Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρώτη προτεραιότητα τα αγροτικά ζητήματα"
  • [02] Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων
  • [03] "Αντεργατική πολιτική"

  • [01] "Πρώτη προτεραιότητα τα αγροτικά ζητήματα"

    Δίκαια χαρακτηρίζει τα αιτήματα των αγροτών η ΝΔ η οποία καλεί την κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό τους και να δώσει άμεσα λύσεις. Στη Ρηγίλλης όμως ξεκαθαρίζουν πως τάσσονται κατά του κλεισίματος των δρόμων και την πρόκληση προβλημάτων σε άλλες κοινωνικές ομάδες, τονίζοντας όμως πως δεν θα υποδείξουν σε κανέναν τις μορφές των κινητοποιήσεων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με τα προεδρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΣΥΔΑΣΕ και ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών ενώ τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί και με εκπροσώπους άλλων αγροτικών οργανώσεων.

    Ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος παρίστατο στις συναντήσεις χαρακτήρισε γόνιμο το διάλογο, ότι υπήρξε μια ενδελεχής ενημέρωση για τα τρέχοντα ζητήματα του αγροτικού κόσμου και συμφωνήθηκε, όπως είπε, να συνεχιστεί αυτή η επικοινωνία και συνεργασία με τα όργανα των αγροτών το επόμενο διάστημα.

    Ο κ. Κασαπίδης τόνισε πως για τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ τα αγροτικά ζητήματα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και πως το κόμμα θα στηρίξει και θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών που δίνουν τη μάχη για την επιβίωσή τους.

    Όσον αφορά το θέμα του κλεισίματος των δρόμων ο κ. Κασαπίδης τόνισε πως η κάθοδος των αγροτών στους δρόμους είναι αυθόρμητη υπό την πίεση των προβλημάτων που εντείνονται τα τελευταία χρόνια. Επανέλαβε όμως πως η ΝΔ δεν συμφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων και την πρόκληση προβλημάτων σε άλλες κοινωνικές ομάδες. "Αυτή είναι η διαφορά μας με την παρούσα κυβέρνηση" τόνισε ο κ. Κασαπίδης. "Γιατί διαχρονικά η ΝΔ δεν συμφωνεί με τέτοιου είδους εκδηλώσεις που δημιουργούν προβλήματα στις κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες αγρότες ότι σταθήκαμε στο πλευρό τους σε δύσκολες στιγμές, σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν. Καλούμε την κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να συντονίσουμε τους χτύπους της καρδιάς μας για τα προβλήματα και την προοπτική των ελλήνων αγροτών που αισθάνονται ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον".

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας χαρακτήρισε γόνιμη τη συνεργασία με τον Α. Σαμαρά ενώ τάχθηκε και αυτός κατά του κλεισίματος των δρόμων από τους αγρότες.

    Για συμφωνία στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Θανάσης Λίγδας ο οποίος επισήμανε πως για τον κ. Σαμαρά τον αγροτικό αποτελεί προτεραιότητα.

    Παρατηρητήριο Οικογενειακού Προϋπολογισμού

    Με απόφαση του κ. Σαμαρά συγκροτείται, από τη ΝΔ, Παρατηρητήριο Οικογενειακού Προϋπολογισμού. Συντονιστής του Παρατηρητηρίου ορίστηκε ο βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αναπληρωτή του τον πρώην βουλευτή και πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιάννη Μπούγα.

    «Η απόφαση αυτή εκφράζει τη βούληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να αναπτυχθούν από το κόμμα συγκροτημένες και ολοκληρωμένες πολιτικές δράσεις για τη στήριξη της Ελληνικής οικογένειας, που δοκιμάζεται από τη σημερινή οικονομική κρίση» αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

    Το Παρατηρητήριο, αναφέρει η ανακοίνωση, θα μετράει διαρκώς και σε τακτική βάση τις διακυμάνσεις του οικογενειακού εισοδήματος, θα υπολογίζει την όποια επίπτωση, θετική ή αρνητική, των μέτρων της κυβέρνησης και θα προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

    Η ΝΔ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση κάνει λάθος να μην υπολογίζει και να μην παρακολουθεί την επίπτωση των αποφάσεών της στην ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών» καθώς η οικονομική κρίση «προκαλεί πολλαπλές δυσμενείς συνέπειες, που πλήττουν σοβαρά την Ελληνική οικογένεια και ιδίως την οικονομικά ασθενέστερη».

    «Τα εντεινόμενα προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, καθώς και η λήψη από την κυβέρνηση μιας σειράς μέτρων που μειώνουν το εισόδημα των πολιτών καθιστούν αναγκαία τη συγκρότηση της Επιτροπής αυτής» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και τονίζει:

    «Η προστασία του οικογενειακού εισοδήματος έχει μεγάλη κοινωνική αξία και επιβάλλει αυξημένη πολιτική προσοχή».

    -

    [02] Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων

    Πληθαίνουν τα μπλόκα των τρακτέρ στους δρόμους, καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας τη λύση προβλημάτων που χρονίζουν.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Πανελλαδικού Οργάνου, όπως τόνισε το μέλος του, Τρύφων Αράπογλου, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα περιλαμβάνει το κλείσιμο και των παρακαμπτήριων οδών.

    Ο κ. Αράπογλου υπογράμμισε ότι οι αγρότες νιώθουν απογοητευμένοι από τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού δεν διαπίστωσαν καμία πρόοδο σε μια σειρά βασικών θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους, όπως: λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, έλεγχος της αγοράς, κατοχύρωση του επαγγέλματος, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ.

    Μακεδονία - Θράκη

    Την απόφασή να εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους στον κόμβο Κερδυλλίων της Εγνατίας Οδού Σερρών -Καβάλας, πήραν, μετά από σύσκεψη του συντονιστικού τους οργάνου, οι αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών του νομού. Έτσι από τη 01.00 το μεσημέρι μέχρι και τις 05.00 το απόγευμα, πέραν της Εγνατίαs Οδού οι αγρότες θα κλείσουν και την παλιά Εθνική Οδό Σερρών - Καβάλας, όλους τους παράπλευρους δρόμους καθώς και όλα τα αγροτικά οδικά δίκτυα. Στη δύναμη των αγροτών προστέθηκαν επιπλέον τρακτέρ από αγρότες της γύρω περιοχής.

    Ανοικτή από τις 12.00 το μεσημέρι είναι εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του μπλόκου του Στρυμονικού, όπου έκλεισε για μιάμιση ώρα περίπου συμβολικά. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται κανονικά, ώστε να διεξαχθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας Πανσερραϊκού - ΠΑΟΚ.

    Κλειστά και ενισχυμένα με επιπλέον αγροτική δύναμη είναι τα σύνορα στον Προμαχώνα από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτας, Στέργιος Λίτος, οι παραγωγοί δυσανασχέτησαν με όσα δήλωσε χτες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή και αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Η συνοριακή διέλευση στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα παραμένει κλειστή για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Ήδη, υπάρχουν ουρές χιλιομέτρων από σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα και νταλίκες και από τις δύο πλευρές των συνόρων, ενώ από το πρωί χιονίζει στον Προμαχώνα και σημειώνεται πτώση θερμοκρασίας.

    Εξάλλου, κλειστή παραμένει για 5η συνεχόμενη μέρα, η Εγνατία Οδός, στο ύψος του Στρυμόνα, αλλά και στον κόμβο της Χρυσούπολης, από τα μπλόκα των αγροτών. Η παλιά εθνική οδός Καβάλας-Ξάνθης λειτουργεί κανονικά, ενώ από χθες το απόγευμα, κλειστή είναι και η παλιά εθνική οδός Καβάλας - Θεσσαλονίκης, καθώς οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους και στην παλιά γέφυρα του Στρυμόνα.

    Το τελωνείο Εξοχής, στη Δράμα, παρέμεινε κλειστό, χθες, από τις έντεκα το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα, ενώ σήμερα οι αγρότες αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και μέσα στις επόμενες ώρες θα αποφασίσουν, εάν θα προβούν σε πολύωρο αποκλεισμό του.

    Πάντως, όσοι οδηγοί κινούνται προς τη Βουλγαρία μέσω του συγκεκριμένου μεθοριακού σταθμού, θα πρέπει να τηλεφωνούν πρώτα στο Τελωνείο Εξοχής, στο τηλέφωνο 25230 25300, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν ταλαιπωρία.

    Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών του νομού Δράμας, αλλά και η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας μετέφεραν τρόφιμα και νερό στα μπλόκα του τελωνείου Εξοχής, στηρίζοντας έτσι τον αγώνα των αγροτών.

    Επίσης, οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης συγκεντρώνουν τρακτέρ περιφερειακά της πόλης στον κόμβο της Χαλκηδόνας, στα διόδια των Μαλγάρων, στα «Πράσινα Φανάρια», αλλά και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών, έξω από τη Λητή.

    Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων, στο νομό Κιλκίς.

    Κινητοποίηση των αγροτών, στον κόμβο του Αιγινίου, αλλά και στην επαρχιακή οδό Ελασσόνας, αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα το πρωί, γύρω στις 11:00

    Χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα, παραμένουν τα τρακτέρ στο χώρο στάθμευσης, έξω από τη Νομαρχία, στο νομό των Γρεβενών.

    Ανοιχτός είναι επίσης, ο συνοριακός σταθμός του Ορμενίου, στον Έβρο. Οι αγρότες του Έβρου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στα τελωνεία των Κήπων, αλλά και του Ορμενίου, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Τροχαίας στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην Ορεστιάδα.

    Θεσσαλία - Στερεά

    Κλιμακώνεται ο αγώνας των Θεσσαλών αγροτών με επίκεντρο τον Νομό Λάρισα, καθώς σήμερα μπαίνουν στον χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες που συντάσσονται με την Συντονιστική Επιτροπή Λάρισας.

    Ήδη, οδεύουν προς τον κόμβο Πλατυκάμπου και την Μελούνα Τυρνάβου, με αγροτικά μηχανήματα τα οποία και θα παρατάξουν εκατέρωθεν του οδοστρώματος. Καθώς, οι Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές, λαμβάνοντας υπόψη την ταλαιπωρία των οδηγών από την κλειστή Κοιλάδα των Τεμπών, αποφάσισαν αρχικά να μην κλείσουν τους δρόμους, αλλά να παρατάξουν τα τρακτέρ εκατέρωθεν του δρόμου. Αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από το υπουργείο στα αιτήματα τους, μπορεί να αναθεωρήσουν την στάση τους.

    Συγκεκριμένα, στον ανατολικό άξονα, στο κόμβο Πλατυκάμπου, συγκεντρώνονται αγρότες από τους παρακάρλιους δήμους και τις γύρω περιοχές της Άγιας και από την άλλη, στον δρόμο Τυρνάβου-Ελασσόνας, στην Μελούνα, στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου-Λυγαριάς, συγκεντρώνονται οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου και των πέριξ Δήμων.

    Όσον αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αλλά και ο Αχελώος βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα τους. Ενώ γενικά, το αγωνιστικό πλαίσιο διαμορφώνεται με βάση τις διεκδικήσεις των περσινών κινητοποιήσεων με τη συμπλήρωση του αιτήματος της αποπληρωμής των αγροτών από τα χρήματα που δικαιούνται.

    Στο μεταξύ σταθεροί παραμένουν στις θέσεις του οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας που έχει συναχτεί με την κινητοποίηση των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, όπου η κυκλοφορία γίνεται από παράδρομους, ενώ συνεχίζεται και εκεί η προσέλευση αγροτικών μηχανημάτων.

    Επίσης, αγρότες έχουν αποκλείσει με τρακτέρ την εθνική οδό στο Κάστρο την Αλαμάνα..

    Πελοπόννησος - Ηπειρος

    Με περισσότερα από εκατό τρακτέρ κι αρκετά αγροτικά αυτοκίνητα, αγρότες πορτοκαλοπαραγωγοί της Λακωνίας, έκλεισαν την εθνική οδό Σπάρτης - Τρίπολης στο ύψος της γέφυρας του Ευρώτα, αποκόπτοντας ουσιαστικά την Λακωνία από την υπόλοιποι Πελοπόννησο.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς την Λακωνία γίνεται κυρίως μέσω του ορεινού επαρχιακού δρόμου Σπάρτη - Καστόρι - Γεωργίτσι - Μεγαλόπολη ή μέσω Ταϋγέτου.

    Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η συνάντηση εκπροσώπων των ομάδων παραγωγών της Αργολίδας, στο Ναύπλιο, με το νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλο και οι πορτοκαλοπαραγωγοί έφυγαν από την νομαρχία κλείνοντας την διαμαρτυρία τους.

    Ο νομάρχης Αργολίδας με δηλώσεις του μετά την συνάντηση ανέφερε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών και ζητά την στήριξη τους από την πολιτεία και για το θέμα των πορτοκαλιών που δεν πάνε στην εξαγωγή, αλλά και για το αρδευτικό θέμα του Ανάβαλου.

    Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Αρτας, ενώ αγρότες έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Ιωαννίνων-Πρέβεζας στο ύψος του Λούρου.

    Στο μεταξύ για τις 12 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί παμπελοποννησιακή σύσκεψη, με τη συμμετοχή αγροτών και από Πύργο, Αιγιαλεία και Αχαΐα, ενισχύοντας το μπλόκο της Στέρνας, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης, που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι, για να αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, όπως δήλωσε στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης, το μέλος της γραμματείας ΠΑΣΥ Αρκαδίας Δημήτρης Κολοβός.

    Ο εκπρόσωπος των αγροτών της Αργολίδας Νικόλαος Αγγέλου ανέφερε πως ''οι αγρότες ξεκληρίστηκαν, οι τιμές που λαμβάνουμε είναι εξευτελιστικές και δεν επαρκούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής''.

    Ο κ. Αγγέλου επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην ΠΑΣΕΓΕΣ, τονίζοντας ότι ''πρέπει να γίνει ένα νέο, παραγωγικό κίνημα αγροτών'', ενώ πρόσθεσε πως το ''μπλόκο στον κόμβο της Στέρνας παραμένει και ενισχύεται καθημερινά με τη συμμετοχή να είναι μεγάλη, ενώ θα συμμετάσχουν και οι πορτοκαλοπαραγωγοί''.

    Σχετικά με τη διακοπή της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου και αν υπάρχουν αντιδράσεις από τους οδηγούς, ο κ. Αγγέλου τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς "υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί για να διευκολύνεται η κυκλοφορία των οχημάτων".

    Στην Κρήτη

    Στο "χορό" των κινητοποιήσεων μπήκε σήμερα και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

    Το πρωί, αγρότες, μέλη της Ομοσπονδίας, απέκλεισαν το κτίριο στο οποίο συστεγάζονται οι δύο Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες των Χανίων, ενώ κλειστό για περίπου μια ώρα έμεινε και τμήμα της οδού Τζανακάκη έξω από το κτίριο των Οικονομικών Υπηρεσιών καθώς στο σημείο αυτό, οι αγρότες είχαν παρατάξει τα οχήματά τους.

    Η κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα καθώς οι αγρότες περιμένουν απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα αιτήματα που έχει θέσει.

    Όπως έγινε γνωστό, αντιπροσωπεία από το νομό Χανίων στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, θα συναντηθεί στις 5 το απόγευμα στην Αθήνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη.

    Η κινητοποίηση έξω από τις Οικονομικές Υπηρεσίες θα συνεχισθεί και αύριο και από τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον κ. Καρχιμάκη θα εξαρτηθεί η στάση που θα τηρήσουν στην συνέχεια οι αγρότες.

    Την ίδια ώρα, οι αγρότες - μέλη της Παναγροτικης Συσπείρωσης Αγροτών (ΠΑΣΥ) που άνοιξαν χθες το ''χορό'' των κινητοποιήσεων αποκλείοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα την εθνική οδό Χανίων - Ρεθυμνου, παρέμειναν όλο το βράδυ στον κόμβο "Μεγάλα Χωράφια" χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

    Τα μέλη της ΠΑΣΥ προχώρησαν σε νέο αποκλεισμό του δρόμου από τις 11:00-11.30 το πρωί ενώ ο αποκλεισμός θα επαναληφθεί από τις 7:00 -7.30 το απόγευμα.

    Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αιτήματα των αγροτών

    Αιτιολογημένη απάντηση στα έξι βασικά αιτήματα των αγροτών έδωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.

    Αναλυτικά, στο αίτημα για εγγυημένο εισόδημα η απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο οδηγεί στην περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων και σε αδικίες από αγρότη σε αγρότη ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια.

    Στο αίτημα για την κάλυψη απώλειας εισοδήματος αναφέρεται ότι η χορήγηση εθνικών ενισχύσεων αντιβαίνει στο κοινοτικό καθεστώς, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ και η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Στα αιτήματα για την επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου πετρελαίου αναφέρεται ότι ήδη έχει αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ από 7% στο 11%, ενώ για το φόρο στο πετρέλαιο υπήρξαν μειώσεις και οι αγρότες πληρώνουν σήμερα 21 ευρώ ανά τόνο, έναντι 302 ευρώ που είναι ο τελικός ενιαίος φόρος.

    Τέλος, στο αίτημα για κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, η κ. Μπατζελή τονίζει ότι αποτελεί τη βάση διαβούλευσης προκειμένου να αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις.

    Ο Γ. Πεταλωτής για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

    "Δεν θέλουμε να κάνουμε "μπαλώματα", δεν θέλουμε να δώσουμε ψίχουλα στους αγρότες για να τους πείσουμε να ανοίξουν τους δρόμους", δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    "Αποσπασματικά μέτρα δεν κάνουμε και δεν σχεδιάζουμε. Θα ήταν πολύ εύκολο να έρθουμε με ένα προσωρινό μέτρο και να λύσουμε προσωρινά το θέμα των αγροτών, ώστε να είμαστε ήσυχοι", πρόσθεσε.

    Ο Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για τα "μεγάλα" προβλήματα των αγροτών, σημείωσε, όμως, ότι "το να ερχόμαστε με "παραδοσιακές" μεθόδους να δώσουμε κάτι για να παζαρέψουμε με τους αγρότες δεν θα το κάνουμε".

    Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση και στο αγροτικό ζήτημα θα κάνει ριζικές αλλαγές, ώστε δεν θα υπάρχει λόγος του χρόνου τέτοια εποχή, οι αγρότες να βρίσκονται ξανά στους δρόμους.

    Επιπλέον, ο κ.Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο που θα παρουσιάσει και θα συνδιαμορφώσει μέσα από τον διάλογο, που θα κορυφωθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου.

    ΠΑΣΕΓΕΣ για πληρωμή των ενισχύσεων του 2009

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας δήλωσε χθες με αφορμή την κριτική που ασκείται στη Συνομοσπονδία για την καθυστέρηση πληρωμής των ενισχύσεων του 2009 στους αγρότες, ότι χάρη στις ενέργειες της Συνομοσπονδίας οι δικαιούχοι αγρότες θα κατοχυρώσουν τις ενισχύσεις τους. Ειδικότερα η δήλωση του κ. Καραμίχα έχει ως εξής:

    "Η ΠΑΣΕΓΕΣ, διαπιστώνοντας από τις αρχές Ιανουαρίου του προηγούμενου χρόνου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2009, την αδυναμία και την πολιτική ανικανότητα της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόλμησε αναλαμβάνοντας όλη την πολιτική ευθύνη για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών και την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων τους, χωρίς να έχει στη διάθεση των Ενώσεων τους απαραίτητους ορθοφωτοχάρτες, χωρίς τη δημιουργία του αρχείου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, χωρίς υπογεγραμμένη σύμβαση και με τεράστιες ελλείψεις και αναπάντητα ερωτήματα, να προχωρήσει στην υλοποίηση των εργασιών αυτών. Έτσι στις 31 Ιανουαρίου 2010 η μεν χώρα θα βγει ασπροπρόσωπη, οι δε δικαιούχοι αγρότες θα κατοχυρώσουν τις άμεσες ενισχύσεις τους. Τονίζω", προσθέτει ο κος Καραμίχας, "ότι η όποια κριτική ασκείται σε βάρος της ΠΑΣΕΓΕΣ εξυπηρετεί πολυποίκιλα άλλα συμφέροντα, εκτός εκείνων που αφορούν στους αγρότες".

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις κινητοποιήσεις

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών της χώρας στις περιοχές των οποίων υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις. Κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ο κ. Τέντες είπε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών να διενεργούν ελέγχους στα σημεία που συγκεντρώνονται οι αγρότες και μόνο αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα παρακώλυσης των συγκοινωνιών να ασκούν ποινικές διώξεις.

    Παρέμβαση της ΕΕ ζήτησε η Βουλγαρία

    Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία τού ζητά να παρέμβει άμεσα για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες, απέστειλε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης.

    Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μπορίσοφ αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι οι ελληνικές αρχές δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να άρουν τα εμπόδια αυτά και να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω της επικράτειας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    [03] "Αντεργατική πολιτική"

    Συγκέντρωση, απόψε στις 7 μμ στο Σύνταγμα (απέναντι από τη Βουλή), έχει προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή του στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

    «Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να γίνονται διαρκώς τα υποζύγια των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, αυτοί που κερδίζουν» αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

    «Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από το πρόγραμμα σταθερότητας να "κλειδώσει" για τρία χρόνια την εφαρμογή μιας αντεργατικής πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει και καλεί τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Αθήνας να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τη Ριζοσπαστική Αριστερά και να απαιτήσουν:

    - Να ακυρωθεί το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας,

    - Να σταματήσει το υποτιμητικό για τη χώρα καθεστώς επιτήρησης,

    -Να μην προχωρήσει το τρίχρονο πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης που σταθεροποιεί τα κέρδη και αποδεκατίζει μισθούς και δικαιώματα,

    - Να αλλάξουν άρδην τα κριτήρια, οι στόχοι και οι πολιτικές ώστε να φορολογηθεί το κεφάλαιο, να αυξηθούν οι μισθοί, να καταπολεμηθεί η δραματικά αυξανόμενη ανεργία, να αναζωογονηθεί το κοινωνικό κράτος, να ενισχυθεί η σταθερή εργασία σε βάρος της επισφαλούς και απορυθμισμένης εργασίας».

    Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα στον πρωθυπουργό

    «Το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 24% κατά το διάστημα 1996-2007» αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε επίκαιρη ερωτήση που κατέθεσε χθες προς τον πρωθυπουργό, και τονίζει ότι «η βαθύτατη κρίση στην αγροτική παραγωγή απαιτεί ριζοσπαστικές πολιτικές και στρατηγικό σχεδιασμό προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών, ιδιαίτερα των νέων».

    Ερωτά, δε, τον κ. Παπανδρέου με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα, τι μέτρα θα λάβει ώστε να σταματήσουν οι παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις της ΑΤΕ και πως θα διασφαλίσει ένα νέο πλαίσιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του, επέκρινε την κυβέρνηση για την οικονομική και την αγροτική της πολιτική.

    Για την οικονομία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από το απαράδεκτο αυτό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση στην Ε.Ε., και διαπραγματεύεται ήδη για τη χειροτέρευσή του».

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έχει ήδη προτάξει το πρώτο μάγουλο, έχει φάει την πρώτη σφαλιάρα από την Κομισιόν και της ζητείται να προτάξει και το άλλο. Ο ελληνικός λαός, όμως, δεν αντέχει άλλη εξόντωση, δεν αντέχει μια πολιτική, που τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον».

    Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι αγρότες ζητούν τη στοιχειώδη προστασία από την κατάρρευση των τιμών και την οικονομική κρίση και πρόσθεσε πως «δεν είναι επαίτες οι αγρότες. Δεν ζητάνε ψίχουλα, ούτε κοινωνικά επιδόματα. Απαιτούν ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές, τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στον τρόπο άσκησης της αγροτικής πολιτικής της χώρας. Αυτό η κυβέρνηση πρέπει να το καταλάβει και να αφήσει τους λεονταρισμούς, να αφήσει την υποκρισία και να σταθεί δίπλα στα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου».

    Συνάντηση ΣΥΝ με Οικολόγους-Πράσινους

    Το πρωί, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και τους Δ.Βίτσα, Γραμματέα της ΚΠΕ και Δημ. Παπαδημούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πρασίνων, στα γραφεία του Συνασπισμού. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς και οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η διοικητική μεταρρύθμιση.

    Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο εκπρόσωπος των Ο-Π Νίκος Χρυσόγελος, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας των κομμάτων τους σε τοπικό επίπεδο, με την διαμόρφωση κοινών προγραμματικών θέσεων.

    Ο Αλ.Τσίπρας δήλωσε ότι υπάρχουν κοινές διαπιστώσεις σε σχέση με την κρίσιμη κατάσταση που περνάει η χώρα, την οικονομική κρίση, την κοινωνική κρίση, μια κρίση η οποία δεν θα περιοριστεί μονάχα στο οικονομικό πεδίο,α λλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

    Επίσης, σημειώθηκε σύμπτωση απόψεων και στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και, όπως είπε ο κ.Τσίπρας, τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν να συνομιλούν, στο πλαίσιο ενός καλώς εννοούμενου πολιτικού πολιτισμού και μιας κουλτούρας διαλόγου και δημοκρατίας.

    Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι και οι Ο-Π στη σημερινή βαθιά κρίση επιδιώκουν μια συνεκτική πρόταση για αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης.

    Για το σχέδιο "Καλλικράτης" είπε ότι αυτά που προτείνει η κυβέρνηση, είναι αναγκαστικές συνενώσεις με μόνο κριτήριο το πληθυσμιακό και δεν αποτελούν καμία μεταρρύθμιση.

    Είναι, πρόσθεσε, ώριμο το αίτημα να αλλάξει ο διοικητικός χάρτης, να υπάρξουν βαθιές αλλαγές, αλλά αυτές οι αλλαγές δεν προωθούνται μέσω του "Καλλικράτη".

    Για τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, ο κ.Χρυσόγελος τόνισε ότι «οι Οικολόγοι - Πράσινοι, αλλά νομίζω και ο ΣΥΝ, δίνουν προτεραιότητα σε αποφάσεις που θα παρθούν σε τοπικό επίπεδο. Εμείς ενθαρρύνουμε ανεξάρτητα τοπικά σχήματα σε κάθε περιοχή, τα οποία θα συνδιαμορφώσουν μέσα από μια προγραμματική συζήτηση το πρόγραμμά τους αλλά και τον τρόπο που θα παρέμβουν».

    Θέλουμε, πρόσθεσε, οι τοπικές πολιτικές και όλη η περίοδος των εκλογών να είναι μια βαθιά συζήτηση για τις αλλαγές που απαιτούνται στις τοπικές πολιτικές.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Χρυσόγελος απέκλεισε το ενδεχόμενο κεντρικής πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των τοπικών κοινωνιών και επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα υπάρξει κεντρική συμφωνία με κανένα κόμμα».

    Ο κ.Τσίπρας είπε για το ίδιο θέμα ότι «και σε αυτό υπάρχει μια ταύτιση απόψεων. Κι εμείς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προγραμματικού πλαισίου σε τοπικό επίπεδο και κυρίως θα θελήσουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία σημαντικότατων τοπικών κινημάτων, ενεργών πολιτών που σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσαν και την πραγματική αντιπολίτευση σε δημοτικές αρχές που με αυταρχισμό προσπάθησαν να επιβάλλουν μια νεοφιλελεύθερη και αντιπεριβαλλοντική πολιτική».

    «Και σ΄αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «νομίζω ότι μπορούμε να δούμε το επόμενο διάστημα σε επίπεδο τοπικό πρωτοβουλίες, δραστηριότητες για να αναδειχθούν αυτές οι κινήσεις των ενεργών πολιτών αλλά και να διαμορφωθεί μια προγραμματική πλατφόρμα που θα δίνει εναλλακτική απάντηση στη σημερινή τοπική διακυβέρνηση των δύο κομμάτων εξουσίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 January 2010 - 11:30:32 UTC