Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο έλεος της κακοκαιρίας οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ
  • [02] Αυλαία της 60ης Μπερλινάλε

  • [01] Στο έλεος της κακοκαιρίας οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ

    Σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου σε πολλές περιοχές το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 55 εκατοστά και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν στέγες λόγω του βάρους του χιονιού και να γίνουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    Τα αεροδρόμια είτε έκλεισαν, είτε υπολειτουργούν από την ανατολική ακτή μέχρι το Σικάγο, αφού σταδιακά το μέτωπο της κακοκαιρίας επεκτείνεται και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες.

    Σε ορισμένες πόλεις τα συνεργεία εκχιονισμού σταμάτησαν να καθαρίζουν τους δρόμους, αφού είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν τις συνέπεις της κακοκαιρίας.

    Πρόκειται για μία από τις πιο σφοδρές χιονοθύελλες που έχει ζήσει η πρωτεύουσα, η Βαλτιμόρη και η Φιλαδέλφεια. Οι χιονοπτώσεις συνοδεύονται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα.

    Κεντρικές οδικές αρτηρίες, σιδηροδρομικές γραμμές και αεροδρόμια δεν λειτουργούν. Τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές. Μάλιστα οι υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παραμένουν κλειστές για τρίτη μέρα.

    Η εταιρία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Pepco, που διαχειρίζεται το δίκτυο στο Μέριλαντ, ανακοίνωσε ότι λόγω της χιονοθύελλας δεν ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης σε 2.500 πελάτες, που παραμένουν στο σκοτάδι από την Παρασκευή ή το Σάββατο.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων ξεριζώθηκαν δέντρα που έπεσαν πάνω σε πυλώνες του δικτύου ηλεκτροδότησης, με συνέπεια να γίνουν πολλές διακοπές ρεύματος.

    Η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους αν δεν είναι απαραίτητο και να κρατήσουν τα αυτοκίνητα στα γκαράζ για να διευκολύνουν τα συνεργεία καθαρισμού των δρόμων.

    [02] Αυλαία της 60ης Μπερλινάλε

    Στον αστερισμό του σινεμά θα κινηθεί από σήμερα, Πέμπτη και μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, το Βερολίνο. Ο λόγος για το φεστιβάλ κινηματογράφου, την Μπερλινάλε, η οποία κλείνει φέτος εξήντα χρόνια ζωής. Πολλοί είναι οι επώνυμοι προσκεκλημένοι στη γερμανική πρωτεύουσα, ενώ θα προβληθούν αρκετές και αξιόλογες ταινίες και θα παρελάσουν αστέρια και αστεράκια της έβδομης τέχνης.

    Επειδή φέτος η Μπερλινάλε γίνεται 60 χρονών, οι διοργανωτές του φεστιβάλ θέλησαν να κάνουν τη διαφορά. Εκτίμησαν δε πως οι 28 αίθουσες προβολών στην πλατεία του Πότσνταμ δεν επαρκούν, ώστε να φιλοξενήσουν τους σινεφίλ.

    Μαγεία με το «Μετρόπολις»

    Προχώρησαν έτσι σε μια πρωτοτυπία: θέλοντας να τονίσουν πως μια από τις κορυφαίες στιγμές της Μπερλινάλε - αυτό τουλάχιστον επιδιώκουν οι διοργανωτές του φετινού φεστιβάλ - θα είναι η αυριανή προβολή της ταινίας - θρύλος «Μετρόπολις», του Γερμανού σκηνοθέτη, Φριτς Λαγκ, διοργάνωσαν μια υπαίθρια, δωρεάν προβολή στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

    Άλλωστε, πολλοί είναι και οι σινεφίλ που θεωρούν ότι πρόκειται για το κατ' εξοχήν γεγονός της Μπερλινάλε, πιο σημαντικό ακόμη και από το ποιές ταινίες θα κερδίσουν τη «χρυσή» και την «αργυρή άρκτο», πιο σημαντικό κι από το αστραφτερό πέρασμα των ηθοποιών από το κόκκινο χαλί. Έτσι, η προβολή της ταινίας «Mετρόπολις», έχει συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

    Αυτό συνέβη και διότι το φιλμ, που θεωρείται σταθμός στη ιστορία του κινηματογράφου, θα προβληθεί στην κανονική του διάρκεια. Οι κομμένες σκηνές, διάρκειας 30 λεπτών, βρέθηκαν σε μουσείο της Αργεντινής, αποκαταστάθηκαν τεχνικά και προστέθηκαν στη ταινία.

    Βέβαια, την ιστορική αυτή πτυχή της Μπερλινάλε θα υπογραμμίσει και μια ρετροσπεκτίβα από φιλμ των τελευταίων 60 χρόνων, που θα παρουσιάσει ο Αμερικανός κριτικός ταινιών, Ντέιβιντ Τόμσεν. Συνολικά, 400 φιλμ θα προβληθούν κατά τις 10 μέρες, ταινίες μικρού μήκους για παιδιά, πολιτικά ντοκιμαντέρ μέχρι μουσικά φιλμ και αφιερώματα.

    «Στον αιώνα, όπου ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει μια ταινία στο ρολόι του χεριού του», είπε ο Ντίτερ Κόσλικ, επικεφαλής του Φεστιβάλ, «εμείς θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η μαγεία του κινηματογράφου έχει ένα ειδικό βάρος».

    Πρεμιέρα και επώνυμοι

    Στην αίθουσα της Μπερλινάλε πάντως, η αυλαία παραμένει η παραδοσιακή κόκκινη κουρτίνα. Είκοσι ταινίες διαγωνίζονται φέτος για το ποιά θα αποκτήσει την «άρκτο». Μεταξύ αυτών είναι «Ο Συγγραφέας Φάντασμα» του Ρομάν Πολάνσκι - που δε θα έρθει γιατί βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό - ο «Δολοφόνος μέσα μου» του Μίχαελ Γουίντερμπότομ - ένα θρίλερ που διαδραματίζεται στο Τέξας - και το «Caterpillar» του Κότζι Γουιακαμάτσου.

    «Θα ξεκινήσουμε με το ωραίο φιλμ «Μαζί - Χωριστά» από την Κίνα», είπε ο Ντίτερ Κόσλικ για την πρεμιέρα και πρόσθεσε: «Αυτή η ταινία έχει κάτι το συμβολικό γι' αυτό το 60ο ιωβηλαίο της Μπερλινάλε. Έχουν περάσει 20 χρόνια από την επανένωση και το φιλμ πραγματεύεται το χωρισμό ανθρώπων μέσω της πολιτικής και την επανένωσή τους. Νομίζω ότι η βραδιά θα είναι θαυμάσια».

    Επιπλέον, το δεκαήμερο αυτό του Φεβρουαρίου οι διοργανωτές περιμένουν και πολλούς σταρ από όλους τους χώρους του κινηματογράφου, όπως τον Αμερικανό σκηνοθέτη, Μάρτιν Σκορτσέζε, αλλά και τους ηθοποιούς Πιερς Μπρόσναν, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Λεονάρντο ντι Κάπριο, Τσάκι Τσαν και πολλούς άλλους.

    Τη Γερμανία θα εκπροσωπήσουν οι Μπένγιαμιν Χάιζενμπεργκ με τον «Κλέφτη» (ένα δυναμικό πορτρέτο ενός μαραθωνοδρόμου και ληστή τράπεζας), Όσκαρ Ρέλερ με το «Γλυκός Εβραίος Άνθρωπος χωρίς Συνείδηση» (αφορά σ' ένα ηθοποιό που ανακάλυψε ότι χρησιμοποιήθηκε για αντισημιτική προπαγάνδα) και Μπορχάν Κουρμπάνι, με το «Σαχαντά», (παρουσιάζει τα πορτρέτα τριών μουσουλμάνων που ζουν στη Γερμανία).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 February 2010 - 11:30:16 UTC