Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τέλος στην ενασχόληση με τις φημολογίες"
  • [02] Συναντήσεις στην 'Αγκυρα
  • [03] Ιστορική συμφωνία

  • [01] "Τέλος στην ενασχόληση με τις φημολογίες"

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου «Μπλούμπεργκ» (Bloomberg), το «σπρεντ» (spread) των ελληνικών δεκαετών ομολόγων κυμαίνονταν στο 4,30%, με την απόδοση του ομολόγου να διαμορφώνεται στο 7,35%. Στο 7,35% κυμαινόταν και η απόδοση του διετούς ομολόγου. Εξάλλου το ασφάλιστρο κινδύνου CDS των ελληνικών ομολόγων έχει εκτιναχθεί στις 430 μονάδες βάσης (μ.β).

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΑΝΤΕΝΝΑ» (ΑΝΤ1), επεσήμανε ότι η αποκλιμάκωση των «σπρεντς» (spreads) θα απαιτήσει χρόνο. Υπενθύμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, είχαν υποστηρίξει ότι δεν αναμενόταν μία "μαγική και γρήγορη αποκλιμάκωση των spreads".

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ απέκλεισε σήμερα κάθε περίπτωση να δηλώσει η Ελλάδα "αδυναμία πληρωμών" και χαρακτήρισε "λειτουργικό" το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας που αποφασίσθηκε στα τέλη Μαρτίου.

    Στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει σημαντική μείωση σε σχέση με το 2009, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010, ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 4,3 δισ., ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009,το έλλειμμα ανερχόταν στο 7,1 δισ. ευρώ.

    «Πρόκειται για μείωση 40%,που δείχνει πως η κυβέρνηση βρίσκεται τελείως επάνω στο στόχο, πως υλοποιείται απαρέγκλιτα ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,7% στο τέλος του χρόνου. Ο Προϋπολογισμός προχωρά και το έλλειμμα μειώνεται σταθερά», ανέφερε ο υπουργός.

    Το θέμα των επιτοκιών δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και οι κυβερνητικοί χειρισμοί προκάλεσαν έντονες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και επεξεργασίας στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Η χώρα δανείζεται και θα συνεχίσει να δανείζεται, ενώ παράλληλα έχουμε ένα σοβαρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, την προσεκτική εκτέλεση του προϋπολογισμού και ένα πρόγραμμα σοβαρών διαρθρωτικών αλλαγών, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και εγρήγορση τις εξελίξεις, αλλά στόχος μας δεν είναι τόσο η καθημερινή διακύμανση των επιτοκίων, αλλά παραμένει η εμπέδωση του χαμένου αισθήματος αξιοπιστίας της χώρας και η είσοδος της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η αντιπολίτευση εξέφρασε την αγωνία της για τις εξελίξεις και σχολίασε: «Κρίμα που αυτή την αγωνία την έχουν τώρα και όχι το 2009, όταν καταγραφόταν αυτός ο απίστευτος εκτροχιασμός της οικονομίας».

    Από τη ΝΔ ο εισηγητής στο φορολογικό νομοσχέδιο Θεόδωρος Καράογλου μίλησε για «αγωνία και αμηχανία για την πρωτοφανή άνοδο των spread τα οποία σημείωσαν χθες ρεκόρ δωδεκαετίας». Ο ίδιος έκανε λόγο για αδιέξοδη και λάθος πολιτική της κυβέρνησης: «Σας καλούμε να σοβαρευτείτε και να ανακαλύψετε τον «αξιωματούχο»- βαθύ λαρύγγι».

    Ας σταματήσουν οριστικά να μιλάνε στην κυβέρνηση, γιατί όταν το κάνουν μας στοιχίζουν κάθε φορά αρκετές εκατοντάδες ευρώ, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «παλινωδίες και άστοχες ανώνυμες διαρροές, ενώ επανέλαβε ότι δεν νοούνται θριαμβολογίες, αφού δεν επηρεάζεται από αυτές η συμπεριφορά των αγορών.

    «Κινδυνεύει η όλη προσπάθεια να έχει ένα σισύφειο αποτέλεσμα, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, αφού, όπως υπογράμμισε ό,τι εισπράττουμε από τη μία πληρώνουμε από την άλλη.

    Από την πλευρά των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ο Κώστας Γείτονας είπε ότι η κυβέρνηση ούτε θριαμβολογεί, ούτε μοιρολατρεί, ενώ συμφώνησε ότι «εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να μιλάμε όσο το δυνατόν λιγότερο». Η ακράτεια δηλώσεων μόνο κακό προσφέρει, συμφώνησε και ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Ο αγορητής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης μίλησε για υποκρισία της ΝΔ, η οποία «είναι υπόλογη για το δημόσιο χρέος» και προσέθεσε ότι και πάλι καλείται ο λαός να πληρώσει για να τα καρπωθούν οι κερδοσκόποι και από τα επερχόμενα νομοσχέδια για το εργασιακό, το ασφαλιστικό και για τις συγχωνεύσεις που υποκρύπτουν και απολύσεις.

    Από τον ΛΑΟΣ ο Ηλίας Πολατίδης επανέλαβε ερώτηση που έχει καταθέσει σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα της «Μοντ» για το ρόλο του επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου και τη σχέση του με την Goldman Sachs.

    Δεν ξέρω ποια σχέση έχει ο κ. Χριστοδούλου με την Goldman Sachs, ξέρω όμως ότι είναι ο πιο φλύαρος επικεφαλής σε αυτό το πόστο στην Ευρώπη, σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος είπε ότι οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν απαλλάσσουν τη σημερινή από τα δικά της λάθη χειρισμών: «Παρατηρείται έλλειμμα σοβαρότητας της ελληνικής κυβέρνησης και περίσσευμα φλυαρίας».

    Γ. Πεταλωτής: "Η κυβέρνηση δεν συζητά για καμία επαναδιαπραγμάτευση"

    "Η κυβέρνηση δεν συζητά για καμία επαναδιαπραγμάτευση", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε πως η κυβέρνηση εμμένει στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον μηχανισμό στήριξης και με αυτή προχωράει.

    "Καθόλου",απάντησε, εξ άλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ερωτήθηκε πόσο πιθανή είναι η χρεωκοπία της χώρας.

    Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα πήρε αυτό που ζήτησε, μια ξεκάθαρη απόφαση στήριξης, βασισμένη σ' έναν συγκεκριμένο μηχανισμό, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

    Επεσήμανε δε ότι αυτό κρίθηκε ως επιτυχία, όχι μόνο της χώρας αλλά και της ΕΕ, η οποία πλέον δημιουργεί ένα "δίχτυ ασφαλείας" γύρω από τις χώρες που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν οικονομικό πρόβλημα,καθώς επίσης και πως με αυτήν την απόφαση η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ένα πεδίο που είναι διαχειρίσιμο.

    Επιπλέον,υπογράμμισε ότι η χώρα ανακτά διεθνώς τη χαμένη αξιοπιστία της, κάτι που, όπως είπε, "φαίνεται ξεκάθαρα από τις δηλώσεις των εταίρων μας, με τον πιο επίσημο τρόπο και σίγουρα όχι μέσω δήθεν δηλώσεων, φημολογιών, ανωνυμίας και διαρροών".

    "Ακούμε για άνοδο των σπρεντ, δεν χρειάστηκε όμως ευτυχώς να χρησιμοποιήσουμε δανεισμό αυτές τις μέρες", δήλωσε ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε ότι "ελπίζουμε και προσδοκούμε βάσιμα ότι θα δανειστούμε, όταν χρειαστεί, με καλύτερους όρους, έχοντας αυτό το διχτυ ασφαλείας".

    Ερωτηθείς αν θα χρησιμοποιηθεί αυτό το "δίχτυ ασφαλείας", ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι αυτό θα γίνει «μόνο εάν χρειαστεί» για να προσθέσει ότι «πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί».

    "Εμείς προς το παρόν, δεν χρειαζόμαστε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, πορευόμαστε, όπως προγραμματίζουμε, από εκεί και πέρα είναι θέμα της ΕΕ και όσων αποφάσισαν πολύ θετικά για εμάς την ύπαρξη αυτού του μηχανισμού, να προσδιορίσουν και τους όρους ενεργοποίησης", κάτι που, όπως διευκρίνισε, αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο Γ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε κάνει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Από κεί και πέρα το πώς, μακροπρόθεσμα, μπορούμε να βλέπουμε τη στήριξη των κρατών - μελών μέσα από την ΕΕ, είναι τελείως διαφορετικό από το ότι υπήρξε μια απόφαση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

    "Μακροπρόθεσμα φυσικά η ΕΕ θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να στηρίζει τα κράτη -μέλη,όποτε και εάν χρειάζεται", πρόσθεσε.

    Για το αν η κυβέρνηση ζητάει να ξεκαθαρίσουν οι όροι του μηχανισμού στήριξης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι και μόνο που υπάρχει, ευνοεί τη χώρα, λειτουργεί και θα λειτουργήσει θετικά.

    "Εμείς δεν χρειαζόμαστε ούτε ενεργοποίηση ούτε συγκεκριμενοποίηση, αυτή τη στιγμή, κανενός μηχανισμού", υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής και εξήγησε ότι "δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε καμία πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή".

    "Το να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου, είναι πάρα πολύ εύκολο, αλλά και πολύ επικίνδυνο, όπως αποδείχτηκε", είπε απαντώντας σε υποθετική ερώτηση για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που χρειαστεί να δανειστεί η χώρα στα μέσα Μαΐου.

    Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση έχει βάλει όριο στο ύψος των spreads, πέρα από το οποίο θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι "εάν βάλουμε 'κατώφλι' θα είναι η χειρότερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε αυτή τη στιγμή".

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι "έχουμε ένα οικονομικό υπόβαθρο αυτή τη στιγμή, το οποίο μας κάνει τόσο επιρρεπείς και ευάλωτους σε διάφορες κερδοσκοπίες ή και σε συνηθισμένες κινήσεις της αγοράς που βρίσκουν ένα πολύ γόνιμο έδαφος μέσα από την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτές οι επιπτώσεις σε κάθε υποτιθέμενη ανώνυμη διαρροή, φήμη ή διαστρέβλωση".

    Κληθείς να σχολιάσει "φήμες" που φέρουν τον Γ. Αρσένη να εμπλέκεται με τη "διαρροή" προς τη γερμανική ιστοσελίδα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι "όποιος διακινεί τέτοιου είδους πληροφορίες εξυπηρετεί με τον τρόπο του τα χειρότερα συμφέροντα για όλους μας".

    Πρόσθεσε δε ότι ειδικά ο κ. Αρσένης είναι μια προσωπικότητα που έχει προσφέρει στον τόπο, έναν άνθρωπος δημοκρατικός που για πολλά χρόνια είχε στα χέρια του το τιμόνι της οικονομίας και η προσφορά του είναι αναγνωρίσιμη σε όλα τα επίπεδα.

    "Το να στοχοποιούμε έναν άνθρωπο, που δεν έχει καμία σχέση με τις φήμες οι οποίες υποτίθεται δικαιολογούν όλες αυτές τις ιστορίες τον τελευταίο καιρό, το θεωρούμε απαράδεκτο από κάθε άποψη", επισήμανε.

    Σε συμπληρωματική ερώτηση, τόνισε ότι "για λόγους φτηνού εντυπωσιασμού μπορεί ο οποιοσδήποτε να στοχοποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο και μάλιστα όταν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που, όπως είπα, έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία και που όλως τυχαίως είναι σύζυγος της υπουργού Οικονομίας".

    Κατέληξε δε λέγοντας ότι συνεπώς η στοχοποίηση είναι συγκεκριμένη και απορρίπτεται από την κυβέρνηση μετά βδελυγμίας.

    Ως προς το εάν η κυβέρνηση θα κινηθεί απέναντι στην πηγή που τροφοδότησε αυτή τη φήμη, ο κ. Παεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει και κάνει και υφίσταται τις συνέπειες των δημοσιευμάτων που δίνει προς τα έξω.

    Για το αν υπήρξαν λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί μετά το γερμανικό δημοσίευμα σχετικά με τη διαρροή, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται ότι υπήρξε διαρροή από κυβερνητικό αξιωματούχο.

    "Αλίμονο αν σε κάθε δημοσίευμα και φημολογία περί διαρροής από ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο, υπήρχε και ανάλογη απάντηση", είπε ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι όταν κρίθηκε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση, αυτή δόθηκε.

    Ο κ. Πεταλωτής εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται ότι υπήρξε διαρροή από κυβερνητικό αξιωματούχο, διότι δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση στην κυβέρνηση, για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μηχανισμού.

    "Θα μου επιτρέψετε να μην απαντάω σε ερωτήσεις που προβλέπουν δανειακές ανάγκες της χώρας, για συγκεκριμένους λόγους", είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα επιμείνει για έκδοση ομολόγων σε δολάρια.

    Σχετικά με το εάν θα υπάρξει μικρός ανασχηματισμός σύντομα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι έχει δηλωθεί κατηγορηματικά πάρα πολλές φορές και με ειλικρίνεια ότι δεν υπάρχει ούτε τέτοια απόφαση ούτε καν τέτοια σκέψη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει πρόβλημα αναχρηματοδότησης του χρέους και τόνισε ότι ο δανεισμός μας είναι άκρως εγγυημένος.

    Τέλος ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για «σενάριο συγκυβέρνησης που θολώνει το τοπίο", τόνισε οτι η κυβέρνηση έχει σαφή νωπή λαϊκή εντολή και έχει αποδείξει ότι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης έχει τέτοιο παραγόμενο έργο που πολλές κυβερνήσεις δεν είχαν να επιδείξουν και σημείωσε ότι όλα αυτά είναι άνευ ουσίας και αντικειμένου και μάλλον προδιαγράφουν τις ορέξεις κάποιων για συμμετοχή στην εξουσία.

    Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό για την κατάσταση της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό είναι μάλλον ένα καινούριο εφεύρημα και πρόσθεσε ότι σχόλιο μπορεί να κάνει ο κάθε Έλληνας πολίτης, βλέποντας τη δραστηριότητα και τη δράση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά ιδίως του πρωθυπουργού.

    Γ.Παπανδρέου: "Δίχτυ ασφαλείας η συμφωνία στην ΕΕ"

    "Να σταματήσουμε την εύκολη ενασχόληση που ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες γύρω από φημολογίες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου", τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Η προηγούμενη περίοδος, όπου κυριαρχούσε η κρίση, είχε αίσιο τέλος με τη συμφωνία που επετεύχθη στην ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η συμφωνία αυτή είναι ένα ορόσημο και ταυτόχρονα επιτυχία της χώρας μας, στο να δημιουργηθεί ένας θεσμός.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε αυτό που είχε πει σε προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι υπάρχουν και νέες προτάσεις που "μελλοντικά - όχι άμεσα - θα συζητηθούν, για μια πιο ουσιαστική διαχείριση παρόμοιων προβλημάτων" και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει τις απόψεις της στην ομάδα του Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ για αυτό το ζήτημα.

    Υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή είναι σαφέστατα μεγάλη επιτυχία και για την Ελλάδα και για την ΕΕ, καθώς "θα μπορούσαμε να πούμε ότι δημιουργήσαμε και εξασφαλίσαμε ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα αλλά και για κάθε χώρα που θα αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα".

    "Επειδή πολλά γράφονται, είμαστε πια σε ένα πεδίο που, σε κάθε περίπτωση, σε κάθε ενδεχόμενο, είναι πια ένα πεδίο διαχειρίσιμο με αυτό το δείκτη ασφαλείας", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει πλέον να αποκτήσει σταθερή αξιοπιστία σε βάθος χρόνου, καθώς την άμεση αξιοπιστία την έχουμε κατακτήσει ως νέα κυβέρνηση, με νέες αντιλήψεις και αποφασισμένη να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός απέδειξε αυτόν τον καιρό ότι και ωριμότητα έχει και τις αλλαγές ζητά, αρκεί αυτές να διαπνέονται από τις αρχές της αξιόπιστης διακυβέρνησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δίκαιης κατανομής βαρών και πλούτου, της διαφάνειας και της συλλογικής προσπάθειας.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την απαραίτητη εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης με νοικοκύρεμα των οικονομικών και πάταξη της φοροδιαφυγής από τη μια, αλλά και με την είσοδο της χώρας στην τροχιά της ανάπτυξης από την άλλη, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για γρήγορη προώθηση των αλλαγών.

    Στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη παρουσίασε το νομοσχέδιο του υπουργείου της για το ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων, όπως δε ανέφερε ο πρωθυπουργός με αυτό το ν/σ δίνεται ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα αυτό και ταυτόχρονα δημιουργείται ένα πλαίσιο για μεγάλες αναπλάσεις στις πόλεις, όπως στην Αθήνα, με την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Φαλήρου και τη διπλή ανάπλαση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

  • ** Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Ali Ahani.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στο ΝΙΜΙΤΣ τον υπουργό Εργασίας, Αν. Λοβέρδο, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται με διάγνωση φλεγμονής στο έντερο.

    Ο κ. Παπανδρέου είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με τον υπουργό και του ευχήθηκε υπουργό και ταχεία ανάρρωση.

    Οι θεράποντες γιατροί του κ. Λοβέρδου βλέπουν -μέρα με τη μέρα- το ενδεχόμενο της επέμβασης να απομακρύνεται, καθώς «ο ασθενής ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή». Σημειώνουν, δε, ότι ο κ. Λοβέρδος θα χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο έως και την Κυριακή και τη Δευτέρα θα κρίνουν αν θα πάρει εξιτήριο.

    -

    [02] Συναντήσεις στην 'Αγκυρα

    Δυο ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες που είχαν σήμερα στην Άγκυρα ο Αναπληρωτής Υπουργός τωνΕξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Οι δύο υπουργοί σε δηλώσεις αναφέρθηκαν στις ''πολύ σημαντικές αποφάσεις'' που ελήφθησαν καθώς και στο ιδιαίτερα θερμό κλίμα των συνομιλιών τους και ανακοίνωσαν την επίσπευση της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Μαϊου, αλλά και νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν, η προετοιμασία της οποίας ξεκίνησε σήμερα, προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τη Σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (High Level Cooperation Council) στο οποίο θα μετέχουν δέκα υπουργοί από κάθε πλευρά και συγκεκριμένα οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών Δ. Δρούτσας τόνισε ότι ''με τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αναβαθμίζεται η συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας, ενώ αξιοποιείται η εμπειρία που αποκτήθηκε και έβαλε τις βάσεις για τη συνεργασία αυτή κατά την περίοδο 1999-2004''.

    Ο Δ. Δρούτσας έκανε λόγο για μια σοβαρή και συστηματική αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών, πράγμα που σημαίνει οτι ''Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από κοινού''.

    Εξ άλλου, όπως δήλωσε ο Α. Νταβούτογλου, μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης των πρωθυπουργών Γ. Α. Παπανδρέου και Ρ. Τ. Ερντογάν, υπολογίζεται ότι θα έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές των υπουργών των δύο πλευρών ''ώστε να είμαστε έτοιμοι για τη σύσταση αυτού του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας, το οποίο, αν απαιτηθεί,θα είναι σε θέση να διευρυνθεί''.

    ''Προσβλέπουμε σε πλήρη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Για την προώθηση και τη συνέχιση της συνεργασίας που είχαμε ξεκινήσει, προβλέπουμε την πραγματοποίηση δύο συναντήσεων ετησίως για την εξέλιξη της πορείας των συζητήσεων, ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας'', δήλωσε ο κ.Νταβούτογλου.

    Σημείωσε δε ότι πέραν αυτού αν απαιτηθεί κάποια έκτακτη συνάντηση για να ληφθούν αποφάσεις, θα πραγματοποιείται και κατ' αυτόν τον τρόπο ''θα μπορούμε να ελέγχουμε τις εξελίξεις που θα σημειώνονται''.

    Επίσης ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι πέρα από τις τακτικές συναντήσεις, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για να εξετάζεται η πορεία των συνομιλιών, προγραμματίζονται και ανταλλαγές διπλωματικών αποστολών, έτσι ώστε θα τοποθετηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο μοντελο.

    Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός, στην Αγκυρα συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές και μάλιστα ο επόμενος γύρος τους να πραγματοποιηθεί, το συντομότερο δυνατό και πρίν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

    Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της ομάδας της ελληνικής πλευράς τοποθετείται ο Πρέσβης επι τιμή Παύλος Αποστολίδης.

    ''Είμαστε χαρούμενοι που θα εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές συνομιλίες, εύχομαι να είναι για το καλό όλων και χαίρομαι που η ελληνική πλευρά τοποθέτησε στη θέση αυτή έναν έμπειρο διπλωμάτη'', σημείωσε από πλευράς του ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος ανακοίνωσε από την πλευρά του τον τούρκο επικεφαλής, πρέσβη Αχμέτ Σινιρλίογλου.

    Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η χώρα του επιθυμεί καλή συνεργασία με την Ελλάδα και μάλιστα αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    ''Μοιάζει με σεισμό. Στους σεισμούς εμείς οι δύο χώρες ξέρουμε να δίνουμε τα χέρια, να βοηθάμε και γι αυτό είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα. Η τύχη μας είναι κοινή και από κοινού θα φτιάξουμε ένα κοινό μέλλον''.

    Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτημα για τη μείωση των εξοπλισμών στις δυο πλευρές του Αιγαίου, έκανε λόγο για ένα ''όραμα που δεν βασίζεται στις αμοιβαίες απειλές, αλλά στα αμοιβαία συμφέροντα''

    ''Σκεφτείτε δύο γείτονες που βρίσκονται στην ίδια συνοικία και έχουν προβλήματα. Δεν θα εγκαταλείψουν. Θα προσπαθήσουν να κάνουν καλύτερη και ομορφότερη τη ζωή στο μέλλον'', είπε ο κ.Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι η Τουρκία ''επιθυμεί μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες''.

    Πρόσθεσε δε ότι οι προϋπολογισμοί των δύο χωρών δεν θα πρέπει να διατίθενται για τους εξοπλισμούς, αλλά για την παιδεία και το μέλλον και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κάνει πολλές μειώσεις στα εξοπλιστικά της προγράμματα.

    ''Εχουμε κάνει πολλά βήματα έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, όχι για να βλέπουμε μέσα από τα παράθυρα, αεροπλάνα να πετούν, αλλά για να πετάμε λουλούδια από τα παράθυρα'', είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος.

    Από την πλευρά του, ο Δ.Δρούτσας, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Α. Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και επισήμανε ότι έθεσε στον Τούρκο συνομιλητή του το θέμα των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, οι οποιες μας προβληματίζουν και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για καλύτερο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρων.

    "Επιθυμία μας είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και είναι προφανές ότι για ουσιαστική προσέγγιση των δύο χωρών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας , των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου", πρόσθεσε.

    "Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συζητάμε και όραμά μας είναι αυτό το μέρισμα ειρήνης,το οποίο θα δημιουργηθεί από την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, να το μοιράσουμε στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση'', δήλωσε ο κ. Δρούτσας.

    ''Αυτό είναι το όραμα και ο στόχος μας και έτσι μπορούμε να βαδίσουμε από κοινού αυτό το δρόμο'',είπε.

    Απαντώντας σε ερώτημα για το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί διμερές θέμα Ελλάδας -Τουρκίας, αλλά διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Κύπρο και θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στη διαδικασία αυτή.

    ''Για μας η λύση πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους τουρκοκύπριους και τους ελληνοκύπριους. Εκείνοι πρέπει να μοιραστούν το κοινό τους μέλλον στην Κύπρο και γι αυτό ας τους αφήσουμε να διαπραγματευτούν ελεύθερα", τόνισε ο κ.Δρούτσας.

    ''Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και αφού συμφωνηθεί μία λύση. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο και του έχουμε εμπιστοσύνη'', τόνισε.

    Ο Α.Νταβούτογλου είπε ότι και η Τουρκία στηρίζει μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λειτουργική λύση στο Κυπριακό.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στις ''σοβαρές και σημαντικές αποφάσεις'' οι οποίες αφορούν εκτός την προετοιμασία της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα και άλλα πεδία δράσης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς προγραμματίζεται η διεξαγωγή ενός Υψηλού Επιπέδου Επιχειρηματικού Συνεδρίου το οποίο θα κορυφώσει τις εργασίες του με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών Παπανδρέου και Ερντογάν.

    Επίσης στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσει μία κοινή πρωτοβουλία για την προσέλκυση κινέζων τουριστών με τουριστικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν ελληνικούς και τουρκικούς προορισμούς.

    Συζητήθηκαν ακόμη και άλλες κοινές δράσεις, όπως είναι το θέμα των θεωρήσεων εισόδου (βίζα), στο οποίο η Ελλάδα ανέλαβε να προωθήσει μία πρωτοβουλία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πιο απλουστευμένο διαβατηριακό έλεγχο στους Τούρκους πολίτες.

    Στο θέμα της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών συμφωνήθηκε μία κοινή άσκηση, αλλά και στη συγκεκριμένη προσπάθεια να τεθεί σε εφαρμογή η ιδέα του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου για συνεργασία με τους κ.κ. Ερντογάν και Μπορισόφ, πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στον Έβρο.

    Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

    Εξ άλλου, πέντε τομείς που αφορούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανακοινώθηκαν από τους δύο Υπουργούς σήμερα στην Αγκυρα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Δρούτσας, τέτοια μέτρα συμβάλουν στην ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χώρών.

    Συγκεκριμένα αφορούν:

    1.- Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της σύμπραξης για την ειρήνη (ΝΑΤΟ) με τη συμμετοχή χωρών - μελών της Σύμπραξης για την Ειρήνη, στα εκπαιδευτικά κέντρα Ελλάδας -Τουρκίας.

    2.-Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους Αρχηγούς Επιτελείων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων.

    3.- Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ για εκπαιδευτικούς λόγους.

    4.-Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.

    5.-Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκές μελέτες, σεμινάρια, συμπόσια και εκδόσεις άρθρων σε στρατιωτικά περιοδικά και επιθεωρήσεις των δύο χώρών) μεταξύ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των σπουδαστών, καθώς και μεταξύ των Σχολών Επιτελών.

    [03] Ιστορική συμφωνία

    Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψαν σήμερα στο Κάστρο της Πράγας τη νέα συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, αντικαθιστώντας την παλαιά συνθήκη START που κληροδότησε στον κόσμο ο Ψυχρός Πόλεμος.

    Η ιστορική υπογραφή πραγματοποιήθηκε ένα περίπου χρόνο αφότου ο Ομπάμα εξέθεσε το όραμά του για έναν κόσμο απαλλαγμένον από πυρηνικά όπλα στις πύλες του ίδιου κάστρου.

    Με τη συνθήκη αυτή, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται να περιορίσουν τον αριθμό των πυρηνικών τους κεφαλών σε 1.550 η καθεμιά, δηλαδή μια μείωση 74%. Η συνθήκη START υπογράφηκε το 1991 και εξέπνευσε στα τέλη του 2009.

    Η υπογραφή της νέας συνθήκης άνοιξε μία νέα σελίδα θέτοντας τέλος στην επιδείνωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, και τώρα οι δύο χώρες συνεργάζονται για να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    "Μαζί σταματήσαμε αυτή την πορεία", είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: "Εργαζόμαστε μαζί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιβάλουμε αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν και δεν πρόκειται να ανεχθούμε ενέργειες που εμπαίζουν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών (NPT)".

    Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι επιθυμεί ένα "σοβαρό διάλογο" με τη Μόσχα στο καίριο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας.

    Πριν από την υπογραφή, οι πρόεδροι Μεντβέντεφ και Ομπάμα είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, όπου συζήτησαν το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, για το οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει την υποστήριξη της Μόσχας προκειμένου ο ΟΗΕ να αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

    Η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη αναμενόταν επίσης να συζητηθεί κατά τη συνάντηση αυτή. Το θέμα αποτελεί "αγκάθι" στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις εδώ και αρκετά χρόνια. Η Ουάσινγκτον πάγωσε το Σεπτέμβριο ένα πρώτο πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας το οποίο είχε επικρίνει η Ρωσία αλλά η Μόσχα επαναλαμβάνει ότι διατηρεί ακόμη "σοβαρά ερωτήματα" όσον αφορά τη νέα έκδοση του προγράμματος.

    Οι δύο ηγέτες απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά την υπογραφή της συνθήκης.

    Αν ο Μεντβέντεφ αναχωρήσει από την πρωτεύουσα της Τσεχίας εντός της ημέρας, ο Ομπάμα θα μείνει ακόμη μια ημέρα, κυρίως για το δείπνο με τους 11 ηγέτες χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ που σήμερα μετέχουν στην Ατλαντική Συμμαχία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 April 2010 - 14:30:38 UTC