Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστολή χρηματοδότησης μέχρι να εξαλειφθεί η βία στα γήπεδα
  • [02] Συνέντευξη Ρέππα για αερομεταφορές
  • [03] Κοινωνική αλληλεγγύη προς το παιδί
  • [04] "Θυσίες στον βωμό του αγώνα"

  • [01] Αναστολή χρηματοδότησης μέχρι να εξαλειφθεί η βία στα γήπεδα

    Η Πολιτεία αναστέλλει άμεσα κάθε χρηματοδότηση προς την ΕΠΟ, τη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΑΕ, μέχρι να εξαλειφθεί η βία από τα γήπεδα. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να διαφημίζεται μέσω ενός βίαιου προϊόντος. Παράλληλα, ο κ. Μπιτσαξής διευκρίνισε ότι από την αναστολή της χρηματοδότησης εξαιρείται η εθνική ομάδα.

    «Οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν με οργή και αγανάκτηση αναξιόπιστα πρωταθλήματα, όπου επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας και της τυφλής βίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιτσαξής, ενώ επισήμανε: «Τον κατήφορο του ελληνικού ποδοσφαίρου προσπάθησε να ανακόψει η Πολιτεία μ΄ ένα θεσμικό διάλογο με όλους τους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ακόμη και με τους οργανωμένους οπαδούς. Δυστυχώς, όμως, οι συμφωνίες κυρίων κατέρρευσαν από τις εξελίξεις με τα σοβαρά επεισόδια σε διάφορα γήπεδα».

    Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού υπογράμμισε ότι η βία δεν μπορεί να χρηματοδοτείται με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, ο οποίος πληρώνει 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Όπως είπε ο κ. Μπιτσαξής: «Ο ΟΠΑΠ καταβάλλει 23 εκ. ευρώ στη Σούπερ Λίγκα, 9 εκ. στη ΕΠΑ, 3 εκ. κατ΄ ευθείαν στην ΕΠΟ, ενώ 5 εκ. δίδονται ακόμη μέσω ειδικών συμβάσεων. Με εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, και σε απόλυτη συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και κατόπιν εισήγησης της ΓΓΑ, αναστέλλεται κάθε χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μέχρι να πειστεί η Πολιτεία ότι το επόμενο πρωτάθλημα θα είναι ειρηνικό και όχι γεμάτο βία. Η Πολιτεία δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τη βία, ούτε ο ΟΠΑΠ μπορεί να διαφημίζεται μέσω αυτού του τρισάθλιου θεάματος».

    Μάλιστα, ο κ. Μπιτσαξής τόνισε ότι, με βάση την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ είναι άκυρη και θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση, όπου θα μπουν «ρήτρες για τη βία».

    Ο κ. Μπιτσαξής ανέφερε, μάλιστα, ότι ο κ. Γερουλάνος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, και, σε συνάντηση που πρόκειται να έχουν τις προσεχείς ημέρες, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού θα εξηγήσει στον κ. Πιλάβιο τις θεσμικές προθέσεις της Πολιτείας για την επανέναρξη της χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

    Όπως επισήμανε, πάντως, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει:

    1) Να αυστηροποιηθεί το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ και να επιβάλλονται οι κατάλληλες ποινές για επεισόδια που ενέχουν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και εκτεταμένες καταστροφές αθλητικών εγκαταστάσεων.

    2) Να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη δραστική παρέμβαση της ΕΠΟ για αναβολή αγώνων, όταν δεν υπάρχει η αναγκαία ασφάλεια για τους θεατές.

    3) Να θεσπιστούν μέτρα που να ρυθμίζουν τις μετακινήσεις οπαδών, ώστε οι ΠΑΕ να έχουν την αντικειμενική ευθύνη γι΄ αυτές.

    4) Να ληφθούν μέτρα, που θα πείσουν την Πολιτεία, ότι η αθλητική δικαιοσύνη απονέμεται με αξιόπιστο τρόπο.

    Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού συμπλήρωσε ότι το υπάρχον πειθαρχικό δίκαιο είναι ελλιπές, ενώ πρόσθεσε πως οι ποινές που επιβάλλονται είναι ...χάδι.

    Ακόμη, τόνισε ότι περιμένει από την ΕΠΟ την αυστηροποίηση των ποινών, ενώ ανακοίνωσε πως η Πολιτεία θα εκπονήσει ένα κώδικα διοικητικών ποινών. Ήδη συγκροτήθηκε μια Επιτροπή (στην οποία μετέχουν οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Μπιτσαξής, καθώς και τεχνικοί και νομικοί σύμβουλοι), έργο της οποίας είναι η σύνταξη αυτού του κώδικα διοικητικών ποινών. Ο κώδικας θα ισχύσει, εάν χρειαστεί, ως συμπληρωματικός αυτού της ΕΠΟ.

    Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο γγ Αθλητισμού υπογράμμισε, ότι η σχετική σύμβαση, η οποία έχει υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, παρουσιάζει αρκετά κενά. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη», τόνισε, «εάν το μέτρο αυτό θα είναι πανάκεια. Υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο και να μην υπάρχουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Το εξετάζουμε το μέτρο αυτό».

    Σχετικά με τη στάση της Αστυνομίας σε γήπεδα, όπου σημειώνονται επεισόδια, ο κ. Μπιτσαξής διευκρίνισε: «Η Αστυνομία δεν μπορεί να διακόψει ή να αναβάλλει αγώνα. Θα υπάρξουν, πάντως, σχετικές ρυθμίσεις».

    [02] Συνέντευξη Ρέππα για αερομεταφορές

    Σε θέματα που αφορούν τις αεροπορικές μεταφορές και κυρίως τις λεγόμενες άγονες γραμμές, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, στη διάρκεια της συνέντευξης με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Ο κ. Ρέππας έδωσε στη δημοσιότητα τις αεροπορικές εταιρίες που επελέγησαν ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό για την κάλυψη των 24 γραμμών προς νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας.

    Οι εταιρίες αυτές είναι:

    - Aegean Airlines, η οποία χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος αναλαμβάνει τις γραμμές: Αθήνα - Σητεία, Θεσσαλονίκη- Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα και Θεσσαλονίκη- Σάμο.

    -Astra Airlines, επίσης χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος αναλαμβάνει τη γραμμή Θεσσαλονίκη - Χίος.

    -Athens Airways, χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος αναλαμβάνει τις γραμμές από Αθήνα για Ικαρία, Κύθηρα, Κάρπαθο και Σκιάθο. Στην ίδια εταιρία κατοκυρώνονται επίσης οι γραμμές Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος- Ρόδος, Αλεξανδρούπολη-Σητεία, Ακτιο-Σητεία, Αθήνα-Σκύρος και Θεσσαλονίκη-Σκύρος, έναντι συνολικού ποσού 4.481.544 ευρώ.

    -Olympic Air αναλαμβάνει έναντι συνολικού αιτηθέντος οικονομικού αντισταθμίσματος 38.224.208 ευρώ τις γραμμές Αθήνα-Αστυπάλαια, Αθήνα-Λέρος, Αθήνα-Μήλος, Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Σητεία, Αθήνα-Νάξος, Αθήνα-Πάρος, Ρόδος-Κως-Λέρος-Αστυπάλαια, Αθήνα-Κάλυμνος και Ρόδος-Καστελόριζο.

    -Sky Express, έναντι ποσού 1.449.868 ευρώ για τη γραμμή Κέρκυρα - Ακτιο - Κεφαλλονιά - Ζάκυνθος.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα το συνολικό ετήσιο αντιστάθμισμα που θα καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε 22.077.810 ευρώ, το οποίο είναι μειωμένο κατά περίπου 12,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ετήσια καταβαλλόμενο αντιστάθμισμα των 34,6 εκατ. ευρώ των προηγούμενων ετών.

    Ο κ. Ρέππας επεσήμανε ότι στον ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό που έγινε για τις άγονες γραμμές δεν υπεβλήθη καμιά απολύτως ένσταση.

    Επίσης, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατανομή μεταφορικών δικαιωμάτων σε ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς για εκτέλεση τακτικών αεροπορικών γραμμών από και προς χώρες εκτός ΕΕ.

    Πρόκειται για 21 προορισμούς και συγκεκριμένα για Ιράκ, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Κίνα, Αλγερία, Ουκρανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Γεωργία, Κροατία, Κιργιστάν, Αρμενία, Κούβα, Ιαπωνία, Χονγκ-Κονγκ, Ιορδανία, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Συρία και Ρωσία.

    Ο κ. Ρέππας έδωσε επίσης στη δημοσιότητα το νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας αεροδρομίων επί υδάτινης επιφάνειας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν απομακρυσμένα νησιά με υδροπλάνα. Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να αρχίσει η δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Ρέππας:

    -ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του θα εφαρμόσει μια νέα πολιτική στον τομέα των αερομεταφορών, διευκρινίζοντας ότι θα προχωρήσει στην αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), προκειμένου να γίνει ένας νέος αναβαθμισμένος φορέας.

    -τόνισε ότι θα γίνει πλέον σε νέα βάση ο διάλογος για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στο μέλλον για τις λεγόμενες άγονες γραμμές.

    -σημείωσε ότι δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού για την επίγεια εξυπηρέτηση, λόγω απόφασης του ΣτΕ. Στόχος είπε, είναι να αναλάβουμε νέα πρωτοβουλία για ένα νομικό πλαίσιο με όσους περισσότερους φορείς, πάντα προς όφελος των επιβατών. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η σχετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα και θα ακολουθήσει η διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

    Αναφερόμενος στο θέμα της επικείμενης συγχώνευσης της Aegean με την Olympic Air και αν αυτή είναι σύννομη με τις διατάξεις περί ανταγωνισμού, ο κ. Ρέππας απάντησε ότι το ζήτημα αυτό αφορά τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική αρχή ανταγωνισμού. Εμείς θα εγγυηθούμε για τις αρχές και τους κανόνες που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο υπουργός χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη διαδικασία συγχώνευσης, η οποία όμως όπως διευκρίνισε βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη το υπουργείο έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να αποφανθεί αν πρόκειται για πιθανό μονοπώλιο ή όχι. Ο πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε, ότι και ο ίδιος με δική του πρωτοβουλία έχει ήδη αρχίσει τη διαδικασία αυτή και διερευνώνται όλα τα σημεία της συμφωνίας. Παράλληλα, η Επιτροπή θα ασχοληθεί και με το κομμάτι των εισιτηρίων, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης των δυο εταιριών.

    Ο κ. Ρέππας δεν θέλησε να σχολιάσει τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, όπως στην περίπτωση του συγκεκριμένου υπουργείου, φορτηγά, ταξί, κ.α. Πρόσθεσε όμως, ότι η διαβούλευση έχει προχωρήσει, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και πρέπει να πάρουμε σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε να ανοίξουν οι αγορές προς όφελος των πολιτών. Παράλληλα, αναζητούνται τρόποι διασφάλισης και των επενδύσεων που έχουν κάνει οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές. Ανακοινώσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να γίνουν πριν από το καλοκαίρι.

    Σε ό,τι αφορά τα ταξί ο κ. Ρέππας είπε ότι θα προωθηθεί ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού που διέπει μέχρι τώρα τη λειτουργία τους, θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα παρέχει τη δυνατότητα για την ίδρυση εταιριών.

    Για τους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής, στους οποίους οφείλονται περίπου 235.000 ευρώ ο υπουργός είπε ότι αρμόδια είναι τα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας και ότι η μόνη εμπλοκή του υπουργείου του είναι η συμμετοχή εμπειρογνωμόνων στις τρεις επιτροπές για τις μετατάξεις των υπαλλήλων της πρώην ΟΑ.

    Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ανταπεξέλθει κάτω από δυσμενείς συνθήκες για τις οποίες δεν ευθύνεται, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίτευξη του εθνικού, όπως τον χαρακτήρισε, στόχου για τη διευθέτηση του δημοσίου ελλείμματος και την επανάκτηση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας. Θα πετύχουμε το στόχο μας και στο τέλος του χρόνου θα υπάρχει ένα νέο τοπίο στη χώρα, τόνισε ο υπουργός Υποδομών.

    Τέλος, ο υπουργός Υποδομών εξέφρασε τη θλίψη του και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου νέου που διαμελίστηκε χθες στα Πατήσια από την έκρηξη βόμβας, καθώς και τη συμπαράστασή του προς το ρωσικό λαό με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στο μετρό της Μόσχας.

    [03] Κοινωνική αλληλεγγύη προς το παιδί

    Με τη συμμετοχή 35 αρμοδίων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων και τεσσάρων υπουργείων (Υγείας, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης) άρχισε σήμερα το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο, η συνάντηση εργασίας των φορέων και υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης για το παιδί, την οποία διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Πρόκειται για μια πρώτη συνάντηση, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατριβάνος, που συνιστά τα εγκαίνια μιας νέας διαδικασίας διαλόγου, ώστε να δημιουργηθεί ένα θεσμικό δίχτυ προστασίας για όλα τα παιδιά της Ελλάδας.

    Η πρωτοβουλία βασίζεται σε μια μελέτη που εκπόνησε το Χαμόγελο του Παιδιού -με συγχρηματοδότηση κατά 80% της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 20% του ελληνικού κράτους για την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την οριζόντια δικτύωση και το συντονισμό υπηρεσιών και φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης προς το παιδί.

    Συνέργεια, συνεργασία, κοινή προσπάθεια και πρωτοβουλία, είναι όπως τόνισε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στη συνάντηση τα κλειδιά για μια πιο δυναμική στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία θα βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση.

    Η ίδια χαρακτήρισε τη μελέτη ως μια θαυμάσια δουλειά, η οποία θα βοηθήσει όλους και συνεχάρη τους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών ως ένα δυναμικό παράγοντα, που έρχεται να συμπληρώσει και να καλύψει κενά και αδυναμίες του κράτους.

    Θα είμαστε δίπλα σας και θα το δείξουμε περισσότερο το επόμενο διάστημα, τόνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, εξηγώντας ότι η οικονομική κρίση προτάσσει περισσότερο τα προβλήματα που σχετίζονται με τα παιδιά, όλα τα παιδιά και των μεταναστών και των προσφύγων.

    Η σημερινή συνάντηση, τόνισε η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά αποτελεί την αφετηρία σε μια προσπάθεια που έχει ως στόχο για μας: το συντονισμό όλων των υπηρεσιών και όλων των φορέων που ασχολούνται με το παιδί, την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα κινήσουν διαδικασίες υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων και δεσμευτικών πολιτικών μέσα σε ένα τρίμηνο και τον εντοπισμό προβλημάτων γύρω από ζητήματα κοινωνικής προστασίας και τις παροχές προς τα παιδιά, με στόχο την επίλυσή τους.

    Η επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης πρόσθεσε η ίδια, θα κριθεί από το πόσο θα είμαστε έτοιμοι σε λίγο καιρό να κάνουμε πράξη τα οράματα και τις προσδοκίες μας.

    Το υπουργείο Υγείας θέτει ως στόχο την αναβάθμιση του εθνικού κέντρου κοινωνικής αλληλεγγύης σε επιχειρησιακό κέντρο, ανακοίνωσε η ίδια για όλα τα ζητήματα που αφορούν την πρόνοια. Ειδικά για το παιδί μπορεί να συντονίσει όλους τους κρατικούς φορείς και τις ΜΚΟ, το δίκτυο των παιδοπόλεων, των κέντρων φιλοξενίας και στήριξης. Με ένα τηλεφώνημα σε ένα τετραψήφιο αριθμό θα μπορούμε να δώσουμε άμεση βοήθεια, πληροφορίες για κενές θέσεις, πού και ποιοί μπορούν να βοηθήσουν, πρόσθεσε η ίδια.

    Προηγουμένως, η υφυπουργός είχε δώσει μια εικόνα της χώρας μας, ως προς τα βασικά προβλήματα που αφορούν τα παιδιά. Στην Ελλάδα, επί παραδείγματι, όπως αναφέρουν τα σχετικά στοιχεία εργάζονται 100.000 - 150.000 παιδιά κάτω των 18 ετών, 28.000 παιδιά κάθε χρόνο πέφτουν θύματα βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ ένα στα τέσσερα παιδιά που μεταφέρονται στα νοσοκομεία κακοποιημένα είναι κάτω των πέντε ετών. Ενα 8% των παιδιών μένουν ανάπηρα, ενώ το 50% των κακοποιημένων ανηλίκων δεν καταφέρνει να ανακάμψει ψυχολογικά ούτε στην ενήλικη ζωή του.

    [04] "Θυσίες στον βωμό του αγώνα"

    «Δηλητηριώδες, αλλά και ανύπαρκτο για τον λαό», χαρακτήρισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, το δίλημμα που τίθεται από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα σχετικά με τις θυσίες των εργαζομένων και το αν θα πιάσουν τόπο για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς -όπως είπε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου- το βέβαιο είναι ότι οι θυσίες θα ανεβάσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου συνολικά, ενώ οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε δεινή θέση.

    Η κα Παπαρήγα υποστήριξε πως «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι οι στυλοβάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου», ενώ αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όσοι νομίζουν ότι η ΕΕ θα αλλάξει από μέσα, στην ουσία παρουσιάζουν ένα τέχνασμα για παραίτηση από τη ριζοσπαστική πάλη».

    Η γραμματέας του ΚΚΕ, είπε ακόμη ότι «οι θυσίες έχουν νόημα μόνον στον βωμό του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής» και τόνισε την ανάγκη όξυνσης της πάλης, «με όλες τις μορφές και με συνολική αντεπίθεση».

    Στην ερώτηση ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα, που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η κα Παπαρήγα είπε ότι θα ήταν πιο δύσκολα για τις τράπεζες, «γιατί αυτές, ουσιαστικά, διευκολύνονται με τις αποφάσεις του κ. Τρισέ, αλλά κανένα μέτρο, από αυτά που ανακοινώθηκαν, δεν αποβλέπει στη βελτίωση της θέσης του λαού».

    Ερωτηθείσα για το πώς σχολιάζει τοποθετήσεις στελεχών της Αριστεράς, να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κα Παπαρήγα απάντησε πως «ορισμένοι, αφού εξάντλησαν τα περιθώρια να τους δώσει το ΠΑΣΟΚ ένα κομμάτι εξουσίας, τώρα θέλουν να φύγει η κυβέρνηση. Εμείς, λέμε να φύγουν τα κόμματα της αστικής τάξης, όμως δεν φεύγουν πέντε μήνες μετά τις εκλογές, αν και τα κόμματα αυτά δεν φεύγουν με τις εκλογές, αλλά με την αλλαγή στον λαό, γιατί δεν έχει νόημα να φύγει το ένα κόμμα και να έρθει το άλλο».

    Σχετικά με εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο να σημειωθούν κοινωνικές εκρήξεις το επόμενο διάστημα, λόγω της οικονομικής πολιτικής και της δυσαρέσκειας των πολιτών, η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι «αλλοίμονο, αν ο λαός περιμένει να εκφράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια ο ΛΑΟΣ ή και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην περίπτωση αυτή θα έχουμε ένα κίνημα χειραγωγημένο και τελικά ηττημένο. Το θέμα είναι η χειραφέτηση του λαού από την κυρίαρχη πολιτική, προκειμένου να δρομολογηθούν αγώνες, που θα ανατρέψουν τους συσχετισμούς και στο σημείο αυτό, αναγκαία είναι και η ενίσχυση του ΚΚΕ».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον θάνατο του νεαρού Αφγανού από βόμβα στα Πατήσια, η κα Παπαρήγα τόνισε «ιδού η "δικαίωση" του πολέμου στο Αφγανιστάν, απ΄ όπου μάζες δυστυχισμένων ανθρώπων φεύγουν για να ζήσουν ως ρακοσυλλέκτες στη δύση».

    Επίσης, σχολιάζοντας τα ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα, που ακούστηκαν από άνδρες του Λιμενικού στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η κα Παπαρήγα έκανε λόγο για «ενίσχυση των ρατσιστικών και εθνικιστικών φωνών με πρωτεργάτη τον κ. Καρατζαφέρη, άλλοτε σύμμαχο της ΝΔ και τώρα σύμμαχο του ΠΑΣΟΚ, που υπερασπίζεται αυτούς που εκπαιδεύουν Έλληνες στρατιώτες» και κατέληξε: «Ας προβληματιστεί ο λαός γι αυτούς. Η καλλιέργεια του ρατσισμού και του εθνικισμού στρέφεται κατά των εργαζομένων και πυροδοτεί τις πιο ακραίες φωνές».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 March 2010 - 13:30:29 UTC