Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Φορολογική επιδρομή χωρίς προηγούμενο"
  • [02] Δεν αλλάζει καθεστώς συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα εως 2013
  • [03] Μετρό: Χρονοδιάγραμμα των επεκτάσεων
  • [04] Επιδοτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας
  • [05] Τραπεζικοί κολοσσοί σε δίκη για απάτη
  • [06] Αναζητούν το...αόρατο "άστρο του θανάτου"
  • [07] "Νέα θύελλα μέτρων"
  • [08] "Μόνο ευχετήρια από την Ευρώπη"
  • [09] Συνέδριο Νεολαίας ΣΥΝ
  • [10] Επικυρώνεται η συμφωνία
  • [11] Απεργία με ανοιχτά πρατήρια
  • [12] Παίζει για την ανατροπή

  • [01] "Φορολογική επιδρομή χωρίς προηγούμενο"

    Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι εκτρέπεται σε ατραπούς κομματικής μισαλλοδοξίας, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στην απόφαση του κόμματός του να αποχωρήσει από τη Βουλή μετά τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, έκανε λόγο για προσπάθεια κομματικής επέλασης του ΠΑΣΟΚ στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος που έκανε το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική της κομματικής μισαλλοδοξίας εις βάρος του δημοσίου τομέα.

    Επεσήμανε πως η κυβέρνηση κινείται σε αυτή τη λογική σε μια εποχή εθνικής κρίσης, που χρειάζεται εθνική συναίνεση και συνεννόηση.

    Για επαφές Σαμαρά στις Βρυξέλλες

    Σχετικά με τις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ στις Βρυξέλλες και ιδιαίτερα για την συμμετοχή του στο πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών των κυβερνήσεων των κρατών που ανήκουν στην Κεντροδεξιά, ο εκπρόσωπος τόνισε πως ο κ.Σαμαράς παρουσίασε τις απόψεις του αλλά και τις παραμέτρους του ελληνικού προβλήματος, ζητώντας από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της χώρας μας μέσα στο πλαίσιο της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς ζήτησε να υπάρξουν εγγυήσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να δανείζεται φθηνότερα, ενώ στις 25 Μαρτίου ο Πρόεδρος της ΝΔ θα είναι από τους βασικούς ομιλητές στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών - μελών του ΕΛΚ, μετά από πρόσκληση της Αγγελα Μέρκελ.

    Για το φορολογικό - οικονομία

    Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε, εξάλλου, την κυβέρνηση για φορολογική επιδρομή χωρίς προηγούμενο.

    Καυτηρίασε την καθυστέρηση όσον αφορά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ τόνισε πως με τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ θίγεται η μικρομεσαία ιδιοκτησία και βάλλεται η μεσαία τάξη.

    « Η φορολογική επιδρομή δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη φορολογική πολιτική, με δίκαιη κατανομή των βαρώ»,τόνισε και επέκρινε την κυβέρνηση για ατολμία και αναβλητικότητα, όσον αφορά τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, έτσι ώστε πλέον η κυβέρνηση να είναι αναγκασμένη να λάβει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα.

    Η ΝΔ κάνει λόγο για σημαντική πλέον υστέρηση των εσόδων και καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια σοβαρή πολιτική υπεράσπισης της δημοσιονομικής πολιτικής, με μέτρα ενίσχυσης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Για επιστολή Αλογοσκούφη - αναφορά Σαμαρά στην αυτοκάθαρση

    Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του Γιώργου Αλογοσκούφη προς τον Πρόεδρο της ΝΔ, ενώ στα περί αυτοκάθαρσης που ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως το θέμα έχει ξεκαθαρίσει και πως ο Πρόεδρος του κόμματος ό,τι ήταν να πει το έχει πει και θα κρίνει ο ίδιος πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποδοκίμασε τις δηλώσεις του βουλευτή Θεσσαλονίκης Θόδωρου Καράογλου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «σαβούρα».

    Σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως « ο Κώστας Καραμανλής είχε το θάρρος να κάνει την αυτοκριτική του και πριν και μετά τις εκλογές. Παραδέχτηκε σφάλματα και παραλείψεις των κυβερνήσεων των οποίων ηγείτο ο ίδιος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορεί κάποιος να διαγράψει την προϊστορία του Κώστα Καραμανλή», συμπλήρωσε.

    Επιστολή Αλογοσκούφη

    Επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή απέστειλε ο πρώην Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, την οποία συνόδευε με 20σέλιδο κείμενο, στο οποίο παρουσιάζει την οικονομική πολιτική που ακολούθησε, απαντώντας παράλληλα, όπως ο ίδιος λέει, στους μύθους που καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ.

    Στην επιστολή του ο κ. Αλογοσκούφης ζητά να στηριχθεί το έργο του, εκφράζει πικρία για στελέχη της ΝΔ που, όπως λέει, έχουν προσχωρήσει στις απόψεις της κυβερνητικής παράταξης, ενώ κάνει λόγο και για λάθη και παραλείψεις του οικονομικού επιτελείου του Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθυμίζει πως έχει αναστείλει κάθε κομματική του δραστηριότητα, καλεί όμως τη ΝΔ να στηρίξει το έργο των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή.

    [02] Δεν αλλάζει καθεστώς συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα εως 2013

    "Η Κυβέρνηση, όπως έχουμε κατβ επανάληψη αναφέρει, δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπο υπολογισμού συντάξεων), τουλάχιστον για όσους έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2013", διευκρίνισαν σε κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με αφορμή την ανησυχία, που δημιουργούν ορισμένοι στους εργαζόμενους, σχετικά με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

    Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί επεσήμαναν ότι κανένα νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν προωθείται εν κρυπτώ και μάλιστα με άμεση εφαρμογή, καθώς και ότι κανένας εργαζόμενος δεν έχει λόγο να αποχωρήσει για συνταξιοδότηση, φοβούμενος ανατροπή των δικαιωμάτων του.

    [03] Μετρό: Χρονοδιάγραμμα των επεκτάσεων

    Το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουν ολοκληρωθεί οι επεκτάσεις του δικτύου του Μετρό (προς Χαϊδάρι, προς Ανθούπολη και προς Ελληνικό) το οποίο συνολικά θα φτάσει τα 60 χιλιόμετρα γραμμών, θα διαθέτει 37 σταθμούς, θα εξυπηρετεί ένα εκατομμύριο επιβάτες ημερησίως και θα διαθέτει χώρους στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 3.300 θέσεων. Αυτό δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Αττικό Μετρό (ΑΜ) Χρ. Τσίτουρας, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Υπέρ της τοποθέτησής του κ. Τσίτουρα ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, «λευκό» ψήφισαν «για λόγους αρχής» οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ αρνητική ήταν η ψήφος του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναφερόμενος στο «πολύπλοκο» έργο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη είπε ότι θα υπερτερεί τεχνικά από αυτή της Αθήνας και θα εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 250.000 επιβάτες.

    Για τα μελλοντικά σχέδια της ΑΜ, είπε ότι περιλαμβάνουν τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την περαιτέρω επέκταση της γραμμής «3» από το Χαϊδάρι μέχρι τον Πειραιά, τη μελέτη της νέας γραμμής «4» (21 χλμ., 21 σταθμοί) που θα καλύψει έντονα πυκνοδομημένες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής, τη μελέτη και δημοπράτηση της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά και τις εν εξελίξει μελέτες για επέκταση προς τη Σταυρούπολη.

    Αναφερόμενος στο συνολικό προϋπολογισμό των έως σήμερα έργων της ΑΜ είπε ότι ανέρχεται σε 4,1 δισεκ. ευρώ, για τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη ανέρχεται σε 1,25 δισεκ. ευρώ και για τις δύο νέες δημοπρατήσεις (Πειραιάς, Καλαμαριά) σε 940 δισεκ. ευρώ. Για τα έργα που βρίσκονται σε μελέτη είπε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια, αυτή να είναι πλήρης, όταν θα βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση.

    Παράλληλα, ο κ. Τσίτουρας απηύθυνε έκκληση να θεωρηθούν τα έργα επέκτασης του Αττικό Μετρό και του Μετρό Θεσσαλονίκης ως «εθνικά έργα»: Πρέπει να συνδράμουν όλοι οι φορείς, πρωτίστως οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, οι δικαστικές αρχές και οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας ώστε να προχωρήσουν τα έργα είπε ο κ. Τσίτουρας, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού που ναι μεν θα οχληθεί, αλλά θα δει την αξία των ακινήτων και των επιχειρήσεών τους να πολλαπλασιάζεται.

    Ο παριστάμενος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας σημείωσε ότι τα έργα επέκτασης των μέσων σταθερής τροχιάς (τραμ, ΗΣΑΠ) θα αναληφθούν από την Αττικό Μετρό.-

    [04] Επιδοτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

    Δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, απευθείας επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές προβλέπει το πρόγραμμα βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς κατοικιών που ανακοίνωσαν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης.

    Το πρόγραμμα προβλέπεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο, θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και αφορά κτίρια με άδεια οικοδομής πριν το 1980 που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό, και χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία, ενώ υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.

    Η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι στο πρόγραμμα προβλέπεται να ενταχθούν 100.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα και η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας θα ξεπεράσει το 1 δισ. κιλοβατώρες. Ενδεικτικά, μια μονοκατοικία 100 τετραγωνικών στη Β. Ελλάδα θα έχει όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης και ψύξης κοντά στα 1500 ευρώ το χρόνο. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:

    Για τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 50.000 ευρώ. Η επιδότηση θα είναι 5 εκατοστιαίες μονάδες και στόχος του υπουργείου, που βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες είναι τα δάνεια να είναι άτοκα.

    Οι απευθείας επιχορηγήσεις θα φθάνουν στο 30 % του κόστους των εργασιών. Τα εισοδηματικά κριτήρια εδώ θα είναι για μονοκατοικίες 15.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 25.000 οικογενειακό, και για πολυκατοικίες 30.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 50.000 ευρώ οικογενειακό. Το κριτήριο αυτό θα πρέπει να το καλύπτουν τουλάχιστον οι μισοί συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας.

    Στις επιδοτούμενες εργασίες περιλαμβάνονται: θερμομόνωση δώματος, στέγης και κελύφους, αντικατάσταση καυστήρα ή και λέβητα με καινούργιο πετρελαίου ή φυσικού αερίου, τοποθέτηση κουφωμάτων με διπλά τζάμια, μόνωση σωληνώσεων, σκίαστρα, ηλιακοί θερμοσίφωνες, κλπ. Θα υπάρχουν ανώτατες τιμές ανά είδος εργασίας και θα γίνονται έλεγχοι προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υπερτιμολογήσεων.

    Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στις τράπεζες, μαζί με πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης το οποίο θα κατατάσσει το σπίτι σε ενεργειακή βαθμίδα και θα προτείνει τις εργασίες που απαιτούνται για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από το υπουργείο Ενέργειας με βασικό κριτήριο το μέγεθος της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται. Για να δοθεί η τελική έγκριση θα γίνεται δεύτερος έλεγχος από άλλον ενεργειακό επιθεωρητή και θα πρέπει το ακίνητο να βελτιώνει τη θέση του στην ενεργειακή κατάταξη τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα. Για τις αιτήσεις που εγκρίνονται θα επιδοτείται κατά 100 % το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων το οποίο όπως έχει ανακοινώσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα έχει ως βάση το 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι φοροαπαλλαγές, από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή τιμής ζώνης. Ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών αυξάνεται σε 30 % (από 20 % που ισχύει τώρα) η έκπτωση δαπανών για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με όριο τα 2.500 ευρώ (από 700 ευρώ).

    Απαντώντας σε ερωτήσεις η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το θέμα της επιβολής πλαφόν στα καύσιμα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι η σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναμένεται αύριο και θα εξετασθεί από τα δύο υπουργεία.

    Σε ερωτήσεις για την απεργία της ΓΕΝΟΠ η υπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι δεν εξετάζεται ζήτημα πολιτικής επιστράτευσης, ότι έχει βρεθεί λύση ώστε να προχωρήσουν 1600 προσλήψεις στη ΔΕΗ και ότι είναι υπό εξέταση τα αιτήματα αναφορικά με τη μείωση μισθών και συντάξεων.

    [05] Τραπεζικοί κολοσσοί σε δίκη για απάτη

    Μία δικαστής του Μιλάνου η Σιμόν Λουέρτι έκρινε, ότι τέσσερις διεθνείς τράπεζες και 13 άτομα πρέπει να παραπεμφθούν να δικαστούν σε σχέση με εμπλοκή τους στις αγορές των παραγώγων, στις οποίες μετείχε κι η τοπική κυβέρνηση του Μιλάνου...Η ημερομηνία της δίκης προσδιορίστηκε για τις 6 Μαΐου, όπως αναφέρθηκε από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

    Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται γι "διακεκριμένη απάτη", λόγω μιάς συναλλαγής swap (ανταλλαγή νόμιμων υποχρεώσεων), αλλά με 30ετή χρονικό ορίζοντα. Ειδικά ο Δήμος του Μιλάνου δανειζόταν, προκειμένου να αναδιαρθρώσει το χρέος του.

    Η επίδικη συναλλαγή έγινε το 2005 κι αφορούσε ομόλογα του Δήμου του Μιλάνου, συνολικής αξίας 1,68 δισ.ευρώ. Ο Δήμος του Μιλάνου με αυτήν τη συναλλαγή--που δεν έτυχε της καλύτερης δημοσιότητας, γι ευνόητους λόγους--ζημιώθηκε με τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ...Αντιθέτως, λέει το κατηγορητήριο, οι τράπεζες "έβγαλαν" περίπου "100 εκατομμύρια ευρώ εντελώς παράνομα κέρδη"...

    Ήδη ο Δήμος του Μιλάνου εστράφη--δικαστικά--καθ' όλων των εμπλεκόμενων διεθνών τραπεζών, που είναι οι εξής: Deutsche Bank, η JP Morgan, η ελβετική UBS, και η Depfa.

    Οι ιδιώτες επενδυτές, αλλά κι ο ίδιος ο Δήμος του Μιλάνου, στην ίδια συναλλαγή, παραπλανήθηκαν από τις εν λόγω τράπεζες για την ακριβή φύση, αλλά και τους συναφείς κινδύνους, της προσωπικής επένδυσής τους, πάντοτε σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Αυτή θα είναι η πρώτη δίκη του είδους, μεγάλες τράπεζες που εμπλέκονται σε παρανομία που αφορά και θεσμό του κράτους--μεγάλο Δήμο.

    Το "Ελεγκτικό Συνέδριο" της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι, αυτή η συναλλαγή "ήταν μία αληθινή ωρολογιακή βόμβα για τους εμπλεκόμενους" σ αυτήν.

    Υπεύθυνοι του ανωτέρω δικαστηρίου δήλωσαν, ανώνυμα, ότι και δεκάδες άλλοι Δήμοι στην Ιταλία έχουν κάνει ανάλογες συναλλαγές, σε μία προσπάθεια να βρίσκουν τουλάχιστον τα τοκοχρεολύσια για να εξυπηρετήσουν παλαιότερα δάνειά τους.

    [06] Αναζητούν το...αόρατο "άστρο του θανάτου"

    Επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) αναζητούν ένα αόρατο "άστρο του θανάτου", που υποψιάζονται ότι βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο μας και το οποίο, κατά καιρούς, "στέλνει" εν δυνάμει καταστροφικούς κομήτες προς το μέρος της Γης.

    Το προς το παρόν υποθετικό άστρο, που έχει ήδη βαφτιστεί "Νέμεσις", με βάση τους υπολογισμούς, είναι τεράστιο, πέντε φορές μεγαλύτερο από τον γίγαντα Δία και 7.000 μεγαλύτερο από τη Γη! Θα μπορούσε μάλιστα να είναι αυτό που ευθύνεται για την πρόσκρουση ενός κομήτη ή αστεροειδούς, που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. χρόνια. Σύμφωνα με ορισμένους παλαιοντολόγους, κατά τα τελευταία 250 εκατ. χρόνια, η Γη "βομβαρδίζεται" κάθε περίπου 26 εκατ. χρόνια από κάποιο παγωμένο ουράνιο σώμα που προκαλεί μαζική εξαφάνιση των ειδών στον πλανήτη μας.

    Μερικοί ερευνητές, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", θεωρούν ότι πίσω από αυτές τις περιοδικές καταστροφικές προσκρούσεις βρίσκεται ένας άλλος "ένοχος", η "Νέμεσις", που στέλνει ουράνια σώματα να πέσουν πάνω στη Γη. Ορισμένοι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το "κρυφό" αυτό άστρο βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός τρίτου του έτους φωτός (δηλαδή 25.000 φορές την απόσταση Ήλιου-Γης).

    Εκτιμάται ότι πρόκειται για έναν ερυθρό ή καφέ "νάνο", ένα "αποτυχημένο" άστρο που δεν κατάφερε να δημιουργήσει αρκετή ενέργεια, ώστε να καίει όπως ο ήλιος μας σήμερα. Αν και δεν φαίνεται από τα τηλεσκόπια του ορατού φωτός, ελπίζεται ότι θα γίνει αντιληπτό από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων ακτίνων WISE της NASA, που εκτοξεύτηκε πέρυσι και άρχισε από φέτος τον Ιανουάριο να "χαρτογραφεί" τους ουρανούς.

    Το τηλεσκόπιο αναμένεται να βρει 1.000 καφέ "νάνους" σε μια ακτίνα 25 ετών φωτός από τον ήλιο μας, ώσπου να του τελειώσουν τα καύσιμα τον Οκτώβριο (το κοντινότερο κανονικό άστρο στη Γη απέχει περίπου 4,5 έτη φωτός). Το ηλιακό μας σύστημα πιστεύεται ότι περιβάλλεται από μια τεράστια σφαίρα παγωμένων σωμάτων, το λεγόμενο "Νέφος Όορτ", σε υπερδιπλάσια απόσταση από την "Νέμεση".

    Μερικά από αυτά τα παγωμένα σώματα έλκονται προς τη Γη ως κομήτες και μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι γι' αυτό φταίει η ελκτική δύναμη που ασκεί η βαρύτητα της αόρατης "Νέμεσης". Μια ένδειξη ότι η τελευταία όντως υπάρχει, είναι η ανακάλυψη το 2003 ενός μυστηριώδους νάνου πλανήτη, της "Σέντνα", που έχει μια περίεργη επιμήκη τροχιά γύρω από τον ήλιο μας, διάρκειας 12.000 γήινων ετών.

    Σύμφωνα με τον αστρονόμο Μάικ Μπράουν που την ανακάλυψε, "η Σέντνα είναι ένα πολύ περίεργο αντικείμενο. Δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται! Δεν πλησιάζει ποτέ κανέναν από τους γιγάντιους πλανήτες ή τον ήλιο μας. Έχει τη δική της πορεία, χάρη στην απίστευτα εκκεντρική τροχιά της. Ο μόνος τρόπος να έχει αποκτήσει μια τέτοια τροχιά, είναι να την έχει ωθήσει κάποιο άλλο γιγάντιο σώμα - άρα, λοιπόν, τι υπάρχει εκεί πέρα;"

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [07] "Νέα θύελλα μέτρων"

    Περιοδεία στο 1ο ΕΠΑΛ Περάματος θα πραγματοποιήσει σήμερα η κ. Αλέκα Παπαρήγα και θα μιλήσει στους μαθητές και στους καθηγητές.

    "Δεν αφορά το λαϊκό συμφέρον το αν υπάρχει ή όχι σχέδιο της ΕΕ για την Ελλάδα, ή αν η κυβέρνηση προσφύγει στο ΔΝΤ. Πρόκειται για τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Η νέα θύελλα μέτρων που έρχεται σε βάρος του λαού είναι προαποφασισμένη και εγκεκριμένη και από αυτούς και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", τονίζει το ΚΚΕ.

    "Μόνη λύση για το λαό είναι η πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, η πάλη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα βάλει στην υπηρεσία των εργαζομένων τον πλούτο που αυτοί παράγουν και τον καρπώνονται η πλουτοκρατία και τα τσιράκια της. Αυτός ο αγώνας σημαίνει και αποδέσμευση από την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς", αναφέρει.

    [08] "Μόνο ευχετήρια από την Ευρώπη"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις που έκανε σε ραδιοφωνικό σταθμό,αναφέρθηκε στις συζητήσεις του με στελέχη από άλλα κόμματα και είπε ότι οι σχέσεις με διάφορους βουλευτές,είτε της ΝΔ,είτε άλλων κομμάτων περιορίζονται σε συζητήσεις κοινωνικού περιεχομένου.

    Μιλώντας στο «Κανάλι 1», ο κ. Γ. Καρατζαφέρης δεν αρνήθηκε τις προσκλήσεις για συζήτηση σε πολιτικά στελέχη άλλων χώρων, γιατί αυτό είναι που χρειάζεται τώρα, όπως είπε,αλλά,ανέφερε ότι αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα φέρει αποσυντονισμό στο πολιτικό σύστημα.

    «Πολλοί έχουν αγωνία τόσο σε εθνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, αλλά η κοινωνία απαιτεί αλλαγές μόνο όταν της δίνεται ο λόγος, στις εκλογές δηλαδή», είπε ο κ.Καρατζαφέρης.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε επίσης ότι αυτή την ώρα χρειαζόμαστε ένα είδος "Εθνικής Ελλάδος" στη σημερινή πολιτική σκηνή για να βγούμε από τη κρίση,τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης προσωπικοτήτων - που γνωρίζουν την κατάσταση - σε κυβερνητικές θέσεις και υποστήριξε ότι δεν καταλαβαίνει «μερικούς πολιτικούς που αν και βρίσκονται στο ίδιο καράβι διαλέγουν να σταθούν είτε στην πλώρη είτε στη πρύμνη: Δηλαδή αν βυθιστεί το καράβι θα έχει σημασία που βρίσκεται κανείς;».

    Εκτίμησε επίσης ότι τελικά η χώρα μας θα χρειαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ διότι το σύστημα δεν θα μπορέσει να αντέξει τη κρίση και υποστήριξε ότι οι όροι του ΔΝΤ δεν είναι αυστηρότεροι από αυτούς της Ευρώπης.

    «Μέχρι στιγμής έχουμε εισπράξει μόνο ευχετήρια από την Ευρώπη. Ίσως λοιπόν πρέπει να σταματήσουμε πια αυτή τη πολιτική του «σφάξε με αγά μου να αγιάσω»", είπε ο κ.Καρατζαφέρης.

    Αναφερόμενος στα εσωτερικά της ΝΔ είπε το εξής:

    "Ακούω πολλές αστειότητες τον τελευταίο καιρό. Οι αστειότητες όμως εύκολα μετατρέπονται σε αθλιότητες.Τι σημαίνει αυτοκάθαρση; Είναι μια ομολογία ότι κυβερνούσε η «σαβούρα». Κάτι τέτοιο το θεωρώ αδιανόητο.Δείχνει μια εικόνα διάλυσης. Μου φαίνεται πως μόνο η συμβολαιογραφική πράξη διάλυσης λείπει».

    Για τις δηλώσεις Μέρκελ

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αιβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:

    «Η Ελλάδα έχει κουραστεί από την αμφίσημη θέση της Ευρώπης και θα πρέπει να απευθυνθεί στο μόνο σοβαρό οργανισμό σήμερα, το Δ.Ν.Τ. Εάν η κ. Μέρκελ θέλει, ας διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Μετά θα ψάχνει το ευρώ στη μισή ισοτιμία με το δολλάριο⦻.

    [09] Συνέδριο Νεολαίας ΣΥΝ

    Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του 6ου Τακτικού Συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΝ, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, με κεντρικό σύνθημα «Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία ανατροπής».

    Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 6.30 μ.μ. με την ομιλία του Γραμματέα του Κ.Σ. Δημήτρη Τζανακόπουλου και ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα.

    Προτάσεις ΣΥΝ για φορολογική μεταρρύθμιση

    Τις προτάσεις του για μια "ριζική φορολογική μεταρρύθμιση απέναντι στην άδικη και αποσπασματική φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ", κατέθεσε ο ΣΥΝ

    Α. Δώδεκα Συνοπτικές Προτάσεις για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση

    1. Δίκαιο φορολογικό σύστημα το οποίο:

    - θα είναι απλό, με δραστική μείωση υποκειμενικών κρίσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

    - θα έχει ΕΝΑ φορολογικό νομοσχέδιο ανά έτος (αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου) το οποίο θα κατατίθεται μαζί με τον προϋπολογισμό.

    - θα μελετά - αναλύει και προσαρμόζεται στα θέματα της «πράσινης» φορολογίας, του φορολογικού ανταγωνισμού, της ανάπτυξης κλάδων και περιοχών.

    - θα κατανέμει δίκαια τα αναγκαία φορολογικά βάρη κυρίως στις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και σε κλάδους που εμφανίζουν προκλητικά προνόμια (Τράπεζες, Φαρμακευτικές, κινητή τηλεφωνία, κατασκευές κλπ).

    2. Ελάφρυνση μισθωτών - συνταξιούχων, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες εισοδημάτων (80% φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΠΣ στο διαδίκτυο!).

    3. Αύξηση των φορολογικών εσόδων (ως ποσοστό του ΑΕΠ), στα επίπεδα των χωρών της Ε.Ε, μέσω:

    α) Της καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής της φοροκλοπής και της φοροαποφυγής. Είναι πλέον αναγκαιότητα η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης. Κιβ αυτό διότι πάνω απβ όλα θεωρούμε ότι η βασική αιτία της φοροδιαφυγής είναι η πλήρης απροθυμία των κυβερνώντων να την αντιμετωπίσουν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το εξής παράδειγμα: Μισθωτός των 700 ευρώ σε μια ανώνυμη εταιρεία (ετήσιο εισόδημα 14 επί 700=9800), που αγοράζει αμάξι 12000 ευρώ, πρέπει να δικαιολογήσει στην εφορία, που βρήκε τα επιπλέον 2200 ευρώ(12000-9800). Ενώ ο επιχειρηματίας που σύστησε την ΑΕ, με ένα κεφάλαιο 15 εκατομμύρια ευρώ, δεν είναι υποχρεωμένος να εξηγήσει που βρήκε τα λεφτά. Αυτό οφείλεται στην ανυπαρξία «πόθεν έσχες» για την σύσταση ΑΕ. Η προκλητική αυτή εστία φοροδιαφυγής (όπως και πολλές άλλες π.χ ανυπαρξία «πόθεν έσχες» στην αγορά μετοχών ή ομολόγων) παρέμεινε ανέπαφη τόσο επί ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΝΔ.

    β) Αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στο 45%.

    γ) Καθολική απαγόρευση της λειτουργίας των offshore εταιρειών στην Ελλάδα, με παράλληλη βέβαια δραστηριοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ανάλογη απαγόρευση σε επίπεδο Ε.Ε.

    4. Φορολογική κλίμακα η οποία θα έχει:

    - Αφορολόγητο όριο πολύ πιο πάνω από το σημερινό, η λογική του οποίου θα είναι να μην φορολογούνται εισοδήματα απαραίτητα για τη στοιχειώδη διαβίωση του πολίτη -π.χ. πρόταση για αφορολόγητο όριο 17.500β¬ για τους μισθωτούς-συνταξιούχους.

    - Πολλά κλιμάκια, χαμηλά αρχικά συντελεστές και θεσμοθετημένη διαδικασία ετήσιας τιμαριθμοποίησης.

    - Άθροιση όλων των εισοδημάτων του φορολογούμενου στην ίδια κλίμακα. Η άθροιση αυτή πρέπει να κατοχυρώνει ότι όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν μικρά και μεσαία εισοδήματα αλλά και θα ελαφρυνθούν.

    5. Φορολογία περιουσίας.

    - Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος:

    ? θα έχει υψηλά αφορολόγητα όρια ώστε να μη θιγεί η μικρή και η μεσαία περιουσία.

    ? θα έχει προοδευτική φορολογική κλίμακα.

    ? θα αποτελεί αποκλειστικό έσοδο της Αυτοδιοίκησης.

    ? θα καταργεί τα σχετικά τέλη.

    ? θα φορολογεί την κατοχή μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας.

    - Φόρος μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς κλπ ο οποίος θα έχει επίσης υψηλά αφορολόγητα όρια και θα στοχεύει στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες.

    6. Μείωση της έμμεσης φορολογίας (60% οι έμμεσοι!). Εκμηδένιση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διαβίωσης.

    7. Μακροχρόνιος σχεδιασμός - προγραμματισμός (μετά από ανάλυση - τεκμηρίωση και κοινωνικό διάλογο) του Φορολογικού συστήματος και των αλλαγών του, με στόχο την σταθερότητα, την απλότητα και την αναπτυξιακή διάστασή του. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

    8. Τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Επιβολή τους σε κάθε συναλλαγή-μεταβολή περιουσίας και ειδικά σε αγορά (εισηγμένων) μετοχών, ομολόγων, ίδρυση και αύξηση κεφαλαίου ΑΕ κλπ.

    9. Φορολογικός έλεγχος, τακτικός, ετήσιος και αναλυτικός που θα κατευθύνεται στις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις. Δυνατότητα επιλογής για τις μικρομεσαίες, μεταξύ φορολογικού ελέγχου ή διαδικασιών αντικειμενικοποίησης.

    10. Φοροαπαλλαγές - φορολογικά κίνητρα. Επανεξέταση από μηδενική βάση ΟΛΩΝ των φοροαπαλλαγών, κινήτρων κλπ. Ιδιαίτερα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατάργηση της ασυλίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου και στην πλήρη εξάλειψη των φοροαπαλλαγών εκκλησίας.

    11. Εξυπηρέτηση του πολίτη. Εφαρμογή ΚΑΙ στην χώρα μας (όπως στις άλλες χώρες της Ε.Ε.) μέτρων και διαδικασιών τα οποία:

    - θα επιτύχουν σε άμεσο διάστημα, μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την κατάργηση της ανάγκης να μεταβαίνει ο πολίτης στην εφορία.

    - θα ελαφρύνουν τον πολίτη από ταλαιπωρία, κόστη και χάσιμο χρόνου (π.χ αποστολή σε μισθωτούς και συνταξιούχους από την εφορία προεκτυπωμένων φορολογικών δηλώσεων με όλα τα σχετικά στοιχεία και της σχετικής εκκαθάρισης).

    - θα απλοποιήσουν κάθε σχετική γραφειοκρατία

    12. Λειτουργία Φορολογικής Διοίκησης. Η βάση και προϋπόθεση για το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Συνοπτικά:

    - Ανεξαρτητοποίησή της από κομματικές, πολιτικές και κάθε είδους παρεμβάσεις.

    - Αξιοκρατία σε κάθε υπηρεσιακή μεταβολή.

    - Αντιμετώπιση με ουσιαστικές παρεμβάσεις των φαινόμενων της διαφθοράς.

    - Αντιμετώπιση των θεμάτων εκπαίδευσης, συνθηκών εργασίας κλπ του προσωπικού της.

    - Άμεση ολοκλήρωση μηχανοργάνωσης.

    Β. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ β¦ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ: 6 ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    1. Ειδικός φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των τραπεζών το 2010, ο οποίος θα ανέρχεται στο 50% και καθιέρωση αυξημένων συντελεστών σε μόνιμη βάση, οι οποίοι θα συνδέονται με τη διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων-καταθέσεων.

    2. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στο 45% (από την αύξηση αυτή του συντελεστή το κράτος θα εισέπραττε, μόνο από τις 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις 2 δις ευρώ περίπου)

    3. Φορολογία των μεγάλων εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων και ομολόγων, με υπαγωγή τους στην φορολογική κλίμακα. Αφορολόγητο για μικροκαταθέτες (π.χ. 100.000 ανά άτομο).

    4. Σημαντική αύξηση της φορολογίας στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

    5. Επαναφορά του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

    6. Άμεση είσπραξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσού από τα 31 δις των βεβαιωθέντων, ανείσπρακτων φόρων, που είχε ανακαλύψει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ.

    [10] Επικυρώνεται η συμφωνία

    Εγκρίνεται σήμερα, από το ΚΥΣΕΑ, η συμφωνία - πλαίσιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το πρόγραμμα των υποβρυχίων,για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού.

    Για το θέμα θα υπάρξει σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού θα ενημερώσουν την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης που έδωσε το μεσημέρι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος ναυπηγησης 4 υποβρυχίων τύπου 214 και εκσυγχρονισμού 3 υποβρυχίων τύπου 209, που είχαν ανακοινωθεί τα έτη 2000 και 2002, είχε ανέλθει στα 2 δισ. 838 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι το 2008 είχαν ήδη καταβληθεί 2 δισ. 32 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει παραληφθεί τίποτε από την Ελλάδα.

    Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι στόχος μας, επιλύοντας το πρόβλημα,δεν ήταν να αναδείξουμε τις ευθύνες,αλλά να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού.

    Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν πιέσεις από τη γερμανική κυβέρνηση για το θέμα.

    Επίσης διευκρίνισε ότι οι συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησης στο Αμπου Νταμπί, όπως και η επίσκεψη εμπορικής αντιπροσωπείας του Αμπου Νταμπί στην Ελλάδα δεν σχετίζονται με τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Βενιζέλος για τη συμφωνία - πλαίσιο:

    -Το 75% των μετοχών των Ναυπηγείων μεταβιβάζεται στην εταιρεία Αμπου Νταμπί Μάριτάιμ,

    -Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο εσαεί όσον αφορά στην περαιτέρω μεταβίβαση των μετοχών,

    -Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο όσον αφορά στα πρόσωπα που στελεχώνουν το ΔΣ της εταιρείας,

    -Αίρεται η πρόταση της Αμπου Νταμπί Μάριταιμ για απόλυσεις 350 εργαζομένων,

    - Η ελληνική πλευρά θα παραλάβει το 1ο υποβρύχιο Παπανικολής - το οποίο είχε παρουσιάσει προβλήματα - με σκοπό την πώληση του σε τρίτη χώρα. Το συγκεκριμένο υποβρύχιο έχει την πιστοποίηση του γερμανικού νηογνώμονα αλλά για την παραλαβή του θα ζητηθεί νέα πιστοποίηση από το γερμανικό νηογνώμονα και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

    Όσον αφορά στην προοπτική πώλησης του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "μου μεταφέρεται η αίσθηση από τους γνωρίζοντες ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αγοραστές. Η ελληνική πλευρά προσδοκά να πουλήσει το υποβρύχιο σε ποσό μεγαλύτερο των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό στο οποίο κοστολογείται από τη γερμανική πλευρά".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση,ο κ.Βενιζέλος είπε ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί η πώληση του και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ζητήσει να ενταχθεί στη δύναμη του Στόλου, τότε το θέμα θα απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο.

    - Το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει 3 νέα υποβρύχια τύπου 214 και ένα τύπου 209 που έχει εκσυγχρονιστεί,

    - Η Ελλάδα θα παραγγείλει άλλα 2 νέα υποβρύχια τύπου 214 έναντι του εκσυγχρονισμού των άλλων 2 υποβρυχίων τύπου 209.

    Η τιμή κόστους των νέων υποβρυχίων ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ, έκαστο, όταν σε τιμές 2001 η τιμή του ήταν 463,25 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου αν ληφθούν υπόψη το χρέος προς τη γερμανική πλευρά, που αφορά μεταξύ άλλων στα ανταλλακτικά και τον εκσυγχρονισμό των άλλων δυο υποβρυχίων τύπου 209 - που δεν θα γίνει- και την πώληση του υποβρυχίου Παπανικολής,θα ανέλθει σε 165 εκατομμύρια ευρώ.

    Τα ανταλλακτικά θα διατεθούν στο εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο και στα άλλα δύο υποβρύχια που δεν θα εκσυγχρονιστούν.

    Το πρόγραμμα πληρωμών είναι 9ετούς διάρκειας και το ετήσιο κόστος θα κυμαίνεται από 50 έως 200 εκατομμύρια ευρώ.

    Η γερμανική πλευρά έχει προτείνει καλύτερες πληρωμές για τα δύο πρώτα χρόνια για τη ναυπηγηση των νέων υποβρυχίων.

    - Τα περιουσιακά στοιχεία των Ναυπηγείων που αφορούν σε μη στρατιωτικές δραστηριότητες θα εκποιηθούν.

    - Στα Ναυπηγεία χορηγείται δάνειο 20 εκατομμύρια ευρώ για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, μέχρι την υπογραφή της τελικής συμφωνίας σε 4-5 μήνες. Η τελική συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή.

    Ως δικλείδες ασφαλείας για την προοπτική των Ναυπηγείων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε το 9ετές πρόγραμμα για τη ναυπηγηση των δύο νέων υποβρυχίων, τις κατασκευές ή επισκευές πολεμικών πλοίων για την κάλυψη αναγκών του Πολεμικου Ναυτικού και το πρόγραμμα δράσης της Αμπου Νταμπί Μάριταιμ για πωλήσεις προς τρίτους.

    `Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν θίγεται το πρόγραμμα ναυπηγησης των 4 φρεγατών από τη Γαλλία.

    [11] Απεργία με ανοιχτά πρατήρια

    Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι βενζινοπώλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην έκδοση αποδείξεων για τις πωλήσεις καυσίμων χωρίς να έχουν εγκατασταθεί προηγουμένως ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων από τα οποία θα εκδίδονται αυτόματα αποδείξεις.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στο κλείσιμο των πρατηρίων δηλώνοντας ικανοποιημένη από τη στάση του υπουργείου Οικονομικών.

    Στην απεργιακή κινητοποίηση δεν θα συμμετάσχουν οι πρατηριούχοι των νομών Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και Κρήτης.

    Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι τα πρατήρια θα εκδίδουν αποδείξεις από την 1η Απριλίου από τις υπάρχουσες ταμειακές μηχανές γεγονός που σύμφωνα με την Ομοσπονδία θα οδηγήσει σε λουκέτα καθώς οι πρατηριούχοι θα ελέγχονται για διαφορές μεταξύ εισροών και εκροών όγκου καυσίμων που δεν οφείλονται σε αυτούς, αλλά δεν μπορούν να τις ελέγξουν (π.χ. διαφορά θερμοκρασίας που μεταβάλλει τον όγκο των καυσίμων, ελλειμματικές παραδόσεις, κλπ.).

    Η ομοσπονδία των βενζινοπωλών πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή με τον πρόεδρο της ΟΒΕ Μιχάλη Κούση να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν νέες απεργίες, ακόμη και μέσα στο Πάσχα.

    Ανεστάλη η απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε αργά χθες το βράδυ, κατά πλειοψηφία, το ΔΣ του συνδικάτου.

    Η ΓΕΝΟΠ παραπέμπει στη συνάντηση που έχει οριστεί για αύριο Παρασκευή με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Α. Λοβέρδο για τα θέματα των μισθών, των συντάξεων και των προσλήψεων και, σύμφωνα με την απόφαση, αν αυτή αποβεί άκαρπη θα ξεκινήσουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Τετάρτη 24 Μαρτίου.

    Απεργία των ταξί

    Χειρόφρενο τραβούν για άλλη μια φορά σήμερα και για 24 ώρες οι ιδιοκτήτες ταξί, εκφράζοντας τη διαφωνία τους για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και οι οποίες προβλέπουν τη φορολόγησή τους βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων. Στις 11:00 πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλ.Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα

    [12] Παίζει για την ανατροπή

    Την ανατροπή των δεδομένων θα επιδιώξει σήμερα ο Παναθηναϊκός στο Βέλγιο στον αγώνα ρεβάνς κόντρα στην Σταντάρ Λιέγης (20:00/ΑΝΤ1), στο πλαίσιο της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα της Αθήνας θα παίξει για να ανατρέψει την ήττα με 3-1 από το πρώτο παιχνίδι στο Ολυμπιακό στάδιο και σίγουρα η αποστολή της μόνο εύκολη δεν θα είναι...

    Από εκεί και πέρα το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει σπουδαία παιχνίδια, όπως αυτό της Λίβερπουλ με την Λιλ. Η διάσημη αγγλική ομάδα είχε χάσει στο πρώτο ματς της Γαλλίας με 1-0 και ελπίζει ότι αύριο στο «Ανφιλντ» θα ανατρέψει το σκορ και θα πάρει αυτή τη πρόκριση.

    Σημαντικά είναι επίσης τα παιχνίδια της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας με την Ατλέτικο Μαδρίτης, της Βέρντερ Βρέμης με την Βαλένθια και της Μαρσέιγ με τη Μπενφίκα. Και τα τρία ζευγάρια είχαν αναδειχθεί ισόπαλα στα πρώτα ματς και αναμένεται να γίνει πραγματική μάχη για τη πρόκριση στην επόμενη φάση. Συνοπτικά το πρόγραμμα με τους Β' αγώνες της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ έχει εξής (σε παρένθεση τα σκορ των πρώτων αγώνων):

    ΠΕΜΠΤΗ

    Αντερλεχτ-Αμβούργο 1-3

    Βόλφσμπουργκ-Ρούμπιν Καζάν 1-1

    Σπόρτινγκ Λισσαβόνας-Ατλέτικο Μαδρίτης 0-0

    Λίβερπουλ-Λιλ 0-1

    Μαρσέιγ-Μπενφίκα 1-1

    Σταντάρ Λιέγης-Παναθηναϊκός 3-1

    Φούλαμ-Γιουβέντους 1-3

    Βέρντερ Βρέμης-Βαλένθια 1-1

    Αγγιξε το θαύμα ο Ολυμπιακός

    Το πάλεψε αλλά δεν κατάφερε να ανατρέψει την ήττα με 1-0 του πρώτου αγώνα ο Ολυμπιακός, καθώς ηττήθηκε 2-1 από την Μπορντό στη γαλλική πόλη για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ κι έτσι αποκλείστηκε. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με τον Γκουρκούφ στο 5', η ελληνική ομάδα ισοφάρισε με τον Μήτρογλου στο 65' και ο Τσαμάχ στο 88' διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με δέκα παίκτες στο β' ημίχρονο, καθώς στο 60' αποβλήθηκε ο Ντάρμπισαϊρ και στο 68' ο Ντιαρά, και οι δύο με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Σε αγώνες ρεβάνς για τη φάση των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα (σε παρένθεση τα σκορ των πρώτων αναμετρήσεων):

    Φιορεντίνα (Ιταλία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) 3-2 (1-2)

    Αρσεναλ (Αγγλία)-Πόρτο (Πορτογαλία) 5-0 (1-2)

    Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Λιόν (Γαλλία) 1-1 (0-1)

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)-Μίλαν (Ιταλία) 4-0 (3-2)

    Σεβίλη (Ισπανία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 1-2 (1-1)

    Τσέλσι (Αγγλία)-Ιντερ (Ιταλία) 0-1 (1-2)

    Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Στουτγκάρδη (Γερμανία) 4-0 (1-1)

    Μπορντό (Γαλλία)-Ολυμπιακός 2-1 (1-0)

  • ** Η κλήρωση των προημιτελικών της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 March 2010 - 7:30:33 UTC