Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναγκαίες οι δύσκολες αποφάσεις"
  • [02] Συζήτηση και στη Βουλή
  • [03] Το ν/σ για την ιθαγένεια
  • [04] Προβλήματα με τις λίστες

  • [01] "Αναγκαίες οι δύσκολες αποφάσεις"

    "Όσο δύσκολες και αν είναι οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, δεν πρόκειται για αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει", τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλοντας τη λήψη νέων μέτρων.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ζήτησε συστράτευση για τη σωτηρία της χώρας και τόνισε ότι οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι διατεθειμένοι να συμπράξουν σ' αυτό, παρά την ατέρμονη και άδικη δυσφήμιση που υφίσταται η χώρα το τελευταίο διάστημα.

    "Είναι έτοιμοι οι άνθρωποι τους ενός μισθού να βοηθήσουν τη χώρα", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι συγκινείται ειλικρινά όταν τον σταματούν στο δρόμο και του λένε ότι "για την πατρίδα δίνουμε και το μισθό μας".

    "Αυτό αποτελεί απάντηση σε όσα λέγονται για τους Έλληνες", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι όλοι οι πολίτες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν αλλά αυτή τη φορά απαιτούν και δικαίως να δουν ότι τα χρήματα και οι προσπάθειές τους πιάνουν τόπο και πως το κράτος παίρνει το ρόλο του στα σοβαρά και ότι τιμωρεί τους επίορκους και τους παράνομους.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κρίση που περνά η Ελλάδα, τόνισε ότι πρόκειται για μία πολιτική κρίση, η οποία ωστόσο αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μιας γενικότερης κρίσης, γι' αυτό έχει σημασία να αντιμετωπιστούν τα αίτια της κρίσης και όχι μόνο το σύμπτωμα, δηλαδή η πολιτική κρίση.

    Τα τελευταία χρόνια, σημείωσε, στην Ελλάδα υπάρχει διαφθορά, εκτεταμένη ανομία και αυθαιρεσία, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και αδυναμία των θεσμών να ελέγξουν φαινόμενα ανομίας και αυθαιρεσίας.

    [02] Συζήτηση και στη Βουλή

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με δήλωσή του κάλεσε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να περάσει τα οικονομικά μέτρα πέρα από την κοινοβουλευτική ομάδα και το υπουργικό Συμβούλιο και από την διαβούλευση της Βουλής, «πριν πάει στις "κομβικές" συναντήσεις με τη καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ομπάμα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός εάν δεν μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι διεθνείς συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον θα είναι αμφισβητήσιμης αποφασιστικότητας και δυναμικής.

    Καταλήγοντας ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τον κ.Παπανδρέου να επισκεφθεί και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Τέλος, κατά την πτήση του προς Ουάσιγκτον, μια στάση στο Παρίσι θα "αναζωογονούσε" τόσο το "πλήρωμα" όσο και τους "επιβάτες"».

    [03] Το ν/σ για την ιθαγένεια

    Υπερψηφίστηκε, επί της αρχής του, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» από μετανάστες, που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα.

    Νέα Δημοκρατία και Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός καταψήφισαν το σχετικό σχέδιο νόμου, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδεπίγραφο», ενώ το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των άρθρων.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή στη χώρα, να προστατευτούν τα ατομικά δικαιώματα των μεταναστών και να μπουν κανόνες διαφάνειας στο διάτρητο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι ξέφραγο αμπέλι», ενώ επέκρινε εκείνους οι οποίοι αντιδρούν στην κοινωνική ένταξη όλων όσων ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα και πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό και μεγάλο αυτό πρόβλημα, χωρίς παρωπίδες και λαϊκισμούς».

    Ο κ. Διαμαντίδης απέρριψε τις αιτιάσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ περί προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ «να αλλοιώσει το αποτέλεσμα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές», τονίζοντας ότι η δυνατότητα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» αφορά μόνον 65.000 μετανάστες διασκορπισμένους σε όλη την ελληνική επικράτεια.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Νάκος, ζήτησε την απόσυρση του ν/σ, χαρακτηρίζοντάς το ψευδεπίγραφο και υποστήριξε ότι θα μεταβάλει την εθνολογική και πληθυσμιακή εκπροσώπηση της χώρας με τις αθρόες νομιμοποιήσεις, θα αυξήσει κατακόρυφα τη λαθραία μετανάστευση και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι ολέθριες.

    Πρόθεση της κυβέρνησης -όπως υποστήριξε ο κ. Νάκος- είναι «με έωλες διατάξεις και ανθρωπιστικό περίβλημα να εξασφαλίσει ένα θετικό γι αυτήν εκλογικό αποτέλεσμα».

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, έκανε λόγο για αποσπασματικές λύσεις και πρόσθεσε ότι το ν/σ διατηρεί ποινικά κριτήρια, ενώ αναδεικνύει και δεν λύνει προβλήματα. Υποστήριξε ακόμα ότι επιβάλλει την υποχρεωτική απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας που, σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να είναι προαιρετική.

    Δριμεία κριτική κατά του ν/σ άσκησε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Άδωνης Γεωργιάδης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, επικαλούμενος και 400.000 υπογραφές πολιτών που έχει συλλέξει, όπως είπε, το κόμμα του. Κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το αίτημα καθώς, όπως ανέφερε, είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων, όταν υποστηρίζονται από 100.000 υπογραφές.

    «Με δύο χέρια και δύο πόδια και ότι άλλο έχουμε, το καταψηφίζουμε», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και παράλληλα απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι στόχος είναι η κοινωνική ένταξη των μεταναστών, που ζουν στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο «για παραμύθι επιπέδου Σταχτοπούτας». Επανέλαβε, τέλος, ότι η νομιμοποίηση αφορά μισό εκατομμύριο μετανάστες.

    «Δεν χωρούν δημοψηφίσματα σε ατομικά δικαιώματα», ήταν η απάντηση στον ΛΑΟΣ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Τσούκαλη. Πρόσθεσε ότι η θέση του κόμματός του είναι πάγια και ξεκάθαρη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, όμως «σε αυτή τη περίπτωση αφορά πολιτικό θέμα, που μετεξελίσσεται σε ατομικό».

    Επίσης, υπογράμμισε ότι «όποια κοινωνία σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή επέλεξε τη λογική του κλειστού φρουρίου και της απομόνωσης, κατέρρευσε» και πρόσθεσε πως «αντίθετα, οι ανοικτές κοινωνίες παρέτειναν ακόμα και αιώνες την ύπαρξη και την διατήρηση της ταυτότητας τους».

    Η συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα συνεχιστεί αύριο με τις τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων.

    [04] Προβλήματα με τις λίστες

    Προβλήματα αντιμετωπίζουν στη Ρώμη και το Μιλάνο οι υποψήφιοι της ιταλικής κεντροδεξιάς για τις περιφερειακές εκλογές της 28ης και 29ης Μαρτίου.

    Η υποψήφια της συντηρητικής παράταξης στην ιταλική πρωτεύουσα, Ρενάτα Πολβερίνι, κινδυνεύει να χάσει τυπικά τη στήριξη του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «Λαός της Ελευθερίας». Η κατάθεση της λίστας του κόμματος της ιταλικής κεντροδεξιάς στο δικαστήριο της Αιώνιας Πόλης έγινε μετά τη λήξη του χρονικού όριου, που προβλέπει ο νόμος.

    Ο αρμόδιος πολιτικός ιθύνων που είχε αναλάβει τη σχετική υποχρέωση, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, «επέλεξε να πάει να πιει καπουτσίνο», χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, ο απρόβλεπτος αυτός αποκλεισμός οφείλεται στην προσπάθεια να γίνουν αλλαγές, ως την τελευταία στιγμή, στα ονόματα των υποψήφιων της λίστας.

    Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Μιλάνο, όπου η λίστα, που υποστηρίζει τον απερχόμενο κεντροδεξιό κυβερνήτη Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, δεν έγινε δεκτή, διότι διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην συλλογή τουλάχιστον πεντακοσίων υπογραφών, αναγκαίων για την κατάθεση.

    Η υποψήφια Πολβερίνι της κεντροδεξιάς στη Ρώμη ζήτησε την παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τζώρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος έκανε γνωστό ότι ανησυχεί για το γεγονός, αλλά «η επαλήθευση της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στις δικαστικές αρχές».

    Τόσο η Ρενάτα Πολβερίνι, όσο και ο Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, κατέθεσαν αμέσως ένσταση, ενώ ως επόμενη κίνηση σκοπεύουν να προσφύγουν στο περιφερειακό δικαστήριο «Tar». Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν τελικά η λίστα του «Λαού της Ελευθερίας» δεν συμπεριληφθεί στην εκλογική αναμέτρηση της Ρώμης, αυξάνονται σημαντικά οι δυνατότητες επικράτησης της υποψήφιας των προοδευτικών, Έμμα Μπονίνο, ιστορικού στελέχους του ριζοσπαστικού κινήματος.

    Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα « Ιλ Μεσσατζέρο», ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «είναι οργισμένος για την καθυστέρηση στην κατάθεση της λίστας και κάνει λόγο για λάθος συμπεριφορά, που χαρακτηρίζει μόνον εραστιτέχνες της πολιτικής». Η ίδια η Πολβερίνι δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός «έχει μείνει άναυδος». Σύμφωνα, πάντως με την εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα» ο «Καβαλιέρε» απάντησε στους συνεργάτες του, που τον παρότρυναν να εγκρίνει νέο ειδικό νόμο, ο οποίος να λύνει το πρόβλημα της «χαμένης λίστας», ότι «κάτι τέτοιο είναι αδύνατον». Ο Μπερλουσκόνι άφησε να διαρρεύσει ότι «στο τέλος, η παράταξή του, θα δικαιωθεί από την απόφαση των δικαστικών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 March 2010 - 17:30:19 UTC