Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • [02] Κοινή δράση κατά της κερδοσκοπίας
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] Ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

    Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 11.45 το πρωί η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δεύτερη θητεία του.

    Αμέσως μετά και ώρα 12.15 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    Ο Κ.Παπούλιας επανεξελέγη, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, στις 2 Φεβρουαρίου, με 266 ψήφους υπέρ και 32 "παρών". Υπέρ της επανεκλογής του είχαν τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., "παρόντες" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ.Κάρολος Παπούλιας καταλαμβάνει την ένατη προεδρική θητεία από τη μεταπολίτευση, είναι ο τρίτος πρόεδρος, μετά τους Κ.Καραμανλή και Κ.Στεφανόπουλο, που επανεκλέγεται σε δεύτερη θητεία, ενώ κατέχει ο ίδιος το ρεκόρ κοινοβουλευτικής συναίνεσης κατά την πρώτη εκλογή του το Μάρτιο του 2005 με 279 ψήφους.

    [02] Κοινή δράση κατά της κερδοσκοπίας

    Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, στο πολιτικό επίπεδο, άλλαξε άρδην ως αποτέλεσμα της περιοδείας που έκανε ο πρωθυπουργός σε Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσιγκτον. Η διαπίστωση ανήκει στον ίδιο τον κ. Παπανδρέου και ήρθε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση για τα αποτελέσματα της περιοδείας του, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συζήτησης που είχε με τους δημοσιογράφους.

    Η μάχη τώρα πλέον, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, δίνεται με τις αγορές οι οποίες όπως σημείωσε είναι πιθανόν να έχουν ειδικά συμφέροντα για να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με τον τρόπο που την αντιμετωπίζουν.

    Ωστόσο, είπε, η χώρα συνεχίζει να δίνει τη μάχη της, προωθώντας μεγάλες αλλαγές, στο φορολογικό σύστημα, στο συνταξιοδοτικό, δημιουργώντας την αίσθηση δικαίου και ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία και κυρίως με τη μεγάλη προσπάθεια και το νέο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης που είναι η αναπτυξιακή διαδικασία.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στον αγώνα κατά της κερδοσκοπίας τόνισε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι τέσσερις ηγέτες της πρωτοβουλίας κατά της κερδοσκοπίας (Μέρκελ, Σαρκοζί, Γιούνκερ, Παπανδρέου) θα στείλουν επιστολή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία μηχανισμών αντίδρασης.

    Θετικό είναι το γεγονός ότι από την πλευρά του Μπαράκ Ομπάμα υπήρξε συμφωνία ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες και ότι οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να συμβάλλουν με τις δικές τους ιδέες, παρότι δεν υπάρχει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα.

    Αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι δημιουργείται ελπίδα ότι στον επόμενο δανεισμό της Ελλάδας θα ανταποκριθούν οι αγορές, χωρίς αυτό πάντως να είναι σίγουρο και δεν αποκλείεται το κλίμα να είναι και πάλι αρνητικό.

    Σχετικά με δηλώσεις της κ. Μέρκελ που αφορούν στη θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και την έξοδο από το ECOFIN κάθε χώρας μέλους της Ευρωζώνης που θα κατέφευγε σε αυτό, ακόμα και την στάση πληρωμών από τα κοινοτικά ταμεία ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι όλα αυτά ισχύουν σήμερα μέσω της συνθήκης του Μάαστριχτ και πρόσθεσε πως αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε πάρει τα μέτρα που πήρε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβάλλει τα δικά της μέτρα χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας, η οποία δεν θα ήξερε ποιά θα ήταν τα μέτρα.

    Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει στο τραπέζι, από πλευράς Ελλάδας, μέχρι τουλάχιστον την ημέρα της κρίσης όπως την χαρακτήρισε, εννοώντας την ημέρα που θα αποδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και αυτό, όπως ανέφερε, συμβάλλει και στην κινητοποίηση της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τυχόν προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως διαπιστώθηκε κατά τις συζητήσεις που είχε με αξιωματούχους του στην Ουάσιγκτον προχθές ο κ. Παπακωνσταντίνου, το ταμείο θα ζητούσε από την Ελλάδα να πάρει τα μέτρα που ήδη πήρε η χώρα. Η διαφορά, πρόσθεσε, θα ήταν ότι το ΔΝΤ θα διέθετε και τα χρήματα με τόκους κοντά στο 1%, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να δώσει χρήματα.

    Σχετικά με τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Κανένας, είπε, δεν θέλει να λαμβάνει σκληρά μέτρα, αλλά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τα χαρακτήρισε "έκτακτα μέτρα" για τη σωτηρία της πατρίδας.

    Ερωτηθείς αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η λήψη νέων μέτρων ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο λόγος που ελήφθησαν τα ήδη ισχύοντα μέτρα ήταν οι προβλέψεις για την ύφεση που σημειώνεται σύμφωνα με τα πρόσφατα ανακοινωθέντα στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Και πρόσθεσε πως στόχος είναι να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις για το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ τοπική ώρα με ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες είπε ότι είδε μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη ευαισθησία και πατριωτισμό στον ελληνισμό της διασποράς μετά και τις επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τους κερδοσκόπους. Και δήλωσαν έτοιμοι να συμβάλλουν με επενδύσεις στη δύσκολη αυτή περίοδο. Ωστόσο, όπως είπε, οι ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες αναδεικνύουν τις ασθένειες του δημόσιου τομέα με την πελατειακή αντίληψη.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι η συζήτηση περιεστράφει γύρω από όσα συζητούνται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και ο ίδιος έθεσε την εθνική κόκκινη γραμμή για μια ονομασία κοινής αποδοχής με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Η διαπίστωση του κ. Παπανδρέου είναι ότι οι αμερικανοί κατανοούν την ελληνική θέση και δείχνουν διάθεση στήριξης της προσπάθειας επίλυσης του ζητήματος πάνω στη βάση που του θέτει η Ελλάδα.

    Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες ότι οι εκλογές στα κατεχόμενα μπορεί να περιπλέξουν την κατάσταση. Το βαθύτερο πρόβλημα αναφορικά με την Τουρκία, τόνισε, είναι η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και της έλλειψης βούλησής της να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για τη λύση του προβλήματος με αξιοποίηση του κοινοτικού κεκτημένου. Αυτή την έλλειψη βούλησης της Τουρκίας επισήμανε στον κ. Ομπάμα και την κ. Κλίντον.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκαταστήσουν την αντιπυραυλική ασπίδα της Ευρώπης και αν έγινε βολιδοσκόπηση της Ελλάδας για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν τέθηκε σε κανένα επίπεδο, ούτε από τον κ. Ομπάμα, ούτε από την κ. Κλίντον. Και υπενθύμισε τη γνωστή δημόσια εκφρασθείσα αρνητική στάση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό.

    Ερωτηθείς αν προτίθεται να ενημερώσει για την περιοδεία του τη Βουλή και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων όπως ζητεί η αντιπολίτευση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι πάντα ανοιχτός σε τέτοιου είδους ενημερώσεις, επισήμανε όμως ότι ήταν δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που ζήτησαν αναβολή ενημέρωσης το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων στην κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με αφορμή πρόσφατες διαφοροποιήσεις στελεχών του κινήματος από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι μπορεί να ακούγονται διάφορες φωνές, ωστόσο οι παρεξηγήσεις διευθετούνται, η ΚΟ και η κυβέρνηση δουλεύουν και συντεταγμένα προχωρούν στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

    Ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας:

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα προσέλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να ορκισθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τη δεύτερη θητεία του (11:45)

    Αμέσως μετά και ώρα 12.15 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

    Θεσσαλονίκη

    Αρχαιολογικό συνέδριο-ΑΠΘ. Σημείωση: Σημαντικές εισηγήσεις 12.30 μ.μ. Μετρο Θεσσαλονίκης, το αρχαιολογικό έργο της ΙΣΤ ΕΠΚΑ και 13.15 Μετρό Θεσσαλονίκης, το έργο της 9ης ΕΒΑ

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα:

    -Οι εκθέσεις φωτογραφίας "Σονέτα δρόμου" του Νύσου Βασιλόπουλου και "Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα" του Παύλου Κοζαλίδη, που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στη συνέντευξη τύπου θα είναι παρόντες οι δημιουργοί κ. Νύσος Βασιλόπουλος και κ. Παύλος Κοζαλίδης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Εϊπίδης και η επιμελήτρια της έκθεσης του Παύλου Κοζαλίδη κ. Γεωργία Ιμσιρίδου (12:00:00 Θεσσαλονίκη)

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Α.Π.Θ., θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό Εργαστήριο Θωρακοσκοπικής Χειρουργικής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιοθωρακοχειρουργικής (European Association for Cardio-Thoracic Surgery, EACTS,), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος - Καρδίας - Αγγείων. Το Εργαστήριο περιλαμβάνει πρακτική άσκηση σε θωρακοσκοπικές επεμβάσεις και θα διεξαχθεί στα χειρουργεία της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. από Παρασκευή 12 έως και Κυριακή 14 Μαρτίου 2010. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010 (14:30:00 Θεσσαλονίκη)

    Περιοδική έκθεση "Liverpool F.C. 1892-2010"- Ολυμπιακό Μουσείο (19:00:00 Θεσσαλονίκη)

    Τελετή έναρξης Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (20:30:00 Θεσσαλονίκη )

    Το 25ο Παγκόσμιο Συνέδριο της νόσου Αλτζχάιμερ συνδιοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer με την Alzheimer's Disease International, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

    Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (12η ημέρα)

    20:30 Πανιώνιος-Εθνικός

    Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (18η ημέρα)

    17:30 Βουλιαγμένη-ΝΟ Πατρών

    19:00 Ολυμπιακός-Πανιώνιος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 March 2010 - 5:30:18 UTC