφος στις 12 Ιανουαρίου οπότε έγινε ο ισχυρός σεισμός στη χώρα τους. Το καθεστώς προσωρινής προστασίας θα χορηγηθεί σε όλους τους Αϊτινούς που βρίσκονταν στο αμερικανικό έδαφος στις 12 Ιανουαρίου αλλά δεν πρόκειται να δοθεί σε όσους με παράνομο τρόπο βρέθηκαν εδώ μετά από τις 12 του μήνα.

    Εμπόδιο οι κακές υποδομές

    Η άφιξη της βοήθειας από την Αϊτή παρεμποδίζεται από το επίπεδο των υποδομών της, εξήγησε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, που ανέφερε ότι "σύντομα θα βελτιωθεί" η αμερικανική επιμελητειακή υποστήριξη προς το Πορτ-ο-Πρενς. "Έχουμε συγκεντρωμένα πολλά φορτία. Μας εμποδίζει για την ταχεία διεκπεραίωση του έργου η κακή κατάσταση των αϊτινών υποδομών", τόνισε ο κ. Φίλιπ Κρόουλι. Εξήγησε ότι στο διεθνές αεροδρόμιο στο Πορτ-ο-Πρενς δεν μπορεί να προσγειωθούν ανά 24ωρο περισσότερες από 90 πτήσεις, λόγω της έκτασής του.

    Την κατάσταση αναμένεται να βοηθήσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "USS Carl Vinson", το οποίο έφθασε στα ανοιχτά των ακτών της Αϊτής, καθώς το πυρηνοκίνητο πλοίο διαθέτει 19 ελικόπτερα τα οποία θα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και άλλες προμήθειες μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, όπου έχει σημειωθεί το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής.

    Η άφιξη του "Carl Vinson" αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης στρατιωτικής κινητοποίησης των ΗΠΑ για την επείγουσα μεταφορά προμηθειών στην Αϊτή. Μια μονάδα 2.200 πεζοναυτών κατευθύνεται τώρα προς τη χώρα, μονάδες του στρατού των ΗΠΑ έχουν ήδη φθάσει στην περιοχή , ενώ άλλες αναμένονται.

    Τέλος ότι θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ το νοσοκομείο και το λιμάνι του Γκουαντάναμο (Κούβα), αλλά και τα λιμάνια και νοσοκομεία της γειτονικής με την Αϊτή Δομινικανής Δημοκρατίας, αφού στην Αϊτή κανένα λιμάνι και σχεδόν κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργούν, προσωρινά.

    Εκκληση ΟΗΕ

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα μεταβεί στην Αϊτή αύριο Κυριακή για να επιδείξει αλληλεγγύη στο λαό της σεισμόπληκτης χώρας, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο Μπαν θέλει να εξετάσει ιδίοις όμμασι τις προσπάθειες αρωγής και το μέγεθος της καταστροφής, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός σε ανακοινωθέν του.

    Ο Μπαν συναντήθηκε με στελέχη του προσωπικού από την Αϊτή στα Ηνωμένα Έθνη χθες Παρασκευή και εξέφρασε συλλυπητήρια για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν από το σεισμό.

    Η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH), τουλάχιστον 36 μέλη της οποίας σκοτώθηκαν από το σεισμό, ενώ δεκάδες ακόμα αγνοούνται, προσπαθεί να συντονίσει την διεθνή προσπάθεια να διανεμηθεί βοήθεια στους πληγέντες από μια βάση κοντά στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς.

    Παράλληλα, ο Οργανισμός κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα προκειμένου να συγκεντρωθούν 560 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθηθούν οι σεισμόπληκτοι της Αϊτής. Τα χρήματα θα αποδεσμευτούν άμεσα, με επείγουσες διαδικασίες, για να παρασχεθούν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, πόσιμο νερό και σκηνές στους Αϊτινούς.

    Η εκπρόσωπος του γραφείου συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Μπάιρς, δήλωσε νωρίτερα από τη Γενεύη ότι ο Οργανισμός έχει ήδη λάβει υποσχέσεις για χορήγηση βοήθειας ύψους 268,5 εκατομμυρίων δολαρίων από είκοσι χώρες, εταιρείες και ιδρύματα.

    Οι σταρ στο πλευρό των Αϊτινών

    Η σταρ της "ποπ", Μαντόνα, προσέφερε δωρεά 250 χιλιάδων δολαρίων, υπερ των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων σεισμοπαθών στην Αϊτή, όπως ανακοινώνεται στην προσωπική ιστοσελίδα της διάσημης τραγουδίστριας.

    "Οι προσευχές μου κατευθύνονται προς τον δοκιμαζόμενο αϊτινό λαό...Δεν μπορώ να διανοηθώ, τί πόνο και τί δεινά αντιμετωπίζουν οι Αϊτινοί...προσέφερα 250 χιλιάδες δολάρια, ώστε να βοηθηθούν οι σεισμοπαθείς και τα προσέφερα στο σωματείο "Εταίροι στην Υγεία", μία μη-κυβερνητική οργάνωση στην Αϊτή, όπως αναφέρεται στην προσωπική ιστοσελίδα της Μαντόνα.

    "Απευθύνω στους φίλους μου, αλλά και στο κοινό μου σε όλο τον κόσμο, την προτροπή να κάνουν ίσες δωρεές, να δώσει--εν τέλει--ό,τι μπορεί ο καθένας", προστίθεται.

    -Μόνον με μηνύματα κινητού τηλέφωνου πέντε δολαρίων ΗΠΑ το ένα ο αϊτινός τραγουδιστής Ουάϊσλεφ Τζιν, μεταβαίνοντας στο Πορτ-ο-Πρενς, ήδη συνέλλεξε περίπου δύο εκατομ.δολάρια υπερ των σεισμοπαθών.

    -Ο Μπραντ Πιτ κι η Αντζελίνα Τζολί δώρησαν ένα εκατομμύριο δολάρια στους σεισμοπαθείς.

    -Με πρωτοβουλία του διεθνούς δικτύου MTV, διοργανώνεται ένας "τηλε-μαραθώνιος", με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνι, ώστε να συγκεντρωθούν κι άλλες δωρεές.

    ΕΕ: Προτεραιότητα η ανοικοδόμηση

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε χθες ότι η ανοικοδόμηση της Αϊτής, που καταστράφηκε από σεισμό, είναι "τώρα προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση", τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο στις Βρυξέλλες που έχει ως στόχο τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    "Θα αφιερωθώ πλήρως στο να βοηθήσω το λαό της Αϊτής. Είναι αυτό που αναμένει και μπορεί να υπολογίζει σε μας. Η ανοικοδόμηση της Αϊτής αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση", αναφέρει η Ύπατη Εκπρόσωπος για την κοινή Εξωτερική Πολιτική και την πολιτική Ασφάλειας, σε δήλωσή της.

    "Ενώ έχουμε εξασφαλίσει ότι η Αϊτή λαμβάνει την πλήρη και άμεση υποστήριξη που έχει ανάγκη, πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση της ανοικοδόμησης της χώρας», προσθέτει.

    "Είμαι σε στενή επαφή με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν για να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας", σημείωσε. Η Αστον θα μεταβεί την Τετάρτη στις ΗΠΑ για συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ και της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Η Αστον και η ισπανική προεδρία της ΕΕ ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Αναπτυξιακής Βοήθειας. Θα συζητήσουν τη συμβολή της Ευρώπης στις άμεσες επιχειρήσεις αρωγής, αλλά επίσης και στις μελλοντικές προσπάθειες ανοικοδόμησης στις πληγείσες περιοχές, ανακοίνωσε το γραφείο της κας. Αστον.

    -

    [03] Συνάντηση Παπούλια-Χριστόφια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα συναντηθεί το βράδυ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για το Κυπριακό.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου Χριστόφια στην Αθήνα θα είναι οι εξελίξεις στο εθνικό θέμα, με δεδομένες τις τελευταίες θέσεις που παρουσίασε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θέσεις που δεν ικανοποιούν σε καμία περίπτωση την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Την Κυριακή, ο κ. Χριστόφιας μαζί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα επισκεφθούν τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, προκειμένου να τιμηθεί η πράξη αλληλεγγύης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2007, όταν, με απόφαση του τότε προέδρου της Τάσσου Παπαδόπουλου, αποφασίστηκε η Κύπρος να αναλάβει την ανοικοδόμηση ενός ολόκληρου χωριού.

    Συνάντηση Παπούλια-Ερντογάν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο περιθώριο της διεθνούς διασκέψεως για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος Παπούλιας.

    Σημειώνεται ότι η συνάντηση Παπούλια - Ερντογάν πραγματοποιείται μετά από σχετικό αίτημα του τούρκου πρωθυπουργού.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συναντηθεί,το Μάιο του 2005, στή Βάρνα της Βουλγαρίας, με τον τότε Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμετ Σεζέρ στο περιθώριο του Φόρουμ για τους "πολιτιστικούς διαδρόμους".

    Ο Πρόεδρος θα μεταβεί αύριο στο Αμπού Ντάμπι προσκεκλημένος του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν.

    Κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο της χώρας καθώς και με τον Διάδοχο Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, υπό την αιγίδα του οποίου έχει τεθεί η Διεθνής αυτή Διάσκεψη, ενώ δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος να έχει και άλλες διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου, στο περιθώριο της διάσκεψης.

    -

    [04] Έκρηξη βόμβας στη ΓΓ Τύπου

    Μεσαίας ισχύος ήταν σύμφωνα με την αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έξω από την Γενική Γραμματεία Τύπου στην συμβολή των οδών Αλ. Πάντου και Φραγκούδη στο Νέο Κόσμο.

    Άγνωστος είχε τηλεφωνήσει νωρίτερα, στις 11.25 στον τηλεοπτικό σταθμό "ΑΛΤΕΡ" και στις 11.29 στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και είχε προειδοποιήσει για την έκρηξη.

    Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ωστόσο προκλήθηκαν αρκετές ζημιές στο πίσω μέρος της ΓΓ Τύπου που έγινε η έκρηξη (έσπασε η τζαμαρία της εισόδου και προκλήθηκαν φθορές στις ψευδοροφές), σε σταθμευμένα αυτοκίνητα καθώς και σε δυο καταστήματα που βρίσκονται κοντά.

    [05] "Κανένας συμβιβασμός"

    Κυβέρνηση, ΕΕ και πλουτοκρατία, με τη συναίνεση της ΝΔ «αξιοποιούν την κρίση, δηλαδή την αρρώστια του συστήματός τους, για να προχωρήσουν στον "ακρωτηριασμό" των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς» τονίζει το ΚΚΕ σχολιάζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Το ΚΚΕ προτείνει να μην γίνει «κανένας σεβασμός, καμία υπακοή στις συμφωνίες και τους στόχους της πλουτοκρατίας της ΕΕ και των κομμάτων της. Λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή του "ευρωμονόδρομου"».

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι τα μέτρα που προτείνονται πρέπει να αποτύχουν γιατί στοχεύουν στο «να ανατρέψουν τις τελευταίες κατακτήσεις πρώτα από όλα στο εργασιακό, στο ασφαλιστικό και τους μισθούς, για να προστατεύσουν και να ενισχύσουν την υψηλή κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Να διαμορφώσουν νέα διέξοδο αξιοποίησης των σωρευμένων κεφαλαίων με τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, με γενναιόδωρη κρατική χρηματοδότηση που θα οδηγήσει σε πρόσθετη φορολογική αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Προωθούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων και όχι στην σχεδιασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».

    «Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα λαϊκά στρώματα δεν θα εξαπατηθούν ούτε θα φοβηθούν. Δεν θα δεχθούν να αιμορραγήσουν για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών εντός και εκτός της χώρας. Δεν θα παραδώσουν τα δικαιώματά τους, αντίθετα θα παλέψουν πιο αποφασιστικά για σταθερή εργασία, για πραγματικές αυξήσεις, προστασία των ανέργων, για σύγχρονες δωρεάν κοινωνικές παροχές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια» σημειώνει το ΚΚΕ.

    [06] "Ερασιτεχνισμοί"

    «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ουσία καταγγέλλει το Υπουργείο Οικονομίας για ερασιτεχνισμούς. Το κακό είναι ότι έχει δίκιο...» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αΐβαλιώτης.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κατά την παρουσίαση του Προγράμματος Σταθερότητας ο κ. Αΐβαλιώτης τόνισε: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με αυτά που φαντάζεται, ή τον εαυτό του κοροϊδεύει ή τον Ελληνικό λαό. Όλα τα στοιχεία δείχνουν να μας οδηγούν σε φαινόμενα ανάλογα με εκείνα της Αργεντινής, η δε αλόγιστη διάθεση για ξεπούλημα των ακόμη υγιών επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κλπ.) θυμίζουν το ξεπούλημα που έκανε ο τ. Πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ λίγο πριν από την κρίση. Υπενθυμίζουμε για κάθε ενδιαφερόμενο ότι ο κ. Μένεμ έχει καταδικαστεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό...».

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, σχολίασε, επίσης, την απόφαση επιχορήγησης των Ιδρυμάτων Ερευνών των πρώην πρωθυπουργών: «Είναι αδιανόητο αυτοί που έφεραν την οικονομία σε αδιέξοδο να αρπάζουν χρήματα προς εξυπηρέτηση οικογενειακών και οικείων ιδρυμάτων. Το Ίδρυμα Μελετών "ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ", που υποστηρίζεται από τον ΛΑ.Ο.Σ, δεν έχει λάβει και ούτε πρόκειται να λάβει έστω και ένα ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Κάποιοι θέλουν να "κηδέψουν" την ελληνική οικονομία "με ξένα κόλλυβα"...».

    Καρατζαφέρης για μεταναστευτική πολιτική

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου ο κ.Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο σχετικά με την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και το δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργεί πολλές σοβαρές εθνικές πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

    [07] "Οδυνηρές συνέπειες"

    "Οι 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την ολομέτωπη επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού", υπογραμμίζει απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία γίνεται αποτίμηση της έως τώρα διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η χώρα μας βιώνει τις πιο οδυνηρές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων επιλογών, που πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ξέσπασε πριν ενάμισι χρόνο.

    Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι επιλογές, όπως "η μείωση των εισοδημάτων, η ραγδαία άνοδος της ανεργίας και η κλιμάκωση της απορρύθμισης της εργασίας, η νέα φοροεπιδρομή στα μικρά και μεσαία λαϊκά εισοδήματα, προωθούνται σε πλήρη συντονισμό με τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και του ΝΑΤΟ".

    Μέσα σε αυτό το τοπίο, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες του, επιδιώκει να συμβάλλει αποφασιστικά στην οργάνωση και κλιμάκωση των αντιστάσεων απέναντι σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, τονίζει η Γραμματεία και σημειώνει ότι το σχήμα, με βάση τις δικές του προτάσεις, ενταγμένες σ' ένα συνολικό εναλλακτικό σχέδιο, θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και δράσεις σε κρίσιμα ζητήματα και ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, με στόχο να αντικρούσει της κυβερνητικές πολιτικές.

    Σχολιάζοντας έμμεσα τις πρωτοβουλίες του Λ. Κύρκου η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι "οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες ή εκκλήσεις για συνεργασίες, στη λογική της "κεντροαριστεράς" ή για "εθνική συνεννόηση" και "κοινωνική συναίνεση", είναι ριζικά αντίθετες με την λογική μας και τους πολιτικούς μας στόχους".

    "Εργασιακός μεσαίωνας"

    "Μεγάλη ντροπή" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι άφαντα τα ίχνη των δραστών, αλλά και το ότι «διευρύνεται η μαύρη τρύπα της ανασφάλιστης εργασίας, της κακοπληρωμένης εργασίας, το δουλεμπόριο ανθρώπινων ψυχών».

    Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με το προεδρείο της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών & Οικιακού Προσωπικού, έκανε λόγο για "τρομοκρατία" των εργαζομένων στο χώρο και για "μαφιόζικες συμπεριφορές" και κατηγόρησε για την κατάσταση τόσο τις κυβερνήσεις «που δεν εφαρμόζουν τους νόμους», αλλά και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, «που δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους Β΄ διαλογής».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων στο θέμα των εργασιακών συνθηκών και για «διεύρυνση του εργασιακού μεσαίωνα».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Τσίπρας, θα σταθεί στο πλάι των 25 χιλιάδων εργαζόμενων με μορφές υπεργολαβίας, που δουλεύουν σε "απάνθρωπες συνθήκες και θα προσπαθήσει να ξεσκεπάσει «τις όποιες διασυνδέσεις κρύβονται πίσω στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των περίεργων εταιριών, ενδεχομένως και με ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και με ανθρώπους - και αυτό είναι το χειρότερο - που βρίσκονται στο περιβάλλον της νύχτας».

    «Εμείς θα αντισταθούμε, δεν θα συμμορφωθούμε με αυτή την πραγματικότητα» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

    [08] Πρωτεύουσα της Ευρώπης

    Με μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων η Κωνσταντινούπολη παίρνει σήμερα τη σκυτάλη, μαζί με τη γερμανική πόλη Έσση και το Πετς της Ουγγαρίας, της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010.

    Η Κωνσταντινούπολη ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του πολιτισμού για το 2010 --η πρώτη τουρκική πόλη που αναλαμβάνει τη διοργάνωση-- και ελπίζει ότι με τις 170 πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα οργανώσει θα προσελκύσει περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες. Συγκριτικά, το 2009 η πόλη είχε υποδεχτεί 7,5 εκατομμύρια τουρίστες.

    Το γεγονός αυτό ωστόσο έχει και πολιτική διάσταση, όπως εκτιμά ο Τσενγκίζ Ακτάρ, ειδικός στις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης. "Υπάρχει ασφαλώς σχέση μεταξύ του τίτλου αυτού (της πολιτιστικής πρωτεύουσας) και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας αφού δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την Τουρκία στην Ευρώπη και την Ευρώπη στην Τουρκία", είπε χαρακτηριστικά ο Ακτάρ.

    Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί πολλές συναυλίες, παραστάσεις δρόμου και επιδείξεις με πυροτεχνήματα ενώ πολλά μουσεία έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα.

    Περίπου 5000 προσκεκλημένοι θα παραστούν στη δεξίωση που θα δοθεί, παρουσία του προέδρου της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τους οργανωτές 20 χώρες θα εκπροσωπηθούν σε υπουργικό επίπεδο.

    Στο πρόγραμμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας, το οποίο έχει αναλάβει ο οργανισμός "Istanbul-2010", περιλαμβάνονται τα εγκαίνια, τον Ιούλιο, του "Μουσείου Αθωότητας", που βασίζεται σε μια ιδέα του Νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, η έκθεση "Από το Βυζάντιο στην Ισταμπούλ" (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος) που έχει ήδη παρουσιαστεί στο Παρίσι, το ευρωπαϊκό φεστιβάλ θεάτρου των πανεπιστημίων (Μάιος) αλλά και μια συναυλία του συγκροτήματος U2 (Σεπτέμβριος).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 January 2010 - 7:30:33 UTC