Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τα μπλόκα τραυματίζουν την εικόνα της Ελλάδας"
  • [02] "Οδηγείτε την κατάσταση σε επικίνδυνο αδιέξοδο"
  • [03] Δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου
  • [04] "Καλύτερα κλειστοί δρόμοι"
  • [05] "Οχι" στα μπλόκα
  • [06] "Διάλογος με τους αγρότες"
  • [07] Παραμένουν στα μπλόκα

  • [01] "Τα μπλόκα τραυματίζουν την εικόνα της Ελλάδας"

    Έκκληση στον πατριωτισμό των αγροτών, να ανοίξουν τα μπλόκα και να προσέλθουν στον εξαγγελθέντα διάλογο για την νέα αγροτική οικονομία, απηύθυνε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως τα μπλόκα τραυματίζουν την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή οικονομία και πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν αιτήματα που σποραδικά και απογραμμάτιστα ακούγονται».

    Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις που δεν αντέχουν παρά λίγους μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή με την εξουσία. Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας. Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να δώσουμε μαζί. Δεν σας θέλουμε συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή, αλλά συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή».

    Απεναντίας, «τα μπλόκα, όχι μόνον δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν καινούργια προβλήματα. Κάνουν τεράστια ζημιά και στην εικόνα της πατρίδας, καθώς το μεγαλύτερο έλλειμμα, είναι εκείνο της αξιοπιστίας. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να διασύρεται και να λοιδορείται. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο να βλάψουμε άλλο τους εαυτούς μας. Πρώτοι από την κατάσταση αυτή, επωφελούνται εκείνοι που θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος μας. Έχω γυρίσει σε όλα τα μπλόκα, αλλά δεν είναι το κλείσιμο των δρόμων η λύση» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός για να αναφέρει αργότερα στη δευτερολογία του:

    «Δεν επικαλούμαι τον πατριωτισμό για να κρύψω τα προβλήματα, αλλά είναι μια αλήθεια ότι η αξιοπιστία της χώρας μας κρίνεται καθημερινά. Ό,τι λέγεται αποδελτιώνεται και πηγαίνει στα γραφεία του κάθε οικονομικού παράγοντα διεθνώς. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου - είναι στο στόχαστρο η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ακόμα πιο υπεύθυνοι. Η απουσία πατριωτικής προσπάθειας θα βλάψει όλους - και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, την αγροτιά».

    «Αν ακολουθούσα αυτά που λέτε, θα ήταν, όχι μόνον οι δρόμοι κλειστοί, αλλά και τα σπίτια» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Ποια είναι η διαφορά σας; Να μην κάνουμε προγραμματισμό, αγροτική πολιτική, ριζικές αλλαγές, να μην κτυπήσουμε τους μεσάζοντες, την διαφθορά, το παραεμπόριο και τους παράγοντες στο συνεταιριστικό κίνημα; Τον αγρότη δεν θα τον σεβαστούμε, ή θα είναι πάντα υποκείμενο εκμετάλλευσης κάποιου παράγοντα, κάποιου αγροτοπατέρα;».

    Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε πρόσκληση τόσο προς το ΚΚΕ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχουν στον διάλογο και κατέληξε: «Ζητώ το δικαίωμα να κάνουμε μια νέα αρχή. Και μην σας εκπλήσσει αν κάνουμε μια νέα αρχή ως ΠΑΣΟΚ. Είμαστε δημοκρατικό Κίνημα, να κάνουμε μια νέα αρχή, μια νέα αγροτική οικονομία σε μια νέα Ελλάδα».

    [02] "Οδηγείτε την κατάσταση σε επικίνδυνο αδιέξοδο"

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του με εκπρόσωπους του αγροτικού κόσμου, δήλωσε ότι «η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες οδηγεί, ήδη, την κατάσταση σε επικίνδυνο αδιέξοδο».

    Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «εκφράσαμε από την αρχή την αντίθεσή μας με τον αποκλεισμό των δρόμων, που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και στην τοπική και διεθνή διακίνηση αγαθών», αλλά σημείωσε ότι «πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε ως κοινωνία, γιατί αναγκάζονται οι αγρότες να καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους κινητοποίησης και αγώνα».

    Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική στον τομέα της αγροτικής οικονομίας».

    Και συμπλήρωσε:

    «"Μπορεί, λοιπόν, να διαφωνούμε με τα "μπλόκα" στους δρόμους, αλλά καταλαβαίνουμε απόλυτα τα αιτήματα και τον καημό του αγρότη. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Γι' αυτό και οι υπουργοί του αναλώνονται σε διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις και σε προσπάθειες ανασκευής της προεκλογικής πλειοδοσίας του κ. Παπανδρέου ότι δήθεν "θα έδινε ένα δισ. ευρώ στους αγρότες". Καλώ τον πρωθυπουργό να αφήσει τις επικοινωνιακές "φιέστες" και να συντονίσει ο ίδιος έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, καλύπτοντας σε βάθος όλα τα προβλήματα που τους αφορούν. Αυτός ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, χωρίς προαπαιτούμενα από καμία πλευρά και να καταλήξει σε πρακτικά αποτελέσματα. Γιατί διαφορετικά, το επικίνδυνο αδιέξοδο είναι μπροστά μας».

  • ** Το απόγευμα θα συνεδριάσουν υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά οι πρόεδροι ΝΟΔΕ, με αντικείμενο "Προγραμματισμός Δράσης και Οργανωτικά θέματα".

    -

    [03] Δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

    Για την ερχόμενη Παρασκευή διακόπηκε από το μεικτό ορκωτό δικαστήριο Άμφισσας η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

    Το απόγευμα ολοκληρώθηκε η κατάθεση της μητέρας του 15χρονου μαθητή Βέρτζιν Τσαλικιάν, η οποία ήταν και η πρώτη μάρτυρας για την υπόθεση.

    Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να βρίσκονται την Παρασκευή για να καταθέσουν ο ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή στον άτυχο Αλέξανδρο, καθώς και ο φίλος του θύματος και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού που είναι ανήλικος.

    Αποχωρώντας από το δικαστικό μέγαρο της Αμφισσας η μητέρα του 15χρονου Αλέξανδρου δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    "Θέλω να ελπίζω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και δεν θα βρεθεί καμία άλλη μάνα στη θέση που βρίσκομαι εγώ τώρα".

    Η κατάθεση της κ. Τσαλικιάν

    Η κ. Τσαλικιάν, στην κατάθεσή της, περιέγραψε τον 15χρονο γιο της ως ένα ήσυχο, συνεσταλμένο, καθόλου επιθετικό και εσωστρεφές παιδί. Όπως είπε η μάρτυρας, δεν ήταν ιδιαίτερα μελετηρό παιδί, ήθελε ωστόσο, να σπουδάσει Νομική. Η διαγωγή του, είπε η κ. Τσαλικιάν, στο σχολείο, ήταν πάντα κοσμιοτάτη και ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη συμπεριφορά του.

    Η μητέρα του αδικοχαμένου μαθητή είπε στο δικαστήριο ότι την επίμαχη μέρα, την 6η Δεκεμβρίου 2008, ο Αλέξανδρος θα πήγαινε σε αγώνα πόλο το μεσημέρι και αργότερα, το βράδυ, θα τον πήγαινε η ίδια με φίλους του στο Φάρο Ψυχικού για να γιορτάσουν την ονομαστική γιορτή φίλων τους.

    Ο Αλέξανδρος της είχε τηλεφωνήσει μετά τον αγώνα και της είπε ότι θα βρισκόταν στα Εξάρχεια με φίλο του -που είναι μάρτυρας στο δικαστήριο- και κανόνισαν να περάσει να τους πάρει από εκεί, για το Ψυχικό.

    Αναφερόμενη στο πώς έμαθε το τραγικό συμβάν, η κ. Τσαλικιάν είπε: «Γύρω στις 9 το βράδυ χτύπησε το κινητό μου, που έδειχνε ότι με καλεί ο Αλέξανδρος. Απάντησα αμέσως, "έλα Αλέξανδρε, έρχομαι να σας πάρω". Στο τηλέφωνο όμως, ήταν μία γυναικεία φωνή που μου είπε ότι το παιδί μου είναι σοβαρά τραυματισμένο στον "Ευαγγελισμό". Από τον τόνο της φωνής της κατάλαβα ότι μπορεί να μη ζει. Τη ρώτησα, "ζει;". Μου είπε, δεν μπορώ να σας πω, καλύτερα, όμως, μην έρθετε μόνη στο νοσοκομείο, πάρτε και κάποια φίλη σας. Πήρα μία φίλη τηλέφωνο και της είπα ότι ο Αλέξανδρος είναι νεκρός. Στο νοσοκομείο ήταν δύο άνθρωποι της Αστυνομίας που μου είπαν ότι ο γιος μου δολοφονήθηκε».

    Σύμφωνα με την κ. Τσαλικιάν, φίλοι του παιδιού της τής διηγήθηκαν ότι, όταν πήγαν στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου, ο Αλέξανδρος και ο φίλος του -αυτόπτης μάρτυρας- κάθησαν σε υπόστεγο για να φάνε σάντουϊτς και να πιουν πορτοκαλάδα. Εκεί, όπως της είπε και ο ανήλικος φίλος του Αλέξανδρου, έγινε κάποιο μικροεπεισόδιο με άλλα παιδιά και τους δύο αστυνομικούς του περιπολικού, προς τους οποίους τα παιδιά πέταξαν ένα μπουκάλι με νερό.

    Η κ. Τσαλικιάν κατέθεσε ότι ο Αλέξανδρος και ο φίλος του, όταν είδαν τη λάμψη από την κροτίδα, που έριξαν οι αστυνομικοί, βγήκαν στη μέση του δρόμου για να δουν τι έχει συμβεί. Οι αστυνομικοί τούς είδαν, καθώς τα άλλα παιδιά που είχαν δημιουργήσει το επεισόδιο είχαν οπισθοχωρήσει, και άρχισαν να τους φωνάζουν με υβριστικές λέξεις. Τότε ο Αλέξανδρος, στρεφόμενος προς τον Κορκονέα, που βρίζοντας τον προέτρεπε να κάνει πίσω, του είπε «γιατί, τι θα μου κάνεις;». Ο αστυνομικός του απάντησε: «Τώρα θα σου δείξω τι θα σου κάνω και έβγαλε το πιστόλι και τον πυροβόλησε».

    «Αυτός ο κύριος», είπε η μάρτυρας στρεφόμενη προς τον Επ. Κορκονέα, «πυροβόλησε το παιδί μου και μετά, σηκώθηκαν με τον άλλον και έφυγαν σαν να μη συνέβη τίποτα. Πήγαν στους άλλους αστυνομικούς, που ήταν πιο πάνω, και δεν είπαν τίποτα. Η αξία του παιδιού μου γι αυτούς ήταν όσο μία κατσαρίδα. Σαν να είχαν πατήσει ένα ποντικάκι στο δρόμο».

    Όπως είπε η κ. Τσαλικιάν, με βάση όσα της έχει πει ο φίλος του θύματος, μετά τους πυροβολισμούς ο Αλέξανδρος με έκπληκτο βλέμμα γύρισε προς το μέρος του, του είπε «ωχ, με χτυπήσανε» και έπεσε νεκρός στο έδαφος.

    Αναφερόμενη δε, στο ότι ο βασικός κατηγορούμενος αστυνομικός ζήτησε συγγνώμη μόνο κατά την προανακριτική κατάθεσή του, τόνισε «για ποια συγγνώμη μιλάμε; Εδώ δεν γύρισε πίσω του να δει το παιδί μου, που ήταν κάτω. Τον άφησαν και έφυγαν, αντί να τον πάνε στο νοσοκομείο. Εμένα αυτό με έχει πειράξει πιο πολύ από το ότι δεν ζήτησε συγγνώμη».

    Η κ. Τσαλικιάν αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάθεσή της σε όλα όσα ακούστηκαν για το παιδί της μετά τη δολοφονία και για το κατά πόσο συμμετείχε, ή όχι, σε επεισόδια στον αγώνα πόλο στο Χαλάνδρι.

    «Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να συκοφαντήσουν το παιδί μου και να πουν ότι συμμετείχε σε βανδαλισμούς. Να σας πω κάτι, κυρία πρόεδρε; Ο Αλέξανδρος είχε τα ρούχα του ατσαλάκωτα. Αν είχε πέτρες και λοστάρια και συμμετείχε σε επεισόδια, τα ρούχα του θα ήταν βρώμικα. Το μόνο που είδα εγώ, ήταν μία τρυπούλα στο στήθος από τη σφαίρα, που επέφερε και το θάνατο. Στην τσέπη του βρήκα μόνο μία καρδούλα, που είχε αγοράσει και το συγκεκριμένο βράδυ, θα την έδινε στην αγαπημένη του... Το παιδί μου το σκοτώσανε δύο φορές. Τον σκότωσε μία φορά ο δολοφόνος και τη δεύτερη τον σκότωσε όλη η προσπάθεια σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής του. Του σκότωσαν το σώμα του, του σκότωσαν και την ψυχή».

    Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, όταν η πρόεδρος του μικτού ορκωτού δικαστηρίου Άμφισσας του ζήτησε να απαντήσει στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο που τον βαρύνει για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στα Εξάρχεια, είπε : "Δεν αποδέχομαι τον θάνατο κανενός ανθρώπου. Ισα ίσα, στην κοινωνία έξω θα έμπαινα ασπίδα μπροστά στον οποιονδήποτε, είτε για συνάδελφό μου, είτε για τα παιδιά αυτά. Στη δύσκολη εκείνη στιγμή βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν το αποδέχομαι. Θέλω να δώσω κουράγιο και στη μητέρα του και σε μένα. Είναι δύσκολη διαδικασία, θα ακουστούν πολλά εδώ και για εκείνον και για μένα. Εντάξει. Είναι επώδυνη η διαδικασία, θα την περάσουμε".

    Ο συγκατηγορούμενος και συνάδελφος το, Βασίλης Σαραλιώτης απάντησε στην πρόεδρο επί της κατηγορίας ότι δεν την αποδέχεται. "Είμαι σίγουρα αθώος και θα αποδειχθεί".

    Νωρίτερα, με την έναρξη της διαδικασίας επικράτησε ένταση στην αίθουσα όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα κ.Αλέξης Κούγιας υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα για εξέταση μαρτύρων και την προσκόμιση βίντεο από αθλητικό τηλεοπτικό σταθμό, σχετικά επεισόδια που είχαν λάβει χώρα στο κλειστό γήπεδο Χαλανδρίου, σε αγώνα πόλο, πριν το τραγικό συμβάν.

    Ο δικηγόρος ζήτησε να κληθούν μάρτυρες να καταθέσουν σχετικά με τα γεγονότα στο Χαλάνδρι, υποστηρίζοντας ότι και ο Γρηγορόπουλος είχε βρεθεί με φίλους του στον επίμαχο αγώνα. Η πολιτική αγωγή αντέδρασε κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της δίκης και μετάθεσης του κέντρου βάρους από τον κατηγορούμενο στο θύμα.

    Οπως είπε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής κ.Κατσαντώνης "ουδείς συνδέει το θύμα με χούλιγκανς στον αγώνα πόλο, δεν προκύπτει από πουθενά". Ενώ ο έτερος συνήγορος κ.Μυλωνόπουλος αναρωτήθηκε "δηλαδή θα δικάσουμε το Γρηγορόπουλο για επεισόδια στο γήπεδο;".

    Στη δευτερολογία του ο κ.Κούγιας τόνισε ότι δεν προσπαθεί η υπεράσπιση να αποπροσανατολίσει τη δίκη και συμπλήρωσε: "ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι ότι δεν σκότωσε κανέναν. Ηταν μια τραγική συγκυρία. Ευρισκόμενος προ του κινδύνου να αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις πυροβόλησε στον αέρα. Αυτοί που του επιτίθεντο ήταν και το θύμα και ο μάρτυρας (σ.σ. είναι ανήλικος) και επειδή τα 16χρονα αυτά δεν είναι σαν τα δικά σας και τα δικά μας, πρέπει να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά... ". Στο σημείο αυτό σηκώθηκε φανερά εκνευρισμένη η μητέρα του ανήλικου αυτόπτη μάρτυρα, η οποία άρχισε να φωνάζει προς το συνήγορο υπεράσπισης: "πως το ξέρετε το δικό μου το παιδί; Τι είναι αυτά που λέτε;".

    Χρειάστηκε η παρέμβαση αστυνομικών για να ηρεμήσουν τη μητέρα του ανήλικου ενώ στη συνέχεια ο κ.Κούγιας δείχνοντας αθλητική εφημερίδα της επομένης του περιστατικού είπε προς το δικαστήριο "εκείνη την ημέρα στον αγώνα 13χρονα και 16χρονα άνοιξαν κεφάλια".

    Η τοποθέτηση του κ.Κούγια προκάλεσε και πάλι την αντίδραση της πολιτικής αγωγής αυτή τη φορά. Κατσαντώνης:"Ουδέν προέκυψε εναντίον του θύματος". Μυλωνόπουλος:"Τι είναι αυτά που λέτε κ.Κούγια; Εκεί που πάμε να δικάσουμε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως θέλετε να δικάσουμε το θύμα για απόπειρες ανθρωποκτονίας στον αγώνα;".

    Κούγιας:"Άκουσε κανείς από εμάς εδώ ότι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος συμμετείχε σε αυτά τα επεισόδια; Εμείς έχουμε στοιχείο ότι ήταν απλώς εκεί. Εχουμε σεβασμό στη μνήμη του θύματος αλλά η δίκη είναι κάτι άλλο".

    Το δικαστήριο έκρινε επί του αιτήματος του κ.Κούγια ότι θα κρίνει από τη διαδικασία εάν είναι αναγκαία η κλήτευση των μαρτύρων σχετικά με τα επεισόδια στο Χαλάνδρι, ενώ για το βίντεο αλλά και δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί μετά τον αγώνα πόλο αποφασίσε ότι εκ προοιμίου φαίνεται να μην σχετίζονται άμεσα με την παρούσα υπόθεση, επιφυλασσόμενο αν προκύπτουν στοιχεία και κριθεί αναγκαίο να ζητηθεί να προσκομιστούν.

    [04] "Καλύτερα κλειστοί δρόμοι"

    «Καλύτερα να είναι κλειστοί οι δρόμοι, παρά κλειστά τα σπίτια» τόνισε στη Βουλή η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. «Έχετε πολιτική ευθύνη εσείς και η ΝΔ, γιατί χρόνια τώρα, εφαρμόζετε πολύ καλά την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Πέραν της πολιτικής ευθύνης, έχετε και ηθική ωστόσο, γιατί κι εσείς, επιτρέπετε στα παπαγαλάκια σας να συκοφαντούν τους αγώνες της αγροτιάς. Μετά βίας μπορώ να συγκρατήσω την οργή μου: Μιλήσατε για "συναλλαγή". Αν έχετε στο μυαλό σας κάποιους αγροτοπατέρες, καλώς τα λέτε, αλλά μην τα συνδέετε με αγώνες» ανέφερε η γ.γ. του ΚΚΕ, ζητώντας να μην αντιμετωπιστούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις ως παράνομες, κατά τις υποδείξεις του Θ. Πάγκαλου.

    Η κα Παπαρήγα πρότεινε την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, απαλλαγή της αγροτιάς «από τους μεγαλοβιομήχανους που της πίνουν το αίμα». «Αφήστε και την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την μεσογειακή διατροφή, γιατί πρωτευόντως, η αγροτική παραγωγή συνδέεται με την μεταποιητική βιομηχανία».

    Η κα Παπαρήγα, καταφέρθηκε εξάλλου και κατά του «ανήθικου διαχωρισμού» των αγροτών ανάμεσα σβ αυτούς που το ασκούν κατά κύριο επάγγελμα και των υπολοίπων. «Αν πρόκειται για μεγαλοεπιχειρηματίες, να τους αλλάξετε τα φώτα. Αλλά από πού αντλείτε το δικαίωμα να απαγορεύετε σε κάποιον που δεν μπορεί να βγάλει το εισόδημά του, να γίνει σερβιτόρος, σκουπιδιάρης;» ρώτησε η γ.γ. του ΚΚΕ.

    [05] "Οχι" στα μπλόκα

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, έκρινε πως «το συνεταιριστικό κίνημα έχει καταντήσει πηγή διαφθοράς» και παρότρυνε τον πρωθυπουργό να ξεκινήσει «από μηδενική βάση, καθώς είναι ζήτημα αν λειτουργούν σωστά 10-15 συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω στις ικανότητες της κας υπουργού, που είναι ίσως η μόνη υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι στιγμής που γνωρίζει τις διαδικασίες» ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τα μπλόκα λέγοντας ότι «οι κλειστοί δρόμοι κλείνουν τα σπίτια άλλων». Από την άλλη ωστόσο, παρατήρησε πως «τίποτα απβ όσα είπε ο [ρωθυπουργός δεν πρόκειται να πείσει, έστω και ένα τρακτέρ να φύγει απβ τα μπλόκα».

    Ο κ, Καρατζαφέρης πρότεινε σειρά μέτρων, όπως δημιουργία θεσμού αντίστοιχου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) για τους αγρότες και ασφαλιστική κάλυψη των αγροτικών ατυχημάτων, κατβ αναλογία των εργατικών - μέτρα που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ήδη δρομολογούνται απβ την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, πρότεινε επίσης, τουλάχιστον ο ελληνικός στρατός να τροφοδοτείται αποκλειστικά από ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

    [06] "Διάλογος με τους αγρότες"

    Έλλειμμα δημοκρατικής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των αγροτών, διαπίστωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση πως «επιλέγει να κάνει διάλογο με την γραφειοκρατία, τους συνυπεύθυνους για το πρόβλημα - και όχι με τους αγρότες».

    «Λέτε πως δεν έχουμε λεφτά - όμως εμείς μπορούμε να σας προτείνουμε δυο-τρεις, μηδενικού κόστους παρεμβάσεις, για ρήξεις: Ελέγξτε την ασυδοσία και τους μεσάζοντες, σταματήστε τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, την καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους αγρότες, διαλύστε την κομματοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις στους θεσμικούς αγροτικούς φορείς, δημιουργείστε νέες μορφές συλλογικής οικονομικής οργάνωσης των αγροτών» τόνισε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    «Χρήματα λέτε πως δεν έχετε. Κότσια έχετε για άλλη πολιτική;» ρώτησε τον κ. Παπανδρέου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγόρησε πως, αν και ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος των Νέων Αγροτών, δεν διαμαρτυρήθηκε για τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στο 25%.

    «Ακούγοντάς σας, έχει κανείς την αίσθηση ότι δεν είστε εσείς συνυπεύθυνοι για τα μεγάλα αδιέξοδα του αγροτικού κόσμου, ενώ σπαταλήσατε πακτωλούς, όχι για να δημιουργήσετε υποδομές, αλλά με μοναδικό κριτήριο την εξαγορά ψήφων. Με την πολιτική σας, προσπαθήσατε να εθίσετε τον αγροτικό κόσμο σε μια λογική εξαπάτησης. Δική σας επιλογή δεν ήταν η αποδέσμευση των επιδοτήσεων απβ την παραγωγή;» ρώτησε ο Α. Τσίπρας.

    [07] Παραμένουν στα μπλόκα

    Συνάντηση σε βουλγαρικό έδαφος, είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ με αγρότες που έχουν αποκλείσει την οδική διάβαση στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα

    Νωρίτερα, οι αγρότες των "αδέσμευτων συλλόγων" του νομού Σερρών αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αποκλεισμό στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν πείστηκαν από τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στη Βουλή.

    Παρόλα αυτά, το πρωί, επέτρεψαν τη διέλευση των επιβατικών αυτοκινήτων αλλά και των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα. Ωστόσο κατάφεραν να περάσουν μόνον τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, καθώς οι υπόλοιπες σταθμευμένες νταλίκες, χωρίς ευπαθή προϊόντα, δεν διευκόλυναν τη διέλευση των συναδέλφων τους.

    Ανοιγοκλείνουν επίσης και οι μεθοριακοί σταθμοί Ορμενίου, Εξοχής, Δοϊράνης, Ευζώνων, Νίκης και Κρυσταλλοπηγής, όπου όμως σημειώνονται μικρότερης έκτασης προβλήματα. Κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός (στους κόμβους Κερδυλίων και Χρυσούπολης) και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο μπλόκο Νίκαιας Λάρισας.

    Επίσης, εκ περιτροπής και σε τακτά χρονικά διαστήματα ανοίγουν τα μπλόκα Στρυμωνικού Σερρών, Βογατσικού Καστοριάς, Μαλγάρων, Χαλκηδόνας και Πράσινων Φαναριών, στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ δασεργάτες διέκοψαν και σήμερα την κυκλοφορία, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Συγκεντρωμένα εξάλλου παραμένουν τα τρακτέρ, χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία, στα Σέρβια Κοζάνης, στην πόλη των Γρεβενών και στο Αιγίνιο Πιερίας.

    Ο γραμματέας της πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών Γιάννης Παναγής, από το μπλόκο των Κερδυλίων Σερρών σχολιάζοντας τα όσα είπε σήμερα στη Βουλή για το αγροτικό θέμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «πολλά πράγματα γίνονται και χωρίς χρήματα, αρκεί να υπάρχει βούληση. Δεν είμαστε επαίτες που μαζεύουν χρήματα στους δρόμους. Μας ενδιαφέρει πάνω απ΄ όλα να υπάρξει στόχευση, στρατηγική και βιωσιμότητα για το μέλλον του αγροτικού επαγγέλματος».

    Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Λάρισας συμμετείχαν σε σύσκεψη στα Γρεβενά -στη συνέχεια εκείνης των Μαλγάρων- προκειμένου να οριστικοποιηθεί το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων αλλά και η παραπέρα μορφή του αγώνα.

    Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) με έγγραφο που απέστειλε στον αρμόδιο υπουργό εκφράζει τη διαμαρτυρία της για το κλείσιμο των δρόμων και ζητά να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, εφόσον είναι δίκαια. «Το κλείσιμο των δρόμων, που δημιουργεί χάος, θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο, διαφορετικά τα προβλήματα που δημιουργούνται στον εμπορικό κόσμο θα είναι ανυπολόγιστα σε κόστος», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΕΘ.

    Στο "χορό" και οι κτηνοτρόφοι

    Συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών εκφράζει η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κάνοντας παράλληλα γνωστή την πρόθεση των κτηνοτρόφων να ενισχύσουν τα "μπλόκα" των αγροτών σε όλη την Ελλάδα.

    Οπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης, εντός της επόμενης εβδομάδας οι κτηνοτρόφοι της χώρας πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια δυναμική πανελλήνια εμφάνιση, σε σημεία του οδικού δικτύου, που δεν είναι "μπλοκαρισμένα" από τους αγρότες, όπως στον κόμβο Δερβενίου Θεσσαλονίκης, στον Πολύμηλο Κοζάνης και στην Ελασσόνα.

    Η σχετική απόφαση θα ληφθεί εντός του Σαββατοκύριακου, υπογράμμισε ο κ. Καμπούρης και προειδοποίησε πως, αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των δύο κλάδων, οι κτηνοτρόφοι στις 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσουν δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένα τα εγκαίνια της 23ης Agrotica, από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

    Διευκρινίσεις για τις κινητοποιήσεις ζητά η ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με τις εξελίξεις των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρήσεων, Τομ Βαν Λίρουπ.

    Συγκεκριμένα, κλιθείς να σχολιάσει αν η Βουλγαρία θα ζητήσει αποζημίωση από τις ελληνικές αρχές, λόγω της ζημιάς που υφίσταται από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι η διεκδίκηση αποζημίωσης ενός κράτους μέλους από ένα άλλος είναι θέμα διμερές και δεν αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Συνεχίζοντας, ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε πως μετά την αναφορά του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μ. Μπαρόζο, οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες ζήτησαν διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ανέφερε ο Τομ Βαν Λίρουπ, οι αγρότες στην Ελλάδα έχουν αφήσει ελεύθερες κάποιες οδούς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και το σαββατοκύριακο αναμένεται να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε περίπτωση που οι

    Έλληνες αγρότες δεν αποσύρουν τα μπλόκα στους δρόμους μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας,ανέφερε ο Τομ Βαν Λίρουπ, τότε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες με Έλληνες εμπειρογνώμονες και σε τεχνικό επίπεδο. "Όλοι εργαζόμαστε για την ταχύτερη λύση του προβλήματος, καθώς βασικό μέλημα της Επιτροπής είναι να διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων και των αγαθών", κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 January 2010 - 15:30:35 UTC