Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποβάθμιση από τον οίκο Fitch
  • [02] Προγράμματα του ΟΑΕΔ
  • [03] Κλείνουν από τη Δευτέρα τα Τέμπη
  • [04] Ξεκινά η κατασκευή του North Stream
  • [05] Η ατζέντα της ημέρας
  • [06] Αρωματικά φυτά με πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες
  • [07] "Ανισότιμες σχέσεις"
  • [08] "Προοίμιο της διάλυσης της ΕΕ"
  • [09] "Κερδοσκοπικά παιχνίδια"
  • [10] Απόφαση του ΣτΕ
  • [11] Στο διαδίκτυο οι κανόνες
  • [12] Φονικές πλημμύρες

  • [01] Υποβάθμιση από τον οίκο Fitch

    Αφού μείωσε το βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι μειώνει την πιστωτική επιφάνεια πέντε μεγάλων ελληνικών τραπεζών συνδυάζοντας αυτή τη μεταβολή με μία αρνητική προοπτική.

    Οι εν λόγω τράπεζες είναι η Εθνική, η Alpha, η Eurobank, η Πειραιώς, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των οποίων πέφτει από το BBB στο BBB-, ενώ της ATEBank πέφτει από το BBB- στο ΒΒ+. Όλες τίθενται στο εξής υπό αρνητική επιτήρηση.

    Ο Fitch είχε ήδη μειώσει κατά δύο βαθμίδες τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, από το BBB+ στο BBB-, επικαλούμενο την αύξηση των "δημοσιονομικών προκλήσεων" τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.

    [02] Προγράμματα του ΟΑΕΔ

    Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη στήριξη της απασχόλησης και της προώθησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο γενικός γραμμματέας του Υπουργείου Ροβέρτος Σπυρόπουλος και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας.

    Πρόκειται για ένα τετραετές πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για 40.000 νεοπροσλαμβανόμενους που θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους, αλλά και διετές πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων που θα συγχρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Ακόμα, για πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 γυναικών που θα ανοίξουν ελεύθερο επάγγελμα, επίσης συγχρηματοδοτούμενο από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

    Οι προκηρύξεις των προγραμμάτων θα δημοσιοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ σήμερα, Παρασκευή, 9 Απριλίου.

    Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει, επίσης, ένα ακόμα πρόγραμμα που θα αφορά την επιχορήγηση προσλήψεων 50.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

    [03] Κλείνουν από τη Δευτέρα τα Τέμπη

    Διακόπτεται ξανά από τη Δευτέρα 12 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό, στο ύψος της Κοιλάδας των Τεμπών, προκειμένου να εκτελεστούν με ασφάλεια πρόσθετες εργασίες, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου τέσσερις εβδομάδες.

    Οι εκτροπές της κυκλοφορίας προς τις παρακαμπτήριες διαδρομές θα εφαρμοστούν σταδιακά από τις 10 το πρωί. Οι οδηγοί παρακαλούνται να ακολουθήσουν τις υποδείξεις της Τροχαίας.

    [04] Ξεκινά η κατασκευή του North Stream

    "Αξιοσημείωτο γεγονός" χαρακτήρισε την έναρξη της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου North Stream, ο Ρώσος πρόεδρος κ. Ντμίτρι Μενβέντεφ κατά την τελετή επίσημης έναρξης των εργασιών στον κόλπο Πορτόβαγια, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το ρωσικό λιμάνι Βίμποργκ στη Βαλτική. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ο αγωγός αυτός θα διασφαλίσει την "ενεργειακή ασφάλεια" της Ευρώπης "σε τιμές λογικές και αποδεκτές".

    Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ, σε βίντεο που βιντεοσκοπήθηκε στο Βερολίνο, χαιρέτισε "το τεράστιο οικονομικό δυναμικό" του προγράμματος κατασκευής του αγωγού.

    Παρών στην τελετή, ο πρόεδρος της διεθνούς κοινοπραξίας Nord Stream AG και πρώην καγκελάριος της Γερμανίας κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφέρθηκε στα 100 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν σε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του αγωγού για να είναι "οι ελάχιστες δυνατές".

    Η διεθνής κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, τις γερμανικές εταιρίες BASF-Wintershall και E.ON Ruhrgas και την ολλανδική Gasunie σχεδιάζει να μεταφέρει από το 2012 και μετά έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη.

    Δύο παράλληλοι αγωγοί θα μεταφέρουν τις ποσότητες φυσικού αερίου από το ρωσικό λιμάνι Βίμποργκ, κάτω από τη Βαλτική, στο γερμανικό λιμάνι Γκράιφσβαλντ. Μέσω του πρώτου αγωγού θα μεταφέρονται, από το 2011, συνολικά 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ η κατασκευή του δεύτερου αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012. Ο μήκους 1224 χλμ αγωγός πρόκειται να διέλθει από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.

    Ο οικονομικός διευθυντής της Nord Stream AG κ. Πολ Κόρκοραν δήλωσε σε εκπροσώπους μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως τα αποθέματα φυσικού αερίου σε σχιστολιθικά πετρώματα ή το υγροποιημένο φυσικό αέριο, δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσουν τον ηγετικό ρόλο της Ρωσίας ως ενεργειακού προμηθευτή της Ευρώπης.

    "Τα αποθέματα σε σχιστολιθικά πετρώματα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα στην αμερικανική αγορά φυσικού αερίου. Η γεωμορφία στην Ευρώπη είναι, ωστόσο, διαφορετική. Τα αποθέματα σε σχιστολιθικά πετρώματα μπορεί να είναι θέμα στο μέλλον αλλά μπορεί να μην είναι σήμερα", είπε ο κ. Κόρκοραν.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πτώση που καταγράφουν οι τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν καταστήσει λιγότερο ελκυστικά τα προγράμματα υγροποιημένου φυσικού αερίου σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τελικά σε ελλείψεις φυσικού αερίου μελλοντικά, προειδοποίησε ο οικονομικός διευθυντής της Nord Stream AG.

    [05] Η ατζέντα της ημέρας

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, θα μιλήσει σε Συνδιάσκεψη για αγροτικά θέματα, που πραγματοποιείται στη Λάρισα (10:30:00 Λάρισα)

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στην ημερίδα που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του κόμματος με θέμα «Διοικητική μεταρρύθμιση και Αριστερά» (11 π.μ., Λειβαδιά)

    Επιστρέφει από Πακιστάν ο Θανάσης Λερούνης, προέδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Ελλήνων Εθελοντών", που είχε πέσει στις 7 Σεπτεμβρίου του 2009 θύμα απαγωγής ενόπλων Ταλιμπάν στο βόρειο Πακιστάν (12:45:00 Ελευθέριος Βενιζέλος)

    Συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρου Βούγια για ανακοίνωση μέτρων που αφορούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οδική ασφάλεια και ασφαλέστερες μετακινήσεις των πεζών (13:00:00 Θεσσαλονίκη )

    Ημερίδα με θέμα: "οι συνδεδεμένες με τον αμυντικό τομέα βιομηχανίες και η συμβολή τους στην προοπτική της τοπικής ανάπτυξης"- παρουσία υφυπουργού Π.Μπεγλίτη (19:00:00 Βόλος)

    Στο ΕΚΘ θα πραγματοποιηθεί Προπαρασκευαστική συνάντηση οργανώσεων Βαλκανικών χωρών εν όψει του 6ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, στην Κωνσταντινούπολη (Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

    Χάντμπολ-Α1 ανδρών (21η ημέρα):

    15:00 ΑΕΚ-Πανελλήνιος

    17:30 Κύδων Χανίων-Φίλιππος Βερ.

    18:00 Βριλήσσια-Αερωπός Εδεσσας

    18:00 ΠΑΟΚ-Ζαφειράκης Νάουσας

    18:00 ΑΣΕ Δούκα-Θερμαϊκός

    18:00 Διομήδης Αργους-ΓΑΣ Κιλκίς

    Βόλεϊ-Α2 ανδρών (22η ημέρα)

    Γήπεδο Μίλωνα 18.00: ΑΟΝΣ Μίλων - ΑΓΕ Κορίνθου

    Γήπ. Βραχατίου 18.30: ΓΑΣ Παμβοχαϊκός - ΓΕ Μεσσηνίας

    Βόλεϊ-Α1 ανδρών (πλέι άουτ): ΑΟ Κηφισιάς-Απόλλων Καλαμαριάς

    Υδατοσφαίριση-Τσάμπιονς Καπ γυναικών (Φάιναλ φορ):

    17:00 «Μικρός» τελικός

    19:00 Τελικός

    Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (24η Ημέρα):

    15:00 Νήαρ Ηστ-Αρκαδικός

    16:00 Ηρακλής-ΟΦΗ

    17:30 Ερμής Λαγκαδά-ΚΑΟ Δράμας

    17:30 Ίκαροι Σερρών-Δάφνη

    17:30 ΑΓΟ Ρεθύμνου-Αμύντας

    17:30 ΓΣ Περάματος Ερμής-Αιγάλεω

    17:30 Ολυμπιάδα Πατρών-Ξάνθη

    Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (29η αγωνιστική): Ηλιούπολη-Καλαμάτα

    Μπάσκετ-Α1 Ανδρων (23η ημέρα)

    17:00 Μαρούσι-Κολοσσός Ρόδου

    18:45 Παναθηναϊκός-Πανιώνιος

    19:00 ΠΑΟΚ-Περιστέρι

    [06] Αρωματικά φυτά με πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες

    Ο Γιάννης Συλλιγνάκης είναι φαρμακοποιός. Πάντα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τη φύση, ενώ κατάφερε να αναπτύξει μια ειδική τεχνική φωτογράφησης φυτών. Συμμετείχε, μάλιστα, στη δημιουργία της Ερυθράς Βίβλου Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών Ελλάδας.

    Πριν από καιρό, ήρθε σε επαφή με βοτανολόγους, επιστήμονες και εκπροσώπους του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), στη Θεσσαλονίκη. Μίλησαν για το κρίταμο, ένα φυτό που ευδοκιμεί σε περιοχές κοντά στη θάλασσα και περιέχει υψηλής ποιότητας αντιοξειδωτικές ουσίες και λιπαρά ωμέγα τρία. Έτσι, ξεκίνησε μια πιλοτική καλλιέργεια κρίταμου στο Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που βρίσκεται στη Θέρμη. Ο κ. Συλλιγνάκης, από την πλευρά του χρησιμοποίησε το φυτό και το εκχύλισμά του για τη δημιουργία μιας εξαιρετικής καλλυντικής κρέμας προσώπου, με δράση κατά του αντιοξειδωτικού στρες, που συμβάλλει στη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας.

    Λίγο μακρύτερα, στη Δυτική Μακεδονία, αγρότες της περιοχής καλλιεργούν φασκόμηλο, θυμάρι, ρίγανη, μελισσόχορτο, μαντζουράνα και μέντα. Καθένα από αυτά τα αρωματικά φυτά έχει πλούσιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Οι καλλιέργειες ως στιγμής υπολογίζονται σε δύο χιλιάδες στρέμματα, ενώ η συνεργασία των αγροτών με το ΕΘΙΑΓΕ συνεχίζεται με σκοπό τη συστηματική παραγωγή αιθέριων ελαίων.

    Τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα αξιοποίησης της πλούσιας ελληνικής χλωρίδας προς την κατεύθυνση της προώθησης εναλλακτικών καλλιεργειών. «Αλλιώς είναι να πουλάμε ένα ματσάκι ρίγανη και αλλιώς να τη συλλέγουμε, να την ξεραίνουμε και μετά να την υποβάλλουμε στη διαδικασία της απόσταξης, ώστε να παράγονται αιθέρια έλαια, προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ και εθνική εκπρόσωπος για τη διατήρηση των αυτοφυών φυτών σε βοτανικούς κήπους, Ελένη Μαλούπα.

    Η ίδια τονίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και αναφέρει ενδεικτικά ότι στους 13 βοτανικούς κήπους της χώρας διατηρούνται 6.000 αυτοφυή είδη, από τα οποία 30% είναι σπάνια και κινδυνεύουν με εξαφάνιση. «Οι βοτανικοί κήποι διατηρούν αυτά τα αυτοφυή είδη, προάγουν την έρευνα για την αξιοποίησή τους και τα προβάλλουν μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού», σημειώνει, με αφορμή την πραγματοποίηση του συμποσίου για τους Βοτανικούς Κήπους έως τις 11 Απριλίου στη Χίο, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και με τη συμμετοχή του ΕΘΙΑΓΕ, της νομαρχίας Χίου και των δήμων Χίου, Ιωνίας και Καρδαμύλων.

    Στόχος του συμποσίου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΕΘΙΑΓΕ, είναι η προώθηση του στόχου της θεσμοθέτησης ενός ενιαίου δικτύου Βοτανικών Κήπων. «Δεν είναι πολυτέλεια να φτιάχνουμε βοτανικούς κήπους, αλλά συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της ανταγωνιστικότητας, που κορυφώνεται στην Ευρώπη», λέει η κ. Μαλούπα και υπογραμμίζει την ανάγκη εκδήλωσης πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση μιας τέτοιας προσπάθειας, τονίζοντας: «Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αναπτυχθούν τα απαραίτητα πρωτόκολλα πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας αυτοφυών φυτών με οφέλη στον αγροτικό τομέα, αλλά και τον χώρο της βιομηχανίας».

    [07] "Ανισότιμες σχέσεις"

    "Στη σύνοδο της ΕΕ δεν αποφασίστηκε τίποτα. Διότι υπάρχουν τέτοιες αντιθέσεις μέσα στην ΕΕ αυτή τη στιγμή - την οποία, όταν τη λέμε λυκοσυμμαχία, γνωρίζουμε τι λέμε- και καταλαβαίνουμε ότι δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα", εκτίμησε η κ. Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη στο ρ/σ «ΘΕΜΑ 9.89»

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι "από χέρι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν κολλημένοι στο τοίχο και γιβ αυτό πρέπει να ξεκολλήσουν από τον τοίχο. Είτε πάμε ακόμα στο ΔΝΤ, μπορεί το ΔΝΤ να δανείσει με μικρότερα επιτόκια, εδώ πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, είναι σαν το μαρτύριο του Σίσυφου. Ακόμα και αν μειωθούν τα ελλείμματα, η φύση του προβλήματος είναι τέτοια, είναι τόσο βαθιά και σύμφυτη με το σύστημα και την πολιτική που ακολουθείται που σε ένα δύο χρόνια το πρόβλημα θα ανακυκλωθεί".

    Η κ. Παπαρήγα μίλησε για σχέσεις ιεραρχίας μέσα στην ΕΕ και είπε χαρακτηριστικά:

    "Αλλες χώρες είναι πάνω, άλλες κάτω. Είναι σχέσεις ανισότιμες και κάθε μια κοιτάζει για λογαριασμό της, όχι για λογαριασμό του λαού της, αλλά για λογαριασμό των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης. Τους λαούς τους έχουν γράψει. Επομένως δεν μπορεί να ξυπνάμε το πρωί και να κοιτάμε πόσο είναι το επιτόκιοβ¦"

    [08] "Προοίμιο της διάλυσης της ΕΕ"

    Πρόταση για τη διενέργεια μιας συζήτησης του Προέδρου της ΝΔ και των στελεχών της ΝΔ με τη συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ με θέμα, το μέλλον της μεγάλης παράταξης, κατέθεσε ο Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξη στον τ/σ ALTER.

    "Η πρότασή μου είναι να καθίσουμε και να συζητήσουμε υπό την προεδρία του αρχαιοτέρου τη τάξη, του Επιτίμου Προέδρου κ. Μητσοτάκη, για το μέλλον της παράταξης χωρίς να αμφισβητείται ο ρόλος του καθενός μέσα από αυτή τη συζήτηση. Πρέπει να συζητήσουμε και να δούμε για το πώς θα αποκτήσει ισχύ η παράταξη για να μην παραδώσουμε για πολλά χρόνια την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ", δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

    "Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να παραμερίζονται και να απομακρύνονται από το τραπέζι των αποφάσεων στελέχη του βεληνεκούς της κ. Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη μπορεί να προσφέρει στην παράταξη και στον τόπο και δεν γίνεται να μπει στο χρονοντούλαπο. Δεν θα πάει στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής, τώρα λέει ότι δεν πάει ούτε ο κ. Ψωμιάδης ούτε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Τελικά αυτό που θα γίνει δεν θα είναι Κεντρική Επιτροπή αλλά «κεντρική ντροπή».

    Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., τόνισε ότι "πρέπει να το καταλάβουμε πως δεν πρόκειται να μας βοηθήσει κανείς απ' έξω. Έχουμε μια Ε.Ε η οποία γνωρίζει ότι «πνέει τα λοίσθια» και προσπαθεί η κ. Μέρκελ από την διάλυση αυτή να βγει ωφελημένη".

    Μίλησε για εξαιρετικά δύσκολη φάση "όχι τόσο από την οικονομική κρίση που είναι βέβαια σημαντική αλλά από την ακρισία κάποιων της κυβέρνησης που παρασύρουν το σύνολο της σε λάθος επιλογές".

    "Έγιναν λάθος χειρισμοί και η όλη προσέγγιση της κυβέρνησης στο εσωτερικό τη χώρας είναι σαφώς προς την λάθος κατεύθυνση.Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ποινικοποιούν την ιδιοκτησία, βάζουν στο στόχαστρο την επιχειρηματικότητα και παγιδεύουν το κόσμο με τους ημιυπαίθριους", ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και ζήτησε από τον πρωθυπουργό "να σταματήσει όλη αυτή η χρονοβόρα γραφειοκρατία για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα και να προχωρήσουμε γρήγορα σε έργα ανάπτυξης ανάσα για τον τόπο".

    [09] "Κερδοσκοπικά παιχνίδια"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στην ημερίδα που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του κόμματος με θέμα «Διοικητική μεταρρύθμιση και Αριστερά», στη Λειβαδιά.

    Με ευθύνη και κάλυψη της κυβέρνησης, αυτή την ώρα παίζονται από τις κεφαλαιαγορές και τα διευθυντήρια της ΕΕ και της «παγκοσμιοποίησης» τα πιο άγρια κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ.

    "Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα και δε διαθέτει καμιά λαϊκή νομιμοποίηση για να βάλει τη χώρα, με την «ομπρέλα» της ΕΕ, στο σφαγείο του ΔΝΤ, πράγμα που θα υποθηκεύσει το μέλλον του ελληνικού λαού για δεκαετίες. Αυτή την ώρα, μόνο μια μεγάλη, ενωτική, λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να αποτρέψει τις τραγικές και καταστροφικές εξελίξεις. Να στείλει ένα μήνυμα ανατροπής στους κυρίαρχους σε Ελλάδα και Ευρώπη και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για μια νέα ανορθωτική προοδευτική πορεία της χώρας", ανέφερε.

    [10] Απόφαση του ΣτΕ

    Την αναγνώριση των επαγγελματικών πτυχίων που χορηγούν τα κολέγια, τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας ως παραρτήματα πανεπιστημίων που έχουν την έδρα τους σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος εκτός Ελλάδος, προβλέπει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την απόφαση, αυτή η ελληνική νομοθεσία προσαρμόζεται στην οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 42/2010 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

    Με την επικύρωση των εν λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών είναι πλέον δυνατή η αναγνώριση των επαγγελματικών πτυχίων που χορηγούν τα κολέγια τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας ως παραρτήματα πανεπιστημίων που έχουν την έδρα τους σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος εκτός Ελλάδος.

    Το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία στις ευρωπαϊκές οδηγίες 2005/36/ΕΚ και 2006/100/ΕΚ, για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Και οι δύο αυτές οδηγίες έπρεπε να είχαν επικυρωθεί από την Ελλάδα το 2007.

    Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. καταργείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών Τίτλων Εξωτερικού (ΣΑΕΙΤΕ) και αντικαθίσταται μέχρι το 2013 από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) το οποίο θα έχει την ευθύνη για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Μετά το 2013 η ευθύνη αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων μετακυλίεται στα επιμελητήρια, επαγγελματικές Ενώσεις κ.λπ. (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Δικηγορικούς και Ιατρικούς Συλλόγους κ.ά.) τα οποία λειτουργούν με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

    Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι τα Επιμελητήρια, Δικηγορικοί και Ιατρικοί Σύλλογοι θα καθορίζουν (και όχι ο υπουργός Παιδείας όπως προβλέπει το σχέδιο Π.Δ.) κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος το βαθμό γνώσης της ελληνικής γλώσσας που θα πρέπει να έχουν όσοι επιθυμούν την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμά τους στη χώρα μας.

    Ανακοίνωση του Υπουργείο Παιδείας

    Mετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των κολλεγίων, το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αφορά, σε καμία περίπτωση στην ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων, κάτι που «ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των κρατών -μελών».

    Ιδιαίτερα στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνεται ότι η οδηγία 2005/36/ΕΚ έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία από τις 20.10.2007 και για την παράλειψη ενσωμάτωσης της, η χώρα μας καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής προστίμου το οποίο από τις 15 Ιανουαρίου 2010 σήμαινε 35.000 ευρώ ημερησίως.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι:

    «Σκοπός της οδηγίας είναι η διευκόλυνση του Ευρωπαίου πολίτη στην ανάληψη και άσκηση νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος σε κράτος-μέλος (κράτος υποδοχής, π.χ. Ελλάδα) άλλο από εκείνο (κράτος καταγωγής, π.χ. Γερμανία) στο οποίο αυτός απέκτησε τα επαγγελματικά προσόντα του.

    Η Βασική Αρχή της οδηγίας συνίσταται στο ότι το κράτος υποδοχής (π.χ. Ελλάδα) επιτρέπει την πρόσβαση σε νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα όταν ο ενδιαφερόμενος έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα (και όχι μόνο τίτλο σπουδών) σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία).

    Η Οδηγία παρέχει στο κράτος μέλος υποδοχής (π.χ. Ελλάδα) τη δυνατότητα να ελέγξει την εκπαίδευση που οδήγησε στα συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, είτε αυτή η εκπαίδευση έγινε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθούν σοβαρές αποκλίσεις, τότε δίνεται η δυνατότητα στο κράτος μέλος να επιβάλει στον ενδιαφερόμενο εξετάσεις ή την υποχρεωτική απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας».

    Και το υπουργείο Παιδείας καταλήγει: «Όσον αφορά τα "Κολλέγια" - αυτά δεν μπορούν να παρέχουν κανενός είδους τίτλο εκπαίδευσης παρά μόνο βεβαιώσεις σπουδών».

    [11] Στο διαδίκτυο οι κανόνες

    Το Βατικανό ετοιμάζεται να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τις "κατευθυντήριες γραμμές" για την καταπολέμηση της παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, υποστηρίζει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa επικαλούμενο πηγές της Αγίας Έδρας.

    Η δημοσίευση των "αρχών" αυτών στο διαδίκτυο (στη διεύθυνση www.vatican.va) προβλέπεται να γίνει πολύ σύντομα, ενδεχομένως και την Δευτέρα.

    Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από το Βατικανό.

    Ο χειρισμός των περιπτώσεων των παιδεραστών ιερέων βασίζεται στο κανονικό δίκαιο και σε ένα motu proprio (έδικτο) που χρονολογείται από το 2001. Τότε, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ είχε εκδώσει ένα έδικτο που αφορούσε τα "σοβαρά εγκλήματα" με βάση ένα έγγραφο του Κογκλάβιου των Καρδιναλίων για θέματα πίστης, στην οποία προήδρευε ο νυν πάπας Βενέδικτος και τότε καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτζινγκερ. Το Βατικανό διέταζε τους επισκόπους να ενημερώνουν την Αγία Έδρα για τυχόν κρούσματα παιδεραστίας και όριζε ότι θα πρέπει να παύει άμεσα κάθε επαφή των παιδεραστών ιερέων με άτομα νεαρής ηλικίας.

    Τις τελευταίες εβδομάδες η Καθολική Εκκλησία συγκλονίζεται από σκάνδαλα παιδεραστίας και κατηγορείται ότι απέκρυπτε τα εγκλήματα που διέπρατταν ιερείς. Ο ίδιος ο πάπας Βενέδικτος κατηγορείται ότι αρνήθηκε να απομακρύνει από τα καθήκοντά του έναν Αμερικανό παιδεραστή ιερέα.

    Από προηγούμενη θέση του ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βατικανού, είχε συστήσει προσοχή στον αποσχηματισμό Ρωμαιοκαθολικού ιερέα της Καλιφόρνιας ο οποίος ομολόγησε ενοχή για σεξουαλική παρενόχληση παιδιών, σύμφωνα με μία επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή από δικηγόρους των θυμάτων.

    Σε μία επιστολή του 1985, δακτυλογραφημένη στα λατινικά και μεταφρασμένη για το Ασοσιέιτεντ Πρες, ο τότε καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ είχε πει στον επίσκοπο του Όκλαντ πως χρειαζόταν περισσότερο χρόνο προκειμένου "να μελετήσει το καλό της Παγκόσμιας Εκκλησίας" καθώς εξέταζε ένα αίτημα για την απομάκρυνση του ιερέα.

    Ο Ράτσινγκερ έγραφε στην επιστολή πως τα επιχειρήματα για τη απόλυση του ιερέα ήταν "σοβαρής σημασίας", αλλά προειδοποιούσε επίσης τι "μπορεί να προκαλέσει η απόδοση της απαλλαγής με την κοινότητα των πιστών του Χριστού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη νεαρή ηλικία του αιτούμενου".

    Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, το οποίο αποκάλυψε την ιστορία, ο αιδεσιμώτατος Στίβεν Μίλερ Κίσλε ήταν τότε 38 ετών και είχε καταδικαστεί το 1978 σε αστυνομική επιτήρηση τριών ετών αφού ομολόγησε την ενοχή του σε πταισματικές κατηγορίες για ασελγή συμπεριφορά επειδή είχε δέσει και παρενοχλήσει σεξουαλικά δύο αγόρια στο πρεσβυτέριο.

    Σύμφωνα με μία επιστολή από την Επισκοπή του Όκλαντ στον Ράτσινγκερ το 1981, ο Κίσλερ είχε ζητήσει να φύγει από την υπηρεσία του κλήρου και η επισκοπή ζήτησε από τον Ράτσινγκερ να συμφωνήσει προκειμένου να "απαλλαγεί από όλες τις υποχρεώσεις της ιερωσύνης".

    Ο Μάικλ Μπράουν, εκπρόσωπος της επισκοπής δεν σχολίασε τις επιστολές, αλλά είπε, "Νομίζω πραγματικά ότι (η καταγραφή) δείχνει πως η επισκοπή έκανε το σωστό το 1978, και το 1987 απαλλάχθηκε από τα ιερατικά του καθήκοντα".

    Όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές σχετικά με τα έγγραφα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Βατικανού, αιδεσιμώτατος Σίρο Μπενεντετίνι, δήλωσε στο Ρόιτερ: "Ο τότε καρδινάλιος Ράτισνγκερ δεν συγκάλυψε την υπόθεση αλλά θέλησε να τη μελετήσει με μεγαλύτερη προσοχή για το καλό όλων των εμπλεκομένων προσώπων".

    Αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

    [12] Φονικές πλημμύρες

    Εξαντλημένοι Βραζιλιάνοι διασώστες συνέχιζαν γι' άλλη μια νύχτα την απελπισμένη αναζήτηση για επιζώντες μέσα σε βουνά από λάσπη και συντρίμμια, ενώ οι ελπίδες να σώσουν κι άλλους παγιδευμένους έσβηναν -- πλέον εκφράζονται φόβοι ότι από τις χειρότερες βροχές, πλημμύρες και κατολισθήσεις τον τελευταίο μισό αιώνα στην μητροπολιτική περιοχή του Ρίου ντε Ζανέιρου βρήκαν το θάνατο κάπου 400 άνθρωποι.

    Αξιωματούχοι της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ανέφεραν αργά χθες Παρασκευή [πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας] ότι ο επίσημος απολογισμός βρίσκεται στους 219 νεκρούς.

    Τα ακραία φαινόμενα ανάγκασαν εξάλλου περίπου 50.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είτε διότι υπέστησαν ζημιές είτε διότι κρίθηκαν επικίνδυνα λόγω της πιθανότητας να υπάρξουν και νέες πλημμύρες και κατολισθήσεις.

    Σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει δεκάδες σορούς αφότου τμήμα ενός λόγου κατέρρευσε την Τετάρτη πάνω σε μια φαβέλα, ή παραγκούπολη, χτισμένη σε χωματερή στην πόλη Νιτερόι, θάβοντας ζωντανούς περίπου 200 ανθρώπους.

    Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις σάρωσαν τις φαβέλες. Η Νιτερόι υπέστη το βαρύτερο πλήγμα, με τουλάχιστον 132 νεκρούς, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

    150 άνθρωποι συνέχιζαν να αναζητούν επιζώντες στη φαβέλα Μόρου ντου Μπούμπα, με οκτώ εκσκαφείς, και φορτηγά να πηγαινοέρχονται φορτωμένα μπάζα και συντρίμμια. "Υπάρχει μια πιθανότητα" να βρεθούν επιζώντες, σχολίασε ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας στη Νιτερόι Μαρίβαλ Γκόμες. "Δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχει ελπίδα".

    Οι πυροσβέστες που εργάζονται στο σημείο όμως μοιάζουν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. Η κατολίσθηση κατάπιε δεκάδες κτίρια στο πέρασμά της: τουλάχιστον 50 σπίτια, ένα βρεφονηπιακό σταθμό και μια πιτσαρία. Μερικοί άνθρωποι σώθηκαν τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή, αλλά έκτοτε ανασύρονται μόνο πτώματα, σύμφωνα με δημοσιογράφους που παρακολουθούν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας Σέρζιου Καμπράλ επισκέφθηκε την φαβέλα αργά την Παρασκευή. "Ανησυχούμε πολύ για τις ασθένειες που μπορεί να εξαπλωθούν από τα αποσυντιθέμενα πτώματα κάτω από τόνους χώματος και σκουπιδιών", δήλωσε, προσθέτοντας ότι ζήτησε από το στρατό να συμβάλει στις προσπάθειες διάσωσης. Οι ένοπλες δυνάμεις θα στήσουν δυο νοσοκομεία εκστρατείας για να παράσχουν βοήθεια σε επιζώντες, σημείωσε.

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποδέσμευσε 200 εκατ. ρεάις [113 εκατ. δολάρια] ως βοήθεια για τους δήμους του Ρίου που επλήγησαν από πλημμύρες και κατολισθήσεις, πρόσθεσε ο Καμπράλ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι προσφέρει βοήθεια 50 εκατ. δολαρίων για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες όσων έμειναν άστεγοι.

    "Η ευθύνη είναι όλων μας, και των αρχών και της κοινωνίας", είπε ακόμα.

    Εκτιμάται ότι στα συντρίμμια βρίσκονται 200 άνθρωποι.

    Η Κριστιάν Ολιβέιρα, 27 ετών, κατάφερε να σώσει τις κόρες της από την κατολίσθηση αλλά έχασε την μητέρα της, τους θείους της και τα ξαδέρφια της. Δήλωσε ότι θα περιμένει ώσπου να ανασυρθούν οι σοροί τους. "Κοιτάω και σκέφτομαι 'όλο τους είναι εκεί κάτω'. Είναι θλιβερό".

    Στην πόλη του Ρίου ντε Ζανέιρου, όπου ο απολογισμός βρίσκεται στους 67 νεκρούς, ο δήμαρχος Εδουάρδου Πάες εξέδωσε διάταγμα που δίνει την δυνατότητα στην αστυνομία να αναγκάζει δια της βίας κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εάν βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές, καθώς οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

    Ο Πάες ανακοίνωσε παράλληλα ότι ο δήμος θα απομακρύνει 1.500 ως 2.000 οικογένειες από δυο φαβέλες, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από οργανώσεις κατοίκων.

    Στο μεταξύ, μια ομάδα εξοργισμένων πολιτών προκάλεσε ζημιές σε ένα από τα τρένα που μεταφέρει τουρίστες στο γιγαντιαίο άγαλμα του Ιησού στο Ρίου, κατηγορώντας την εταιρία στην οποία ανήκουν τα τρένα ότι ευθύνεται για το θάνατο τριών ανθρώπων.

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, η εταιρία ευθύνεται για την εκτροπή ενός καναλιού αποχέτευσης προς μια φαβέλα πριν τέσσερα χρόνια--και από αυτό το κανάλι πλημμύρισε η παραγκούπολη. Η εταιρία διέψευσε την κατηγορία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 April 2010 - 6:30:33 UTC