Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αιματηρές θυσίες, χωρίς καμία προοπτική"
  • [02] Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τα οικονομικά μέτρα
  • [03] Υπόθεση Μονής Βατοπεδίου: Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί
  • [04] "Νόμος για την Ανάκαμψη της Αϊτής"
  • [05] Νέες κινητοποιήσεις
  • [06] "Ολοφάνερα επικίνδυνος"
  • [07] "Η χώρα πρέπει να διασωθεί"
  • [08] "Ακύρωση των κατακτήσεων"
  • [09] Εκλογές στο Ιράκ

  • [01] "Αιματηρές θυσίες, χωρίς καμία προοπτική"

    «Όσο περισσότερο πληροφορείται ο Ελληνικός λαός το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων, για την οικονομία, που υιοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόσο αντιλαμβάνεται ότι ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, προεκλογικά, πριν τις 4 Οκτωβρίου, παραπλάνησε συνειδητά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι ήξερε πριν τις εκλογές την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, αλλά «δεν έδρασε, όπως έπρεπε, την κατάλληλη στιγμή, για να αποφύγουμε τα χειρότερα, με τον τρόπο που έπρεπε» γιατί «εγκλωβίστηκε στις προεκλογικές του υποσχέσεις και άφησε ουσιαστικά να του επιβάλουν οι Βρυξέλλες τα μέτρα για την ελληνική οικονομία, προσπαθώντας να μετριάσει το προσωπικό του πολιτικό κόστος» και «καλεί τον Ελληνικό λαό να κάνει αιματηρές θυσίες, χωρίς να προσφέρει καμία ορατή προοπτική».

    Ο εκπρόσωπης της ΝΔ, σηειώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης« δεν αρνείται το μερίδιο ευθύνης, που της ανήκει, διαχρονικά» και τονίζει ότι το κόμμα «με τον Αντώνη Σαμαρά είναι και θα παραμείνει η κατεξοχήν υπεύθυνη πολιτική δύναμη του τόπου. Ο Αντώνης Σαμαράς στηρίζει την Ελλάδα, για να βγει από την κρίση. Δεν στηρίζει την κυβέρνηση».

    Αντ.Σαμαράς: "Παραλύουν την οικονομία"

    Την αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζοντας ότι "τα μέτρα δεν είναι μίγμα σωτηρίας για την οικονομία, αλλά την παραλύουν και τραυματίζουν τον κοινωνικό ιστό".

    Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι: "στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μας έφεραν πάνω από όλα οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο πεντάμηνο, αυτά που έκανε και κυρίως αυτά που δεν έκανε" και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η ευθύνη του σημερινού ΠΑΣΟΚ την οποία δεν μπορεί να την μεταθέσει σε άλλους. Είπε ακόμη ότι τα προβλήματα της χώρας είναι πολύ σοβαρά και έχουν διαχρονική ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και ασφαλώς και η Νέα Δημοκρατία. "Η Νέα Δημοκρατία διέπραξε σφάλματα και τα πλήρωσε, σήμερα έχει γυρίσει σελίδα, δεν απολογούμαι για κανέναν, κοιτάζω το μέλλον. Το πρόβλημα είναι του πρωθυπουργού που αντί να κοιτάζει το μέλλον ασχολείται μόνο με το χθες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

    Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "φυγομάχησε", γιατί τα μέτρα δεν τα ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αλλά ο εκπρόσωπός του. Πρόσθεσε ότι αν ο κ. Παπανδρέου είχε πάρει τα μέτρα νωρίτερα θα ήταν ηπιότερα, λιγότερο επώδυνα και δεν θα τα επέβαλαν οι κοινοτικοί ελεγκτές. Υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής ο δανεισμός με αυξημένα επιτόκια μας στοίχισε περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι: "τα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση γιατί θα χαθεί το 25 με 30% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών καθώς επίσης αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε νέες οδυνηρές για το λαό αποφάσεις". Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι χρειάζεται άλλο μίγμα πολιτικής για να βγούμε από την κρίση και ότι χρειάζεται περιστολή της δημόσιας σπατάλης. Ειδικότερα είπε ότι η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ, απορρίπτει κάθε αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, απορρίπτει την περικοπή του 14ου μισθού και αντιπροτείνει μεγαλύτερο φόρο στον καπνό και στα ποτά, μεγαλύτερη φορολογία στα είδη πολυτελείας, αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους.

    Σημείωσε με έμφαση ότι: "κόκκινη γραμμή για μας είναι η προστασία των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων και η στήριξη της μεσαίας τάξης με μέτρα που δίνουν ανάσες στην αγορά". Ως θετική κατεύθυνση πρότεινε την πιο θαρραλέα περιστολή της δημόσιας σπατάλης, την τόνωση της αγοράς, την λήψη μέτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθώς επίσης και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στον τουρισμό και στη ναυτιλία.

    Για τη δική του στάση ανέφερε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε υπεύθυνη στάση, παρακίνησε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα και πρότεινε ήδη πριν από 3 μήνες διαφορετικό μίγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    -

    [02] Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τα οικονομικά μέτρα

    Υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο για τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα αρκεί όπως είπε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που αποφασίστηκε. Από την ψηφοφορία αποχώρησε το ΚΚΕ, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

    Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών, υπερασπιζόμενος ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, τα νέα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ανέφερε πως «δεν υπάρχει άλλη στρατηγική εξόδου από την κρίση σήμερα - και όποιος το υποστηρίζει, είτε δεν έχει επίγνωση της κατάστασης, είτε προσπαθεί να κοροϊδέψει τους πολίτες. Η κυβέρνηση, ζητά απβ όλες τις πτέρυγες της Βουλής να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Οι πολίτες ήδη τις αναλογίζονται - ας το πράξουν και οι βουλευτές».

    Ο υπουργός χαρακτήρισε «μόνιμα» τα μέτρα, σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας που ίσχυαν για μερικούς μήνες και στη συνέχεια αναιρούνταν, όπως τόνισε. «Όταν όμως η κυβέρνηση, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να περικόψει δώρα και επιδόματα, λέει με κάθε παρρησία, ότι όταν ξεπεραστεί η κρίση και στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, θα μπορέσει να δώσει πίσω μέρος των πόρων. Δεν θα πούμε όμως ότι θα γίνει αυτό εντός λίγων μηνών, παίζοντας το παιχνίδι που έπαιζε η Νέα Δημοκρατία, που μας έφερε στην κατάσταση αυτή» ανέφερε ο υπουργός.

    Σύμφωνα με τον κο Παπακωνσταντίνου, τα μέτρα είναι αναγκαία, καθώς «κανείς δεν πιστεύει την Ελλάδα. Όσοι μας δανείζουν, γνωρίζουν ότι η χώρα μας παράγει ελλείμματα, οπότε μπορεί να φτάσει σε αδυναμία πληρωμής. Και κανένα ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να χάσει λεφτά που επενδύει σε κρατικά ομόλογα. Και όλα αυτά, από μία χώρα που έλεγε συνειδητά ψέματα, δεν έκανε τίποτα να συμμαζέψει τα ελλείμματά της» ανέφερε ο υπουργός. Και γιατί η κυβέρνηση χρειάστηκε να λάβει πρόσθετα μέτρα, μετά το πρόγραμμα σταθερότητας; «Εξαιτίας της αναξιοπιστίας της χώρας, οι πιστωτές μας δεν δέχθηκαν ότι θα κάνουμε αυτά που λέμε - και ζήτησαν περαιτέρω αποφάσεις ότι θα πιάσουμε το στόχο. Η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα αυτά, για να πείσει ότι θα υλοποιήσει στο ακέραιο το πρόγραμμα σταθερότητας».

    Αργότερα, η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ως έκτακτα, μαζί με αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο, συνιστούν μια «πολύ μεγάλη μείωση δαπάνης για το Δημόσιο, ύψους 16 δισ. ευρώ. Οπότε, δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες: Τα μέτρα θα έχουν οπωσδήποτε αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα και θα επιφέρουν ανοδική προσαρμογή των τιμών. Τις αρνητικές αυτές, επιπτώσεις, θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε με όλα τα δυνατά μέσα: Με το να στηρίξουμε την αγορά το 2010 και να βάλουμε τις βάσεις για αναθέρμανση της οικονομίας, με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κινητοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των 4000 εκκρεμών αιτήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις, το νόμο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και ένταση των ελέγχων εποπτείας της αγοράς, ιδιαίτερα τώρα που θα έχουμε τάσεις ανατίμησης».

    Να σημειωθεί ότι μετά από αντιδράσεις που σημειώθηκαν και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ (της προεδρεύουσας Βάσως Παπανδρέου, συμπεριλαμβανομένης), η υπουργός απέσυρε τη ρύθμιση για τις τιμές του φαρμάκων, που είχε επίσης εισαχθεί στο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικότερα σε προσεχή συνεδρίαση.

    Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για «μονόπλευρα μέτρα που ακολουθούν πέντε μήνες αβουλίας», εκφράζοντας την συναίνεσή του σε ρυθμίσεις που περιορίζουν τις σπατάλες στο Δημόσιο, ή την φορολογία των ποτών και των τσιγάρων προς εξεύρεση πόρων, αλλά και την ρητή αντίθεση του κόμματός του στην αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο κος Σταϊκούρας, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, υπενθυμίζοντας προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου για προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και μη αύξηση του ΦΠΑ.

    «Από 21η θέση στην ακρίβεια πριν δυο μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην τρίτη θέση. Η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυληθεί άμεσα στον καταναλωτή. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε νέες, οδυνηρές για το λαό, αποφάσεις» ανέφερε ο κος Σταϊκούρας - για να κατηγορηθεί αργότερα από τον υφυπουργό Οικονομικών, πως «η Νέα Δημοκρατία στα λόγια στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά υπονομεύει τα μέτρα».

    Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) αμφισβήτησε ευθέως τη δικαιολογητική βάση των επειγόντων μέτρων: «Τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, στρατηγικής κατεδάφισης. Δεν είναι άμεσα συνυφασμένα με τα δημοσιονομικά. Τι σχέση έχουν οι εργασιακές σχέσεις με τα δημοσιονομικά, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό; Γιατί η Δανία, πήρε τα ίδια ακριβώς μέτρα πριν 10 μέρες, χωρίς να έχει δημοσιονομικό πρόβλημα; Ο λόγος είναι πολύ απλός: Γιατί θέλει να συνεχίσει την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Κομισιόν για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

    «Σβ αυτόν τον πόλεμο που εξαπολύεται εναντίον του, πρέπει ο λαός να ξεσηκωθεί ωσάν να ήταν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με την ίδια μαχητικότητα και πείσμα. Γιατί τα μέτρα θα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε ο κος Καραθανασόπουλος.

    Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης καταλόγισε στην κυβέρνηση «έλλειμμα αξιοπιστίας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας»: «Όταν έχεις 5 δισ. ευρώ ανείσπραχτο ΦΠΑ, που πληρώνουν οι καταναλωτές, αλλά δεν πηγαίνει στα δημόσια ταμεία και δεν κάνεις τίποτα να περιορίσεις την φοροκλοπή, η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση, αλλά δεν θα βοηθήσει καθόλου τα δημόσια έσοδα. Με τον φόρο στα καύσιμα επιβαρύνετε την παραγωγή και αυξάνετε τις πληθωριστικές πιέσεις, την ώρα που έχουμε πληθωρισμό δυόμισυ φορές παραπάνω απβ την ευρωζώνη. Και δεν είναι πληθωρισμός κόστους, αλλά πληθωρισμός κερδών, γιατί μεγάλο μέρος της οικονομίας δουλεύει για τα καρτέλ. Πού είναι τα μέτρα σας για τα καρτέλ;».

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, αντικρούοντας τα επιχειρήματα της Αριστεράς: «Ακούω οιμωγές και οδυρμούς για τους εργαζομένους, αλλά δεν είναι το ίδιο η ιδιωτική υπάλληλος των 700 ευρώ με τον εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα. Δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες συνθήκες εργασίας. Γιατί λοιπόν εξισώνονται ξαφνικά οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με αυτούς που αγωνίστηκαν σκληρά για να βρουν εκείνη την προνομιακή δουλειά (γιατί δεν γίνεται ουρά για μια θέση γραμματέως σε ένα γραφείο, αλλά στο Δημόσιο); Αυτά τα τιμάρια δεν μοίραζαν τα κόμματα της εξουσίας; Γιατί τώρα λοιπόν δεν θα πρέπει να υπάρξει συμμάζεμα;».

    Ο ΛΑΟΣ λοιπόν θεωρεί «επαχθή» αλλά και αναγκαία τα μέτρα. Επειδή ωστόσο «δεν διακρίνει και κάποια αναπτυξιακά που θα αποτρέψουν την οικονομική ύφεση», στη φάση αυτή δηλώνει «παρών».

    Για «μονόδρομο» έκανε λόγο και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος - τουλάχιστον «για πολιτικούς που έχουν κατά νου, ότι πρέπει να συμβάλλουν στη σωτηρία της πατρίδας. Κάθε άλλη απόπειρα να θωπευθούν αντιδράσεις δικαιολογημένες, που κατανοούμε, αλλά που προέρχονται από τους εργασιακά ασφαλείς και τους κατέχοντες, δεν μας πείθουν να αλλάξουμε ρότα» ανέφερε.

    Ο υπουργός Εργασίας ανέπτυξε τα δύο άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν το υπουργείο του και υλοποιούν τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για επιδότηση της ασφαλιστικής εισφοράς των πρωτοεισερχόμενων στην εργασία, νέων και πλέον ηλικιωμένων ανθρώπων που χρειάζονται ορισμένα ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν. Τα ίδια άρθρα προβλέπουν διαγραφή μέρους του χρέους του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ χωρίς επιβάρυνση του Προϋπολογισμού και πάταξη της εισφοροκλοπής.

    Τέλος, σημειώνεται η αντίδραση που συνάντησε η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, για την αναπροσαρμογή της τιμής των φαρμάκων. Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Μάριος Σαλμάς ζήτησε από την υπουργό, Λούκα Κατσέλη να αποσύρει τη ρύθμιση προκειμένου να επανεξεταστεί, εκτιμώντας πως θα επιφέρει αύξηση στις τιμές. Αργότερα, ο Χρήστος Αηδόνης (ΠΑΣΟΚ), ζήτησε επίσης την απόσυρση της διάταξης, σημειώνοντας πως, «τη στιγμή που ο ελληνικός λαός πληρώνει, κανείς δεν μπορεί να κάνει πλιάτσικο στην πλάτη του». Τη ρητή αντίθεσή της εξέφρασε και η προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου, που ζήτησε από την υπουργό, εάν επιμένει στη διάταξη, να την επαναφέρει σε άλλη περίσταση.

    Απαντώντας στις επικρίσεις, η κα Κατσέλη υποστήριξε πως η υφιστάμενη ρύθμιση είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, δεδομένου ότι προβλέπει ορισμό των τιμών των φαρμάκων, σε σχέση με τις τρεις χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές της Ευρώπης. Ωστόσο, «υπάρχει απουσία λιστών φαρμάκων με αντικειμενικές τιμές απβ τις νεοεισερχόμενες χώρες, ενώ υπάρχουν και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, που δίνουν πρόσθετο κόστος στην ανατιμολόγηση ανά δίμηνο που σχεδιάζουμε».

    Κατά την κα Κατσέλη, η διαιώνιση του υφιστάμενου συστήματος, «επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία με 2,7 εκ. ευρώ πρόσθετη δαπάνη κάθε μέρα» - εξ ου και η επιλογή εισαγωγής της ρύθμισης με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Τελικώς ωστόσο, κατόπιν των αντιδράσεων που υπήρξαν, η υπουργός απέσυρε τη διάταξη

    [03] Υπόθεση Μονής Βατοπεδίου: Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί

    Το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου διατάσσει η Εφέτης Ανακριτής κ. Ειρήνη Καλού.

    Η ανακρίτρια ζητά άνοιγμα των λογαριασμών μεταξύ άλλων Μοναχών αλλά και της ίδιας της Μονής αλλά και άλλων εμπλεκομένων προσώπων , για την περίοδο 1998 έως 2005 διάστημα για το οποίο δεν είχε ζητηθεί άρση τραπεζικού απορρήτου.

    Παράλληλα με αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο ζητά από τις αρμόδιες αρχές της χώρας ανάλογα στοιχεία για όσους από τους εμπλεκόμενους -φυσικά και νομικά πρόσωπα- ανέπτυξαν εκεί οικονομική δραστηριότητα.

    Τα στοιχεία από το άνοιγμα των λογαριασμών θα διαβιβαστούν και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που τα έχει ζητήσει.

    [04] "Νόμος για την Ανάκαμψη της Αϊτής"

    Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα χθες Παρασκευή μια απόφαση που καλεί να ελαφρυνθούν τα χρέη της Αϊτής προκειμένου να βοηθηθεί η κυβέρνησή της που επιχειρεί να προωθήσει την ανοικοδόμηση μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

    Το νομοθέτημα δίνει εντολή στην αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και σε άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να ενεργήσουν στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης ή της παραγραφής του εξωτερικού χρέους της Αϊτής και καλεί η μελλοντική βοήθεια να αποτελείται από δωρεές και όχι δάνεια.

    Ο "Νόμος για την Ανάκαμψη της Αϊτής" καλεί επίσης την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός διεθνούς ταμείου για την Αϊτή το οποίο θα προωθήσει τις επενδύσεις στις υποδομές της, περιλαμβανομένων των δικτύων ηλεκτροδότησης, του οδικού δικτύου, των δικτύων και υποδομών υδροδότησης και αποχέτευσης, καθώς και πρωτοβουλίες για την αναδάσωση.

    "Ο λαός της Αϊτής αντιμετωπίζουν έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο", σχολίασε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρίστοφερ Ντοντ, βασικός εισηγητής του νομοσχεδίου. "Αλλά σήμερα, η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών κατέστησε σαφές ότι δε θα αναγκαστούν να τον ακολουθήσει μόνος του".

    Ο Ντοντ, πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικής της Γερουσίας, κατήρτισε το νομοσχέδιο από κοινού με το Γερουσιαστή Ρίτσαρντ Λούγκαρ, κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων και στέλεχος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του σώματος.

    "Η Γερουσία θα συνεχίσει να μελετά [τη λήψη] μέτρων που θα βοηθήσουν την Αϊτή και θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση μεγαλύτερης σταθερότητας κι ευελπίστως νέες ευκαιρίες. Το να αντιμετωπιστεί το τεράστιο βάρος του χρέους της Αϊτής είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα", σημείωσε ο Λούγκαρ.

    Το G7, ο όμιλος των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών --Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, ΗΠΑ-- ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι το χρέος της Αϊτής προς τις χώρες-μέλη του θα παραγραφεί.

    Όμως το ποσό που οφείλεται η Αϊτή στα κράτη του G7 είναι μικρό σε σύγκριση με το συνολικό της χρέος, που έφθανε περίπου το 1,88 δις δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2008, σύμφωνα με το Κλαμπ του Παρισιού.

    Η Διαμερικανική Τράπεζα Αναπτύξεως εκτιμά ότι το κόστος της ανοικοδόμησης της Αϊτής θα ανέλθει σε περίπου 14 δις δολάρια.

    [05] Νέες κινητοποιήσεις

    Με απεργίες και συλλαλητήρια απαντούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στα νέα μέτρα που ψήφισε χθες η Βουλή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρισης.

    Χθες, η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ πραγματοποίησαν πανελλαδική στάση εργασίας και συλαλλητήρια σε όλη τη χώρα, ενώ μια σειρά σωματεία και ομοσπονδίες προχώρησαν σε 24ωρη απεργία.

    ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη 11 Μαρτίου.

    Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος. Ξεχωριστή συγκέντρωση έκανε το ΠΑΜΕ επίσης στο Σύνταγμα, στις 10 το πρωί. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας.

    Επεισόδια σημειώθηκαν χθες έξω από τη Βουλή , όπου πραγματοποιείτο το συλλαλητήριο από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Αγνωστοι διαδηλωτές επιτέθηκαν και προπηλάκισαν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος νοσηλεύεται στον "Ευαγγελισμό". Ολα τα κόμματα καταδίκασαν την επίθεση αυτή κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ.

    Επίσης, από χημικά και δακρυγόνα των ΜΑΤ τραυματίστηκε ο Μανώλης Γλέζος , ο οποίος νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα στον "Ευαγγελισμό".

    [06] "Ολοφάνερα επικίνδυνος"

    «Ολοφάνερα επικίνδυνο για τα συμφέροντα των εργαζομένων» και «πρόλογο των καινούργιων μέτρων που θα έρθουν» χαρακτήρισε το νόμο για την οικονομία η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και σημείωσε ότι το κόμμα της αποχώρησε από τη συζήτηση στη Βουλή γιατί «δεν αξίζει τον κόπο» να συζητήσεις ένα τέτοιο νομοσχέδιο .

    «Οποιαδήποτε συζήτηση για τη βελτίωση του νομοσχεδίου είναι όχι απλώς αποπροσανατολισμός είναι επικίνδυνη. Σε μία φάση που ό,τι έρθει στη βουλή είναι τραγικό για τους εργαζόμενους, παλεύουμε πριν έρθει ένα σχέδιο νόμου στη βουλή» τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Η γγ του ΚΚΕ χαρακτήρισε τα μέτρα «όχι απλώς καταπιεστικά, αλλά τραγωδία για το λαό» και απύθυνε κάλεσμα σε συλλαλητήριο για τη Δευτέρα 8 Μάρτη, παγκόσμια μέρα της εργαζόμενης γυναίκας και όχι γενικά της γυναίκας, με τοι οποίο «να βουλιάξει πραγματικά η Αθήνα και οι άλλες πόλεις και θα λέει: Στοπ στα μέτρα, θα σας χαλάσουμε το σχέδιο».

    Συνέντυξη Τύπου

    Έχει μεγάλη σημασία να δοθεί μια άμεση και δυναμική απάντηση στα συγχαρητήρια της κ. Μέρκελ και στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού ότι οι εργαζόμενοι στηρίζουν τα μέτρα, δήλωσε την Πέμπτη η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου, απευθύνοντας ταυτόχρονα χαιρετισμό και μήνυμα υποστήριξης προς όλους τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, γιατί όπως είπε, οι κινητοποιήσεις αυτές δείχνουν την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, απορρίπτονται ασυζητητί και υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις, για να πετύχουν κάποιους από τους στόχους που θέτουν, πρέπει να έχουν συνέχεια.

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ ζητά να ληφθεί απόφαση της Βουλής, με την οποία θα καταργούνται οριστικά οι βουλευτικές συντάξεις και προτείνει οι βουλευτές να ασφαλίζονται και η θητεία τους να ταυτίζεται με συντάξιμα χρόνια.

    Επίσης, θα προτείνει και με πρόταση που θα καταθέσει στη Βουλή να καταργηθούν οι αμοιβές των βουλευτών και η συμμετοχή τους σε διάφορες επιτροπές, γιατί όπως είπε, η δουλειά τους είναι να συμμετέχουν σε επιτροπές και γι' αυτό δεν χρειάζεται πρόσθετη αμοιβή.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι, όλοι στο ΚΚΕ, νοιώθουμε ότι έχουμε ιστορική ευθύνη για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, με στόχο να μπουν και νέες δυνάμεις στους πολιτικούς αγώνες, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνημα που θα κάνει σοβαρά βήματα μπροστά και θα καταφέρει να αποσπάσει νέες κατακτήσεις αλλά και να προκαλέσει πολιτικές ανακατατάξεις.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις χωριστές συγκεντρώσεις, είπε ότι το κίνημα είτε μια συγκέντρωση γίνει είτε δέκα είναι διασπασμένο, διότι δεν έχει διαμορφώσει μια πλειοψηφική γραμμή ότι δηλαδή, από τη μία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη ο λαός, ή, από τη μια τα μονοπώλια και από την άλλη ο λαός.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι έχουν ολέθριες ευθύνες, για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η έξοδος της χώρας από την ΕΕ είναι μια λύση, αλλά σε συνδυασμό με μια διαφορετική εξουσία γιατί από μόνη της η έξοδος από την ΕΕ δεν είναι λύση.

    Αν η Ελλάδα φύγει από την ΕΕ, τότε μπορεί να πάρει μεγάλη ώθηση το λαϊκό κίνημα προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής αλλαγής. Ωστόσο, αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων η κ. Παπαρήγα, τόνισε την ανάγκη να υποστεί ρήγματα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, λέγοντας χαρακτηριστικά "ή αυτοί ή εμείς".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη, ότι το υψηλό χρέος της χώρας και τα ελλείμματα δεν οφείλονται απλά στα λαμόγια όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπανδρέου, αλλά στο γεγονός ότι τα ίδια μέτρα ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη, άρα πρόσθεσε, είναι πολιτική και όχι απλά λαμογιά με στόχο, τα επόμενα πενήντα χρόνια οι μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο γενικότερα να εξασφαλίσουν φθηνή εργατική δύναμη.

    [07] "Η χώρα πρέπει να διασωθεί"

    Θα ιδρώσουμε, θα δακρύσουμε, θα ματώσουμε, αλλά η Ελλάδα θα διασωθεί. Πρέπει να τη διασώσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι όλα τα χρόνια της μεταπολιτεύσεως, μεριμνούσαμε για τους Έλληνες και παραμελούσαμε την Ελλάδα και τόνισε ότι «σήμερα, την στιγμή της μεγάλης κρίσεως, πρέπει να μεριμνήσουμε για την Ελλάδα, δοκιμάζοντας τους Έλληνες».

    Κατηγόρησε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία, τους συνδικαλιστές και όλους συνολικά τους παράγοντες του δημόσιου βίου γιατι «υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια μάλλον κατώτεροι των περιστάσεων» και γιατί «υπήρξαν στιγμές που δεν ορθώσαμε το ανάστημά μας όλοι, μπροστά σε μεγάλες κομβικές για τον τόπο πορείες".

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι ο προσωπικός πατριωτισμός ενός εκάστου, πρέπει να παραμερίσει τα οποιαδήποτε προσωπικά ωφελήματα, «για να επαναφέρουμε το βαναύσως τραυματισμένο γόητρο της χώρας, εκεί που επιβάλλεται από την μακροχρόνια Ιστορία μας και την υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενεές των Ελλήνων».

    Είπε επίσης ότι για κάθε ένα από τα μέτρα, ο ΛΑΟΣ θα τοποθετηθεί στη Βουλή και ζήτησε να αναλάβει ο καθένας τις προσωπικές του ευθύνες «για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη ο τόπος, την κοινωνική ειρήνη».

    Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντένα ο αρχηγός του ΛΑΟΣ πρότεινε την έκδοση ομολογιακού δανείου πέντε δισεκατομμυρίων, με ορίζοντα δεκαετίας, «στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν εθελοντικά οι διακόσιες πλουσιότερες ελληνικές οικογένειες ώστε μ' αυτό τον τρόπο να βοηθήσουν την πατρίδα».

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι τα μέτρα έπρεπε να είχαν παρθεί πολύ νωρίτερα και η κυβέρνηση έπρεπε να είχε επιδείξει τολμηρότητα απέναντι στο πρόβλημα και να μην περιμένει να πάρει τα μέτρα τελευταία στιγμή «κάτω από τον εκβιασμό των καταστάσεων».

    Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να δοθεί μήνυμα εθνικής ενότητας στο εξωτερικό γι αυτό και ο ίδιος συμπορεύεται και στηρίζει την Ελλάδα, όπως είπε, γιατί είναι μια περίοδος που παράγονται πολιτικά αποτελέσματα και η σκακιέρα είναι σύνθετη, πράγμα που επιβάλλει αμιγή εθνική ενότητα.

    Αναφερόμενος στην βουλευτική αποζημίωση είπε ότι έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της μείωσής της κατά 50% και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί πρέπει να πρώτοι να δίνουν το παράδειγμα.

    «Γι' αυτό και χθες προχώρησα στην συμβολική κίνηση να επιστρέψω το βουλευτικό μου αυτοκίνητο, όπως και να καταθέσω το ποσό των 5.000 ευρώ στο Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας κάτι στο οποίο με ακολούθησε και ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής μας συνεισφέροντας με το συμβολικό ποσό των 1.000 ευρω», είπε.

    Διαφώνησε με την αύξηση του ΦΠΑ διότι «στεγνώνουμε την αγορά και υπάρχει κίνδυνος να «πέσει» μια τράπεζα» και πρότεινε την παλιννόστηση των κεφαλαίων που βρίσκονται τώρα στο εξωτερικό και είναι ανενεργά, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη της χώρας, την νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων, την νομιμοποίηση του τζόγου που τώρα είναι παράνομος και την εξέταση των αδειών των καζίνο.

    Αναφερόμενος στο ύψος των τιμών, είπε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε την κλοπή που γίνεται εις βάρος της χώρας μας και τόνισε πως αν θέλουμε ο Έλληνας να μπορεί να ζει με όσα παίρνει, τώρα πρέπει να μειωθούν οι τιμές σε επίπεδα απόλυτα όμοια με τα ευρωπαϊκά, ώστε να πέσει το κόστος διαβίωσης.

    [08] "Ακύρωση των κατακτήσεων"

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου σχετική με τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αφού τα χαρακτήρισε "άδικα, βάρβαρα και εγκληματικά" και κάλεσε σε κοινό αγώνα τόσο την ηγεσία του ΚΚΕ όσο και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες προκειμένου να μην περάσουν, ενώ υπογράμμισε ότι "οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για την ελληνική κοινωνία και για το μέλλον της χώρας".

    Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί".

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε τις εξαγγελίες σαν τα πιο σκληρά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά και σαν "απόπειρα ακύρωσης των κοινωνικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης".

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έχει εγκαταλείψει τις σοσιαλιστικές ιδέες και βρίσκεται σε σύμπτωση απόψεων με τον κ. Καρατζαφέρη, έχει εγκαταλείψει τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, υιοθετώντας βάρβαρα μέτρα που θα οδηγήσουν την κοινωνία σε τέλμα, με την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας".

    Εξ άλλου, κατηγόρησε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι έχουν μεταμορφωθεί σε "επαγγελματίες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής" και για τα ίδια τα μέτρα είπε ότι δεν έχουν κανένα ηθικό και νομικό έρεισμα.

    Επεσήμανε ότι σχέδιο της κυβέρνησης είναι να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι μικρές επιχειρήσεις και να μην πληρώσουν όσοι κέρδιζαν ιλιγγιώδη ποσά τα προηγουμενα χρόνια και συνεχίζουν και τώρα. Και αναφέρθηκε στις τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις ανώνυμες εταιρίες, την εκκλησιαστική περιουσία, αλλά και στις αμυντικές δαπάνες.

    "Είναι εξοργιστική η υποκρισία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει εναλλακτική διέξοδος από την κρίση και αυτή συνίσταται στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 40-45%, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη φορολόγηση της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας, την περικοπή των στρατιωτικών δαπανών, τη θέσπιση του "πόθεν έσχες" στην αγορά των μετοχών και των ομολόγων, στην άμεση και καθολική απαγόρευση των off-shore εταιριών στη χώρα μας.

    Εξ άλλου, απευθυνόμενος τόσο προς την ηγεσία του ΚΚΕ όσο και προς τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ - των οποίων δεν απέκρυψε τις ευθύνες - υπογράμμισε ότι αυτή την ώρα "πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα κοινωνικό συνασπισμό - μέτωπο που θα μπλοκάρει τα κυβερνητικά μέτρα, για ένα κοινό αγώνα που θα σώσει το λαό από την λαίλαπα που έρχεται", προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα του αγώνα και όχι ο διχασμός.

    Κάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προκειμένου να καταθέσουν από κοινού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, αναφορικά με την ψήφιση των έκτακτων μέτρων και παράλληλα κάλεσε και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ακούσουν τη συνείδησή τους και "να μην ψηφίσουν μέτρα εγκληματικά για το λαό".

    Τέλος, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα "τα πάντα είναι ανοιχτά σε επίπεδο τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Ευρωζώνης, καθώς η χώρα μας αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο από τα μεγάλα συμφέροντα της ΕΕ και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα έχει άμεση συνέπεια και για την ίδια την Ενωση που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, ανάμεσα στο μοντέλο σεβασμού των κοινωνικών κατακτήσεων και στο αυταρχικό μοντέλο".

    [09] Εκλογές στο Ιράκ

    Οι βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ θα αποτελέσουν "άλλο ένα σημαντικό ορόσημο στην πολιτική ανάπτυξη της χώρας", υποστήριξε χθες Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι μουν χθες Παρασκευή, καλώντας τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες αύριο Κυριακή.

    "Μια ισχυρή εντολή από μέρους των ψηφοφόρων θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας για όλους τους Ιρακινούς και θα προστεθεί στην πολιτική πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί", ανέφερε ο Μπαν σε μήνυμά του με το οποίο καλωσόρισε την διεξαγωγή των εκλογών στο Ιράκ.

    Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι περίπου 18,9 εκατ. Ιρακινοί έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ τις 275 έδρες της βουλής των αντιπροσώπων της χώρας διεκδικούν 6.529 υποψήφιοι.

    Ο ΓΓ του Οργανισμού κάλεσε οι εκλογές, που όπως είπε μπορούν να προωθήσουν την "εθνική συμφιλίωση" στη χώρα, να είναι ειρηνικές.

    Κάλεσε επίσης την ανεξάρτητη ανώτατη εκλογική επιτροπή του Ιράκ να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει "αξιόπιστες εκλογές που θα διεξαχθούν σε κλίμα απαλλαγμένο από βία, παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς". Η επιτροπή υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 March 2010 - 7:30:32 UTC