Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην οικονομία
  • [02] "Η συναίνεση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Παραμένουν στα μπλόκα

  • [01] Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην οικονομία

    Η κατάσταση στο μέτωπο της οικονομίας, μετά και τη θετική αποτίμηση της παρουσίας του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Νταβός, η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής του και η προώθηση των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, εξετάστηκαν σε σύσκεψη για την οικονομία που πραγματοποιήθηκε, χθες, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών, κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών στελεχών.

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερα σημαντικές για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζονται οι επόμενες ημέρες καθώς την Τετάρτη αναμένεται η γνωμοδότηση από το κολλέγιο επιτρόπων της Kομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Κρίσιμο είναι και το τεστ με την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα επισπευθούν μέτρα που έχουν αποφασιστεί να εφαρμοστούν αργότερα.

  • * Το απόγευμα, θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά την οποία είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς.

    [02] "Η συναίνεση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης"

    H ΝΔ θα στηρίξει τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες και γιατί το επιβάλλει το συμφέρον του τόπου, τονίζει σε δήλωσή του στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" ο κ. Αντώνης Σαμαράς και υπογραμμίζει ότι "η συναίνεση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης".

    "Προτείναμε μέτρα. Στηρίξαμε κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία. Δεν κερδοσκοπήσαμε πολιτικά σε μέτωπα κοινωνικής αναταραχής, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν αντιπολίτευση. Δεν καλλιεργήσαμε τον πανικό", αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για "σφάλματα στην διαχείριση της οικονομίας".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνέδριο της εφημερίδας "Απογευματινή" για την οικονομική κρίση - Θα μιλήσουν η Λ. Κατσέλη, ο Γ. Μανιάτης και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων ( 09:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία")

  • Συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με εκπροσώπους ιατρικών συλλόγων (10:30:00, Αθήνα)

  • Συνέντευξη Τύπου προέδρου ΔΣ ΤΕΜΠΜΕ, Νίκ. Δομένικου (12:30:00, Αθήνα/Αμαλίας 26)

  • Συνέντευξη Τύπου της ασφαλιστικής εταιρίας "Ιντερνάσιοναλ Λάιφ" (13:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Αθενς Πλάζα)

  • Γεύμα ΕΒΕΘ στο εστιατόριο "7 θάλασσες", με θέμα τις πρωτοβουλίες στήριξης των μελών του επιμελητηρίου και γενικότερα ζητήματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος (13:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Εκδήλωση με θέμα το Σύμφωνο Σταθερότητας - Ομιλητές οι Α. Αλαβάνος και Κ. Βεργόπουλος (19:00:00, Αθήνα/"ΔΙΑΝΑ")

  • Συνάντηση ΥΦΕΞ Σπ. Κουβέλη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη (Καλαμάτα)

  • Επίσκεψη υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγια στη Θεσσαλονίκη

  • Επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Μαγκριώτη και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

    Κοινοβουλευτικό έργο

    -18:00 (ολομέλεια) Προ ημερησίας συζήτηση για την διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την οποία είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας (προημιτελικά): Προαγγελία

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (19η ημέρα)

    15:00 Δόξα Δράμας-Διαγόρας

    18:00 Ιωνικός-Κέρκυρα

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (17η αγωνιστική), 19.00 Άρης - Λαμία

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (16η αγωνιστική), 17.00 Κερατέα - Ολυμπιακός

    [04] Παραμένουν στα μπλόκα

    Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα θα συνεδριάσει το Πανελλαδικό Συντονιστικό 'Οργανο, ενώ αύριο η Νέα Πανελλήνια Συντονστική Επιτροπή θα συναντηθεί με την κ. Κ. Μπατζελή.

    Τα μπλόκα βρίσκονται στη Ριτσώνα, στο Κάστρο Βοιωτίας, στις Λιβανάτες στο ρεύμα προς Αθήνα, στην Αλαμάνα, στις Μικροθήβες, στη Νίκαια Λάρισας, στον Πλατύκαμπο, στα Μάλγαρα, στα Πράσινα Φανάρια, στο κόμβο Στρυμονικού, στον κόμβο Χρυσούπολης και στον κόμβο Κερυλλίων. Κλειστοί είναι οι μεθοριακοί σταθμοί Προμαχώνα και Δοϊράνης, ενώ τρακτέρ υπάρχουν και στους άλλους σταθμούς χωρίς όμως να διακόπτουν την κυκλοφορία.

    Με εννέα κοινά αιτήματα πρόκειται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπρόσωποι των αγροτών από είκοσι μπλόκα, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Άγκιστρο Σερρών, κοντά στον Προμαχώνα, με πρωτοβουλία των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αρχικά εκπρόσωποι από 23 μπλόκα. Στη συνέχεια, όμως, αποχώρησαν οι εκπρόσωποι τριών μπλόκων (Επανομής, Χαλκηδόνας-Θεσσαλονίκης και Πλατυκάμπου -Λαρίσης), λόγω της διαφωνίας τους στο θέμα για το Μητρώο Αγροτών.

    Συγκεκριμένα, οι αγρότες διεκδικούν:

    -Μη διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη.

    -Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

    -Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα

    -Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων

    -Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.α.

    -Πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων

    -Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κίνδυνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του

    -Μη φορολόγηση των χωραφιών

    -Μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και τη μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.

    Στη συνάντηση ανταποκρίθηκαν αγρότες από τα μπλόκα: Προμαχώνα (Σερρών), Νίκαιας (Λάρισας), Μαλγάρων (Θεσσαλονίκης), Δοϊράνης (Κιλκίς), Γαλάτιστας, Νέας Τρίγλιας, Ορμύλιας και Καλυβιών (Χαλκιδικής), Σερβίων (Κοζάνης), Μελισσίου, Κρύας Βρύσης και Παραλίμνης Γιαννιτσών (Πέλλας), Λιτοχώρου (Πιερίας), Λούρου (Πρεβέζης), Ορμενίου και Κορνοφωλιάς (Έβρου), ενώ με τηλεφωνική επιβεβαίωση, δήλωσαν συμμετοχή τα μπλόκα από: Μαντούδι Ευβοίας, Κέρκυρα, Χανιά, Αίγιο και Ερμίτσα Αιτωλοακαρνανίας.

    Όπως ανακοινώθηκε, οι αγρότες θα αποστείλουν τα αιτήματά τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, με την οποία θα διεκδικήσουν συνάντηση, «όταν θα το κρίνουν οι ίδιοι», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

    Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι «ο αγώνας πλέον θα είναι κοινός» και απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

    Εξάλλου, ο αγροτοσυνδικαλιστής από τα Μάλγαρα, Κώστας Ανεστίδης, ανέφερε: «Πλέον δεν μας χωρίζει τίποτα. Μας ενώνει το χρώμα της γης και όχι των κομμάτων».

    Ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα μπλόκα του Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα των αγροτών για την εκπλήρωση των εννέα βασικών αιτημάτων τους, ενώ ο εκπρόσωπος των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του Προμαχώνα επεσήμανε ότι "σήμερα οι αγρότες ζούνε μία ιστορική στιγμή που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό τους".

    Εκτός των εννέα αυτών βασικών αιτημάτων, κατά τη συζήτηση των αγροτών, επισημάνθηκε ότι το κάθε μπλόκο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει εξίσου τα ιδιαίτερα τοπικά αιτήματά του.

    Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων

    Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε για τις 6 Φεβρουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενόψει και της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA (3-7/2). Με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης και αποσυνδεμένης επιδότησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού σε αγρότες κατά κύριο και μη επάγγελμα.

    «Για τρίτη συνεχή χρονιά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι εξευτελιστικές, με συνέπεια μεγάλη μείωση στο εισόδημα μας. Τα χρέη είναι υπέρογκα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Από τις ενισχύσεις του ΟΣΔΕ πήραμε μόνο 60%, ενώ μεγάλος αριθμός αγροτών δεν παίρνει την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Αλλα αιτήματα είναι η προστασία της ντόπιας παραγωγής από ανεξέλεγκτες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, το τριετές πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ και η δεκαετής ρύθμιση των χρεών χωρίς πανωτόκια και η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 February 2010 - 5:31:14 UTC