Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θυσίες χωρίς προοπτική"
  • [02] Αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων κολεγίων

  • [01] "Θυσίες χωρίς προοπτική"

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης του κόμματός του στην Κοζάνη.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την εκτίναξη των spreads και επί των ημερών της έγιναν γκάφες, λάθη και παλινωδίες, έκανε δε λόγο για «λαίλαπα ΠΑΣΟΚ».

    Για δε τη ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς αποσαφήνισε πως δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στην εσωστρέφεια και ότι δεν συγχωρείται καμιά παραφωνία.

    Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με την απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να μην προσέλθει στη Συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ την Κυριακή και υπογράμμισε:

    «Η δημοκρατική λειτουργία των κομματικών οργάνων και μάλιστα της ΚΕ, δεν προσφέρεται ούτε για ανώφελες εσωστρεφείς κουβεντούλες, ούτε ως ευκαιρία «νομής» κομματικής εξουσίας.Εκτός αν κάποιοι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια».

    «Η εκτίναξη των spreads δεν υποδηλώνει μόνο την επίθεση των κερδοσκόπων. Αποκαλύπτει την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Και πρόσθεσε:

    «Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επιρρίψει τις δικές του ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως τα spreads εκτινάχθηκαν επί των ημερών του και με ευθύνη του. Όταν ανέλαβε ήταν 130 μονάδες. Και σήμερα ξεπέρασαν τις 400... Η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση κερδοσκόπων επί των ημερών ΠΑΣΟΚ και με απόλυτη ευθύνη του, όχι επί των ημερών της ΝΔ. Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, επί ΠΑΣΟΚ και εξ αιτίας του, όχι επί των ημερών της ΝΔ. «Βαθιά λαρύγγια», που αναζητούνται μέσα στην Κυβέρνηση και στις παρυφές της, ανέκυψαν επί ΠΑΣΟΚ, όχι επί ΝΔ».

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε αυτοκριτική για τη διακυβέρνηση της ΝΔ, επειδή δεν κατάφερε να εκμηδενίσει τα ελλείμματα όταν της δόθηκε η ευκαιρία και παρατήρησε:

    «Έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις. Αλλά τέτοιες γκάφες, τέτοια αυτοκαταστροφική μανία, τέτοιες παλινωδίες, τέτοια αβουλία, τέτοιες καθυστερήσεις, ακόμα και στους διορισμούς Γενικών Γραμματέων, δεν έχουν ξαναγίνει. Και τώρα το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει σιωπηλά εκεί που κάποτε κατηγορούσε: Όπως στα μέτρα για τους ημιϋπαίθριους χώρους που λίγους μήνες πριν, ως αντιπολίτευση, τα κατήγγειλε. Κι ύστερα ως κυβέρνηση τα κατάργησε.Και σήμερα τα υιοθετεί».

    Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν έχει κανένα σχέδιο, το μόνο σχέδιο της ήταν πώς θα χτυπήσει την ΝΔ και προσπαθεί να τα φορτώσει όλα στην κυβέρνηση Καραμανλή.

    «Η Ελλάδα επί των ημερών της ΝΔ χτυπήθηκε από τη διεθνή οικονομική κρίση. Χτυπήθηκε, αλλά δεν γονάτισε. Κι ύστερα χτυπήθηκε από μια άλλη κρίση, από τη λαίλαπα ΠΑΣΟΚ: Που υποσχέθηκε προεκλογικά στους πάντες τα πάντα. Και μόλις ανέλαβε, διόγκωσε τα ελλείμματα με τους ερασιτεχνισμούς, την ανευθυνότητα και την ανικανότητά του», επισήμανε.

    Για τα μέτρα της κυβέρνησης τόνισε ότι περισσότερο «πνίγουν» την οικονομία, παρά μειώνουν τα ελλείμματα και οδηγούν σε θυσίες χωρίς προοπτική και τέλος.

    Σε ό,τι αφορά στη ΝΔ είπε ότι «παρέμεινε όρθια και ενωμένη. Τόλμησε την αυτοκριτική της. Και μίλησε όχι μόνο για τα δικά της σφάλματα. Αλλά και για την κρίση ολόκληρου του μοντέλου της Μεταπολίτευσης. Το οποίο αφήνει οριστικά πίσω».

    Ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε σύγκριση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και σημείωσε:

    «Η νέα ΝΔ απέδειξε ότι έχει και υπευθυνότητα και Πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πλέον το σύμβολο του πιο ανεύθυνου λαϊκισμού, αποτελεί προπύργιο του πιο ξεπερασμένου μικροκομματισμού. Η νέα ΝΔ αποδεικνύει κάθε μέρα ότι έχει το θάρρος να ξεπεράσει και τον ίδιο τον εαυτό της. Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει κάθε μέρα το χειρότερο εαυτό του».

    Ως προς την πορεία της ΝΔ υπογράμμισε:

    «Προχωράμε σε αυτές τις Προσυνεδριακές Διασκέψεις για να σας ακούσω και να με ακούσετε. Για το πώς θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Όχι για να επιστρέψουμε στην εσωστρέφεια. Την οποία, εν πάση περιπτώσει, δεν θα την επιτρέψω. Βρισκόμαστε στην καρδιά της πιο μεγάλης κρίσης που γνώρισε ο τόπος, για μια γενιά τουλάχιστον. Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια. Και τη στιγμή αυτή - τη στιγμή της υπέρτατης μάχης για τον τόπο - δεν συγχωρείται καμιά παραφωνία. Τελεία και παύλα. Εχουμε, για το καλό του τόπου, πολλή δουλειά μπροστά μας, για να μας κρατάνε πίσω τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές. Άλλωστε, η δημοκρατική λειτουργία των κομματικών οργάνων, και μάλιστα της ΚΕ, δεν προσφέρεται ούτε για ανώφελες εσωστρεφείς κουβεντούλες, ούτε ως ευκαιρία «νομής» κομματικής εξουσίας.Εκτός αν κάποιοι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. Τα ζητήματα αυτά έχουν λυθεί με τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο, με την πρόσφατη πανηγυρική ετυμηγορία των 800.000 μελών του κόμματός μας. Και η απόφαση αυτή είναι πανίσχυρη και αδιαπραγμάτευτη. Η δημοκρατική λειτουργία των κομματικών οργάνων και η συγκροτημένη πορεία του κόμματος προς την αναγέννησή του, αποτελούν υπόθεση πολιτικής ευθύνης και συνέπειας, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας. Γιατί έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε στα μάτια του ελληνικού λαού το κύρος και την αξιοπιστία του κόμματός μας, ως παράγοντα πολιτικής σταθερότητας και κυβερνητικής ευθύνης. Εγώ αυτή την εντολή πήρα από σας. Αυτή την εντολή θα εκτελέσω. Δεν μπορούμε, βέβαια, να υποχρεώσουμε κάποιον να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, αν δεν το θέλει. Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να διασύρει τις δημοκρατικές μας διαδικασίες και να προσβάλλει τα όργανα του κόμματος».

    Σε ό,τι αφορά το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ σημείωσε:

    «Οι νεοδημοκράτες συσπειρώθηκαν με πρωτοφανή τρόπο να εκλέξουν το νέο αρχηγό τους. Και τώρα συσπειρώνονται στην πορεία για το 8ο Συνέδριό τους. Που θα καθαρίσει την παράταξη απβ ό,τι την πλήγωσε. Θα απαλλάξει το Κόμμα - όπως το έχω υποσχεθεί - από τα «βαρίδια» του, πριν απαλλάξει τη χώρα από τα «βαρίδια» της. Και θα δώσει Ελπίδα στον τόπο. Δεν παλεύουμε μόνο για να επιστρέψουμε στην εξουσία. Παλεύουμε σήμερα για να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα. Κι αύριο να ξανακτίσουμε την Ελλάδα».

    Ο Α. Σαμαράς είπε πως όταν χρειάστηκε η ΝΔ έβαλε πλάτη για το καλό της πατρίδας, αλλά δήλωσε πως «συνεργοί σε έξωθεσμικές λύσεις που συχνά-πυκνά ακούγονται τον τελευταίο καιρό, δεν θα γίνουμε. Η πορεία του κόμματος προς την αναγέννηση δεν πρόκειται να ανακοπεί».

    Τόνισε ότι επί των ημερών της ΝΔ έγινε η μεγάλη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μέσα σε 5 χρόνια, από το 2004 ως το 2009, η διείσδυση των Ανανεώσιμων πηγών κάθε μορφής τριπλασιάστηκε.Από τα 544 μεγαβάτ έφτασε τα 1428 μεγαβάτ. Ενώ η εγκαταστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών αυξήθηκε κατά 150 φορές,από 0,3 μεγαβάτ σε 45,7 μεγαβάτ.

    Οσο για την «πράσινη ανάπτυξη» παρατήρησε πως «δεν αρκεί να είναι «Πράσινη», πρέπει να είναι και Ανάπτυξη. Δεν αρκεί να στρέφεται σε ανανεώσιμες πηγές. Πρέπει να πληροί και όρους ανταγωνιστικότητας. Δεν αρκεί να παράγει ενέργεια. Πρέπει να παράγει φθηνή ενέργεια. Αλλιώς δεν δημιουργούμε Ανάπτυξη - Πράσινη ή οποιουδήποτε χρώματος. Δημιουργούμε νέα γενιά προβληματικών και κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων. Που δεν μπορεί να τις αντέξει ο δημόσιος Προϋπολογισμός, τόνισε.

    Στη συνέχεια παρουσίασε δέκα αρχές που σηματοδοτούν τη θέση της ΝΔ για την Ενεργειακή Πολιτική και το Περιβάλλον και υπογράμμισε ότι το μήνυμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού είναι ανάπτυξη με αειφορία.

    Ειδικά για το θέμα του λιγνίτη,που αφορά την περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας,επισήμανε:

    «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το λιγνίτη. Μπορούμε όμως να τον κάνουμε φιλικό προς το περιβάλλον.Σήμερα υπάρχουν τεχνολογίες που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, παγιδεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, εξουδετερώνουν την αιθάλη.Ακόμα κι αν συνυπολογίσουμε το κόστος αυτών των τεχνολογιών και πάλι το κόστος της ενέργειας από λιγνίτη είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι από άλλες πηγές. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι αυτό που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, να διαλέξουμε ανάμεσα στις ανανεώσιμες πηγές και τους εγχώριους υδρογονάνθρακες. Το πρόβλημα είναι να παράγουμε φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές. Το πρόβλημα είναι να κάνουμε την πιο φθηνή πηγή ενέργειας, από λιγνίτη, φιλική προς το περιβάλλον. Κι εδώ υπάρχουν οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις. Δεν χρειάζεται «να ανακαλύψουμε τον τροχό»». Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου βρισκόμαστε σήμερα, έχει όλη την υποδομή για να γίνει το κέντρο ενεργειακών εξελίξεων ολόκληρης της χώρας.

    Νωρίτερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε στη Νομαρχία Κοζάνης με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νομού.

    Απών ο Π. Ψωμιάδης από την ΚΕ της ΝΔ

    Δεν θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ την Κυριακή ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, όπως κοινοποίησε ο ίδιος με επιστολή του προς το διευθυντή του Γραφείου του προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και το Γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Λευτέρη Ζαγορίτη.

    Ο Π. Ψωμιάδης επικαλείται ανειλημμένες υποχρεώσεις που έχει ως νομάρχης,το πρωί της Κυριακής και στην επιστολή αναφέρει:

    «Παρακαλώ, όμως, όπως μεταφέρετε στον Πρόεδρο κ. Αντώνη Σαμαρά και τα μέλη της ΚΕ την πλήρη, εκ μέρους μου, αποδοχή των αποφάσεων που θα ληφθούν και θα αφορούν το νέο οργανωτικό μοντέλο του κόμματός μας. Χειροκρότησα τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά, όπως με σαφήνεια διατυπώθηκαν στο προσυνέδριο που φιλοξένησε η Θεσσαλονίκη, καθώς συμφωνούν με την προτροπή που έχω από καιρό απευθύνει, να έρθουμε σε ρήξη με το χτες, να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και να φέρουμε τη νέα Νέα Δημοκρατία στη θέση που πραγματικά της αξίζει».

    [02] Αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων κολεγίων

    Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 42/2010 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

    Με την επικύρωση των εν λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών είναι πλέον δυνατή η αναγνώριση των επαγγελματικών πτυχίων που χορηγούν τα κολέγια τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας ως παραρτήματα πανεπιστημίων που έχουν την έδρα τους σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος εκτός Ελλάδος.

    Το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία στις ευρωπαϊκές οδηγίες 2005/36/ΕΚ και 2006/100/ΕΚ, για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Και οι δύο αυτές οδηγίες έπρεπε να είχαν επικυρωθεί από την Ελλάδα το 2007.

    Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. καταργείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών Τίτλων Εξωτερικού (ΣΑΕΙΤΕ) και αντικαθίσταται μέχρι το 2013 από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) το οποίο θα έχει την ευθύνη για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Μετά το 2013 η ευθύνη αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων μετακυλίεται στα επιμελητήρια, επαγγελματικές Ενώσεις κ.λπ. (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Δικηγορικούς και Ιατρικούς Συλλόγους κ.ά.) τα οποία λειτουργούν με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

    Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι τα Επιμελητήρια, Δικηγορικοί και Ιατρικοί Σύλλογοι θα καθορίζουν (και όχι ο υπουργός Παιδείας όπως προβλέπει το σχέδιο Π.Δ.) κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος το βαθμό γνώσης της ελληνικής γλώσσας που θα πρέπει να έχουν όσοι επιθυμούν την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμά τους στη χώρα μας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 April 2010 - 16:30:19 UTC