Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξήγγειλαν απεργίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
  • [02] Εξέταση μαρτύρων για τη Ζήμενς
  • [03] Στο επίκεντρο Κυπριακό και Σκόπια
  • [04] Ανεξάρτητη Αρχή η Στατιστική Υπηρεσία
  • [05] Μπορεί οι άνθρωποι κάποια μέρα να περπατάνε στους τοίχους ;
  • [06] "Εξαπάτηση του λαού"
  • [07] Το ν/σ για την ιθαγένεια
  • [08] Αποχωρούν από τα μπλόκα
  • [09] "Βουτιά" στις αγορές

  • [01] Εξήγγειλαν απεργίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    Εικοσιτετράωρη απεργία για τις 24η Φεβρουαρίου, αποφάσισε η ΓΣΕΕ ενώ γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από το διάλογο για το Ασφαλιστικό.

    Η ΓΣΕΕ προχώρησε στην απόφαση για 24ωρη απεργία καθώς υπήρξε άκαρπη η συνάντηση μεταξύ των διοικήσεων της Συνομοσπονδίας και των εργοδοτικών οργανώσεων, σχετικά με την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Η εργοδοτική πλευρά υπαναχώρησε και δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του κατώτερου ημερομισθίου περίπου στα 700 ευρώ, αίτημα που αποτελεί το κέντρο της διαπραγμάτευσης από την πλευρά των συνδικάτων.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε «ή θα υποστούμε συνειδητά ως λαός τις αναγκαίες θυσίες μέχρι να ξανασταθούμε στα πόδια μας ή θα περιέλθουμε σε ακόμα σκληρότερη κηδεμονία των Βρυξελών και των αγορών κάτι που είναι αμφίβολο αν η κοινωνία μας μπορεί να αντέξει ή να ανεχθεί» και έκανε λόγο για κίνδυνο συλλογικής κατάρρευσης στον τόπο.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε ότι η στάση των εργοδοτών είναι ουσιαστικά αντιστοιχισμένη με το μήνυμα περικοπών και λιτότητας και υπογράμμισε ότι τα συνδικάτα στον ιδιωτικό τομέα θα αγωνιστούν και θα πάρουν αυξήσεις κόντρα στις επιθυμίες των αγορών.

    Οι εκπρόσωποι των εμπόρων δήλωσαν θετικοί στην αύξηση του κατώτερου ημερομισθίου αλλά σημείωσαν ότι αυτο δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί φέτος.

    Απεργία για τις 10 Φεβρουαρίου, έχει εξαγγείλει και η ΑΔΕΔΥ.

    Εξάλλου, συνεχίζουν σήμερα την απεργία οι εφοριακοί, τελωνειακοί και υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή επιδομάτων τους.

    Οι απεργοί απέκλεισαν τα κτίρια του υπουργείου Οικονομικών, τόσο στην οδό Νίκης όσο και στην οδό Καραγεώργη Σερβίας.

    Οι εφοριακοί θα απεργήσουν και στις 10 και 17 Φεβρουαρίου, και οι τελωνειακοί 16 έως και 18 Φεβρουαρίου.

    [02] Εξέταση μαρτύρων για τη Ζήμενς

    Ο α' αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου και οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Αριστέα Μπουγάτσου είναι πρώτοι στον κατάλογο μαρτύρων, η εξέταση των οποίων αρχίζει από σήμερα, στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens.

    Την αυλαία του ανακριτικού έργου θα ανοίξει ο κ. Παπανικολάου. Η απόφαση για την κλήτευση ήταν ομόφωνη προκάλεσε όμως τις πρώτες πολιτικές αψιμαχίες.

    Ο κος Παπανικολάου είχε ζητήσει την πειθαρχική δίωξη του ανακριτή της υπόθεσης Νικόλαου Ζαγοριανού, ενώ με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γιώργο Καλαμίδα κατήγγειλε τις δυσκολίες στις οποίες προσέκρουσε κατά τον πειθαρχικό έλεγχο του κου Ζαγοριανού.

    Εξάλλου εκκρεμεί ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης κου Καστανίδη προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να τεθεί σε προσωρινή αργία ο κος Ζαγοριανός λόγω της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας.

    Στο πόρισμά του ο κ. Παπανικολάου είχε σημειώσει ότι «η διενεργηθείσα ανάκριση αποπνέει οσμή σκανδάλου».

    Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης τόνισε ότι «στο συγκεκριμένο πεδίο αποδεικνύονται δραστηριότητες προσπάθειας συγκάλυψης παράλληλα με την άρνηση δύο φορές της προηγουμένης Βουλής να διερευνηθεί η υπόθεση».

    Ο κ. Βαλυράκης προσέθεσε ότι «όταν έχεις εξόφθαλμα στοιχεία πολιτικής παρέμβασης προς τη Δικαιοσύνη ξεκινάς από αυτό: Δηλαδή με την τιμή και την αξιοπρέπεια του πολιτικού κόσμου».

    Απαντώντας ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ στην επιτροπή Κωνσταντίνος Τζαβάρας υποστήριξε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βρίσκονται ακριβώς για την αποκάλυψη της αλήθειας, χωρίς καμία διάθεση εντυπωσιασμών, με στόχο να βγουν όλα στο φως.

    «Δεν σχολιάζουμε τις εκτιμήσεις του καθενός, πόσο μάλλον του προέδρου που έχει την υποχρέωση της πολιτικής ουδετερότητας. Το κάνει για να καλύψει το ΠΑΣΟΚ τις πομπές του, με ομολογημένο το 1 εκ μάρκα από τον κ. Τσουκάτο; Τότε δεν θέλει να δει την ουσία, αλλά τις περικοκλάδες. Όποιος θέλει να βρει την αλήθεια, πρώτα καλεί αυτούς που ξέρουν», σχολίασε ο κ. Τζαβάρας.

    Το μόνο στοιχείο από το συνολικό όγκο δικογραφιών και λοιπού ανακριτικού υλικού που έχει ζητηθεί, είναι η πειθαρχική και ποινική δίωξη κατά του ειδικού ανακριτή της υπόθεσης Νίκου Ζαγοριανού, ενώ όπως είπε ο κος Βαλυράκης μέχρι τη Δευτέρα θα έρθει σειρά εγγράφων που έχουν ζητηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά προτεραιότητα.

    Έχουν ζητηθεί ακόμη όλες οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η γερμανική εταιρεία με νομικά πρόσωπα του δημοσίου κι η έρευνα μπορεί να ξεκινήσει κατά την αντιπολίτευση από το 1985 με την προμήθεια των πρώτων ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

    Η πλευρά της ΝΔ πρότεινε κατάλογο πενήντα περίπου μαρτύρων με στελέχη και υπαλλήλους της μητρικής εταιρίας καθώς και της θυγατρικής Siemens Hellas, καθώς και δικαστικούς από τη Γερμανία, την Ελβετία και το Λιχτενστάϊν.

    Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, προτεραιότητα στην έρευνα θα πρέπει να δοθεί στη δικαστική καταδίκη του Ράϊνχαρτ Σίκατσεκ, διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens, στο σύστημα ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4 I και στα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ.

    Κοινή θέση όλων των πλευρών είναι ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να εξεταστούν προς το τέλος της διαδικασίας. Από πλευράς ΛΑΟΣ έγιναν ήδη προτάσεις για κλήτευση των κ.κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Γιάννη Κεφαλογιάννη (είχε παραιτηθεί από υπουργός Επικοινωνιών το 1990 για την προμήθεια ψηφιακών παροχών από τις εταιρίες Siemens- Intracom) και Χρ.Μαρκογιαννάκη που διαχειρίστηκε την παραλαβή του C4 I.

    [03] Στο επίκεντρο Κυπριακό και Σκόπια

    Το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τις κλιματικές αλλαγές και το πρόβλημα της πειρατείας, μιας και η Ελλάδα έχει την προεδρία της αρμόδιας Επιτροπής, καθώς και άλλα ζητήματα, όπως την κατάσταση στο Αφγανιστάν, συζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι μουν, στην έδρα του ΟΗΕ.

    Μετά την 40λεπτη συνάντησή του με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, ο κ. Δρούτσας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Πέρα από τα μεγάλη διεθνή θέματα, όπως και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, εστιάσαμε την προσοχή μας στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως: τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο ταξίδι του Γ.Γ. στην Κύπρο, ενημερώνοντάς με για τα αποτελέσματα αυτή της επίσκεψης, καθώς και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ενημέρωσα το Γ.Γ., για άλλη μια φορά, για τις ελληνικές θέσεις και του εξέφρασα τη βούληση της Ελλάδας να συμβάλει στην επίλυση αυτού του θέματος (της ονομασίας), περιμένοντας βεβαίως την πλευρά των Σκοπίων να ανταποκριθεί με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ. Η ελληνική κόκκινη γραμμή είναι γνωστή σε όλους».

    Την «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και για χρήση έναντι όλων, επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο Δημήτρης Δρούτσας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι οι τελευταίες τουρκικές προτάσεις, που παρέδωσε ο κ. Ταλάτ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποτελούν «βήμα προς τα πίσω» και δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τις προοπτικές των συνομιλιών.

    Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, μιλώντας σε διαπιστευμένους ανταποκριτές στα Ηνωμένα Έθνη, στο Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, παρουσίασε τη φιλοσοφία που διέπει την πρακτική και την πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών και απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις.

    Ο κ. Δρούτσας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η παρούσα κατάσταση είναι σίγουρα γεμάτη προκλήσεις και απαιτεί την άμεση προσοχή μας. Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια και έχει πολύ σαφείς στόχους, ιδίως για τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στη γειτονική μας περιοχή. Τα επιχειρήματα και οι θέσεις μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στον πλήρη σεβασμό του, στις οικουμενικές αξίες και σε ένα έμφυτο περί δικαίου αίσθημα. Προσπαθούμε να επιτύχουμε συναίνεση μέσω του διαλόγου και μιας αληθινά εποικοδομητικής στάσης προς όλους τους συνομιλητές μας».

    Ειδικότερα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, η οποία βασίζεται στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στο ανοιχτό πνεύμα, ο πρωθυπουργός Παπανδρέου ανέλαβε την πρωτοβουλία συνομιλίας με τον κ. Γκρουέφσκι», τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέσω της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών».

    Για το Κυπριακό είπε επίσης ότι «η πρωτοβουλία του προέδρου Χριστόφια για τις συνομιλίες και για τη λύση του προβλήματος έχουν την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας. Η έκβασή τους θα είναι επιτυχής εάν βρεθεί κυπριακή λύση στο πρόβλημα. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι εξάλλου εκείνοι που θα μοιραστούν ένα κοινό μέλλον στην Κύπρο, στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας τους δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να διαπραγματευτούν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον μια πραγματικά κυπριακή λύση. Χωρίς εξωτερικές πιέσεις, τεχνητά χρονοδιαγράμματα ή ακόμη και απειλές για δήθεν διχοτόμηση εάν δεν βρεθεί λύση».

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και την πρόσφατη που είχε ο ίδιος με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που έχουμε πει επανειλημμένα είναι ότι ο ρυθμός προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία», καλώντας την χώρα αυτή να σεβαστεί τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και να προστατέψει τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Ο κ. Δρούτσας ανέφερε επίσης ότι «εμείς, αυτό που θέλουμε, είναι να υιοθετήσει η Τουρκία, μέσω της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα ευρωπαϊκά πρότυπα και το κοινοτικό κεκτημένο. Θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, έναν ευρωπαίο γείτονα. Και ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι να παραμείνει η Τουρκία σε τροχιά ένταξης στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

    Παρουσιάζοντας τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, επεσήμανε ότι «στη γειτονιά μας θέλουμε να ανακτήσουμε τον ηγετικό μας ρόλο και να βοηθήσουμε τους γείτονές μας να πραγματοποιήσουν τις ευρωατλαντικές τους φιλοδοξίες μέσω της Ατζέντας 2014. Ευρύτερα ακόμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, θέλουμε να συμμετάσχουμε στη διαμόρφωση μιας διεθνούς πολιτικής. Δεν θέλουμε να είμαστε παθητικοί παρατηρητές».

    Ο κ. Δρούτσας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια για το «νέο πρόσωπο» της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «οι λαμπροί Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, η εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αρκετές άλλες επιτυχίες αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτή είναι η αληθινή εικόνα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η παράδοση που θέλουμε να συνεχίσουμε».

    Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απάντησε επίσης σε ερωτήσεις για την ελληνική οικονομία, για τη Μέση Ανατολή, για τις σχέσεις με το Ισραήλ, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και γι' αρκετά άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις, με κεντρικό άξονα το «διάλογος, διάλογος, διάλογος», προτάσσοντας τις ειρηνικές διαδικασίες για την «ασφάλεια και την πρόοδο της ανθρωπότητας».

    [04] Ανεξάρτητη Αρχή η Στατιστική Υπηρεσία

    Tο σχέδιο νόμου «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα. Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤ.Α.) ως Ανεξάρτητης Αρχής- Ν.Π.Δ.Δ.» κατέθεσε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου η στατιστική υπηρεσία της χώρας γίνεται ανεξάρτητη και δημιουργείται ένα νέο γνωμοδοτικό όργανο, το Συμβούλιο του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Επιπλέον, για πρώτη φορά, διαμορφώνεται στη χώρα μας ένα συνεκτικό πλαίσιο κανόνων και θεσμών γύρω από το Εθνικό Στατιστικό Σύστημα και εφαρμόζονται οι κοινοτικοί κανονισμοί ορθής πρακτικής, ώστε το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα να ενταχθεί αρμονικά στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι στόχος είναι η θωράκιση της ποιότητας και της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών και στατιστικών δεδομένων που αποτυπώνουν την οικονομική κατάσταση της χώρας και αξιοποιούνται στη λήψη αποφάσεων, αλλά και στην επιστημονική μελέτη και έρευνα.

    Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου επέρχονται οι εξής αλλαγές στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) και στη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων:

    βΆ Αλλάζει το πλαίσιο που διέπει την ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση των στατιστικών.

    βΆ Μετατρέπεται η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών (ΕΣΥΕ) σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑ).

    βΆ Η νέα Αρχή συστήνεται υπό τη νομική μορφή του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), με πρόσθετες θεσμικές εγγυήσεις ανεξάρτητης λειτουργίας.

    βΆ Η Βουλή καθίσταται το εποπτεύον όργανο της ΕΛΣΤΑ, αφού συμμετέχει στην επιλογή του προέδρου και τεσσάρων από τα υπόλοιπα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εποπτεύει τη λειτουργία της, ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού της και δημοσιεύει το ετήσιο στατιστικό πρόγραμμα της. Το υπουργείο Οικονομικών πλέον μπορεί να ορίζει ένα από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της νέας Αρχής.

    βΆ Ρυθμίζονται οι κανόνες λειτουργίας του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος και λαμβάνεται μέριμνα για την εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων και ειδικότερα του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου 2009 (L 87/164), καθώς και του κώδικα ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές.

    βΆ Τίθενται οι βασικές αρχές λειτουργίας του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος και οι υποχρεώσεις των φορέων του. Ιδιαίτερη σημασία για τη βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων αποδίδεται στην πρόσβαση σε πηγές, μητρώα και αρχεία που πρέπει να παρέχουν όλοι οι φορείς και τα φυσικά πρόσωπα.

    βΆ Θεσμοθετείται ως συμβουλευτικό όργανο το Συμβούλιο του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, το οποίο γνωμοδοτεί στην ΕΛΣΤΑ για τα μείζονα θέματα, όπως το Ελληνικό Στατιστικό Πρόγραμμα, τον Κανονισμό Στατιστικών Υποχρεώσεων, τις προτεραιότητες με βάση τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο κ.λπ.

    βΆ Στο Συμβούλιο εκπροσωπούνται οικονομικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το ΙΟΒΕ, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το Ινστιτούτο Στατιστικής Τεκμηρίωσης, Ανάλυσης και Έρευνας, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) ή στατιστικής αρχής χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωποι των αρχών που είναι αρμόδιες για τη ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση των στατιστικών.

    βΆ Η επάρκεια του συμβουλευτικού αυτού οργάνου διασφαλίζεται με την υποχρέωση όλων των φορέων που συμμετέχουν να υποδεικνύουν πρόσωπα με επιστημονική ή επαγγελματική εξειδίκευση στο αντικείμενο της στατιστικής επιστήμης ή συναφών κλάδων.

    βΆ Ορίζεται το τριετές Ελληνικό Στατιστικό Πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται τα κύρια πεδία και οι στόχοι των προβλεπόμενων δράσεων όλων των φορέων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Το Πρόγραμμα αυτό λαμβάνει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα με την κατάθεσή του στη Βουλή, τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την ανάρτησή του σε δικτυακό τόπο.

    βΆ Θεσμοθετούνται διαδικασίες αξιολόγησης της ποιότητας των διαβιβαζόμενων στοιχείων προς την ΕΛΣΤΑ και ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τη διάδοση των στατιστικών, όπως η υποχρέωση παροχής ισότιμης πρόσβασης σε όλους τους χρήστες των στατιστικών, η κατάρτιση και τήρηση δημοσίων αρχείων και η διάδοση στατιστικών αποτελεσμάτων.

    [05] Μπορεί οι άνθρωποι κάποια μέρα να περπατάνε στους τοίχους ;

    Μπορεί οι άνθρωποι κάποια μέρα να περπατάνε στους τοίχους όπως ο Σπάιντερμαν; Αυτό ακριβώς υπόσχεται μια νέα συσκευή, σε μέγεθος παλάμης, που επιτρέπει στα χέρια να κολλάνε με ασφάλεια στον τοίχο, την οποία ανέπτυξαν ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Κορνέλ.

    Η συσκευή χρησιμοποιεί την επιφανειακή τάση του νερού και των άλλων υγρών ως δεσμούς συγκόλλησης σε μια επιφάνεια και μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή γαντιών και παπουτσιών, που θα κολλάνε και θα ξεκολλάνε κατά βούληση από κάθετες επιφάνειες, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αναρριχώνται εκεί που σήμερα μπορούν μόνο στους όνειρά τους (και στις ταινίες του Χόλιγουντ). Μια άλλη πρακτική εφαρμογή θα ήταν αυτοκόλλητες σημειώσεις (Post-it) στον τοίχο, οι οποίες όμως θα μπορούν να σηκώσουν μεγάλο βάρος!

    Η ανακάλυψη έγινε από τον καθηγητή χημικής και βιομοριακής μηχανικής Πολ Στιν και τους συνεργάτες του και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Η έμπνευση για τη συσκευή-κόλλα προήλθε από ένα σκαθάρι της Φλόριδα (Hemisphaerota cyanea), το οποίο μπορεί να προσκολληθεί σε ένα φύλλο με δύναμη 100 φορές μεγαλύτερη από το δικό του βάρος, παρόλα αυτά μπορεί να ξεκολλήσει αμέσως όταν το θελήσει.

    Η λεπτή επίπεδη συσκευή, που δεν περιλαμβάνει καθόλου στερεά κινούμενα μέρη, διαθέτει μικροσκοπικές οπές και μια μικρή κοινή μπαταρία 9 βολτ, η οποία στέλνει νερό ή άλλο υγρό (π.χ. λάδι), το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο σε ένα ξεχωριστό χώρο, να κυλήσει μέσω της συσκευής και των ανοιγμάτων της. Η επιφανειακή τάση των σταγόνων του υγρού, καθώς αυτές εκτίθενται στις οπές, δημιουργεί "υγρές γέφυρες" και επιτρέπει στη συσκευή να προσκολληθεί γερά σε μια άλλη επιφάνεια (π.χ. κάθετο τοίχο).

    Όσο πιο μικρές και πιο πολλές είναι οι τρύπες, τόσο πιο ισχυρή είναι η συγκολλητική δύναμη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια συσκευή με επιφάνεια περίπου 6,5 τετραγωνικά εκατοστά, η οποία διαθέτει εκατομμύρια τρύπες με διάμετρο ένα μικρόμετρο (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου) η κάθε μια, μπορεί να κρατήσει κολλημένο ένα βάρος περίπου επτά κιλών. Προς το παρόν, οι τρύπες της συσκευής έχουν διάμετρο περίπου 150 μικρόμετρα η κάθε μια και μπορούν να σηκώσουν βάρος περίπου 10 γραμμαρίων ανά τετραγωνικό εκατοστό. Αν κάθε τρύπα μειωθεί σε 0,1 μικρόμετρο, η συσκευή θα μπορεί να σηκώσει (κολλήσει) βάρος μέχρι 13 κιλών ανά τετραγωνικό εκατοστό.

    Για να ξεκολλήσει η συσκευή, απλώς αντιστρέφεται το ηλεκτρικό πεδίο και το νερό αποσύρεται από τις οπές, σπάζοντας έτσι τις αόρατες "γέφυρες" συγκόλλησης που είχαν δημιουργηθεί από τις μικροσκοπικές σταγόνες ανάμεσα στη συσκευή και την άλλη επιφάνεια. Η νέα συσκευή στηρίζεται στις αρχές της λεγόμενης "ηλεκτρο-οσμωτικής" δύναμης που αναπτύσσεται από την επιφανειακή τάση δύο ξεχωριστών επιφανειών.

    Οι ερευνητές ήδη οραματίζονται την κατασκευή μεγαλύτερων τέτοιων συσκευών, μόλις τελειοποιήσουν τον μηχανισμό και ο συγκολλητικός δεσμός γίνει ακόμα ισχυρότερος. Η παραπάνω τεχνική που βασίζεται στην υγρή συγκόλληση που χρησιμοποιεί το σκαθάρι, διαφέρει από την ξηρά συγκόλληση που χρησιμοποιούν οι σαύρες και την οποία επίσης προσπαθούν να μιμηθούν οι επιστήμονες.

    [06] "Εξαπάτηση του λαού"

    O Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισκεφθεί την 23Η AGROTICA που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη και θα μιλήσει στην Ανοιχτή Εκδήλωση - Συζήτηση που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι κοινωνικά άδικα, εξοντωτικά για τους εργαζόμενους και είναι και αναποτελεσματικά» δήλωσε ο κ.Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Ο πρωθυπουργός «μας καλεί σε έναν κύκλο μεγάλων θυσιών χωρίς αντίκρισμα, σπρώχνει την ελληνική κοινωνία σε ένα βαθύ τέλμα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Οι εξαγγελίες για μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων «άνοιξε την όρεξη και για μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα» και ήδη ο ΣΕΒ ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία αύξηση, ακόμα και στον κατώτατο μισθό των 628 ευρώ μηνιαίως σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «η αύξηση των ορίων ηλικίας, με το αιτιολογικό του ότι αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, είναι μια βαθιά αντικοινωνική και απάνθρωπη μεθόδευση, που έρχεται να μας φέρει πολλά χρόνια πίσω, σε άλλες εποχές».

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "εξαπάτηση" του ελληνικού λαού, με τη «δημιουργία ενός μεγάλου συντηρητικού συνασπισμού, με τη συναίνεση και συνενοχή της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ.».

    «Απέναντι σ΄ αυτόν τον μεγάλο συντηρητικό συνασπισμό είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κοινωνικό συνασπισμό, με τις δυνάμεις εκείνες που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της αφύπνισης των εργαζόμενων και της κοινωνίας» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι «τα συνδικάτα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σ΄ αυτή την εξέλιξη».

    «Η ερχόμενη Τετάρτη [ημέρα της απεργίας της ΑΔΕΔΥ] θέλουμε να είναι μια σημαδιακή μέρα, όπου οι Έλληνες πολίτες να φύγουν από την αμηχανία και να ενώσουν τις φωνές τους με όλους εκείνους που λένε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, υπάρχει δρόμος εξόδου της χώρας από την κρίση, δεν μπορεί η χώρα και η ελληνική κοινωνία να γίνει το πειραματόζωο της Ευρώπης. Και το μήνυμα αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί. Θα είναι ένα μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση, όσο όμως και προς το νεοφιλελεύθερο Διευθυντήριο της Ε.Ε. Ένα μήνυμα και προς τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Δεν μπορεί να αντέξουμε μια πολιτική εξόντωσης των εργαζόμενων και της κοινωνίας, προς όφελος των τραπεζιτών, των μεγαλοβιομηχάνων, του μεγάλου κεφαλαίου, όλων όσων κέρδιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα και θέλουν να αντιμετωπιστεί και η κρίση, η οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία για αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των δυνάμεων του κεφαλαίου και εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας», κατέληξε.

    [07] Το ν/σ για την ιθαγένεια

    Με την ευκαιρία της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου περί ιθαγένειας μεταναστών, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επεσήμανε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου και τις αλλαγές που έγιναν πάνω σε αυτό.

    Ο υπουργός τόνισε πως το νομοσχέδιο αφορά μόνο τους νόμιμους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, δηλαδή εκείνους που νομιμοποιήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια με τελευταία διαδικασία αυτή του 2005-2007, όταν νομιμοποιήθηκαν 150.000 οικονομικοί μετανάστες, όσοι δηλαδή είχαν έρθει στην Ελλάδα έως την 1/1/2005.

    Οι φόβοι που εκφράστηκαν από κάποιες πλευρές ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα νομιμοποιούνται και παράνομοι μετανάστες, είναι αβάσιμοι, τόνισε ο υπουργός.

    Το νομοσχέδιο έχει τους εξής στόχους:

    1) Τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς που και η μητέρα και ο πατέρας διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα πέντε τουλάχιστον χρόνια, παίρνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια.

    2) Παιδιά νόμιμων μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία επί έξι χρόνια μαθήματα σε ελληνικό σχολείο, μπορούν και αυτά να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.

    3) Όσον αφορά την απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για να μπορεί ο μετανάστης να υποβάλλει αίτηση για ιθαγένεια θα πρέπει να έχει διαμείνει επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Θα υπάρχει προθεσμία δύο ετών για την απάντηση της Πολιτείας.

    Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται ουσιαστικές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση, όπως να γνωρίζει ο μετανάστης επαρκώς την ελληνική γλώσσα, να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και να έχει εξοικειωθεί πλήρως με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Επίσης, προκειμένου να πολιτογραφηθεί, χρειάζεται τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών, ενώ θα περνά και ειδικά τεστ, γλώσσας, πολιτικής αγωγής και Ιστορίας, από επιτροπή πολιτογράφησης. Φυσικά, δεν προβλέπεται η απόδοση ιθαγένειας για όσους υπάρχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις για σοβαρά εγκλήματα, όπως τρομοκρατία, ληστεία, οργανωμένα εγκλήματα κλπ.

    Εξάλλου, για πρώτη φορά θεσπίζεται το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές πρώτου βαθμού σε ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, εφόσον έχουν οριστικές άδειες διαμονής. Οι μετανάστες θα μπορούν να εκλέγονται έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου υπό την προϋπόθεση ότι μιλούν επαρκώς την ελληνική γλώσσα. Από το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζεται ότι ο αριθμός όσων μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχεται σε 266.250 άτομα, που αντιστοιχεί στο 0,65% των εκλογέων.

    [08] Αποχωρούν από τα μπλόκα

    Αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Αγροτικών Συλλόγων που συνεδρίασε στη Βέροια.

    Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος των αγροτών από το Κιλκίς Γιώργος Τερζής, οι αγροτοσυνδικαλιστές θα αναφερθούν την Παρασκευή με λεπτομέρειες στην απόφαση τους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις.

    Την απόφασή να αποχωρήσουν την Παρασκευή στις δώδεκα το μεσημέρι, με τα τρακτέρ τους, από τον κόμβο των Κερδυλλίων πήραν οι αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών, μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους με αγρότες από άλλα μπλόκα στη Βέροια.

    Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Ανέστη Κεμανιτζόγλου, οι αγρότες αποχωρούν «απογοητευμένοι από τη στάση της κυβέρνησης, δίνοντας περίοδο χάριτος έξι μηνών, για να πραγματοποιήσει τις θεσμικές εξαγγελίες της».

    Το μεσημέρι της Παρασκευής αποχωρούν επίσης και οι αγρότες από το μπλόκο στο Στρυμονικό. Η απόφαση ελήφθη μετά από ευρεία σύσκεψη των συλλόγων της (ΟΑΣ) Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και της (ΟΔΑΣ) Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων που συμμετέχουν στο μπλόκο.

    Ο πρόεδρο της ΟΔΑΣ, Αναστάσιος Κάτος, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των αγροτών που εκπροσωπεί, για τη στάση της κυβέρνησης και κάλεσε όλους τους συναδέλφους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

    Τα τρακτέρ θα παραμείνουν στην εθνική οδό, Σερρών - Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να παρεμποδίζουν την κίνηση.

    Συνεχίζουν στη Θεσσαλία

    Σε επ' αόριστον αποκλεισμό της παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας - Βόλου και εκείνης της Λάρισας -Κοζάνης, προχώρησαν από χθες μετά το μεσημέρι, οι αγρότες των μπλόκων Πλατυκάμπου και Τυρνάβου, αντίστοιχα, σκληραίνοντας έτσι τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση. Την απόφαση για κλιμάκωση έλαβαν μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

    Σήμερα, εξάλλου, αγρότες των δυο μπλόκων, με ένα λεωφορείο θα μεταβούν στην Θεσσαλονίκη προκειμένου μαζί με συναδέλφους τους από το μέτωπο των "12" μπλόκων που έχουν συγκροτήσει να προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την "AGROTICA".

    Στις θέσεις του παραμένουν και οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, οι οποίοι μάλιστα εναρμονιζόμενοι με τα έθιμα της ημέρας "τσίκνισαν" με τις οικογένειες τους στο μπλόκο.

    Από τη Νίκαια πέρασε διερχόμενος για τα Τρίκαλα, και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, ο οποίος και εξέφρασε τη συμπαράσταση του στον αγώνα των αγροτών.

    Τέλος κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα.

    Δηλώσεις της Κ.Μπατζελή

    Νωρίτερα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή είχε διαμηνύσει ότι η εκτόνωση της κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί με τα πολυήμερα μπλόκα, βρίσκεται στα "χέρια" των αγροτών και όχι της κυβέρνησης.

    Η υπουργός ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα καταβολής οικονομικών ενισχύσεων και πρόσθεσε ότι "το υπουργείο έκανε ό,τι μπορούσε και ουδείς μπορεί να το κατηγορήσει για αδιαλλαξία".

    Η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι από τις 5 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή του υπόλοιπου των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στους δικαιούχους.

    Πρόσθεσε δε πως, μετά τη λήξη των πληρωμών αυτών, θα αρχίσει και η εξόφληση για τις αποδεσμευμένες ενισχύσεις (ντομάτα, βαμβάκι και ενδεχομένως ρύζι). Κατά την ίδια, τον Απρίλιο - αν αυτό καταστεί δυνατόν - θα γίνει η επιστροφή του ΦΠΑ στους παραγωγούς, ένα μήνα νωρίτερα από το σύνηθες (ήδη έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό ποσόν 140 εκατομμυρίων ευρώ για τις καλλιέργειες του 2009).

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι τα μέσα του 2010 θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του ΟΣΔΕ (σήμερα βρίσκεται στο 98%) και πρόσθεσε πως φέτος η κυβέρνηση θα παρουσιάσει - μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης - "μια άλλη πρόταση για τους συνεταιρισμούς".

    Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλους Ιουνίου θα έχουν λυθεί μια σειρά από ζητήματα που "πονάνε" τους παραγωγούς, όπως η λειτουργία της αγοράς, το κόστος παραγωγής και η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας.

    Γνωστοποίησε δε, ότι στο τέλος Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση του επανασχεδιασμού του προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", θα καταβληθούν και οι εξισωτικές αποζημιώσεις για την απονιτροποίηση και τα βιολογικά προϊόντα.

    Σε σχέση με το διαχωρισμό για τους κατβ επάγγελμα αγρότες, η υπουργός σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί καταστατικό για την κατοχύρωση του επαγγέλματος, αλλά όχι με βάση μόνο εισοδηματικά κριτήρια.

    Κατβ ελάχιστον επιστροφή 550 εκατ. από το "πακέτο Χατζηγάκη"

    Η κα Μπατζελή επεσήμανε, εξάλλου, πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει κατβ ελάχιστον 550 εκατομμύρια ευρώ από τις αγροτικές αποζημιώσεις του "πακέτου Χατζηγάκη", αν δεν τελεσφορήσουν, όπως είπε, οι "πάρα πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις", που η κυβέρνηση πραγματοποιεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, "με στόχο να μην επιστραφεί τίποτα". Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα επιτευχτεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Κατά την ίδια, το πακέτο Χατζηγάκη, ούτως ή άλλως, δεν πέτυχε τους στόχους του για ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας, ενώ η καταβολή οικονομικών ενισχύσεων υπό την πίεση μπλόκων γενικά δεν ενδείκνυται. "Με τέτοια μέτρα δεν λύνουμε το πρόβλημα, απλώς καλύπτουμε το ζήτημα των κινητοποιήσεων με μικροδιευθετήσεις. Αν δεν πείσουμε τους αγρότες ότι είμαστε αξιόπιστοι, στο κεφάλι τους θα έχουν πάντα ένα μπλόκο απέναντί μας", είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείσα για τη χθεσινή μετάβασή της στην Agrotica, έπειτα από "παράκαμψη" των μπλόκων κοντά στο αεροδρόμιο, η κα Μπατζελή επεσήμανε ότι "δεν απέφυγε τίποτα, απλά επιβεβαίωσε τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, σε χώρους όπου μπορούμε να μιλήσουμε κι όχι στα μπλόκα".

    Αναφερόμενη στον καπνό, σημείωσε ότι στόχος είναι να στραφούν οι καλλιεργητές σε άλλες καλλιέργειες, ενώ σε ό,τι αφορά το βαμβάκι σημείωσε ότι απαιτείται η αλλαγή του πλαισίου στήριξης, καθώς η ΚΟΑ βάμβακος "δεν είναι σωστή". Διευκρίνισε δε, πως την Τρίτη έχει συνάντηση στο υπουργείο με τους εκκοκκιστές βάμβακος, ώστε να συζητηθούν θέματα σχετικά με την αποπληρωμή συμβολαίων παραγωγών, που παρέδωσαν το προϊόν τους αλλά δεν πληρώθηκαν.

    Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης επεσήμανε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αγροτών. "Επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, που δημιουργούν προϋποθέσεις, ώστε κάποιοι να ασυδοτούν, θα μας βρουν απέναντί τους... Θα βάλουμε τέλος στην ανομία και την ανοχή. Ως πολιτική επιλογή, τασσόμαστε με αυτούς που παράγουν, όχι με αυτούς που ασυδοτούν", είπε χαρακτηριστικά.

    Υπενθύμισε επίσης πως στο πλαίσιο της κατάθεσης νόμου, με χρονικό όριο έως το Μάιο, προχωρά η διασύνδεση με διάφορες πηγές δεδομένων (π.χ., ΤΑΧΙΣ) για τον εντοπισμό και έλεγχο των εισερχόμενων αγροτικών προϊόντων και μπαίνουν οι βάσεις για νέους διαπραγματευτικούς μηχανισμούς προς όφελος των παραγωγών.

    [09] "Βουτιά" στις αγορές

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν χθες με μεγάλες απώλειες και βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο τους τις τελευταίες δέκα εβδομάδες, εξαιτίας της ανησυχίας για τα δημοσιονομικά Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας.

    Τα δημοσιονομικά προβλήματά τους εκτιμήθηκε ότι θα επιβαρύνουν ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ και τα ισπανικά και πορτογαλικά spread άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα.

    Η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού έπεσε στο χαμηλότερό της σημείο από τον Ιούνιο, πέφτοντας στο 1,38 δολάριο.

    Εξάλλου, η είδηση ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ενέτειναν το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη.

    Και στη Γουόλ Στριτ η πτώση επηρέασε σημαντικά και τις τραπεζικές μετοχές (Citigroup -5,5%, Bank of America -4,9%, JPMorgan -4,6%).

    Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε πτώση 2,45% στις 5.533,24 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.139,31 μονάδες, με πτώση 2,17%. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 2,75% στις 3.689,25 μονάδες.

    Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 2,61% σταματώντας στις 10.002,18 μονάδες, και ο Nasdaq έκλεισε στις 2.125,43 μονάδες, με πτώση 2,88%. Ο S&P υποχώρησε κατά 3,11% στις 1.063,11 μονάδες.

    "Δεν υπάρχει κίνδυνος"

    Η Ισπανία και η Πορτογαλία, τα χρηματιστήρια των οποίων χθες κατέρρευσαν λόγω των σοβαρών δημοσιονομικών τους δυσκολιών, "δεν παρουσιάζουν κίνδυνο" για την σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ομάδας των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    "Δεν υπάρχει κίνδυνος", τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Γιούνκερ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Οι χώρες της Ιβηρικής προκάλεσαν αυξημένες ανησυχίες όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση, που οδήγησε σε αμφιβολία τους επενδυτές, ένα σενάριο συγκρίσιμο με την ελληνική κρίση.

    Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι ο δείκτης-βαρόμετρο του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, Ibex-35 σημείωσε πτώση κατά 5,94% μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης PSI του Χρηματιστηρίου της Λισαβόνας έπεσε κατά 4,98% μονάδες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 February 2010 - 7:30:29 UTC