Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις
  • [02] Προειδοποίηση από την Επιτροπή
  • [03] ΕΕ: Εκθέσεις για ΠΓΔΜ και Τουρκία
  • [04] Ζωντανή στα ερείπια μετά από 15 μέρες

  • [01] Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία της Φθιώτιδας εκτός από αυτά που βρίσκονται στο δήμο της Λαμίας.

    Αυτό αποφάσισε χθες η νομαρχία Φθιώτιδας λόγω της έντονης χιονόπτωσης σε όλο το νομό. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία της Λαμίας σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας η απόφαση για το αν θα λειτουργήσουν ή όχι θα ληφθεί σημερα το πρωί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

    Στο μεταξύ η χιονόπτωση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Λαμίας - Αθήνας αφού στα κρίσιμα σημεία, στην περιοχή του Μαρτίνου, εκχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν το δρόμο και ρίχνουν αλάτι.

    Περισσότερο από τέσσερις ώρες είχε διακοπεί τελείως η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού, επειδή υπήρχαν εγκλωβισμένες νταλίκες και η χιονόπτωση δεν επέτρεπε στα μηχανήματα την απομάκρυνση τους. Στις 9:30 το βράδυ οι νταλίκες αποσύρθηκαν και ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία αλλά μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Στην περιοχή και κυρίως από το 6ο χλμ. μέχρι το 16ο χλμ. του δρόμου Λαμίας - Δομοκού, η χιονόπτωση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και με μεγάλη ένταση.

    Οι ίδιες καιρικές συνθήκες επικρατούν και στο οδικό δίκτυο Λαμίας - Άμφισσας και Λαμίας - Καρπενησίου όπου η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες.

    Χθες, με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης, διακόπηκαν τα μαθήματα στα ολοήμερα σχολεία των Δήμων Λαγκαδίων, Βαλτεσινίκου και Βυτίνας.

    Στη Βόρεια Ελλάδα

    Προσεχτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί κατά την κίνησή τους στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της νυχτερινής χιονόπτωσης και των συνθηκών παγετού. Η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη νωρίς το πρωί ήταν στο μηδέν.

    Αποκλεισμένος είναι ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, αλλά και Ωραιοκάστρου - Μελισσοχωρίου.

    Με δυσκολία, γίνεται η κίνηση των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

    Επίσης, αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Ζαγκλιβερίου, Σοχού, «5 Βρυσών», Ασκού, Δρυμού, Βερτίσκου, Σουρωτής, Φιλύρου, αλλά και Ωραιοκάστρου

    Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας,.

    Ανοιχτές είναι οι οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).

    Ανοιχτός είναι ο δρόμος από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται από το δρόμο της Νάουσας.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», στο όρος Βέρμιο. Με αλυσίδες πρέπει να γίνεται η κίνηση των οχημάτων σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Πέλλας και Ημαθίας.

    Χιονίζει στο νομό Κιλκίς, ενώ με αλυσίδες πρέπει να κινούνται τα οχήματα προς τη Γουμένισσα και την Αξιούπολη.

    Ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται στην Κατερίνη, χωρίς προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

    Χιονίζει στο νομό Χαλκιδικής, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων, στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού από Βαρβάρα προς Ταξιάρχη.

    Πυκνή χιονόπτωση γίνεται και στο νομό Σερρών, με τα συνεργεία της νομαρχίας να ρίχνουν αλάτι στο οδικό δίκτυο. Χιονίζει και στο νομό Δράμας, με τις αλυσίδες να απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων από το Βόλακα προς το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού.

    Χωρίς αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών, ενώ σημειώνεται ελαφρά χιονόπτωση.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού της Φλώρινας. Ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται στην Κοζάνη, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νομού.

    Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τις πρωινές ώρες, εξαιτίας της χιονόπτωσης, των συνθηκών παγετού, αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών.

    Ομαλά διεξάγονται οι προσγειώσεις των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», παρά τη χιονόπτωση που σημειώνεται περιφερειακά της Θεσσαλονίκης.

    H oμίχλη, η χαμηλή νέφωση και η χιονόπτωση στις περιοχές του αεροδρομίου Ιωαννίνων , οδήγησε χθες στην ματαίωση όλων των πτήσεων της Olympic air και της Aegean Airlines.

    Εξάλλου, κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε 19 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.

    Προβλήματα και στην Αθήνα

    Κυκλοφοριακά προβλήματα από το χιόνι παρουσιάστηκαν και στην Αττική.

    Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ μέχρι το καζίνο.

    Χθες το βράδυ, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Παλαιά Πεντέλη από την πλατεία προς το Διόνυσο και στον περιφερειακό δρόμο από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο μέχρι την Ανατολή Νέας Μάκρης. Σήμερα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

    Απεγκλωβισμός μαθητών

    Με οχήματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, και με την συνδρομή μηχανημάτων της Νομαρχίας Αχαΐας, μεταφέρθηκαν 49 μαθητές λυκείου και πέντε συνοδούς καθηγητές από την περιοχή του Μεγάλου Σπηλαίου στο Διακοπτό, όπου επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο με προορισμό την Αθήνα. Μόνο ένας μαθητής χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο Αιγίου, για προληπτικούς λόγους.

    Το εκδρομικό λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές από τα Καλάβρυτα στην Αθήνα ακινητοποιήθηκε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, στο 18ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαβρύτων - Διακοπτού.

    [02] Προειδοποίηση από την Επιτροπή

    Προειδοποιητική επιστολή, που αποτελεί το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, απέστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα περί μη συμμόρφωσης της χώρας με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ηλικία συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων.

    Στην απόφασή της η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίου της 26ης Μαρτίου 2009 και διαπιστώνει ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις, που περιλαμβάνουν διαφορές στην ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, παραβιάζουν την αρχή για την ισότητα των αμοιβών.

    Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να απαντήσει στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Βλαντιμίρ Σπίντλα δήλωσε ότι «η ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ», τονίζοντας ακόμη πως «εδώ και δέκα μήνες, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις εισάγουν διακρίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με την απόφαση του Δικαστηρίου το συντομότερο δυνατόν".

    Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Μαρτίου 2009, το δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι ο ελληνικός κώδικας πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, που θεσπίστηκε με το προεδρικό διάταγμα αριθ. 166/2000 της 3ης Ιουλίου 2000, εισάγει διακρίσεις επειδή εφαρμόζει διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης για γυναίκες και άνδρες.

    [03] ΕΕ: Εκθέσεις για ΠΓΔΜ και Τουρκία

    Τις εκθέσεις της για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας υιοθέτησε χθες η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στην έκθεση για την ΠΓΔΜ του Σλοβένου εισηγητή Ζόραν Τάλερ από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που υιοθετήθηκε με 76 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 5 αποχές υιοθετήθηκε τροπολογία με την οποία καλείται το Συμβούλιο το Μάρτιο να λάβει υπόψη τη σύσταση της Επιτροπής για έναρξη διαπραγματεύσεων.

    Παράλληλα, στο κείμενο υπάρχει αναφορά στο γεγονός ότι η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων καλωσορίζει την πρωτοβουλία της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως το 2014. Στην ίδια κατεύθυνση, το Κοινοβούλιο καλεί όλες τις χώρες της περιοχής να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Εξαλλου,στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας της έκθεσης και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα έμπρακτα αποτελέσματα της έκθεσης και για το κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα του ονόματος, ο Ζόραν Τάλερ χαρακτήρισε το σημερινό κείμενο ένα ισχυρό μήνυμα προς την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών και πρόσθεσε: «Συνιστά ακόμα ένα ισχυρό κάλεσμα και στην ελληνική κυβέρνηση να απαλλαγεί επιτέλους από αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ειλικρινά ότι η διατήρηση αυτού του προβλήματος, δεν είναι προς το συμφέρον τη Ελλάδας».

    Κληθείς να διευκρινίσει εάν με το σημερινό ψήφισμα το Κοινοβούλιο ζητάει λύση του ζητήματος της ονομασίας έως το Μάρτιο, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι το σημερινό κείμενο καλεί το Συμβούλιο να εισακούσει τη σύσταση της Επιτροπής, και προς άρση παρεξηγήσεων διάβασε το σχετικό απόσπασμα: «Η Επιτροπή έχει ζητήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων (...) Στο πλαίσιο αυτό, το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τη σύσταση της Επιτροπής χωρίς άλλη καθυστέρηση, το Μάρτιο του 2010, και αναμένει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στο αμέσως επόμενο διάστημα».

    Σχετικά με την πρωτοβουλία της Βιέννης να συμβάλει στις διμερείς συζητήσεις για λύση, ο Ζ. Τάλερ ανέφερε ότι είναι μια θετική κίνηση, και αναφέρθηκε επίσης στο περιεχόμενο της κοινής επιστολής που συνέταξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αυστρίας σχετικά με την ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ. «Θεωρώ ότι έχει ευθύνη και η ισπανική προεδρία να βρει τρόπους να βοηθήσει (στη λύση του θέματος της ονομασίας) καθώς και η ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον και ο νέος επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φούλε. Όλοι ξέρουμε ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι θετική και στο πλαίσιο αυτό θα ληφθεί ενδεχόμενη νομική απόφαση διευθέτησης, ωστόσο όλοι ξέρουν ότι χρειάζονται συχνότερες διμερείς επαφές και μεγαλύτερη ανάμειξη διαφορετικών αρχών, αλλιώς η διαδικασία εντός του ΟΗΕ μπορεί να διαρκέσει ακόμα δυο δεκαετίες» είπε ο Τάλερ και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών. Εκτός από την Αστον και τον Φούλε ίσως και η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να συμμετάσχει στη διαδικασία. Αν εμπλέκεται μόνο ο ΟΗΕ, δεν βλέπουμε σημαντική πρόοδο».

    Επιμένοντας στη ανάγκη λύσης του θέματος της ονομασίας, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη «συγκεκριμένων προτάσεων, στο πλαίσιο απευθείας διαπραγματεύσεων των δύο πρωθυπουργών», ενώ σε ερώτηση για το εάν συνδέεται η οικονομική κρίση στην Ελλάδα με το ζήτημα της ονομασίας απάντησε: «Η οικονομική κρίση δεν συνδέεται άμεσα με το θέμα, αλλά γνώμη μου είναι ότι συχνά τα δύο ζητήματα βρίσκονται στο ίδιο πλαίσιο. Είμαι μεγάλος φίλος της Ελλάδας και πιστεύω ότι έχει πολλά να κερδίσει από την οικονομική συνεργασία στην περιοχή».

    Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Ζ. Τάλερ εξέφρασε την ελπίδα οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκρουέφσκι να δουν την εξεύρεση λύσης ως ευκαιρία για μια αμοιβαία επιτυχία και εξέφρασε την ανησυχία για κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

    Σε ότι αφορά την Τουρκία, βασικό συμπέρασμα της έκθεσης της Ολλανδής εισηγήτριας ,ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρια Ομεν Ρουιτεν, που υιοθετήθηκε με 60 ψήφους υπέρ και 11 αποχές είναι η διαπίστωση ότι δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην πορεία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στη χώρα το 2009. Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μη εφαρμογή, για τέταρτη συνεχή χρονιά, του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας. «Η μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος ενώ καταδικάζεται ακόμη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορεύσει το φιλοκουρδικό κόμμα DTP και καλείται η Άγκυρα να προχωρήσει στη συνταγματική μεταρρύθμιση, καθώς και στην καλύτερη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας στους τομείς των δικαιωμάτων των γυναικών, της καταπολέμησης των διακρίσεων, της θρησκευτικής ελευθερίας, της ελευθερίας έκφρασης, της καταργησης των βασανιστηρίων και της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Η Τουρκία καλείται παράλληλα να εντείνει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Για το Κυπριακό, το ψήφισμα καλεί την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στις προσπάθειες για εξεύρεση συνολικής λύσης, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η απόσυρση των στρατευμάτων της από το βόρειο τμήμα του νησιού και η συμβολή της στη διευθέτηση του θέματος των τουρκικών εποικισμών, θα διευκόλυναν τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις.

    Στα θετικά για την Άγκυρα σημεία του ψηφίσματος, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της χώρας, συγκαταλέγονται η διενέργεια ευρείας δημόσιας διαβούλευσης για διάφορα ζητήματα, καθώς και η θέσπιση νόμου για την άρση των απαγορεύσεων στη μετάδοση εκπομπών στην κουρδική γλώσσα.

    Αντίστοιχα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία, ζητούν όμως την επικύρωση των σχετικών πρωτοκόλλων.

    [04] Ζωντανή στα ερείπια μετά από 15 μέρες

    Μία έφηβη ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια ενός σπιτιού στο Πορτ-ο-Πρενς, 15 μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε στην Αϊτή, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα τον οποίον επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ. Το κορίτσι έχει εμφανή σημάδια αφυδάτωσης και είναι τραυματισμένο στο πόδι.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ ανακοίνωσε ότι τα πτώματα "σχεδόν 170.000" θυμάτων του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου, έχουν ήδη συλλεχθεί, αναφερόμενος έτσι για πρώτη φορά σε τέτοιο αριθμό θυμάτων.

    Χθες, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αμερικανοί στρατιώτες από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία ανέσυραν ζωντανό έναν άντρα από τα ερείπια κτιρίου στο Πορτ-ο-Πρενς.

    Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε χθες Τετάρτη τη χορήγηση δανείου ύψους 102 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Αϊτής να αρχίσει την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον καταστροφικό σεισμό που την έπληξε την 12η Ιανουαρίου.

    Μαζί με ένα ποσό από προϋπάρχον πρόγραμμα δανειοδότησης, το ΔΝΤ πρόκειται να διαθέσει συνολικά 114 εκατ. δολάρια στην κυβέρνηση της Αϊτής έως το τέλος αυτής της εβδομάδας--το ποσό είναι το μεγαλύτερο που θα φθάσει στο Πορτ-ο-Πρενς μετά το σεισμό.

    Το 44% των τραυματιών είναι πιθανότατα παιδιά

    Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέφεραν χθες Τετάρτη ότι φοβούνται πως σχεδόν οι μισοί τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή είναι παιδιά, και κάλεσαν τις οργανώσεις περίθαλψης και βοήθειας να λάβουν υπόψη το γεγονός αυτό στις ενέργειές τους.

    Η στατιστική μελέτη ειδικών του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Λος Άντζελες και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας έδειξε ότι στους τραυματίες από το σεισμό πιθανώς "περιλαμβάνεται ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός παιδιών, πάνω από 110.000, ίσως ο μισός του συνόλου".

    Οι Τζέφρι Άπερμαν και Ρόμπερτ Νίσις έχουν αναπτύξει λογισμικό που βοηθά υπηρεσίες περίθαλψης να σχεδιάζουν την αντίδρασή τους σε περιπτώσεις καταστροφών και δυστυχημάτων όπου εμπλέκονται παιδιά.

    "Το 35% του πληθυσμού [στην Αϊτή] είναι κάτω των 15, και αυτό σημαίνει ότι ο κατ' εκτίμηση συνολικός αριθμός των τραυματιών [250.000] εμπεριέχει πολλά περισσότερα παιδιά από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή", ανέφεραν οι ερευνητές.

    Τόνισαν ότι τα τραυματισμένα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες --λεπτότερες βελόνες, σωστές δόσεις φαρμάκων κατάλληλων για ανήλικους, και παιδιατρική φροντίδα.

    Το πρόγραμμα των δύο ερευνητών προέβλεψε με βάση τη σύνθεση του πληθυσμού της Αϊτής ότι περίπου το 44% των τραυματιών, ή περίπου 110.000, θα είναι κάτω των 18.

    Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, προειδοποιεί πως αρχηγοί συμμοριών που έχουν δραπετεύσει απο τις φυλακές, έμποροι παιδιών και εγκληματίες κάθε είδους δημιουργούν μια σοβαρή απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αϊτή.

    Σε μήνυμά της προς την ειδική σύνοδο του Συμβουλίου, στη Γενεύη, για την κατάσταση στην Αϊτή, η Πιλάι εξέφρασε τους "φόβους της ότι οι κρατούμενοι που δραπέτευσαν από φυλακές στην Αϊτή, συμπεριλαμβανομένων και σκληρών γκάνγκστερ, μπορεί να αποκτήσουν όπλα και να συμμετάσχουν σε βίαιες εγκληματικές δραστηριότητες".

    Επίσης αναφέρεται σε "ανησυχητικές πληροφορίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες (πιθανολογούμενων εγκληματιών) από οργισμένα πλήθη.

    "Αντλώντας διδάγματα από το παρελθόν, πρέπει να αποτρέψουμε και να σταματήσουμε τις παραβιάσεις (των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) που γίνονται συχνά μετά τις καταστροφές", σημειώνει η Ύπατη Αρμοστής.

    "Μερικοί από τους αρχηγούς των συμμοριών ζουν στο ύπαιθρο (ενώ) η αστυνομία και η δικαιοσύνη έχουν πληγεί σκληρά από την καταστροφή," επιβεβαίωσε ο κ. Μισέλ Φόρστ, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αϊτή.

    Η δραπέτευση των επικίνδυνων κρατουμένων γίνεται ενώ τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Φόρστ εξέφρασε την ικανοποίηση του ενώπιον του Συμβουλίου για την "πρόοδο όσον αφορά την κατάσταση της ασφάλειας" στη χώρα. "Ο αριθμός των απαγωγών είχε μειωθεί, οι βασικοί αρχηγοί των συμμοριών είχαν συλληφθεί και είχα δει σε αυτό μερικά ενθαρρυντικά σημάδια", υπενθύμισε ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ εκτιμώντας πάντως ότι "η δυναμική αυτή διακόπηκε, αλλά δεν εξαλείφθηκε".

    «Η σημερινή κατάσταση στην Αϊτή είναι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους εμπόρους που προμηθεύουν τα παιδιά για παράνομες υιοθεσίες, ή και για κάποιους άλλους που θέλουν να επωφεληθούν από την κατάσταση (...) για να βγάλουν τα παιδιά από την Αϊτή", προειδοποίησε επίσης ο αναπληρωτής Διευθυντής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) Ντέρμοτ Κάρτι. Έρευνες έχουν ήδη αρχίσει για το θέμα αυτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 January 2010 - 15:30:39 UTC