Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα
  • [02] "Προστασία των κερδών"
  • [03] Χάος στις πτήσεις

  • [01] Κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα

    "Μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών αποφάσισα να στείλω τη Δευτέρα στην Αθήνα ομάδα του ΔΝΤ για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

    "Η ελληνική απόφαση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ανάμειξη σε πρόγραμμα του Ταμείου συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η οικονομική υποστήριξη από μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια", τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

    Η αποστολή αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Αθήνα έχει στόχο να αποσαφηνίσει το ύψος του δανείου που πιθανώς να χρειασθεί η Ελλάδα, αλλά και να εξετάσει τις πολιτικές που ενδεχομένως να εφαρμοσθούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, τόνισε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου Καρολάιν Άτκινσον.

    Μιλώντας στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, η κα Άτκινσον σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι που θα μεταβούν στην Αθήνα θα βρίσκονται σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Αλλωστε, όπως σημείωσε, η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου εστάλη και στους τρεις φορείς (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισόν).

    Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν να υπάρξουν τέτοιες διαβουλεύσεις οι οποίες, όπως είπε, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό των πτυχών ενός πολυετούς προγράμματος δανεισμού, ενώ στην πορεία θα εξετασθεί τί ποσά είναι διαθέσιμα και το ακριβές χρονοδιάγραμμα παροχής ενός δανείου.

    Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, ότι με βάση τη συνεισφορά της στο ΔΝΤ, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει το 300% της συνεισφοράς της, δηλαδή περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 1, 26%, ενώ το όποιο επιπλέον ποσό που θα δικαιούται θα το λάβει με επιτόκιο 3,26%.

    Η κα Άτκινσον υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση του ΔΝΤ λαμβάνεται με βάση τις τεχνικές προϋποθέσεις και τις Αρχές που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου.

    Τόνισε ότι θα υπάρξει συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να έχουμε πεισθεί ότι πρόγραμμα αναπροσαρμογής είναι εφαρμόσιμο και έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίησή του.

    Πρόσθεσε, πάντως, ότι τα μέτρα που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για το 2010 δείχνουν να είναι σωστά.

    Μιλώντας λίγα μόλις λεπτά μετά την έκδοση της ανακοίνωσης του κ. Στρος-Καν, η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ σημείωσε ότι έχει σημασία να υπάρξει πλήρης εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τί είδους μέτρα θα χρειασθούν στην πορεία, αλλά κατέστησε σαφές ότι προς το παρόν δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και το ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να μιλήσει για συγκεκριμένο ποσό που θα δοθεί, ζητήματα που, όπως είπε, θα αποσαφηνισθούν μετά τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στην Αθήνα.

    Άτυπα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin

    Συνέρχονται σήμερα και αύριο στη Μαδρίτη τα άτυπα Συμβούλια Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Ευρωοομάδα) και της ΕΕ (Ecofin), στα οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στο επίσημο πρόγραμμα των δύο Συμβουλίων δεν περιλαμβάνεται ελληνικό θέμα.

    Όπως είναι γνωστό, όμως, μετά την επιστολή που απέστειλε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου προς τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την προσεχή Δευτέρα θα έρθουν στην Αθήνα εκπρόσωποι των τριών αυτών Οργανισμών, προκειμένου, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να καθορισθούν οι όροι και οι λεπτομέρειες της κοινής οικονομικής στήριξης της Ελλάδας σε πολυετές επίπεδο. Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ακόμη την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, αλλά στην περίπτωση που αυτό συμβεί, θα δανειοδοτηθεί εφέτος από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ με ποσό 30 - 40 δισ. ευρώ.

    " H Ελλάδα δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού"

    Tα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ εμφανίζονται σε γενικές γραμμές προετοιμασμένα να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αρωγής, δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρος του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

    Ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της ευρωζώνης με το ΔΝΤ, ανέφερε ότι συνεχίζεται η μεταξύ τους διαβούλευση ούτως ώστε σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού η δράση τους να είναι εναρμονισμένη.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ότι στο σημερινό άτυπο Συμβούλιο της ευρωζώνης στη Μαδρίτη δεν συζητήθηκε επί μακρόν το ελληνικό ζήτημα, λαμβανομένου υπόψη ότι αυτό συνέβη στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής.

    Παράλληλα όμως σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν από τη Δευτέρα οπότε θα προσέλθουν στην Αθήνα εμπειρογνώμονες από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

    Ως προς τα άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο, τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ, καθώς και στην κάλυψη των διαφορών ανταγωνιστικότητας που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες του ευρώ.

    Ως προς την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας οι κοινοτικοί ιθύνοντες τάχθηκαν υπέρ της καθιέρωσης διαδικασιών διαβούλευσης επί των σχεδίων εθνικών προϋπολογισμών στο πλαίσιο του Eurogroup, πριν αυτά τεθούν υπό την κρίση των εθνικών κοινοβουλιών, ενώ παράλληλα επισήμαναν την ανάγκη αυστηρότερων κανόνων ως προς την υποχρέωση των κρατών - μελών να μειώνουν τα δημόσια χρέη τους

    Ως προς το πρόβλημα των διαφορετικών επιπέδων ανταγωνιστικότητας των χωρών του ευρώ, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της πολυμερούς εποπτείας, καθώς και την ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, ενώ ο Ζ. Κ. Τρισέ υπογράμμισε την ανάγκη συμβατότητας των μισθών σε μια χώρα με τα επίπεδα παραγωγικότητας στη χώρα αυτή.

    Δήλωση Όλι Ρεν

    «Σύμφωνα με τη δήλωση των χωρών μελών της ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη διεξαγωγή συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση, που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μια τέτοια βοήθεια».

    Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέχεια της επιστολής του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προς τον κοινοτικό επίτροπο. Ο κ. Ρεν αναφέρει ακόμη στη δήλωσή του ότι αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.

    [02] "Προστασία των κερδών"

    Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ με σημερινή ανακοίνωσή του καλεί "σε συναγερμό την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, όλο το λαό και τη νεολαία του, σε δράση παντού για την απόκρουση της βάρβαρης αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζει και κλιμακώνει η κυβέρνηση".

    Το ΠΓ υποστηρίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν αποσκοπούν στη σωτηρία της χώρας, αλλά στην προστασία των κερδών και συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και προσθέτει ότι "κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ εκβιάζουν το λαό για να σκύψει το κεφάλι. Με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, οδηγούν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, σε δραματική επιδείνωση της ζωής τους. Κάθε τόπος δουλειάς, κάθε εργατογειτονιά, κάθε σχολή, πρέπει να γίνει κάστρο οργάνωσης και πάλης, αντίστασης και εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης".

    Εντονες είναι οι επικρίσεις του ΚΚΕ για την πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, καθώς , όπως τονίζει, με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, που ετοίμασε η κυβέρνηση, "οδηγούνται στον οριστικό ενταφιασμό όποια ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει μετά το διαδοχικό σφαγιασμό της Κοινωνικής Ασφάλισης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ". Επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση ότι "το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση ακολουθεί η περικοπή μισθών και στον ιδιωτικό τομέα".

    Το ΠΓ του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι "είναι τελείως αποπροσανατολιστική η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα της διαχείρισης, για το αν έπρεπε να υπάρξει επιλογή αποκλειστικά του ευρωενωσιακού μηχανισμού δανειοδότησης ή μηχανισμού με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως έκανε η κυβέρνηση. Και η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι μηχανισμοί ιμπεριαλιστικοί, μηχανισμοί αλληλεξαρτώμενοι".

    Το ΚΚΕ επικρίνει και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως αναφέρει "στον αποπροσανατολισμό συντείνει και η πολιτική επιχειρηματολογία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιλέγει τον έναν από τους δύο ληστές, την ΕΕ, παραπλανά το λαό μιλώντας για καλό προεκλογικό ΠΑΣΟΚ και κακό μετεκλογικό".

    Το ΠΓ στην ανακοίνωσή του "καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την εντεταλμένη αποπροσανατολιστική εκστρατεία των ΜΜΕ, που έχουν επιστρατεύσει τους λεγόμενους ειδικούς, για να προκαλούν σύγχυση στους εργαζόμενους και να στρώνουν το έδαφος να περάσει η πολιτική του κεφαλαίου" και καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα "τώρα να απεγκλωβιστούν από τα ιδεολογήματα ενός φαύλου κύκλου. Να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να αλλάξουν το συσχετισμό των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα σε βάρος των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν βάλει πλάτη, για να περάσει ο οδοστρωτήρας των αντιλαϊκών μέτρων".

    [03] Χάος στις πτήσεις

    Χάος έχει προκληθεί στις πτήσεις αεροσκαφών στην Ευρώπη εξαιτίας της στάχτης από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιουκούλ, στη νότια Ισλανδία. Εκτός από τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από χθες στις πτήσεις στα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Αννόβερου και της Βρέμης, αργά τη νύχτα καθηλώθηκαν αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, ενώ στο Λονδίνο αποφασίστηκε να παραταθεί μέχρι αργά το απόγευμα η καθήλωση των αεροσκαφών.

    Τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας θα είναι σοβαρά και το Σάββατο, δήλωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol.

    Η τέφρα αναμένεται να εξαπλωθεί στα νότια και ανατολικά της Ευρώπης, πρόσθεσε.

    Το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Αγγλίας και της Ουαλίας θα παραταθεί ως το Σάββατο στις 09:00 ώρα Ελλάδας. Αντίθετα οι περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία σε μεγάλο μέρος της Σκωτίας θα αρθούν σήμερα στις 21:00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (NATS).

    Ο εναέριος χώρος της Ελβετίας θα κλείσει από σήμερα ως τις 10:00 αύριο Σάββατο εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας, ανακοίνωσαν από τη μεριά τους οι ελβετικές αρχές.

    Η Αυστρία θα κλείσει σταδιακά τα αεροδρόμιά της σήμερα από τις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, ανακοίνωσε η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της χώρας Austro Cοntrol.

    Ο εναέριος χώρος στα βόρεια της χώρας θα κλείσει από τις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα αεροδρόμια της Βιένης, του Σάλτσμπουργκ και του Λιντς (που βρίσκονται στα βόρεια της χώρας) θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας). Τα αεροδρόμια στα νότια της Αυστρίας θα κλείσουν αργότερα το βράδυ.

    Οι αρχές της χώρας προσπαθούν να διατηρήσουν τα αεροδρόμια ανοιχτά για όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει η πλειονότητα των επιβατών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Austro Cοntrol Μάρκους Ποχάνκα.

    Προς το παρόν δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία για το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα αεροδόμια. Σύμφωνα με τον Ποχάνκα "το κλείσιμο του εναέριου χώρου θα διαρκέσει μέχρις ότου οι πτήσεις να είναι και πάλι ασφαλείς".

    Σύμφωνα με τους αυστριακούς μετεωρολόγους το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας, που έχει μειωθεί σε πυκνότητα καθώς ταξιδεύει πάνω από την Ευρώπη, θα φτάσει στην Αυστρία σήμερα τα ξημερώματα.

    Ο εναέριος χώρος της Σλοβακίας έχει κλείσει από τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) για τον ίδιο λόγο, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία υπεύθυνη της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της χώρας LPS.

    Αυτό το μέτρο αφορά "ολόκληρο τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας", επισημαίνει η Ανίκο Φοντόροβα.

    Σύμφωνα με τις προγνώσεις ο εναέριος χώρος της χώρας αναμένεται να παραμενείνει κλειστός "ως την Κυριακή στις 23:59 τοπική ώρα (00:59 ώρα Ελλάδας).

    Και ο εναέριος χώρος της Φινλανδίας, που έχει κλείσει από την Πέμπτη το βράδυ, θα παραμείνει κλειστός το λιγότερο μέχρι την Κυριακή στις 15:00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αεροδρομίων της χώρας.

    Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για κλείσιμο των αεροδρομίων μέχρι τις 15:00 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου.

    "Σύμφωνα με τις προγνώσεις η ηφαιστειακή τέφρα θα παραμείνει πάνω από τη Φινλανδία για αρκετές ημέρες", αναφέρει η υπηρεσία αεροδρομίων σε ανακοίνωσή της.

    Οι αρχές των βαλτικών χωρών ανακοίνωσαν ότι έκλεισε και ο εναέριος χώρος της Λιθουανίας, της Λεττονίας και της Εσθονίας, όπου δεν πραγματοποιείται καμία πτήση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την Τσεχία.

    Η Νορβηγία πάντως, η οποία υπήρξε και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έκλεισε εντελώς τον εναέριο χώρο της, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον προσωρινά άρχισαν να επαναλειτουργούν ορισμένα αεροδρόμια στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας. Η κυκλοφορία ξανάρχισε στις 07:00 GMT (10:00 ώρα Ελλάδας) για ένα χρονικό διάστημα 6 έως 12 ωρών, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

    Το βορειοδυτικό τμήμα του εναέριου χώρου της Ρουμανίας θα κλείσει το Σάββατο από τις 03:00 ώρα Ελλάδας εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γραμματέας του ρουμανικού υπουργείου Μεταφορών Μάριν Άντον.

    "Δύο τμήματα στα βορειοδυτικά του εναέριου χώρου θα κλείσουν", δήλωσε ο Άντον, λίγο πριν την έναρξη μίας έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης με θέμα τις επιπτώσεις που έχει στις αεροπορικές συγκοινωνίες η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία.

    Και ο εναέριος χώρος της Ουγγαρίας θα παραμείνει κλειστός από τις 20:00 ώρα Ελλάδας εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της χώρας.

    Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, που επέστρεφε από επίσκεψη της στις ΗΠΑ, αναγκάστηκε να προσγειωθεί σήμερα στη Λισαβόνα καθώς τα γερμανικά αεροδρόμια έχουν κλείσει εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, ανακοίνωσε η καγκελαρία.

    Το Airbus που μετέφερε την Μέρκελ από την Καλιφόρνια και που επρόκειτο να προσγειωθεί στο Βερολίνο αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Πορτογαλία, όπου η καγκελάριος και η συνοδεία της θα περάσουν τη νύχτα.

    Το γερμανικό υπουργείο Αμυνας επεσήμανε από τη μεριά του ότι ο υπουργός Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, που επεστρέφε από το ταξίδι του στο Αφγανιστάν, έχει αναγκαστεί να παραμείνει στο Ουζμπεκιστάν.

    Υπενθυμίζεται ότι κλειστός παραμένει ο εναέριος χώρος της Ιρλανδίας, της Βρετανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Δανίας, της βόρειας Γαλλίας και το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας (Ντίσελντορφ, Κολονία, Αμβούργο, Βερολίνο και Φρανκφούρτη) και της Πολωνίας.

    Εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, που είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας και το τρίτο σε μέγεθος στην Ευρώπη, δήλωσε ότι αναμένονται πολλά προβλήματα στις πτήσεις σήμερα.

    b<Ματαιώσεις πτήσεων και στο "Ελ.Βενιζέλος">/b<

    Από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας έχουν ματαιωθεί για σήμερα τουλάχιστον 60 προγραμματισμένες πτήσεις με προορισμούς την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία και την Πολωνία και το κυριότερο είναι ότι κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πότε θα υποχωρήσει το νέφος και θα αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, που είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας και το τρίτο σε μέγεθος στην Ευρώπη, δήλωσε ότι αναμένονται πολλά προβλήματα στις πτήσεις σήμερα.

    b<Ματαιώσεις πτήσεων και στο "Ελ.Βενιζέλος">/b<

    Εκατοντάδες ταξιδιώτες με προορισμό είτε την Ελλάδα, είτε χώρες της Ευρώπης, παραμένουν εγκλωβισμένοι, εξαιτίας των χιλιάδων πτήσεων που έχουν ακυρωθεί, σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω του ηφαιστειακού νέφους που έχει καλύψει πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

    Μέχρι το μεσημέρι είχαν ματαιωθεί τουλάχιστον 60 πτήσεις από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος και τουλάχιστον 10 από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα έγινε γνωστό, από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, ότι άλλες 23 πτήσεις ματαιώθηκαν και είναι ακόμη άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων.

    Η Aegean, η οποία αναγκάστηκε να ματαιώσει πάνω από 20 σκέλη πτήσεων το πρωί, με προορισμό χώρες της Ευρώπης, το απόγευμα ανακοίνωσε ότι ματαιώθηκε και η πτήση προς Βιέννη, καθώς και η Αυστρία έχει καλυφθεί από το νέφος, και την πτήση Θεσσαλονίκη-Μόναχο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές εταιρίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εκτέλεση του πτητικού τους έργου, καθώς δεκάδες αεροσκάφη που προσγειώθηκαν σε αεροδρόμια ευρωπαϊκών χωρών που έχουν κλείσει, παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος αφού είναι αδύνατη η απογείωσή τους.

    Καθηλωμένα στον αεροδιάδρομο του αερολιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, παραμένουν τέσσερα αεροσκάφη που επρόκειτο να «πετάξουν» σε προορισμούς που επηρεάστηκαν από το φαινόμενο της ηφαιστειακής σκόνης.

    Ειδικότερα, από το πρωί δεν πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις προς Λονδίνο («EasyJet»), Φρανκφούρτη, Μονάχο και Ντίσελντορφ (όλες με «Aegean»), με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν οι δεκάδες επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με τις συγκεκριμένες πτήσεις. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, για τις πτήσεις από τους παραπάνω προορισμούς προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

    Επιπλέον, ήδη έχει ανακοινωθεί από τον αερολιμενικό έλεγχο του «Μακεδονία» ότι δεν θα γίνει η βραδινή πτήση των «Τσεχικών Αερογραμμών» («CSΑ») από την Πράγα προς τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας του συγκεκριμένου φαινομένου.

    Πάντως, όπως έγινε γνωστό, οι υπόλοιπες πτήσεις από και προς το «Μακεδονία» εκτελούνται κανονικά.

    Σχέδιο εκκένωσης στην Ισλανδία

    Τουλάχιστον 800 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, στην Ισλανδία, λόγω της πλημμύρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιοκούλ.

    "Το σχέδιο εκκένωσης ξεκίνησε. Οκτακόσια άτομα απομακρύνονται εκ νέου" ανέφερε ό εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Βίτιρ Ρέινισον. Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους την Τετάρτη, αμέσως μετά την έκρηξη.

    "Πιστεύουμε ότι σπίτια και γέφυρες απειλούνται με κατάρρευση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 April 2010 - 16:30:25 UTC