Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στην εκπαίδευση
  • [02] "Τα δύσκολα δεν πέρασαν"
  • [03] Κινητοποιήσεις για το φορολογικό
  • [04] "Εκκληση για συνεργασία"
  • [05] Σύνοδος για τα πυρηνικά

  • [01] Αλλαγές στην εκπαίδευση

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της εισήγησής του στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι είναι σημαντική η ενιαία παρουσία της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα καλής ενημέρωσης στα ζητήματα αυτά και της συνεργασίας με τον εκπρόσωπο Τυπου, το γενικό γραμματέα Ενημέρωσης, το Γραφείο Τύπου και τους υπουργούς και υπογράμμισε ότι οι υπουργοί δεν πρέπει να είναι αναλυτές και σχολιαστές και να αφήσουν αυτό το έργο στους δημοσιογράφους.

    Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι για θέματα οικονομίας, επενδύσεων και συνεργασιών πρέπει οι υπουργοί να είναι σε άμεση επαφή με το γραφείο του.

    Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι είτε χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό (στήριξης), είτε όχι - και αυτό θα αξιολογηθεί - αυτός είναι ένα δίχτυ ασφαλείας που θα μας επιτρέψει με μεγαλύτερη ηρεμία να κάνουμε τη δουλειά μας.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όσους εμπλέκονται με τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Αθήνα σημείωσε ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι ημερομηνίες, αναφέρθηκε, χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες, στο χθεσινό του ταξίδι στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι σε κάποια στιγμή, σε Υπουργικό Συμβούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας θα ενημερώσει για τις πρόσφατες επαφές που είχε στην Τουρκία.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει συμφωνηθεί η επανενεργοποίηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ελπίζοντας να καταλήξουμε στην υπόθεση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

    Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση θα διοργανώσει επενδυτικό συνέδριο και πρόσθεσε ότι για επαφές στο εξωτερικό πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σημείωσε ότι οι υπουργοί πρέπει να έχουν συνεργασία με τον κ. Δρούτσα σε ό,τι αφορά μία σειρά συνεργασίες σε διάφορους τομείς που έχουν συμφωνηθεί με την Τουρκία, με σκοπό την αποτίμηση των μέχρι τώρα συνεργασιών, αλλά και τις προτάσεις για περαιτέρω συνεργασίες.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, με χρονοδιαγράμματα σε κάθε τομέα, τα οποία θα τεθούν σε επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ θα τεθούν και δείκτες αξιολόγησης.

    Τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση σε κοινωνικές πολιτικές και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του κόμματος, των γραμματέων των τομέων, των υπουργών, των κοινοβουλευτικών τομέων εργασίας και των βουλευτών, ώστε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση, διαβούλευση και σχεδιασμός.

    Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι αύριο στις 5.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι εισηγήθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο τη νέα νομοθετική ρύθμιση που αφορά στο νέο σχολείο, "ξεκινώντας από τον πρωταγωνιστή του εκπαιδευτικού συστήματος που είναι ο εκπαιδευτικός".

    Σύμφωνα με την Υπουργό, η πρόταση αφορά "ένα νέο προφίλ εκπαιδευτικού, με πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης, με ενιαίο τρόπο εισόδου, μόνο με ΑΣΕΠ και μεταβατική περίοδο για το δόκιμο εκπαιδευτικό ο οποίος θα αξιολογείται".

    Η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι είναι σημαντική επιλογή η αξιολόγηση, η οποία ξεκινά από το Σεπτέμβριο, αφορά δε το εκπαιδευτικό έργο και σημαίνει προγραμματισμό για κάθε σχολείο και δημόσια λογοδοσία στη σχολική κοινότητα και τους γονείς.

    Ερωτηθείσα, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη βάση του 10, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι καταργείται από φέτος, είναι άλλωστε, όπως είπε, προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία έχει τεκμηριωθεί επί τέσσερα χρόνια σε συνέδρια και στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και έχει παιδαγωγικούς και κοινωνικούς λόγους.

    Στο μεταξύ, θετικό ήταν το πρώτο κρίσιμο τεστ δανεισμού από τις αγορές για την ελληνική οικονομία μετά την αποσαφήνιση του μηχανισμού στήριξης. Η έκδοση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου υπερκαλύφθηκε, καθώς αντλήθηκαν 1,56 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ, που ήταν το δημοπρατούμενο ποσό.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, πωλήθηκαν έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,85% και έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, αξίας επίσης 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,55%.

    Σημειώνεται ότι, στα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας το επιτόκιο της προηγούμενης δημοπρασίας (του Ιανουαρίου) είχε διαμορφωθεί στο 2,20% και στα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας στο 1,38%.

    Τα ποσά των προσφορών τόσο στα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας όσο και στα ετήσια ήταν σημαντικά υψηλότερα από το δημοπρατούμενο ποσό. Ετσι, για τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας προσφέρθηκαν 3,925 δισ. ευρώ έναντι 600 εκατ. ευρώ που ήταν το δημοπρατούμενο ποσό (υπερκάλυψη 6,54 φορές, ενώ στα εξάμηνης διάρκειας προσφέρθηκαν προσφορές 4,602 δισ. ευρώ, ενώ το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 600 εκατ. ευρώ (υπερκάλυψη 7,67 φορές).

    Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους τίτλους αυτούς και να έχουν αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση, ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

    Η προμήθεια των τίτλων μπορεί να γίνει μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία και με ανώτατο ποσό 15.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο.

    Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας

    Αλλάζουν όλα στα σχολεία με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητήθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, μια και επίκεινται οι πανελλαδικές εξετάσεις, είναι η κατάργηση του πλαφόν της βάσης του 10.

    «Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής», σημειώνεται στο σχέδιο νόμου, «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή μελέτη που να αποδεικνύει ότι η θέσπιση της βάσης του 10 πέτυχε στο ελάχιστο την άνοδο της ποιότητας σπουδών στο λύκειο ή τα τριτοβάθμια ιδρύματα. Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν σήμερα καλύτερους φοιτητές από αυτούς που είχαν μέχρι το 2006. Αντίθετα, έχουμε τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με καθηγητές και διοικητικό προσωπικό χωρίς αντικείμενο εργασίας και υποδομές που υπολειτουργούν, όταν μάλιστα δεκάδες χιλιάδες νέοι λόγω του συγκεκριμένου συστήματος προσφεύγουν σε "κολέγια" αλλά και σε κάθε είδους πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα χωρών όλου του κόσμου. Με το νομοσχέδιο καταργείται ο περιορισμός της βάσης του 10, όπως αυτός θεσμοθετήθηκε».

    Σύμφωνα με αυτό, τρεις είναι οι ενότητές του:

    Β· Επείγουσες βελτιώσεις και παρεμβάσεις στη λειτουργία των ΑΕΙ Β· Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση Β· Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης - Συμμόρφωση προς την ευρωπαϊκή νομιμότητα - Ενίσχυση του Ελέγχου Ποιότητας.

    Έτσι, αλλάζουν όλα στις προσλήψεις εκπαιδευτικών αφού για να συμμετέχει υποψήφιος εκπαιδευτικός σε πανελλήνιο διαγωνισμό για την είσοδό του στην Εκπαίδευση θα πρέπει να διαθέτει Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης.

    Οι εκπαιδευτικοί που θα προσλαμβάνονται σε όλα τα σχολεία οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει τη βαθμολογική βάση σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Σήμερα μόνο το 38% προσλαμβάνεται με ΑΣΕΠ και το 62% από πίνακες και περίπλοκα κριτήρια. Οι πίνακες αυτοί παύουν να τροφοδοτούνται στις 30 Ιουνίου 2010. Οι διαγωνισμοί θα διεξάγονται ανά διετία, θα είναι ανοιχτοί, δηλ. δεν θα προκηρύσσεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων. Θα ισχύσουν πάντως μεταβατικές διατάξεις για το πέρασμα από το σημερινό δαιδαλώδες σύστημα στο νέο σύστημα διορισμών μετά το 2012.

    Περιορίζεται ο θεσμός του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού. Εισάγεται όμως ο θεσμός του αναπληρωτή με μειωμένο ωράριο, εάν το σύνολο των απαιτούμενων ωρών διδασκαλίας σε ένα ή περισσότερα σχολεία είναι λιγότερες από 16 ώρες.

    Εισάγεται διετής δοκιμαστική θητεία του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού. Καθιερώνεται ο θεσμός του Μέντορα του νεοδιοριζόμενου. Η μονιμοποίηση θα γίνει έπειτα απο αξιολόγηση η οποία μπορεί να καταλήξει σε πρόταση μονιμοποίησης ή σε πρόταση μετάταξής του σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου.

    Οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις περιορίζονται, αφού το σύστημα εξορθολογίζεται. Θεσπίζεται η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, θα συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης όπου θα περιγράφεται η απόδοση της μονάδας, η εκτίμηση επιτυχιών, αποτυχιών, αδυναμιών, προβλημάτων. Κατάθεση προτάσεων βελτίωσης για την επόμενη σχολική χρονιά.

    Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις παρεμβάσεις στη λειτουργία των ΑΕΙ.

    Έτσι, προωθείται ο εκσυγχρονισμός του συστήματος διανομής συγγραμμάτων. Ήδη, έχει δρομολογηθεί ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος διανομής συγγραμμάτων από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Στόχος είναι η έγκαιρη διανομή από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος, ενώ με το ίδιο σύστημα έχει προβλεφθεί να γίνεται και η διανομή ηλεκτρονικών συγγραμμάτων όταν αυτά θα είναι έτοιμα.

    Μειώνεται από 30 σε 15 ο μέγιστος αριθμός των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων για εκλογή μελών ΔΕΠ. Αυτό άλλωστε είχε ζητηθεί από τους πρυτάνεις, ενώ προβλέπεται και η συμμετοχή σε συνεδριάσεις εκλεκτορικών σωμάτων μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το κόστος μετακίνησης και ο διατιθέμενος χρόνος των εξωτερικών εκλεκτόρων.

    Στο θέμα των μετεγγραφών φοιτητών-σπουδαστών, προτείνεται ρύθμιση με την οποία επιχειρείται η εξισορρόπηση του αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών και σπουδαστών, μέσω της ορθολογικότερης κατανομής τους στα ομοειδή τμήματα.

    Με το πολυνομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης (δευτεροβάθμιας). Έτσι, καταργούνται ή συγχωνεύονται ορισμένα από τα εκκλησιαστικά λύκεια και εκτιμάται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι υφιστάμενες δομές είναι: 10 γυμνάσια - 17 λύκεια με 218 και 481 μαθητές, αντίστοιχα. Κόστος λειτουργίας ανά μαθητή είναι 16.500 ευρώ, όταν ό μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 5.000 ευρώ το χρόνο.

    Σχετικά με τα κολέγια και το ιδρυτικό νόμο του 2008, σημειώνεται στο πολυνομοσχέδιο ότι ο νόμος αυτός απετέλεσε αντικείμενο κριτικής εξέτασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμβατότητα των διατάξεών του. Αντί οποιασδήποτε άλλες ενέργειας, η προηγούμενη κυβέρνηση «προχώρησε στην εσπευσμένη χορήγηση αδειών λειτουργίας "κολεγίων" στη χώρα μας με βάση αυτό το αμφισβητούμενο θεσμικό πλαίσιο».

    Ιδιαίτερα τονίζεται ότι: «Ήδη το δεδομένο της χορηγήσεως μη νομίμων αδειών λειτουργίας σε σειρά κολεγίων (κατά την ομόφωνη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) γεννά την ανάγκη σύννομης χορηγήσεως νέων αδειών με έρεισμα ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομιμότητας, ώστε να υπάρξει επιτέλους σαφές, μη αμφισβητούμενο καθεστώς λειτουργίας βάσει προδιαγραφών και ελέγχου. Με το παρόν νομοσχέδιο κινούμεθα στην κατεύθυνση αποκατάστασης των αρχών της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και ελεύθερης εγκατάστασης που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία θα συνδυασθεί, κατά τη θέσπιση του νέου νόμου, με την ενίσχυση του εθνικού ελέγχου στην πιστοποίηση των μεταλυκειακών αυτών ιδρυμάτων, ώστε η λειτουργία τους, τελικώς, να ισορροπεί μεταξύ των κοινοτικών και εθνικο-συνταγματικών επιταγών».

    [02] "Τα δύσκολα δεν πέρασαν"

    Αύριο στις 5.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

    «Είναι θετικό το γεγονός ότι η χώρα μας ζήτησε χρήματα από τις αγορές και τα βρήκε. Βεβαίως, το κόστος του δανεισμού είναι ιδιαίτερα ψηλό, είναι υπερδιπλάσιο του αντιστοίχου κόστους του Ιανουαρίου του 2010», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Ββ Αθηνών, Πάνος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

    «Αυτό σημαίνει ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν. Γι αυτό, απαιτείται συνεχής προσπάθεια, νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια. Και για το όνομα του Θεού, όχι άλλο μίγμα κυβερνητικής φλυαρίας και πανηγυρισμών».

    Εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ η πρόταση του προέδρου Αντώνη Σαμαρά για τις καταστατικές αλλαγές, για τις αλλαγές στην περιφερειακή οργάνωση και για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής του προέδρου της ΟΝΝΕΔ.

    "Αποσπασματικά μέτρα"

    «Αποσπασματικά μέτρα χωρίς συνοχή» χαρακτηρίζει η ΝΔ το νομοσχέδιο για την Παιδεία. «Άνθρακες ο θησαυρός», ανέφερε η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων του κόμματος, βουλευτής Αβ Αθηνών, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

    «Αποσπασματικά μέτρα, χωρίς μεταξύ τους συνοχή και διαδικαστικού χαρακτήρα, είναι οι πολυεξαγγελλόμενες αλλαγές στον χώρο της Εκπαίδευσης, που αφήνουν στην αβεβαιότητα όλους όσοι έχουν, χρόνια τώρα, υπηρετήσει την Εκπαίδευση, είτε ως αναπληρωτές, είτε ως ωρομίσθιοι», σχολίασε η τομεάρχης της ΝΔ και πρόσθεσε: «θα δώσουμε μάχη στη Βουλή για να αρθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, διατάξεις άδικες, ή ανεφάρμοστες. Όμως, είναι αλήθεια ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι -γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί- περιμέναμε πολύ περισσότερα από το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας».

    [03] Κινητοποιήσεις για το φορολογικό

    Σε αποκλεισμό του Υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν το πρωί οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που είναι και πωλητές λαϊκών αγορών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία αγροτών «δύο ταχυτήτων με τις αποφάσεις της κυβέρνησης», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

    Η Ομοσπονδία αντιδρά στην τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων και στο λογιστικό προσδιορισμό καθώς εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν αύξηση του καλλιεργητικού κόστους παραγωγής κατά 15% έως 20% που μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής των προϊόντων κατά 30% σε βάρος των καταναλωτών.

    Αύριο Τετάρτη, οι παραγωγοί πωλητές θα προχωρήσουν σε γενική πανελλαδική απεργία και θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και πορεία προς τη Βουλή.

    Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών γνωστοποιεί ότι οι επαγγελματίες πωλητές δεν θα απεργήσουν την Τετάρτη και οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά.

    Στο μεταξύ, από σήμερα, Τρίτη, και ώς την Πέμπτη απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι, οι οποίοι αντιδρούν στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

    Για αύριο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) έχει κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας (11:00-13:00) και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαμαρτυρόμενοι για την «απαξίωση, την αποδόμηση και υποβάθμιση της υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης».

    Χειρόφρενο στα ταξί βάζουν την Τετάρτη και την Πέμπτη οι ιδιοκτήτες, αντιδρώντας στη αύξηση 50% στο τεκμαρτό εισόδημά τους και στις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Οι ιδιοκτήτες των ταξί θα συγκεντρωθούν αύριο στο θέατρο «Περοκέ» στο Μεταξουργείο και εν συνεχεία θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή.

    Τέλος, την Πέμπτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας θα πραγματοποιήσει την 3ωρη στάση (11:00-14:00) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή (ώρα 12 το μεσημέρι), ενώ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας (11:00-17:00), προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση του Σωματείου τους.

    Συζήτηση επί της αρχής στη Βουλή

    Την επί της αρχής αντίθεση της αντιπολίτευσης στο φορολογικό νομοσχέδιο, συναντά η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ΝΔ ανακοίνωσε πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, πράξη στην οποία προέβη και ο ΛΑΟΣ, δηλώνοντας πως το ίδιο θα πράξει και για ορισμένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ του ΚΚΕ και του Θ. Πάγκαλου, ύστερα από τις κατηγορίες του κόμματος κατά της κυβέρνησης, πως κάνει «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε πως το νομοσχέδιο «δεν κατατίθεται εν κενώ», αλλά «εν τω μέσω μιας οικονομικής ύφεσης, την ευθύνη της οποίας φέρει η Νέα Δημοκρατία, με τους πολίτες πεπεισμένους πως το φορολογικό σύστημα είναι άδικο, αναποτελεσματικό και πολύπλοκο».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως «το φορολογικό νομοσχέδιο εντάσσεται στο πολυετές πρόγραμμα της κυβέρνησης για ανάταξη της οικονομίας και της αξιοπιστίας της χώρας και «η αποφασιστικότητα για τη διάσωση της οικονομίας με δικά της μέσα, καθορίζει και τις εξελίξεις. Το έχω πει πολλές φορές. Δεν είναι ευχάριστο, δεν είναι εύκολο. Το μέγεθος των αναγκών μας, μας οδηγεί στις διεθνείς αγορές, όπου υπάρχει ασφάλεια αλλά και κερδοσκόποι» και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, ο μηχανισμός στήριξης που εξασφάλισε η Ελλάδα, αποτελεί μια επιτυχία της κυβέρνησης. Η απόφαση όμως αυτή, δεν ήρθε στο κενό. Ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε τους τελευταίους μήνες. Ήταν σαφές δείγμα της εμπιστοσύνης που αρχίζει και πάλι να απολαμβάνει η Ελλάδα, βασιζόμενη στο γεγονός, πως ό,τι έχουμε πει στα Συμβούλια Κορυφής, το έχουμε κάνει. Ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα με μείωση του ελλείμματος κατά 40% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 - ένα πολύ καλό πρώτο βήμα. Τονίζω όμως, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Στόχος μας παραμένει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα απ' τις αγορές».

    «Τ φρλγκ νμσέι θ γνισμαο τςκιωιή δκισνς τςδαάεα κιτςλγδσα», υπογράμμισε οΓ. Ππκντνίο, ενώ έκανε λόγο για «αηαί» σολγ τςαιμτκςατπλτυη:

    «Θ κνιατκιιή Θ μίε σ μασερ κτγεί; Δσυώ δνμοονν ξπρσυ έαγγνς Ήα όο τυ εε, όα έια ατ πυέια σ ατ τ χρ, κιχιορτύα».

    «Μ τνοκνματςχρς ν βίκτιση χιόεηκτσαηαότνεοήτυπγομο πλμυ ω πλτκ σσηακιπλτκ κμαα πέε ν ζτσυεέαμγλ σγνμ αότνελνκ λό, αάτσ αγτρ οκιοολυιό επόωο τςΝ ΜνλςΚφλγάνς.

    ΓÑé ðñüóèΓ₯Γ³Γ₯:

    «Εώαότ μράτςΝ, θ ήεαν ζτσ σγνμ γατ 3 δσ. ερ χέςπυπρδσ ηΝ τ 1981. Ζτ σγνμ γατ 3 δσκτμύι πωοεέ έλιμ, δλδ κιορι χές πυδμορηεηκβρηηΜτοάητςΝ. Ζτ σγνμ γατ 7 δσκτμύι τυπωοεοςχέυ, τυκιοριυχέυ πυδμορηεηκβρηητυΚντνίο Κρμνήτνπροο2004-2009. Ουορό επ όιτ σμρν χέςενι300 δσ. Πρμν αόκπι σέεο τυΠΣΚν ζτσιέαμγλ σγνμ γατ 287 δσ. ερ τνχενπυδμορηα ο κβρήεςτυΠΣΚ κρω τνδκεί τυ'80».

    «Εες ν δχομ τ μριότςεθνςόιετυήαεσ δμσε σέεςκιειοννα Όω δνκτσρψμ εεςτνελνκ οκνμα Τ χέςενιδκ σςπιί ενιπιίτυαίνσο Αδέ Ππνρο, τςχμνςγατνοκνμα δκείςτυ'80», αέεε.

    «Τ χέςαότ 1830 μχιτ 2004, εχ φάε σα180 δσ. Κιαότ 2004 μχιτ 2009, μσ σ πνέιυμλςχόι, τ χέςέτσ αότ 180 δσ. σα300», απάντησε ουφυορό ΟκνμκνΦ Σχνδς «Γ' ατ θ πέε κ Κφλγάν ηΝ ν ζτσισγνμ α' τυ έλνςπλτς, είπε.

    «62 δσ. δσμ γατκυ τνδνίνσς 72 δéó. βήαετ χέ γατ εολσιάπυυέρψ οΓ Ππνωίυ Κιενικι6 δσ. τ χέ γατ νσκμί. Ποθσεκιτ 7 δσ. πυσςλωεών φάεετ 300 δσ.», ατπνηεοεπόωο τςΝ. «Ατ τ ξρτ. Πινκρϊεεε», ρώτησε.

    Οκ. Κφλγάνςαναφέρθηκε στ σάητυΛΟ, υεθμζνα τ πλόσνηα«λό - ΠΣΚση εοσα κιζήτησε ν δεκιίε ηκβρηη ενποίεα ν αούε τυ δμσοςυαλλυ σι ειερσι τυΔμσο πυθ κεσυ, πρπμοτςσ χειέ δλσι τυατποδο τςκβρηη Θ Πγαο.

    «ΟκςΠγαο χε επ νι Α πιείηαηκβρηηδατυυορο τνΟκνμκν α αούε τυ μνμυ δμσοςυαλλυ», αέεεοεπόωο τςΝ.

    «Εχ τνασηηόιτ ελίμτ, τ δνι κιτ υόοπ, τ εχ ηΝ ξκθρσιμτ τναορφ πυαοάιεόα αέαετνεοσα, αάτσ γαλγραμ τυΠΣΚοΧήτςΠπυσς

    «Γατ μτ τ 2004, α κνιυοοήοααηό σνδλο, κθςπηιζιοχόο όο οολρννα ο δαιαίςτνεεατκνΕιρπνγαΖμν κιΒτπδ κ έχτιησιάκιγατνεεατκ ειρπ γατνΟκνμα, είπε.

    «Έααότ βσκ δμκ σοχί τυνμσείυ ενιηφρλγκ εάρνητναοιώ εσδμτνμχιτς40.000 ερ. Σ μαεαρτκ δσοη ιτρκ σγυί γατνελνκ οκνμα εεςποωομ τληάσ φρλγκ εάρνηκιδνυεμααάασαμκοεααεσδμτ. Ημίσ τςφρλγα σ ατ αρβςτ εσδμτ, ενιπυεπζυεν οηήε σ αξσ τςαοατκςδνμςτνιιτν ηοοαμ τ σιάτςθ οηήε ση αξσ τςζτσςτνααώ κιτνυηεινκιμσ ατν ση αξσ τςπργγς, τόνισε οκςΠπυσς

    Τλςαατνα σι ειρσι τςΝ κιτυΛΟ πρ «χρσιή βλςσο κτσεατκ κάο, οεπόωο τυΠΣΚυορμιεπς«τ αατξαόμνέοτςχρς πυβσζτνσοτίτχ οκδμ-ατπρχ-κτσρφ τυφσκύπρβλοτς ήα έαμνέομ ηεοηί λξς πυδσυώ γαεενυ πυτ εμτλετκν έε πρλε ποπλο».

    «Ηκβρηηιχρζτιψυείρφ όιεαρννα τ λϊάεσδμτ. Δνπέε ν ξχάετναξσ τυΦΑ τςαξσι τνεδκνφρνκτνλσς τνεσγγ τυΦΑκισ άλυ τμί υηειν, αάτσ οκιοολυιό επόωο τυΚΕΝκςΚρθνσπυο.

    «Ματταεή οκγνι μ 30.000 ερ εσδμ, ειαύεα φρλγκ 600 ερ. Γακίο πυπίνι10.000 ερ, ενι100 ερ πρπν. Όογατνπλμ εάτασηφρδαυή θ αοεχε έανοκνγ μγσώ σ βρςτνμκώ ειερσω», είπε.

    Οκιοολυιό επόωο τυΚΕ ποάεεείη τ κμααεοσα ν αατσυ σοεώηα«γαίυάχυ ελίμτ»: «Ενιμννηδαερσ, ήέε ν κνιμ τνίι τ φσ τνειοώ πυυεαπζσε δλδ τντρσι χηαοόηητυμγλυκφλίυ τ τρσι ΝΤϊάεολσιάπορμαα τ σρίνσ τςπργγκςβσςτςΕλδςω αοέεμ τςσμεοή τςση ΕΕ κιτςαεεθρσςτναοώ; Γαίτντλυααδκεί έωα ο κβρήες300 δςερ γατκυ κιχελσα κιτνΔκμροτυ2009, τ χέςπρμιε307 δς Τ έαα άλ, πρ ματύασονρ χηαοοώτςμ κθ τόοτυ κφλικάε;», ρτσ οκςΚρθνσπυο.

    Αατνα σο Μ Κφλγάν, οκιοολυιό επόωο τυΛΟ Ατρο Ρνολς ατίεπςηΝ εεορσιρζτικι«πρμνιν δισ πι θσ τυπλτκύφσαο θ κνθίοΛΟ κιτ ΠΣΚ ώτ ν τπθτθίαάεάτυ. Αχσελιό ν βίκτ τ σίμ σς δαοειά α δνμοετ ν τ πάεε ν πίεσο πόδοτυΛΟ ν σςσελιεε σηΡγλη κνν non paper», αέεε

    «Όα οΠωυορό βίκτισοεωειό εεςδνσηίομ τνκ. Ππνρο, αλ τνΕλδ. Όα όω έχτιεώ ττ τ αοε κιαότνκλ κια' τναάοη- ε ο κιηκτψφσ τυσνλυσεό, τννμσείνπυκτβσ τ ΠΣΚ, δεκίιεοκςΡνολςγαν υοτρξισησνχι πς«τ θμ δνενια θ βεοντ λφάτυδνιμύτςΕλδς αλ τ όιτ κκ θ σάε σαενκ ζτμτ: Ήητκαννα δάοασνρασαπρσήι δεννπργνω κιγατ Κπικ κιτ Αγί κιγατ Σόι. Πςλιό έακμαπυααεκύιττιυεδυ ζτμτ, τυόρν δχτιτνκιιήπς«βζιπάη ση κβρηη», ρώτησε.

    Οεπόωο τυΛΟ σηίεσ τλς τνφρ μγλςαίηη προσα πολπνα πςθ αουθίόω σνβ τεςφρςσοπρλό.

    «Αουόεο ωτσ, θ αήε πσ τυσνρμι όο αοάτνοκνμκ ερσί τςμσίςελνκςτξς, ετμσ.

    ΑόπερςΣΡΖ οΠνγώη Λφζνςυοτρξ όι«σηχρ ατ, έομ τί κμαασησσεαί μα πλτκς ΠΣΚ- ΛΟ - ΝαΔμκαί. Υεαπζνα αοάεςσνκιατςπυεήθσντλυααση Ε, μττέεετ χρ σ μααί, σ πόυοκιωιή κτδφσςγαόητνΕρπ».

    «Τ ΠΣΚέε ξπρσιπέντνσσαφλλύεοχρκήατυ οηώτςμςσηχύτ τυΔενύ Νμσαιο Τμίυ Λγτ πςλφάυήχν Τρ λτ πςδνυάχυ, αλ βίκτ ν δντ σι τάεε 17 δσ. μτηά τνώαπυόα ηΝ έιετ 28 δσ, κτγέλτ ατςτςρθίεςμ μγλτρ μνακιαόεά. Ατ τ 17 δσ. δναεάοντ spread, αο δερντιιόοαοδνιμςτςχρς», ρτσ.

    «Γαίδνβζτ τκήι τναοάοοόω; Α αοάωμτχςαίς1 δσ, ο μτχςδνενιτκήι γατ εσδμτ μυ Μοών ξπύωτ χήαμυμ ατ κιμτ, μ τνπλσ τνμτχν ν κν οοεδπτ αοέ κιν τςδκιλγ μ τνπλσ τνμτχν, πρτρσ μτξ άλνοκςΛφζνς

    -

    [04] "Εκκληση για συνεργασία"

    Ο ΛΑΟΣ εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση στην διεθνή προσπάθεια της απέναντι στις οικονομικές δυσκολίες, αλλά διαφωνεί απόλυτα με επιλογές, όπως στο φορολογικό, τόνισε ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real Fm», ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι συνεχίζει, σε προσωπικό επίπεδο, όπου μπορεί, να βοηθά την κυβέρνηση σε επαφές με τις δικές του γνωριμίες, κάτι το οποίο και θα συνεχίσει να κάνει, όπως είπε.

    «Όμως στο φορολογικό νομοσχέδιο που στοχοποιεί την ιδιοκτησία και ποινικοποιεί το επιχειρείν, δεν μπορώ να είμαι σύμφωνος. Δεν έχει αλλάξει τίποτα άλλο», είπε.

    Υποστήριξε ότι μια ομάδα βουλευτών της ΝΔ συναντάται μαζί του, συζητά και διερευνά «κατά πόσο εμείς θα είμαστε διατεθειμένοι να τους δώσουμε μία ευκαιρία. Και επαναλαμβάνουμε ότι εμείς δεν θα παίξουμε το παιχνίδι, με την κρίση να είναι έξω από την πόρτα μας, γιατί θα αρχίσει ένα «ντόμινο» στα κόμματα».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις του με την κα Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι είχε μαζί της διαφορές, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και διαφωνούσε με τις απόψεις της.

    «Αν ήταν Υπουργός Τουρισμού ή Εργασίας ή Υγείας, δεν θα είχα καμία διαφορά. Διαφωνούσα με την προσέγγιση στα εθνικά θέματα στα οποία τροφοδότησε πολύ «νιτρογλυκερίνη», με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε τώρα προ της αναγνωρίσεως των Σκοπίων με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» με το οποίο εξακολουθώ να διαφωνώ και με τους Τούρκους να έρχονται σε ένα διάλογο ως επικυρίαρχοι του παιχνιδιού.Επίσης διαφωνώ.Διαφωνώ και διαφωνούσα, όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών. Από την ημέρα που έπαψε να είναι υπουργός Εξωτερικών δεν υπάρχει καμία δήλωσή μου εναντίον της κας Μπακογιάννη. Όπως και εναντίον κανενός. Δεν έχω εμπάθεια ισόβια με κανένα άνθρωπο», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε την ΝΔ σε συνεργασία ενόψει των δημοτικών εκλογών για να μην κερδίσει, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ 13 στις 13 περιφέρειες.

    Είπε ότι θα στείλει επιστολή στα μεγάλα στελέχη που βρίσκονται εντός ή εκτός της παράταξης, «στην οποία θα τους λέω ότι, όπως μεθοδεύει τα πράγματα το ΠΑΣΟΚ, θα πάρει και τις 13 περιφέρειες. Εάν πάρει 13 περιφέρειες και έχει 13 «μίνι πρωθυπουργούς», τότε δεν θα φύγει από την πλάτη μας ποτέ. Το θεωρώ μεγάλο κίνδυνο αυτό», είπε.

    Και πρόσθεσε:

    «Γι' αυτό λοιπόν λέω:«Ελάτε να κάνουμε μια μεγάλη συζήτηση, να αφήσουμε προς στιγμήν τους θεσμικούς μας ρόλους και να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο δεδομένο με τον «Καλλικράτη», το οποίο δημιουργεί το ΠΑΣΟΚ για δικό του όφελος». Θέλω όλοι όσοι μπορούν, να έχουν λόγο».

    Αναφέρθηκε στην αυριανή συνάντησή του με το Μιλτιάδη Έβερτ και είπε ότι θέλει να ακούσει από τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ τις απόψεις του.

    Τέλος είπε ότι έχει ζητήσει συνάντηση και από τον Κώστα Καραμανλή, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση ακόμη από τον πρώην πρωθυπουργό.

    [05] Σύνοδος για τα πυρηνικά

    Εκτακτη σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια, διεξάγεται στην Ουάσιγκτον, με τη συμμετοχή ηγετών από 47 χώρες.

    Η πυρηνική ασφάλεια αποτελεί μείζον θέμα, καθώς οι ηγέτες από όλον τον κόσμο έχουν απευθύνει έκκληση για μέτρα που θα εμποδίσουν τους τρομοκράτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε πυρηνικά υλικά.

    Η σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη δημοσιοποίηση μιας κοινής ανακοίνωσης στην οποία θα περιγράφονται συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν κατά την επόμενη τετραετία.

    Η απόκτηση πυρηνικών όπλων από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα θα αποτελούσε μια καταστροφή για ολόκληρο τον κόσμο, δηλώνει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία που εκφωνεί σήμερα στη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον και καλεί τους συμμετέχοντες να αναλάβουν δράση.

    "Σήμερα δεν είναι μόνον η αφορμή να μιλήσουμε, αλλά και να δράσουμε. Όχι μόνον να δεσμευτούμε, αλλά να κάνουμε πραγματική πρόοδο για την ασφάλεια των συμπολιτών μας", σημειώνει ο Ομπάμα, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

    "Αυτό απαιτεί κάτι διαφορετικό, κάτι θεμελιώδες. Μια νέα αλλαγή πνεύματος που θα χαρακτηρίζεται από βούληση, τόσο σε επίπεδο χωρών, όσο και σε επίπεδο εταίρων, για να κάνουμε αυτό που αξιώνει αυτή η ιστορική περίοδος", προσθέτει.

    Στην ίδια ομιλία, ο αμερικανός πρόεδρος σημειώνει ότι "δύο δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τραγική ειρωνία της ιστορίας: μολονότι ο κίνδυνος μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης μεταξύ κρατών έχει μειωθεί, ο κίνδυνος μιας πυρηνικής επίθεσης έχει αυξηθεί".

    "Τρομοκρατικά δίκτυα όπως η Αλ Κάιντα προσπαθούν να εξασφαλίσουν το απαραίτητο υλικό για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου και αν ποτέ τα καταφέρουν, είναι βέβαιο ότι θα το χρησιμοποιήσουν. Αν αυτό συμβεί, θα συνιστά μια καταστροφή για ολόκληρο τον κόσμο, η οποία θα προκαλέσει μια τέραστια απώλεια ανθρώπινων ζωών και θα καταφέρει ένα πολύ σκληρό πλήγμα στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα", υπογραμμίζει.

    "Συνοψίζοντας, είναι όλο και πιο προφανές ότι ο κίνδυνος της πυρηνικής τρομοκρατίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους κατά της ασφάλειας ολόκληρου του κόσμου, κατά της συλλογικής μας ασφάλειας", σημειώνει επίσης.

    Τέλος ο αμερικανός πρόεδρος διευκρινίζει ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια θα γίνει σε δύο χρόνια στη Νότια Κορέα.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρότεινε οι ηγέτες του κόσμου να συναντηθούν εκ νέου, στη Νέα Υόρκη, το φθινόπωρο για συνομιλίες για την πυρηνική ασφάλεια-μια συνάντηση που θα αποτελέσει συνέχεια της συνόδου της Ουάσιγκτον.

    "Η πυρηνική τρομοκρατία είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα", δήλωσε ο Μπαν και χαρακτήρισε τη σύνοδο "έγκαιρη και σημαντική πρωτοβουλία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 April 2010 - 16:30:33 UTC