Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτωπο κατά των κερδοσκόπων
  • [02] "Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο"
  • [03] Πορτογαλία: Πρόγραμμα σταθερότητας
  • [04] Ανοιξαν οι κάλπες στο Ιράκ
  • [05] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [06] Αλλαγή σκηνικού
  • [07] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

  • [01] Μέτωπο κατά των κερδοσκόπων

    Στα πλαίσια της προσπάθειάς του να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί το απόγευμα στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί, μετά την επίσκεψή του στη Γερμανία και τις επαφές του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, και πριν το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον. Μετά τη συνάντηση οι κκ Παπανδρέου και Σαρκοζί υθα προβούν σε δηλώσεις.

    Χθες ο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την στήριξή του στην Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταρρεύσει μία χώρα που βρίσκεται στο ευρώ. Εάν δεν υποστηρίζαμε την Ελλάδα, διότι η χώρα καταβάλλει προσπάθειες, δεν θα υπήρχε ανάγκη να φτιάχναμε το ευρώ», τόνισε ο Σαρκοζί στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας που είχε με Γάλλους αγρότες, στα πλαίσια της Γεωργικής Έκθεσης στο Παρίσι.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ

    Την πολιτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας, αλλά και την απόφασή τους για συνεργασία για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς τόνισαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους, την Παρασκευή στο Βερολίνο. Και οι δύο υπογράμμισαν ότι η Αθήνα ζήτησε μόνο πολιτική στήριξη και όχι οικονομική.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ για την υποστήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, και έκανε αναφορά στην καλή σχέση των δύο λαών και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται για την αντιμετώπιση πολλών κοινών προβλημάτων τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και ανέφερε πως οι δυο χώρες θα μπορούσαν να έχουν στενότερη συνεργασία στους τομείς που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, την πολιτική προστασίας, την έρευνα και τις νέές τεχνολογιες, τη μετανάστευση, καθώς και τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

    Επανέλαβε ότι τα βάρη και οι θυσίες των Ελλήνων θα επιμεριστούν δίκαια και θα πιάσουν τόπο, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική στήριξη και στάθηκε στη συνεργασία για την καταπολέμηση των φαινομένων της κερδοσκοπίας.

    «Η Ελλάδα πήρε δύσκολες αποφάσεις. Για μας, ήταν αναγκαίες αποφάσεις για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Εμείς θα διασφαλίσουμε ότι τα βάρη αυτής της πορείας, οι θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός, και θα επιμεριστούν δίκαια, αλλά και θα πιάσουν τόπο. Θα έχουν αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    «Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη. Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε την κυρία Μέρκελ να υποστηρίζει τις προσπάθειές μας, αυτές που κάνουμε, και τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε. Θέλω επίσης να την ευχαριστήσω για την κοινή μας απόφαση να συνεργαστούμε στενά για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, που είναι ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα».

    Από την πλευρά της, η κα Μέρκελ συνεχάρη την Ελλάδα για τα μέτρα που έλαβε, προκειμένου να αμβλύνει το έλλειμμά της και τόνισε πως γίνεται «τιτάνια προσπάθεια».

    Εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ελλάδα και την προθυμία της χώρας της να συνεισφέρει με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους και των δομών του και υπογράμμισε ότι οι ελληνικές προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, έχουν θετική αντιμετώπιση τόσο από την Γερμανία όσο και συνολικά από την ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως η Γερμανία μπορεί να δώσει στην ελλάδα τεχνογνωσία σε θέματα μεταρρυθμίσεων, όπως οι σχέσεις Κράτους-πολίτη. «Δεν θα επιβάλουμε κάτι. Μπορούμε όμως να υποβάλουμε προτάσεις και να πούμε πού έχουμε συγκεκριμένες εμπειρίες και πού νομίζουμε ότι οι δομές της χώρας για τον 21ο αιώνα μπορούν να προσαρμοστούν ή όχι», σημείωσε.

    Απαντώνστας σε ερωτήσεις δημοσιογραφων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, ότι στις δύσκολες στιγμές δεν πρέπει να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα. Υπήρξαν δημοσιεύματα πρόσθεσε τα οποία πλήγωσαν τους Έλληνες, αλλά διευκρίνισε ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη γερμανική κυβέρνηση, ούτε με τον ελληνικό λαό.

    Σχετικά, εξάλλου, με δημοσίευμα για να πουλήσει η Ελλάδα νησιά προκειμένου να καλύψει το χρέος της , ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι τρόποι από το ξεπούλημα των νησιών. Και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες πολέμησαν για να είναι σήμερα ελεύθερα τα νησιά.

    Τα δημοσιεύματα αυτά του γερμανικού Τύπου αποδοκίμασε και η κυρία Μέρκελ, όπως αποδοκίμασε και τις λίγες, ανάλογες, δηλώσεις πολιτικών προσώπων στη Γερμανία.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην σταθερότητα της Ευρωζώνης, η οποία, όπως τόνισε, διασφαλίζεται με τις κοινές δράσεις και την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε στην κυρία Μέρκελ το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μία δυνατότητα της Ελλάδας, χωρίς, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, η κυρία Μέρκελ τόσο στις δηλώσεις της όσο και στις απαντήσεις της αναφέρθηκε αρκετές φορές στην ανάγκη σταθερότητας της Ευρωζώνης και της επίλυσης των προβλημάτων εντός αυτής, κάτι που ερμηνεύεται και ως επιθυμία της το ελληνικό πρόβλημα να μείνει εντός της ευρωζώνης.

    Σχετικά, εξάλλου, με τη δράση κατά της κερδοσκοπίας, όπως είπε η κυρία Μέρκελ οι δύο χώρες θα φέρουν από κοινού το θέμα στην Κομισιόν, ενώ όπως είπε στον κ. Παπανδρέου, η Γερμανία προτίθεται να φέρει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο των G-20 καθώς και σε άλλα φόρα στα οποία συμμετέχει.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι μπορεί η Ελλάδα να μην ζήτησε οικονομική βοήθεια, αλλά πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε κατά των κερδοσκόπων. Δεν μπορούμε να τους αφήνουμε ελεύθερους να εκμεταλλεύονται τη δύσκολη στιγμή μιας χώρας, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα. Το θέμα, πρόσθεσε, είναι πολιτικό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε παρά τις τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να έχει.

    Αναφερόμενη στο πρόσφατο δεκαετές ομολογιακό δάνειο της Ελλάδας η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οι αγορές έδειξαν ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα και προέβλεψε ότι η εμπιστοσύνη των αγορών θα επανέλθει πιο γρήγορα αν υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές.

    Η Γερμανία, ανέφερε, επίσης, η κυρία Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση για το τι μπορεί να κάνει η χώρα της για την Ελλάδα, μπορεί να κάνει πολλά και κυρίως να επιδείξει την αλληλεγγύη της και να μην αφήσει να μιλάνε συνεχώς τα συναισθήματα, αλλά και οι πράξεις. Σε ερώτηση για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, απάντησε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι στην ευρωζώνη και θέλουμε να είναι στην ευρωζώνη και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας είναι η κοινή προοπτική όλης της Ευρώπης. Προσπαθούμε, ανέφερε, επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος να μην υπάρξουν σενάρια αποτυχίας των όποιων μέτρων λαμβάνονται από τις χώρες της ευρωζώνης και χαρακτήρισε χωρίς νόημα μια συζήτηση για το πως θα ήταν τα πράγματα σήμερα εάν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη. Από τη συμμετοχή στην ευρωζώνη πρόσθεσε ωφελήθηκε η Ελλάδα, ωφελήθηκε η Γερμανία, ωφελήθηκαν όλοι.

    Η κυρία Μέρκελ τόνισε, επίσης, ότι οι οικονομικές εξελίξεις στις χώρες- μέλη πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο κεντρομόλων και όχι φυγόκεντρων δυνάμεων.

  • ** Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί αύριο, Κυριακή 7 Μαρτίου, στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί.

    Συνέντευξη Παπανδρέου στον "Κόσμο του Επενδυτή"

    «Δεν θα επιτρέψουμε να ξαναειπωθεί το "δυστυχώς, επτωχεύσαμε". Θα δώσω, θα δώσουμε, όλο μας το είναι για να σώσουμε τον τόπο», τονίζει σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφ. «Κόσμος του Επενδυτή» του Σαββατοκύριακου, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

    «Θα πολεμήσουμε με πάθος οποιονδήποτε αντιμάχεται την προσπάθεια της κυβέρνησης και του λαού μας να βάλουν τάξη στην οικονομία. Και πρώτα απ΄όλους τούς κερδοσκόπους. Δεν είναι μόνον άδικο, είναι και αντιδημοκρατικό, την ώρα που η κυβέρνηση καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια, κάποια "παιδάκια" στη Νέα Υόρκη και αλλού, καθισμένα μπροστά σε κομπιούτερ, να την υπονομεύουν», υπογραμμίζει.

    Ο πρωθυπουργός κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο κερδοσκοπικό παιχνίδι κατά της Ελλάδας, επισημαίνει ότι η τιμωρία των υπευθύνων γι αυτό, «είναι υπόθεση ολόκληρης της Ευρώπης, όχι μόνον δική μας» και δεσμεύεται ότι σε τρία χρόνια «η Ελλάδα θα είναι "άλλη" χώρα».

    Ειδικότερα, τονίζει πως «οι θυσίες θα πιάσουν τόπο. Σε τρία χρόνια θα έχουμε εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Θα έχουμε πετύχει την παραγωγική ανασυγκρότηση, τον διοικητικό εκσυγχρονισμό και την πολιτική ανόρθωσή της [...]. Σε τρία χρόνια, ίσως και νωρίτερα, η Ελλάδα θα είναι μια χώρα αξιόπιστη, με κύρος και με ελπιδοφόρο το μέλλον για τους πολίτες της».

    [02] "Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο"

    Υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μετά τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας τάχθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ.

    "Για να υπάρχει σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, χρειαζόμαστε έναν θεσμό που θα διαθέτει την εμπειρία του ΔΝΤ και ανάλογες δυνατότητες επέμβασης", σημείωσε ο υπουργός.

    Ο Σόιμπλε, το πρώτο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ανοιχτά την ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, θα παρουσιάσει προσεχώς τις δικές του προτάσεις, γράφει η κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι ο γερμανός υπουργός βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο νοσοκομείο.

    Ο Σόιμπλε απέρριψε εξάλλου τη βοήθεια του ΔΝΤ για να βγει η Ελλάδα από την κρίση: "Η ζώνη του ευρώ έχει σκοπό να μπορεί να ρυθμίζει μόνη της τα προβλήματά της. Η αποδοχή οικονομικών βοηθειών από το ΔΝΤ θα ήταν κατά την άποψή μου μια παραδοχή ότι οι χώρες του ευρώ δεν μπορούν να ρυθμίζουν μόνες τους τα προβλήματά τους", εξήγησε.

    Την ίδια στιγμή ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ ενός καλύτερου συντονισμού των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών και κάλεσε τους ομολόγους του να "ονομάσουν ανοιχτά και ειλικρινώς τα προβλήματα κάθε κράτους της ζώνης του ευρώ και να διατυπώσουν συστάσεις".

    Την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου ζήτησε επίσης σήμερα η βαυαρική πτέρυγα (CSU) του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε.

    "Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γενικός γραμματέας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CSU) στην εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ, που θα κυκλοφορήσει αύριο.

    "Οφείλουμε τώρα να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα εποπτεύουμε καλύτερα στο μέλλον κράτη της ζώνης του ευρώ όπως η Ελλάδα και θα μπορούμε να εφαρμόζουμε αποτελεσματικές κυρώσεις", προσέθεσε.

    Την πρόταση αυτή υποστήριξε και το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) μέσω του γενικού γραμματέα του Κρίστιαν Λίντνερ. "Κρίνω ότι είναι μια λογική προτροπή που πρέπει να σκεφτούμε", δήλωσε στην ίδια εφημερίδα.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προσέθεσε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ ότι επιθυμεί να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής στην ΕΕ και ότι συνεργάζεται με την ΕΕ και τους εταίρους της στην G20 για την προώθηση μιας μεγαλύτερης διαφάνειας στις πιστώσεις.

    "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η ενιαία νομισματική μας μονάδα να γίνει το μπαλάκι με το οποίο παίζουν οι διεθνείς κερδοσκόποι", σημείωσε.

    Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ γράφει ότι αν χρειαστεί η Γερμανία θα είναι έτοιμη να δώσει εντολή στην κρατική τράπεζα KfW να αγοράσει ελληνικά ομόλογα υπό τον όρο ότι κι άλλα κράτη της ΕΕ θα κάνουν το ίδιο και ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο εξυγίανσης της οικονομίας της.

    Απαντώντας στο δημοσίευμα της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: "Δεν τίθεται θέμα (παροχής βοηθητικών) εργαλείων. Ο έλληνας πρωθυπουργός επίσης δεν ζήτησε οποιαδήποτε βοήθεια κατά τη συνάντησή του εδώ στο Βερολίνο".

    Το Ρόιτερ είχε μεταδώσει τον περασμένο μήνα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας εξετάζει να χρησιμοποιήσει την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW για να αγοράσει ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα ώστε να ανακουφίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

    [03] Πορτογαλία: Πρόγραμμα σταθερότητας

    Η πορτογαλική κυβέρνηση στηρίζεται κυρίως στη "μείωση των δαπανών" για τη ρύθμιση των δημόσιων οικονομικών της, σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

    "Το σχέδιο αυτό στηρίζεται σε δύο ουσιαστικές πτυχές. Χαρακτηρίζεται κυρίως από τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μείωση των δημοσίων δαπανών", δήλωσε ο Τζοάο Τιάγκο Σιλβέιρα.

    Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο εγκρίθηκε σε γενικές γραμμές σήμερα σε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, θα αποτελέσει "το αντικείμενο ενός διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους", προσέθεσε ο ίδιος, μετά τη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες.

    Από τη Δευτέρα, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες άρχισε συνομιλίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς εταίρους για τα μέτρα που απαρτίζουν το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης 2010-2013, το οποίο θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, η πορτογαλική κυβέρνηση επιζητεί με το πρόγραμμα αυτό να πείσει ότι είναι αποφασισμένη να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα το 2010 κατά μία εκατοστιαία μονάδα στο 8,3%, προτού μπορέσει να φτάσει ως το 2013 στο όριο του 3% του ΑΕΠ, που ορίζει το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας, και να μειώσει το χρέος της, το οποίο ανερχόταν το 2009 σε 126,22 δισεκατομμύρια ευρώ (76,6% του ΑΕΠ).

    Το περιεχόμενο του προγράμματος αυτού δεν αποκαλύφθηκε σήμερα.

    Σύμφωνα ωστόσο με τα μέσα ενημέρωσης της Πορτογαλίας, εκτός από τα μέτρα που είναι ήδη γνωστά, όπως το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και η μείωση του δυναμικού στον δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση αναμένεται επίσης να ξαναρχίσει το πρόγραμμά της των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο είχε αναστείλει λόγω της οικονομικής κρίσης.

    [04] Ανοιξαν οι κάλπες στο Ιράκ

    Άνοιξαν στις 7 π.μ. [06:00, ώρα Ελλάδας] σήμερα Κυριακή οι κάλπες στο Ιράκ για τις βουλευτικές εκλογές που θεωρούνται "σημαντική δοκιμασία" για την χώρα και τις προσπάθειες αποκατάστασης "σταθερότητας", μετά από χρόνια αιματοχυσίας.

    Περίπου 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν, ανάμεσα σε 6.200 υποψηφίους, εκείνους που θα καταλάβουν τις 325 έδρες του κοινοβουλίου.

    Τα εκλογικά κέντρα θα μείνουν ανοικτά έως τις 5 μ.μ. [16:00 ώρα Ελλάδας], εκτός εάν οι αρχές δώσουν εντολή να παραταθεί η διαδικασία, που είναι η δεύτερη μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.

    Τουλάχιστον τρία βλήματα όλμων εκτοξεύθηκαν εναντίον εκλογικών κέντρων στην επαρχία Σαλαχουντίν.

    Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις στην πόλη Μπαΐτζι, 180 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους.

    Τρία βλήματα όλμων εκτοξεύθηκαν επίσης εναντίον της υπερπροστατευμένης ζώνης όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και οι πρεσβείες της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαγδάτη. Ακόμα ένας όλμος έπεσε στη συνοικία Αρασάτ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί μέχρι στιγμής.

    Χθες, τέσσερις προσκυνητές σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 54 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην ιερή πόλη Νατζάφ.

    Η έκρηξη σημειώθηκε 500 μέτρα μακριά από το μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί, στο κέντρο της πόλης, το οποίο προστατεύεται συνήθως από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς έχει αποτελέσει πολλές φορές στο παρελθόν στόχο επιθέσεων.

    Σύμφωνα με δήλωση γιατρού του νοσοκομείου Χακίμ, οι νεκροί καθώς και οι τριάντα τρεις από τους τραυματίες είναι Ιρανοί που πραγματοποιούσαν προσκύνημα στο μαυσωλείο, το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια σιιτών από το Ιράν και το Ιράκ.

    Μπαν Γκι Μουν: Σημαντικό ορόσημο

    Οι βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ θα αποτελέσουν "άλλο ένα σημαντικό ορόσημο στην πολιτική ανάπτυξη της χώρας", υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, καλώντας τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

    "Μια ισχυρή εντολή από μέρους των ψηφοφόρων θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας για όλους τους Ιρακινούς και θα προστεθεί στην πολιτική πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί", ανέφερε ο Μπαν σε μήνυμά του την Παρασκευή, με το οποίο καλωσόρισε την διεξαγωγή των εκλογών στο Ιράκ.

    Ο ΓΓ του Οργανισμού κάλεσε οι εκλογές, που όπως είπε μπορούν να προωθήσουν την "εθνική συμφιλίωση" στη χώρα, να είναι ειρηνικές.

    Κάλεσε επίσης την ανεξάρτητη ανώτατη εκλογική επιτροπή του Ιράκ να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει "αξιόπιστες εκλογές που θα διεξαχθούν σε κλίμα απαλλαγμένο από βία, παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς". Η επιτροπή υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

    [05] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου προέδρου Γαλλικής Δημοκρατίας Ν. Σαρκοζί στο Παρίσι

  • 2ο Πανελλήνιο μονοθεματικό Συνέδριο, με διεθνή συμμετοχή και θέμα: "Εξαρτήσεις, Συννοσηρότητα Πρόληψη και Θεραπεία", στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς. Θεσσαλονίκη

  • 1η Σχολική και Λαϊκή Ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη. Αφετηρία στο νέο δημαρχιακό μέγαρο. 11:00:00

  • Εκδήλωση μνήμης και αγώνα της ΕΔΥΕΘ στο Μνημείο του Ν. Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές Θεσσαλονίκης, επί της οδού Παπαναστασίου απέναντι από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (λεωφορείο 26). 11:00:00

  • Βράβευση των νικητών των Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Επιχειρηματολογίας (αντιλογίας) 13:00:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Αυτοκίνητο-Ράλι Μεξικού (2ος αγώνας της χρονιάς)

  • Ποδόσφαιρο-Euro 2012: Κατάρτιση του αγωνιστικού προγράμματος του 6ου ομίλου στην προκριματική φάση. 11:00:00

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (24η ημέρα) 15:00:00

    Καλαμάτα-Πανσερραϊκός

    Ολυμπιακός Βόλου-Θρασύβουλος

    Πιερικός-Αναγέννηση Καρδίτσας

    Διαγόρας-Εθνικός

    Ηλιούπολη-Αιγάλεω

    Παναιτωλικός-Εθνικός Αστέρας

  • Υδατοσφαίριση-Α2 Ανδρών (7η ημέρα):

    12.00 Εθνικός-Ηρακλής

    13.30 ΝΟΒΑ-Κέρκυρα

    15.00 Καλαμάκι-ΝΟ Σύρου

    16.00 ΟΦΗ-ΟΥΚ Βόλου

    17.00 Γλυφάδα-Τρίτων Αμαρ.

    17.00 Ηλυσιακός-Περιστέρι

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (17η ημέρα):

    16:00 Ελπίδες Δράμας-Αρίων Πτολεμ.

    16:00 Μ.Αλέξανδρος Γιαννιτσών-Αναγέννηση Αρτας

    16:00 Αρης Θεσ.-Εθνικός Κοζ.

    17:00 Ποσειδών Λουτρ.-Νέα Ιωνία

    18:30 ΑΣΕ Ορμή-Αναγέννηση Βυρ.

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (25η αγωνιστική)

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 14:30 ΝOVA

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΞΑΝΘΗ 14:30

    ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 14:30 ΝOVA

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 16:45 ΝOVA

    ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 19:00 ΝOVA

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών (21η Ημέρα)

    12.00 Ολυμπιακός Βόλου-Άρης Θεσσαλονίκης

    12.00 Πανιώνιος-Εσπερίδες

    12.00 Παναθηναϊκός-ΦΕΑ ΝΦ-ΝΧ

    12.00 ΓΑΣ Απόλλων Πτολεμαϊδας-Ολυμπιάδα Λάρισας

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (19η Ημέρα)

    15:00 Καβάλα-Κολοσσός Ρόδου

    17:00 Ολυμπιακός-Ηλυσιακός

    17:00 Ολύμπια Λάρισας-ΑΕΚ

    17:30 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός

  • Ποδόσφαιρο-Γ` Εθνική (2ος όμιλος) 15:00:00

    (22η ημέρα, εξ αναβολής): Κοζάνη-Δόξα Κρανούλας

    (25η ημέρα): Νίκη Βόλου-Μακεδονικός

    [06] Αλλαγή σκηνικού

    Σταδιακή επιδείνωση το καιρού αναμένεται από το μεσημέρι με βροχές, καταιγίδες στα νότια, χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, και πτώση της θερμοκρασίας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Ωστόσο, στα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, καθώς ο υδράργυρος θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

    Στην Αττική, επικρατούν νεφώσεις με βροχές, ενώ αναμένεται να χιονίσει στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι νεφώσεις βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθεί χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και το βράδυ θα χιονίσει και στην πόλη. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Ο υδράργυρος θα δείξει μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα πέσει χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και βαθμιαία και στα πεδινά. Τα φαινόμενα τα οποία κατά τόπους θα είναι έντονα το βράδυ θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και από το μεσημέρι βαθμιαία ανατολικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς Κελσίου.

    Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται βροχές, αρχικά στα νότια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα. Σταδιακά οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό ύψος 200-300 μέτρα). Τα φαινόμενα στην Ήπειρο θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 ενισχυμένοι βαθμιαία σε 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 τοπικά 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει στους 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται βροχές, αρχικά στα νότια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και από το απόγευμα σε περιοχές της Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό ύψος 200-300 μέτρα). Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ ενισχυμένοι βαθμιαία σε 5 με 7 και στα νότια 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ . Θερμοκρασία έως 12 βαθμούς Κελσίου.

    Τελείως διαφορετικό θα είναι το σκηνικό του καιρού σ

    Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αναμένονται νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία θα ενισχυθούν. Ωστόσο ο υδράργυρος θα φτάσει τους 19 βαθμούς Κελσίου.

    [07] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

    Με απεργίες και συλλαλητήρια απαντούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στα νέα μέτρα που ψήφισε η Βουλή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρισης.

    Την Παρασκευή, η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ πραγματοποίησαν πανελλαδική στάση εργασίας και συλαλλητήρια σε όλη τη χώρα, ενώ μια σειρά σωματεία και ομοσπονδίες προχώρησαν σε 24ωρη απεργία.

    ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη 11 Μαρτίου.

    Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Ξεχωριστή συγκέντρωση έκανε το ΠΑΜΕ επίσης στο Σύνταγμα, στις 10 το πρωί. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας.

    Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή , όπου πραγματοποιείτο το συλλαλητήριο από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Αγνωστοι διαδηλωτές επιτέθηκαν και προπηλάκισαν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος νοσηλεύεται στον "Ευαγγελισμό". Ολα τα κόμματα καταδίκασαν την επίθεση αυτή κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ.

    Επίσης, από χημικά και δακρυγόνα των ΜΑΤ τραυματίστηκε ο Μανώλης Γλέζος , ο οποίος νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα στον "Ευαγγελισμό".

    ΕΛ.ΑΣ. για τις επιθέσεις σε Παναγόπουλο και Γλέζο

    Έρευνα για την επίθεση εναντίον του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν συνολικά 12 άτομα για τα χθεσινά επεισόδια στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Από τους 12 συνελήφθησαν τελικά οι πέντε.

    Για το περιστατικό, κατά το οποίο ο Μανώλης Γλέζος δέχθηκε χημικά στο πρόσωπο, η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «στον χώρο μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ομάδες άγνωστων ατόμων προκάλεσαν επεισόδια και επιδόθηκαν σε φθορές, ενώ προπηλάκισαν και τους Ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς. Αστυνομικοί, που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου, το οποίο συμμετείχε στα επεισόδια και κρατούσε καδρόνι [...] Όταν ομάδα ατόμων κινήθηκε κατά των αστυνομικών προσπαθώντας να απελευθερώσει τον συλληφθέντα, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων κατά των ατόμων που εναντιώνονταν στη σύλληψή του, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναπνευστική δυσφορία στον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 March 2010 - 5:30:30 UTC