Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροπολογίες για κάμερες και κουκούλα
  • [02] Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη
  • [03] ΤτΕ:Υφεση 2% και πληθωρισμός στο 3%
  • [04] Αναληψη ευθύνης από τους "Πυρήνες"
  • [05] Κινδυνεύει με αφανισμό το παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας
  • [06] "Σε μεγάλη ύφεση η χώρα"
  • [07] Νέες κινητοποιήσεις
  • [08] Η "επόμενη ημέρα" στη Γαλλία
  • [09] Διαγραφές στους Εργατικούς

  • [01] Τροπολογίες για κάμερες και κουκούλα

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα καταθέσει στη Βουλή την τροπολογία, με την οποία δεν θα αποτελεί πλέον αδίκημα η χρήση της κουκούλας.

    Ακόμη, ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι είναι σχεδόν έτοιμη μια δεύτερη τροπολογία για την απαγόρευση λειτουργίας των καμερών στους δημόσιους χώρους. Για το ζήτημα των καμερών ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι πριν από λίγες ημέρες διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης η γνωμοδότηση και η νομοθετική πρόταση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την απαγόρευση λειτουργίας των καμερών στους δημόσιους χώρους.

    Τα δύο νομοθετικά μέτρα ήταν προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης.

    Για τους ανήλικους δράστες

    Το νομοσχέδιο, που αφορά τις βελτιώσεις της ποινικής νομοθεσίας για τους ανήλικους δράστες και την ίδρυση νομικού προσώπου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της τέλεσης αξιόποινων πράξεων από ανηλίκους, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο ποινικός σωφρονισμός δεν μπορεί να διαρκεί πλέον άνω των 10 ετών (σήμερα προβλέπονται τα 20 έτη).

    Επιπλέον, στους ανήλικους μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας τους αντί του 13ου, που ισχύει σήμερα, επιβάλλονται μόνον αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.

    Ο περιορισμός ανηλίκου σε κατάστημα κράτησης νέων θα επιβάλλεται μόνο σε όσους ανήλικους έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον η πράξη τους έχει το χαρακτήρα κακουργήματος.

    Ακόμα, στα δικαστήρια ανηλίκων δεν μπορεί να τηρηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ ο ανήλικος θα έχει πλέον το δικαίωμα παράστασης στο ακροατήριο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων, όταν πρόκειται να συζητηθεί η υπό όρους απόλυσή του, κάτι που σήμερα δεν επιτρέπεται.

    Παράλληλα, τα δικαστήρια των ανηλίκων δεν θα συγκροτούνται πλέον με πρόεδρο Πρωτοδίκη, αλλά με πρόεδρο Πρωτοδικών, όπως επίσης θα είναι υποχρεωτικός ο διορισμός συνηγόρου, όταν πρόκειται να δικαστεί ανήλικος.

    Παράλληλα, προβλέπεται η ίδρυση ΝΠΔΔ με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και έργο του, θα είναι ο συντονισμός της δράσης όλων των εταιριών προστασίας ανηλίκων και η ανάπτυξη συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με άλλους οργανισμούς.

    Ακόμη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε, ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα δυσλειτουργίας, διάχυσης ευθυνών, παράλληλων αρμοδιοτήτων και σύγχυσης, που παρουσιάζονται σε διάφορα επίπεδα της διοίκησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα υπάρξει εξορθολογισμός των υπηρεσιών του, που σχετίζονται με τον έλεγχο και την εποπτεία του σωφρονιστικού συστήματος και των ιατροδικαστικών υπηρεσιών.

    Έτσι, αναμορφώνεται και αναβαθμίζεται Ειδική Γραμματεία Ασφαλείας Καταστημάτων Κράτησης και της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το Σώμα Επιθεώρησης θα υπάγεται πλέον στον εν λόγω ειδικό γραμματέα.

    Τέλος, ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε, ότι το Σώμα Επιθεώρησης και ελέγχου των Κατατημάτων Κράτησης θα στελεχωθεί με επιθεωρητές - στελέχη από υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ώστε να επιτυγχάνεται ενδελεχής έλεγχος σε όλους τους τομείς.

    [02] Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη

    «Δεν τίθεται θέμα να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη μέση του πολέμου», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

    Ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για τον ενδεχόμενο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς ωστόσο να θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως απαραίτητο να συμβεί αυτή την εβδομάδα. Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά για να μειώσουν τις πιέσεις των αγορών.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, η Ελλάδα έχει δείξει έμπρακτα την αποφασιστικότητά της να βάλει σε υγιή βάση τα δημοσιοοικονομικά της στοιχεία και ως εκ τούτου «δεν θα μείνει μόνη της». Ο Ζ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις, η ευρωζώνη θα είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που πλήττεται από τις πιέσεις των αγορών. Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι οι χώρες του ευρώ, με τη δήλωση της Συνόδου κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την Ελλάδα αν το χρειαστεί. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια, αλλά «αν το χρειαστεί θα έχει τη βοήθεια όλων». «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα έρθει αυτή η στιγμή, διότι θεωρώ ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα είναι αξιόπιστο και αρκετό», ανέφερε ο Ζ. Γιουνκέρ.

    Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές πτυχές ενός ενδεχόμενου μηχανισμού στήριξης για την ελληνική οικονομία, ο Ζ. Γιουνκέρ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκαλυφθούν, υπενθυμίζοντας ότι το Eurogroup έχει εξετάσει τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά την τελική απόφαση θα πρέπει να πάρουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο μηχανισμός αυτός αφορά ένα συντονισμένο σύστημα ευρωπαϊκών διμερών δανείων.

    Εξ άλλου, ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι προσωπικά δεν συμφωνεί με το ενδεχόμενο να εμπλακεί το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας μεικτής χρηματοδότησης (ΕΕ και ΔΝΤ) προς την Ελλάδα, όπου η ΕΕ θα έχει τη σημαντικότερη συμβολή.

    Ο Ζ. Γιουνκέρ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας κατά 4% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2010. Ο Πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε ότι υπό κανονικές συνθήκες, οι διεθνείς αγορές θα έπρεπε να είχαν εκτιμήσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της στοιχεία. Ο Ζ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα αξιόπιστα. «Είναι μια οδυνηρή προσαρμογή, η οποία είναι αναγκαία για να επιστρέψει η χώρα σε υγιείς δημοσιοοικονομικές βάσείς και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο Ζ. Γιουνκέρ.

    Τέλος, ο Ζ. Γιουνκέρ τάχθηκε σαφώς κατά των ιδεών που έχουν διατυπωθεί, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, περί ενδεχόμενης αποβολής στο μέλλον, μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, παρά τη θέλησή της. Ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αν γίνει δεκτή μια τέτοια πρόβλεψη θα πρέπει να προβλεφθεί και η δυνατότητα αποχώρησης μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ με τη θέλησή της, κάτι που όπως σημείωσε θα αποδυνάμωνε την ισχύ του ενιαίου νομίσματος και το ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει. «Κανείς δεν πρότεινε να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ», ανέφερε ο Ζ. Γιουνκέρ, διευκρινίζοντας ότι ανάλογη πρόβλεψη περί αποβολής μιας χώρας θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

    Τρισέ: Αυστηροί όροι δημοσιονομικής πειθαρχίας

    Η όποια οικονομική στήριξη προς μία χώρα μέλος της ευρωζώνης θα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας, δήλωσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, διευκρινίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η στήριξη αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με δωρεάν επιχορήγηση.

    Οι χώρες της ευρωζώνης «έχουν κοινή μοίρα», ανέφερε στη συνέχεια ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, περί ενδεχόμενης αποβολής στο μέλλον, μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, παρά τη θέλησή της. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι θεωρεί παράλογη την υπόθεση να εγκαταλείψει μια χώρα μέλος τη ζώνη του ευρώ, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με την ουσία και το ρόλο του ενιαίου νομίσματος. «Το θέμα αυτό δεν είναι της παρούσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Τρισέ.

    Ερωτήσεις υπέβαλαν στον Ζ. Τρισέ οι ευρωβουλευτές, Ρόδη Κράτσα (ΝΔ), Νίκη Τζαβέλα (ΛΑΟΣ) και Νίκος Χουντής (ΣΥΝ). Στις απαντήσεις του ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αν κάποια ελληνική τράπεζα αντιμετωπίσει στο μέλλον εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα, η ΕΚΤ θα σταθεί στο πλευρό της, όπως έκανε και με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως π.χ. στην Ιρλανδία. Επίσης, ερωτηθείς αν προτίθεται να επεκτείνει και μετά το 2011 το ισχύον σήμερα καθεστώς που δίδει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα σχετικά υποβαθμισμένης πιστοληπτικής ικανότητας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, αφού εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι τα ελληνικά μέτρα θα αποκαταστήσουν απολύτως την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τίτλων, άφησε να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση το ζήτημα θα εξεταστεί.

    Δηλώσεις Βεστερβέλε

    Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, επανέλαβε την άρνηση της χώρας του να εγκρίνει άμεσα έναν μηχανισμό οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, παρά τις πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    "Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρήματα, είναι ο λόγος για τον οποίο καμία απόφαση δεν επιβάλεται" πέρα από όσα έχουν ήδη γίνει, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Έτσι, "δεν βλέπουμε καμία ανάγκη να ληφθεί από σήμερα μια απόφαση για την οποιοδήποτε πιθανότητα" βοήθειας προς την Ελλάδα, υπογράμμισε ο Βεστερβέλε.

    [03] ΤτΕ:Υφεση 2% και πληθωρισμός στο 3%

    Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 2% φέτος προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος στην Βουλή.

    Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θ΄αυξηθεί φέτος στο 3%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2009 τελικώς στο 2,9% του ΑΕΠ καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας υποχώρησε πέρυσι κατά 2%. Για την πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα η ΤτΕ προβλέπει φέτος περαιτέρω υποχώρηση της, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κυμανθεί σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.

    Η ΤτΕ υπογραμμίζει την ανάγκη η πολιτική που εξήγγειλε η Κυβέρνηση να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, χωρίς δισταγμούς, αναβλητικότητα και υπαναχωρήσεις. Τούτο θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης η οποία θα επηρεάσει θετικά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αλλά και στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ΄επέκταση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Η ΤτΕ επισημαίνει ότι στις παρούσες συνθήκες η δημοσιονομική εξυγίανση είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Ωστόσο όπως υποστηρίζει στην Εκθεση η ΤτΕ η οικονομική πολιτική δεν θα πρέπει να περιοριστεί στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το επόμενο βήμα της οικονομικής πολιτικής σύμφωνα με την ΤτΕ θα πρέπει να γίνει με την στήριξη της ανάκαμψης με πολιτικές διαρθρωτικού χαρακτήρα, με τις οποίες θα επιδιώκεται η ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας Η Εκθεση επισημαίνει ότι οι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας συνδέεται κυρίως με τις διαρθρωτικές αδυναμίες όπως είναι τα στοιχεία δυσκαμψίας στις αγορές προϊόντων και εργασίες. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να αποσκοπούν και σε μεγαλύτερη διαφάνεια και κυρίως στη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του ευρύτερου διοικητικού μηχανισμού.

    Για το πιστωτικό σύστημα η Τράπεζα της Ελλάδος αναγνωρίζει ότι θ΄αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις το 2010. Οι Τράπεζες εκτιμάται ότι φέτος θα έχουν υψηλότερες ανάγκες για κεφάλαια και ρευστότητα σε μία περίοδο για την οποία προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Ηδη τα πιστωτικά ιδρύματα υιοθετούν αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης νέων δανείων ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά και οι προβλέψεις τους έναντι του πιστωτικού κινδύνου λόγω της αναμενόμενης περαιτέρω ανόδου των επισφαλειών. Σε κάθε περίπτωση η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να συμβάλλει θετικά στην δυνατότητα πρόσβασης των εγχώριων τραπεζών στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

    Εκτιμήσεις για πιστωτική επέκταση

    O ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα συνεχίσει να επιβραδύνεται στη διάρκεια του 2010 και θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως λόγω της εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιέχονται στην Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική 2009-10.

    Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα ήδη επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο 3,8% τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (επιχειρήσεις: 4,5%, νοικοκυριά: 2,9%).

    Η καθαρή μηνιαία ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις παρέμεινε θετική, αλλά ήταν σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με το Δεκέμβριο (348 εκατ. ευρώ, έναντι 1.182 εκατ. ευρώ), ενώ προς τα νοικοκυριά ήταν αρνητική (-120 εκατ. ευρώ, έναντι +705 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο).

    Εκτιμάται ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα συνεχίσει να επιβραδύνεται στη διάρκεια του 2010 και θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως λόγω της εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως όμως επισημαίνεται στην Έκθεση της ΤτΕ, σημαντική αβεβαιότητα περιβάλλει αυτή την πρόβλεψη, καθώς το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης θα επηρεάσουν

    οι ακόλουθοι παράγοντες:

    - Το μέγεθος της μείωσης του ΑΕΠ εφέτος. Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ επηρεάζει τη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αλλά και-μέσω της επίδρασής του στο ρυθμό ανόδου των καταθέσεων-την προσφορά δανείων.

    - Ο βαθμός ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να περιοριστεί στη διάρκεια του 2010. Κύριοι περιοριστικοί παράγοντες είναι: η εξέλιξη των καταθέσεων, η σταδιακή απόσυρση των μέτρων "ενισχυμένης πιστωτικής στήριξης" από το Ευρωσύστημα

    και οι δυσκολίες χρηματοδότησης από τις διεθνείς χρηματαγορές μετά τις υποβαθμίσεις του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

    - Η άνοδος του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου επιδρά αυξητικά και στο κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και -τελικά-στα επιτόκια δανεισμού του ιδιωτικού τομέα. Η άνοδος των επιτοκίων των τραπεζικών δανείων είναι εύλογο να επιδράσει περιοριστικά στη ζήτηση δανείων.

    Τέλος, οι τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στη διαφύλαξη της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου τους και να ασκούν προσεκτική πιστοδοτική πολιτική.

    Δηλώσεις Γ. Προβόπουλου

    «Οι προσπάθειες θα είναι επίπονες, αλλά η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, καταθέτοντας στον πρόεδρο της Βουλής την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2009-2010.

    Ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά και την αισιοδοξία του για ξεπέρασμα των δυσκολιών. «Η Κυβέρνηση, μέσω του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, έχει σηματοδοτήσει την ισχυρή πολιτική βούληση να αντισταθεί στο δυσμενές κλίμα, το οποίο είναι απόρροια μιας σχετικά μακράς περιόδου από το παρελθόν και, νομίζω, ότι θα τα καταφέρει να βγούμε από αυτό. Βέβαια, οι προσπάθειες θα είναι επίπονες, δεν θα είναι εύκολη η πορεία, αλλά νομίζω ότι όλοι θα βοηθήσουμε, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ξεπεράσει τις δυσκολίες», είπε.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής παραδέχθηκε την ύπαρξη σοβαρών διαχρονικών διαρθρωτικών προβλημάτων, εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθησή του ότι «στηριζόμενοι πάνω απβ όλα στις δικές μας δυνάμεις, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη και να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα. Θυσίες χρειάζεται να γίνουν και οι αποφάσεις, που ελήφθησαν, δεν είναι ευχάριστες. Είναι επώδυνες, αλλά απόλυτα αναγκαίες».

    Ο κ. Πετσάλινος σημείως ότι «εκείνο, που πρέπει να προσέξουμε, είναι οι θυσίες αυτές να πιάσουν τόπο, αλλά παράλληλα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα από το παρελθόν. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το φορολογικό μας σύστημα, να γίνει επιμερισμός των βαρών. Αυτό επιδιώκει το νομοσχέδιο, που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, να υπάρξει δηλαδή ένας δίκαιος επιμερισμός των φορολογικών βαρών. Όπως είπα, είναι ένας αγώνας που θα δώσουμε μαζί, ολόκληρος ο Ελληνισμός, και θα τα καταφέρουμε».

    [04] Αναληψη ευθύνης από τους "Πυρήνες"

    Η οργάνωση «Συνωμoσία Πυρήνων Φωτιάς», σε συνεργασία με την Αντάρτικη Ομάδα Τεροριστών και το «Κομμάντο Λάμπρος Φούντας», αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις, που σημειώθηκαν από την Παρασκευή το πρωί έως και την Κυριακή, στην Αθήνα.

    Οι τρεις οργανώσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους βομβιστικούς μηχανισμούς, που εξερράγησαν στα γραφεία της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», στην οδό Σωκράτους, έξω από το κτήριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, στην οδό Πέτρου Ράλλη, και στο σπίτι του αντιπροέδρου του Ελληνο-πακιστανικού Συλλόγου, Ανουάρ Ικμπάλ, στα Πατήσια.

    Η ανάληψη ευθύνης γίνεται με προκήρυξη, η οποία δημοσιεύεται στο σάϊτ του Διαδικτύου, athens.indymedia.org.

    [05] Κινδυνεύει με αφανισμό το παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας

    Ένα από τα τελευταία εναπομείναντα, παραλίμνια δάση της Ευρώπης, το δάσος της Απολλωνίας, στη νότια όχθη της Βόλβης, που είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που φιλοξενεί μεικτές αποικίες γκρίζων ερωδιών και λευκοπελαργών, κινδυνεύει με αφανισμό, αφού τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται δραματικά. Επιπλέον, το παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας έχει μοναδική οικολογική αξία, καθώς τα φυτικά είδη που το συγκροτούν- σκλήθρα, πλατάνια, ασημόλευκες, ιτιές και λυγαριές- δύσκολα βρίσκονται πλέον συνενωμένα σε δάσος. Τέτοιες φυτοκοινωνίες (Alnopopuletum), που άλλοτε υπήρχαν σε πολλά ποτάμια της χώρας, σήμερα θεωρούνται πολύ σπάνιες.

    Κατά το παρελθόν, το δάσος εκτεινόταν σε έκταση 3.000 στρεμμάτων, αλλά υλοτομήθηκε για να αποδοθούν εκτάσεις στους γεωργούς. Έτσι, σήμερα, έχουν παραμείνει μόλις 150 στρέμματα δάσους και τελευταία, με προσπάθειες του αρμόδιου υπουργείου, στο πλαίσιο της αποκατάστασης και ανάδειξής του, γίνονται έργα, όχι μόνο για να σταματήσει η συρρίκνωσή του, αλλά και για να αυξηθεί η έκτασή του. Ένα μεγάλο τμήμα του δάσους (κυρίως στο νότιο - νοτιοδυτικό τμήμα), την περίοδο 1945-1996 καταστράφηκε προς όφελος των καλλιεργειών, ενώ ευεργετικές στάθηκαν, στη συνέχεια, οι προστατευτικές και ενισχυτικές παρεμβάσεις (περίφραξη, δενδροφυτεύσεις) του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης, που παρά τις κατά τόπους αποτυχίες, συνεισέφεραν- σε γενικές γραμμές- στην προστασία κυρίως του ανώτερου και αρχαιότερου τμήματος του δάσους.

    Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων αξιολόγησης της "Μελέτης Σχεδίου Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Των Λιμνών Κορώνειας Βόλβης Και των Μακεδονικών Τεμπών", που εκπονήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης, η έκταση του δάσους υποδιπλασιάσθηκε από το 1945 έως σήμερα προς όφελος της γεωργίας. Επίσης, οι επεμβάσεις στην κοίτη του ρέματος, σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές, συνέβαλαν στην υποβάθμιση της δομής των οικοτόπων, λόγω των μεταβολών στο υδατικό καθεστώς στην έκταση του δάσους.

    "Πληγές" του δάσους είναι η παράνομη βόσκηση προβάτων, που έχει πλέον ελαττωθεί και η κοπή ξύλων από κατοίκους των γύρω περιοχών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καυσόξυλα", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ξεναγός εθνικών δρυμών/ υγροτόπων Θέμιδα Νασοπούλου, προσθέτοντας ότι, πολλοί είναι αυτοί που καίνε ακόμη και μέρος του δάσους για να φτιάξουν μονοπάτια και να έχουν πρόσβαση τα ζώα τους.

    Ο Φορέας Διαχείρισης, με τη μελέτη σχεδίου διαχείρισης που έχει συντάξει, σκοπεύει να συμπεριλάβει στο επόμενο τεχνικό του δελτίο, δράσεις για τη σωτηρία του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος.

    Συγκεκριμένα, θα εκπονήσει μελέτη με καταγραφή της δομής, σύνθεσης και κατάστασης υγείας του δάσους, φύτευση περίπου 70 στρεμμάτων γυμνών παραλίμνιων εκτάσεων του δάσους Απολλωνίας με νεαρά δενδρύλλια σκλήθρου, με παράλληλη περίφραξη των φυτεύσεων, ενώ θα προωθήσει και την αλλαγή χρήσης γεωργικών εκτάσεων στη Ζώνη Απόλυτης Προστασίας, με απαλλοτριώσεις των νόμιμα υφιστάμενων διανομών.

    Κείμενο: Καραθάνου Ν.

    [06] "Σε μεγάλη ύφεση η χώρα"

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που είχε και την πρωτοβουλία για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες, κινδυνολογία και καταστροφική πολιτική που οδηγεί την ελληνική οικονομία σε μεγάλη ύφεση και τον πρωθυπουργό, ότι εμφανίζεται να μην έχει την αίσθηση ότι ζει στην Ελλάδα αλλά σε άλλη χώρα.

    Παράλληλα, μίλησε για καταστροφικές επιλογές της 3ης Μαρτίου, για ανάγκη ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ τάχθηκε κατά της προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι οι διεκδικήσεις και οι αναζητήσεις λύσεων μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να δοθούν.

    Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας ότι "με την κινδυνολογία που η ίδια καλλιεργούσε, αλλά και με τις παλινωδίες της παρέδωσε τη χώρα βορρά στους κερδοσκόπους".

    Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον κ. Παπανδρέου και αφού τον κατηγόρησε ότι "εμφανίζεται σαν να έπεσε με αλεξίπτωτο στη χώρα στις 4 του Οκτώβρη" ανάφερε χαρακτηριστικά:

    "Εσείς δεν θα κριθείτε βεβαίως για το παρελθόν, αλλά κυρίως για όσα κρίσιμα συμβαίνουν τους πεντέμισι μήνες που κυβερνάτε. Δεν θα σας κατηγορήσει ο ελληνικός λαός για το πως φτάσαμε στην άκρη του γκρεμού, αλλά γιατί με τους χειρισμούς σας, τις επιλογές και τις παλινωδίες σας, μια χώρα που ήταν στη άκρη του γκρεμού της δώσατε μια και έπεσε στην άβυσσο".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου, «καταστροφικές επιλογές χωρίς αναπτυξιακή προοπτική που βυθίζουν σε βαθύ σκοτάδι και σε ύφεση την ελληνική οικονομία».

    «Επιλέγετε Θατσερική πολιτική που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Το δημόσιο χρέος θα μεγαλώσει ακόμα και αν καταφέρουμε να δανειστούμε με λιγότερα επιτόκια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

    Σχολιάζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και δεν θα αφήσει να χρεοκοπήσει η χώρα, τόνισε χαρακτηριστικά:

    "Αυτά έπρεπε να τα πείτε στις αρχές. Γιατί πριν μας ρίξατε στο παγόβουνο έπρεπε να στρίψετε το τιμόνι του πλοίου. Η κατάσταση ήταν πράγματι δύσκολη. Πηγαίναμε στο παγόβουνο αλλά υπήρχε η ελπίδα. Εσείς όμως, αντί να στρίψετε το τιμόνι πατήσατε γκάζι. Καταστρέψατε και την ελπίδα καλώντας να πληρώσουν το μάρμαρο τα συνήθη υποζύγια».

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στη συνέχεια ότι η κρίση ήταν υπαρκτή, δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη, κάλεσε την κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της και να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα παρθούν και άλλα πιο σκληρά μέτρα.

    Ακόμα επέρριψε ευθύνες για τις αιτίες της κρίσης σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις για "τις εγκληματικές τους πολιτικές" και πρόσθεσε ότι απλά η σημερινή κυβέρνηση Παπανδρέου δίνει τη χαριστική βολή.

    Έντονα επικριτικός ήταν ο κ. Τσίπρας και για το φορολογικό νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για βαρβαρότητα, παλινωδίες, σκόπιμες διαρροές και μαθητευόμενους μάγους και τονίζοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ έχασε μια τελευταία ευκαιρία να δώσει την εικόνα μιας στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης".

    Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την ανάγκη ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος και άλλη επιλογή διεξόδου από την κρίση, πέρα από την καταστροφική επιλογή της 3ης του Μάρτη».

    «Από τη στιγμή που δεν είστε θέση να συγκρουστείτε και να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, μόνη λύση είναι να διεκδικήσουν ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, οι ίδιοι οι πολίτες που σας πίστεψαν. Και εμείς θα το διεκδικήσουμε το άλλο μοντέλο διακυβέρνησης μαζί με τη δική σας βάση, που ζητά εναγωνίως άλλο δρόμο. Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι η ελληνική χρεοκοπία», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Η δευτερογία του κ.Τσίπρα

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε στη δευτερολογία του ότι ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο υπουργός Οικονομίας απάντησαν στα κρίσιμα ερωτήματα του για τις επιπτώσεις της κρίσης, ποιος θα τις πληρώσει και μέχρι που είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να φτάσει και αν θα χρειαστούν και άλλες θυσίες.

    Ακόμα ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα κατηγορώντας την ότι προτιμά την συναίνεση του κ. Σαμαρά και του κ. Καρατζάφερη και όχι της ελληνικής κοινωνίας.

    «Αυτοί που θα περάσουν φοβερά δύσκολα δεν θα είναι οι τράπεζες και αυτοί που έχουν αυξήσει την κερδοφορία τους αλλά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα μεσαία στρώματα. Με τα μέτρα που πήρατε μειώνεται το εισόδημα τους. Έχετε καταλάβει τι πάτε να κάνετε; Λέει η κ. Κατσέλη, έχουμε αναπτυξιακό σχεδιασμό, όμως θα είναι μετά το 2012. Δεν είναι ούτε δίκαια ούτε αποτελεσματικά, αλλά εγκληματικά τα μέτρα σας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε χαρακτηριστικά:

    "Σε ποια κυβέρνηση έχετε την εντύπωση ότι είστε υπουργός; Ποιας λαϊκής εντολής κυβέρνηση σχηματίσατε; Πήρατε λαϊκή εντολή να συνεχίστε την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ; Και με αντιπρόεδρο τον κ. Καρατζαφέρη του οποίου τη στάση εξήρε ο κ. Βενιζέλος; Ο ελληνικός λαός σας έδωσε εντολή να αλλάξετε πολιτική».

    Στη συνέχεια χαρακτήρισε την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Σαμαρά «σκωτσέζικο ντους» ενώ επέκρινε τη κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, καλεί σε αυτό το πόλεμο να πληρώσουν μόνο οι άνθρωποι του μόχθου καλώντας την ταυτόχρονα να φορολογήσει και την εκκλησία.

    «Η εκκλησία. Ούτε αυτή θα έρθει να πολεμήσει μαζί μας. Σε αυτή τη Βουλή προεκλογικά γίνονται και χαριστικές ρυθμίσεις, γιατί το παγκάρι έχει και ψήφους», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι μόνο για την μισθοδοσία των ιερέων το δημόσιο πληρώνει πάνω από 200 εκ. ευρώ.

    Ακόμα, εκτίμησε ότι η μείωση του ελλείμματος θα είναι πρόσκαιρη προσθέτοντας ότι, «μπορεί σε 3 χρόνια να ξεπεράσουμε τη κρίση με μια κοινωνία όμως ισοπεδωμένη».

    Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση γυρνάει πίσω χρόνια τη χώρα με τα μέτρα που έχει επιβάλει και ζήτησε να τα πάρει πίσω γιατί οδηγούν, όπως είπε, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων έχοντας τη συναίνεση ΝΔ και ΛΑΟΣ.

    «Υπάρχει όμως και ο άλλος δρόμος που απαιτεί ρήξεις, συγκρούσεις και όχι συναινέσεις με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη. Εσείς προτιμάτε συναίνεση με τον κ. Καρατζαφέρη. Εμείς, με τη σύμπραξη των εργαζομένων θα ανατρέψουμε τις πολιτικές σας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    [07] Νέες κινητοποιήσεις

    Νέο συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα η ΑΔΕΔΥ, στα Προπύλαια, με αφορμή την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

    «Οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες στέλνουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα αντικοινωνικά, άδικα και αδιέξοδα μέτρα της κυβέρνησης και απαιτούν την άμεση ανάκλησή τους» αναφέρει ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ -με το οποίο καλεί τους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

    «Το κεντρικό μήνυμα του αγώνα "να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση αλλά οι έχοντες και κατέχοντες" ακούστηκε και θα ακούγεται όλο και πιο έντονα στους δρόμους» τονίζει η Ομοσπονδία και αναφέρει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική με νέα πρόσθετα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ενώ ετοιμάζεται για νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, με περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στα όρια ηλικίας και αλλαγή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης».

    Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι οι εργαζόμενοι σε Προαστιακό, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ.

    Αποχή από τα καθήκοντά τους έχουν εξαγγείλει από σήμερα έως και την Παρασκευή οι δικηγόροι και οι δικαστικοί επιμελητές. Συνεχίζουν τις δίωρες στάσεις εργασίες οι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 έχει εξαγγείλει για την Τρίτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

    Την ίδια ώρα, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί, ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημερίων χωρίς περικοπές. Εντός της ημέρας θα έχουν συνάντηση με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Τη συνέχιση του διαλόγου με την κυβέρνηση για τους μισθούς και το ασφαλιστικό θα εισηγηθεί στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ν. Φωτόπουλος όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδο και τον Υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη.

    "Από τη στιγμή που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι, ποτέ δεν θα κάναμε απεργία για να γλυτώσουμε εμείς. Παροδικά μέτρα ναι, να τα δεχτούμε, να συμβάλουμε και εμείς. Μέτρα όμως μόνιμου χαρακτήρα και αδικίες, όχι. Δεν μπορούμε να τα δεχτούμε", ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και πρόσθεσε:

    "Με βάση το δίκιο μας αλλά και σεβόμενοι τους Έλληνες καταναλωτές, που δεν φταίνε σε τίποτα και δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν, θα εισηγηθώ αύριο στο διοικητικό συμβούλιο τη συνέχιση του διαλόγου. Το διοικητικό συμβούλιο που είναι το κυρίαρχο όργανο θα αποφασίσει".

    [08] Η "επόμενη ημέρα" στη Γαλλία

    Η πλειοψηφία των Γάλλων δεν θέλουν να είναι ο πρόεδρος Σαρκοζί υποψήφιος για επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές του 2012, σύμφωνα με δημοσκόπηση, μετά τη σοβαρή ήττα της κεντροδεξιάς παράταξης στις περιφερειακές εκλογές.

    Συγκεκριμένα, το 58% των Γάλλων δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης ο Νικολά Σαρκοζί, έναντι ποσοστού 33% που θα ήθελε μια προσπάθεια του προέδρου για επανεκλογή.Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό του περιοδικού Le Point.

    Ένας γερουσιαστής της δεξιάς, ο Ζαν Λουί Μασόν, έθεσε μάλιστα ήδη θέμα για το κατά πόσο ο Σαρκοζί είναι "η καλύτερη υποψηφιότητα για τη δεξιά στις εκλογές του 2012, ή θα έπρεπε να αναζητηθεί μία εναλλακτική υποψηφιότητα". Ανέφερε μάλιστα ως ικανούς για να διεκδικήσουν την προεδρία, για λογαριασμό της συντηρητικής παράταξης, τους πρώην πρωθυπουργούς, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και Αλέν Ζιπέ, ή τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του UMP, Ζαν Φρανσουά Κοπέ.

    Άλλη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το BVA και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Les Echos δείχνει επίσης ότι το 55% των Γάλλων δεν θεωρούν τον Νικολά Σαρκοζί αποκλειστικά υπεύθυνο για την εκλογική ήττα, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς- 40%- ζητούν από τον πρόεδρο της χώρας να παγώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί.

    Μίνι ανασχηματισμός μετά την ήττα

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, την επομένη της μεγάλης ήττας της Δεξιάς στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, απομακρύνοντας έναν από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς του, τον υπουργό Εργασίας, Ξαβιέ Νταρκός.

    Ο πρωθυπουργός Φιγιόν παραμένει στη θέση του ενώ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τιμωρήθηκε για τα κακά αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές και αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Προϋπολογισμού , Ερίκ Γουέρθ τη θέση του οποίου αναλαμβάνει ένας πιστός πολιτικός στον πρώην πρόεδρο Σιράκ, ο Φρανσουά Μπαρόν.

    Τέλος ο κ. Σαρκοζί έβαλε στην κυβέρνηση και έναν πιστό στον αιώνιο εχθρό του τον πρώην πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Πρόκειται για τον βουλευτή Ζορζ Τρόν που αναλαμβάνει υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, μια κίνηση που δείχνει σαφώς ότι ο κ. Σαρκοζί επιθυμεί να συνενώσει όλες τις δεξιές ομάδες.

    Νέο κόμμα ιδρύει ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δηλωμένος σκληρός αντίπαλος του νυν προέδρου Νικολά Σαρκοζί, θα σχηματίσει τον Ιούνιο ένα νέο πολιτικό κόμμα με στόχο του να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση της Δεξιάς, κατά τις προεδρικές εκλογές του 2012, ανακοινώθηκε από τον κύκλο του.

    Ήδη από το βράδυ της Κυριακής και αμέσως μετά την ανακοίνωση της συντριβής του προεδρικού κόμματος UMB στις περιφερειακές εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός του τότε προέδρου Ζακ Σιράκ ανέφερε ότι την Πέμπτη θα ανακοινώσει τη δημιουργία ενός "κινήματος στην υπηρεσία των Γάλλων".

    "Από την Πέμπτη και τις προσεχείς εβδομάδες ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν θα παρουσιάσει στους Γάλλους μια άλλη πρόταση, ένα εναλλακτικό κόμμα για τις εκλογές του 2012", δήλωσε μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Φρανσουά Γκουλάρ, βουλευτής προσκείμενος στον κ. ντε Βιλπέν.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "το νέο πολιτικό κόμμα" που προς το παρόν "δεν έχει όνομα" επισήμως θα ανακοινωθεί "τον προσεχή Ιούνιο".

    "Εάν έχουμε ένα πρόβλημα αυτό δεν είναι ούτε οι μεταρρυθμίσεις ούτε η πλειοψηφία, είναι απλά ο Νικολά Σαρκοζί, είναι αυτός που δέχτηκε πλήγμα, είναι αυτός, η μέθοδος και το στυλ του που απορρίφθηκαν από μεγάλο μέρος της εκλογικής μας δύναμης", επισήμανε ο κ. Γκουλάρ που κατάγγειλε "τη συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια ενός μόνο ατόμου".

    Αντίπαλοι στην προεδρική κούρσα διαδοχής του Ζακ Σιράκ ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν και ο Νικολά Σαρκοζί κονταροκτυπήθηκαν στις κάλπες αλλά και στα δικαστήρια για μια υπόθεση, την Clearstream, ένα ισχυρό πολιτικό μηχανισμό που βασιζόταν σε τραπεζικές παρατυπίες, με στόχο να δυσφημιστεί ο κ. Σαρκοζί πριν από τις εκλογές του 2007 ενώ η δικαστική τους αντιπαράθεση θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

    [09] Διαγραφές στους Εργατικούς

    Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας αποφάσισε αργά το βράδυ της Δευτέρας να διαγράψει τέσσερα μέλη του -- μεταξύ των οποίων τρεις πρώην υπουργοί -- που κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να "πουλήσουν" τις υπηρεσίες τους για να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική.

    "Το Εργατικό Κόμμα αναμένει από τους εκπροσώπους του να έχουν κάποιο επίπεδο και εκτιμά ότι θα πρέπει να επιδεικνύουν υπευθυνότητα απέναντι στους ψηφοφόρους τους" ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος ανακοινώνοντας τη διαγραφή, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

    Η απόφαση αφορά τον πρώην υπουργό Μεταφορών Στίβεν Μπάιερς, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου, τους πρώην υπουργούς Τζεφ Χουν και Πατρίτσια Χιούιτ και τη βουλευτή Μάργκαρετ Μοράν.

    Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ένας δημοσιογράφος βιντεοσκόπησε κρυφά τις συναντήσεις διαφόρων Εργατικών βουλευτών οι οποίοι φέρονταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση για να επηρεάσουν διάφορες καταστάσεις -- και φυσικά επ' αμοιβή.

    Σε ένα από αυτά τα βίντεο που γυρίστηκαν με κρυφή κάμερα ο Μπάιερς δήλωνε ότι έχει ήδη συνάψει μυστικές συμφωνίες τις οποίες ήταν έτοιμος να "πουλήσει" κάνοντας λόγο και για την αμοιβή του που έφτανε μέχρι και τις 5000 λίρες ημερησίως για τις υπηρεσίες του. Τα βίντεο, αποσπάσματα από τα οποία μεταδόθηκαν την Κυριακή, είχαν γυριστεί κατά τη διάρκεια κοινής έρευνας της εφημερίδας Sunday Times και του τηλεοπτικού καναλιού Channel 4.

    Μετά τις αποκαλύψεις αυτές ο Μπάιερς δήλωσε αρχικά ότι "υπερέβαλε" όσον αφορά την επιρροή που διέθετε και ισχυρίστηκε ότι "δεν άσκησε ποτέ πιέσεις σε υπουργούς για λογαριασμό εμπορικών συμφερόντων". Το πρωί της Δευτέρας ζήτησε από τον οργανισμό εποπτείας του κοινοβουλίου να ερευνήσει την υπόθεση. "Δεν αμφιβάλλω ότι θα επιβεβαιώσει πως σεβάστηκα τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έκρινε αρχικά ότι ο Μπάιερς "έκανε αυτό που έπρεπε απευθυνόμενος στις κοινοβουλευτικές αρχές". Ένας εκπρόσωπός του ωστόσο υποστήριξε ότι "δεν χρειάζεται έρευνα" λέγοντας ότι ο Μπράουν είναι πεπεισμένος ότι δεν υφίσταται κάποια αντικανονική ενέργεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 March 2010 - 7:30:29 UTC