Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να ληφθούν μέτρα για τους χαμηλόμισθους"
  • [02] "Ριζοσπαστική πολιτική"

  • [01] "Να ληφθούν μέτρα για τους χαμηλόμισθους"

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Η πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Μπαρόζο, ο οποίος συνδέεται με τον κ. Σαμαρά με παλιά φιλία,από την εποχή που ο ένας ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κι ο άλλος υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας.

    Οι δύο άνδρες είχαν ευρύτατη συζήτηση για τα οικονομικά θέματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για τις δυσμενείς εξελίξεις και για τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης από την Ευρώπη.

    Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε θετική την αντιμετώπιση της ΝΔ στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την κρίση.

    Ειδικότερα θεωρεί ότι είναι θετικό πως η ΝΔ δεν ακολουθεί μία αρνητική αντιπολίτευση - "όχι σε όλα" - που θα έστελνε πολύ αρνητικό μήνυμα στις αγορές.

    Στην τηλεφωνική τους συνδιάλεξη οι δύο άνδρες συμφώνησαν σύντομα να συναντηθούν στις Βρυξέλλες.

    Συναντήσεις με εκπροσώπους της ΔΑΚΕ

    Την ανάγκη άμεσα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μέτρα ενίσχυσης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση του προέδρου Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

    Την επισήμανση αυτή ανέφερε ο κ.Παναγιωτόπουλος έκανε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της ΝΔ και υπήρξε απόλυτη συμφωνία από την πλευρά των εκπροσώπων συνδικαλιστικού κινήματος.

    Στη συνάντηση ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε με απόλυτο τρόπο ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα - ανάσες, μέτρα ενίσχυσης και τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, γιατί διαφορετικά θα υπάρξει εκτίναξη της ανεργίας.

    Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα και ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης επισήμανε την αναγκαιότητα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων από τα επώδυνα μέτρα που λαμβάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση ποιος φταίει για τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία ο κ. Πουπάκης απάντησε ότι φταίει η πολιτεία και φταίνε όλοι εκείνοι που με την ανοχή τους και με την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών άφηναν απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

    Ο κ. Πουπάκης είπε ακόμη ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν στην ελληνική δικαιοσύνη, επιχειρηματίες κι άλλα συμφέροντα που θησαύρισαν με την ανοχή της πολιτείας.

    Ο ευρωβουλευτής είπε ακόμη ότι η ΔΑΚΕ έχει προτείνει κινητοποιήσεις για να προστατεύσει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ προσπαθεί να ανεβάσει το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο βρίσκεται τώρα το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.

    Τέλος, ο κ. Πουπάκης μίλησε για την αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης της ΔΑΚΕ, που θα γίνει μέσα από το συνέδριό της.

    Κλείνοντας ανέφερε ότι "είμαστε δίπλα στη ΝΔ, δίπλα στον πρόεδρο, όσον αφορά την προσπάθεια που έχει αναλαβει για να ξανακάνουμε τη ΝΔ πρώτη δύναμη και πρώτη στην καρδιά των Ελλήνων πολιτών".

    Ο γραμματέας Συνδικαλιστικού Γιάννης Μανώλης δήλωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης και το πάγωμα των μισθών στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι αυξήσεις στα καύσιμα, οδηγούν σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες απλούς εργαζόμενους.

    Πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν πουθενά. Και προέβλεψε ότι πολύ σύντομα εκείνοι οι οποίοι πληρώνουν πάντα θα κληθούν να ξαναπληρώσουν.

    Σε ερώτηση για το άν υπάρχουν ευθύνες στην πολιτική Αλογοσκούφη, ο κ. Μανώλης απάντησε ότι "ευθύνες υπάρχουν διαχρονικές και για πολλούς, γιατί οι πολιτικές που ασκήθηκαν για πολλά χρόνια οδήγησαν στο μεγάλο χρέος που αντιμετωπίζουμε, το οποίο όμως επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα με γκάφες της σημερινής κυβέρνησης".

    Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ δημοσίου τομέα Ηλίας Ηλιόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι "μία πολιτική που δεν αναδεικνύει αίτια, που δεν αναδεικνύει υπευθύνους για την κατάσταση στην οποία έχει φθάσει η χώρα και εκδηλώνεται με την εφαρμογή μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα που δεν οδηγούν πουθενά, είναι μία πολιτική με την οποία εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε".

    Πρόσθεσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι με ομόφωνες αποφάσεις τους απεργούν στις 10 Φεβρουαρίου, δίνοντας ένα ηχηρό και ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η πολιτική της αδικίας και ελλειψης κοινωνικής ευαισθησίας δεν μπορεί να περάσει.

    Τέλος, ανέφερε ότι ειδικά για το ασφαλιστικό σύστημα είναι υποχρέωση της πολιτείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της από την στιγμή που οι εργαζόμενοι ανελλιπώς και για όλη τους τη διαδρομή πληρώνουν τις εισφορές τους και το στηρίζουν.

    [02] "Ριζοσπαστική πολιτική"

    Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «για μια ριζοσπαστική αγροτική πολιτική» παρουσίασε σε εκδήλωση του κόμματος, στην 23η Agrotica, στη ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός», ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική «στις πολιτικές, που έφεραν σε απόγνωση τους αγρότες».

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το «αγροτικό κίνημα δεν ηττάται, αυτές τις μέρες» κι ότι αντίθετα «έχει αρχίσει να πετυχαίνει σημαντικές νίκες», υποστηρίζοντας ότι «ανάγκασε την κυβέρνηση να παραδεχτεί, έστω και στα λόγια, τα κρίσιμα προβλήματα» και ότι τη «φόβισε τόσο, που το πρώτο, το μοναδικό μέχρι σήμερα νομοσχέδιο που προωθεί, είναι για τη συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών», με στόχο να «αποδυναμώσει» και να «χειραγωγήσει» τον αναδυόμενο «ριζοσπαστισμό» του αγροτικού κινήματος.

    «Αυτό το κίνημα δεν θα ηττηθεί. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας δεν μπορεί να υποχωρήσει απέναντι στην Ελλάδα της λαμογιάς, της διαπλοκής και της μιζέριας. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών και των εργαζομένων που το επόμενο διάστημα θα πάρουν τη σκυτάλη και στις 10 του μήνα (ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα) θα δώσουν μια απάντηση σε αυτόν τον μεγάλο συντηρητικό πολιτικό συνασπισμό της συναίνεσης, της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Απέναντί του, θα αναδειχθεί ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός από ευρύτερες δυνάμεις, εργαζόμενους, άνεργους, νέους αγρότες, πολίτες που διεκδικούν ελπίδα και προοπτική σε αυτόν τον τόπο, αξιοπρέπεια και όχι απλά επιβίωση», είπε ο κ. Τσίπρας.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι «όλες οι αναθεωρήσεις της ΚΑΠ είχαν την συναίνεση και των δύο μεγάλων κομμάτων, που κυβέρνησαν τη χώρα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» -υπενθυμίζοντας ότι η «καταστροφική» αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή των προϊόντων, στην αναθεώρηση του 2003 «φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης Σημίτη»- και τα κατηγόρησε για παντελή έλλειψη σχεδιασμού «για ένα θέμα εθνικό», όπως το αγροτικό ζήτημα.

    «Μήπως ευθύνονται οι πολιτικές των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων; Μήπως δεν είχαμε εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση ενός εθνικού θέματος; Όταν τα επισημαίναμε, μας κατηγορούσαν για μίζερους. Μιλούσαν για την ισχυρή Ελλάδα και για ισχυρό ευρώ. Πού είναι όλοι αυτοί σήμερα να δουν την απόγνωση του αγροτικού κόσμου;».

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «εκτός από τα οικονομικά που είναι δίκαια», δεν «τολμά» να προωθήσει αποφασιστικά «ούτε τα θεσμικά αιτήματα» του αγροτικού κόσμου.

    «Δεν έχουν την πρόθεση, ούτε τα κότσια να συγκρουστούν με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα καρτέλ, με τους μεσάζοντες, με τους κουμπάρους, με τις τράπεζες», τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι «υπάρχει εναλλακτική λύση» για μια «αγροτική παραγωγή με επίκεντρο τον άνθρωπο, με σεβασμό στο περιβάλλον, που θα στοχεύσει στην διατροφική επάρκεια, θα αξιοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας, που θα βασίζεται σε ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και θα αποκλείει τα μεταλλαγμένα» και για μια «πολιτική εξυγίανσης της αγοράς, με δημόσιες επενδύσεις με νέους υγιείς συνεταιρισμούς, με τοπικά δίκτυα, με σπάσιμο των καρτέλ».

    Πρόσθεσε, όμως, ότι για να εφαρμοστεί «απαιτείται ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα, με τις τράπεζες, με τα καρτέλ και κυρίως, με καμιά δεκαριά εταιρείες πολυεθνικές, ή και ντόπιες, που αισχροκερδούν από το μόχθο του αγροτικού κόσμου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 February 2010 - 15:30:16 UTC