Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την οδική ασφάλεια
  • [02] Έσοδα 1,56 δισ. ευρώ
  • [03] Κρίθηκαν προφυλακιστέοι
  • [04] "Κάνετε λάθη επί λαθών"
  • [05] "Βαρβαρότητα του ΔΝΤ"

  • [01] Μέτρα για την οδική ασφάλεια

    Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δράσεις και παρεμβάσεις, στον τομέα της Οδικής ασφάλειας, ώστε να μειωθούν δραστικά τα ατυχήματα στην άσφαλτο και οι απώλειες ζωές, που φτάνουν τις 1500 κάθε χρόνο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ των 15 στο θέμα της οδικής ασφάλειας, δηλαδή είναι πρώτη σε θύματα και από τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ των 27. "Κάθε χρόνο χάνεται μια κωμόπολη" στον ακήρυχτο πόλεμο της ασφάλτου, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, ο οποίος εξήρε το ρόλο της τροχαίας στην περιπέτεια που περνούν οι οδηγοί με αφορμή το κλείσιμο των Τεμπών, αλλά και των ίδιων των οδηγών που είναι πιο προσεχτικοί και πειθαρχημένοι, με αποτέλεσμα σε μικρότερο δρόμο και μεγάλο όγκο οχημάτων να μην έχουν σημειωθεί σοβαρά ατυχήματα.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην οποία ήταν παρόντες οι δύο υφυπουργοί του ΥΥΜΔ κύριοι Νίκος Σηφουνάκης και Γιάννης Μπαγκριώτης, καθώς και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο υλοποίησης απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, που ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο, ύστερα από παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εκπονείται μελέτη για παρεμβάσεις σε όλο το οδικό δίκτυο, δηλαδή σε συνολικό μήκος περίπου 10.000 χιλιομέτρων, ή όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά σε περίπου 150 χιλιόμετρα δικτύου ανά Νομό. Το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

    Οι παρεμβάσεις αυτές χωρίζονται σε δύο σκέλη. Τις Θεσμικές και τις πρακτικές.

    Στις θεσμικές περιλαμβάνονται:

    - Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2008/96 για τη διαχείριση της οδικής ασφάλειας.

    - Η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια, της περιόδου 2011 - 2020. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

    - Η εκπόνηση πρότυπων οδηγιών, σχεδιασμού μέτρων οδικής ασφάλειας.

    Στο σκέλος των πρακτικών παρεμβάσεων περιλαμβάνονται 4 ενότητες που αφορούν τους κόμβους στις οδικές αρτηρίες, τα υδραυλικά των οδών, την οριζόντια και κάθετη σήμανση και τις βελτιώσεις των γεωμετρικών χαρακτηριστικών στις οδικές αρτηρίες. Η επιλογή των τμημάτων των οδικών αρτηριών που απαιτούνται παρεμβάσεις θα γίνει σε συνεργασία με τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών. Θα απαιτηθούν συνολικά 15 μελέτες οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2010, ενώ οι εργασίες θα αρχίσουν το αργότερο σε 1 χρόνο από σήμερα, δηλαδή στις αρχές του 2011.

    Για την Αττική ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε την κατασκευή 20 πεζογεφυρών σε κρίσιμα σημεία από άποψη επικινδυνότητας για τους πεζούς. Ειδικά για την πεζογέφυρα στην Κηφισίας που έχασε τη ζωή του ένας 15χρονος μαθητής, είπε ότι είναι έτοιμη η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2011.

    Ξήλωμα διαφημιστικών πινακίδων

    Στο ξήλωμα όλων τα παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που βρίσκονται διάσπαρτες στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων και τις οποίες ο Δημήτρης Ρέππας, χαρακτήρισε "αντιαισθητικό και επικίνδυνο τσουνάμι, προχωράει το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με την τροχαία και τις Νομαρχίες.

    Η αρχή, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει την μεταπροσεχή Δευτέρα, 26 Απριλίου, από τη Λεωφόρο Κηφισίας και η επιχείρηση θα συνεχιστεί στη Μαραθώνια διαδρομή, καθώς τον προσεχή Οκτώβριο, η χώρα μας διοργανώνει τον 28-0 κλασσικό Μαραθώνιο.

    Ο υπουργός ΥΥΜΔ, αφού τόνισε ότι οι χιλιάδες διαφημιστικές πινακίδες που κατακλύζουν τον ελεύθερο χώρο που μας ανήκει και οποίες σε ποσοστό πάνω από 80% είναι παράνομες, εγκυμονούν κινδύνους για τους οδηγούς και για τους πεζούς, με τραγικές συνέπειες, ανακοίνωσε την αποφασιστική βούληση της κυβέρνησης να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΥΜΔ κ. Σηφουνάκης, τόνισε ότι οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες ευθύνονται και για θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων.

    Όπως προκύπτει από όσα διατυπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου, οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο 5 ημερών να προχωρήσουν στο ξήλωμα τω πινακίδων τους, γιατί διαφορετικά το έργο αυτό θα αναλάβει μικτό συνεργείο, το οποίο θα πληρωθεί από τους διαφημιζόμενους.

    Παράλληλα θα εφαρμοστεί στο ακέραιο ο νόμος και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας. Στην περίπτωση αυτή θα την "πατήσει" τόσο ο διαφημιστής όσο και ο διαφημιζόμενος, καθώς οι κατασκευές είναι παράνομες, όπως επίσης και ο χώρος διαφήμισης.

    Ήδη στο υπουργείο ΥΜΔ λειτουργεί ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.illegalsignw.gov.gr, στην οποία οι πολίτες μπορούν να δηλώνουν πινακίδες που κατά τη γνώμη του είναι παράνομες, είναι αντικαλαισθητικές και επικίνδυνες.

    Η ηγεσία του ΥΥΜΔ κάλεσε τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετάσχουν ενεργά στην εκστρατεία αυτή.

    [02] Έσοδα 1,56 δισ. ευρώ

    Tα πρώτα συμπεράσματα από την «ελληνική κρίση στη ζώνη του ευρώ» αποφάσισε να εξαγάγει κατά τη σημερινή, τακτική συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλήγοντας σε μια σειρά ιδέες τις οποίες θα θέσει υπόψη των κρατών- μελών της ΕΕ την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μαδρίτη, όπου συνέρχεται - ατύπως - το ECOFIN. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα εκδώσει υπό μορφή ανακοίνωσης, στις 12 Μαΐου, τις οριστικές συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Επίτροπος Ολι Ρεν, αποτελεί πλέον επείγουσα ανάγκη η ενίσχυση τόσο του συντονισμού όσο και της εποπτείας από τις Βρυξέλλες των δημοσιονομικών πολιτικών που ασκούν οι χώρες του ευρώ, ούτως ώστε καμία χώρα στο μέλλον να μη βρεθεί σε δημοσιονομική κατάσταση τόσο προβληματική όσο αυτή που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα. Ο Φινλανδός Επιτροπος τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί τόσο ο προληπτικός όσο και ο αποτρεπτικός χαρακτήρας του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ. Σχετικά με την πρόληψη υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της Επιτροπής, ώστε στις καλές οικονομικές συγκυρίες να λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ σε ό,τι αφορά την αποτροπή τάχθηκε υπέρ της επιβολής ισχυρών οικονομικών κυρώσεων (όπως π.χ. η αυτόματη διακοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων) στις χώρες του ευρώ που παραβιάζουν κατά συρροή τη δημοσιονομική πειθαρχία.

    Ωστόσο, ο Ολι Ρεν εμφανίσθηκε ριζικά αντίθετος έναντι των γερμανικής προέλευσης ιδεών περί αποβολής των απείθαρχων δημοσιονομικώς κρατών από τη ζώνη του ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι απόψεις αυτές είναι αντίθετες τόσο προς τις διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβόνας όσο και προς τις βασικές αρχές επί των οποίων οικοδομείται η ενωμένη Ευρώπη.

    Ο Επίτροπος Ολι Ρεν τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου αρωγής των χωρών του ευρώ, όταν αυτές αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα δημοσιονομικά προβλήματα, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι οι διαδικασίες προσφυγής σε αυτό θα πρέπει να είναι τόσο απωθητικές ώστε να μην μπαίνει κανένα κράτος στον πειρασμό να ζητήσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας επί του θέματος, ο Φινλανδός Επίτροπος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αντιλαμβάνεται πόσο δυσάρεστη είναι η σημερινή κατάσταση «για τους Ελληνες φίλους», ενώ θυμήθηκε πόσο άσχημα αισθανόταν και ο ίδιος ως βουλευτής, όταν στις αρχές της δεκαετίας του '90 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρχισε να επισκέπτεται την τότε βυθισμένη στην οικονομική κρίση Φινλανδία.

    Ως προς τον μηχανισμό αρωγής στην Ελλάδα ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της ΕΕ με το ΔΝΤ, ενώ αναφερόμενος στο αν υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσεων στην υλοποίηση της ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα λόγω του γεγονότος ότι σε ορισμένες χώρες προαπαιτείται κοινοβουλευτική επικύρωση, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε εικασίες.

    Τέλος, ο Επίτροπος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, χαρακτηρίζοντας φιλόδοξο το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της χώρας και υπαρκτούς τους κινδύνους μη υλοποίησής του.

    Γιούνκερ: Πρόωρη κάθε εκτίμηση

    "Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε μία απάντηση" όσον αφορά το ύψος στο οποίο μπορεί να φτάσει η βοήθεια προς την Ελλάδα σε τριετές επίπεδο, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Οι ελληνικές εφημερίδες έγραφαν τη Δευτέρα ότι το συνολικό σχέδιο αφορά στη χορήγηση συνολικά 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρία χρόνια, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές "απλές εικασίες".

    Σε ερώτηση που του υπεβλήθη χθες από το Γαλλικό Πρακτορείο για την εκτίμηση αυτή, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι "δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτόν τον αριθμό", αλλά ούτε μπορεί και να διαψεύσει ότι ενδέχεται να αφορά ένα ρεαλιστικό μέγεθος.

    "Συμφωνήσαμε την Κυριακή ότι τα χρόνια που έπονται του 2010 θα εξετάσουμε ενδελεχώς τις λεπτομέρειες ενός μηχανισμού βοήθειας, αν θα πρέπει να υπάρχει ακόμη ένας μηχανισμός βοήθειας εκείνη την περίοδο, το οποίο θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των αγορών και την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης", σημείωσε.

    Θετικό το πρώτο κρίσιμο τεστ δανεισμού

    Θετικό ήταν το πρώτο κρίσιμο τεστ δανεισμού από τις αγορές για την ελληνική οικονομία μετά την αποσαφήνιση του μηχανισμού στήριξης. Η έκδοση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου υπερκαλύφθηκε, καθώς αντλήθηκαν 1,56 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ, που ήταν το δημοπρατούμενο ποσό.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, πωλήθηκαν έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,85% και έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, αξίας επίσης 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,55%.

    Σημειώνεται ότι, στα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας το επιτόκιο της προηγούμενης δημοπρασίας (του Ιανουαρίου) είχε διαμορφωθεί στο 2,20% και στα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας στο 1,38%.

    Τα ποσά των προσφορών τόσο στα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας όσο και στα ετήσια ήταν σημαντικά υψηλότερα από το δημοπρατούμενο ποσό. Ετσι, για τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας προσφέρθηκαν 3,925 δισ. ευρώ έναντι 600 εκατ. ευρώ που ήταν το δημοπρατούμενο ποσό (υπερκάλυψη 6,54 φορές, ενώ στα εξάμηνης διάρκειας προσφέρθηκαν προσφορές 4,602 δισ. ευρώ, ενώ το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 600 εκατ. ευρώ (υπερκάλυψη 7,67 φορές).

    Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους τίτλους αυτούς και να έχουν αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση, ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

    Η προμήθεια των τίτλων μπορεί να γίνει μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία και με ανώτατο ποσό 15.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο.

    " Στόχος μας παραμένει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα απ' τις αγορές", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: "Το μέγεθος των αναγκών μας, μας οδηγεί στις διεθνείς αγορές, όπου υπάρχει ασφάλεια αλλά και κερδοσκόποι.Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού (ΕΕ/ΔΝΤ), παρά το γεγονός ότι αυτός είναι, εάν χρειαστεί, άμεσα διαθέσιμος".

    Ο Γ. Πεταλωτής για μηχανισμό στήριξης και χτεσινό δανεισμό

    «Έχουμε σαν σκοπό να δανειζόμαστε από την ελεύθερη αγορά με τις καλύτερες συνθήκες δανεισμού. Βλέπουμε το μηχανισμό στήριξης, που θεωρούμε ότι είναι μεγάλη επιτυχία, ως δίχτυ ασφαλείας και έτσι τον αντιμετωπίζουμε μέχρι στιγμής».

    Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η χώρα από το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

    «Θα προσπαθήσουμε να δανειστούμε με καλύτερο όρους από την αγορά»,είπε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι «εάν χρειαστεί θα ενεργοποιήσουμε φυσικά τον μηχανισμό στήριξης».

    Αναφορικά με τον χτεσινό δανεισμό, ο Γ.Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις συνθήκες δανεισμού από πολύ κοντά και βγάζει τα συμπεράσματά της.

    Χαρακτήρισε ακόμη ως θετικό το αποτέλεσμα του χτεσινού δανεισμού και υπογράμμισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε για να αποφασίζουμε την κατάλληλη συμπεριφορά μας ως προς το μεγάλο θέμα του δανεισμού».

    Επιπλέον εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την ύπαρξη αυτού του μηχανισμού.

    Σε ερώτηση σχετικά με την αξιολόγηση της 15ης Μαΐου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι νέα μέτρα «σαφώς και δεν θα υπάρχουν», ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι αρκετά και πως το θέμα είναι να υλοποιηθούν.

    «Μέχρι στιγμής είμαστε ικανοποιημένοι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να εντείνονται οι προσπάθειες όλων μας ώστε να υλοποιείται με τον ταχύτερο και τον καλύτερο τρόπο το Πρόγραμμα Σταθερότητας»,τόνισε και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο».

    [03] Κρίθηκαν προφυλακιστέοι

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, οι τρεις από τους έξι κατηγορούμενους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", οι οποίοι είχαν οδηγηθεί το πρωί ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας.

    Πρόκειται για τους Νίκο Μαζιώτη, τη σύζυγό του, Παναγιώτα Ρούπα και τον Σαράντο Νικητόπουλο. Ο τελευταίος ζήτησε και εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο πατέρας του και μια οικογενειακή του φίλη. Ο Σαράντος Νικητόπουλος, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, αρνείται κάθε κατηγορία και υποστηρίζει ότι "στοχοποιήθηκε" γιατί μετά το θάνατο του Λάμπρου Φούντα είχε κάνει μια ομιλία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    Αύριο αναμένεται να απολογηθούν οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για την ανεύρεση της γιάφκας με τον οπλισμό του "Επαναστατικού Αγώνα", αλλά και τον εντοπισμό άλλων ατόμων που πιθανόν να εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Οι Νίκος Μαζιώτης, η σύζυγός του Παναγιώτα Ρούπα και ο συγκατηγορούμενός του Σαράντος Νικητόπουλος, προσήχθησαν ενώπιον της ανακρίτριας, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και ενώ από το πρωί ήταν συγκεντρωμένοι στην Ευελπίδων περισσότεροι από 50 φίλοι και συγγενείς τους.

    Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση και στους έξι συλληφθέντες, αφορούν τα κακουργήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρες ανθρωποκτονιών, προμήθειας κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και έκρηξης τετελεσμένης και σε απόπειρα καθώς και τέσσερις πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις.

    Στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, περιγράφονται ενέργειες της Οργάνωσης από το 2003, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά με βόμβα στην Ευελπίδων έως και τον Σεπτέμβριο του 2009 με τη βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο, ενώ αναφέρεται η συμπλοκή στη Δάφνη στις 10 Μαρτίου 2010, όπου σκοτώθηκε ο Λάμπρος Φούντας, ως αρχή για τον εντοπισμό των έξι.

    Σύμφωνα με τους συνηγόρους των κατηγορουμένων στην δικογραφία που παρέλαβαν, δεν έχουν συμπεριληφθεί τα cd με καταγεγραμμένες συνομιλίες, τα σχεδιαγράμματα και τα χειρόγραφα προκηρύξεων, που σύμφωνα με την αστυνομία βρέθηκαν στο σπίτι του Μαζιώτη.

    Σύμφωνα με τους συνηγόρους των τριών που απολογούνται σήμερα, Σπύρο Φυτράκη και Δάφνη Βαγιανού, ο Μαζιώτης και η σύζυγός του Παναγιώτα Ρούπα, αρνήθηκαν να απολογηθούν για να μην νομιμοποιήσουν, όπως λένε, την διαδικασία και καταγγέλλουν τη δίωξή τους ως πολιτική, ενώ ο Σαράντος Νικητόπουλος αρνείται τις κατηγορίες.

    Όπως λένε οι συνήγοροί του ο Νικητόπουλος υποστηρίζει ότι γνωρίζει τους κατηγορουμένους και ότι είχε φιλικές σχέσεις με τον Λάμπρο Φούντα, αλλά τονίζει ότι ένα αποτύπωμά του που βρέθηκε σε κινητό αντικείμενο στο σπίτι του Βιολόγου, δεν μπορεί να στοιχειοθετεί κατηγορίες σε βάρος του.

    Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, κάλεσε τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Φώτη Μακρή, να ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου, προκειμένου να τηρηθεί η διαδικασία του άρθρου 29 Κ.Π.Δ. στην υπόθεση, που εκκρεμεί, κατά των έξι συλληφθέντων που φέρονται ότι εμπλέκονται στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας".

    Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ο εισαγγελέας του ΑΠ θεωρεί ότι «η εξαιρετική φύση και η σοβαρότητα της υπόθεσης, που έχει ευλόγως ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, ως συνδεόμενη με το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, επιβάλλει τη διεξαγωγή της ανάκρισης από Εφέτη ανακριτή, ήτοι από έμπειρο και ανώτερου βαθμού δικαστικό λειτουργό και τη σύντομη περάτωση της προδικασίας με έλεγχο των κατηγοριών σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών».

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Και η κυβέρνηση αλλά και η ΕΛΑΣ εργάζονται, όπως έχουν υποχρέωση, αθόρυβα και ουσιαστικά. Αυτή είναι η διαφορά μας».

    Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Κοραντή ότι μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία τον Ιανουάριο του 2007 με εντολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα, η παρακολούθηση του Νίκου Μαζιώτη πέρασε από την ΕΥΠ στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    Ο Γ. Πεταλωτής δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω τις δηλώσεις και πρόσθεσε ότι «με τη δέουσα σοβαρότητα και ψυχραιμία προσπαθούμε να βάλουμε τέλος στο φαινόμενο της τρομοκρατίας, από όπου κι αν προέρχεται και φαίνεται ότι άρχισε να αποδίδει».

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι η δουλειά που απαιτείται ακόμα είναι πολύ μεγάλη και σκληρή.

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος καταδίκασε κάθε μορφή βίας και κάθε μορφή υποστήριξης βίας «κάτι που βλέπουμε να γίνεται το τελευταίο διάστημα».

    Ως ένα παράδειγμα μορφής υποστήριξης της βίας έφερε την κατάληψη της ΕΣΗΕΑ και χαρακτήρισε τέτοιες συμπεριφορές ως «απαράδεκτες» και «παράνομες».

    Κληθείς να σχολιάσει «αποσπασματικές διαρροές της δικογραφίας από την αστυνομία προς τα ΜΜΕ», ο κ.Πεταλωτής είπε ότι δεν γνωρίζει εάν οι διαρροές αυτές έχουν πραγματικά υπόσταση και πως «είναι σαφές ότι όλοι υποχρεούνται να τηρούν τη μυστικότητα κατά τη διάρκεια της προανάκρισης και της ανάκρισης».

    «Θα πρέπει όσοι τις διαρρέουν, αλλά και όσοι δέχονται αυτές τις διαρροές, να αναλογιστούν και τις ευθύνες», τόνισε.

    Στην Ασφάλεια τέσσερις για κατοχή εκρηκτικής ύλης

    Στην κρατική Ασφάλεια κρατούνται και ανακρίνονται μία γυναίκα και τρεις νεαροί, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε εκρηκτική ύλη.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομίας, οι τρεις νεαροί μετέβησαν στο σπίτι της θείας τού ενός το μεσημέρι, προκειμένου να παραλάβουν από εκεί ποσότητα εκρηκτικής ύλης, αλλά είχαν εντοπιστεί από αστυνομικούς και συνελήφθησαν. Μαζί τους συνελήφθη και η ιδιοκτήτρια του σπιτιού.

    Από την αστυνομία διευκρινίστηκε ότι η υπόθεση δεν συνδέεται με το θέμα της τρομοκρατίας και ιδιαίτερα του "Επαναστατικού Αγώνα" και οι συλληφθέντες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τους έξι που κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.

    Από την κρατική Ασφάλεια ερευνάται αν οι τέσσερις συλληφθέντες ενέχονται σε άλλες έκνομες ενέργειες και για πού προοριζόταν η εκρηκτική ύλη.

    -

    [04] "Κάνετε λάθη επί λαθών"

    Λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δηλώνοντας ότι το καταψηφίζει και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «στοχοποιεί την ιδιοκτησία και ποινικοποιεί το επιχειρείν».

    «Διαφωνούμε πλήρως με την ιδεολογία που υπάρχει στο φορολογικό ν/σ. Αυτά που κάνετε εσείς σήμερα τα έκανε το Σοβιέτ πριν 100 χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ταυτόχρονα, μίλησε για τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και για παγίδευση της από την Ευρώπη με τοκογλυφικό δανεισμό.

    «Η Ευρώπη βρήκε τη λύση, κάθε χώρα να δανείζεται ξεχωριστά με παρτενέρ το ΔΝΤ που θα δώσει χρήματα αφού τα τινάξουμε και ομολογήσουμε ότι είμαστε ένα πτώμα. Η δε Ευρώπη θα μας δώσει δάνεια με τοκογλυφικό ύψος επιτοκίων. Όπως παίρνουν τριτοκοσμικές χώρες. Η Γερμανία θα δανείζεται με 2,5% και θα μας τα δίνει εμάς με 5%»,τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Καρατζαφέρης.

    Στη συνέχεια κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι πανηγύρισε πρόωρα στις 25 Μαρτίου μιλώντας για μεγάλο επίτευγμα, και τώρα, όπως είπε, «αποδεικνύεται ότι τα πράγματα είναι αγριότερα και το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ευχαριστημένο ενώ η χώρα είναι παγιδευμένη».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υπογράμμισε την ανάγκη «για ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης» και «μιας πανεθνικής προσπάθειας», ενώ επιτέθηκε τόσο στο ΚΚΕ που μιλάει για κατώτατο μισθό 1400 ευρώ με ένα κράτος πτωχευμένο, όπως είπε, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει να προσληφθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

    «Αν βοηθηθούμε, θα βοηθηθούμε μόνοι μας με μια πανεθνική πολιτική που δυστυχώς δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

    Ακόμα, ο κ.Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι κανένας ξένος επενδυτής δεν μπορεί να βασιστεί ότι η Ελλάδα θα βγει από τη κρίση και ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μας καταδικάζουν στην ύφεση.

    «Κάνετε λάθη επί λαθών. Την κρίση δεν την φοβάμαι. Την ακρισία σας φοβάμαι. Η ύφεση μας καταδικάζει. Τα φορολογικά μέτρα είναι καθοριστικά για να κάνουν την Ελλάδα πτώμα. Καμία επένδυση. Εκκρεμούν επενδύσεις στο συρτάρι από εποχής Αλογοσκούφη. Θάβετε την οικοδομή, όταν μόνο αυτή μπορεί να μας βγάλει στο μεσοδιάστημα, μέχρι να βγούμε από τη κρίση», σημείωσε και συμπλήρωσε:

    «Κάνετε λάθη επί λαθών. Δεν έχετε κακή διάθεση. Δεν ξέρετε όμως και αυτό είναι επικίνδυνο».

    Τέλος, ο κ.Καρατζαφέρης πρότεινε στη κυβέρνηση να προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση όχι του χρέους αλλά των ημερομηνιών λήξεων του καθώς όπως είπε με μια τριετία επιπλέον θα καταφέρουμε να πάρουμε ανάσα, διαφορετικά θα μας πνίξουν τα χρέη.

    [05] "Βαρβαρότητα του ΔΝΤ"

    «Είχε δίκιο ο προεκλογικός κ. Παπανδρέου όταν έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν. Μόνον που τα λεφτά αυτά, δεν είστε σε θέση να τα αναζητήσετε, ούτε στα 11,8 δισ. κερδών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, ούτε στις 10.000 οφ σορ ελληνικών συμφερόντων που διακινούν δεκάδες δισ. Κι έχετε το θράσος να μας λέτε "όλοι μαζί απέναντι στην κρίση". Πώς όλοι μαζί; Ήμασταν μαζί και στα κέρδη;», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού, στην οποία ο κ.Παπανδρέου εξήρε την στάση του ΛΑΟΣ και χαρακτήριζε «δογματική» την Αριστερά.

    «Δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη να μην αντιδρούμε στις επιλογές σας και στις παρά φύση συμμαχίες σας. Όλο αυτό το εξάμηνο, δεν είναι η Αριστερά που έβαλε σε περιπέτεια τη χώρα επειδή μιλούσε. Μάλλον τα μέλη της κυβέρνησης είναι που δεν έπρεπε να μιλούν, γιατί από τη πολλή σας φλυαρία και από τη μαθητεία σας στου κασίδη το κεφάλι, μετατρέψατε τη κρίση δανεισμού σε γόρδιο δεσμό. Προφανώς και έχει ευθύνες η ΝΔ - όμως έξι μήνες τώρα, εσείς κυβερνάτε», ανέφερε.

    Με ευθύνη της κυβέρνησης, λοιπόν, «προσχωρούμε στη βαρβαρότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - κι εσείς για κάποιον περίεργο λόγο πανηγυρίζετε. Γιατί πανηγυρίζετε; Το ΔΝΤ δεν προσφέρει τεχνογνωσία, δεν συμβουλεύει, δεν διαπραγματεύεται, επιβάλλει την πιο άγρια, νεοφιλελεύθερη πολιτική. Παρά τα όσα έλεγε ο κ.Παπακωνσταντίνου, ο κ.Στρος Καν, πήρε το περίφημο περίστροφο από το τραπέζι και πυροβόλησε κατβ ευθείαν στην καρδιά του έλληνα μισθωτού και του έλληνα μικρομεσαίου».

    Και όμως, κατά τον κ.Τσίπρα, υπάρχει εναλλακτική διέξοδος απβ την κρίση - εκείνη που δεν τολμά η κυβέρνηση, επιτρέποντας την "νόμιμη φοροαποφυγή": «Μόνο μια εταιρεία σούπερ μάρκετ το 2008 στη χώρα μας είχε τζίρο 1,94 δισ.- κάτι λιγότερο δηλαδή από το 1% του ελληνικού ΑΕΠ. Ο φόρος που πλήρωσε, ήταν 6,1 εκατ. ευρώ, λιγότερο απβ όσα πλήρωσαν οι 12000 εργαζόμενοί της».

    Το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια φιλοσοφία, με τις κοινοπραξίες που δεν διανέμουν μέρισμα, να φορολογούνται με τον χαμηλό συντελεστή του 20%.

    «Ζητάμε εμείς οι τράπεζες να επιστρέψουν στον έλληνα φορολογούμενο, όσα βγάζουν κερδοσκοπώντας από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το 2011 να το κάνουν αυτό. Είναι παράλογο αυτό που λέμε; Λέμε να μετοχοποιούν ένα μέρος των κερδών τους και να το αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Μήπως και αυτό είναι παράλογο; Λέμε να φορολογούνται κλιμακωτά όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων χορηγήσεων τόσο μεγαλύτερος ο φόρος. Κι αυτό παράλογο; Όμως εσείς τους μειώνετε τη φορολογία για να επενδύσουν - κάτι που δεν θα πράξουν. Καμία αναφορά δεν γίνεται στις ναυτιλιακές και εφοπλιστικές επιχειρήσεις. Η εκκλησία φορολογείται με 9% στα έσοδα της από ακίνητα μισθώματα και οι δωρεές από 10% σε χρήμα και 5% σε είδος έπεσαν τελικά στο 0,5%. Για την τέχνη ωστόσο, δεν υπάρχει καμία φοροελάφρυνση⦻.

    «Θα το καταψηφίσουμε λοιπόν το νομοσχέδιο. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε αυτές τις πολιτικές. Η κοινωνία ακόμα και το κομμάτι που σας στήριξε είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα, με αγώνες, με κινητοποιήσεις θα προσπαθήσει να σας αποτρέψει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Τσίπρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 April 2010 - 14:30:29 UTC