Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταβολή δώρου του Πάσχα
  • [02] Πασχαλινό ωράριο από την Παρασκευή
  • [03] Εκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας
  • [04] Θερινή ώρα, από ξημερώματα Κυριακής
  • [05] "Όσοι Να ζούνε θέλουν Λεύτεροι, πρέπει οι ίδιοι να ματώσουν.."
  • [06] Στη Βουλή το Φορολογικό
  • [07] Διεθνές Σεμινάριο του ΚΚΕ
  • [08] "Στεγνώνει η αγορά"
  • [09] "Δεν συμβάλλουν οι έχοντες"
  • [10] Συνέχεια κινητοποιήσεων
  • [11] Αποχώρησε από την Κίνα

  • [01] Καταβολή δώρου του Πάσχα

    Αρχίζει από σήμερα η καταβολή του επιδόματος για το Πάσχα από τα ασφαλιστικά Ταμεία σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

    -Για τον ΟΑΕΕ η καταβολή του επιδόματος Πάσχα έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη 24 Μαρτίου, ενώ η καταβολή των συντάξεων από το Ταμείο θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου.

    -Για τους δημοσίους υπαλλήλους το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί έως την Τετάρτη 24 Μαρτίου.

    -Για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί έως την Τετάρτη 31 Μαρτίου.

    -Για το ΝΑΤ το επιδομα θα καταβληθεί την Παρασκευή 26 Μαρτίου.

    -Για τον ΟΓΑ η ημερομηνία είσπραξης του δώρου για το Πάσχα, θα είναι κοινή με την ημέρα καταβολής των συντάξεων. Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η διοίκηση του Ταμείου, δώρο και συντάξεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τη Μ.Δευτέρα 29 Μαρτίου.

    [02] Πασχαλινό ωράριο από την Παρασκευή

    Το διευρυμένο πασχαλινό ωράριο λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όπως αυτό προέκυψε από συνεννόηση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου με τους εμπορικούς συλλόγους του Λεκανοπεδίου Αττικής αρχίζει την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010, και θα έχει ως εξής:

    Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 και από Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλη Πέμπτη θα λειτουργήσουν τα καταστήματα 09:00 - 21:00, Μεγάλη Παρασκευή 2 Απριλίου 2010 θα λειτουργήσουν τα καταστήματα 13:00 - 19:00 μμ και το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 09:00 - 16:00 μμ, ενώ το Μεγάλο Σάββατο 3 Απριλίου 2010 τα καταστήματα θα λειτουργήσουν 09:00 - 15:00 μμ.

    Διευκρινίζεται ότι, τα καταστήματα Αθηνών θα λειτουργήσουν: το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα ενώ τονίζεται ότι, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται διαφορετική ώρα πρωινής έναρξης, όπου αυτή ισχύει (Πειραιάς ή αλλού).

    Τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2010, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Από την Τρίτη 6 Απριλίου 2010, επανέρχεται το κανονικό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

    [03] Εκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας

    Την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας την Παρασκευή, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε εκτάκτως και συζήτησε τα νέα φορολογικά μέτρα.

    Ο αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενημέρωσε λεπτομερώς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με τη φορολόγηση, η οποία πρόκειται να επιβληθεί στα Νομικά εκκλησιαστικά πρόσωπα και τα Ιδρύματα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Στη συνέχεια, αφού οι αρχιερείς τοποθετήθηκαν επί του θέματος, αποφασίστηκε να συγκληθεί η ιεραρχία στις 10 το πρωί, της προσεχούς Παρασκευής.

    Ο αρχιεπίσκοπος βγαίνοντας από τη συνεδρίαση δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση να φορολογηθεί, πάντα προσέφερε, πάντα έδινε και θα εξακολουθήσει να το κάνει.

    Η πρόταση που θα συζητήσουμε την Παρασκευή, θα είναι να φορολογηθούν τα καθαρά έσοδα της Εκκλησίας.

    Σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ο κ. Ιερώνυμος απάντησε, ότι όλα θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή.

    [04] Θερινή ώρα, από ξημερώματα Κυριακής

    Μία ώρα μπροστά θα πρέπει να μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα.

    Έτσι, στις 3 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να αλλάξουν και να δείχνουν 4 το πρωί. Η θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (31/10/2010).

    [05] "Όσοι Να ζούνε θέλουν Λεύτεροι, πρέπει οι ίδιοι να ματώσουν.."

    Ήλιε των ακοίμητων! Μελαγχολίας αστέρι!

    Που η δακρυσμένη δέσμη σου τρεμοφεγγάει μακριά

    Που δείχνει την σκοτεινιά αυτή που δεν θα διασκορπίσεις,

    Πόσο όμοιος είσαι με καλά ενθυμούμενη χαρά!

    Έτσι φωτάει το παρελθόν, λάμψη άλλων ημερών,

    Που λάμπουν μα δεν θάλπουνε, οι ισχνές του οι αχτίδες

    Μια Θλίψη φεγγαρόνυχτη σκιρτάει για να φανεί

    Καθάρια μα κι απόμακρη, ψυχρή - τόσο ψυχρή!

    («Ήλιε των Ακοίμητων!» από τις «Εβραϊκές Μελωδίες»)

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο, συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την πρώτη επίσκεψη του Λόρδου Μπάιρον στην Ελλάδα κι ένας μικρός όμιλος διανοουμένων, ο «Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό», έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων, την πρόταση να ανακηρυχθεί επισήμως η χρονιά που διανύουμε, «έτος Μπάιρον».

    Στη μέση μιας οξύτατης οικονομικής κρίσης, το λιγότερο που θα μπορούσε να απασχολεί το Κοινοβούλιο και την ελληνική κοινωνία, είναι η απόδοση τιμής σε ένα πρόσωπο που αγάπησε την Ελλάδα περισσότερο κι από τους Έλληνες της εποχής του, μα που η ποίησή του μοιάζει παρωχημένη, ο ρομαντισμός του ξεπερασμένος, το αγκομαχητό του σύμπτωμα άξιο θεραπείας κι ο ξοδεμένος βίος του παράδειγμα προς αποφυγή.

    Πολύ δε περισσότερο που το πρώτο ταξίδι του 21χρονου βαρόνου στην Ελλάδα, δεν είχε τίποτε το ηρωικό: Οι μετακινήσεις του ήσαν ασφαλείς και στις περισσότερες των περιπτώσεων, η υποδοχή που του επεφύλασσαν οι οθωμανικές αρχές, υποδειγματική. Κι όταν στην Κόρινθο του την αρνήθηκαν επανειλημμένα, ο νεαρός ευγενής, δεν παρέλειψε να τιμωρήσει τον τοπικό μπέη, διαμαρτυρόμενος στην πρεσβεία της χώρας του για την έλλειψη φιλοξενίας. Και, όμως, όπως γράφει ο ίδιος στην μητέρα του σε μιαν άλλη περίσταση, «δεν απογοητεύτηκα, ούτε ένοιωσα αποστροφή, έζησα με τους τρανότερους και τους ταπεινότερους, έμεινα μέρες στο παλάτι ενός πασά και πέρασα πολλές νύχτες σε στάβλο⦻ (Κωνσταντινούπολη 28/6/1810).

    Να ένα στέναγμα γι' αυτούς που μ' αγαπάνε

    Κι ένα χαμόγελο γι' αυτούς που με μισούν

    Κι όποιος κι αν είναι ο ουρανός, ετοιμασμένη

    Για κάθε μοίρα την καρδιά μου θε να βρουν.

    («Στον Τόμας Μουρ»)

    Ο Μπάιρον πατάει το πόδι του στην Πρέβεζα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1809.

    Θα ανεβεί στα Γιάννενα κι από κει στο Τεπελένι για να συναντήσει τον Αλί Πασά, του οποίου ο θρύλος είχε ήδη περάσει τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κάπου κοντά, θα έρθει σε επαφή με τον νεοελληνικό μας Διαφωτισμό στο πρόσωπο του Δασκάλου του Γένους, Αθανάσιου Ψαλίδα, αλλά θα βιώσει και την υποδούλωση των Ελλήνων, αντικρίζοντας το πτώμα του τιμωρημένου απ' τον Αλί, Θύμιου Βλαχάβα, να κρέμεται από ένα δένδρο. Με αλβανική συνοδεία θα κατηφορίσει για την Πρέβεζα κι από κει θα βρεθεί για λίγο στο Μεσολόγγι, στην Πάτρα και στο Αίγιο, όπου θα φιλοξενηθεί στην οικία του Ανδρέα Λόντου, ενός απ' τους κατοπινούς πρωτεπαναστάτες προύχοντες του Μωρηά. Στο σπίτι του Λόντου, ο Μπάιρον θα ακούσει το νεαρό οικοδεσπότη του να τραγουδά το επαναστατικό παιάνα «Δεύτε παίδες των Ελλήνων», αποδιδόμενο τότε στο Ρήγα Φεραίο - και θα το μεταφράσει αργότερα, o ίδιος στα αγγλικά : "Sons of the Greeks arise!".

    Από το Αίγιο θα πάει την Άμφισσα και στους Δελφούς, στη Θήβα, για να καταλήξει στην Αθήνα, όπου θα φιλοξενηθεί για δέκα εβδομάδες στην οικία της Ταρσής Μακρή, χήρας του υποπρόξενου της Βρετανίας, Προκόπη Μακρή. Γράφει σχετικά σε μια επιστολή του ο ποιητής, για τις μικρές της κόρες: «Πεθαίνω από έρωτα για τρεις Ελληνοπούλες στην Αθήνα, αδελφές, δύο από τις οποίες υποσχέθηκαν να με συνοδέψουν στην Αγγλία. Έμεινα στο ίδιο σπίτι. Τερέζα, Μαριάννα και Κατίνκα είναι τα ονόματα αυτών των θεαινών που είναι όλες τους κάτω από τα δεκαπέντε». (Προς τον Henry Drury - Δαρδανέλια 3/5/1810). Ο έρωτας του Μπάιρον για τη μικρή Τερέζα, θα απαθανατιστεί στο ποίημά του «Κόρη των Αθηνών», ένα από τα διασημότερα της λυρικής του δημιουργίας.

    Μα εκείνα τα ασυμμάζευτα κρεμάμενα πλεξούδια

    Που στα κλωθοσγουραίνουνε του Αιγαίου όλ' οι ανέμοι,

    Το μαύρο σου ματόκλαδο, κρόσο χυτό που τρέμει,

    Και του απαλού σου μάγουλου φιλάει τ' ανθολουλούδια,

    Και μα το αλαφροκοίταγμα στο μάτι σου το αγριωπό

    Ζωή μου σ' αγαπώβ¦

    («Κόρη των Αθηνών» - Μετ. Στέλιος Σεφεριάδης)

    Το ειδύλλιο θα λήξει μάλλον άδοξα, μέσα στη χυδαιότητα αγοραπωλησίας, συνηθισμένης στο πλαίσιο της εποχής, που ο ποιητής όμως αρνήθηκε: Ο Μπάιρον σεβάστηκε την παρθενιά της κόρης κι ας είχε αυτή επιστρατευτεί για το αντίθετο. Γλιτώνοντας και 30.000 ιταλικές πιάστρες - όσα ανέμενε η μάνα για το χέρι της Τερέζας.

    Ός αγαπά παραμιλά - είναι της νιότης η φρενίτις, μα η γιατρειά

    πικρότερη ακόμα, μάγια τα μάγια μας τα λέει

    τα είδωλα μας τα στερεί, για να 'ρθει η ώρα

    να δούμε βέβαιοι, πώς μήτε αξία μηδέ ομορφιά

    έξω απ' του νου, το σχήμα το ιδεώδες κατοικούνε.

    Μοιραίο το ξόρκι ακόμα μας κρατά και ξεκινούμε

    θύελλες να θερίσουμε απ' άνεμων σπορά.

    ΄Ω πεισματάρικη καρδιά, η αλχημεία του άπαξ ξεκινήσει

    θαρρείς στο στόχο πάντα είσαι κοντά και πλουσιότερη αν το βέλος ξεστρατίσει.

    («Τσάιλντ Χάρολντ» - Άσμα Τέταρτο, CXXIII)

    Μέσα στους πέντε πρώτους μήνες της παραμονής του στην Ελλάδα, ο Μπάιρον θα συγγράψει τα δύο πρώτα άσματα του αριστουργηματικού του έργου «Τσάιλντ Χάρολντ». Είναι το πόνημα, πού θεμελιώνει το πρότυπο του «βυρωνικού ήρωα», σκοτεινού, απόμακρου μα ευαίσθητου, με μια κρυφή εσωτερική αντάρα που τον οδηγεί σε ένα μεγάλο, ατέλειωτο ταξίδι - πρότυπο που θα απορροφήσει ως και την ίδια την εικόνα του ποιητή μέχρι τις μέρες μας.

    Το βλέμμα του Χάρολντ αφυπνίζεται στην ελληνική φύση. Οι πρώτες λέξεις του ποιητή απευθύνονται στην ελληνίδα Μούσα του Παρνασσού. Το έργο όμως, δεν αναμασά τα κλασσικιστικά πρότυπα της εποχής και τις στείρες αναφορές στην αρχαιότητα. Η γραφή του αγκαλιάζει την «Κυρά της Σαραγόσας», την ισπανίδα γυναίκα στις επάλξεις κατά της τυραννίας του Ναπολέοντα - μα και σπαράζει για τη σιωπή των Ελλήνων.

    Αρχαία συ των ημερών! Θεά σεβάσμια! Πού ναι

    Οι τρανοί σου άντρες; Πού οι μεγαλόψυχοί σου;

    Πάνε - Σε παρελθόντος όνειρα μισοσβησμένοι ζούνε

    Πρώτοι στο δρόμο με σκοπό τη Δόξα τη δική σου,

    Νικήσανε και πέθαναν - μόνον αυτό; Λογίσου!

    (Άσμα Δεύτερο, ΙΙ - Μετ. Μ. Β. Ραΐζης)

    Στον «Τσάιλντ Χάρολντ», ο ποιητής θα στιγματίσει με δριμύτητα την κακοποίηση του Παρθενώνα από τον Έλγιν - κάτι που θα επαναλάβει και στην περίφημη «Κατάρα της Αθηνάς». Το σχετικό του σημείωμα, μοιάζει να απαντά, δύο αιώνες πίσω, στα επιχειρήματα που επιστρατεύουν, όσοι ακόμα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον αδίσταχτο Βρετανό, που βεβήλωσε το ελληνικό ιερό για να κερδοσκοπήσει:

    «Όταν φορτώνουν και παίρνουν τρεις και τέσσερις καραβιές από τα πολυτιμότερα και ακεραιότερα λείψανα που άφησαν ο χρόνος και η βαρβαρότητα στην πιο κακόπαθη και την πιο ονομαστή πόλη, όταν ρημάζουν στην προσπάθεια να τα ξηλώσουν, αυτά τα έργα που στάθηκαν ο θαυμασμός των αιώνων, δεν γνωρίζω κίνητρο που μπορεί να δικαιολογήσει, ούτε όνομα που μπορεί να χαρακτηρίσει όσους διαπράττουν αυτή την ποταπή δήωση», γράφει σε σημείωση που συνοδεύει το δεύτερο άσμα του Τσάιλντ Χάρολντ.

    Ακόμα πιο συνταρακτικοί ωστόσο, είν' οι στίχοι του:

    Κρύα είν' η καρδιά, ωραία Ελλάδα! Αυτή που σ' αντικρίζει

    και δεν ριγά σαν εραστής στου σύντροφου τη σκόνη.

    Αργό είναι το μάτι αυτό, που δάκρυ δεν βουρκώνει

    μπροστά στους ρημαγμένους σου ναούς, που διαγουμίζει

    χέρι ανόσιο Βρετανών, που πιότερο οφείλουν

    φύλακες να 'ν των ιερών, που δεν θα επανορθωθούν

    καταραμένη ειν' η ώρα αυτή, που απ' το νησί τους φεύγουν

    και πάλινε το δύσμοιρο τον κόρφο σου κουρσεύουν

    και τους πεσμένους σου θεούς, στα άθλια βόρεια σκότη τους τραβούν!»

    ( Άσμα Πρώτο, XV)

    Ο ποιητής θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, περνώντας πρώτα απ' τη Σμύρνη και μετά απ' την Έφεσο. Στα Δαρδανέλια, θα μιμηθεί με επιτυχία τον Λέανδρο, που κάθε βράδυ διέσχιζε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο για να επισκεφθεί την αγαπημένη του την Ηρώ, στην άλλη άκρη των στενών. Θα επισκεφτεί την Πόλη, θα γνωρίσει τον Σουλτάνο, θα περιηγηθεί την πεδιάδα της Τροίας. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, θα εγκατασταθεί στο Μοναστήρι των Καπουτσίνων, πλάι στο Μνημείο του Λυσικράτους. Είναι η ώρα των «άνανδρων παθών», όπως θα τα χαρακτηρίσει αργότερα - σχέσεων εξορισμένων εκ των πραγμάτων, ακόμα και από την αλληλογραφία του: Ακόμα οι βιογράφοι αναρωτιούνται για τη φύση των επαφών του με τον Νικολό Ζιρό, ένα νεαρό καλόγερο που ακολούθησε τον Μπάιρον ως τη Μάλτα, ή με μία Τουρκάλα, που καταδίκασαν οι αρχές σε θάνατο επί μοιχεία και που ο ποιητής προσπάθησε με κάθε τρόπο να γλυτώσει.

    Στο Μοναστήρι, θα συνεχίσει ωστόσο και την ποιητική δημιουργία. Είναι η σειρά των «Υπαινιγμών απ' τον Οράτιο», ηλιόλουστων και εύθυμων σαν τη ζωή του στην Αθήνα, των λυρικών ποιημάτων σαν εκείνο «Για τον χωρισμό» που μελοποίησε ο Μπετόβεν, μα και της προφητικής «Κατάρας της Αθηνάς» - όπου η Αγγλία απειλείται για την αποικιοκρατία της, με το ανάθεμα της Θεάς:

    Κοίταξε στην Ανατολή, όπου του Γάγγη η γέννα

    Θε να τραντάξει τα σκληρά αυτοκρατορικά θεμέλια

    Εκεί η εξέγερση δεινή την κεφαλή σηκώνει

    Και των νεκρών ιθαγενών τη Νέμεση αξιώνει

    Ώσπου ο Ινδός, πορφύρινη πλημμύρα να κυλήσει

    Και σ' αίμα βόρειο τα παλιά τα χρέη να ξοφλήσει.

    Γιατί η Παλλάδα, σ' όποιονε λεύτερη γέννα δώσει

    Με το χαμό τον απειλεί, τους άλλους αν σκλαβώσει

    Τέλος για δες το σπίτι σου - δεν θέλεις να κοιτάς;

    Στο αγέλαστο χαμόγελο στενής απελπισιάς

    Η πόλη σας πώς θλίβεται: Το Γλέντι κι αν οργιάζει,

    Εδώ ο Λιμός λιποθυμά κι εκεί η Αρπάγη αρπάζει.

    Είναι ίσως το πρώτο πολιτικό έργο του ποιητή, με αναφορές για την κοινωνική κατάσταση στην πατρίδα του - μια κατάσταση που θα αντιμετωπίσει και ο ίδιος αργότερα στη Βουλή των Λόρδων, ταγμένος στο πλευρό των κατατρεγμένων - των άγγλων εργατών, των ιρλανδών ρωμαιοκαθολικών, του δημοκράτη αγωνιστή ταγματάρχη Τζων Κάρτράιτ, ταλαιπωρούμενου απ' την αστυνομία για την διεκδίκηση της καθολικής ψήφου και της μυστικής ψηφοφορίας. Και δεν είναι διόλου τυχαίο, πως ο παλαίμαχος στρατιωτικός που υπερασπίστηκε ο Μπάιρον, θα εκδώσει το 1821, τις «Νύξεις προς τους Έλληνες», με το ψευδώνυμο «Νέστωρ Λογχοφόρος», προτείνοντας συγκεκριμένες πρακτικές και ελιγμούς απέναντι σε οργανωμένο τακτικό στρατό - ενώ και λίγο πριν πεθάνει, θα εγχειρήσει στους έλληνες διαπραγματευτές του ελληνικού δανείου, μία σειρά προτάσεων για την εφαρμογή ενός γνήσια δημοκρατικού πολιτεύματος.

    Πίσω στα 1810, οι ανέμοι δεν παιάνιζαν Θούριους. Οι Κλέφτες είχαν εγκαταλείψει το Μωρηά, διωγμένοι απ' τα δικά τους λάθη και τα Ορλωφικά στοιχειώνανε ακόμα τις ψυχές. Το Φανάρι, τηρούσε στάση κατευνασμού κι όσοι είχανε πιστέψει τις υποσχέσεις του Καποδίστρια στη Λευκάδα, είδανε τη Ρωσία να υπογράφει συνθήκη με τους Τούρκους στο Τιλσίτ. Το πτώμα του Βλαχάβα, οι παιάνες του Λόντου, δεν ήσανε παρά υπαινιγμοί - γραφικότητες άνευ σημασίας, για αφ' υψηλού συζητήσεις των ξένων περιηγητών που συμφωνούσαν πως στους Έλληνες δεν πρέπει καλύτερη μοίρα. Ο Μπάιρον θα διαφοροποιηθεί.

    Πνεύμα εσύ της Λευτεριάς! Σαν στης Φυλής το φρύδι

    στοίχειωσες τον Θρασύβουλο κι αυτή τη συντροφιά του,

    μπορούσες άραγε να ιδείς, την ώρα τη στεναχτική

    που σκιάζει σου την καλλονή της αττικής πεδιάς σου;

    Δεν είναι τριάντα οι τύραννοι που μ' άλυσσες σε δένουν

    μα ο κάθε βάρβαρος μπορεί τη γη σου ν' αφεντεύει

    ούτε οι γιοί σου εγείρονται, βογγάνε ματαιωμένοι

    τρέμουν το κνούτο της Τουρκιάς, έχοντας σκλάβοι γεννηθεί

    κι ως τη στερνή τους την πνοή, σε λόγο και σε έργα απανδρειωμένοι.

    Στα πάντα εκτός απ' την μορφή, πόσο αλλαγμένη! Κι όμως

    ποιός θα προσέξει τη φωτιά που σιγοκαίει ακόμα

    στους οφθαλμούς, τα μάγουλα ποιος θα τα δει ν' ανάβουν

    στην άσβεστη τη φλόγα σου, Ελευθερία χαμένη!

    Κι όμως πολλοί ονειρεύονται μια ώρα που κοντεύει

    να φέρει αυτή προγονική τη δόξα, κληρονομική

    γιατί τα όπλα που ζητούν, του ξένου η άφαντη αρωγή

    μπροστά στην όργητα του εχθρού, μόνα δεν θα τολμήσουν

    Ούτε απ' τη βίβλο της Σκλαβιάς, το λερωμένο σου το όνομα θα σκίσουν.

    Δεσμώτες κληρονομικοί! Δεν ξέρετε πως όσοι

    Να ζούνε θέλουν λεύτεροι, πρέπει οι ίδιοι να ματώσουν;

    Πως με το χέρι το δεξί η κατάκτηση κερδιέται

    κι ο Γάλλος ή Μόσχοβος δεν θα σας απολυτρώσουν;

    Κι αν ίσως τους περήφανους δεσπότες ταπεινώσουν,

    για σας δεν θε να ανάψουν οι βωμοί της Λευτεριάς.

    Σκιές Ειλώτων! Τα σπαθιά σας οι εχθροί σας ας τα νοιώσουν!

    Άλλαξε αφέντη Ελλάδα! Ίδια μοίρα σε προσμένει

    Φεύγει η ώρα σου της δόξας, μα η ντροπή σου παραμένει.

    («Τσάιλντ Χάρολντ» - Άσμα Δεύτερο, LXXIV-LXXVI)

    Ο Τσάιλντ Χάρολντ θα τυπωθεί λίγους μήνες μετά απ' την επιστροφή του Μπάιρον στην Αγγλία, για να εξαντληθεί μέσα σε τρεις μέρες. «Ξύπνησα ένα πρωί και βρήκα τον εαυτό μου διάσημο», θα αναφέρει αυτοσαρκαζόμενος. Ο σπόρος θα πέσει στο εύφορο το χώμα, του στίχου η φλόγα θα κορώσει στα στήθη των φιλελεύθερων και των ριζοσπαστών όλου του κόσμου. Με την ποίηση του Μπάιρον στην τσέπη, θα ανέβει στο ικρίωμα ο επικεφαλής των ρώσων συντρόφων του Αλέξανδρου Υψηλάντη, Κοντράτ Ριλέγιεφ. Και με το θάνατο του ποιητή στο Μεσολόγγι, καταμεσής του Αγώνα, μία κατακραυγή σε όλη την Ευρώπη, θα γίνει χείμαρρος που θα σαρώσει την ανόσια «Ιερά Συμμαχία», βουλιάζοντάς την πλάι στο στόλο των Αιγυπτίων, στο Ναβαρίνο.

    Αυτόν τον ποιητικό λόγο που έγινε σάρκα, καλείται φέτος να τιμήσει, αν το θελήσει, η Βουλή των Ελλήνων.

    (Σημ.: Όπου δεν αναγράφεται, η μετάφραση των ποιημάτων έχει γίνει απ' τον συντάκτη του άρθρου).

    Κείμενο: Ανδρέας Μακρίδης

    [06] Στη Βουλή το Φορολογικό

    Αλλαγές στις αρχικές ρυθμίσεις για την έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φόρο καθώς και για τη φορολογία των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, θα προβλέπει το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

    Σε ότι αφορά τους τόκους των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας η διάταξη που προβλέπει ότι θα εκπίπτει το 20% αυτών από το φόρο θα τεθεί σε ισχύ για τα δάνεια που ελήφθησαν από το 2009 και στο εξής.

    Σχετικά με τη φορολογία των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να καθιερώσει υψηλό αφορολόγητο όριο στα επίπεδα πάνω από τα 50.000 ευρώ, ενώ ο φορολογικός συντελεστής 40% θα ισχύει για το τμήμα των αποζημιώσεων πάνω από 200.000 ευρώ.

    Τεράστια μεταρρύθμιση και επαναστατική αλλαγή, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε, στην τελική του μορφή, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Μιλώντας, ειδικότερα, για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι αποτελεί τυπική περίπτωση της δέσμευσης της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει μερεμέτια και αλλάζει τη φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο "φέρνει ξεκάθαρα τη σφραγίδα της δικής μας προοδευτικής αντίληψης, αλλά και του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης, που τόσο ανάγκη έχουν οι πολίτες στις σημερινές δύσκολες ημέρες".

    Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά αυταπάτη ότι με το νομοσχέδιο λύνονται όλα τα προβλήματα του φορολογικού συστήματος με τη μία και σημείωσε ότι θα χρειαστούν διορθώσεις στην πορεία.

    Σημείωσε ακόμη ότι μόνο με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές θα προφυλαχθεί η χώρα και είναι αυτές που μπορούν να εγγυηθούν ότι "στο μέλλον δεν θα χρειαστεί, όπως φέτος, να λάβουμε ξανά έκτακτα μέτρα επί δικαίων και αδίκων".

    [07] Διεθνές Σεμινάριο του ΚΚΕ

    Διεθνές Σεμινάριο του ΚΚΕ για το ρόλο των Κομμουνιστών στην πάλη για την ισοτιμία και την χειραφέτηση των Γυναικών θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μάρτη στις Βρυξέλλες. Eπικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα.

    Το σεμινάριο γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την πρώτη Διεθνή Συνδιάσκεψη των Γυναικών, που καθιέρωσε μετά από πρόταση της κομμουνίστριας επαναστάτριας Κλάρας Τσέτκιν, την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

    "Το σεμινάριο αυτό αποσκοπεί στο να φωτίσει το σύγχρονο περιεχόμενο της πάλης για την χειραφέτηση των γυναικών ως συστατικό μέρος της πάλης για την κοινωνική απελευθέρωση και την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Να καταδείξει τις ταξικές αιτίες των διακρίσεων λόγω φύλου, την στρατηγική της ΕΕ και του ιμπεριαλισμού ενάντια στις γυναίκες και τα δικαιώματά τους, όπως και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού που απορρέει από τα σύγχρονα προβλήματα των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή:

    Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν, Εργατικό Κόμμα Βελγίου, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στην Γαλλία, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, Τουντέχ (Ιράν), Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Κόμμα Κομμουνιστών της Κιργισίας, ΑΚΕΛ Κύπρου, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (ΕΜΕΠ), Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας).

    [08] "Στεγνώνει η αγορά"

    Διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία του ΕΒΕΑ και του ΒΕΑ είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, στα γραφεία του κόμματος.

    Μετά το πέρας της συνάντησης με το προεδρείο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι του παρουσίασαν προτάσεις ενδιαφέρουσες και άμεσα εφαρμόσιμες, που θα μπορούσαν να προσφέρουν στο κράτος περισσότερα από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

    Υπάρχει τρόπος εξοικονόμησης κεφαλαίων χωρίς να καταφεύγουμε σε φοροεπιδρομή, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μπήκε σε κάποιες ράγες σκέψης που δεν οδηγούν σε σωστή κατεύθυνση και τόνισε ότι "η αγορά «στεγνώνει», «στεγνώνουν» οι τράπεζες και η επικινδυνότητα αντί να μειώνεται αυξάνει. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν αρμενίζει σωστά. Είμαστε όμως δίπλα για να δώσουμε προτάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση".

    Νωρίτερα, ο κ. Καρατζαφέρης είχε συναντηθεί με το προεδρείο του ΕΒΕΑ και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι "αυτό που μας λείπει σε αυτή την κρίση είναι η κοινή συνισταμένη". Είπε ότι "πρέπει να δούμε, μπροστά στην κοινή ανησυχία, ποια είναι η καλύτερη ατραπός" και χαρακτήρισε τα επιμελητήρια ως τους υγιέστερους θεσμούς της χώρας, εκφράζοντας την ελπίδα "ότι δεν θα υπάρξει κάποια απόπειρα ασέλγειας επάνω τους".

    Σήμερα, ο κ. Καρατζαφέρης θα συναντηθεί με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στη Βουλή.

    [09] "Δεν συμβάλλουν οι έχοντες"

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, θα συναντηθεί σήμερα με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

    «Οι πολίτες οικοδομούν ένα κοινωνικό και πολιτικό συνασπισμό απέναντι στο τρικομματικό συνασπισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ο οποίος θα ανατρέψει τα μέτρα και θα ανοίξει μια καινούργια ελπιδοφόρα προοπτική» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το φορολογικό νομοσχέδιο.

    «Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι άδικο» γιατί «δεν ζητάει από τους έχοντες να συμβάλλουν και επιτείνει τις αδικίες της εισοδηματικής πολιτικής» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο τίτλος του πρέπει να είναι "κατάργηση αφορολόγητου μέσω αποδείξεων, και ο έχων δύο χιτώνες να πάρει και τρίτο"» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τη συναίνεση στην εισοδηματική της πολιτική αλλά και στο φορολογικό νομοσχέδιο «μόνο από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της και δυστυχώς φαίνεται να το απολαμβάνει».

    «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Εναλλακτική λύση υπάρχει» τόνισε ο κ. Τσίπρας και παρέθεσε πέντε σημεία από το φορολογικό νομοσχέδιο, με τα οποία διαφωνεί:

    1. Κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων

    Με την καινούρια κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επιβαρύνονται τα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

    Αυτό όμως αποτελεί ψέμα, διότι επιβαρύνονται τα εισοδήματα άνω των 28.000 ευρώ και όχι εκείνα που είναι πάνω από 40.000 ευρώ. 24% είναι ο ισχύον φορολογικός συντελεστής. Όχι 25%. Τέτοιες πονηριές δεν τιμούν τους εμπνευστές τους.

    2. Τεκμήρια

    Ακόμα και για ένα μικρό αυτοκίνητο 1000 κυβικών υπάρχει τεκμήριο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως τεκμήριο για αγορά μετοχών, ομολόγων, μεριδίων μετοχικών κεφαλαίων ίδρυσης και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ΑΕ.

    Δηλαδή κάποιος αγοράζει ένα αυτοκίνητο λίγων χιλιάδων ευρώ και θα έχει τεκμήριο, ενώ αν κάποιος αγοράσει μετοχές αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα έχει! Αυτό η κυβέρνηση το ονομάζει φορολογική δικαιοσύνη.

    3. Συντελεστές φορολόγησης εταιρειών

    Ο συντελεστής φορολόγησης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις ΟΕ, τις ΕΕ και τις κοινωνίες αστικού δικαίου αυξάνεται από το 20% στο 25%.

    Την ίδια στιγμή ο φορολογικός συντελεστής για τις μεγάλες ΑΕ πέφτει σταδιακά στο 20% (το 2014) για τα αδιανέμητα κέρδη, οπότε μια ΑΕ που δεν θα διανείμει κέρδη θα έχει χαμηλότερο συντελεστή από μια ΟΕ!(όσο για τη διανομή κερδών, αυτή μπορεί να γίνει "μαύρα" με λογιστικά μαγειρέματα).

    4. Υπεράκτιες εταιρείες

    Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι αυξάνει τον συντελεστή φορολόγησης για τα ακίνητα ιδιοκτησίας υπεράκτιων εταιρειών από 3% σε 15% κάθε έτος. Ίσως ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά αποτελεί μια τρύπα στο νερό, διότι πολύ απλά αυτόν τον φόρο θα τον πληρώνουν μόνο όσες υπεράκτιες εταιρείες δηλώνουν τα ακίνητά τους, δηλαδή ελάχιστες. Ως γνωστόν, στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα κτηματολόγιο.

    5. Φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης

    Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, με την εκτίναξη της ανεργίας και των απολύσεων, αποτελεί σκάνδαλο η φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης με φορολογικό συντελεστή ο οποίος φτάνει έως το 40%!

    [10] Συνέχεια κινητοποιήσεων

    Παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από την υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ότι έχουν εξασφαλιστεί οι εφημερίες του Δεκεμβρίου και θα καταβληθούν άμεσα, αλλά και το ότι οι γιατροί θα εξαιρεθούν από την μείωση 10% για τις εφημερίες, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν χθες με την υπουργό.

    Οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν αφορούσαν και τα νυχτερινά, αλλά και τις υπερωρίες του λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων, ωστόσο οι γιατροί έκριναν ότι θα πρέπει να εγκριθεί ένα επιπλέον κονδύλι, το οποίο θα είναι ίδιο με το περυσινό για το θέμα των υπερωριών.

    Έτσι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας ζητώντας να περιοριστεί η σπατάλη και η κακοδιαχείριση, καθώς υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να πληρώνονται οι εφημερίες και να λειτουργήσει σωστά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, έκανε λόγο για εξορθολογισμό της δαπάνης σε όλα τα επίπεδα και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθώς, όπως είπε, ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα οικονομικά της Υγείας.

    Αναφερόμενη στην περίοδο που είναι υπουργός Υγείας, είπε ότι το χρέος των νοσοκομείων από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο του 2010 έχει φτάσει τα 880 εκατομμύρια ευρώ, όταν, όπως τόνισε, οι απαιτήσεις του συστήματος από τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς ξεπερνούν τα 680 εκατομμύρια ευρώ. Στο χώρο του φαρμάκου, ανέφερε ότι οι κανόνες θα γίνουν ιδιαίτερα αυστηροί και θα λειτουργήσουν φαρμακεία σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών και όχι άνω των 150 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. "Στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, θα αφαιρείται η άδεια", τόνισε και εξήγησε ακόμα ότι οι ασθενείς πλέον θα χρεώνονται για την ποσότητα του φαρμάκου που κάνουν χρήση στο νοσοκομείο και όχι για ολόκληρο το σκεύασμα ή την παρτίδα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα σε κάποιες περιπτώσεις.

    Με μελανά χρώματα παρουσίασε και η υφυπουργός Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά την εικόνα που παρέλαβε στον οργανισμό κατά των ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) μετά την πρώτη, όπως είπε, απογραφή και ενημέρωση που είχε. Εκτιμάται, όπως τόνισε, ότι έξι χιλιάδες άτομα περιμένουν στη λίστα αναμονής για τα προγράμματα και η λίστα αυτή πολλές φορές ξεπερνά ακόμη και τα έξι έτη.

    Η κ. Γεννηματά παρουσίασε μια σειρά ρυθμίσεων και μέτρων που αναμένεται να ληφθούν άμεσα προκειμένου να εξυγιανθεί ο οργανισμός και να επιτελέσει το σκοπό του που είναι η βοήθεια των εξαρτημένων ατόμων.

    ...Και οι συμβολαιογράφοι

    Την αποχή από τα καθήκοντά τους σήμερα, Τετάρτη, και την Παρασκευή 26 Μαρτίου αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου με αίτημα τη μη υπαγωγή των συμβολαιογραφικών - δημόσιων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.

    Σε ανακοίνωση του ο σύλλογος αναφέρει: «Η επιβολή ΦΠΑ 21% στις γονικές παροχές, στις πωλήσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία, στα πληρεξούσια και στις λοιπές συμβολαιογραφικές υπηρεσίες επιβαρύνει σημαντικά τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις».

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους έως και την Παρασκευή.

    Σε υποχρεωτική άδεια οι εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας Diana

    Σε υποχρεωτική άδεια τέθηκαν οι 130 εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας Diana, που εδρεύει στην Ξάνθη. Πάντως, οι υπεύθυνοι της μονάδας τους διαβεβαίωσαν ότι το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει έπειτα από τις γιορτές του Πάσχα, στις 6 Απριλίου.

    Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρίας ενημέρωσε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελο Μπεμπεκίδη, πως έδωσε υποχρεωτική άδεια στους εργαζόμενους διότι προέκυψε έλλειψη πρώτων υλών. Από την πλευρά του, ο κ. Μπεμπεκίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως ήδη έχει γίνει προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, διότι «είναι παράνομο να ανακοινώνεις σβ έναν εργαζόμενο πότε θα πάρει την άδειά του και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν του τη δώσεις υποχρεωτικά».

    Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, έχει προσφύγει και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ζητώντας να πληροφορηθεί αν η επιχείρηση έχει επιχορηγηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι ακριβές, «η εταιρία έχει αυτομάτως αναλάβει την υποχρέωση να μην προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού», επεσήμανε ο κ. Μπεμπεκίδης.

    Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρίας, εξέδωσε για το συγκεκριμένο θέμα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Εξυπηρετούμε κανονικά τις ανάγκες της πελατείας μας σε έτοιμα προϊόντα diana και ακατέργαστο χαρτί, έχουμε δε αποθέματα 2,5 μηνών. Ως εκ τούτου κρίναμε σκόπιμο να δοθούν κανονικές άδειες στο προσωπικό της παραγωγής επβ ευκαιρία και των εορτών του Πάσχα.

    »Η παραγωγή θα ξαναρχίσει την Τρίτη του Πάσχα 6 Απριλίου 2010, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχουμε επαρκείς ποσότητες πρώτων υλών στις αποθήκες μας για να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας. Προς ενημέρωσή σας υπάρχει διεθνής κρίση στις πρώτες ύλες χαρτοποιίας, που πλήττει όλο τον πλανήτη, με συνέπεια υπερβολικές αυξήσεις των τιμών. Ελπίζουμε ότι η κρίση δεν θα πλήξει τη Χαρτοποιία Θράκης γιατί έχουμε λάβει μέτρα από το 1998 για τη συνέχιση της λειτουργίας μας με πρώτες ύλες από διάφορες πηγές».

    Το εργοστάσιο της Ξάνθης είναι η μοναδική παραγωγική μονάδα της Diana στην Ελλάδα, η οποία απασχολεί άλλα 70 άτομα στην Αθήνα. Ο όμιλος Ζερίτη, στον οποίο ανήκει η χαρτοβιομηχανία, έχει ακόμη παρουσία σε Αίγυπτο, Βουλγαρία και Ουγγαρία.

    [11] Αποχώρησε από την Κίνα

    H ενέργεια της Google να κλείσει την ηπειρωτική πύλη της Κίνας ήταν μία επιχειρηματική απόφαση και δεν είχε σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση, τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    "Ήταν μία επιχειρηματική απόφαση από την Google", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Κρόουλι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    "Σχετικά με το ζήτημα της διαδικτυακής ελευθερίας και της ροής των πληροφοριών σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ροής των πληροφοριών στο εσωτερικό της Κίνας θα είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να συζητάμε με την Κίνα", πρόσθεσε ο κ. Κρόουλι.

    "Τελικά οι επιμέρους επιχειρήσεις θα πάρουν τις αποφάσεις για τη δυνατότητα επενδύσεων στην Κίνα. Εκτιμούμε την οικονομική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Αυτό νομίζω, ότι αν ήμουν η Κίνα θα σκεφτόμουν σοβαρά τις συνέπειες όταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ιδρύματα αποφασίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να δραστηριοποιηθεί στην Κίνα", ανέφερε ακόμη ο αμερικανός εκπρόσωπος.

    Απο την πλευρά του, το Πεκίνο εκτιμά πως η απόφαση της Google να μην λογοκρίνει πλέον την κινεζική της μηχανή αναζήτησης δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Κίνα-Ηνωμένων Πολιτειών, από την στιγμή που δεν υπάρχει πρόθεση να "πολιτικοποιηθεί" το θέμα αυτό.

    Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση της Google να μην λογοκρίνει πλέον την κινεζική της μηχανή αναζήτησης και κάλεσαν τους άλλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαδικτύου να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 March 2010 - 7:30:32 UTC