Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα βάλουμε τάξη στο σπίτι μας"
  • [02] "Ο κόμπος έφθασε στο χτένι"
  • [03] Στηρίζουν επανεκλογή Παπούλια
  • [04] Μέτρα για τους αγρότες
  • [05] "Επίδομα σε όλους"
  • [06] "Διαχρονικά λάθη"
  • [07] "Να σταματήσει ο εμπαιγμός"
  • [08] Αλλαγές στο εργασιακό

  • [01] "Θα βάλουμε τάξη στο σπίτι μας"

    "Μπορώ να πω ότι φεύγω πολύ πιο αισιόδοξος", δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

    Ο κ. Προβόπουλος συναντήθηκε στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου και συζήτησαν για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί.

    "Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας, για δράση στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης", πρόσθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Χθες ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία της Ελλάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποφύγει να αναγνωρίσει τις ευθύνες της χώρας μας για την κακή κατάσταση της οικονομίας, η οποία προκλήθηκε από υπερβολικές δαπάνες και πελατειακές σχέσεις. "Πρέπει", τόνισε, "να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και θα το κάνουμε. Και αυτό, είναι δέσμευση".

    Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους ως αδύναμος κρίκος για άλλους λόγους, αναφέροντας ότι ουσιαστικά στόχος δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η Ευρωζώνη, καθώς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν είναι ευτυχείς από την ύπαρξη της ζώνης του ευρώ.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε άλλη ερώτηση απέδωσε την πραγματοποίηση διαδηλώσεων και απεργιών στην οικονομική κρίση, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις της νέας γενιάς, η οποία βλέπει να μην υπάρχει προοπτική και ουσιαστικά να μην υπάρχει ελπίδα.

    [02] "Ο κόμπος έφθασε στο χτένι"

    Παρουσία αγροτοσυνδικαλιστών από την Ηπειρο και τη Θεσσαλία με τους οποίους είχε χθες συνάντηση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κάλεσε τον πρωθυπουργό "να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους αγρότες, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους".

    "Ο κόμπος έφθασε στο χτένι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Σαμαράς και υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε στηρίξει τους αγρότες πέρυσι, όπως κάνει και φέτος, βλέποντας, όμως, το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, το κόμμα λέει όχι στον αποκλεισμό της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος των αγροτών Χρήστος Σιδηρόπουλος, σε δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως «τα αγροτικά μηχανήματα δεν θα ξεκολλήσουν, αν δεν λυθούν τα οικονομικά αιτήματα των αγροτών».

    Οι αγρότες ενημέρωσαν τον κ.Σαμαρά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν τη στήριξή του, αλλά και τη μεσολάβησή του, προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να βρεθεί λύση.

    Ο κ. Σιδηρόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση πως σύντομα οι εκπρόσωποι των μπλόκων απ' όλα τα κόμματα θα ενωθούν, έτσι ώστε να υπάρξει ενιαίο μέτωπο.

    Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε ότι πέρσι χαρακτήριζε ψίχουλα τις αποζημιώσεις, που έδωσε η ΝΔ και «τώρα χρησιμοποιούνται ύβρεις και χαρακτηρισμοί κατά των αγροτών, ενώ επισημαίνεται πως δεν υπάρχει σάλιο».

    Ο κ. Σαμαράς δέχτηκε, στα γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης, τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο.

    [03] Στηρίζουν επανεκλογή Παπούλια

    "Είναι χαρά και τιμή να έρθουμε σήμερα σε εσάς με μία πρόταση που μας τιμά όλους για την επανεκλογή σας στην Προεδρία της Δημοκρατίας", είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Παπούλια, ότι είναι ευρύτατη η πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι τίμησε το αξίωμα και ότι σε στιγμές δύσκολες για τη χώρα, έδωσε στίγμα θεσμικό και πολιτειακό με το οποίο ενίσχυσε το αίσθημα σιγουριάς, ασφάλειας και δημοκρατίας.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κατοχύρωση και η ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών αποτελεί πρώτιστο καθήκον, ενώ ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να επαναφέρουμε στην πολιτική ζωή της χώρας το αυτονόητο, να πράττουν δηλαδή όλοι το καθήκον τους.

    "Η χώρα έχει δυσκολίες, βλέπετε και με το αγροτικό. Τα προβλήματα δεν λύνονται με μπλόκα αλλά μέσα από το διάλογο και τη διάθεση όλων για μεγάλες ανατροπές", είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "ταυτόχρονα δίνουμε μεγάλο και δύσκολο αγώνα διεθνώς για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας, και σε αυτή την πορεία, κύριε Πρόεδρε, η δική σας βοήθεια θα είναι πολύ χρήσιμη".

    Μετά τη συνάντησή, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτούργησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τίμησε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το ανώτατο αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και πιστεύω, ότι είναι αυτονόητη η πρότασή μας για την επανεκλογή του και είμαι σίγουρος ότι αυτή η απόφασή μας έχει την ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων και του ελληνικού λαού".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απέστειλε το πρωί προσωπική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, στην οποία αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προτείνει την ανανέωση της θητείας στο αξίωμα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του σημερινού Προέδρου Κάρολου Παπούλια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πάνου Παναγιωτόπουλου.

    [04] Μέτρα για τους αγρότες

    Τις παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής και τις δράσεις για τους προσεχείς μήνες, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επικεφαλής την υπουργό Κατερίνα Μπατζελή, παρουσία και του προέδρου της ΟΚΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διημερίδας για τη Γεωργία, με τίτλο "Κοινωνικός Διάλογος για τη Γεωργία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα".

    Η κυβέρνηση δεν ποντάρει στην κόπωση των αγροτών για να ανοίξουν οι δρόμοι, αλλά στην κοινωνική ευθύνη των αγροτών και στα αποτελέσματα του διαλόγου μαζί τους που θα συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες, είπε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Τα βασικά σημεία της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των άμεσων μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν ως εξής:

    -Ενίσχυση της ρευστότητας. Οι συνολικές εισροές για το 2010 θα ανέλθουν στο ποσό των 5,5 δισ. ευρώ.

    -Μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ. Η κατανομή των αποζημιώσεων γίνεται δικαιότερη.

    -Συμμετοχή των νέων αγροτών στα αγροτοσυνδικαλιστικά όργανα, σε ποσοστό που προτείνεται να είναι 60%.

    -Μείωση του κόστους παραγωγής με έλεγχο του κόστους των εισροών.

    -Έλεγχος της αγοράς με κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Η διαμόρφωση των τιμών λιανικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 100% τις τιμές παραγωγού, ενώ η τιμή χονδρικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 30% την τιμή παραγωγού. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις.

    -Δημιουργία "Τειρεσία" και στον διατροφικό τομέα.

    -Κατοχύρωση του επαγγέλματος των αγροτών και ένταξη της δια βίου μάθησης στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

    Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή επεσήμανε ότι βασικό εμπόδιο στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγροτικής οικονομίας αποτελούν κατεστημένες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων και η άποψη ότι οι αγρότες θα πρέπει να ζουν από τις επιδοτήσεις. Οι παλιές αντιλήψεις θα φύγουν και θα έλθουν νέες, τόνισε η υπουργός.

    Παραμένουν στα μπλόκα

    Τα τρακτέρ των αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης παραμένουν συγκεντρωμένα στους οδικούς κόμβους περιφερειακά της πόλης («Πράσινα Φανάρια», διόδια Μαλγάρων, κόμβος Χαλκηδόνας), χωρίς ωστόσο την ώρα αυτή, να δημιουργούν πρόβλημα στη διέλευση των οχημάτων, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της πόλης.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, αλλά και στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα είναι κλειστός για τα φορτηγά και τα ΙΧ.

    Εξάλλου, την πρόθεσή τους να αποκλείσουν επί δύο 24ωρα τη σιδηροδρομική διέλευση στον Προμαχώνα ανακοίνωσαν οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών, οι οποίοι κρατούν αποκλεισμένη για ένατη μέρα και την οδική αρτηρία που διέρχεται από το μεθοριακό σταθμό.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σταθμάρχης του Προμαχώνα, Γιώργος Νικόλαου, οι παραγωγοί δεν τον έχουν ενημερώσει επίσημα για τις προθέσεις τους. Τόνισε, όμως, πως σε περίπτωση που προχωρήσουν σε αποκλεισμό, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ θα ζητήσει την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα Σερρών.

    Στο μεταξύ, τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Στρυμονικού, από τις έντεκα το πρωί, μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, αποφάσισαν πάλι, σήμερα, οι αγρότες των Ομοσπονδιών ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) και ΟΔΑΣ (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων).

    Κλειστή παραμένει, επίσης, η Εγνατία οδός Σερρών - Καβάλας, στο κόμπο Κερδυλλίων, για δέκατη τρίτη μέρα. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται μέχρι σήμερα από την παλιά Εθνική Οδό, η οποία, όμως, πρόκειται να αποκλειστεί στο ύψος του κόμβο της Αμφίπολης, μετά τη μία το μεσημέρι και μέχρι τις έξι το απόγευμα.

    Ομαλά διεξάγεται η διέλευση των οχημάτων από τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό Έβρου, με τα τρακτέρ των αγροτών να παραμένουν συγκεντρωμένα δεξιά και αριστερά του δρόμου, σύμφωνα με τις αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις.

    Ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς

    Οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων, στον κόμβο του Στρυμονικού στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της ημέρας. Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Αμφίπολης.

    Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας,.

    Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Στο κλείσιμο του κόμβου της Εγνατίας οδού, στη θέση «Μερσίνα», αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα το απόγευμα οι αγρότες του νομού Γρεβενών. Συγκεκριμένα, ο δρόμος θα κλείσει στις δύο μετά το μεσημέρι και για μια ώρα. Στη συνέχεια, η συντονιστική επιτροπή θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις των αγροτών της περιοχής.

    Οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, ενώ ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στον Πλατύκαμπο και τον Τύρναβο.

    Παράλληλα, ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων μέσω Ελασσόνας, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.

    Σε νέο αποκλεισμό της Μελούνας Τυρνάβου, στο σημείο που είναι τοποθετημένα τα γεωργικά μηχανήματα, προχώρησαν από τις 11 το πρωί οι αγρότες της Λάρισας, και - όπως ανακοίνωσαν - θα παραμείνουν στο μπλόκο μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι.

    Σε ό,τι αφορά το μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες παραμένουν σταθερά στις θέσεις τους.

    Στον αντίποδα, στον κόμβο του Πλατύκαμπου, επέτρεψαν τελικά τη διέλευση των οχημάτων, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, αν και αρχικά είχαν την πρόθεση να τον αποκλείσουν.

    Τέλος, ελεύθερο είναι πλέον από χθες το λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, καθώς η συντονιστική επιτροπή των αγροτών αποφάσισε σε συνεδρίασή της να λήξουν οι κινητοποιήσεις. Ήδη, τα τρακτέρ αποσύρθηκαν από το λιμάνι και θα γίνεται ελεύθερα η αποβίβαση και επιβίβαση αυτοκινήτων στα οχηματαγωγά προς και από τα λιμάνια της Ιταλίας.

    Επίσης, άνοιξε η εθνική οδός Πατρών - Πύργου, αφού αποχώρησαν οι αγρότες από τον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής και έτσι η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

    Έρευνα από την Επιτροπή

    Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να κινήσει την επίσημη διαδικασία έρευνας σε ό,τι αφορά τις αντισταθμιστικές πληρωμές ύψους 425 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν στους Έλληνες αγρότες από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) κατά τη διάρκεια των ετών 2008 και 2009. Η Επιτροπή αμφισβητεί επί της ουσίας αν το μέγεθος των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλο, όσο δηλώθηκε.

    [05] "Επίδομα σε όλους"

    «Οι άνεργοι έχουν ανάγκη και πρέπει να δοθεί σε όλους επίδομα ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι κουπόνια έκπτωσης σε τρόφιμα που έχουν για τα σκουπίδια τα σούπερ μάρκετ» τονίζει το ΚΚΕ σε αχόλιο του Γραφείου Τύπο, για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για τα κουπόνια στους ανέργους.

    «Για τη στήριξη των ανέργων δεν υπάρχει «σάλιο» σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, όμως για τους μεγαλοεργοδότες βρήκε και δίνει με διάφορα προσχήματα εκατοντάδες εκατομμύρια» προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

    Σε άλλη ανακοίνωση, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «η εφαρμογή του νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση οδηγεί στην οριστική εξόντωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Γιβ αυτό δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά της και συκοφαντεί τον αγώνα της. Μβ αυτό το μοντέλο συμφωνεί και η ΝΔ. Η θέση της κατά των μπλόκων αποτελεί στήριξη της κυβερνητικής αδιαλλαξίας».

    Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει "μονόδρομο" τη συσπείρωση και την κλιμάκωση της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών και τονίζει ότι «η ανάπτυξη της συμμαχίας τους με την εργατική και τους αυτοαπασχολούμενους μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων τους»

    Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι θεσμικές παρεμβάσεις που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, αποτελούν «προώθηση της ευρωενωσιακής αντιαγροτικής πολιτικής που δίνει προοπτική στους μεγαλέμπορους μεσάζοντες, στους εμποροβιομήχανους, τραπεζίτες και μεγαλοαγρότες, μέσα από την καταστροφή της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών» σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει πως «η δομή που θέλει να επιβάλει στο αγροτικό κίνημα αποτελούν ανοιχτή και ωμή παρέμβαση προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις μεγαλοαγροτών.

    [06] "Διαχρονικά λάθη"

    Για "διαχρονικά λάθη" στην αγροτική πολιτική έκανε λόγο ο πρόεδρος τους ΛΑΟΣ Γιώργος Κρατζαφέρης, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους αγροτών από τη Λάρισα, τη Φλώρινα και το Αμύνταιο.

    «Ο αγρότης έμαθε ότι μόνον εάν απειλεί και εκβιάζει, ακούγεται. Δεν είναι λάθος του αγρότη, αλλά λάθος όλων εκείνων που τον έμαθαν έτσι» υπογράμμισε ο κ. Καρατζαφέρης και σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει «ους ευήκοον στις αιτιάσεις, στις ενστάσεις, στις αγωνίες των αγροτών που έχουν καταγραφεί πλέον σ΄ένα ημερολόγιο με βάθος δεκαπενταετίας».

    Ο πρόεδρος ΛΑΟΣ είπε ότι οι αγρότες «αναγκάζονται να κάνουν κάτι το οποίο και εκείνοι δεν θέλουν» και τόνισε: «Αυτή η πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδα, τα οποία δεν μπορεί ν΄αντιμετωπίσει η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι αγρότες δεν είναι εχθροί. Είναι πράγματι οι δικοί μας άνθρωποι, είναι η δικιά μας οικογένεια. Από ΄κει που ξεκινήσαμε όλοι».

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στην απάντηση του πρωθυπουργού στον Τούρκο ομόλογό του δήλωσε: «Μετά από μήνες αναμονής, ο κ. Παπανδρέου έστειλε την απάντησή του στον κ. Ερντογάν. Η μη ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών δεν είναι ορθή απόφαση. Συναντάμε ηγέτες άλλων χωρών, ηγέτες κομμάτων, υπουργούς και πρεσβευτές χωρίς να έχουμε μια σφαιρική ενημέρωση για την υπόγεια διπλωματία του Μεγάρου Μαξίμου. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να είμαστε ωφέλιμοι».

    Αναφερόμνος, στο νέο δανεισμό της χώρας ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Ο άκριτος δανεισμός με ακραία επιτόκια οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία αποπληρωμής. Δυστυχώς η κυβέρνηση, με τις πανικόβλητες κινήσεις της, οδηγείται στην "αγκαλιά" του ΔΝΤ».

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα το διπλό εμπρησμό της Εβραϊκής Συναγωγής στα Χανιά μέσα στον τρέχοντα μήνα, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ερωτά τον πρωθυπουργό, αν εκτιμά ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός προσώπων που έδρασαν αυτοβούλως, ή για συμβάν που σχετίζεται με έξωθεν πιέσεις που δέχεται η χώρα στα μέτωπα της οικονομίας και της διπλωματίας.

    Ερωτάται ακόμη ο πρωθυπουργός τι προτίθεται να κάνει με τους φερόμενους ως δράστες και την απαράδεκτη δυσφήμηση της χώρας μας.

    Εξάλλου, ο κ. Καρατζαφέρης κατέθεσε και απλή ερώτηση στον πρωθυπουργό αναφορικά με τη συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία Ελλήνων αγροτών. Ερωτά, δε, πώς επιτρέπεται η επέμβαση ξένου ηγέτη σε ένα ελληνικό ζήτημα, κι αν αναλογίζεται ο πρωθυπουργός τη ζημιά στο διεθνές γόητρο της χώρας.

    Επίκαιρη ερώτηση για την εγκληματικότητα

    Γραπτή ερώτηση για την αύξηση της εγκληματικότητας και αντιμετώπισή της κατέθεσαν προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ.

    «Το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζεται μεγάλη έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας η οποία πλήττει κυρίως τα μικρά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, αλλά ταυτοχρόνως εμφανίζεται και έξαρση των τρομοκρατικών χτυπημάτων καθώς και αύξηση της εντάσεως της πολιτικής βίας» αναφέρουν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, μιλούν «για ανικανότητα της κυβερνήσεως να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές δημιουργεί θέματα κοινωνικής συνοχής που οδηγούν πλέον σε συγκρούσεις οργισμένων πολιτικών και κοινωνικών ομάδων που οδηγούν την πολιτική αντιπαράθεση σε ακραίες μορφές που εμπεριέχουν και την χρήση βίας» και ερωτούν τους υπουργούς «με ποιόν τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την έξαρση της εγκληματικότητας και ειδικότερα:

    α) Πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει τον ογκούμενο αριθμό ληστειών;

    β) Πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει την ογκούμενη διακίνηση ναρκωτικών;

    γ) Τι προτίθεται να πράξει για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης;

    δ) Πώς θα ενισχύσει υλικά και ηθικά της Ελληνική Αστυνομία;

    ε) Πώς θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο των συμμοριών ανηλίκων;

    στ) Πώς θα αντιμετωπίσει την διαμορφωθείσα κατάσταση σε περιοχές που έχουν καταστεί αστυνομικό "άβατο";»

    [07] "Να σταματήσει ο εμπαιγμός"

    "Πρέπει να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός. Πρέπει να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί και προεκλογικά αλλά ακόμη και αυτά που είχαν υποσχεθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις". Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Επίσης, τόνισε ότι οι νέοι αγρότες είναι "το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας" και επεσήμανε ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους "που δεν θέλουν να μπουν στην Ελλάδα της μιζέριας, στην Ελλάδα που δεν παράγει, αλλά είναι το κομμάτι της Ελλάδας που παράγει και δημιουργεί".

    "Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι τούτη την ώρα στους δρόμους του αγώνα, βρίσκεται η Ελλάδα που δημιουργεί, η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που αντιστέκεται. Και αυτή την Ελλάδα δεν μπορεί να την απαξιώνει". Πρέπει να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός. Πρέπει να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί και προεκλογικά αλλά ακόμη και αυτά που είχαν υποσχεθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Από το πρόγραμμα των νέων αγροτών δεν μπορεί να βγουν έξω πάνω από 5.000 νέοι αγρότες. Και δεν μπορεί να μη δοθούν τα χρηματα εκείνα τα οποία είχαν αποφασιστεί να δοθούν από την προηγούμενη κυβέρνηση".

    Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κα Μπατζελη πέφτει σε αντιφάσεις, καθώς ενώ λέει ότι "δεν υπάρχει σάλιο για τους αγρότες, την ίδια στιγμή όμως βρίσκουν 1.000.000 ευρώ για να επιδοτηθούν οι επιχειρηματίες μέσω του ΟΑΕΔ για τις ασφαλιστικές εισφορές και τους μισθούς".

    Τέλος, χαρακτήρισε τα αιτήματα των αγροτών "δίκαια", κυρίως τα θεσμικά αλλά και τα οικονομικά. "Είναι απολύτως λογικά τα αιτήματά τους, διότι αν ορισμένοι εξ αυτών δεν μπορέσουν να ενισχυθούν φέτος, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εξασκούν το επάγγελμα του αγρότη. Και ελληνική οικονομία χωρίς αγροτική οικονομία δεν μπορεί να υπαρξει", κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    [08] Αλλαγές στο εργασιακό

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους το προσχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.

    Πιο συγκεκριμένα το προσχέδιο περιλαμβάνει:

    Διατάξεις επιδότησης από τον ΟΑΕΔ των ασφαλιστικών εισφορών για τις προσλήψεις νέων εργαζομένων κατά την επόμενη τετραετία (το πρώτο έτος κατά 100%, το δεύτερο κατά 75%, το τρίτο κατά 50% και το τέταρτο κατά 25%).

    Ενίσχυση των επιχειρήσεων που δεσμεύονται για αναστολή των προγραμμάτων μείωσης του προσωπικού (απολύσεις) με ειδικά ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης που θα στηρίζονται οικονομικά από τον ΟΑΕΔ αλλά θα ελέγχονται κατά την εφαρμογή τους τόσο από τον ΟΑΕΔ όσο και από τον ΣΕΠΕ.

    Την καταβολή ημερομισθίου προσαυξημένο κατά 100% για την απασχόληση του Σαββάτου κατά παράβαση του πενθημέρου.

    Τη μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου των εργασιών με μπλοκάκι που παρατείνονται πέραν του τριμήνου κλπ.

    Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε επίσης την προσπάθεια του υπουργείου να περιορίσει δραστικά την εισφοροδιαφυγή αλλά και τις δαπάνες των ταμείων στον τομέα της υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    Πιο αναλυτικά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης εξήγγειλε πανελλαδικούς ελέγχους με μικτά κλιμάκια των ταμείων και του ΣΕΠΕ πανελλαδικά. Ακόμα την διενέργεια συστηματικών ελέγχων στις δαπάνες υγείας αλλά και την διεκδίκηση από τις φαρμακευτικές εταιρίες των οφειλομένων ποσών προς τα ταμεία με βάση την υποχρέωση επιστροφών.

    Ελεγχοι θα γίνουν σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία αλλά και ηλεκτρονικό τρόπο των συνταγών των ταμείων αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Ακόμα ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε σε επιτάχυνση των διαδικασιών κυρίως της διαδοχικής ασφάλισης με στόχο από την αρχή του 2011 οι συντάξεις να καταβάλλονται από τα ταμεία μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης.

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει δεσμευτεί μέσα στο 2010 να εξασφαλίσει δύο (2) δισ. ευρώ από την ενίσχυση της αυτοχρηματοδότησης των ταμείων.

    Κατά τον κ. Κουτρουμάνη μέσα στο 2009 η εισφοροδιαφυγή ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ ενώ η σπατάλη στους κλάδους υγείας κόστισε στα ταμεία πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 January 2010 - 13:30:32 UTC