Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για την εισοδηματική πολιτική
  • [02] Αλ.Αλαβάνος: "Μέτωπο αλληλεγγύης"
  • [03] Ελληνική αποστολή στην Αϊτή
  • [04] Στις 17 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
  • [05] Θα πληρώσουν όσοι ρυπαίνουν

  • [01] Σύσκεψη για την εισοδηματική πολιτική

    Το φορολογικό νομοσχέδιο και η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μετατρέψει αυτή τη δυσμενή κατάσταση σε ευκαιρία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στα οικονομικά της χώρας και υπογράμμισε πως «πρέπει να γίνει αντιληπτό το πρότυπο του υπέρογκου δανεισμού ανεξέλγκτα για την κάλυψη βασικών δημοσιονομικών αναγκών, χωρίς στρατηγική που έχει ακολουθηθεί κατά κόρον στο παρελθόν, έχει φτάσει στα όριά του».

    Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, οι ριζικές τομές στον αγροτικό τομέα και στη γενικότερη λειτουργία του κράτους αποτελούν «μονόδρομο». Επισήμανε δε, πως «σήμερα τα περιθώρια έχουν στενέψει για ομαδικά συμφέροντα και διεκδικήσεις» και ότι «σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές προέχει το δημόσιο συμφέρον».

    Αφού αναφέρθηκε στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου για την εισοδηματική πολιτική και είπε ότι πιθανότατα θα υπάρχει αύριο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, πρόσθεσε ότι εντός της εβδομάδας «κατά πάσαν πιθανότητα» θα παρουσιαστεί και το ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, αλλά και οι γενικοί άξονες του φορολογικού συστήματος. Διευκρίνισε δε, πως θα ψηφιστεί πρώτα το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική και αργότερα το φορολογικό.

    Σε ερώτηση πότε θα αλλάξουν οι υπεύθυνοι των εφοριών, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να βάλει κομματικούς προϊστάμενους στις ΔΟΥ, αλλά να υπάρξει μια διαδικασία, ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμεντικότητα και η νομιμότητα στις επιλογές της.

    Επιπλέον, είπε ότι έρχεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιλογή γενικών διευθυντών με αντικειμενικά κριτήρια.

    "Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα των κερδοσκόπων"

    Συντονισμένη επίθεση εκδηλώνεται κατά του ευρώ, η οποία πλέον περιλαμβάνει ως στόχους, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

    Η διαπίστωση ανήκει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο συνομίλησαν οι δημοσιογράφοι της ελληνικής αποστολής, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ινδία. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος είχε επισημάνει τα θέματα αυτά, από την πρώτη μάλιστα Σύνοδο Κορυφής, στην οποία μετείχε, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα για την Ευρώπη και ότι οι κερδοσκόποι, μετά τη χώρα μας, θα έβρισκαν και άλλο αδύναμο κρίκο για να πλήξουν το ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εξέλιξη σχετικά με τη στοχοποίηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μία μεμονωμένη υπόθεση. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και πρέπει να αναλάβουμε συντονισμένη δράση με αλληλεγγύη πάνω σ' αυτό το θέμα.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι ο ίδιος προτίθεται να θέσει το συγκεκριμένο θέμα τόσο στη συνάντησή του, την Τετάρτη, με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όσο και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα συνέλθει την επόμενη μέρα, 11 Φεβρουαρίου.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τόνισε πως εμείς είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει και σ'αυτό επιμένουμε. Και πρόσθεσε ότι εμείς ό,τι είχαμε πει, το κάναμε, πήραμε μέτρα.

    Στο επίσημο γεύμα του Παγκόσμιου Φόρουμ, το οποίο διεξάγεται στο Νέο Δελχί, ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με άλλους πρωθυπουργούς, όπως της Νορβηγίας, της Σλοβενίας και της Λιθουανίας. Ολοι έδειξαν ενδιαφέρον για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και εξέφρασαν την απορία τους στον κ. Παπανδρέου για ποιο λόγο η Ελλάδα δέχεται τέτοιες επιθέσεις.

    Εξάλλου, στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την αειφόρο ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα για να βγει απο την κρίση και την ύφεση.

    Ανέφερε επίσης ότι η πρόκληση είναι για όλους πολιτική και έγκειται στην ενίσχυση των θεσμών, καθώς και στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι πρόκληση για τους πολιτικούς να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον του πλανήτη και να δουν με διαφορετική αντίληψη καθημερινά προβλήματα.

    Αναφέρθηκε και στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τονίζοντας ότι υπήρξε η μεγάλη ευκαιρία να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο επόμενος σταθμός, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι στο Μεξικό, στο τέλος του φθινοπώρου και εκεί, όπως τόνισε, πρέπει οι αποφάσεις που θα ληφθούν να συνδυάζουν την πράσινη οικονομία με την ευημερία των πολιτών. Είναι, τόνισε, θέμα πολιτικής βούλησης και πολιτικής απόφασης.

    Επίσης τόνισε ότι οι αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν και πολύ μεγάλα αποθέματα, πρέπει να κάνουν επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και να στηρίξουν την πράσινη οικονομία.

    Εχουμε ιστορική ευθύνη, πρόσθεσε, για το μέλλον του πλανήτη. Η προσπάθεια, όπως ανέφερε, πρέπει να περάσει μέσα απο την ισχυροποίηση των θεσμών, κάτι που θα είναι πιο δύσκολο για τις αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες πρέπει να ξεπεράσουν παλιές νοοτροπίες και πρακτικές.

    Για πρώτη φορά, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στην ιστορία έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση να εργαστούμε συλλογικά για το μέλλον.

    Συνέντευξη Γ.Παπακωνσταντίνου

    Στις κυβερνητικές αποφάσεις για τη φορολογική και εισοδηματική πολιτική, καθώς και για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό αναφέρεται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής και τονίζει ότι σε αυτή την συγκυρία όλοι χρειάζεται να συνεισφέρουμε δίκαια, ανάλογα με τις δυνατότητές μας και οι πλέον αδύναμοι θα προστατευτούν. "Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το πρόγραμμα περιστολής δαπανών στο Δημόσιο, σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι και το φορολογικό νομοσχέδιο", υπογραμμίζει ο υπουργός.

    Επίσης, προαναγγέλλει την κατάργηση αυτοτελούς και τεκμαρτής φορολόγησης, τη θέσπιση αντικειμενικών τεκμηρίων για όλους, την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών παντού και αναφέρεται στις πρόωρες συντάξεις και τις «αδικίες» στο μισθολόγιο του Δημοσίου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι είμαστε μια χώρα με τεράστιο έλλειμμα και τεράστιο χρέος. Φέτος θα χρειαστεί να δανειστούμε 54 δισ. από τις αγορές. Είμαστε όμως και μια χώρα μιας ισχυρής ένωσης με ένα νόμισμα που λειτουργεί σαν ασπίδα για την οικονομία μας. Η ένωσή αυτή έχει σαφείς κανόνες, που δυστυχώς τους έχουμε παραβιάσει όλους. Συνεπώς, δεν έχουμε υποκύψει σε επιταγές, όπως λέτε, πρέπει να προσαρμοστούμε στους κανόνες που έχουμε συνυπογράψει. Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δράσουμε για να προστατεύσουμε την οικονομία της χώρας σε μια πάρα πολύ δύσκολη ως προς τις συνθήκες δανεισμού εποχή.

    Επίσης, προσθέτει ότι το πρότυπο που μέχρι σήμερα στήριζε τους ρυθμούς ανάπτυξης, ένα πρότυπο που βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση με δανεισμό και σημειώνει ότι στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί πόροι που ενισχύουν εισοδήματα ομάδων με υψηλή ροπή προς κατανάλωση, αλλά το σημαντικότερο για το 2010 έχουν προβλεφθεί 10,3 δισ. ευρώ για δράσεις ανάπτυξης. Οι πόροι που απελευθερώνονται από τη μείωση της σπατάλης ενισχύουν την ανάπτυξη.

    Παράλληλα, τονίζει ότι θα έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση σφραγίσματος των σπαταλών στο δημόσιο τομέα και ότι η κυβέρνηση προσβλέπει στον διάλογο με την ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου και δίκαιου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι καταργείται το ΕΤΑΚ και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προοδευτικής φορολόγησης που δεν επιβαρύνει τις μικρές περιουσίες. Η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα πληρώνει σημαντικά περισσότερο φόρο από τη μικρή και τη μεσαία. Κανένας μικρός ιδιοκτήτης δεν θα αισθανθεί να επιβαρύνεται για την ακίνητη περιουσία που κατέχει υπογραμμίζει.

    Επίσης, σημειώνει ότι στόχος είναι η αξιοποίηση κάθε ηλεκτρονικού μέσου για τη δήλωση, την καταγραφή και τη διασταύρωση των στοιχείων των φορολογούμενων και προσθέτει ότι το αφορολόγητο όριο, παρ' όλο που είναι το μεγαλύτερο που εφαρμόζεται σε χώρα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, δεν σκοπεύουμε να το μειώσουμε, αλλά θα το συνδέσουμε με το μέτρο των αποδείξεων ανάλογα με το εισόδημα. Ρητή πρόθεσή μας, λοιπόν, είναι η κατάργηση όλων των μορφών αυτοτελούς φορολόγησης, όπως και ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων. Θα θεσπιστούν νέα τεκμήρια διαβίωσης, σύμφωνα με τα οποία ο φορολογούμενος που δηλώνει π.χ. 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα καλείται να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να συντηρεί βίλα, εξοχικό και κότερο.

    Ο υπουργός ερωτάται και για τις πρόωρες συντάξεις και λέει ότι: ο πρωθυπουργός έθιξε ένα μείζον θέμα στο ασφαλιστικό μας σύστημα, αλλά και στη δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών. Δεν είναι μόνο δική μας διαπίστωση ότι ο ιδιωτικός υπάλληλος που υποχρεώνεται σε σύνταξη στα 65 μετά από έναν ίσως δύσκολο και σκληρό εργασιακό βίο και παίρνει τη σύνταξη που δικαιούται από το ΙΚΑ αισθάνεται προσβεβλημένος όταν βλέπει ειδικές ομάδες να απολαμβάνουν πολλαπλάσιες συντάξεις από ηλικίες πολύ μικρότερες.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφηνίζει ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν διαφορετικέ γραμμές. Υπάρχουν απόψεις που εκφράζονται και πρέπει να εκφράζονται. Στις αποφάσεις η κυβέρνηση έχει μία γραμμή και μία φωνή. Το επιχείρημα της καθυστέρησης επίσης δεν το ασπάζομαι. Η χώρα σήμερα προσπαθεί να ισορροπήσει μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με φοβερές πιέσεις που ασκούνται στην οικονομία και από τους εταίρους και τις αγορές λόγω του «κακού μας παρελθόντος» και της αναξιοπιστίας μας.

    Τέλος, υπογραμμίζει ότι η διάσωση της οικονομίας δεν αφήνεται στις πλάτες της μίας ή της άλλης κοινωνικής ομάδας. Σε αυτήν τη συγκυρία όλοι χρειάζεται να συνεισφέρου με δίκαια, ανάλογα με τις δυνατότητές μας και οι πλέον αδύναμοι θα προστατευτούν όπως ήδη κάνουμε -έχοντας δώσει την ενίσχυση αλληλεγγύης, έχοντας αυξήσει τις αγροτικές συντάξεις, το επίδομα ανεργίας, την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και εξασφαλίζοντας πόρους για προγράμματα για την απασχόληση των νέων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το πρόγραμμα περιστολής δαπανών στο Δημόσιο, σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι και το φορολογικό νομοσχέδιο, καταλήγει.

    [02] Αλ.Αλαβάνος: "Μέτωπο αλληλεγγύης"

    «Μέτωπο αλληλεγγύης και ανατροπής», στηριγμένο στον ενωμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και ανοιχτό στον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο Αλέκος Αλαβάνος, που, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε ένα πολιτικό κείμενο, στο επίκεντρο του οποίου υπάρχει η θέση του «για μια νέα κοινωνική πλειοψηφία με επίκεντρο την αριστερά».

    Ο κ. Αλαβάνος, στην τοποθέτησή του, απηύθυνε πρόσκληση προς όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα, να θέσουν δηλαδή ως θέμα συζήτησης τη συγκρότηση ενός κοινού τόπου συνάντησης ανταλλαγής ιδεών, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και θετικών δράσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ. Αλαβάνος και τονίζεται και στο κείμενο «είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με ολόκληρη τη ριζοσπαστική αριστερά, με συντρόφους του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που έχουν γόνιμη και διαρκή παρουσία στο Κίνημα».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν είχε ως στόχο να γίνει μεγάλη συλλογή υπογραφών στο κείμενο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ για το αν η πολιτική του πρωτοβουλία θα αποκτήσει οργανωτική μορφή, τόνισε πως «πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία, που τίθεται προς συζήτηση», πως ο ίδιος θα συναντήσει πολύ κόσμο και επομένως, στην πορεία θα φανεί αν χρειάζεται, ή όχι, κάτι παραπάνω.

    Στην ερώτηση, ποιό είναι το νόημα της πρωτοβουλίας του, καθώς οι θέσεις του στο πολιτικό κείμενο που παρουσίασε σήμερα, δεν διαφέρουν από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «πηγή της έμπνευσής μας είναι στοιχεία που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας, παράλληλα όμως, το κείμενο διατυπώνει προτάσεις για την ανάπτυξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερο δυναμισμό και με στόχο τη συγκέντρωση ευρύτερων δυνάμεων, καθώς απευθύνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις».

    Όπως είπε, το επόμενο βήμα της πρωτοβουλίας του θα είναι να πραγματοποιηθούν ανοιχτές συσκέψεις και συζητήσεις με πολίτες και από το χώρο της αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, για να δοκιμαστούν οι ιδέες, που παρουσιάστηκαν σήμερα.

    Όπως αναφέρεται στο πολιτικό κείμενο, είναι απαραίτητη σήμερα μια αντιπολίτευση, που να αναπτύξει μια συνολική πολιτική δράση, δηλαδή μια αντιπολίτευση δομική, κινηματική, ενωτική, στοχαστική και ανατρεπτική και οραματική. Στο επίκεντρο της πολιτικής δράσης πρέπει να είναι το σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο ο κ. Αλαβάνος θεωρεί ότι αποτελεί κομβικό σημείο για την πορεία της χώρας.

    Το πολιτικό κείμενο υπογράφουν 40 στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ανένταχτοι αριστεροί. Ανάμεσά τους είναι τα μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Γαλάνης, Γρηγόρης Δεμέστιχας, Γιάννης Θεωνάς, Αντώνης Νταβανέλος, Γιώργος Σαπουνάς και Δήμος Τσακνιάς.

    [03] Ελληνική αποστολή στην Αϊτή

    Ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει σήμερα από την Ελλάδα στην Αϊτή, την οποία συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης.

    Ο κ. Κουβέλης θα συναντηθεί με εκπρόσωπο της Κυβέρνησης της Αϊτής και θα του επιδώσει επιστολή του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Αϊτής. Στην επιστολή τονίζονται οι ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών και επισημαίνεται η απόφαση της Ελλάδας να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στη δοκιμαζόμενη φίλη χώρα.

    Το αεροπλάνο τύπου Μπόινγκ 747 μετέφερε 50 τόνους φαρμακευτικού υλικού και τροφίμων. Επίσης μετέφερε μέλη των Μ.Κ.Ο. «Γιατροί του Κόσμου» και «Ελληνική Ομάδα διάσωσης» που θα παραμείνουν εκεί, προκειμένου να βοηθήσουν το λαό της Αϊτής.

    Κατά την επιστροφή, το αεροπλάνο θα μεταφέρει Έλληνες πολίτες από την Αϊτή και ομάδες εθελοντών, ενώ έχει προηγηθεί συνεννόηση με την Ισπανική Προεδρία προκειμένου να μεταφερθούν στην Αθήνα πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. και Σένγκεν.

    Ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Εξωτερικών, ύστερα από σχετική πρόταση της Εκκλησίας, ήταν να φιλοξενηθούν ορφανά παιδιά από την Αϊτή στην Ελλάδα, η οποία απορρίφθηκε λόγω της απόφασης της Κυβέρνησης της Αϊτής να απαγορευτεί η έξοδος των παιδιών από τη χώρα.

    Ο Υφυπουργός ευχαρίστησε θερμά τις εθελοντικές οργανώσεις και τους μεμονωμένους εθελοντές για την ετοιμότητα τους να συνδράμουν και να στελεχώσουν την αποστολή και τους φορείς που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Υπουργείου Εξωτερικών. Ευχαρίστησε επίσης την αεροπορική εταιρεία Hellenic Imperial Airways που διέθεσε το αεροπλάνο και δέχθηκε να καλύψει πάνω από το 50% των εξόδων μεταφοράς. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών.

    [04] Στις 17 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

    Για την Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Λαμίας, η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας για την υπόθεση δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια.

    Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης.

    Η δίκη είχε ξεκινήσει την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και αναβλήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου, λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος στο πρόσωπο της εισαγγελέως έδρας.

    Μετά από αυτό το δικαστήριο είχε οδηγηθεί σε αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης.-

    [05] Θα πληρώσουν όσοι ρυπαίνουν

    "Αυτοί που προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν τη ρύπανση θα αναλάβουν, υπό την εποπτεία και το συντονισμό της πολιτείας, το κόστος της απορρύπανσης", τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας σήμερα στα Οινόφυτα το πρόγραμμα του υπουργείου για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης στον Ασωπό.

    Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ο περιορισμός και η εξάλειψη της ρύπανσης, η χωρική οργάνωση της άτυπης έως σήμερα βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου και η διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων είναι οι στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος, η ανακοίνωση του οποίου έγινε για συμβολικούς λόγους στο αμφιθέατρο του Ενιαίου Λυκείου Οινοφύτων.

    Στο πλαίσιο λήψης μέτρων άμεσης προτεραιότητας, ο Ασωπός ορίζεται πλέον ως υδάτινο σώμα - αντί ως αγωγός διάθεσης των βιομηχανικών αποβλήτων στον Ευβοϊκό, όπως ισχύει μέχρι σήμερα - και ομάδα των Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΚΥΥ) επεξεργάζεται νέα αυστηρά όρια τόσο για τον αποδέκτη (Ασωπό) και για τις εκπομπές από τις βιομηχανίες. Παράλληλα, αναθεωρούνται εντός του 2010 οι περιβαλλοντικοί όροι αδειοδότησης των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής, με προτεραιότητα στις δραστηριότητες των οποίων αυτοί οι όροι έχουν λήξει.

    Θεσπίζονται αυστηροί έλεγχοι των βιομηχανικών δραστηριοτήτων από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΥΕΠ), το έργο των οποίων θα συνεπικουρείται από Επιθεωρητές Εργασίας και Υγείας. Σε αυτούς τους ελέγχους θα συμπεριλαμβάνονται οι υποχρεωτικές περιοδικές εκθέσεις παραγωγού αποβλήτων από τις εταιρίες με ρυπαντικό δυναμικό.

    Θεσπίζεται επίσης αξιόπιστη μεθοδολογία για τον καταλογισμό τους ύψους των επιβαλλόμενων προστίμων, εξασφαλίζεται η ισονομία και η ισότιμη μεταχείριση όλων των ελεγχομένων αλλά και η διαφάνεια και ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων.

    Θεσμικό πλαίσιο επεξεργάζεται το υπουργείο ΠΕΚΑ για την αντικατάσταση της Υγειονομικής Διάταξης με βάση την οποία είχαν δανειοδοτηθεί οι βιομηχανίες τη περιοχής όσον αφορά τη διάθεση των υγρών αποβλήτων τους στον Ασωπό.

    Αποσκοπώντας στην άμεση πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού σε πόσιμο νερό, το υπουργείο ΠΕΚΑ προχωρά σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ στην παροχή αναγκαίας τεχνικής βοήθειας για επέκταση των δικτύων με στόχο την κάλυψη μεμονωμένων περιοχών και οικισμών, καθώς έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται τα έργα επεξεργασίας πόσιμου νερού από την Υλίκη και το Μόρνο, στο Σχηματάρι, τα Οινόφυτα, την Αυλίδα και τη Θήβα.

    Στο πλαίσιο μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, το υπουργείο ΠΕΚΑ προχωρά σε οργάνωση και εξυγίανση της άναρχης βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία, στην οριοθέτηση και καθαρισμό του Ασωπού και στη σταδιακή αποκατάσταση των εκτάσεων που έχουν ρυπανθεί. Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει την κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας των προεπεξεργασμένων υγρών αποβλήτων των βιομηχανιών, που θα δρα συμπληρωματικά με τις μονάδες επεξεργασίας των βιομηχανιών.

    Με σειρά κινήσεων οχυρώνει το υπουργείο ΠΕΚΑ τους μηχανισμούς διασφάλισης της εφαρμογής των μέτρων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η συγκρότηση σχετικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων, η συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης επενδύσεων και πώλησης νέων θέσεων εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων, η επαναλειτουργία του Γραφείου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Οινοφύτων για τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος και η σύνταξη και δημοσιοποίηση ετήσιας έκθεσης από την ΕΥΕΠ για την υλοποίηση του προγράμματος. Εξετάζεται, τέλος, το ενδεχόμενο ίδρυσης Τεχνολογικού Πάρκου νέων αναπτυξιακών τομέων.

    "Κύρια προϋπόθεση για μια πράσινη- αειφόρο ανάπτυξη που υλοποιούμε στην περιοχή μέσα από αυτά τα μέτρα αποτελεί η θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων, κατευθύνσεων και διαδικασιών, βάσει των οποίων θα ελέγχονται οι πηγές ρύπανσης και θα υποχρεωθεί να λειτουργήσει η βιομηχανία", τόνισε η κ. Μπιρμπίλη. Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι "με τη σημερινή βούληση της κυβέρνησης και την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων το πρόγραμμα αυτό θα μπορέσει να έχει σύντομα ορατά αποτελέσματα".

    Η υπουργός ΠΕΚΑ συνεχάρη, τέλος, τον Πατέρα Γιάννη Οικονομική, "τον οποίο πρόσφατα βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών για το έργο του και που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ακτιβισμού και σύμβολο για τη σωτηρία του Ασωπού".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 February 2010 - 15:30:25 UTC