Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έναρξη του διαλόγου
  • [02] Πρωτοβουλία Αλαβάνου

  • [01] Έναρξη του διαλόγου

    "Το αγροτικό πρόβλημα έχει τεθεί στην κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες", τόνισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, μιλώντας στη διημερίδα του Ζαππείου, όπου συζητούνται τα προβλήματα της γεωργίας.

    Κάλεσε γι άλλη μια φορά τους αγρότες «ν' αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ανοίξουν τους δρόμους και να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση για να υλοποιηθούν οι θεσμικές αλλαγές και ρήξεις, που απαιτούνται για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου».

    Παράλληλα, έκανε γνωστά πως:

    - Η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα δοθεί στους αγρότες (εξόφληση) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και πήραν τέλος οι καθυστερήσεις των δύο τελευταίων χρόνων. Ταυτόχρονα, η δουλειά που έγινε, φέρνει τις επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους (μέσα στο χρόνο), ώστε οι αγρότες να εισπράξουν φέτος 5,3 δισ. ευρώ.

    - Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσόν 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής από το 7% στο 11%.

    - Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για αποφυγή των «ελληνοποιήσεων». Το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

    - Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.

    Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, τόνισε ότι «η σύγκρουση με τα κάθε είδους συμφέροντα έχει αρχίσει» και ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά θα ωφελήσουν τον καταναλωτή και θα ενισχύσουν το αγροτικό εισόδημα. «Σύντομα, το μέτρο αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος θα επεκταθεί και στα τυροκομικά προϊόντα», τόνισε η υπουργός.

    Αποχώρησε η ΝΔ

    Μικροένταση υπήρξε όταν ο εκπρόσωπος Αγροτικού της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης, πήρε τον λόγο για να ανακοινώσει την αποχώρηση του κόμματός του από τον διάλογο. Είπε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι μεγάλα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συναντηθεί με τους αγρότες και να δεσμευτεί για τις λύσεις τους. Ακολούθως, τόνισε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να πάρει μέρος σε έναν διάλογο για τους αγρότες, από τον οποίο απουσιάζουν οι αγρότες» και αποχώρησε.

    Άμεση υπήρξε η απάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδη: «Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει έναν άκρατο λαϊκισμό και μια διγλωσσία. Δεν έχει θέσεις, δεν έχει προτάσεις, έχει χάσει τη μπάλα».

    Τελικά, οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας δεν εμφανίστηκαν στο Ζάππειο. Δυνάμεις των ΜΑΤ τους σταμάτησαν στη Λ. Αμαλίας. Από εκεί, αντιπροσωπεία τους με επικεφαλής τον Ευαγ. Μπούτα, πήγαν στην πλατεία Κολωνακίου. Φώναξαν συνθήματα, άνοιξαν πανό και αποχώρησαν επιστρέφοντας στο μπλόκο.

    "Άκαρπη" η πρώτη συνάντηση

    Στο μεταξύ, σε αδιέξοδο κατέληξε, χθες, η πρώτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εκπροσώπους αγροτών από δεκατέσσερα μπλόκα της Κεντρικής Ελλάδας. Οι αγρότες θεώρησαν ότι δεν αντιμετωπίστηκαν τα αιτήματά τους και παρέπεμψαν στις γενικές συνελεύσεις των διαφόρων "μπλοκ" τις αποφάσεις για συνέχιση των καταλήψεων στους δρόμους. Ανακοίνωσαν δε ότι οι κινητοποιήσεις τους συνεχίζονται με κλείσιμο δρόμων.

    Από την πλευρά της, η κα Μπατζελή έκανε έκκληση στους αγρότες να επιδείξουν την κοινωνική ευαισθησία τους, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για να δοθούν ενισχύσεις. "Είμαστε κοντά στους αγώνες των αγροτών. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο των ρήξεων των θεσμικών αλλαγών στην αγροτική οικονομία, στο αγροτικό κίνημα" ανέφερε, επισημαίνοντας ακόμα πως: "Οι αγρότες γνωρίζουν τα προβλήματα και ελπίζω να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας".

    Παραμένουν στα μπλόκα

    Κλειστός παραμένει από χθες το απόγευμα, ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα από τον μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτών του νομού Σερρών. Οι αγρότες μετά την «άκαρπη», όπως τη χαρακτήρισαν, συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αικατερίνης Μπατζελή, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, αποφάσισαν να κλείσουν οριστικά τη συνοριακή διέλευση. Εξάλλου, οι αγρότες των Αδέσμευτών Αγροτικών Συλλόγων (ΑΑΣ) του νομού Σερρών έκλεισαν με τα τρακτέρ τους τη σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό του Προμαχώνα.

    Ταυτόχρονα, αποφάσισαν να κλείσουν σήμερα και τη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Την απόφαση τους να κλείσουν ξανά, συμβολικά την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Σερρών, στο κόμβο του Στρυμονικού, από τις 11.00 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι, πήραν οι αγρότες των ομοσπονδιών ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) και ΟΔΑΣ (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων).

    Κλειστή παραμένει και η Εγνατία οδός, στο τμήμα Σερρών-Καβάλας, στο κόμβο των Κερδυλλίων, από τους αγρότες. Σύμφωνα με το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών, Ανέστη Κεμανιτζόγλου οι παραγωγοί θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις, μετά την απογοητευτική, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή τους με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

    "Μετ΄εμποδίων" διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων και στο νομό Θεσσαλονίκης, αφού οι αγρότες και οι δασεργάτες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, ανοιγοκλείνοντας τα μπλόκα.

    Από το πρωί, οι δασεργάτες έκλεισαν την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Καβάλας, στο ύψος των Βρασνών και για περίπου μία ώρα έκλεισε και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στα διόδια Μαλγάρων.

    Εξάλλου, από τις 13:20 έκλεισε και ο κόμβος Νέας Χαλκηδόνας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οχήματα που κινούνται από τη Θεσσαλονίκη προς Έδεσσα και Βέροια (μέσω της παλιάς εθνικής οδού) και αντίστροφα.

    Στον αποκλεισμό των δρόμων, τόσο στον κόμβο του Πλατυκάμπου όσο και στη Μελούνα Τυρνάβου, από τις 11 μέχρι τις 4 το απόγευμα, προχώρησαν οι αγρότες.

    Εξάλλου, από το πρωί σήμερα, αναχώρησαν δύο λεωφορεία με αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας οι οποίοι μετέβησαν στην Αθήνα προκειμένου να προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Ζάππειο, όπου εξελίσσεται ο διάλογος.

    Ακόμη, σκλήρυναν τη στάση τους οι αγρότες στα μπλόκα της Αλαμάνας, της Ελάτειας και του Κάστρου Βοιωτίας, αποκλείοντας από το πρωί και τους παράδρομους.

    Σε ό,τι αφορά στους αγρότες του Πλατύκαμπου και του Τυρνάβου, από την Τετάρτη, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο διάλογος στο Ζάππειο, σκοπεύουν να ζητήσουν συνάντηση με την αρμόδια υπουργό.

    Εξάλλου, στον κόμβο της Εγνατίας οδού, στη θέση «Μερσίνα», παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών του νομού Γρεβενών, χωρίς όμως να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

    Αποκλεισμένη από τους αγρότες παραμένει και η συνοριακή πρόσβαση του Ορμενίου, στο νομό Έβρου.

    Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κόμβοι της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, αλλά και ο κόμβος της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

    Τέλος, σε κατάληψη της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν προχωρήσει από τις 12 το μεσημέρι αγρότες της Μεσσηνίας, μπλοκάροντας παράλληλα την είσοδο της Αγροτικής τράπεζας.

    [02] Πρωτοβουλία Αλαβάνου

    "Πολιτική πρωτοβουλία πολλαπλής υποστήριξης μέσα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ", ανακοίνωσε σήμερα ο Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα κείμενο που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 8 Φεβρουαρίου και το οποίο θα υπογράφουν ο ίδιος, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει επειγόντως η ανάγκη αλλά και οι δυνατότητες για τη δημιουργία ενός Μετώπου ανατροπής των δουλειών από το σύμφωνο Σταθερότητας, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη για μια πορεία ανόρθωσης και αναγέννησης της χώρας, με επίκεντρο τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

    Απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το χαρακτήρα αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά και γιατί δεν απευθύνθηκε στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για να καταθέσει τις προτάσεις του, ο κ. Αλαβάνος επέμεινε ότι πρόκειται για μια απόπειρα θετικής συμβολής στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς και σημείωσε ότι ένα κόμμα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να εκφράζονται όλες οι απόψεις και να λέει κάποιος την άποψή του και όχι να προκαλείται αντιπαράθεση.

    Ο κ. Αλαβάνος παρουσίασε τις θέσεις του για το σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενώ σημείωσε ότι η χώρα δεν διέθετε και δεν διαθέτει κυβέρνηση με αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας, με αντιστάσεις, με ισχυρό διαπραγματευτικό μέτωπο, με στήριξη στο λαό, με στρατηγική ανασυγκρότησης της χώρας έξω από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.

    Ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση σε δημοψήφισμα για το σύμφωνο Σταθερότητας, τονίζοντας ότι "δεν είναι δυνατόν οι συγκεκριμένοι όροι του συμφώνου, που παγιδεύουν τις σημερινές και μελλοντικές γενιές, που "κλειδώνουν" μακροπρόθεσμα τη χώρα μας σε ένα πρότυπο παγωμένης ανάπτυξης, αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, ακραίων ταξικών διαφορών, να εφαρμοστούν χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός".

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και είναι οι προγραμματικές αρχές που καταγράφονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει, όπως είπε, εναλλακτική πλειοψηφία που μπορεί να τη στηρίξει.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι αποφάσισε να παρουσιάσει τις θέσεις του σήμερα, γιατί η Ελλάδα είναι σε μια ιστορική καμπή και γιατί "η ιστορία καλεί την αριστερά", προσθέτοντας ότι το σημαντικό για τον ίδιο είναι να συμβάλλει ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    "Διάλογος με τους αγρότες"

    «Ένιωσα μεγάλη έκπληξη όταν διάβασα σήμερα στις εφημερίδες τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο σας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα το πρωί με τους αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας, στο 210ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων τονίζοντας πως «θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση, τον διάλογο να το κάνει πράξη, πηγαίνοντας και συζητώντας με τους εκπροσώπους των αγροτών που κινητοποιούνται. Αντ' αυτού διάβασα απαξιωτικά λόγια», και συνέχισε, απευθυνόμενος στους αγρότες. λέγοντας ότι «σας χαρακτηρίζει η υπουργός στον Τύπο -ελπίζω να είναι λάθος απόδοση και να μην τα έχει πει αυτά- αναρχοσυνδικαλιστές, επιχειρηματίες, ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η δημοσιότητα και τρέχουν πίσω από τις κάμερες. Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση, που έχει χαρακτηριστεί ως κυβέρνηση του διαλόγου, να αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Απαξιώνοντάς τες. Ταυτόχρονα να στήνει φιέστες διαλόγου με αυτούς που έχουν μέρος της ευθύνης για το πρόβλημα. Αναφέρομαι στο συνεταιριστικό κίνημα και στον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί τα προβλήματα του κόσμου».

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τους αγρότες σαν την «πιο παραγωγική δύναμη του τόπου» προσδιορίζοντας ότι η κρίση στην οικονομία «δεν θα ξεπεραστεί αν καταναλώνουμε μόνο» και μάλιστα συμπλήρωσε με έμφαση πως «πρέπει να παράγουμε κιόλας. Δεν μπορεί να καταναλώνουμε μόνο. Αν δεν γίνουμε παραγωγικοί δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε την κρίση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 January 2010 - 15:30:28 UTC