Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις εκπροσώπου ΔΝΤ για την Ελλάδα
  • [02] Χαιρετίζουν την αλλαγή στάσης της Κίνας
  • [03] Απεβίωσε ο Τζαννής Τζαννετάκης
  • [04] Επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης πετρελαιοειδών
  • [05] "Η ζωή εν τάφω..."
  • [06] "Διαμάχη κερδοσκόπων"
  • [07] "Εβδομάδα των λαθών"
  • [08] "Πόλεμος με άσφαιρα"
  • [09] Συζήτηση για το φορολογικό
  • [10] Ξεκίνησε η έξοδος
  • [11] Ομπάμα κατά δημοσιογράφων

  • [01] Δηλώσεις εκπροσώπου ΔΝΤ για την Ελλάδα

    "Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά και παραμένουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα εάν μας ζητηθεί από τις ελληνικές Αρχές, κάτι που δεν μας έχει ζητηθεί", δήλωσε ο υποδιευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο δανεισμού της Ελλάδας, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι: "όταν ένα κράτος-μέλος προσεγγίζει το Ταμείο και ζητεί οικονομική βοήθεια, στέλνουμε μια αποστολή στη χώρα για διαβουλεύσεις με τις Αρχές και συμφωνούμε στον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουμε. Υπό αυτή την έννοια το Ταμείο έχει έναν συμβουλευτικό ρόλο στην υποστήριξη του πλέον βιώσιμου οικονομικού προγράμματος. Από τη στιγμή που το πρόγραμμα αυτό έχει χαραχθεί, η διοίκηση του Ταμείου και τελικά η εκτελεστική επιτροπή το επικυρώνουν. Αυτή είναι η διαδικασία".

    Ο κ. Ράις ολοκλήρωσε σημειώνοντας ότι "στις συζητήσεις μας με χώρες της ευρωζώνης έχουμε, φυσικά, διαβουλεύσεις όχι μόνο με τις Αρχές της χώρας αλλά και ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και είναι μέλη του συστήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

    [02] Χαιρετίζουν την αλλαγή στάσης της Κίνας

    Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τη σύμφωνη γνώμη της Κίνας για διαπραγματεύσεις με τον ΟΗΕ για πιθανές κυρώσεις κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή "πολύ σημαντική καμπή".

    "Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα Μπιλ Μπάρτον, στο αεροσκάφος Air Force One που μεταφέρει τον Πρόεδρο στο Μέιν (βορειοανατολικά), αφότου η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, ανακοίνωσε την είδηση.

    "Η Κίνα συμφώνησε να καθήσει στο τραπέζι και να κάνει σοβαρές διαπραγματεύσεις εδώ στη Νέα Υόρκη με τα άλλα μέλη της Ομάδας των Έξι", δήλωσε η κ. Ράις την Τετάρτη.

    "Ο πρόεδρος πιστεύει ότι έχουμε καταφέρει να ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα με πρωτοφανή τρόπο για να ασκήσουμε πίεση στο Ιράν", πρόσθεσε ο Μπάρτον.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Μπερνάρ Κουσνέρ χαρακτήρισε με συνέντευξή του στους Τάϊμς της Νέας Υόρκης "καλή έκπληξη" την αποδοχή εκ μέρους της Κίνας της διαπραγμάτευσης με τον ΟΗΕ στο θέμα τυχόν νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος.

    "Η όποια συζήτηση για την πραγματική ουσία του ζητήματος (με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) είναι βήμα προς τα εμπρός", υπογράμμισε επίσης ο κ. Κουσνέρ. "Ημερομηνία δεν αναφέρουν (στο Πεκίνο), ωστόσο επιταχύνουμε εμείς εδώ στη Νέα Υόρκη, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω το από πότε ακριβώς", επισήμανε.

    Η Κίνα είναι από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διεργασία για τυχόν νέες κυρώσεις κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος συναρτάται κι από τη βούλησή της. Οι "Εξι" (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κι η Γερμανία), υποπτευόμενες ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποσκοπεί και σε στρατιωτικό σκοπό, θέλουν να επιβληθούν μέσω ΟΗΕ και νέες διεθνείς κυρώσεις κατά της ιρανικής κυβέρνησης. Το Πεκίνο, έως σήμερα, ήταν πολύ επιφυλακτικό σαυτόν τον "νέο γύρο" των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

    [03] Απεβίωσε ο Τζαννής Τζαννετάκης

    Έφυγε χθες το μεσημέρι από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης. Ο εκλιπών είχε διατελέσει το διάστημα 2.7.1989 έως 12.10.1989 πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Συνεργασίας της Ν.Δ. και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Η κηδεία του θα γίνει την προσεχή εβδομάδα.

    Από το Γραφείο του εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: " Ο πρώην Πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης απεβίωσε σήμερα στις 16.44, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Η κηδεία του θα γίνει την προσεχή εβδομάδα, σε ημέρα και ώρα που θα γνωστοποιηθούν με νεώτερη ανακοίνωση".

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δήλωση του για τον θάνατο του Τζαννή Τζαννετάκη, τονίζει ότι ο εκλιπών σε ολόκληρη τη ζωή του υπηρέτησε με υψηλό αίσθημα ευθύνης την πατρίδα και τη δημοκρατία.

    Ο κ. Καραμανλής εξαίρει το ήθος, τη σωφροσύνη και την μετριοπάθειά του Τζαννή Τζαννετάκη, που αναγνωρίστηκαν, όπως αναφέρει, ακόμη και από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

    «Η πολυετής, ουσιαστική και ανιδιοτελής προσφορά του στην παράταξη και το δημόσιο βίο, η συμβολή του στον αντιδικτατορικό αγώνα, η έμπρακτη δέσμευσή του στην προώθηση της εθνικής συνεννόησης είναι πολύτιμες παρακαταθήκες για όλους», συμπληρώνει ο κ. Καραμανλής και σημειώνει ότι ο Τζαννής Τζαννετάκης «φεύγει έχοντας κερδίσει το σεβασμό όλων των Ελλήνων, την αγάπη όσων είχαμε την τύχη να τον γνωρίζουμε προσωπικά και να συνεργαστούμε μαζί του».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωση του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Τζαννή Τζαννετάκη χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα «ευπατρίδη της πολιτικής».

    [04] Επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης πετρελαιοειδών

    Από τη προσεχή Δευτέρα του Πάσχα, 5 Απριλίου, έως και την Κυριακή 11 Απριλίου 2010, ισχύουν νέες Ανώτατες Τιμές Πώλησης Πετρελαιοειδών Προϊόντων στους Καταναλωτές (Α.Τ.Κ), για τους οκτώ Νομούς που αναφέρονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ' αριθμόν Δ1/5392/23.03.2010 (ΦΕΚ 312Β΄/23.03.2010).

    Οι υπολογισμοί της Ανώτατης Τιμής Πώλησης για τις περιοχές και τα πετρελαιοειδή προϊόντα που έχει εφαρμογή το μέτρο, γίνονται από την αρμόδια Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, βάσει των αναφερομένων στην παρ. 2 της εν λόγω ΚΥΑ και έχουν ως απεικονίζονται στον ακόλουθο Πίνακα:

    Νομός ΑΜΟΛΥΒΔΗ 95RON SUPER ΑΜΟΛΥΒΔΗ 100RON SUPER (LRP) DIESEL ΚΙΝΗΣΗΣ

    ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 1,522 1,715 1,555 1,246

    ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1,526 1,740 1,583 1,287

    ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1,498 1,277

    ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1,549 1,738 1,606 1,281

    ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1,482 1,683

    ΡΕΘΥΜΝΗΣ 1,567 1,787 1,603 1,300

    ΦΩΚΙΔΑΣ 1,495

    ΧΑΝΙΩΝ 1,543 1,750 1,600 1,296

    Καλούνται οι οικείες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να μεριμνούν για την τήρηση των προσδιοριζόμενων τιμών και να επιβάλλουν, σε περίπτωση θετικής απόκλισης των τιμών, τις προβλεπόμενες από το Νόμο κυρώσεις.

    [05] "Η ζωή εν τάφω..."

    "Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σήν..."

    Τη Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται το Θείο Δράμα. Είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού. Ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου: Το μεσημέρι, γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα στο οποίο έχει κεντηθεί η ζωγραφιστεί ο Χριστός νεκρός. Τότε αρχίζει ο στολισμός του Επιταφίου με λουλούδια της άνοιξης.

    Όταν νυχτώσει, αρχίζει η ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια αγνώστου ποιητή. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι το "Η ζωή εν τάφω...", το "Το αξιον εστί μεγαλύνειν...", το "Αι γενεαί πάσαι..." και το ίσως πιο αγαπημένο όλων "Ω γλυκύ μου 'Εαρ...".

    Σε πολλές περιοχές, την ώρα της περιφοράς του, ανάβουν φωτιές, στις οποίες καίγονται θυμιάματα, ενώ σε άλλες καίγεται ο Ιούδας. Μετά την περιφορά του Επιταφίου, τα λουλούδια του μοιράζονται στους πιστούς, οι οποίοι τα φυλούν μαζί με τις εικόνες στα σπίτια τους.

    Η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμη και το λάδι.

    Το έθιμο απαγορεύει, επίσης, κάθε εργασία την ημέρα αυτή.

    [06] "Διαμάχη κερδοσκόπων"

    "Οι αντιθέσεις που αναπτύσσονται εντός της ΕΕ, αλλά και ανάμεσα στην ΕΕ με το ΔΝΤ, έχουν σχέση με την όξυνση των ανταγωνισμών των κεφαλαίων που εκπροσωπούν", τονίζει σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την οικονομία το ΚΚΕ.

    "Πρόκειται για διαμάχη βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών και μεγαλεμπόρων, αυτοί είναι οι κερδοσκόποι, αυτούς υπηρετεί η κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν, με τον πόλεμο που εξαπέλυσαν κατά του λαού", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [07] "Εβδομάδα των λαθών"

    «Η Εβδομάδα αυτή δεν είναι μόνο Εβδομάδα Παθών αλλά και εβδομάδα λαθών», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κωστής Αϊβαλιώτης σχολιάζοντας τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. «Τα φορολογικά μέτρα, με μαθηματική ακρίβεια, θα εξοντώσουν την αγορά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν δεν βελτιώσει τις επιδόσεις του, θα είναι θύμα των επιλογών του», πρόσθεσε.

    Όσον αφορά στα σπρεντ, ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε ότι «είναι σε ένα διαρκές β¦σπριντ. Όσο κινούνται πάνω απβ τις διακόσιες μονάδες υπάρχει επισφάλεια».

    [08] "Πόλεμος με άσφαιρα"

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου μίλησε για τη μεγάλη νίκη των Βρυξελλών. Τα πράγματα όμως μιλούν από μόνα τους. Τα spreads τραβάνε την ανηφόρα, οι ελληνικές τράπεζες υποβαθμίζονται, ενώ την ίδια ώρα η ανεργία φουντώνει, το ασφαλιστικό σύστημα διαλύεται και η πλειοψηφία της κοινωνίας γίνεται φτωχότερη.

    Ο δε περιβόητος πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής γίνεται με άσφαιρα πιστόλια για τα υψηλά εισοδήματα, την ίδια στιγμή που στοχοποιείται η μισθωτή εργασία και οι μικρομεσαίοι.

    Όσο για την επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αποτελεί ένα ακόμα λάθος, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνει το νεοφιλελεύθερο και ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής.

    [09] Συζήτηση για το φορολογικό

    Αρκετές αλλαγές στο πνεύμα των προτάσεων των βουλευτών, αλλά και των φορέων που εξέφρασαν τις θέσεις τους κατά την επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου, δήλωσε ότι θα κάνει αποδεκτές ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά θα τις γνωστοποιήσει στη Βουλή την Πέμπτη, μετά το Πάσχα.

    Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στη ψήφιση του νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή και να το φέρει την εβδομάδα μετά το Πάσχα για ψήφιση στην Ολομέλεια. Ετσι η διαδικασία επεξεργασίας θα συνεχιστεί την Πέμπτη, 8 Απριλίου, και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 13 Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί και ψηφιστεί στις 15 Απριλίου, σε πέντε συνεδριάσεις.

    Μιλώντας στην πρώτη ενότητα άρθρων για τη νέα φορολογική κλίμακα, τις εκπτώσεις από το εισόδημα και τα τεκμήρια, ο υπουργός φάνηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε αλλαγές και επέκταση των τεκμηρίων και σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, με στοιχεία προσδιορισμού και την ηλικία τους, αλλά και το ύψος του εισοδήματός τους. Ζητήθηκε σχεδόν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ενώ και το ΚΚΕ είπε ότι θα ήταν λογικό, για συντάξεις 5.000-6.000 ευρώ από προγράμματα εθελουσίων εξόδων.

    Θα γίνει, επίσης, δεκτό το αίτημα πολλών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος (Ανδρέα Μακρυπίδη, Χρ. Πρωτόπαπα, Δημήτρη Κουσελά, Ιωάννη Κουτσούκου και του Πάρη Κουκουλόπουλου) για αυστηροποίηση των τεκμηρίων για είδη που προφανώς είναι πολυτελή και δηλώνουν πλουτισμό (πολυτελή αυτοκίνητα, πισίνες, αεροπλάνα κ.λπ) και αντίστοιχη ελάφρυνση για περιπτώσεις που λόγω αντικειμενικών συνθηκών θα μπορούσαν να «γεννήσουν» αδικίες.

    Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου, όπως επίσης και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των διπλωματικών υπαλλήλων, όπως επίσης και των επιδομάτων επικίνδυνης εργασίας των ανδρών των ενόπλων δυνάμεων (ιπταμένων της πολεμικής αεροπορίας, πυροτεχνουργών, δυτών και ναρκαλιευτών).

    Σημειώνεται, επίσης, πως ερώτηση για τη φορολόγηση του επιδόματος των 100 ευρώ, που χορηγείται σε μέλη της ΕΛΑΣ που έχουν τραυματιστεί εν ώρα υπηρεσίας, κατέθεσαν για λογαριασμό της ΝΔ, οι τομεάρχες Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, κύριοι Σταϊκούρας και Δένδιας.

    Ενάντια στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών των ναυτικών, τάχθηκαν τα κόμματα της Αριστεράς, με τον Άγγελο Τζέκη (ΚΚΕ) να υπενθυμίζει πως «την ίδια ώρα διατηρούνται τα προνόμια των εφοπλιστών», ενώ ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ), αντιτιθέμενος στη ρύθμιση, υπενθύμισε πως «έχουν αφελληνιστεί τα πληρώματα». Αλλαγή της διάταξης, ζήτησε ωστόσο και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαμανώλης.

    Αντιρρήσεις εκφράστηκαν από τους Γ. Πρωτόπαππα και Γ. Κουσελά (ΠΑΣΟΚ) και για τη φορολόγηση με 90%, των μπόνους των εργαζομένων στις Τράπεζες. Οι βουλευτές, υπενθύμισαν πως «εκτός από τα γκόλντεν μπόυς, μπόνους λίγων χιλιάδων ευρώ λαμβάνονται από νέους εργαζόμενους ως κίνητρο αποδοτικότητας και είναι άδικο να φορολογούνται τόσο βαριά».

    Θέμα εισαγωγής ταμειακών μηχανών για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που πωλούν προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές, έθεσαν αρκετοί βουλευτές, (Κουτσούκος, Χρυσανθακόπουλος, κ.ά.) ζητώντας να υπάρξει τουλάχιστον μία διάκριση ανάμεσα σ' αυτούς και τους εμπόρους, με την εισαγωγή της εξαίρεσης για όσους πωλούν προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές του δικού τους νομού.

    «Ανήθικη» χαρακτήρισαν τη φορολόγηση της είσπραξης «ηθικής βλάβης» κατόπιν δικαστικής απόφασης, οι βουλευτές Β. Τόγιας (ΠΑΣΟΚ) και Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ). «Η αποζημίωση αυτή είναι ιερή και θα πρέπει να εξαιρείται της φορολογητέας ύλης. Δεν μπορεί να μετατρέπεται σε υλικό όφελος για το Δημόσιο», σχολίασε ο πρώτος.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αποδέχθηκε την ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων διατάξεων, με τρόπο, ωστόσο, που να μην θίγει τη φιλοσοφία της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης.

    Έτσι, απαντώντας συνολικά στις παρατηρήσεις των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, αλλά και των βουλευτών, ο κ. Παπακωνσταντίνου απεδέχθη να εξετάσει την εισαγωγή κριτηρίων ηλικίας και εισοδήματος στα τεκμήρια διαβίωσης των συνταξιούχων, την αντιμετώπιση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων, ως τεκμήρια, τη μεταφορά της ζημίας από τη μία φορολογική περίοδο στην άλλη για τους μηχανικούς, διαδικασίες για συνοπτικότερη έκδοση αποδείξεων από τους γιατρούς και τους δικηγόρους, την αυστηροποίηση των κριτηρίων για τα σκάφη αναψυχής, τη φορολογική ελάφρυνση των διαζευγμένων, που πληρώνουν διατροφή, τις προτάσεις που κατατέθηκαν για τους ιδιώτες αγρότες παραγωγούς, την εισαγωγή κλίμακας στα μπόνους των τραπεζών. Υπό εξέταση είναι και η παρακράτηση φόρου 8% σε κάθε συναλλαγή, που υπερβαίνει τα 300 ευρώ στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ρύθμιση που συνάντησε τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου.

    «Βασικό για μας είναι να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για όλους και να μην χρησιμοποιείται το φορολογικό νομοσχέδιο για να δώσει προνόμια, ή πράγματα που η ίδια η πολιτεία δεν θέλησε να κάνει με πιο ευθύ τρόπο», ανέφερε ο υπουργός.

    [10] Ξεκίνησε η έξοδος

    Ομαλά συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ η έξοδος των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για τις γιορτές του Πάσχα.

    Αυξημένη κίνηση σημειώθηκε στην Εγνατία οδό, στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης - Καβάλας, ενώ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ήταν η κίνηση των εκδρομέων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Χαλκιδικής.

    Αυξημένη κίνηση παρουσιάστηκε και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας, στα διόδια των Μαλγάρων. Από τις 6 το πρωί έως τις 8 το βράδυ πέρασαν τα διόδια συνολικά 32.500 αυτοκίνητα (19.000 οχήματα κινήθηκαν στο ρεύμα εξόδου, προς Κατερίνη, ενώ προς την πόλη της Θεσσαλονίκης κινήθηκαν 13.500 αυτοκίνητα).

    Αυξημένη, αλλά σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, ήταν η κίνηση στον υπεραστικό σταθμό του ΚΤΕΛ «Μακεδονία», στη Θεσσαλονίκη. «Η πληρότητα την Μεγάλη Πέμπτη ήταν της τάξης του 50%, μειωμένη κατά 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ «Μακεδονία», Χρήστος Λιούπας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι την Μεγάλη Παρασκευή, η «κατάσταση» θα βελτιωθεί, αφού «τα Τέμπη άνοιξαν», όπως είπε.

    Στο σταθμό του ΟΣΕ, στη Θεσσαλονίκη, επικρατούσε το «αδιαχώρητο», με την πληρότητα να φτάνει το 100%.

    Η έξοδος αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, ενώ η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός για να διευκολύνει τους οδηγούς.

    Εκτακτα μέτρα της Τροχαίας

    Αυξημένη είναι τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, ενώ ενισχυμένη θα ειναι η αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.

    Αυξημένα είναι τα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, καθώς και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)

    Συνεργεία της Τροχαίας διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

    Επιπλέον σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

    Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου όπως αναφέρονται στη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση και για τις οποίες θα εκδοθεί σχετικό δελτίο Τύπου.

    Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

    Η κοιλάδα των Τεμπών δόθηκε στην κυκλοφορία παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οχημάτων της πυροσβεστικής και ασθενοφόρων. Υπολογίζεται ότι μέσα στην κοιλάδα έχουν διασπαρεί περί τους 100 αστυνομικούς οι οποίοι και ελέγχουν την διέλευση των οχημάτων.

    Η διέλευση γίνεται χωρίς στάση και στάθμευση ενώ όλες οι θέσεις πάρκινγκ είναι κλειστές.

    Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Ωράριο λειτουργίας

    Πρόγραμμα προσαρμοσμένο στο εορταστικό ωράριο, θα εφαρμόσουν τις ημέρες του Πάσχα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ το Μ. Σάββατο τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα Τρόλεϊ θα αποσύρονται από την κυκλοφορία σταδιακά ώστε στις 23.00 να βρίσκονται στα αμαξοστάσια, ενώ το Μ. Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα θα πραγματοποιούνται δρομολόγια βασισμένα σε πρόγραμμα αργίας. Τη Μ. Παρασκευή, αλλά και την Τρίτη του Πάσχα θα πραγματοποιούνται δρομολόγια βασισμένα σε πρόγραμμα Σαββάτου.

    Σήμερα, στο Μετρό, τα τελευταία δρομολόγια θα αναχωρούν από τους σταθμούς γύρω στα Μεσάνυχτα, ενώ το Μ. Σάββατο περίπου ένα τέταρτο πριν από τις 11 το βράδυ. Σε ότι αφορά τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, το Μ. Σάββατο οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρούν γύρω στις 10:30 το βράδυ. Επίσης, σήμερα και αύριο δεν θα ισχύσει το βραδινό ωράριο λειτουργίας στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό και στη γραμμή 1 του ΗΣΑΠ.

    Στον Προαστιακό το Μ. Σάββατο ακυρώνονται 3 δρομολόγια από Αεροδρόμιο με αναχώρηση στις 22:00, 22:31 και 23:00 και 3 δρομολόγια από Άνω Λιόσια με αναχώρηση στις 22:35, 23:06 και 23:35. Στη γραμμή Πειραιάς-Κιάτο ακυρώνονται 3 δρομολόγια από Πειραιά με αναχώρηση στις 04:36, 06:44 και 16:44 και από Κιάτο-Πειραιά άλλα 4 δρομολόγια με αναχώρηση από Κιάτο στις 06:36, 08:36, 14:36 και 18:36.

    Στο Τραμ σήμερα τροποποιούνται οι συχνότητες των δρομολογίων σε 20 λεπτά (από 15΄) για όλες τις γραμμές. Το Μ. Σάββατο, την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα τροποποιούνται οι συχνότητες των δρομολογίων σε 25 λεπτά (από 15΄) για όλες τις γραμμές.

    Υπενθυμίζεται στο επιβατικό κοινό ότι το ΤΡΑΜ θα λειτουργεί όλο το 24ωρο στις 2/4 και 3/4, όπως γίνεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

    [11] Ομπάμα κατά δημοσιογράφων

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επιτέθηκε χθες σε δημοσιογράφους και αναλυτές που βιάστηκαν, κατά τη γνώμη του, να κρίνουν τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας και τους παρομοίασε με καλλιεργητές που αιφνιδιάζονται γιατί δεν φυτρώνουν τα σπαρτά τους μέσα σε μια νύχτα.

    "Οι ειδικοί της Ουάσινγκτον είναι καταπληκτικοί", ειρωνεύτηκε ο Ομπάμα μιλώντας σε συγκέντρωση στο Πόρτλαντ του Μέιν. "Από την ημέρα που επικύρωσα τη μεταρρύθμιση καθημερινά υπάρχει μια νέα δημοσκόπηση ή ένας πηχυαίος τίτλος που ισχυρίζεται ότι η χώρα παραμένει διαιρεμένη", σημείωσε.

    "Λοιπόν, αυτό έγινε μόλις την περασμένη εβδομάδα, μόλις πριν από μία εβδομάδα. Φανταστείτε αυτούς τους δημοσιογράφους να δουλεύουν σε αγρόκτημα, να φυτεύουν σπόρους και να επιστρέφουν την επομένη. Θα έλεγαν 'δεν υπάρχει τίποτα να θερίσουμε, θα πεθάνουμε από την πείνα, είναι καταστροφή", πρόσθεσε, προτρέποντας τους παρατηρητές "να περιμένουν για να δουν τι θα γίνει" όταν η μεταρρύθμισή του θα εφαρμοστεί πλήρως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 April 2010 - 5:30:30 UTC