Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δράσεις για τη στήριξη της οικογένειας"
  • [02] Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις
  • [03] "Ελλειψη κινήτρων"
  • [04] "θα είχαν σωθεί"

  • [01] "Δράσεις για τη στήριξη της οικογένειας"

    Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά συγκροτείται, από το κόμμα, Παρατηρητήριο Οικογενειακού Προϋπολογισμού. Συντονιστής του Παρατηρητηρίου ορίστηκε ο βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αναπληρωτή του τον πρώην βουλευτή και πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιάννη Μπούγα.

    «Η απόφαση αυτή εκφράζει τη βούληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να αναπτυχθούν από το κόμμα συγκροτημένες και ολοκληρωμένες πολιτικές δράσεις για τη στήριξη της Ελληνικής οικογένειας, που δοκιμάζεται από τη σημερινή οικονομική κρίση» αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

    Το Παρατηρητήριο, αναφέρει η ανακοίνωση, θα μετράει διαρκώς και σε τακτική βάση τις διακυμάνσεις του οικογενειακού εισοδήματος, θα υπολογίζει την όποια επίπτωση, θετική ή αρνητική, των μέτρων της κυβέρνησης και θα προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

    Η ΝΔ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση κάνει λάθος να μην υπολογίζει και να μην παρακολουθεί την επίπτωση των αποφάσεών της στην ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών» καθώς η οικονομική κρίση «προκαλεί πολλαπλές δυσμενείς συνέπειες, που πλήττουν σοβαρά την Ελληνική οικογένεια και ιδίως την οικονομικά ασθενέστερη».

    «Τα εντεινόμενα προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, καθώς και η λήψη από την κυβέρνηση μιας σειράς μέτρων που μειώνουν το εισόδημα των πολιτών καθιστούν αναγκαία τη συγκρότηση της Επιτροπής αυτής» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και τονίζει:

    «Η προστασία του οικογενειακού εισοδήματος έχει μεγάλη κοινωνική αξία και επιβάλλει αυξημένη πολιτική προσοχή».

  • Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη, στις 10 το πρωί, το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, στα γραφεία της ΝΔ.

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, συναντήθηκε σήμερα με τον βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ, Γιώργο Κασαπίδη, τομεάρχη αγροτικής ανάπτυξης του κόμματος, στα γραφεία της Συνομοσπονδίας και συζήτησαν τρέχοντα θέματα και εξελίξεις που αφορούν τον αγροτικό χώρο.

    [02] Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

    Πληθαίνουν τα μπλόκα των τρακτέρ στους δρόμους, καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας τη λύση προβλημάτων που χρονίζουν, όπως την άμεση καταβολή του υπολοίπου των επιδοτήσεων, το "πάγωμα" των χρεών καθώς και την παροχή του πετρελαίου αγροτών, (κόκκινο πετρέλαιο), λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής κά.

    Στο Νομό Θεσσαλονίκης αγρότες κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους στα τρία σημεία που είχαν αποφασίσει να συγκεντρωθούν (κόμβος Χαλκηδόνας, διόδια Μαλγάρων και Πράσινα φανάρια στην Αν.Θεσσαλονίκη). Αφού συγκεντρωθούν θα συγκροτήσουν συντονιστικές επιτροπές και θα αποφασίσουν για την εξέλιξη της κινητοποίησής τους.

    Εκατοντάδες τρακτέρ από την Καρδίτσα , τα Φάρσαλα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο της Νίκαιας, στο μπλόκο που έχει στηθεί με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ. Η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό εκτρέπεται μέσω Μεγάλου Μοναστηρίου, Στεφανοβικείου και της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου.

    Αύριο, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αγροτών από τη Λάρισα, στη Μελούνα και στον κόμβο Πλατυκάμπου. Στον κόμβο των Μικροθηβών δίνουν ραντεβού αύριο Τετάρτη οι αγρότες της Μαγνησίας.

    Κλειστός παραμένει ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

    Ανοιχτή θα παραμείνει μέχρι αύριο το πρωί η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο μπλόκο του Στρυμονικού. Οι αγρότες στις 11 το πρωί, θα την ξανακλείσουν συμβολικά για μία ώρα, ενώ στη συνέχεια η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται κανονικά λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα Πανσερραϊκού-ΠΑΟΚ.

    Ανοιχτή είναι η παλιά εθνική οδός Σερρών - Καβάλας από τις 4 το απόγευμα, ενώ συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού στον κόμβο Κερδυλλίων, από τους αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών.

    Το μεθοριακό σταθμό Δοϊράνης έχουν αποκλείσει οι αγρότες του Νομού Κιλκίς, ενώ σε αποκλεισμό της εισόδου και εξόδου φορτηγών από και προς ΠΓΔΜ προχωρούν, κατά διαστήματα, αγρότες στο τελωνείο των Ευζώνων.

    Στην Πέλλα οι αγρότες από περιοχές του νομού αποφάσισαν να κατέβουν από αύριο Τετάρτη με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Μαυροβουνίου της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Έδεσσας.

    Με τα αγροτικά τους μηχανήματα παραταγμένα στον κόμβο Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής, παραμένουν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής και σε σύσκεψη που θα γίνει αύριο στις 7 το βράδυ θα εξεταστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

    Έξω από τη Νομαρχία Γρεβενών παραμένουν τα τρακτέρ αγροτών του νομού, για δεύτερη μέρα σήμερα, ενώ συνεχίζεται η προσέλευση και άλλων. Αύριο στις 10 θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των αγροτών για να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού.

    Σε σύσκεψη, αύριο το πρωί, στον κόμβο Φιλώτα θα αποφασίσουν οι αγρότες Φλώρινας και Αμυνταίου, αν θα ενσωματωθούν με τους αγρότες του Νομού Κοζάνης στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των Κοίλων, ή θα κατευθυνθούν στο μεθοριακό σταθμό Νίκης, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

    Στον κόμβο Βογατσικού παραμένουν οι αγρότες του Νομού Καστοριάς και συνεχίζουν να διακόπτουν (ανά μία ώρα) την κυκλοφορία οχημάτων από Καστοριά προς Θεσσαλονίκη και από Καστοριά προς Αλβανία.

    Κλειστό κρατούν το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής οι αγρότες των Πρεσπών.

    Στην Καβάλα αποκλεισμένη κρατούν οι αγρότες την Εγνατία Οδό στους κόμβους Αμφίπολης και Χρυσούπολης.

    Στο Εβρο

    Με αποκλεισμό διαρκείας του συνοριακού σταθμού Ορμενίου Έβρου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απειλούν οι αγρότες της περιοχής.

    Στον χώρο έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 200 τρακτέρ, που κατά διαστήματα, με αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής, προχωρούν σε δίωρους αποκλεισμούς του Τελωνείου. Ωστόσο, λόγω της χιονόπτωσης που δυσχεραίνει ούτως ή άλλως την κίνηση των οχημάτων, από το μεσημέρι η διέλευση γίνεται ομαλά.

    Παράλληλα, αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί κατά μήκος της εθνικής οδού στο ύψος της Κορνοφωλιάς Σουφλίου.

    Αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώθηκαν εκ νέου το μεσημέρι και στο Τελωνείο Κήπων, χωρίς όμως προς το παρόν να προβούν σε αποκλεισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων.

    Αντίθετα, οι αγρότες των Φερών αποφάσισαν να περιμένουν την επίσκεψη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνας Μπατζελή, στις 29 Ιανουαρίου στις Φέρες και την επίσκεψη του υφυπουργού, Μιχάλη Καρχιμάκη, στις 6 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να συζητήσουν συνολικά τα προβλήματά τους.

    Στην Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα

    Οι αγρότες των πέντε νομών της Πελοποννήσου με απόφαση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) προχώρησαν, από τις 12 το μεσημέρι, σε κατάληψη του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης, στο ύψος του κόμβου της Στέρνας.

    Θα παραμείνουν εκεί μέχρι αύριο το μεσημέρι, οπότε και θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεων τους.

    Εξάλλου, εκπρόσωποι παραγωγών εσπεριδοειδών από τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Άρτα, σε συνάντησή τους στην Τρίπολη, συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη χυμοποίηση, ζητώντας την ενίσχυση του προϊόντος τους από εθνικούς πόρους.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυκλών Λακωνίας Σπύρος Παπαδάκος, όλα τα εργοστάσια χυμοποίησης παραμένουν κλειστά.

    Οι πορτοκαλοπαραγωγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα εντός των νομών Λακωνίας, Αργολίδας και Άρτας αύριο Τετάρτη.

    Οι εσπεριδοκαλλιεργητές της Αργολίδας και της Λακωνίας στις 11:00 το πρωί έχουν προγραμματίσει αποκλεισμό της νομαρχίας Αργολίδας και της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου, ενώ μία ώρα νωρίτερα οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Λακωνίας θα κλείσουν την εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης στο ύψος της γέφυρας του Ευρώτα αποκόπτοντας την Λακωνία από την υπόλοιποι Πελοπόννησο.

    Στην Κρήτη

    Σε μηχανοκίνητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθυμνου στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, προχώρησαν σήμερα αγρότες - μέλη της Παναγροτικής Συσπείρωσης Αγροτών (ΠΑΣΥ) και μέλη του συλλόγου κτηνοτρόφων νομού Χανίων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι δήμου Μηθύμνης, δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Αμυγδαλοκεφαλίου και Κάινας.

    "Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που είναι συνέχεια αυτής που είχε εφαρμόσει και η προηγούμενη με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αρμένων, Γιάννης Κατσαρός.

    Οι αγρότες της ΠΑΣΥ θα παραμείνουν στο σημείο κλείνοντας για μισή ώρα την εθνική οδό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο πρώτος αποκλεισμός έγινε από τις 12:00-12.30 μετά το μεσημέρι.

    Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν αύριο και οι αγρότες μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, έχοντας ανακοινώσει αποκλεισμό του κτηρίου που στεγάζονται οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού.

    Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αιτήματα των αγροτών

    Αιτιολογημένη απάντηση στα έξι βασικά αιτήματα των αγροτών έδωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.

    Αναλυτικά, στο αίτημα για εγγυημένο εισόδημα η απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο οδηγεί στην περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων και σε αδικίες από αγρότη σε αγρότη ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια.

    Στο αίτημα για την κάλυψη απώλειας εισοδήματος αναφέρεται ότι η χορήγηση εθνικών ενισχύσεων αντιβαίνει στο κοινοτικό καθεστώς, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ και η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Στα αιτήματα για την επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου πετρελαίου αναφέρεται ότι ήδη έχει αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ από 7% στο 11%, ενώ για το φόρο στο πετρέλαιο υπήρξαν μειώσεις και οι αγρότες πληρώνουν σήμερα 21 ευρώ ανά τόνο, έναντι 302 ευρώ που είναι ο τελικός ενιαίος φόρος.

    Τέλος, στο αίτημα για κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, η κ. Μπατζελή τονίζει ότι αποτελεί τη βάση διαβούλευσης προκειμένου να αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις.

    Ο Γ. Πεταλωτής για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

    "Δεν θέλουμε να κάνουμε "μπαλώματα", δεν θέλουμε να δώσουμε ψίχουλα στους αγρότες για να τους πείσουμε να ανοίξουν τους δρόμους", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    "Αποσπασματικά μέτρα δεν κάνουμε και δεν σχεδιάζουμε. Θα ήταν πολύ εύκολο να έρθουμε με ένα προσωρινό μέτρο και να λύσουμε προσωρινά το θέμα των αγροτών, ώστε να είμαστε ήσυχοι", πρόσθεσε.

    Ο Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για τα "μεγάλα" προβλήματα των αγροτών, σημείωσε, όμως, ότι "το να ερχόμαστε με "παραδοσιακές" μεθόδους να δώσουμε κάτι για να παζαρέψουμε με τους αγρότες δεν θα το κάνουμε".

    Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση και στο αγροτικό ζήτημα θα κάνει ριζικές αλλαγές, ώστε δεν θα υπάρχει λόγος του χρόνου τέτοια εποχή, οι αγρότες να βρίσκονται ξανά στους δρόμους.

    Επιπλέον, ο κ.Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο που θα παρουσιάσει και θα συνδιαμορφώσει μέσα από τον διάλογο, που θα κορυφωθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου.

    Σχετικά με το αν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο μεσοδιάστημα έως τη μέρα του διαλόγου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι "προσπαθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με τους αγρότες στα μπλόκα και να κάνουμε διάλογο με τις αγροτικές οργανώσεις"

    Αφού είπε πως η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα έρθουν στο διάλογο οι αργότες, ο κ.Πεταλωτής τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αρμόδια υπουργός Κατερίνα Μπατζελή εργάζονται "ώρα με την ώρα" για να υπάρξει αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    "Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι να πείσουμε τους αγρότες με ουσιαστικά επιχειρήματα",επισήμανε.

    Κληθείς να σχολιάσει την εισαγγελική παρέμβαση της αντιεισαγγελίας της Θεσσαλονίκης για τα μπλόκα των αγροτών, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και πως "εφόσον ο οποιοσδήποτε εισαγγελέας διαπιστώσει ότι υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο παράπτωμα, ασκεί τα καθήκοντά του".

    Σχετικά με το αίτημα των αγροτών για τις εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που ζητούν οι ίδιοι οι αγρότες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "επιτέλους θα πρέπει να δώσουμε και ορίζοντα ώστε οι αγρότες να απελευθερωθούν, να έχουν διαφορετικό προσανατολισμό και στις αγροτικές παραγωγές και στην ύπαρξή τους ως επαγγελματικής τάξης".

    ΠΑΣΕΓΕΣ για πληρωμή των ενισχύσεων του 2009

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας δήλωσε σήμερα με αφορμή την κριτική που ασκείται στη Συνομοσπονδία για την καθυστέρηση πληρωμής των ενισχύσεων του 2009 στους αγρότες, ότι χάρη στις ενέργειες της Συνομοσπονδίας οι δικαιούχοι αγρότες θα κατοχυρώσουν τις ενισχύσεις τους. Ειδικότερα η δήλωση του κ. Καραμίχα έχει ως εξής:

    "Η ΠΑΣΕΓΕΣ, διαπιστώνοντας από τις αρχές Ιανουαρίου του προηγούμενου χρόνου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2009, την αδυναμία και την πολιτική ανικανότητα της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόλμησε αναλαμβάνοντας όλη την πολιτική ευθύνη για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών και την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων τους, χωρίς να έχει στη διάθεση των Ενώσεων τους απαραίτητους ορθοφωτοχάρτες, χωρίς τη δημιουργία του αρχείου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, χωρίς υπογεγραμμένη σύμβαση και με τεράστιες ελλείψεις και αναπάντητα ερωτήματα, να προχωρήσει στην υλοποίηση των εργασιών αυτών. Έτσι στις 31 Ιανουαρίου 2010 η μεν χώρα θα βγει ασπροπρόσωπη, οι δε δικαιούχοι αγρότες θα κατοχυρώσουν τις άμεσες ενισχύσεις τους. Τονίζω", προσθέτει ο κος Καραμίχας, "ότι η όποια κριτική ασκείται σε βάρος της ΠΑΣΕΓΕΣ εξυπηρετεί πολυποίκιλα άλλα συμφέροντα, εκτός εκείνων που αφορούν στους αγρότες".

    Ο εισαγγελέας του ΑΠ για τις κινητοποιήσεις

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών της χώρας στις περιοχές των οποίων υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις. Κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ο κ. Τέντες είπε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών να διενεργούν ελέγχους στα σημεία που συγκεντρώνονται οι αγρότες και μόνο αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα παρακώλυσης των συγκοινωνιών να ασκούν ποινικές διώξεις.

    Παρέμβαση της ΕΕ ζήτησε η Βουλγαρία

    Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία τού ζητά να παρέμβει άμεσα για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες, απέστειλε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης.

    Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μπορίσοφ αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι οι ελληνικές αρχές δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να άρουν τα εμπόδια αυτά και να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω της επικράτειας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κάνει, επίσης, λόγο για παραβίαση των Άρθρων 30 και 36 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές- ιδιαίτερα τα αγροτικά προϊόντα- καθώς και του Κανονισμού 2679/98, που προβλέπει την άρση των εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές. Βάσει των παραπάνω, ο κ. Μπορίσοφ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει άμεσα στο θέμα του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

    "Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας δεν θέλει να παραβιάσει, κατά κανένα τρόπο, την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αναγνωρίζονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως το δικαίωμα στην απεργία. Ωστόσο, κάθε μορφή διαμαρτυρίας, που παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες άλλων πολιτών της ΕΕ και θίγει αρχές της Κοινής Αγοράς της ευρωπαϊκής κοινότητας, είναι τελείως απαράδεκτη", αναφέρει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

    Σημειώνει ακόμη ότι η μορφή διαμαρτυρίας των Ελλήνων αγροτών επηρεάζει τα συμφέροντα των βουλγαρικών μεταφορικών εταιριών και εταιριών άλλων κρατών-μελών της ΕΕ και προσθέτει πως, εξαιτίας ανάλογων κινητοποιήσεων, το 2009, οι Βούλγαροι μεταφορείς υπέστησαν ζημίες που ανήλθαν σε 10 εκατ. ευρώ, σε μία μόνο εβδομάδα.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διακίνηση αγαθών μέσω των συνοριακών διαβάσεων. "Οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να ενεργήσουν άμεσα προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω αυτού του εσωτερικού συνόρου της ΕΕ. Βρισκόμαστε σε μια θέση αθέτησης εμπορικών συμφωνιών και των συμβολαίων που σχετίζονται με αυτές", τονίζει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

    [03] "Ελλειψη κινήτρων"

    Για «έλλειψη θέσπισης κινήτρων στους αγρότες, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιωργος Καρατζαφέρης, σε επίκαιρη ερωτήση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό και ερωτά τον κ. Γ.Παπανδρέου «ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα των αγροτών και πως σκοπεύει να επαναφέρει την ελληνική γεωργία σε αναπτυξιακή τροχιά».

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στα μπλόκα των αγροτών δήλωσε: «Οι συνεχείς υποχωρήσεις στο παρελθόν σε ανάλογες πρακτικές όπως είναι τα μπλόκα ενδυναμώνουν την κλιμάκωση τέτοιων δυσμενών για την χώρα πρωτοβουλιών. Οι αγρότες δοκιμάζονται και πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη πολιτική ενίσχυσης της προσφοράς τους η οποία όμως -ας μην κοροϊδευόμαστε και ας μην τους κοροϊδεύουμε- περνά από τις Βρυξέλλες».

    Αναφερόμενος, επίσης, στις επαφές του κ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξελλες, ανέφερε: «Η DEUTSCHE BANK, με τον πιο αυστηρό και κατηγορηματικό τρόπο, καταγγέλλει διεθνώς ότι η πιθανότητα πτωχεύσεως της Ελλάδος είναι μεγαλύτερη από αυτή που υπήρχε πριν από 12 χρόνια για τη Ρωσία και την Αργεντινή. Τα ημίμετρα του κ. Παπακωνσταντίνου δυστυχώς δεν αποκρούουν αποτελεσματικά τις εικασίες της Γερμανικής τράπεζας».

    Για τη συνάντηση Παπούλια-Ερντογάνο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε: ««ημασία δεν έχει η επιστολή του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Ερντογάν. Σημασία έχει να μην υπάρξει υποστολή των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Όσοι παρακολουθούν τις κινήσεις του κ. Ερντογάν αντιλαμβάνονται ότι είναι στριμωγμένος. Ως εκ τούτου, οι δικές μας κινήσεις πρέπει να είναι εξαιρετικά μελετημένες».

    Συνέντευξη για το μεταναστευτικό

    Την θέση του για δημοψήφισμα μέσω του οποίου θα αποφανθεί ο ελληνικός λαός εάν εγκρίνει ή όχι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για νομιμοποίηση και απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, εξέφρασε εκ νέου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Αντένα» ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι πρέπει να αποφασίσουν οι Έλληνες για κάτι τόσο σοβαρό και κυρίαρχο.

    «Αλλάξαμε το νόμισμά μας, μπήκαμε στις διαδικασίες του Μάαστριχτ, μπήκαμε στην ΟΝΕ, αλλά δεν ρώτησε κανείς το λαό. Ας ρωτήσουμε λοιπόν το λαό. Ν' αποφασίσει αυτός. Στην Ελβετία, οι Ελβετοί έκαναν δημοψήφισμα για τους μιναρέδες. Ενώ εμείς δεν κάνουμε για τίποτα» είπε

    Απέρριψε τις κατηγορίες περί ξενοφοβίας, λέγοντας ότι «βεβαίως, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος θα γίνουν οι τοποθετήσεις των υπέρ και των κατά. Δεν είναι αυτό ξενοφοβία. Θέλετε δημοψήφισμα στην πρωτοβουλία για να δοθεί η ιθαγένεια και ψήφος; Ναι ή όχι; Ν' αποφασίσει ο λαός και να πει, θέλω ή δεν θέλω. Εμείς δεν λέμε ναι ή όχι. Δεν λέμε στον κόσμο ψήφισε ναι ή όχι. Ρωτάμε αν θέλει, να ερωτηθεί ο κόσμος για κάτι τέτοιο».

    Εξηγώντας τις θέσεις του απέναντι στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους μετανάστες, ο κ.Καρατζαφέρης εξέφρασε φόβους, λέγονταςότι φοβάται «πως θ' αντιδράσουν όσοι είναι εδώ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εάν βάζω μέσα έναν «Δούρειο Ίππο». Γι αυτό παραπέμπω όχι στα δικά μου πιθανά πολιτικά πιστεύω που μπορεί κάποιος να τα περιγράφει μ΄ ένα τοπογραφικό όρο με τον οποίο εγώ δεν συμφωνώ».

    Και πρόσθεσε:

    «Ας δει την επιστολή του κ. Θεοδωράκη προς το κ. Ληναίο, στην οποία εκφράζει κάποιες ανάλογες αγωνίες. Αυτό που λέω λοιπόν είναι ξεκάθαρο: πρώτον, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία ο υπουργός κ. Λοβέρδος μιλάει για 1 εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι δε μπορούν να λαμβάνουν όλοι τα επιδόματα και οι οποίοι του χρόνου με μαθηματική ακρίβεια θα είναι 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες. Αυτό θα είναι επακόλουθο των ελληνοποιήσεων 500 χιλιάδων. Το κεφάλαιο απ' την άλλη που συνηθίζει να εκμεταλλεύεται ανθρώπους, θα πάρει πάλι απ' την μαύρη εργασία, απ΄ αυτούς που δεν έχουν δηλωθεί. Άρα λοιπόν αυτοί - σαν Έλληνες πια- θα πάνε στο ταμείο ανεργίας. Το αντέχουμε όμως να πληρώσουμε άλλους 500 χιλιάδες ανθρώπους; Αν το αντέχουμε ας το πει η κυβέρνηση και ας το κάνουμε».

    Επανέλαβε την πρότασή του για άμεση διαδικασία για όλους τους νομίμως εισελθόντες και είπε: «Έχεις μπει νόμιμα; Τότε προχωράμε και τις διαδικασίες. Έχεις μπει παράνομα; Εάν έχεις μπει παράνομα να λειτουργήσουν επιτέλους οι νόμοι και οι κανόνες που διέπουν την Ευρώπη».

    Παρέπεμψε στις βορειοευρωπαϊκές χώρες λέγοντας ότι εάν έχεις μπει παράνομα, ουδέποτε θα γίνεις πολίτης αυτής της χώρας και υποστήριξε ότι με αυτό που είπε ο κ. Ραγκούσης ενθαρρύνονται οι μετανάστες να ερθουν εδώ.

    «Οι δουλέμποροι στην Τουρκία ανέβασαν το πλαφόν μέσα σε 15 μέρες από 7 χιλιάδες στις 15 χιλιάδες. Αφού λένε ότι όχι μόνο θα πας Ελλάδα, αλλά θα πάρεις και διαβατήριο σε πέντε χρόνια», είπε και τάχθηκε υπέρ της ποσόστωσης όπως έγινε και σε άλλες χώρες.

    «Η πρόταση η δική μας προς το Ελληνικό κοινοβούλιο είναι η ποσόστωση. Το έκανε η Ιταλία και η Ολλανδία, δημοκρατικές χώρες. Η Ιταλία είπε 2,5%, η Ολλανδία είπε 3%» είπε και πρόσθεσε:

    «Εμείς να πούμε 3%, το περισσότερο. Είμαστε 10 εκατ., άρα 300.000 μπορεί να αντέξει η χώρα. Το ερώτημα είναι ποιοι θα είναι αυτοί. Ρωτώ τον Ελληνικό λαό «είναι φρόνιμο το 80% να είναι από όμορη χώρα που διεκδικεί εδάφη της χώρας;». Χθές μόλις, έγινε η επίσημη παρουσίαση της εγκυκλοπαίδειας της ακαδημίας των Τιράνων με χρηματοδότηση της κυβέρνησης, όπου ο χάρτης της Αλβανίας φτάνει μέχρι την Αμφιλοχία και φαίνεται σε περίοπτη θέση».

    [04] "θα είχαν σωθεί"

    Η φτώχεια είναι στην "καρδιά της τραγωδίας" στην Αϊτή μετά από τον σεισμό που έπληξε τη χώρα και όπου πολλές ζωές χάθηκαν εξαιτίας των ακατάλληλων υποδομών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού (IFRC).

    "Η φτώχεια είναι στην καρδιά αυτής της τραγωδίας και αμέτρητες ζωές θα είχαν σωθεί αν είχαμε επενδύσει σε κτίρια ανθεκτικά στους σεισμούς και σε άλλα μέτρα μείωσης των κινδύνων", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Μπέκελε Γκελέτα.

    "Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια φυσική καταστροφή που δεν είναι μόνο μία από τις χειρότερες των τελευταίων δέκα ετών αλλά επίσης επηρεάζει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου", ανέφερε ο πρόεδρος της IFRC Ταντατέρου Κονοέ.

    "Αυτό που βλέπουμε στην Αϊτή είναι αυτό που συμβαίνει όταν μια μεγάλης κλίμακας φυσική καταστροφή πλήττει περιοχές ήδη εξαιρετικά ευάλωτες και απέχουμε ακόμη πολύ από το να καταγράψουμε την πλήρη έκταση του τρομερού ανθρώπινου κόστους αυτής της καταστροφής", πρόσθεσε ο Μπέκελε Γκελέτα.

    Ο κ. Γκελέτα διαβεβαίωσε ότι η IFRC θα συμμετάσχει στον "μαραθώνιο" της αποκατάστασης και ότι ο ίδιος θα διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη αποκατάσταση της χώρας.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της IFRC, που συντονίζει και τη βοήθεια του Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού ευχαρίστησε τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στην Αϊτή για τη "θαρραλέα και αποφασιστική" δράση τους.

    Με αυτόν τον αριθμό των νεκρών και των αγνοούμενων "είναι πραγματικά ανθρωπιστικοί ήρωες" δήλωσε ο πρόεδρος της IFRC, αναφερόμενους στους εθελοντές.

    Περισσότεροι από 400 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στην Αϊτή, ενώ δεκάδες άλλοι κατευθύνονται προς την πληγείσα περιοχή.

    Η Αϊτή που έχει ήδη πλήττεται από την ελονοσία, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας έπειτα από τον ισχυρό σεισμό, σύμφωνα με μία βρετανική έρευνα που έλαβε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν τα κρούσματα της ελονοσίας έπειτα από την καταστροφή", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο η Φιόνα Πλέις, ερευνήτρια του βρετανικού ινστιτούτου ανάλυσης κινδύνων Maplecroft και μία από τους συγγραφείς της έκθεσης για τους κινδύνους της ελονοσίας.

    "Υπερπλήρεις καταυλισμοί αστέγων, ελλιπή καταφύγια και υγειονομικές εγκαταστάσεις, υπερφορτωμένες ιατρικές υπηρεσίες, κατεστραμμένα δίκτυα υπονόμων: όλοι αυτοί οι παράγοντες προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση της ελονοσίας", εκτιμά η Πλέις.

    Η χρήση αυτοσχέδιων δοχείων για τη συλλογή βρόχινου νερού αυξάνει επίσης τα κουνούπια που μεταδίδουν την ασθένεια, δήλωσε η Πλέις.

    Σύμφωνα με την Πλέις η αναχαίτιση της εξάπλωσης της ελονοσίας βασίζεται μερικώς στην ταχύτητα με την οποία οι οργανισμοί αρωγής θα μπορέσουν να δώσουν κουνουπιέρες, να προσφέρουν φροντίδα και να μοιράσουν φάρμακα και εφόδια.

    Η δυσεντερία, η ιλαρά, η φυματίωση, η γρίπη και ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, απειλούν ήδη τον πληθυσμό της Αϊτής, κυρίως αυτούς που είναι εξασθενημένοι, ζουν στο δρόμο ή σε αυτοσχέδια καταλύματα, εκτιμούν οι ειδικοί.

    Σύμφωνα με την Maplecroft, που προτείνει μία κατάταξη για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την ελονοσία, μόνο έξι από τις 40 πρώτες χώρες δεν βρίσκονται στην Αφρική. Η Αϊτή βρισκόταν στην 34η θέση της κατάταξης πριν τον σεισμό, δηλαδή στην κατηγορία "υψηλού" κινδύνου.

    Ελληνική βοήθεια

    Σήμερα και εφόσον οι συνθήκες στην Αϊτή το επιτρέψουν, ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απ' ευθείας πτήση Μπόινγκ 747 θα αναχωρήσει για την Αϊτή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.

    Η αποστολή αποτελείται από περίπου 25 υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες -αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού.

    Ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200. 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Εξ άλλου, τα υπουργεία Προστασίας του πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.

    Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.

    Τέλος, ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.

    Ελπίδες για επιζώντες

    Ελπίδες ότι θα βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί στα ερείπια των κτιρίων του Πορτ-ο-Πρενς και στα περίχωρά του, μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) του ΟΗΕ.

    "Η ελπίδα παραμένει. Ελπίζουμε ακόμα πως θα βρούμε επιζώντες", είπε χαρακτηριστικά η Ελίζαμπεθ Μπιρς.

    Ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει κάθε ημέρα, με τις αμερικανικές δυνάμεις να προβλέπουν ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τους διακόσιους χιλιάδες. Σύμφωνα με τον Καρόλ Ζοζέφ, υπουργό Αλφαβητισμού της Αϊτής, 70.000 πτώματα έχουν ήδη ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 250.000 και οι άστεγοι το 1,5 εκατομμύριο. "Είναι σαν να έχει εκραγεί ατομική βόμβα", είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αϊτή Κένεθ Μάρτιν.

    Στο μεταξύ, περισσότερους από 90 ανθρώπους ανέσυραν ζωντανούς από τα ερείπια οι διασώστες στην Αϊτή, ανακοίνωσε η Ocha.

    Προηγούμενα στοιχεία έκαναν λόγο για 71 επιζώντες που διασώθηκαν από 43 διεθνείς ομάδες με συνολικά 1.739 διασώστες και 161 σκυλιά.

    "Είναι καλά νέα. Οι επιχειρήσεις διάσωσης και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας επικεντρώνονται τώρα στις περιοχές εκτός Πορτ-ο-Πρενς", που μέχρι τώρα ήταν απροσπέλαστες για τους διασώστες, διευκρίνισε η Ελίζαμπεθ Μπιρς.

    "Αμεση προτεραιότητα για μας είναι η ιατρική βοήθεια, η ταφή των πτωμάτων, ο εξοπλισμός των καταφυγίων, το πόσιμο νερό και η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής", επισημαίνει ο Ocha.

    "Ολα τα νοσοκομεία του Πορτ-ο-Πρενς είναι γεμάτα και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς όταν δεχτούν την κατάλληλη φροντίδα δεν θέλουν να φύγουν, γιατί τις περισσότερες φορές δεν έχουν πού να πάνε. Αυτό δυσκολεύει πολύ τις δυνατότητες νοσηλείας, αλλά και τις χειρουργικές επεμβάσεις", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Στο Πορτ-ο-Πρενς λειτουργούν οκτώ νοσοκομεία, από τα οποία τα τέσσερα είναι εκστρατείας. Αλλά έξι θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες και την Παρασκευή αναμένεται στην Αϊτή το αμερικανικό πλωτό νοσοκομείο Comfort.

    "Παντού συναντάμε περιπτώσεις ανθρώπων με γάγγραινα. Προχωράμε συνέχεια σε ακρωτηριασμούς, γιατί δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε τίποτε", τόνισε ο Χανς Βαν Ντίλεν, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

    Οι εκκλήσεις για επείγουσα βοήθεια έχουν στόχο την αποφυγή μιας τεράστιας υγειονομικής καταστροφής: χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, οι κίνδυνοι επιδημιών αυξάνονται κάθε λεπτό.

    Τέλος, σύμφωνα με την Ocha, μεγάλο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη καυσίμων. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΡΑΜ) αναμένεται να στείλει 38.000 βενζίνη ντίζελ από την Δομινικανή Δημοκρατία.

    Περίπου 105.000 μερίδες τροφίμων έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα, όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) του ΟΗΕ, όμως ο οργανισμός εκτιμά πως μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες θα χρειαστούν περισσότερες από 100 εκατομμύρια μερίδες για να καλυφθούν οι ανάγκες των σεισμοπλήκτων.

    Συνολικά 7.500 αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες. Όμως, αν και βασιλεύει το χάος, οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως δεν βρίσκονται στην Αϊτή για να διασφαλίσουν τη διατήρηση της τάξης. "Πιστεύω πως ο ΟΗΕ και η αποστολή του στην Αϊτή (Minustah) έχουν αναλάβει τη διοίκηση", τόνισε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος πρόσθεσε πως "πρώτη προτεραιότητα είναι να σταματήσουν οι εντάσεις και οι λεηλασίες".

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει 1.500 αστυνομικούς και 2.000 στρατιώτες για να ενισχύσουν την Minustah, που αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 11.000 άντρες.

    Η κατάσταση της ασφάλειας επιδεινώνεται στο Πορτ-ο-Πρενς όπου δεκάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τις κεντρικές φυλακές και κατέφυγαν στη Σιτέ-Σολέιγ, μια από τις παραγκουπόλεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας, παλιό προπύργιο των συμμοριών. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, "τα βίαια επεισόδια και οι λεηλασίες πολλαπλασιάζονται".

    Σχετικά με την βοήθεια προς την Αϊτή, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Στον Άγιο Δομίνικο, οι συμμετέχοντες στην πρώτη διεθνή σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Αϊτής συμφώνησαν πως η χώρα θα χρειαστεί δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε χρόνων.

    Στο μεταξύ, η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα πως θα διπλασιάσει την επείγουσα βοήθειά της προς την Αϊτή, που συνολικά θα φτάσει τα 15 εκατομμύρια δολάρια.

    Τα μισά από τα χρήματα αυτά προορίζονται για είδη πρώτης ανάγκης--τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα--και τα υπόλοιπα για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    "Το είδος και το μέγεθος της τραγωδίας ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις και αυτός είναι ο λόγος που η Αυστραλία αποφάσισε να αυξήσει την βοήθειά της", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Στέφεν Σμιθ.

    Φροντίδα για τα ορφανά

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν προσωρινά την είσοδο στη χώρα ορφανών παιδιών από την Αϊτή προκειμένου να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα τους, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

    "Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις οικογένειες να ξαναβρεθούν στην Αϊτή αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες", αναφέρει η υπουργός σε ανακοίνωσή της.

    "Ενώ παραμένουμε προσηλωμένοι στην επανένωση των οικογενειών στην Αϊτή, το να δώσουμε την άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους σε ορφανά που δικαιούνται να υιοθετηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα τους επιτρέψει να λάβουν εδώ τη φροντίδα που χρειάζονται", προσθέτει.

    Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ένα παρόμοιο μέτρο για τα ορφανά της Αϊτής.

    Εξάλλου, χθες, η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε την επιτάχυνση των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος για τη μετανάστευση έτσι ώστε να διευκολυνθεί η υιοθέτηση 115 παιδιών από την Αϊτή.

    Ολλανδοί υπεύθυνοι θα μεταβούν με ειδική πτήση από το αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ στο νησί της Καραϊβικής που έχει πληγεί από το σεισμό, για να μεταφέρουν τα 115 παιδιά, τα οποία προορίζονται για υιοθεσία από ολλανδικές οικογένειες.

    Με την ίδια πτήση θα μεταβούν στην Αϊτή δεκάδες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του σεισμού της προηγούμενης Τρίτης.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανώσεων υιοθεσίας Wereldkinderen και NAS Netherlands Adoption Foundation, οι οποίες οργανώνουν την πτήση, υπό κανονικές συνθήκες οι αρχές της Αϊτής θα χρειάζονταν χρόνια για να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας Ερνστ Χιρς Μπαλίν είπε ότι τα συγκεκριμένα παιδιά, η υιοθεσία των οποίων έχει ήδη εγκριθεί από τις αρχές της Αϊτής, θα μπορούσαν να έλθουν στην χώρα με ταχύτατες διαδικασίες ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου έκανε γνωστό ότι στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθούν άλλες εννέα υιοθεσίες.

    Την Κυριακή, έξι υιοθετηθέντα παιδιά από την Αϊτή έφτασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αϊντχόφεν.

    Η Unicef ανακοίνωσε πως περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα από τον φονικό σεισμό της Τρίτης.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 January 2010 - 19:30:39 UTC