Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στηρίζουμε την κοινωνική συνοχή"

  • [01] "Στηρίζουμε την κοινωνική συνοχή"

    Τα γραφεία του ΟΑΕΔ Περιστερίου επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, και ενημερώθηκε για τα προγράμματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με εργαζομένους στον ΟΑΕΔ και με ανέργους και τόνισε πως «σε μία εποχή οικονομικής κρίσης, είναι ακόμα μεγαλύτερης σημασίας ζήτημα να σταθούμε δίπλα στον πολίτη».

    «Κάνουμε μεγάλο βήμα στο χώρο της ανεργίας επιδοτώντας την εργασία, επιδοτώντας τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και νέα προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα σε νέους τομείς, όπως της πράσινης ανάπτυξης, στηρίζοντας έτσι την κοινωνική συνοχή και ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, που χρειάζεται η χώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

    «Είναι τα πρώτα δείγματα της νέας φάσης της πολιτικής μας, που βοηθάνε τον πολίτη σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας. Δεσμευόμαστε να είμαστε κοντά στο νέο, κοντά στον άνεργο, κοντά στη γυναίκα που ζητάει δουλειά, κοντά σε εκείνον που απειλείται από την ανεργία. Αυτό είναι το δείγμα αυτής της κυβέρνησης».

    Από τη μεριά του, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι επιδοτούμε 120.000 θέσεις εργασίας οι οποίες ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα για ανέργους, για γυναίκες που θέλουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση, για ανθρώπους λίγο πριν τη σύνταξη που δεν έχουν τα ένσημα που θα τους επέτρεπαν να βγουν στη σύνταξη, για ανθρώπους στο χώρο του τουρισμού και εδώ θα επιδοτείται η ανεργία αλλά η εργασία.

  • ** Μετά την Κυριακή του Θωμά αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου «Καλλικράτης», που προβλέπει τη νέα «αρχιτεκτονική» των δήμων στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Γ.Ραγκούσης με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

    Σύσκεψη για τους απολυμένους της πρώην "Ο.Α."

    Στην τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων, ύψους περίπου 255 εκατ. ευρώ, που αφορά τους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Δ. Ρέππας και οι υφυπουργοί Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.

    Όπως σημείωσε κυβερνητικό στέλεχος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση των προβλέψεων του νόμου, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα αυτό, προσθέτοντας -χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις- ότι τροποποίηση του νόμου δεν μπορεί να γίνει, αλλά αυτός δεν μπορεί να υλοποιηθεί και στο σύνολό του.

    Σύμφωνα με άλλο κυβερνητικό στέλεχος, από τους 4.500 εργαζόμενους, το 50% οδηγούνται στη σύνταξη. Οι υπόλοιποι προσανατολίζονται προς το δημόσιο. Πρόσθεσε, δε, ότι τα θέματα, που εξετάζονται, αφορούν τις αποζημιώσεις, τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ, τα οποία κάποιοι λάμβάνουν, και τα συνταξιοδοτικά.

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι απαραίτητη μία άλλη προσέγγιση στο όλο θέμα και εκτιμά πως πρέπει, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, να εξετάσει την ταξινόμηση, ανά κλάδο και ειδικότητα, των διαφόρων κατηγοριών των εργαζομένων της πρώην Ολυμπιακής.

    Γ.Παπανδρέου: "Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου"

    Αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς, κυβέρνηση, κοινοβούλιο και κόμμα, ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του κατά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Χθες, το πρωί, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και συζήτησε τις εξελίξεις στην οικονομία με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και και στη συνέχεια προήδρευσε συνεδριάσεων του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου και του διαθεσμικού οργάνου.

    Χρειάζεται, τόνισε ο πρωθυπουργός, εντατικοποίηση της δουλειάς σε ποιότητα και ποσότητα, γιατί μπροστά μας έχουμε τη συνέχεια ενός δύσκολου αγώνα.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τόνισε ότι περάσαμε έναν κάβο με δύσκολους χειρισμούς και κατορθώσαμε να στηριχθεί η Ελλάδα, αλλά το θέμα αυτό να γίνει και ευρωπαϊκό.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι προτάσεις των σοσιαλιστών για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου, πρακτικότερου και ταχύτερου μηχανισμού για την αντιμετώπιση δανειακών αναγκών χωρών της ευρωζώνης.

    Ωστόσο, παρατήρησε, υπάρχει τώρα ένας μηχανισμός και αυτό που προέχει είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα, η δουλειά των υπουργείων, η οποία δεν είναι μόνο τεχνοκρατική, αλλά είναι και πολιτική.

    Χαρακτήρισε δύσκολη την επόμενη περίοδο, η οποία, όπως τόνισε, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο, σημειώνοντας ότι πρέπει ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος των μεγάλων αλλαγών.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, όλες οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν το 2010, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πολίτες να βιώνουν τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών.

    Επίκεντρο όλων των αλλαγών θα είναι το σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" γύρω από τον οποίο θα κινηθεί και όλη η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι μεταξύ των ζητημάτων στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, είναι οι λειτουργικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης.

    Σημαντικότατο ζήτημα χαρακτήρισε επίσης την ανάκτηση του αισθήματος της αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας της χώρας, αλλά και του αισθήματος ανακούφισης στον κόσμο.

    Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεφύγει από την κρίση, αλλά ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού.

    Πρέπει, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, να πάμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, να δείξουμε ότι σπάμε την ατιμωρησία, ότι μπαίνει τάξη και ευνομία σε ζητήματα που αφορούν από την ασφάλεια του πολίτη μέχρι τη διαφθορά.

    Σε όλα αυτά τα θέματα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρέπει να είναι ενεργός η συμμετοχή του πολίτη και, όπως πρόσθεσε, πρέπει να δούμε πώς ο πολίτης παίρνει πια την υπόθεση της επανεκκίνησης της χώρας στα ίδια του τα χέρια.

    Αυτό, υπογράμμισε, είναι το μεγάλο στοίχημα των αλλαγών, οι οποίες πρέπει να δώσουν την αίσθηση της ελπίδας ότι αύριο η χώρα θα είναι διαφορετική.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα είναι σήμερα κάτω από το μικροσκόπιο των διεθνών ΜΜΕ και κάθε αρνητικό της αναδεικνύεται και πολλαπλασιάζεται, αλλά, πρόσθεσε ότι και κάθε θετικό μπορεί επίσης να αναδειχθεί και να πολλαπλασιαστεί και είναι μια ευκαιρία τώρα να αναδειχθούν τα θετικά και αξιοποιηθεί αυτή η προβολή.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να τηρηθεί πιστά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, κομματικών, πολιτικών, αλλά και της δημόσιας διοίκησης.

    Πρέπει, πρόσθεσε, να υπάρξει συνεπής και έγκαιρη υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματός της.

    Επίσης τόνισε πρέπει να ενδυναμωθεί το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορεί να συνδέει την κυβέρνηση με τους πολίτες, να τους ενημερώνει και να πολλαπλασιάζει το μήνυμα.

    Αυτό που σήμερα κάνει η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι η συνεχής αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ώστε η χώρα να έχει μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία, με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 March 2010 - 15:30:17 UTC