Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Λευκό Οίκο ο Δαλάι Λάμα
  • [02] "Ερχονται νέα μέτρα"
  • [03] Ουρές στα βενζινάδικα

  • [01] Στον Λευκό Οίκο ο Δαλάι Λάμα

    O Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα υποδέχτηκε τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα στο Λευκό Οίκο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κίνας και διακινδυνεύοντας περαιτέρω επιδείνωση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

    Ο Ομπάμα χρησιμοποίησε την πρώτη προεδρική συνάντηση με τον Δαλάι Λάμα για να πιέσει την Κίνα, που δέχεται ήδη κριτική για την πολιτική της στο Θιβέτ, ζητώντας την προστασία της ταυτότητας των Θιβετιανών και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Δαλάι Λάμα, τον οποίον οι Κινέζοι θεωρούν επικίνδυνο αυτονομιστή, σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου, με αφορμή τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, τις επικρίσεις που δέχεται η κινεζική ηγεσία για τη νομισματική πολιτική της και τη λογοκρισία στο Ίντερνετ.

    Αν και αγνόησε το αίτημα του Πεκίνου να μην γίνει η συνάντηση και στη συνέχεια καταβλήθηκε προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, με την απαγόρευση των τηλεοπτικών συνεργείων στον χώρο όπου ο Ομπάμα υποδέχτηκε τον Δαλάι Λάμα, ο Λευκός Οίκος τελικά έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία των δύο ανδρών από τη συνάντησή τους.

    Το Πεκίνο εξέφρασε "την έντονη δυσαρέσκειά του " για τη συνάντηση και διεμήνυσε ότι αναμένει από την Ουάσινγκτον να κάνει βήματα για να επιστρέψουν οι διμερείς σχέσεις σε υγιή δρόμο.

    Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών, Μα Ζαουζού, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως "σοβαρό πλήγμα" στις σινο-αμερικανικές σχέσεις, καθώς "παραβιάζει την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ την αρχής ότι το Θιβέτ είναι μέρος της Κίνας και δεν υποστηρίζει την θιβετιανή ανεξαρτησία", ενώ σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία.

    Ωστόσο την ώρα που γινόταν η συνάντηση Ομπάμα- Δαλάι Λάμα, μοναχοί που ζουν στην περιοχή Τονγκρέν, στην επαρχία Κινγκάϊ, της βορειοδυτικής Κίνας, άναψαν πυροτεχνήματα για να εκφράσουν τη χαρά τους.

    "Αυτά είναι σπουδαία νέα για τους Θιβετιανούς", δήλωσε ένας μοναχός στο Ρόιτερς. "Δεν μας νοιάζει που εξοργίζεται η κυβέρνηση. Εμείς είμαστε ευτυχείς που ο Ομπάμα τον συνάντησε", πρόσθεσε ο ίδιος μοναχός.

    Το Πεκίνο δεν απείλησε με αντίποινα και η απάντησή του ήταν ανάλογη με απαντήσεις που είχε δώσει στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις. Ωστόσο θεωρείται πιθανό η επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στην Ουάσινγκτον να περιπλέξει τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα να εξασφαλίσει την βοήθεια της Κίνας σε βασικά θέματα, όπως η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και η επίτευξη νέας διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Η συνάντηση Ομπάμα-Δαλάι Λάμα διήρκεσε 70 λεπτά και όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Ομπάμα "επιδοκίμασε την δέσμευση του Δαλάι Λάμα στη μη βια και την επιδίωξη του διαλόγου με την κινεζική κυβέρνηση".

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα και ο Δαλάι Λάμα "συμφώνησαν στη σημασία θετικής και εποικοδομητικής σχέσεης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας".

    [02] "Ερχονται νέα μέτρα"

    Την έντονη ανησυχία της για ενδεχόμενες συμφωνίες για το Αιγαίο, για το Κυπριακό και για μια σειρά εκκρεμότητες που υπάρχουν στα Βαλκάνια, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με σημερινές δηλώσεις της, αναφερόμενη "σε μια άλλη πλευρά", όπως είπε, της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι πίσω από αυτές τις λεγόμενες πιέσεις και πίσω από την επιλογή της κυβέρνησης αν θα στρίψει το τιμόνι περισσότερο προς της ΗΠΑ ή την ευρωένωση, "υπάρχει το πρόβλημα της συμφωνίας για το Αιγαίο, για το Κυπριακό, τις συμφωνίες από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, δεν αναφέρομαι στην ίδια την Κύπρο, και τις συμφωνίες για μια σειρά εκκρεμότητες που υπάρχουν στα Βαλκάνια".

    Η ΓΓ του ΚΚΕ εξέφρασε φόβους ότι "η ελληνική κυβέρνηση, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τα ελλείμματα και τα χρέη, προσπαθεί να κρύψει από τον ελληνικό λαό ότι οι συμφωνίες οι οποίες φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί είναι συμφωνίες που θα έχουν και οικονομικές και πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες. Θα στραφούν εναντίον του ελληνικού λαού και γενικότερα μπορούν να δυναμιτίσουν έναν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και αναμετρήσεων τα επόμενα χρόνια στην περιοχή".

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο, είπε η κ. Παπαρήγα, ότι "την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση κάνει τον κέρβερο, ότι τάχα αντιστέκεται και έχει μια ενεργητική πολιτική για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις, κάνει κυριολεκτικά την πάπια για τις καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο που πραγματοποιούνται από την πλευρά της Τουρκίας, με αποκορύφωμα τη χθεσινή πολύ επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Άνδρο".

    "Το πακέτο λοιπόν από τον 14ο μισθό που απειλείται, από το ΦΠΑ και τη βενζίνη που αν ανέβουν παραπέρα θα τινάξουν στον αέρα το εργατικό, το αγροτικό το λαϊκό εισόδημα, το πρόβλημα λοιπόν αυτό είναι αλληλένδετο και με τις εξελίξεις στο Αιγαίο, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την κατάσταση στα Βαλκάνια, ακόμα και με την πορεία του Κυπριακού", πρόσθεσε.

    Για την οικονομική πολιτική η κ. Παπαρήγα είπε ότι η κυβέρνηση, όταν λέει ότι αρκεί το πρόγραμμα σταθερότητας, θέλει να αποκοιμίσει τον ελληνικό λαό για τα νέα μέτρα που θα έρθουν και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει τεράστιες περικοπές. Αυτό, σημείωσε η κ. Παπαρήγα, δεν είναι νοικοκύρεμα, "αυτό είναι φονική επίθεση εναντίον του λαού".

    "Σήμερα -πρόσθεσε- γράφουν οι εφημερίδες ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δίνουν παραγγελίες σε ναυπηγεία στην Ασία για την κατασκευή νέου αριθμού πλοίων που θα αυξήσουν το στόλο τους, αυτοί είναι οι ``πατριώτες``. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σκέφτεται τι θα κάνει τα ναυπηγεία, και τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και σκέφτεται τη συρρίκνωση μέχρι και την πώληση, δηλαδή το κλείσιμο.

    Γιατί ο λαός πρέπει να πληρώσει λοιπόν; Στο μέτωπο της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ πρέπει να αντιταχθεί το λαϊκό μέτωπο των εργαζομένων και επίσης πρέπει να εξουδετερωθούν και όλες εκείνες οι ψεύτικες προτάσεις ότι με μια άλλη διαχείριση ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος".

    [03] Ουρές στα βενζινάδικα

    Κυκλοφοριακά προβλήματα δημιουργούνται στους κεντρικούς δρόμους με πρατήρια που διαθέτουν ακόμη βενζίνη καθώς οι οδηγοί σχηματίζουν ουρές για να προμηθευτούν καύσιμα. Οι ουρές άρχισαν να σχηματίζονται από χθες το απόγευμα, όταν έγινε γνωστή η παράταση της απεργίας των τελωνειακών ως την Τετάρτη.

    Ωστόσο νέα δεδομένα δημιουργεί η αναστολή της απεργίας στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν σήμερα γνωστές από τις εταιρίες εμπορίας και τους βενζινοπώλες, από το πρωί γίνεται κανονικά εφοδιασμός της αγοράς με καύσιμα.

    Στο μεταξύ, περισσότερα από τα μισά πρατήρια της Αττικής έχουν ξεμείνει από αμόλυβδη, ενώ εξαντλούνται σταδιακά και τα αποθέματα της σούπερ αμόλυβδης η οποία πωλείται σε τιμές πάνω και από 1,6 ευρώ.

    Οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να τους επιτραπεί η εξαγωγή καυσίμων από τις εγκαταστάσεις τους χωρίς την παρουσία τελωνειακών, να καταβάλουν τους φόρους στις ΔΟΥ ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όταν λήξει η απεργία να γίνει έλεγχος από τους τελωνειακούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 February 2010 - 13:30:18 UTC