Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επανεκλέγεται από τη Βουλή ο Κ. Παπούλιας
  • [02] "Συμπαράταξη στην εθνική προσπάθεια"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Να ληφθούν άμεσα μέτρα"

  • [01] Επανεκλέγεται από τη Βουλή ο Κ. Παπούλιας

    Την ανανέωση της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, αναμένεται να εγκρίνει σήμερα, σε ειδική συνεδρίαση, η Βουλή. Υπέρ της επανεκλογής του έχουν ταχθεί το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. "Παρόντες" θα δηλώσουν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί και θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. Η ορκωμοσία του Προέδρου θα γίνει στα μέσα Μαρτίου.

    Ο κ. Κ. Παπούλιας είναι ο τρίτος Πρόεδρος, μετά τους Κ.Καραμανλή και Κ.Στεφανόπουλο, που ανανεώνει τη θητεία του.

    [02] "Συμπαράταξη στην εθνική προσπάθεια"

    Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο κέντρο κερδοσκοπικών παιχνιδιών τα οποία έχουν ως τελικό στόχο το ευρώ και χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως αδύναμο κρίκο. Πρόσθεσε ότι είναι εθνικό χρέος η ακύρωση όλων αυτών των προσπαθειών μέσω των οποίων επιδιώκεται να οδηγηθεί η χώρα στο γκρεμό και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. "Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρίνει θετικά το πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας, ένα πρόγραμμα, που όπως σημείωσε "θα νοικοκυρέψει την οικονομία".

    Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου είναι η αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη που δεν επανεπενδύονται, η φορολόγηση των μερισμάτων κατά τον τρόπο που φορολογούνται τα εισοδήματα και η αύξηση στη φορολόγηση των οφ σορ εταιριών.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι θα χρειαστεί μέσα στο 2010 να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου και ανακοίνωσε ότι ένα από τα μέτρα που θα φέρουν γρήγορα έσοδα θα είναι η αύξηση στη φορολογία των καυσίμων.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, θα αντιμετωπιστούν θέματα σχετικά με τα υψηλά εισοδήματα στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ότι οι αυξήσεις που θα δοθούν δεν θα κινούνται πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης. Όλα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν και την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα της χώρας και κάλεσε εργοδότες και εργαζόμενους να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα τόνισε ότι θα είναι δίκαιο και προϊδέασε για αποφάσεις οι οποίες όπως είπε έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αφορούν μεταξύ άλλων την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει πλήρη επίγνωση της δυσκολίας και της κρισιμότητας της κατάστασης αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια. Γι' αυτό, όπως είπε, θα κινηθεί με αίσθημα δικαίου, ότι τα μέτρα μπορεί να είναι επώδυνα αλλά η προσπάθεια της κυβέρνησης κατατείνει να σταματήσει την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό.

    Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα κάνουν κάθε τι δυνατό να συμπαρασταθούν στον αδύναμο, να στηρίξουν τη μέση ελληνική οικογένεια και τη νέα γενιά. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απεργίες, στάση εργασιών και μπλόκα καθώς όπως τόνισε πρέπει να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί.

    Τόνισε επίσης ότι οι ισχυρότεροι πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα και παράλληλα οι αδύναμοι να προστατευθούν περισσότερο.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι εδώ για να εγγυηθεί όλα αυτά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και οι πολίτες είναι εδώ να βοηθήσουν τη χώρα να πετύχει τους στόχους της. Γνωρίζουμε της δυνατότητες της Ελλάδας και του ελληνισμού τόνισε και πρόσθεσε "είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε".

    Ομιλία πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist

    Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης, και επιχειρείται ο στραγγαλισμός της οικονομίας της με εκτίναξη των spreads σε αδικαιολόγητα επίπεδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

    «Εναι οξύμωρο το γεγονός ότι, παρά τα δικά μας τραγικά λάθη η τύχη μας ορίζεται από οίκους αξιολόγησης ή κερδοσκοπικούς οίκους, που έχουν μέρος της ευθύνης για τη φούσκα που οδήγησε στην παγκόσμια κρίση», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι την ίδια ώρα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης αποσπά θετικά σχόλια από τους νηφάλιους αναλυτές και υπογράμμισε ότι "αυτά που λέμε τα εννοούμε".

    "Οι επιθέσεις", συνέχισε ο πρωθυπουργός, "πατούν σε διαχρονικά προβλήματα και πραγματοποιούνται με σκοπό να διογκώσουν το μέγεθος της κρίσης και να οδηγήσουν σε κερδοσκοπία", προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η καταπολέμηση αυτών των χρόνιων προβλημάτων και αδυναμιών αποτελεί εθνική επιταγή.

    Το δημοσιονομικό πρόβλημα οφείλεται στις επιλογές προηγουμένων καταστάσεων, η Ελλάδα είναι ευάλωτη, έχει όμως τεράστιες δυνατότητες και σε κάθε περίπτωση αυτό που υφίσταται τώρα, δεν είναι αυτό που της αξίζει, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος μιας ισχυρής νομισματικής ένωσης και ταυτόχρονα έχει μια κυβέρνηση με ισχυρή εντολή, βούληση και σχέδιο".

    "Το σχέδιο θα εφαρμόζεται με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα που επιτρέπουν οι θεσμοί μας" ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα έχουμε απλώς περικοπές επιδομάτων και μισθών, αλλά και βαθιές αλλαγές οι οποίες δεν θα είναι προσωρινές, αλλά βιώσιμες.

    "Εμείς μιλούσαμε για το πρόβλημα, την ώρα που άλλοι προσπαθούσαν να το κρύψουν κάτω από το χαλί, όμως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθός του" είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι "οι λύσεις θα είναι δύσκολες και θα προκαλέσουν αντιδράσεις σε βολεμένες καταστάσεις, όμως οι λύσεις αυτές θα είναι δίκαιες και ταυτόχρονα οι πιο κατάλληλες".

    "Στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης είναι η απελευθέρωση της χώρας από τις επιθέσεις, τις δουλείες και τις αντιλήψεις του παρελθόντος" είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι μέσα στους στόχους του Προγράμματος είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ ως το 2012, η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, οι τομές στη λειτουργία του κράτους και η στροφή προς την "πράσινη ανάπτυξη".

    "Το Πρόγραμμα αποτελεί την βάση της τριετίας στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα θα διορθώνει τα λάθη της, όμως η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει έρμαιο του δανεισμού και των άγριων ανέμων των αγορών, εμείς πρέπει να καθορίζουμε την τύχη μας" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης η οποία -όπως είπε- "αν δεν στηριχθεί, τότε και η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα είναι βιώσιμη".

    "Το Πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει να κάνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο διάστημα, όμως και για πρώτη φορά η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, για πρώτη φορά οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να συμμετέχουν και είμαι σίγουρος ότι η ελληνική προσπάθεια και θα αναγνωριστεί και θα αποδώσει καρπούς" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Στη συνέχεια, στο βήμα του συνεδρίου ανάβηκε ο αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός "τα πήγε καλά στο Νταβός, ήταν ο μεγάλος αστέρας".

    Η γενική πεποίθηση είναι ότι τα πράγματα τώρα είναι χειρότερα από ότι ήταν ένα χρόνο πριν είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος καθηγητής του Columbia, καθώς έχουν δυσκολέψει και από την κρίση και από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουμε.

    Ο κ. Στίγκλιτς είπε ότι είναι απαισιόδοξος για την προοπτική σύντομης ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανάλογα με τις ΗΠΑ προβλήματα, και επισήμανε ότι η ΕΕ δεν διαθέτει "μακροοικονομική δομή", όπως ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός των ΗΠΑ, που να υποστηρίζει τις χώρες με προβλήματα.

    Επίσης, μετά από μακρά ανάλυση διαφόρων πτυχών της κρίσης, ο κ. Στίγκλιτς είπε ότι "(τελικά) είναι εσφαλμένος ο "φετιχισμός" του ελλείμματος".

    Στη δευτερολογία του, ο κ. Παπανδρέου είπε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το γεγονός ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν πολύ μικρότερη ισχύ από τα "αδιαφανή συγκεντρωμένα συμφέροντα" και πρόσθεσε ότι "δεν λέμε "όχι" στην αγορά ή το κράτος, αλλά αυτά πρέπει να μπουν στην υπηρεσία των πολιτών".

    Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Στίγκλιτς στην παρατήρηση του καθηγητή του Columbia University για τον "φετιχισμό των ελλειμμάτων" και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι διπλό καθώς υπάρχει και έλλειμμα ενώ και τα "χρήματα σπαταλήθηκαν και δεν έπιασαν τόπο".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να βρούμε επενδύσεις και αυτό παραμένει ένα ερωτηματικό καθώς "έχουμε αυξήσει κατά τι τις δημόσιες επενδύσεις", υπάρχει και το ΕΣΠΑ αλλά αυτό πρέπει να συνδυαστεί με ιδιωτικές επενδύσεις.

    "Η στάση της ΕΕ θα είναι καθοριστική" είπε ο πρωθυπουργός διαπιστώνοντας μια "δύσκολη σχιζοφρένεια που ταλανίζει την ΕΕ: από την μια τόνωση των οικονομιών και από την άλλη συμμόρφωση με τα κριτήρια του Μάαστριχτ".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν κεφάλαια και επέμεινε στην θέση ότι "αν είχαν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις στην Κοπεγχάγη γύρω από την "πράσινη ανάπτυξη" θα είχαμε κινήσει κεφάλαια", ενώ σε ότι αφορά το ευρωομόλογο είπε ότι θα μπορούσε να εκδοθεί ένα ομόλογο από την ΕΕ για δανεισμό με μικρότερο spread απ' ότι διεθνώς.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε τις αντιρρήσεις της Γερμανίας για την σύναψη "ευρωομόλογου" ωστόσο είπε ότι θα μπορούσε να γίνει και τα χρήματα να επιστρέφουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο.

    Ο κ. Παπανδρέου ταυτόχρονα είπε ότι όταν ο ίδιος μιλά για "ευρωομόλογο" ως πρωθυπουργός αυτό είναι εκδήλωση αδυναμίας, ενώ όταν μιλά για το ίδιο ζήτημα ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι ευκολότερο.

    "Η προτεραιότητα μου είναι να βγούμε από το αδιέξοδο, και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας μπροστά στην κρίση στις υπάρχουσες συνθήκες" είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του με την πρόταση για ενδεχόμενη ανάληψης εκ μέρους της Ελλάδας πρωτοβουλίας για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με θέμα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα προβλήματά τους.

    Στίγκλιτς: "Παράλογοι φόβοι"

    Απέρριψε το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η οικονομία της χώρας μας, ο νομπελίστας καθηγητής Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου του Εκόνομιστ.

    Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς έκανε λόγο για παράλογους φόβους σχετικά με το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε επίσης παράλογα τα υψηλά επίπεδα των περιθωρίων των ελληνικών ομολόγων.

    Ερωτηθείς για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις, επισήμανε πάντως ότι απαιτούνται διαρθρωτικά μέτρα και ότι η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής είναι να βρει μια καλή ισορροπία μεταξύ της μείωσης του ελλείμματος, της τόνωσης της οικονομίας και της αντιμετώπισης των διαρθρωτικών αδυναμιών της.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει να μειωθούν οι μισθοί στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ιρλανδίας όπου εκεί όπως είπε η μείωση μισθών δεν είχε τα αναμενόμενα οφέλη. Γενικότερα είπε ότι οι μειώσεις μισθών δεν οδηγούν στα αναμενόμενα όπως πολλοί υποστηρίζουν θετικά αποτελέσματα για την μείωση των ελλειμμάτων.

    Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είπε ότι είναι "ενοχλητικό" το γεγονός ότι δανείζει με μηδενικά επιτόκια τις τράπεζες και δεν κάνει το ίδιο για τις χώρες- μέλη που την απαρτίζουν.

    Ομιλία Γ.Παπακωνσταντίνου

    Η κυβέρνηση είναι απολύτως ανυποχώρητη όσον αφορά τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν προς όφελος των πολιτών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει, όχι εξαιτίας της ΕΕ ούτε εξαιτίας των διεθνών αγορών, αλλά γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιής δημοσιονομικές βάσεις και μια πιο δίκαιη κοινωνία, ανέφερε ο υπουργός.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι δεν πρέπει απλά να περιορίσουμε τις δαπάνες, αλλά να αλλάξουμε όλο το σύστημα. Και στο πλαίσιο αυτό χρειαζόμαστε χρόνο.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης η χώρα επιχειρεί να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα με δίκαιο τρόπο, χωρίς να διολισθήσει περαιτέρω σε ύφεση και πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο το εγχείρημα αλλά απολύτως αναγκαίο.

    Το μεγάλο ζητούμενο είναι η πιστή τήρηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, ανέφερε ο κ.Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας επίσης ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας της οικονομίας μας είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικό με το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η θωράκιση της αξιοπιστίας με δράσεις όπως η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατίθεται τις επόμενες μέρες), η δημιουργία ανεξάρτητου σώματος για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού κλπ.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι παρακολουθούμε προφανώς ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι, η Ελλάδα είναι ένα πιόνι, σε ένα ευρύτερο παίγνιο, που αφορά το ίδιο το ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε έναν απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και μια ελληνική οικονομία σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι στη διάρκεια των πρώτων μηνών της κυβέρνησης ανοίχτηκαν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως η ριζική αλλαγή του τρόπου που συντάσσεται και παρακολουθείται ο προϋπολογισμός της χώρας, το φορολογικό (την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθενται οι βασικές αρχές του), το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ειδική Συνεδρίαση της Βουλής με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (10:30:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Συνέντευξη Τύπου επβ ευκαιρία του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ (12:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο Divani Caravel)

  • Συνέντευξη Τύπου για την παράσταση "Η Ισαβέλλα, τρεις καραβέλες και ένας παραμυθάς", του Ντάριο Φο, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών )

  • Ανακοίνωση του αποτελέσματος της προεδρικής εκλογής στον Κάρολο Παπούλια από το Προεδρείο της Βουλής (12:00:00, Προεδρικό Μέγαρο)

  • Συνέντευξη Τύπου για την προβολή της ταινίας «Το ταξίδι» με την Ολυμπία Δουκάκη (12:30:00, Αθήνα/Βιβλ. Ιανός - Σταδίου)

  • Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της όπερας δωματίου του Γιώργου Κουρουπού "Η σκηνή των θαυμάτων" (13:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής)

  • Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο (14:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων (17:00:00, Θεσσαλονίκη/Πύλη Εμπορίου -ΔΕΘ)

  • Εκδήλωση ενημέρωσης και δράσης "Κλίμα & Πόλη: τοπικές λύσεις και προτάσεις", στην ΕΔΟΘ (4ος όροφος) (17:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Εκδήλωση με θέμα "Η αξία της συγκέντρωσης, διαφύλαξης, αξιοποίησης και προβολής των ιστορικών αρχείων του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος" (18:30:00, Θεσσαλονίκη/ΕΚΘ)

  • Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, Επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, θα μιλήσει με θέμα «Ο ρόλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την αντιμετώπισιν της παγκοσμίου οικολογικής κρίσεως» (19:00:00, Αθήνα/Ακαδημία)

  • Εγκαίνια της AGROTICA από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ (19:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ)

    Αθλητική ατζέντα

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Συνομοσπονδίας Ανδρών - 19:00:00, Θεσσαλονίκη/Μίκρα (GRC), 19:00 Ηρακλής-ΕΑ Πατρών

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωλίγκα (Φάση ομίλων, 4η ημέρα)

    19:00:00, Γιουγκ Ντουμπρόβνικ-Πανιώνιος (ΒΒ¨ Ομιλος)

    Ολυμπιακός-Παρτιζάν Βελ. (Γ΄ Ομιλος)

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Ελλάδας Ανδρών (β΄ φάση)

    17.00 Απόλλων Κ. - Παναθηναϊκός

    19.00 Πανελλήνιος - Ολυμπιακός

  • Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (7η ημέρα)

    16:30 Εθνικός-Ολυμπιακός

    17:00 Πανιώνιος-ΝΕ Πατρών

  • Ποδόσφαιρο-Γ΄ Εθνική (1ος όμιλος, 21η ημέρα)

  • Ποδόσφαιρο-Γ΄ Εθνική (2ος όμιλος, 21η ημέρα)

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας (προημιτελική φάση): Παναθηναϊκός-Καλλιθέα - 17:00:00

  • Βόλεϊ-Τσάλεντζ Καπ Γυναικών (φάση των «16», β΄ αγώνας)

    18:00:00, Αθήνα/Γλυφάδα (GRC), 18:00 Παναθηναϊκός-Μάριμπορ (Σλοβενία)

    [04] "Να ληφθούν άμεσα μέτρα"

    «Τα σοβαρά μέτρα πρέπει να παρθούν τώρα, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα χωρίς ταλαντεύσεις και ενδοκυβερνητική διχογνωμία», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και τόνισε πως η Ν.Δ θα στηρίξει ό,τι είναι απαραίτητο. «Λέμε ναι σε μέτρα που περιορίζουν την κρατική σπατάλη, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, αλλά λέμε όχι σε μέτρα όπως η αύξηση των φόρων στα καύσιμα ή η αύξηση του ΦΠΑ που θα ματώσουν τους αδύναμους, όπως λέμε όχι και σε μέτρα που εντείνουν τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    Επίσης ανέφερε ότι η Ν.Δ έχει δώσει ξεκάθαρο στίγμα και έχει προσφέρει συγκεκριμένο μείγμα μέτρων που χρειάζεται η οικονομία και τόνισε ότι χρειάζονται και ανάσες ανάπτυξης προειδοποιώντας πως διαφορετικά η ύφεση θα βαθύνει πολύ περισσότερο. «Προσφέρουμε αποφασιστική στήριξη σε ό,τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο αλλά να ξέρει η κυβέρνηση ότι η στήριξή μας δεν είναι λευκή επιταγή», συμπλήρωσε αναφέροντας ότι η Ν.Δ θα κρίνει κάθε μέτρο κατά περίπτωση με κριτήριο το συμφέρον του τόπου.

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία δεν προέκυψαν ξαφνικά και υπενθύμισε πως όταν η κρίση χτύπησε την πόρτα μας προεκλογικά «το ΠΑΣΟΚ είτε δεν κατάλαβε είτε δεν θέλησε να ακούσει και πάντως έταξε στους πάντες τα πάντα».

    «Τις εκλογές τις κέρδισε αλλά δεν αντέδρασε έγκαιρα μετά τις εκλογές», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως «με αναβλητικότητα, δραματικές καθυστερήσεις και εσωτερική διγλωσσία δεν αντιμετωπίζεις τέτοια κρίση».

    Πρόσθεσε δε ότι τα spreads εκτινάχτηκαν και η φυγή κεφαλαίων ξεκίνησε μετά τις εκλογές και έκανε λόγο για ασυγχώρητη απραξία της κυβέρνησης.

    «Ασφαλώς και δεν πρόκειται να δεχθούμε πρακτικές κυβερνητικής αλαζονείας εν ονόματι της κρίσης», κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 February 2010 - 5:30:19 UTC