Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στόχος η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας"
  • [02] ΝΔ: "Έρευνα προς κάθε κατεύθυνση"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Στόχος η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας"

    Ικανοποιημένος για την επικοινωνική αντεπίθεση, στο Νταβός, με στόχο την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη διάρκεια του μπαράζ των δηλώσεων και συνεντεύξεων που έδωσε, κατέστησε σαφές ότι «θα τα καταφέρουμε μόνοι μας, έχουμε σχέδιο και είμαστε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε».

    Ο κ.Γ. Παπανδρέου διευκρίνισε και τη θέση της Ελλάδας σχετικά με το Ευρωομόλογο. Αρχικά είπε ότι το Ευρωομόλογο το έθεσαν οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση και όταν στον ορίζοντα δεν υπήρχαν τα προβλήματα της Ελλάδας όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Το θέμα αυτό ενδεχομένως να τεθεί από κάποιες χώρες στη σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 11 Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει στην πρωτοπορία μιας τέτοιας εξέλιξης, αλλά αν υπάρξουν χώρες που θα το θέσουν η Ελλάδα θα υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

    Αναφορικά με τη συνέχιση των αρνητικών δημοσιευμάτων κατά της χώρας ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι θα περάσει μια περίοδος που θα υπάρχουν τέτοια δημοσιεύματα μέχρι την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας σε ένα βαθμό, να έχουμε δηλαδή την αξιοπιστία με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα ο παραβρισκόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης που θα βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να καθησυχάσουν τις αγορές.

    Εξάλλου, την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της "μάχης", όπως είπε, που δόθηκε επί διήμερο στο Νταβός, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη λήξη των εργασιών του 40ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, όπου έχει τρωθεί ουσιαστικά η αξιοπιστία της, δώσαμε σκληρή μάχη επί δύο ημέρες για να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και των θεσμών, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

    Ο στόχος όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, είναι να προστατευθεί ο μέσος Ελληνας, στον οποίο θέλουμε να δώσουμε προοπτική, γιατί δεν πρέπει να πληρώσει εκείνος τα λάθη που έκαναν άλλοι.

    Υπουργείο Οικονομικών για Πρόγραμμα Σταθερότητας

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έχει ήδη γίνει σαφές από δημόσιες δηλώσεις του αρμοδίου επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, στηρίζει το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και προφανώς δεν τίθεται κανένα ζήτημα "απόρριψης"», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

    Άλλωστε, προστίθεται στην ανακοίνωση, «η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, ενώ το έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας παραθέτει μέτρα που είναι ήδη γνωστά και περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει «έγγραφο-βόμβα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δίνει στην ελληνική κυβέρνηση διορία μόνον 60 ημερών για τη λήψη νέων σκληρότερων οικονομικών μέτρων. Στα μέτρα αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα, περιλαμβάνονται η μείωση μισθών και η περικοπή επιδομάτων, το πάγωμα των προσλήψεων, η περικοπή στα πλαφόν των συντάξεων, η επιβολή μόνιμων προστίμων για αυθαίρετα και νέοι φόροι στα ακίνητα, η κατάργηση των εξαιρέσεων στις φοροαπαλλαγές, η προείσπραξη φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η περικοπή των επιδοτήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και η εξίσωση και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Αλμούνια: "Δεν υπάρχει κίνδυνος"

    Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος η Ελλάδα να χρεωκοπήσει ή να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Χοακίν Αλμούνια, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

    "Οχι η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει. Παρακαλώ! Στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει χρεωκοπία, διότι με ένα κοινό νόμισμα η δυνατότητα δανεισμού στο νόμισμά σου είναι μεγαλύτερη... Δεν τίθεται θέμα διάσωσης", δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια στο τηλεοπτικό δίκτυο Blooomberg.

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να διεξάγονται συνομιλίες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, και δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί "στο να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη μείωση του ελλείμματος".

    [02] ΝΔ: "Έρευνα προς κάθε κατεύθυνση"

    "Δεν κουράστηκαν ορισμένοι - και δεν αναφέρομαι σε στελέχη της ΝΔ, αναφέρομαι στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ - να προσπαθούν για λόγους δημιουργίας επίπλαστων εντυπώσεων να αμφισβητήσουν την ακεραιότητα και το ήθος ενός σημαντικού ηγέτη, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή;" είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ μετά από ερώτηση για αιχμές που αφήνουν κάποιοι κατά του πρώην πρωθυπουργού.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε επίσης ότι κανένα στέλεχος της ΝΔ δεν αμφισβητεί και ούτε διανοείται να αμφισβητήσει την ακεραιότητα, το ήθος και την προσφορά στον τόπο του Κώστα Καραμανλή, ενώ τόνισε ότι αυτό δήλωσε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους και ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς. Συμπλήρωσε επίσης ότι αν κάποια ΜΜΕ απομονώνουν φράσεις ή τις παρερμηνεύουν ή διαστρεβλώνουν το μήνυμά τους, αυτό δεν αφορά τη ΝΔ, ενώ ανέφερε πως σωστά έχει ξεκαθαριστεί από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού ότι "αυτή η περίφημη επιστολή είναι τυπική και μία από τις χιλιάδες που έφυγαν από το γραφείο της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή προς χιλιάδες παραλήπτες".

    Ο κ. Παπαγιωτόπουλος είπε ότι η ΝΔ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και πως η έρευνα για τη Siemens πρέπει να ασχοληθεί και με τις συμβάσεις που έγιναν "γιατί αυτοί που έδωσαν χρήματα σε κάποια κατεύθυνση δεν τα έδωσαν για αγαθοεργίες, αλλά για να πετύχουν ανταλλάγματα".

    "Ας αφήσουν τα επικοινωνιακά τρικ και τις κατασκευασμένες βολές κύκλοι του ΠΑΣΟΚ", συνέχισε και υπενθύμισε ότι οι συμβάσεις της Siemens με το Δημόσιο έγιναν επί ΠΑΣΟΚ, ενώ στέλεχος του σημερινού κυβερνώντος κόμματος έχει ομολογήσει ότι πήρε χρήματα και τα κατέθεσε στο κόμμα του. "Η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ζητά έρευνα προς κάθε κατεύθυνση. Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανησυχούν. Όχι η ΝΔ", κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

    Εξάλλου, συνάντηση με τον Ελληνα επίτροπο στην ΕΕ Σταύρο Δήμα είχε στα γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Δήμας, μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως συζήτησαν για θέματα σχετικά με την ΕΕ και πως ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ για την πορεία των κλιματικών αλλαγών μετά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Είπε ότι μίλησαν και για άλλα περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και για την οικονομία και τη γεωργία.

    Επίσης ο κ. Δήμας τόνισε πως μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου παραμένει επίτροπος και θα κάνει τη δουλειά του μέχρι και την τελευταία ημέρα.

    Σε ερώτηση για την πορεία της χώρας και της οικονομίας μας, τόνισε πως "όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε η χώρα να ξεπεράσει την κρίση". Σημείωσε δε ότι είμαστε χώρα με έξυπνο και εργατικό λαό και όλοι πρέπει να εργαστούμε και να πάμε μπροστά. "Ας βλέπουμε μπροστά, ας δουλέψουμε όλοι μαζί", κατέληξε.

    Δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας πως ο κ. Δήμας είναι μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα και την παράταξη της ΝΔ, "από την οποία προέρχεται και έχει προσφέρει και θα προσφέρει πολλά".

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι στη συνεργασία του κ. Δήμα με τον κ. Σαμαρά ήταν παρών και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    "Διάλογος με τους αγρότες άμεσα"

    Με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου συναντήθηκε στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε πως έγινε εποικοδομητική συζήτηση με αναφορά σε όλα τα θέματα της αγοράς όπως τη ρευστότητα, τη μείωση της κατανάλωσης, το ασφαλιστικό, το φορολογικό. Είπε επίσης ότι ο κ. Σαμαράς κατέγραψε τις θέσεις της ΕΣΕΕ, ότι ήταν γνώστης πολλών θεμάτων και ότι έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το φορολογικό.

    Εξάλλου, την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος συναντήθηκε με αγροτοσυνδικαλιστές από την Ηπειρο και τη Θεσσαλία, κάλεσε τον πρωθυπουργό "να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους αγρότες, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους".

    "Ο κόμπος έφθασε στο χτένι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Σαμαράς και υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε στηρίξει τους αγρότες πέρυσι, όπως κάνει και φέτος, βλέποντας, όμως, το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, το κόμμα λέει όχι στον αποκλεισμό της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος των αγροτών Χρήστος Σιδηρόπουλος, σε δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως «τα αγροτικά μηχανήματα δεν θα ξεκολλήσουν, αν δεν λυθούν τα οικονομικά αιτήματα των αγροτών».

    Οι αγρότες ενημέρωσαν τον κ.Σαμαρά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν τη στήριξή του, αλλά και τη μεσολάβησή του, προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να βρεθεί λύση.

    Δημοσίευση των επιστολών"

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη δημοσίευση των επιστολών που έχουν ανταλλάξει οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος και της Τουρκίας "προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους η πολιτική ηγεσία της χώρας, ώστε να τοποθετηθεί υπεύθυνα για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:

    "Έντονο προβληματισμό προκαλεί η απόκρυψη του συνολικού περιεχομένου των επιστολών που αντάλλαξαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας, επικείμενης μάλιστα της συνάντησης των δύο στο Νταβός και της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

    Ενισχύεται έτσι η εντύπωση, που από καιρό είχα επισημάνει, ότι η χώρα μας διολισθαίνει σε διμερή διάλογο με την Τουρκία, εφβ όλης της ύλης και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών.

    Και τούτο, την ώρα που η Τουρκία σαφέστατα προσθέτει ολοένα και περισσότερα ββπροβλήματα και διεκδικήσειςββ στην ατζέντα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ημερίδα με θέμα "Οι αρνητικές επιπτώσεις από την υπαγωγή των λαϊκών αγορών στους Δήμους, όπως προβλέπει το σχέδιο ``Καλλικράτης``" οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (10:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Τιτάνια")

  • Συνεδρίαση Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού (Αθήνα/ξενοδοχείο «Athens Imperial»)

  • Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Καλαμάτα

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (20η ημέρα)

    ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ 14:30 ΝOVA

    ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 14:30 ΝOVA

    SKODA ΞΑΝΘΗ - ΑΡΗΣ 14:30 ΝΕΤ

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 16:45 ΝOVA

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Α.Ε.Κ. 19:00 ΝOVA

  • Χάντμπολ-Παγκόσμιο ανδρών-Κλήρωση πλέι-οφ - 12:00:00, Βιένη (AUT), www.eurohandball.com

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (19η ημέρα)

    15:00:00, Πιερικός-Ηλιούπολη

    Αγροτικός Αστέρας-ΟΦΗ

    Ολυμπιακός Βόλου-Παναιτωλικός

    Καλαμάτα-Εθνικός Αστέρας

    Πανσερραϊκός-Αιγάλεω

    Θρασύβουλος-Εθνικός

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (1ος όμιλος, 20η ημέρα)

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (2ος όμιλος, 20η ημέρα)

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (16η αγωνιστική), 17.00 Πανελλήνιος - Άρης

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (4η ημέρα)

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (13η ημέρα)

    16:00 Μ.Αλέξανδρος Γιαννιτσών-Αρης Θεσ.

    16:00 Αναγέννηση Αρτας-Αναγέννηση Βυρ.

    16:00 Νέα Ιωνία-Αρίων Πτολεμαϊδας

    19:30 Ποσειδών Λουτρ.-ΑΣΕ Ορμή

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-14η Αγωνιστική

    17:00 Καβάλα-Μαρούσι

    19:00 Ολυμπιακός-Άρης

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών-15η Αγωνιστική

    12.00 Πανιώνιος-Παναθηναϊκός

    12.00 Αθηναϊκός-Απόλλων Πτ.

    12.00 Π. Φάληρο-ΦΕΑ ΝΦ/ΝΧ

    12.00 Εσπερίδες-Απόλλων Καλ.

    14.00 ΔΑΣ Άνω Λιοσίων-Ολυμπιάδα Λάρ.

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών-15η Αγωνιστική, 17.30 Ξάνθη-Ίκαροι Σ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 January 2010 - 5:30:17 UTC