Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανάσα ζωής η απόφαση της ΕΕ"
  • [02] Βουλή: Αντιπαράθεση για μέτρα και Ο.Α.
  • [03] "Οχι πλαφόν στα καύσιμα"
  • [04] Το Σαρακοστιανό τραπέζι Video
  • [05] Υπόθεση Siemens: Την Τρίτη στην εξεταστική η πλήρης δικογραφία
  • [06] Με βροχές η έξοδος
  • [07] Η ανάπτυξη σε Ελλάδα και ΕΕ
  • [08] "Άσπρισε" η Αιώνια Πόλη

  • [01] "Ανάσα ζωής η απόφαση της ΕΕ"

    "Ανάσα ζωής", χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος A. Παπανδρέου τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου,τη δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα δοθεί δυνατότητα και χρόνος ώστε να εφαρμοστούν οι βαθιές τομές και αλλαγές που είναι απαραίτητες, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα κι η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά.

    Είναι, τόνισε, μια απαραίτητη πίστωση εμπιστοσύνης που έδειξε η Ευρωπαϊκή Ενωση προς την Ελλάδα, καθώς βρεθήκαμε ξεκρέμαστοι μπροστά στις διεθνείς αγορές και επέρριψε σοβαρές ευθύνες για αυτό στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

    Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες και στην ΕΕ διότι ανέχθηκε αυτές τις πολιτικές τις οποίες μάλιστα και στήριξε.

    Παράλληλα, όπως τόνισε, η Ενωση εμφανίστηκε άτολμη και δεν στήριξε ούτε την Ελλάδα, ούτε άλλες χώρες, οι οποίες δέχονταν την επίθεση των διεθνών αγορών.

    Αντίθετα, πρόσθεσε, υπήρξαν προφητείες κατάρρευσης και μη συντονισμός μεταξύ των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Υπήρξε, είπε, απέραντη "μετρολογία" αρμοδίων και αναρμοδίων και τελικά υπονόμευση της ίδιας της ευρωπαϊκής στήριξης.

    Κατηγόρησε Ευρωπαίους παράγοντες και όργανα ότι προσπάθησαν να κρύψουν ακόμη και τις δικές τους ευθύνες πίσω από την Ελλάδα και κατονόμασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Eurostat, ως τα όργανα εκείνα που επέτρεψαν στην προηγούμενη κυβέρνηση να παραποιεί σκόπιμα τα οικονομικά στοιχεία.

    Τόνισε, επίσης, ότι τα ευρωπαϊκά όργανα καθόλου δεν βοήθησαν την Ελλάδα απέναντι στις διεθνείς αγορές, αλλά ούτε και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει πειραματόζωο στην Ευρώπη και στις διεθνείς αγορές, ως φυσιολογική συνέπεια των προηγουμένων.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως αυτή της Ελλάδας, θα αναγκαζόταν ενδεχομένως στο παρελθόν να καταφύγουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να υποδείξει και σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι το οποίο δεν έγινε.

    Χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή μέρα, τονίζοντας ότι η μάχη δεν τελείωσε και ότι προετοιμάζεται η ανακτηθείσα αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δοκιμάζεται ταυτόχρονα και η αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ, η οποία πρέπει να συμβάλλει ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στη χώρα μας, αλλά και τα δικά της λάθη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την Οδύσσεια, όπως είπε, την οποία περνάει σήμερα η χώρα και σημείωσε ότι είναι στο δικό μας χέρι να φτάσουμε στην Ιθάκη.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν γνωρίζουμε τι θα βρούμε στο δρόμο προς την Ιθάκη... Τους Κύκλωπες, τους Λαιστρυγόνες κι όλους τους άλλους.

    Σήμερα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι πατριωτικό καθήκον όλων να αποδείξουμε ότι μπορούμε και ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν και πάλι οι εταίροι.

    Ο δρόμος, πρόσθεσε, είναι μακρύς,αλλά ξέρουμε ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε, αρκεί να συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε.

    Οσα ζούμε σήμερα, είπε,είναι ένα μάθημα για όλους να μην ξαναφτάσουμε ποτέ σε αυτή την κατάσταση και να μην ασκηθεί ποτέ ξανά τέτοια φαύλη διοίκηση, όπως ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κατήφορο τον οποίο πήρε η χώρα τα τελευταία χρόνια, έναν κατήφορο χωρίς προηγούμενο, όπως είπε, για τον οποίο υπάρχουν ιστορικές ευθύνες.

    Και ζήτησε από τους υπεύθυνους του κατήφορου να είναι πιο σοβαροί και να μην προκαλούν τον κόσμο, ενώ τους κατηγόρησε ότι σηκώθηκαν και έφυγαν χωρίς ίχνος ντροπής και ευαισθησίας, λεηλατώντας μέχρι το παρά πέντε.

    Ολα αυτά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τα βρίσκω σε όλες τις συναντήσεις μου και χρησιμοποιούνται ως απόδειξη από τους εταίρους για να πουν για ποιούς λόγους δεν εμπιστεύονται τους Ελληνες.

    Ζήτησε από όλους "να φιλοτιμηθούμε" και να υπάρξει η ανάλογη δραστηριοποίηση απέναντι στους εταίρους που μας εμπιστεύονται, προσθέτοντας, όμως, ότι και η ΕΕ δοκιμάζεται απέναντι στις διεθνείς αγορές και δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τη δύναμή της.

    Απαιτείται από όλους, τόνισε ο πρωθυπουργός, συστηματική δουλειά, είναι μια εθνική προσπάθεια και στη μάχη αυτή πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αλλη επιλογή, υπογράμμισε, δεν υπάρχει.

    Δήλωση του Ολι Ρεν

    Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν σε γραπτή δήλωσή του από τις Βρυξέλλες καλωσορίζει την «αποφασιστική» και «συντονισμένη» απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

    Στη δήλωσή του ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρει ακόμη ότι τα μέλη της ευρωζώνης έχουν κοινή ευθύνη για τη σταθερότητα του ευρώ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι οικονομικές πολιτικές είναι θέμα κοινής μέριμνας.

    Ο Ολι Ρεν σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε συστάσεις την προηγούμενη εβδομάδα για την Ελλάδα οι οποίες θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις του Eurogroup τη Δευτέρα και του Συμβουλίου Ecofin την Τρίτη.

    Ο κοινοτικός επίτροπος καλεί ακόμη την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010, θα επιτευχθούν.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρώτη της αξιολόγηση για την εφαρμογή των μέτρων το Μάρτιο και θα προτείνει, εφόσον κριθεί αναγκαίο, τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

    Στη δήλωσή του ο κοινοτικός επίτροπος σημειώνει παράλληλα ότι το κύριο δίδαγμα από αυτή την κρίση είναι ότι απαιτείται επειγόντως βαθύτερη και διευρυμένη επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του έγκαιρου εντοπισμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης των ανισορροπιών, με στόχο να διασφαλιστεί καλύτερα η μακροοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

    Ο Ολι Ρεν καταλήγει επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση του συντονισμού και της επιτήρησης των εθνικών οικονομιών εντός της ευρωζώνης.

    Δήλωση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ χαιρέτισε σήμερα τη δέσμευση των ευρωπαίων ηγετών για τη στήριξη της Ελλάδας.

    "Εκτιμώ τη δέσμευση των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα , εάν είναι αναγκαίο, για να εγγυηθούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ", δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαιρετίζει επίσης τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει "ό,τι είναι αναγκαίο, περιλαμβανομένων των συμπληρωματικών μέτρων" για την επίτευξη των "φιλόδοξων στόχων" της μείωσης των ελλειμμάτων.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εποπτεία της εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου και στην επεξεργασία νέων μέτρων, εάν υπάρξει ανάγκη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Δήλωση των «27»

    «Τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της», επισημαίνεται στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες με αφορμή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    Ειδικότερα, στη δήλωσή τους οι "27"επισημαίνουν ότι «όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς οικονομικές πολιτικές σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί».

    Επισημαίνεται ακόμη πως «Εχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ότι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια θα επιτευχθούν».

    Στην ίδια δήλωση των "27" υπογραμμίζεται ότι «καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010. Καλούμε το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδ».

    Σύμφωνα με τους ευρωπαίους ηγέτες , «η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάσει της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο».

    «Τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της . Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη», καταλήγει η δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

    [02] Βουλή: Αντιπαράθεση για μέτρα και Ο.Α.

    Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Δημήτρη Ρέππα, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σημειώθηκε στη Βουλή με επίκεντρο, τόσο τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης, όσο και την εξέλιξη εκποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Ο κ. Ρέππας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα σχετικά με τους εργαζόμενους στην πρώην ΟΑ, επανέλαβε ότι ως τις 15 Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις μετατάξεις των περίπου 2.400 εργαζομένων, που καταθέσεις τις σχετικές αιτήσεις.

    «Για τον σκοπό αυτό, οι τρεις ειδικές επιτροπές, που είχαν συσταθεί, εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να ολοκληρώσουν έγκαιρα το έργο τους», είπε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι έχει εκδοθεί η εγκύκλιος για τις αποζημιώσεις τους και ότι θα καταβληθούν οι συντάξεις τους.

    Εξάλλου, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα με αφορμή την ανακοίνωση των εταιριών MIG και Aegean ότι βρίσκονται σε συζητήσεις για πιθανή μελλοντική συνεργασία «Olympic air» - «Aegean Airlines», προειδοποιώντας ότι «η κυβέρνηση, την κατάλληλη στιγμή, αν χρειαστεί, θα πει τον δικό της πολιτικό λόγο».

    Από την πλευρά του, ο κ Τσίπρας επέκρινε τα μέτρα της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για «αθέτηση όλων των προεκλογικών της δεσμεύσεων» και ζήτησε την άμεση κύρωση της νομοθετικής πράξης για τους εργαζομένους στην ΟΑ, επιρρίπτοντας «εγκληματικές ευθύνες» και στα δύο μεγάλα κόμματα.

    «Όσο και αν προσπαθείτε να ρίξετε την ευθύνη στη ΝΔ, το έγκλημα είναι διαχρονικό. Και η αυλαία αυτού του εγκλήματος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ -ΝΔ πέφτει με τον περίφημο γάμο των δύο ανταγωνιστών, που πριν λίγο καιρό πάνω στο πτώμα της Ολυμπιακής, έκαναν τις αερομαχίες τους, ενώ τώρα, παντρεύονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Ο κ. Ρέππας υποστήριξε ότι οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση της ΝΔ, που «εκποίησε έναντι πινακίου φακής» την ΟΑ, αφού προηγουμένως επιχείρησε συστηματικά να την απαξιώσει.

    Τόνισε ακόμη ότι «σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν υπάρχει περιθώριο για ρυθμίσεις, που διαρριγνύουν την κοινωνική συνοχή», επέκρινε όσους αρκούνται μόνον στη κριτική και πρόσθεσε ότι «ευθύνη και στόχος της κυβέρνησης είναι, όχι να κερδίσει εφήμερες εντυπώσεις, αλλά το παρόν και το μέλλον της χώρας».

    «Ευτυχώς που νομιμοποιήσατε το μαύρο χρήμα και θα έρθουν πίσω τα λεφτά της Ζίμενς. Μόνο που δεν θα πάνε στα χέρια των φορολογουμένων, αλλά στις τσέπες των τραπεζών», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν ενδιαφέρεται και δεν ασχολείται με το κοινωνικό έλλειμμα, που υπάρχει, αλλά μόνον με το δημοσιονομικό».

    «Οι εργαζόμενοι δεν είναι στατιστική, αλλά άνθρωποι με ανάγκες και δεν μπορεί να τους πετάτε στο δρόμο. Μη λέτε ότι δεν έχετε σάλιο. Λεφτά βρίσκετε για να πάρετε φρεγάτες. Δεν μπορεί να ξεχνάτε όσα υποσχεθήκατε στους εργαζόμενους και να αποφασίζετε να ακυρώσετε τις ζωές τους. Αποφασίστε σε ποια πλευρά του λόφου είστε. Με την κοινωνία, ή τα μεγάλα συμφέροντα;» κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε: «Εμείς επιλέξαμε με ποια πλευρά (σσ. είμαστε). Με τους Έλληνες εκείνους, που μας εμπιστεύτηκαν και μας ψήφισαν. Θα ανταποκριθούμε με αίσθημα ευθύνης έναντι όλων των εργαζομένων ανάμεσα τους και των εργαζομένων στην ΟΑ. Και θα κάνουμε όλες τις ενέργειες για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί από τη χρεοκοπία, που οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση του χθες».

    Σημείωσε δε: «Αν ήταν ποτέ η δική σας παράταξη κυβέρνηση και εσείς πρωθυπουργός και είχατε αυτή την προτεραιότητα, να αντιστρέψετε την πώληση της ΟΑ, τότε οι Έλληνες θα αισθάνονται μάλλον ανακούφιση, για το πώς έταξαν κάθε κόμμα στη θέση του».

    [03] "Οχι πλαφόν στα καύσιμα"

    Δεν τίθεται, προς το παρόν, θέμα επιβολής πλαφόν, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Στέφανος Κομνηνός, διότι, όπως εξήγησε, από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην αγορά δεν προκύπτει αυτή η ανάγκη.

    Ο κ. Κομνηνός είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Εμπορίας Πετρελαιοειδών και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος για το θέμα της χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ του συστήματος εισροών-εκροών στα βενζινάδικα.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Κομνηνός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι, από τα μέχρι τώρα στοιχεία των ελέγχων στην αγορά, προκύπτει ότι δεν υπάρχει κερδοσκοπικό κλίμα, αλλά μόνο μεμονωμένα περιστατικά, αδικαιολόγητων ανατιμήσεων στα υγρά καύσιμα, που δεν χαρακτηρίζουν όμως το σύνολο της αγοράς. Σημείωσε δε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

    Σε ότι αφορά το θέμα της συνάντησης εξετάστηκε το ενδεχόμενο της χρηματοδότησης του συστήματος εισροών-εκροών στα βενζινάδικα κατά 100% απο το ΕΣΠΑ. Αυτή ήταν η πρόταση των βενζινοπωλών. Δεν επετεύχθη όμως συμφωνία για το θέμα αυτό απο την πλευρά του υπουργείου υπήρξε η δέσμευση ότι οπωσδήποτε θα κινηθεί η διαδικασία χρηματοδότησης του συστήματος αυτού μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά για το ποσοστό της χρηματοδότησης δεν υπήρξε κάποια δέσμευση. Είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση.

    [04] Το Σαρακοστιανό τραπέζι Video

    Στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά, κινούνται φέτος οι τιμές του σαρακοστιανού τραπεζιού, ενώ ορισμένα είδη, όπως ο χαλβάς και τα καλαμάρια, είναι κατά τι φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι.

    Ωστόσο οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν πολύ και την ποιότητα, ιδιαίτερα στα θαλασσινά, τα οποία είναι ευαίσθητα σε αλλοιώσεις.

    Τα φρέσκα θαλασσινά μπορούμε να τα ελέγχουμε από την όσφρηση αλλά και την όψη τους-να μην έχουν έντονη μυρωδιά και τα οστρακοειδή να είναι κλειστά.

    Το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού φέτος για μια τετραμελή οικογένεια κοστίζει από 65 μέχρι 75 ευρώ.

    [05] Υπόθεση Siemens: Την Τρίτη στην εξεταστική η πλήρης δικογραφία

    Mε εξώδικη δήλωσή του προς τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής, που διερευνά την υπόθεση Siemens, ο Γεώργιος Σκαρπέλης, πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ και βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της εταιρείας, δηλώνει πρόθυμος να θέσει αμέσως στη διάθεση της επιτροπής αντίγραφο της δικογραφίας.

    Ο κ. Σκαρπέλης, δια του συνηγόρου Γιάννη Μαντζουράνη, «επιτίθεται» κατά του ανακριτή της υπόθεσης Νίκου Ζαγοριανού και του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, ότι «λυσσαλέα αντέδρασαν» στο να πάρει ο ίδιος αντίγραφο της δικογραφίας του και αφού χρειάστηκε να εκδοθούν δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    Με δεδομένο -όπως πληροφορείται ο κ. Σκαρπέλης- ότι «με διάφορα τερτίπια και προσχήματα μεθοδεύεται η μη αποστολή όλων των εγγράφων στην επιτροπή», δηλώνει πρόθυμος να τα αποστείλει ο ίδιος.

    Ο πρόεδρος της εξεταστικής, Σήφης Βαλυράκης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην επιτροπή. Την ίδια ημέρα έχει κληθεί να εξεταστεί ο κ. Μαντζουράνης.

    Πάντως ο κ. Βαλυράκης, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με την αρμόδια ανακρίτρια, πληροφορήθηκε ότι το υλικό θα είναι στη διάθεση της επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη.

    [06] Με βροχές η έξοδος

    Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρά η Τροχαία εν όψει της εξόδου των εκδρομέων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

    Σήμερα, Παρασκευή, αύριο Σάββατο και την Δευτέρα θα απογορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων με ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο από 1,5 τόνο σε τμήματα των εθνικών οδών.

    Σήμερα, Παρασκευή, οι απαγορεύσεις θα ισχύσουν από 16:00 έως 21:00 για το ρεύμα εξόδου, το Σάββατο από 08:00 έως 13:00 για το ρεύμα εξόδου και την Καθαρά Δευτέρα από τις 15:00 έως τις 21:00 στο ρεύμα εισόδου.

    Οι εκδρομείς, ωστόσο, δεν θα έχουν σύμμαχο τον καιρό.

    Για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα με βροχές και τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους ισχυρούς, ενώ η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 13 βαθμούς Κέλσιου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 16 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, τους 17 βαθμούς Κελσίου.

    Αύριο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι νεφώσεις θα είναι παροδικά παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές στα βόρεια και τις Κυκλάδες. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινα.

    Το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται βελτίωση του καιρού σε όλη τη χώρα, αλλά την Κυριακή οι νεφώσεις βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και από το μεσημέρι στα κεντρικά και βόρεια καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους να είναι ισχυρά.

    Οι βροχές θα κάνουν την εμφάνισή τους και την Καθαρή Δευτέρα, ενώ στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου αναμένονται και τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Σταδιακά και από τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

    Με δυσκολία η πρόσβαση προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας

    Κλειστές είναι οι οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).

    Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται από το δρόμο της Νάουσας.

    Με αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», στο όρος Βέρμιο.

    Χωρίς αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά στο νομό Σερρών.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βίγλας, Βιτσίου και Νυμφαίου στο νομό της Φλώρινας.

    [07] Η ανάπτυξη σε Ελλάδα και ΕΕ

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1%.

    Σύμφωνα με τη Εurostat, το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,6% ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,1% και στους «27» κατά 2,3%.

    Η κατά μόλις 0,1% ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, είναι κάτω από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Στο σύνολο του έτους η ανάπτυξη στην ευρωζώνη υποχώρησε κατά 4% του ΑΕΠ.

    Οι οικονομικοί αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από την Dow Jones Newswire προέβλεπαν μεγαλύτερη ανάπτυξη, στο 0,3% ή 0,4% κατά το τέταρτο τρίμηνο.

    Η ισχνή ανάπτυξη στο τέλος του έτους οφείλεται εν μέρει στη Γερμανία, την πρώτη οικονομία της ευρωζώνης , η οποία κατέγραψε στασιμότητα του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο, εξαιτίας της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.

    Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική ανάσχεση έπειτα από ανάπτυξη κατά 0,7% κατά το τρίτο τρίμηνο.

    Η Γαλλία αντίθετα κατέγραψε ανάπτυξη κατά 0,6%, μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

    Αλλά η Ιταλία, η οποία είχε βρεί την πορεία της ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο, κατέγραψε αναπάντεχη συρρίκωνση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο εξαιτίας της βιομηχανίας.

    Η Ισπανία παρέμεινε σε ύφεση, με υποχώρηση της οικονομίας της κατά 0,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο.

    Στο σύνολο του 2009, οι δεκαέξι χώρες της ευρωζώνης κατέγραψαν υποχώρηση ρεκόρ της οικονομικής τους δραστηριότητας κατά 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

    Η υποχώρηση αυτή είναι ανάλογη των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις τελευταίες της προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο.

    Το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψε επίσης υποτονική ανάπτυξη κατά 0,1% του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο, έπειτα ένα 0,3% κατά τη διάρκεια του πρηγουμένου τριμήνου. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,1% στο σύνολο του έτους.

    Η ευρωζώνη όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση είχαν βγει από την ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009 και οι οικονομικοί αναλυτές ήλπιζαν σε μια συνεχή ανάκαμψη στον ίδιο ρυθμό κατά το τέταρτο τρίμηνο, ακόμη και αν προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο επιβράδυνσης στη συνέχεια, κατά το 2010.

    Η οικονομία της ευρωζώνης είχε προηγουμένως γνωρίσει πέντε συνεχή τρίμηνα υποχώρησης του ΑΕΠ, με μία ιδιαίτερα ισχυρή πτώση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 (-2,5%).

    [08] "Άσπρισε" η Αιώνια Πόλη

    Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας πλήττει από χθες την Ιταλία, ενώ από σήμερα νωρίς το πρωί, άρχισε να χιονίζει στην Αιώνια Πόλη. Το Κολοσσαίο και το κυριότερα μνημεία της Ρώμης, έχουν σκεπασθεί από ένα ελαφρύ στρώμα χιονιού. Στο κέντρο της πόλης η κυκλοφορία των οχημάτων είναι ακόμη δυνατή, αλλά σε απόκεντρες συνοικίες αρχίζουν να παρουσιάζονται προβλήματα. Από χθες, με απόφαση του δημάρχου Τζάνι Αλεμάνο, μεταφέρθηκαν εκατοντάδες κούτες με αλάτι στους κύριους σταθμούς του μετρό, για να μπορέσουν, έτσι, να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της χιονόπτωσης και να μην σταματήσει η κυκλοφορία των δημοτικών μέσων μαζικής μεταφοράς. Ο Αλεμάνο ζήτησε και την βοήθεια των διαφόρων επιχειρηματιών του ιδιωτικού τομέα, τους οποίους κάλεσε να διαθέσουν, αν χρειασθεί, μέσα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό, «απβ τη στιγμή- όπως τόνισε- που το χιόνι αποτελεί εξαιρετικό γεγονός για την ιταλική πρωτεύουσα». Από τις πρώτες πρωϊνές ώρες, έχουν επίσης δραστηριοποιηθεί εκατό εκχιονιστικά μηχανήματα.

    Στο μεταξύ, στην κεντρική περιοχή της Σαρδηνίας, χιονίζει αδιάκοπα εδώ και δεκαέξι ώρες. Στις ορεινές περιοχές, η τροχαία αποφάσισε να κλείσει αρκετούς δρόμους, για να προληφθούν, έτσι, ατυχήματα. Τις τελευταίες ώρες, οι οδηγοί δυσκολεύονται να μετακινηθούν και στην νότια περιφέρεια Μπασιλικάτα, δυτικά του Μπάρι, όπου το χιόνι έχει σχεδόν ακινητοποιήσει τα αυτοκίνητα στους δρόμους που οδηγούν στην πρωτεύουσα, Ποτέντσα. Συνολικά, στο δίκτυο των ιταλικών αυτοκινητοδρόμων, χίλια διακόσια εκχιονιστικά μηχανήματα, προσπαθούν να επαναφέρουν την κατάσταση εντός «αποδεκτών ορίων», για να μπορέσει να αποφευχθεί το προσωρινό κλείσιμο των αυτοκινητοδρόμων. Οι κύριες προσπάθειες ( τα μηχανήματα χρησιμοποιούν αλάτι και ειδικές λάμες για να καθαριστεί το οδόστρωμα) επικεντρώνονται στις οδικές αρτηρίες έξω από το Μιλάνο, τη Ρώμη και την ΛβΆκουιλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 February 2010 - 13:30:31 UTC