Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η οικονομία στο επίκεντρο της συνόδου της ΕΕ
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] Η οικονομία στο επίκεντρο της συνόδου της ΕΕ

    Στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνικές επαφές με τον Χέρμαν Βαν Ρόμπει, πρόεδρο της ΕΕ, την Βαρόνη Κάθριν Αστον, υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ, τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του συντονισμένη δράση έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων.

    Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν στις 11:15 (ώρα Ελλάδος) με πρώτο θέμα συζήτησης το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, οι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης και, εν τέλει, το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

    Παρά το γεγονός ότι τα σενάρια περί «ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης» πληθαίνουν στο διεθνή Τύπο και στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο, οι ευρωπαίοι ιθύνοντες εξακολουθούν να τηρούν «σιγή ιχθύος» για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, διπλωμάτης προσκείμενος στο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι το θέμα θα απασχολήσει τη Σύνοδο, όμως «δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να αποκλείσω κάτι».

    Στη συνέχεια ερωτηθείς αν θα υπάρξει ανακοίνωση της Συνόδου με την οποία θα εκφράζεται η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα, ο ίδιος διπλωμάτης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως δεν μπορεί να σχολιάσει πράγματα τα οποία μέχρι αύριο μπορεί να αλλάξουν.

    Εκτός από τα οικονομικά θέματα, οι "27" θα συζητήσουν για το θέμα των κλιματικών αλλαγών και για την κατάσταση στην Αϊτή.

    Στις 3:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένη η ενημέρωση του Προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς τους «27», σχετικά με τα αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση για το πώς η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Αιτή μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Παράλληλα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις με ποιους τρόπους θα μπορούσε να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή άμεση επέμβαση σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.

    Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη της Προεδρίας της ΕΕ στο κτίριο Justus Lipsius,του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος).

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Λικ Σατέλ ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου,στο τέλος της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

    "Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με την κυρία Μέρκελ πάνω σε διάφορα θέματα. Φαντάζομαι ότι το θέμα αυτό (της κατάστασης της Ελλάδας) θα θιγεί", δήλωσε ο Σατέλ ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου.

    "Η γαλλική κυβέρνηση ενδιαφέρεται όπως και οι ευρωπαίοι εταίροι της για την κατάσταση του ευρώ και για την κατάσταση της Ελλάδας ιδιαίτερα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι η υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ έχει "τακτικές επαφές με τους ομολόγους της" πάνω στο θέμα αυτό.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί

    Την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο κ.Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική, με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι.

    "Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση που αφορά και στην Ελλάδα διαβεβαίωσα για την ισχυρή πολιτική βούληση -έχοντας καταθέσει και έχοντας περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης- να εφαρμοστεί κατά γράμμα. Όπως τόνισα ότι έχουμε και τις προηγούμενες μέρες πάρει επιπλέον ενισχυτικά για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μέτρα ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα στο 8,7% το 2010", δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "έχω τονίσει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να εγγυηθεί ότι αυτός ο στόχος θα πραγματοποιηθεί".

    Ο πρωθυπουργός στην αρχή της δήλωσής του είπε ότι "είχαμε μία εξαιρετική συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί όπου επιβεβαιώθηκαν οι βαθειές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας".

    Πρόσθεσε ότι "είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που μας αφορούν στην ευρύτερη περιοχή: μεσογειακή συνεργασία, Βαλκάνια, το Κυπριακό, αλλά και γενικότερα τις ευρωπαϊκές προοπτικές σε ό,τι αφορά τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και βεβαίως την ευρωπαϊκή προοπτική της αντιμετώπισης της οικονομικής και κλιματικής κρίσης".

    "Θέλω να τονίσω την πολύ καλή αυτή συνεργασία και την πολύ καλή συνάντηση που είχα με τον κ. Σαρκοζί", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Σε συνομιλία που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στο Παρίσι ο κ. Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως είχε μία πολύ καλή και εγκάρδια συζήτηση με το Γάλλο Πρόεδρο, για τον οποίο είπε πως είναι οπωσδήποτε ένθερμος υποστηρικτής της εμβάθυνσης των σχέσεών μας, μιας στρατηγικής (όπως ο ίδιος λέει) συνεργασίας στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και σε θέματα νέας τεχνολογίας και πράσινης ανάπτυξης.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι ανέλυσαν το οικονομικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο ήταν βεβαίως κι η Ελλάδα και όλα τα προβλήματά της, είπε και πρόσθεσε ότι είχε την ευκαιρία να αναλύσει, σε ένα βαθμό - "όλες οι λεπτομέρειες είναι δύσκολες για τον οποιοδήποτε πρωθυπουργό", διευκρίνισε - το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σημείωσε δε οτι ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν ικανοποιημένος για τις προσπάθειες που κάνουμε και "είδα ότι υπάρχει σημαντική πολιτική στήριξη για αυτές τις προσπάθειες, (στήριξη) που ελπίζω ότι θα εκφραστεί αύριο (Πέμπτη) και στο Συμβούλιο Κορυφής".

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι "εμείς δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια, εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε απλώς να στηρίξετε τη δική μας βούληση, την αξιοπιστία της χώρας μας στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος".

    Κληθείς να διευκρινήσει την αναφορά του ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και τη μείωση του ελλείμματος, ο πρωθυπουργός είπε: "το έχω πει πάντα: ό,τι είναι αναγκαίο".

    Ερωτηθείς αν αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως λήψη μέτρων επιπλέον του Προγράμματος Σταθερότητας απάντησε: "Δεν είπα κάτι τέτοιο. Να διαβάσετε το πρόγραμμα Σταθερότητας".

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν, ενώ πριν τη συνάντησή του με το Γάλλο πρόεδρο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μπερνάρ Ακογιέ.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

  • Συνεδρίαση του Διαγραμματειακού της ΝΔ υπό τον Αντ. Σαμαρά (11:00:00 Αθήνα)

  • Ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρα (12:00:00 Αθήνα)

  • Κινητοποίηση περιπτερούχων στο πρώην ΥΜΑ-Θ. Περιπτερούχοι του Ν. Θεσσαλονίκης, με μαύρες σημαίες και αφίσες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο του πρώην ΥΜΑ-Θ, στο πλαίσιο της οποίας το Δ.Σ. του Σωματείου τους, θα επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας καθώς και πρότασεις στην κύβερνηση "για πιο δίκαιη φορολόγηση των τσιγάρων" (12:00:00 Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου των Γιατρών του Κόσμου για το ταξίδι μελών τους στην Αϊτή (12:00:00 Αθήνα)

  • Απονομή βραβείων στους «Πρώτους των Πρώτων» - Αν. Διαμαντοπούλου. Απονομή Βραβείων στους «Πρώτους των Πρώτων» από την υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου (12:00:00 Αθήνα)

  • Συνάντηση Αν. Λοβέρδου και Γ. Παπακωνσταντίνου με ΑΔΕΔΥ. Οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών θα συναντηθούν από κοινού με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, σχετικά με το διάλογο για το Ασφαλιστικό (12:30:00 Αθήνα-Σταδίου 29)

  • Παρουσίαση από τον ΥΦΕΞ Σπ. Κουβέλη των δράσεων της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας

    (13:00:00 Αθήνα)

  • Συνέντευξη Τύπου υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη για το Πράσινο Ταμείο και την Ανακύκλωση Απορριμμάτων. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα ανακοινώσει τα βασικά σημεία των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων για το Πράσινο Ταμείο και την Ανακύκλωση Απορριμμάτων (13:00:00 Αθήνα)

  • Εκδήλωση του Ελληνο-Ισραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας. Ομιλίες Φ. Σαχινίδη και του Δρος Γιόσι Μπέιλιν, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ , με θέμα "Η Οικονομική Κρίση ως Ευκαιρία" (13:30:00 Αθήνα)

  • Συνέντευξη Τύπου ΕΕΘ (13:30:00 Θεσσαλονίκη)

  • Ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Βασίλης Μιχαλολιάκος, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη (18.00)

  • Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (19:00:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα)

    Αθλητική ατζέντα

    Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Φάση των «16», 3η Αγωνιστική)

    21:45 Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός (Παλάου Μπλαουγκράνα)

    19:45 Μαρούσι-Παρτιζάν (ΟΑΚΑ)

    Αθλητισμός-Συνέντευξη Τύπου γγΑ, Πάνου Μπιτσαξή 12:00:00

    Η συνέντευξη θα λάβει χώρα στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

    Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (18η αγωνιστική)

    18.30 Απολλώνιος - Ολυμπιακός

    19.00 Ηρακλής - Παναθηναϊκός


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 February 2010 - 5:30:16 UTC